Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Вино та війна

Вино та війна. Добірка виноробень з «WTA Гайд. Україна»

04.11.2022, Вино

Насправді в Україні немає виноробні, яку б не зачепила війна: розбомблені склади, знищені виробництва, десь танками потрощені лози, а у когось в обійсті досі ще не вибиті окупанти. Втім, навіть під обстрілами, де лише можна було, українці доглядали свої виноградники, інколи власноруч розміновуючи снаряди. А потім збирали врожай. І зробили унікальні вина, що, можливо, увійдуть до світових колекцій. Справедливо було б розповісти про кожного, хто лишився в охопленій війною країні і продовжував власну справу. Але, на жаль, новий випуск «WTA Гайд. Україна», яким стартував у новий рік міжнародний проєкт  Wine Travel Awards, не передбачає епічних форматів. Тож редакція WTA склала короткий, але яскравий список українських виноробень, які були обпалені війною.


SliVino Village

Розташування: смт Сливино, Миколаївська область
Потужність: 5 тис. пл. на рік
Власні виноградники: 6 га
Вік лози: 8-10 років

SliVino Village

Сімейну виноробню SliVino заснували батько і син – Михайло і Георгій Молчанови. Вона розташована в історичній місцевості на мальовничих схилах річки Південний Буг, де ще наприкінці ХІХ століття вирощували виноград та виробляли вино. Виноградники чудово почуваються в степовій зоні України, для якої характерні тепле літо і м’яка зима. Ґрунти: червона глина, пісковик. Надихнувшись давньою історією, Молчанови збудували виноробню в стилі позаминулого століття, де зустрічали туристів, проводили екскурсії, дегустації та фестивалі. Від початку війни на SliVino Village прилітають ворожі ракети, але робота тут не припинялася: сапери знешкоджували снаряди, а винороби доглядали за лозами. Через дощі цього року був пізній збір урожаю. Отже, червоні вина 2022 року з фронтового півдня будуть легкі, не спиртуозні.

SliVino Village

Сорти: Каберне Cовіньйон, Одеський Чорний, Шардоне, Сухолиманський Білий, Піно Ґрі, Піно Нуар, Сапераві, Ркацителі, Тельті Курук, Рислінг тощо.

Нагороди: срібна медаль за «Каберне» 2017 та дві бронзи – за «Шардоне» 2018 та «Рислінг» 2018 на Uwines Awards.

SliVino Village

Вина, що варті уваги:

  • «Ркацителі Оранж» – ферментація на м’яззі два тижні, потім витримка 6 місяців у дубовій бочці. За рахунок сортових ознак та технології вино набуло яскравого характеру. В ароматі – рідний абрикосово-грушевий сад, степове різнотрав’я та мінеральність, як легкий бриз лиману. На етикетці фазан, що жив на цьому винограднику. Спочатку він багато та натхненно шкодив, під’їдаючи зріючий виноград! Але, завдяки настирливому характеру сім’ї виноробів, любові і повазі до навколишнього середовища, птаха приручили, і тепер він має власне помешкання на виноробні й не шкодить виноградникам.
  • Grad Cru – унікальне вино «зі смаком металу й пороху», як його описує винороб. Вино ігристе, створене методом природного бродіння – пет-нат.

WINEIDEA

Розташування: с. Ясногородка, Макарівський р-н, Київська область
Потужність: 17 тис. л на рік
Власні виноградники: 1,3 га
Вік лози: 8 років

WINEIDEA

Виноробня WINEIDEA була заснована у 2013 році. На невеликому винограднику на піщаних ґрунтах із заляганням глини і гальки на глибині 1-1,5 метри в основному ростуть лози білих сортів. Завдяки помірно північному клімату Київщини виноград, що тут вирощують, має гарну кислотність. Червоні сорти закуповують на півдні України.

Виноробня має розвинену туристичну інфраструктуру – ресторан, екопарк і зону відпочинку. Щоосені тут відбувається фестиваль «Сімейний винороб», де кожен бажаючий може виготовити своє власне вино і закласти на витримку в «винний банк».

WINEIDEA

На початку російського вторгнення виноробня буквально опинилася на лінії фронту. Снарядами були пошкоджені будівлі, загинули тварини в екопарку, а у винному льосі люди ховалися від обстрілів… Коли ворога вибили з-під Києва, тут швидко відновилося життя. Господарі відбудували все зруйноване і почали приймати гостей, проводити фестивалі, а вина розлили у пляшки з написом «За Перемогу!».

Сорти: Цитронний Магарача, Совіньйон Блан, Рислінг, Йоханітер, Одеський Чорний, Каберне Совіньйон.

WINEIDEA

Вина, що варті уваги:

  • «Одеський Чорний» – сухе червоне вино, витримане у французьких барріках. В ароматі – темні ягоди з земляними відтінками, нотами сухофруктів і сухих трав. У смаку – м’які таніни, повне тіло, у посмаку – вишнева кісточка і легка гірчинка.

Vinoman Winery

Розташування: c. Жавинка, Чернігівська область
Потужність: 10 тис. л на рік
Власні виноградники: 4 га
Вік лози: 7 років

Vinoman Winery

Власник та головний винороб Vinoman Winery Борис Слабошевський створює унікальні вина на найпівнічнішій виноробні в України. Вона розташована у мальовничій місцевості, серед плавнів на Чернігівщині, де з двох сторін виноградник омиває річка Десна, що забезпечує достатньо вологості. Ґрунти ‒ пісковик. Вина виробляють за класичною технологією, витримують у бочках із скельного дуба, що збагачує ароматику напою.

Vinoman Winery

Виробники також мали рибне господарство, де вирощували зокрема благородних осетрів, і у мирний час проводили дегустації, які супроводжували своїми фірмовими закусками. Під час бойових дій майже вся риба була знищена, але, на щастя, виноградники не постраждали. Щоправда, нинішньою весною роботи на винограднику проводили під обстрілами – стародавній Чернігів знищувався російськими ракетами. А у березні від обстрілів загинув колишній колега пана Слабошевського – виноградар Сергій Золотар. Звичайно, витримати усі ці удари вимагало неабиякої мужності. Борис розривався між двома господарствами, але vinoman’s знаходили сили допомагати захисникам міста: розливали «коктейлі Молотова» в порожні винні пляшки, передавали війську рибу, харчі, пальне.

Vinoman Winery

Попри всі складнощі цього року, вина Vinoman Winery були гідно представлені на стенді Wines of Ukraine на London Wine Fair. Саме там Джордж Бісвас (George Biswas), провідний винний експерт, схвально відзначив бленд Pinot Noir & Merlot 2019 цієї виноробні.

Сьогодні дегустації на виноробні не проводять, але якщо завітають гості, – їм тут не відмовлять.

Сорти: Мерло, Піно Нуар, Каберне Совіньйон, Шардоне, Совіньйон Блан.

Нагороди: бронза – Pinot Noir & Merlot 2019 та Cabernet Sauvignon & Merlot 2020 на міжнародному конкурсі The Balkans International Wine Competition and Festival 2022; золото за «Шардоне» 2018 та «Мерло» 2018, срібло за «Піно Грі» 2018, срібло від Всеукраїнського дегустаційного конкурсу Odesa Wine & Spirit Awards.

Vinoman Winery

Вина, що варті уваги:

  • Blend Cabernet Sauvignon & Merlot – натуральне червоне сухе вино. Витримане в бочці зі скельного дуба 6 місяців. Має елегантний смак з приємною округлістю і нотами стиглих фруктів, чорної смородини та вишні в ароматі.
  • Blend Pinot Noir & Merlot 2019 – витримка в дубі 15 місяців. Аромат: темні фрукти, спеції, осіннє листя, землисті ноти. Смак: округлий, фруктовий, насичений, м’які таніни, оксамитовий посмак.

Olvio Nuvo

Розташування: с. Парутине, Очаківський район, Миколаївська область
Потужність: 20 тис. л на рік
Власні виноградники: 10,60 га
Вік лози: 8 років

Olvio Nuvo

Дорога до сімейної виноробні Olvio Nuvo, заснованої у 2013 році Павлом Магалясом, вистелана рапанами – чорноморськими мушлями. Такої екзотики ви не побачите ніде. Унікальність локації ще й у тому, що розташована поблизу античного міста Ольвія (нині історико-археологічний заповідник), заснованого грецькими переселенцями на початку VI ст. до н.е. Під час археологічних розкопок тут були знайдені докази існування виноробства ще в ті далекі часи. Виробленню вина в цій місцині з її унікальними ландшафтами сприяє насичена сонячними днями погода.

Olvio Nuvo

Винороби Olvio Nuvo працюють з дикими дріжджами та не застосовують будь-яких консервантів. «До мого вина нічого не додається, крім сонця, дощу і вітру» – так каже пан Павло про свої витвори. Тут виробляють білі, рожеві та червоні сухі вина. Дружина винороба Алла організовує дегустації, свята вина з виставами, художнім перформансом. Але сьогодні виноробам не до свят. У вінтажі 2022 року – присмак пороху. Хоча, як відзначає пан Магаляс, вино цього року буде винятково добре, такі випадають лише раз на п’ять років.

Olvio Nuvo

З початком російської агресії виноробня опинилася на самій лінії фронту. Господар пішов до лав територіальної оборони і став сапером. Він розміновував поля та виноградники – і свої, і сусідів. Між ракетними атаками тривали роботи і на винограднику. Сьогодні гостям виноробні, разом з колекцією залишків давньогрецьких амфор, знайдених на виноградниках, можуть продемонструвати купу знешкоджених боєприпасів.

Сорти: Йоханітер, Одеський Чорний (Аліберне), Бастардо, Мальвазія Бьянка, Каберне Совіньйон, Іршаі Олівер.

Olvio Nuvo

Вина, що варті уваги:

  • Johanniter – натуральне біле сухе вино. Не витримане в дубі. Аромат – білі квіти, кісточкові фрукти, цитрус. Смак фруктовий, з легким посмаком грейпфрута.
  • Alibernet – вино яскраво багряного кольору, вироблене з флагманського українського сорту Одеський Чорний. Ферментація на диких дріжджах без використання консервантів Не витримане в дубі. Аромат насичений, з виразними тонами темних ягід і спецій. Смак ягідний з помірними танінами.

Cassia Wine

Розташування: с. Мила, Бучанський р-н, Київська обл.
Потужність: до 3 тис. пл. на рік
Власні виноградники: не мають.
Виноград купують в Одеській області

Cassia Wine

Cassia Wine розташована за півгодини їзди від центру Києва. Ця родинна виноробня, яку батько та син Касьяненки заснували у власній садибі. Винороб, пан Микола, давно захоплюється вином і виробляє виключно натуральні й надзвичайно якісні й характерні вина, без використання діоксиду сірки.

Cassia Wine

Натуральні вина під маркою Cassia з характерними етикетками з зображенням скакунів користуються популярністю серед винолюбів, а дегустації, які в мирні часи проводили на виноробні, були дуже популярними… Але наприкінці лютого затишне селище Мила опинилося під окупацією. І під масованими обстрілами: снаряди двічі потрапляли в оселю Миколи Касьяненка. На щастя, виноробня і винний погріб збереглися – отже колекція вин Cassia після Перемоги буде презентуватися численним гостям. Зараз виноробня Касьяненків продовжує роботу.

Cassia Wine

Сорти: Рислінг, Шардоне, Каберне Совіньйон, Мерло, Одеський Чорний, Піно Нуар.

Cassia Wine

Вина, що варті уваги:

  • «Каберне Совіньйон» 2017 – червоне сухе вино. Оксамитовий смак вина досягається завдяки технології бродіння на меззі. Застосовують дикі дріжджі.
  • «Шардоне» 2020 – оранж, також з ферментацією на меззі. Аромат – сухі квіти, курага, мед, степові трави, горіхи. Смак насичений, з легким натяком на таніни та посмаком спецій.

Prince Trubetskoi Winery

Розташування: Веселе, Бериславський район, Херсонська область
Власні виноградники: 200 га

Prince Trubetskoi Winery

Prince Trubetskoi Winery – єдине історичне шато в Україні, розташоване у селі Веселе Херсонської області. Його вік – понад 120 років. Це одна з найбільш знакових українських виноробень, справжня перлина Херсонщини. З кінця XIX століття, з момента закладки перших виноградників і будівництва Шато князем Трубецьким багато чого змінилося: старовинне господарство пройшло глобальну реконструкцію і сьогодні є виноробнею європейського рівня, що виробляє преміальні теруарні українські вина. Prince Trubetskoi Winery – одна з найкрутіших локацій українського винного туризму, що потрапила у фінал публічного голосування Wine Travel Awards 2021-2022 у номінації The Visiting Card of the Country. Локація пропонує винолюбам комфортний міні-готель, ресторан, історичну будівлю виноробні 1900 року з вежею та оглядовим майданчиком, чудові дегустаційні зали, відновлені дореволюційні винні підвали з витримкою вин та розкішною винною колекцією. Одне із знакових вин виноробні, Рислінг Рейнський, ще у 1900 році отримало Гран-прі Паризької виставки, а зараз це вино, як і багато інших вин Шато, відзначене найвищими нагородами на авторитетних конкурсах.

Prince Trubetskoi Winery

Виноградники Prince Trubetskoi Winery розташовані на схилах Каховського водосховища. Переважний тип ґрунтів під виноградниками – суглинисті чорноземи. Клімат тут помірно-континентальний, але є нюанс: тривалість морозного періоду тут іноді сягає 85-100 днів на рік. На жаль, виноробня Prince Trubetskoi Winery знаходиться на тимчасово окупованій території, тому робота підприємства на даний момент паралізована. Частково понівечене обладнання лабораторії, майно ресторану та магазину. Виробнича частина виноробні, наскільки відомо нашій редакції, залишається неушкодженою. Доля винних підвалів та вин, що у них зберігались, наразі невідома.

Prince Trubetskoi Winery

Також зазнав значних ушкоджень склад Prince Trubetskoi Winery у Гостомелі під Києвом. Вина Трубецьких зараз майже неможливо знайти у продажу. На щастя, співробітники виноробні не постраждали. Це – найбільша й найголовніша цінність, і саме завдяки цим людям робота Prince Trubetskoi Winery обов’язково відновиться після Перемоги України!

Prince Trubetskoi Winery

Вина, що варті уваги:

  • «Оксамит України» – Каберне Совіньйон, витриманий 2 роки в дубі. В ароматі – чорні в’ялені ягоди, чорний перець, джем, тютюн, шкіра, ваніль. Тіло середнє. Смак соковитий ягідний. Срібло від Concours Mondial de Bruxelles-2021.
  • «Перлина Степу» – 100% Аліготе, витримка в дубі протягом 1,5 року. В ароматі польові квіти, груша, ваніль і спеції. Смак щільний, насичений, із відмінним балансом кислотності та тривалим післясмаком.
  • «Рислінг Рейнський» – вино, вироблене лімітованою серією. Відбірний виноград для цього вина збирався з особливої ділянки в 2.3 га, розташованої на схилах Дніпра. Аромат цитрусових та тропічних фруктів, з квітковими нотками і характерним бензольним відтінком. Смак свіжий, округлий, має чудову вертикальну структуру. Післясмак тривалий, багатий та соковитий. Еталонний Рислінг з витримкою у пляшці.

Leleka Wines

Leleka Wines

Розташування: с. Долинка Саратського району, Одеської області
Виробництво: «Одесавинпром»,
Розівка, Одеська область

Вина Leleka Wines – молодий та успішний український бренд від компанії-імпортера Wine Discovery Selection. І це дуже вдалий дебют! Чисті, елегантні вина Leleka виробляють з винограду, вирощеного у Південній Бессарабії, під патронатом виноградаря та винороба Зураба Кучухідзе.

Як і багато інших українських виробників, ця компанія постраждала від війни. У березні російська ракета зруйнувала склади компанії у Стоянці. Тим не менш, виноробні дивом вдалось зберегти та розлити вінтаж 2019. Чекаємо вдалий і переможний вінтаж 2022.

Leleka Wines

Сорти: Шардоне, Піно Грі, Каберне Совіньйон, Мерло.

Leleka Wines

Вина, що варті уваги:

  • Leleka Wines Chardonnay Reserve – витримка в дубових бочках 6 місяців. У пишному ароматі гармонійно переплетені ноти соковитого ананаса, пряної цедри лимона і стиглих груш. Ніжний смак розкривається медовими відтінками печених яблук, хрусткими пластівцями мигдалю і вершковими нотами в приємномутривалому післясмаку.
  • Leleka Wines Merlot – фруктовий аромат, що розкривається відтінками стиглої вишні, сливи та ожини. Насичене, але в той же час елегантне і благородне, з виразним характером.

Фото: facebook.com, Arsen Fedosenko Georgiy Molchanov, Cassia wine, Prince Trubetskoi Winery

X
Украина