Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
23 листопада 2025 року Київ став центром винної культури та гастрономії – у готелі «InterContinentalKyiv» відбувся Х Міжнародний Форум виноробів та сомельє (10th International Forum of Winemakers and Sommeliers), який об’єднав виноробів, сомельє, кавістів, рестораторів та численних вайнловерів. Подія стала знаковою для галузі, адже поєднала професійні конкурси, дегустації, освітні заходи та святкові прийоми. Її організаторами виступили Всеукраїнська асоціація виноробів і сомельє, Асоціація кавістів України та Перша в Україні Школа сомельє «Майстер-Клас». Міжнародним інформаційним партнером виступила медіагрупа Drinks+ (журнал “Напої+”).
У рамках 10th International Forum of Winemakers and Sommeliers відбувалися одночасно кілька ключових подій:
Нагадаємо, що цього року серед спонсорів та партнерів ролі розподілилися так:
Національний Партнер – ТМ VILLA TINTA
Гастрономічний Партнер – ТМ «Глобино»
Ексклюзивний Партнер – ТМ «Доообра Ферма»
Партнери: ТМ VINOS DE LA LUZ, Masottina, PERE VENTURA, ACKERMAN, «Моршинська», Tintarella, BEANS, Академія праці, соціальних відносин і туризму.
Очолив журі традиційно доктор Рікардо Ф. Нуньєс – власник міжнародного винного холдингу VINOS DE LA LUZ. До складу журі увійшли провідні українські сомельє, винороби та гастрономічні експерти – серед яких Наталія Благополучна, Єгор Білов, Олег Кравченко, Богдан Дукаль та інші.
Відбіркові тури конкурсів пройшли напередодні, 21 листопада в Академії праці, соціальних відносин і туризму. Учасники виконували письмові тести та демонстрували практичні навички.
В професійних конкурсах взяли участь професіонали галузі – кавісти та сомельє, які зібралися з різних міст України: Житомира, Вінниці, Кропивницького, Дніпра, Одеси, Умані, Івано-Франківська, Києва.
Ну, а фінали стартували 23 листопада: конкурсанти змагалися у турах, що вперше були представлені в Україні – від презентації та декантації вина англійською мовою до сліпих дегустацій і гастрономічних поєднань:
Коментар
Ірина Д’яченкова, співзасновниця Drinks+ Media Group та Wine Travel Awards, суддя міжнародних винних конкурсів з 20-річним стажем (MUNDUS VINI (Germany), Concours Mondial de Bruxelles, The World Best Palates – Barolo Barbaresco World Opening (New York, USA) тощо):
«Із зацікавленістю, як за спектаклем, спостерігала за яскравим винним шоу – в турі «Гастрономія та Вино», спонсором якого стала ТМ «Глобино». Під час виступу сомельє ресторану Comme il Faut мав підібрати вино до мʼяса, зокрема, до буженіни варено-копченої ТМ “Глобино”. Сомельє обрав «Каберне-Совіньон» ТМ Villa Tinta 2018. Роль «гостей» грали директор з розвитку «Глобино» Марина Горобець і шеф-кухар ресторану «Комільфо». Пані Марина зауважила, що до копченої буженіни, на її погляд, більше підійшло б вино «Одеський Чорний» від Вілла Тінта. І я, добре знайома з характеристиками саме цього «ОЧ», з нею була абсолютно згодна. Мені подобаються подібні елементи шоу, які завжди застосовують організатори Міжнародного Форуму виноробів та сомельє. Це перетворює діловий фаховий формат на майже театральне дійство».
Фіналісти ІХ Всеукраїнського конкурсу кавістів «Кращий кавіст України – 2025»:
1 місце – Євген Бойко (Київ, «Фоззі Груп»)
2 місце – Євген Брюхович (Київ, мережа «WINETIME»)
3 місце – Назар Когут (Івано-Франківськ, мережа OKWINE )
Фіналісти ХХІІ Всеукраїнського конкурсу «Майстер-сомельє – 2025»:
1 місце – Микита Лисий (Київ, ресторан «VERO-VERO»)
2 місце – Іван Гончаренко (готель «InterContinentalKyiv»)
3 місце – Юлія Коломієць (Київ, бренд амбасадор компанії «Маркетвин»)
Переможці отримали кубки, дипломи та подарунки від партнерів Форуму. А що найвагоміше – їхні імена увійшли до професійної історії українського винного руху.
Окремий зал готелю перетворився на винний простір – гості мали змогу дегустувати вина України та світу від VILLA TINTA, VINOS DE LA LUZ, мережі WINETIME (що днями відсвяткувала, до речі, своє 15-річчя, з чим Drinks+ вітає одного з найавторитетніших операторів ринку!) та інших виробників. Гастрономічні партнери представили м’ясні делікатеси, сири, шоколад та крафтові продукти – що гармонійно поєднувалися з винною програмою.
Свято молодого вина України вчергове стало вдалою реплікою на всесвітньо відоме Божоле Нуво. А, судячи з відгуків гостей, якість їх нічим не поступалася продукту нового врожаю французьких виноробів.
Завершився день урочистою «Вечерею виноробів», що стала кульмінацією Форуму та символом єдності професійної спільноти.
Коментар
Наталія Благополучна, співзасновниця Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє, Асоціації кавістів України та Першої в Україні Школи сомельє «Майстер-Клас» надала Drinks+ ексклюзивний коментар щодо деяких аспектів цьогорічного форуму:
«Свято молодого Вина України в новому форматі Всеукраїнська асоціація виноробів і сомельє проводить вже не один десяток років. Треба підкреслити, що таке Свято є в кожній виноробній країні. Найбільш відоме – Свято молодого вина Божолє , з півдня Бургундії. Саме тому всі наші професійні конкурси , починаючи з 2002 р., проходять після третього четверга листопада, і вже в п’ятницю ми завжди проводимо відбіркові тури та дегустуємо молоде вино з Божолє.
Ідея проведення такого свята в Україні не нова, але зауважу, що саме наша асоціація започаткувала його вперше ще в 2002 р. під час проведення першого Фестивалю ” ВИНОФЕСТ” в “Будинку Кіно” в м. Києві. Тоді з Криму винороби привезли діжки та виноград, і кожен з гостей зміг повторити танець Челентано з відомого фільму “Приборкання норовливої”. Часи змінилися, ми підкорегували формат відповідно: свято відбувається в більш діловій площині – кращі крафтові винороби України, переможці Всеукраїнського дегустаційного конкурсу “Сорт і теруар. Мікровиноробство” презентують свої вина в найкращому готелі України ” InterContinentalKyiv”.
Саме під час проведення Міжнародного Форуму виноробів і сомельє та професійних Конкурсів кавістів і сомельє, гості завжди із задоволенням дегустують молоді тихі та ігристі вина, маючи можливість безпосередньо спілкуватися з виробниками. Крім вина, тут проходять презентації сирів, м’ясної гастрономії, виробів з шоколаду тощо.
Україна створює сьогодні власні чудові вина, як молоді, так і витримані, тому пропагуємо своє, “Українське молоде”!»
Х Форум виноробів та сомельє підтвердив високий рівень розвитку винної культури в Україні. Подія стала не лише майданчиком для професійних змагань – а й платформою для обміну досвідом, налагодження партнерств та популяризації українського вина на міжнародній арені.
Організатори висловили вдячність партнерам, учасникам та гостям – а також особливу подяку Збройним Силам України за можливість проводити такі важливі заходи навіть у непростий час. Під час форуму відбувся збір на підтримку одного із військових підрозділів.
Цей Форум став доказом того, що українська винна культура впевнено інтегрується у світовий контекст – а професія сомельє та кавіста набуває дедалі більшої ваги.
Приєднуйтесь до наших соцмереж
⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!![]()
27.11.2025