Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Американський бумеранг

Коли в Європі пересічний вайнловер каже «американське вино», в 99 зі ста випадків має на увазі Каліфорнію. Чому? Відповідь полягає в одній майже детективній історії, яку закрутив в 1976 році  Стівен Спур’є (Steven Spurrier) – кмітливий виноторговець, який у 70-ті роки відкрив лавочку в Парижі. Обурений зневагою французів до американських вин, він наважився на крамольну дегустацію всліпу, де співставив вина уславлених шато Франції з винами каліфорнійців. До суддівства запросив найагресивніших апологетів Бордо та Бургундії. І що ви думаєте, всліпу європейські експерти виставили бали, які дозволили перемогти Каліфорнії!


Зауважимо, що дійсно, виноробство на цих американських землях, вперше датоване ще серединою 17 століття, досить довго розвивалося не надто вдало. Згодом американці почали наслідувати європейські стилі та висаджувати здебільшого французькі сорти винограду – Шардоне, Каберне Совіньон, Піно Нуар тощо. Аж згодом місцеві винороби в долинах Напа та Сонома, в Мендосино, Санта Крус та на інших теруарах штату почали висаджувати власні сорти і перш за все Зінфандель, що згодом і дало ті чудові результати каліфорнійцям, зафіксовані з подачі Спур’є в Парижі.

Ridge Vineyards

Найбільш вражаючих оцінок на Judgement of Paris  «Суді Парижа», а саме під такою назвою той революційний тейстинг увійшов в історію, набуло американське Chateau Montelena. Хоча вирок у Парижі в 1976 році залишається визначальним моментом, це лише один розділ на довгому шляху виноробні. Понад п’ятдесят років, перебуваючи у власності сім’ї Барретт, Chateau Montelena культивує глибоке розуміння своїх виноградників, охоплюючи нюанси кожного врожаю. Філософія полягає не у відтворенні рік за роком одного смаку, а в охопленні суті кожного вегетаційного періоду, дозволяючи природі виражати себе через кожен вінтаж.

А сьогодні виноробня, що утримує статус одного з найкращих виробництв Долини Напи, увійшла до ком’юніті WTA – і якщо ви читаєте ці рядки, можете стати дотичним до цієї легенди світового виноробства – проголосувавши за Chateau Montelena.

chateau-montelena16

До речі, поруч з Шато Монтелена на Judgement of Paris фігурувала ще одна виноробня, яка сьогодні пліч-о-пліч стала і в проєкті WTA – один з найстаріших каліфорнійських виробників – Ridge Vineyards.

Ці американські винарні запустили тоді на бік Європи своєрідний бумеранг зацікавленості, який відтоді повертається і знову курсує між материками. А Каліфорнія і досі утримує статус «мекки американського виробництва». До речі, Каліфорнія в 2025 році номінована проєктом Wine Travel Awards як Регіон року, а разом з нею, під егідою California Wines, в нинішньому релізі премії зібралося сузір’я видатних каліфорнійців.

California Wines

Чого вартує лише ім’я Robert Mondavi Winery! Майже шість десятиліть виноробня Роберта Мондаві була маяком інновацій, досконалості та майстерності в Долині Напа. Справжній піонер, Роберт Мондаві не лише сформував виноробну промисловість регіону, але й встановив стандарти, які знаходять відгук у всьому світі. Сьогодні виноробня Robert Mondavi має виноградники в різних частинах долин Напа та Сонома.

Фоловери WTA, гарних вин та захоплюючих винних доріг мають змогу ознайомитися із виноградниками та винами Роберта Мондаві і, зрозуміло, проголосувати за зіркову виноробню.

Черговий учасник нашого огляду – Duckhorn Vineyards. Цю виноробню також не варто представляти поціновувачам преміальних вин. Заснована Деном і Маргарет Дакхорн у 1976 році, компанія Duckhorn Vineyards витратила майже п’ятдесят років на те, щоб стати одним із провідних виробників вин у Долині Напа. Про що сьогодні розповідають їхні виноградники, – дізнавайтеся і голосуйте. А будете в Каліфорнії, не пропустіть чудовий захід: Duckhorn Vineyards пропонує винні  Derby Party. У 2025 році 10-та щорічна вечірка відбудеться 3 травня.

Duckhorn Vineyards

Крім того, цього року в премії взяли участь такі яскраві виробники, як The Silver Oak Winery та Dunn Vineyards. Останній має виноградник в унікальному теруарі Howell Mountain з офіційним статусом субрегіону AVA. Про ці вина визначний винний критик Antonio Galloni писав так: «Це каберне для терплячих, але у найкращих урожаях Howell Mountain є одним із найкращих вин не лише Каліфорнії, а й усього світу».

Чи не зворотнім вектором того американського бумерангу зацікавленості, запущеного під час Judgement of Paris, стало придбання у 2020 році каліфорнійської виноробні, що сьогодні носить ім’я Cathiard Vineyard’s, піонерами бордоського винного туризму – власниками славетного французького Château Smith Haut Lafitte – Флоранс і Даніель Катьяр. Вони придбали маєток з виноградниками на територіях Rutherford та St. Helena AVA, закохавшись у його біорізноманіття. Ви можете дізнатися про цей блискучий проєкт, заразом підтримати наших номінантів і проголосувати за цих видатних виноробів, які прокладають місток між Америкою та Європою.

І тут маємо згадати ще один канал зв’язку – чи то транспорту, якщо точніше, – що задовольняє зацікавленість вайнловерів зі Старого та Нового світу. Це – Expedia Cruises. Круїзна компанія – світовий лідер в сегменті лакшері туризму, що працює з 1987 року, нещодавно першою у світі розробила напрямок нішевих винних круїзів. Дякуючи цій інноваційній ідеї, сьогодні винні туристи, що відправляються винними дорогами світу, замість традиційного «Поїхали!» сміливо можуть казати: «Попливли!»)).

paul-wagner

Винні круїзи, очолювані видатним діячем винного туризму і провідним експертом вина Полом Вагнером, пропонують неперевершене поєднання розкоші, освіти та пригод. Від залитих сонцем виноградників Долини Напа до стародавніх терас Грузії та Вірменії, круїзи Expedia доставляють пасажирів у серце найвідоміших виноробних регіонів світу. Пасажири насолоджуються ексклюзивними дегустаціями, вечерями з поєднанням вин і приватними зустрічами з виноробами та сомельє. Ці круїзи створюють відчуття спільності та зв’язку, починаючи від дегустації вин Шатонеф-дю-Пап в Авіньйоні й закінчуючи дослідженням португальської Долини Дору. Через інновації та інклюзивність Expedia Cruises змінює світ винного туризму, пропонуючи динамічну, захоплюючу альтернативу традиційним відвідуванням виноградників. Їхні винні круїзи наголошують на розповіді історій та освіті, створюючи глибший зв’язок між пасажирами та винами, які вони пробують. Такий підхід перетворює пасажирів на поінформованих ентузіастів. Зрозуміло, команда WTA прагла залучити в проєкт Expedia Cruises – і ми пропонуємо ознайомитися з новаторськими пропозиціями цього оператора туризму, заразом підтримати його в голосуванні.

expedia-cruises

І в контексті взаємозв’язків винних регіонів та континентів не можемо не згадати найяскравіших американських інфлюенсерів, представників інформаційного сектору, які надають унікальні дані про нові винні релізи, локації, маршрути. Які поєднують світи і відкривають нові смаки та напрямки. Наша рекомендація – звертайтеся до творчості цих персоналій, обирайте для себе найкраще джерело інформації про безмежний світ вина та винного туризму. І підтримуйте своїх фаворитів лайками під час голосування! Представляємо наших номінантів-інфлюенсерів, колег з американського континенту і дозволимо собі невеличку сентиментальну ремарку – наші серця належать кожному з них!

Gwendolyn Alley

Ґвендолін Еллі — поетеса, мандрівниця, викладачка коледжу та письменниця про вино, яка багато публікувалася. Вона виграла конкурс авторських творів Дженсіс Робінсон про відновлюване сільське господарство у 2022 році.

Elizabeth Smith

Доктор Елізабет Сміт — письменниця, суддя конкурсів вина та видатний літератор. А також – креативний партнер і маркетинговий директор компанії Danube Wines, імпортера та роздрібного продавця вина, що базується в Брістолі, Великобританія, і спеціалізується на центральноєвропейських винах. Пані Елізабет Сміт постійний учасник Wine Travel Awards і переможець публічного голосування премії.

Allison Levine

Еллісон Левін є власницею агентства Please The Palate, яке спеціалізується на маркетингу та плануванні подій для індустрії вина та спиртних напоїв. Маючи понад 15 років досвіду в комунікаціях, маркетингу та плануванні заходів, Еллісон захоплена навколишнім світом і людьми в ньому. Еллісон має ступінь магістра з міжнародних комунікацій зі спеціалізацією на міжкультурному навчанні в Школі міжнародного обслуговування Американського університету, а також сертифікат WSET рівня 3 і є членом Circle of Wine Writers.

Susana Ochoa Vega

Сусана Очоа Вега — видатний сомельє, журналіст і телеведуча з Квебеку. Вона є продюсером і ведучою популярної телевізійної програми про світ вина та гастрономії La Beauté du Vin, яка охоплює понад 600 000 глядачів щотижня.

Wine Future Conference

Міжнародна винна конференція Wine Future є колективним джерелом унікальних ідей та інформації. Понад 10 років вона слугує майданчиком для зустрічі  авторитетних персоналій винного бізнесу та обміну думок. Wine Future 2025 відбудеться з 13 по 15 листопада в Майямі (Miami), в Міжнародному університеті Флориди (FIU). Тема цього року – протистояння 10 головним викликам, які зараз впливають на виноробну промисловість та сектор винного туризму.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Коли в Європі пересічний вайнловер каже «американське вино», в 99 зі ста випадків має на увазі Каліфорнію. Чому? Відповідь полягає в одній майже детективній історії, яку закрутив в 1976 році  Стівен Спур’є (Steven Spurrier) – кмітливий виноторговець, який у 70-ті роки відкрив лавочку в Парижі. Обурений зневагою французів до американських вин, він наважився на крамольну […]

Украина: земля героїчного виноробства

Насправді клімат України – однієї з найродючіших країн Європи – сприятливий для вирощування лоз на усій території. І якщо буквально 10 років тому закладка виноградників у північних областях сприймалася як сенсація, то сьогодні це норма життя. І все ж винороби України сьогодні працюють в екстремальних умовах, виявляючи, без перебільшення, справжній героїзм. І справа не в крутих гірських схилах або пекельних посухах. Країна потерпає від російської агресії, а це означає, що люди йдуть на роботу після безсонних ночей під обстрілами, на виноградниках натикаються на міни, а склади та підприємства трощать ворожі ракети.


І все ж, незважаючи на триваючу війну та економічні труднощі, українські винороби залишають слід на світовій арені – виготовляють вина, відзначені нагородами, і виходять на міжнародні ринки, такі як Великобританія, США, Японія, Польща та країни Балтії.

big-wines-

Маючи п’ять ключових виноробних регіонів – Закарпаття, Бессарабію, Чорноморський край, Запоріжжя та Крим (тимчасово окупований), а також нові північні виноградники, Україна доводить, що є виноробним регіоном Старого Світу з новою ідентичністю. Від історичних автохтонних сортів винограду, таких як Тельті Курук, Кокур і Одеський Чорний, до нових північних терруарів, де виробляють яскраві білі, рожеві та ігристі вина, винна сцена України стає все міцнішою з кожним роком. Окрім виноробства, виноробна галузь України є символом стійкості, інновацій та єдності, де професіонали в різних галузях – винороби, сомельє, викладачі, організатори заходів та імпортери – працюють разом, щоб просувати українське вино у всьому світі.

pauk

Нагорода Wine Travel Awards (WTA) відзначає цих піонерів, які, незважаючи на всі труднощі, продовжують формувати майбутнє винної сцени України. Наразі настав час підтримати візіонерів, які формують виноробну галузь України.

Голосуйте за найкращих номінантів WTA від України!

Провідний український виробник вина (у складі групи компаній Vinos de La Luz) з 87 га виноградників у Бессарабії, що спеціалізується на Одеському Чорному та сорті Тельті Курук. Попри війну, Big Wines не лише відома своїми лімітованими випусками преміальних вин, а також інвестує в нові виноградники та сучасний виноробний завод у Київській області.

Big Wines


Цей винний бренд представляє нову хвилю виноробства в Україні, зосереджуючись на преміальних тихих та ігристих винах, які відображають терруар країни. Їх девіз «Пишаюся українським!» втілює прагнення до досконалості. Нещодавно бренд був придбаний компанією Big Wines.

46 Parallel Wine Group


Це перлина Закарпаття, що зберігає багатовікові традиції виноробства в Карпатах. Регіон спеціалізується на виробництві вин з автохтонних українських та європейських сортів винограду, одночасно пропагуючи екологічно чисте виноградарство. Ці краї насичені красою природи, архітектурними та історичними пам’ятками, гастрономічними спеціалітетами та гостинними господарями.

Wines of the Silver Land


Бутик-виноробня, що спеціалізується на високоякісних винах ручної роботи, які демонструють виразний характер українських терруарів. Ці вина відрізняються авторським стилем винороба і його відданістю екологічним практикам.

KSV House of Wine


Крафтове лікеро-горілчане виробництво, що відроджує спадщину українського виробництва спиртних напоїв, поєднуючи традиційні рецепти з сучасними технологіями для створення унікальних високоякісних спиртних напоїв, які підкреслюють українську майстерність.

Файна Гуральня


Провідна школа сомельє в Україні, яка готує нове покоління професіоналів та амбасадорів вина. Віталій Ковач – відомий експерт, який формує винну культуру та освіту в Україні та за її межами.

Ковач


Відеопрограма, що спонукає до роздумів, присвячена останнім тенденціям вина, алкогольних напоїв і гостинності. Завдяки висновкам експертів і поглибленим обговоренням, цей проєкт відкриває новий погляд на галузь.

neVynne Interview


Унікальна гастрономічна ініціатива, де найкращі шеф-кухарі та сомельє співпрацюють, щоб створити надзвичайні страви, підтримуючи гуманітарні зусилля в Україні.

Благодійні гастрономічні вечері


Найбільша подія індустрії барів у Східній Європі, яка збирає барменів світового класу, виробників алкогольних напоїв і міксологів, щоб задати нові тенденції у світі напоїв.

BAROMETER International Bar Show


Одна з найважливіших виставок вина та алкогольних напоїв в Україні, що об’єднує виробників, дистриб’юторів та ентузіастів. Подія, яку варто відвідати всім, хто хоче пізнати різноманітний світ українського вина.

Be Wine

 

Ваш голос має значення!

Підтримайте виноробну галузь України, проголосувавши за цих виняткових номінантів і допоможіть їм отримати заслужене міжнародне визнання.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Насправді клімат України – однієї з найродючіших країн Європи – сприятливий для вирощування лоз на усій території. І якщо буквально 10 років тому закладка виноградників у північних областях сприймалася як сенсація, то сьогодні це норма життя. І все ж винороби України сьогодні працюють в екстремальних умовах, виявляючи, без перебільшення, справжній героїзм. І справа не в крутих […]

Піднімаючи келих за Україну: яскрава презентація на ProWein 2025

В останній день найбільшої у світі міжнародної виставки вина й алкогольних напоїв ProWein 2025 відбулася дегустаційно-освітня подія, котра стала достойним завершенням серії майстер-класів у ProWein Business Forum. Wine Travel Awards, Vinоs de La Luz та українські винороби — номінанти премії — презентували винні регіони й сорти України, а також представили в дегустації вина, вироблені зі знакових українських сортів: Тельті Курук, Сухолиманський та Одеський Чорний.


Цей захід, організований Drinks+ Media Group та Wine Travel Awards став можливим завдяки підтримці міжнародній виноробній компанії Vinоs de La Luz та її засновнику, доктору Рікардо Нуньєсу — меценату, інвестору та партнеру Drinks+, котрий уже багато років поспіль підтримує розвиток виноробної галузі України.

ProWein 2025

Презентація й дегустація «Paradoxes of Ukraine: Winemaking and Tourism in Wartime» (Парадокси України: розвиток виноробства та туризму в умовах війни) зібрала близько 50 гостей, серед них — нові обличчя й давні друзі медіа-групи Drinks+ та поціновувачі українського виноробства. Доктор Рікардо Нуньєс розповів про позитивний досвід BIG WINES, виноробні, що є частиною компанії Vinоs de La Luz, про те, як розвиває цей бізнес і не збирається припиняти інвестиції й розвиток, незважаючи на довготривалу російську агресію в Україні. 

ProWein 2025

Наталія Бурлаченко, СЕО BIG WINES, розповіла гостям про історію українського виноробства, винні регіони й сорти винограду, котрі вирощують в Україні, фокусуючись на трьох сортах, що були представлені в дегустації, та презентувала вина від компанії 46 Parallel Wine Group та BIG WINES. 

У дегустації також були представлені номінанти Wine Travel Awards — виноробня Beykush з Миколаївщини та виноробня Villa Tinta з Придунайської Бессарабії, а також виноробня Kolonist із того ж регіону. Beykush, Kolonist і Villa Tinta є справжніми перлинами винного туризму на півдні України. Варто відзначити також, що Villa Tinta i Kolonist є учасниками винно-гастрономічного маршруту Ukrainian Bessarabia’s Wine and Taste Route, яка свого часу стала переможцем премії Wine Travel Awards у категорії Region of the year. Незважаючи на виклики війни, Beykush, Kolonist і Villa Tinta продовжують приймати туристів, але в обмеженій кількості й виключно за попередніми домовленостями. Під час дегустації на ProWein співвласниця Kolonist Алла Плачкова та співвласник Villa Tinta Костянтин Тінтулов яскраво презентували свої вина й розповіли про виклики, з котрими стикаються українські винороби під час війни.

Отже, дегустаційний лист заходу виглядав так: в якості welcome drink гостям запропонували вишукане ігристе Grand Admiral Brut Nature 2018 від 46 Parallel Wine Group (золота медаль MUNDUS VINI Spring Tasting 2025). Це вино створене за класичним методом, витримане на осаді протягом 49 місяців.

Другим вином був Telti Kuruk 2023 від виноробні Beykush з Миколаївщини — свіжий, з ароматами цитрусу, свіжих трав, айви та акації, з легким мінеральним посмаком і приємною кислотністю.

Третім у списку був Telti Kuruk 2023 від BIG WINES, з витримкою у дубі протягом 6 місяців. Це вино має неповторний тонкий квітково-медовий аромат із нотками білих фруктів, підсушеної трави, зеленуватих кісточкових фруктів, а також — добре збалансовану кислотність.

Четвертим білим вином у списку було Kolonist Сухолиманське 2024 — чудовий зразок вина з цього неповторного локального сорту, фруктове, мінеральне, з ароматами свіжих яблук, свіжих степових трав, солодких груш та екзотичних фруктів, повнотіле, з відчутною кислотністю та мінеральним посмаком.

Лінійку червоних вин відкривав Villa Tinta Premium Collection Odesa Black 2022 (золота медаль MUNDUS VINI Spring Tasting 2025). Це вино, виготовлене з нашого флагманського сорту Одеський Чорний, витримане у сталевих ємностях. Має насичений колір, жваві таніни, аромати темних фруктів, ожини, чорниці, м’яти, чорного перцю та спецій з нотами сливового джему.

Завершив парад Big Art Odesa Black Ivan Marchuk Limited Edition 2022 від BIG WINES (це вино зовсім нещодавно здобуло найвищу нагороду — Grand Gold та титул Best of Show Ukraine — на міжнародному конкурсі MUNDUS VINI Spring Tasting 2025). Це вино, водночас інтенсивне, насичене й елегантне, пройшло витримку в дубі протягом 12 місяців. Має вишукану ароматику з нотами ожини, чорниці та чорного перцю, з тонами шоколаду та фіалок.

Яскрава й емоційна презентація, а також — надзвичайна якість та неповторність українських вин справили враження на гостей заходу. Деякі з них залишились, щоб поспілкуватись із виробниками та висловити їм свої враження та компліменти.

Наталія Бурлаченко ділиться своїми враженнями: «Події такого рівня — чудова можливість для українського виноробства заявити про себе на потужному міжнародному майданчику, котрим уже багато років є ProWein. Наша мета – підкреслити унікальний характер українських вин і показати, що навіть у ці складні часи наші винороби продовжують створювати вина виняткової якості. BIG WINES, 46 Parallel Wine Group і Vinos de la Luz віддані справі просування українського виноробства як на національному, так і на міжнародному рівнях, і ми й надалі робитимемо все можливе, щоб підтримувати наших колег і розвивати бренд українського вина».

ProWein 2025

Цей захід є ще одним важливим кроком для просування українського виноробства та промоції України як виноробної країни на міжнародних майданчиках. Команда Drinks+ Media Group вдячна виноробній компанії Vinos de La Luz за співпрацю й сприяння в організації цього івента, а також міжнародній виставці ProWein — за бездоганну організацію та ефективність. Ми пишаємось українськими виноробами й надалі докладатимемо зусилля до нашої спільної справи: створення сталого іміджу України як виробника надзвичайно якісних вин.

До зустрічі на наступних великих винних подіях!



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

В останній день найбільшої у світі міжнародної виставки вина й алкогольних напоїв ProWein 2025 відбулася дегустаційно-освітня подія, котра стала достойним завершенням серії майстер-класів у ProWein Business Forum. Wine Travel Awards, Vinоs de La Luz та українські винороби — номінанти премії — презентували винні регіони й сорти України, а також представили в дегустації вина, вироблені зі […]

Тропічний бум

Новий звіт Beverage Trends 2025 від компанії Flavorman оповістив світ про майбутнє цунамі популярності вин з тропічними фруктами у смакоароматичному профілі. Тому пропонуємо цьогорічний маршрут свідомого енотуриста прокласти до країн з тропічним кліматом та більш-менш розвинутим виноробством. Для початку онлайн подорож до Азії: знайомимося з номінантами премії WTA, і заразом голосуємо за кращих.


Індія. Дорога в Махараштрі

Щойно були оприлюднені результати дослідження Flavorman, відразу згадалася Індонезія з її фруктовими винами з мангостину чи лічі, або Індія, де навіть вина з міжнародних сортів набувають екзотичних тонів. Втім, на виноградниках останньої лише 1,5% урожаю винограду іде на вина. Взагалі, сумарна площа виноградників, призначених для виноробства, складає без малого 2 500 га. Більшість виноробень знаходиться в регіоні Нашик (Nashik) штату Махараштрі, який вважається батьківщиною винного сектору країни, і де розташовано 90% виробництв. Саме тому Нашик став помітним центром винного туризму – всього-то 190 км від Мумбаї 🙂 (тут доречно згадати фантастичні подорожі індійськими потягами – то окрема аттракція!).

Хоча в Індії працюють і з автохтонами – Anabeshahi, Arkavati та Arkashyam, –  левову частку списку посідають міжнародні сорти. Адже своїм минулим індійське виноробство зобов’язане португальцям та британцям, а сьогоденням – французам і, в першу чергу, Мішелю Роллану (Michel Rolland). Отже, тут популярні Каберне Совіньйон, Шираз і Мерло для червоних вин і Шардоне, Шенон Блан та Совіньйон Блан для білих. Тим, хто перебуває в пошуках актуальних тропічних смаків і зацікавлений в винному ринку Індії, варто звернути увагу на досвід провідного експерта по Індії – Сонал Холланд (Sonal Holland) Master of Wine, переможця WTA 2023-2024 Ambassador of the Year.

Sonal Holland


Як слон в дегустаційній залі

Давно, ще на світанку своєї кар’єри видавця винного журналу я потрапила в Тайланд і була здивована якістю їхніх фруктових вин за дуже помірну ціну. До речі, тут сухі вина виробляють не лише з екзотичних фруктів, але й з яблук або полуниці, плантаціям якої приділяють велику увагу. Навіть існують державні програми по заміщенню північних плантацій коноплі чи маку на грядки з ягодами в гірському Чіанг Меї. Саме тут, та ще в двох регіонах – Таб-Кванг та Хуа Хін і зосереджені тайські виноробні, що випускають, крім ягідно-фруктових, класичні вина з vitis vinifera.

Отже, хоча країна не може похвалитися століттями традицій, розташований на 13-й паралелі Тай зробив вагомий внесок у світ вина, створивши принцип «виноробства нетрадиційних параллелей». Цей принцип руйнує стереотип, що високоякісне вино можна виробляти лише в помірних кліматичних зонах. Найчастіше тут вирощують такі сорти, як Сіра, Шенон Блан, Коломбар  та Малага Бланка. Виноградні вина Таїланду, не зважаючи на вологий клімат, багаті на смак і складні букети, вони демонструють ті самі характерні ноти тропічних фруктів, приправлених нотками спецій.

В Тайланді радимо відвідати виноробню Monsoon Valley Vineyard Monsoon Valley Vineyard, якій ось-ось має виповнитися 25 років (перед тим, як їхати, встигніть до 1 квітня за Monsoon проголосувати!).

Виноградник Monsoon Valley Vineyard розташований у тихій долині поблизу місця, яке колись використовувалося як загін для слонів. Сьогодні поруч – заповідник цих велетнів Баан Кхок Чанг, що став додатковою туристичною атракцією. Виноградники Monsoon Valley Vineyards розташовані на приголомшливому тлі вкритих джунглями пагорбів Хуа Хіну, пропонують захоплюючий досвід винного туризму, демонструючи сорти винограду, які процвітають в унікальному мікрокліматі, з морським бризом і багатими ґрунтами. І, звичайно, пропонуючи туристам вина, відзначені багатьма міжнародними нагородами (для Тайланду то рідкісне явище поки що), включаючи медалі AWC Vienna.

Monsoon Valley Vineyard


Корейський синдром

Крім загальновідомого соджу, або рисового вина макколі, у Південній Кореї є і власне вино, виробництво якого набирає обертів. Особливістю корейських вин є легкість, свіжість та різноманітні тропічні фруктові аромати, адже здебільшого їх виробляють з яблук, фруктів та ягід (хурма, персик, плоди актинідії тощо), що поєднує виноробство країни з традиціями Тайланду. А ось що, як на мене, дійсно вирізняє Корею, то це підхід до вина, перш за все, як частини дуже розвиненої гастрономічної культури. Тобто в переважній більшості корейці дивляться на вино виключно в контексті пейрінгу. Тому винороби прагнуть створювати універсальні вина, дружні до блюд національної кухні. Цей підхід і орієнтація на HoReCa вочевидь спостерігається і в дизайні, тому в Кореї можна зустріти досить простецьке яблучне вино, оздоблене пелюстками золота. Втім, виноробство розвивається. Нині в країні працює близько 150 виноробень. Іде ретельна селекція сортів, зростає якість. З 1 липня 2017 року корейське вино стало класифікуватись як традиційний напій. І корейська кухня виявила до вина взаємність: її популярність у світі спричинила зростання інтересу вайнловерів, що цінують особливість корейських вин. На тлі цього обсяг продажів корейських вин на глобальному ринку почав зростати. Побут позначився на свідомості: у середовищі корейських інфлюенсерів тепер можна зустріти не лише гастрономічних критиків, але й серйозних винних експертів. Один з них – номінант WTA Чан Джун Пак (Chan Jun Park), віце-президент Корейської міжнародної асоціації сомельє, Директор в Азії конкурсу OIV Asia Wine Trophy, винний письменник, видавець, автор книги, викладач Університету Кюнхі в Сеулі. Це один з найдосвідченіших знавців вина на просторах Азії. А його сайт www.vinfriends.com – справжня енциклопедія знань про вина світу.

Chan Jun Park


Тайвань – під сонцем, під водою

Переміщаємося на Тайвань, де також виноробство виборює власне місце під тропічним сонцем. В часи японської колонізації, в першій половині 20 століття, на острів імпортували сотні сортів винограду. Але вижили лише термостійкі, включаючи Чорну Королеву (Black Queen), нині домінуючий технічний сорт Тайваню, створений Кавакамі Дзенбеєм (Kawakami Zenbei), хрещеним батьком японського виноградарства, який одружив Золоту Королеву (Golden Queen) з сортом Бейлі (Bailey) для досягнення елегантності та довговічності.

Domaine Vino Formosa

І все йшло б добре, якби не єдине та вагоме «але» – на рідкісно несприятливий клімат для лоз. Юсен Лін (Yusen Lin), автор численних книг про вино, який спеціалізується на бургундських та іспанських винах, а заразом вивчав понад 1,000 виноградників в обох півкулях, так коментує умови, в яких розвивається тайванське виноробство: «Серед виноградників у десятках країн, які я досліджував, мало де є стільки перешкод у виноробстві, як на Тайвані». І дійсно, сезон тайфунів у липні-серпні часто змушує виноградарів збирати незрілі плоди, що містять лише половину фенольних сполук, від тих, що спостерігають в своєму винограді, приміром, бордосці. Друга проблема – обмежений вибір сортів: вологість та рясні опади, помножені на високі температури, витримують ледве півдюжини гібридних сортів, як от Golden Muscat та Musann Blanc. До речі, увага прихильників модної тропічної органолептики: унікальний для Тайваню Musann Blanc особливо ароматний, зі складним смаковим профілем тайванських фруктів, але з низьким вмістом цукру та високим вмістом кислотності, ідеально підходить для приготування тихих вин. Разом з тим, поширені сорти виноградної лози, такі як Каберне Совіньйон, Піно Нуар або Шардоне на Тайвані майже не цвітуть і не плодоносять, принаймні без допомоги дорогих систем охолодження.

Зрозуміло, що складна виноробна промисловість Тайваню виживала протягом десятиліть в основному за рахунок державних субсидій для фермерів, які постачали виноград державі-монополісту на вина та тютюн. До речі, в період свого розквіту Тайвань висадив понад 5 000 гектарів винного винограду. Відколи ж субсидії були припинені в 1996 році, фермери закинули виноградники на користь більш прибуткових продуктів, таких як драконів фрукт, а площі скоротилися лише до кількох десятків гектарів.

Втім, на Тайвані на деяких виноградниках збирають урожай двічі на рік. У порівнянні з літнім урожаєм, зимовий дає меншу кількість, але кращу якість, залишаючи простір для маневрів таким героїчним виноробням, як Domaine Vino Formosa. Власник компанії – доктор Chien Hao Chen.

Чіен Хао Чен (Chien Hao Chen) може похвалитися вченим ступенем Паризького та Бургундського університетів і позитивними результатами своїх виробничих практик. Вина цієї виноробні – Vino Formosa Rosso і Moscato Oro Vino Fortificato NV, виготовлені з винограду сортів Чорна Королева і Золотий Мускат відповідно, завоювали кілька золотих медалей в категорії кріплених вин на таких престижних світових змаганнях, як New York World Wine & Spirits Competition, International Wine Challenge, Mundus Vini і Vinalies Internationales. Лікерне вино Vino Formosa пропонує чудовий кислотний баланс і багатий букет південних ароматів, включаючи медовий виноград та мангостіну, цитрусові, троянди,  цукати та родзинки.

А у 2023 році ця виноробня стала тайванським піонером підводної витримки! Vino Formosa Bianco (Cuvée Marina) зазнає п’яти років старіння в дубовій бочці, перш ніж витратити додаткові сім місяців на океанському дно Тайваньської протоки. Результатом цього є унікальний процес дозрівання, який підвищує складність тропічної ароматики та глибину вина,  і приносить нагороди Cuvée – престижні 92-балли на Vinalies International competition.

Chien Hao Chen


На горизонті Китай

Що вам сказати про Китай? Це неосяжне море всього, в тому числі і вин. Тому не варто гаяти часу на самостійні пошуки маршрутів та вин. Ми знаємо найкращого гіда в цьому неосяжному морі – WildChina Travel.

WildChina Travel

Заснована в 2000 році, WildChina – це відзначена нагородами екологічна туристична компанія, яка спеціалізується на створенні індивідуальних подорожей у будь-який куточок Китаю.

В тому числі, в привабливий Нінся – менш відомий регіон у північно-центральній частині КНР.Саме тут такі принади для мандрівників, як пустеля Тенггер, етнічна меншина Хуей і… виноробна промисловість Китаю. Чому Нінся особливий? Регіон відомий своїми посушливими ландшафтами, що охороняються горами Хелан на заході, просторими рівнинами вздовж річки Хуанхе та великою ділянкою пустелі Тенггер. Нінся має багату та історичну історію, відігравав стратегічну роль під час династій Мін і Цін, був важливим проходом вздовж стародавнього Шовкового шляху. У 1980-х роках китайський уряд розпочав політику, спрямовану на розвиток сільського господарства в регіоні, приділяючи особливу увагу виноробній промисловості. Це поклало початок вирощуванню виноградної лози в Нінся, підприємству, яке з тих пір процвітало, зробивши регіон домом для понад 200 виноробень. У Нінся переважно вирощують Каберне Совіньйон, Мерло та Каберне Гернішт, але винороби активно досліджують і експериментують з різними іншими сортами винограду. Це також регіон героїчного виноробства, хоча регіон має таку саму широту, як Бордо та долина Напа. Тут, щоб пережити холодні зими, винороби повинні буквально закопати лозу під землю наприкінці осені, а відкрити їх аж у квітні наступного року. Тож кращий час для відвідування виноробень Нінся — весна, коли температура м’яка, або пізнє літо та рання осінь, коли збирають виноград.

Тих, хто збереться в енотур до Китаю, будуть супроводжувати експерти виняткової кваліфікації. Приміром, винний експерт WildChina — Кікі Чен Кікі має ступінь магістра з місцевого розвитку та WSET.

А партнер WildChina Фонгі Вокер (Fongyee Walker), перша в Китаї Master of Wine (MW) сьогодні пропонує нову програму ексклюзивних турів, що охоплюють три виноробні регіони Китаю: Пекін, Шаньдун і Нінся. Він включатиме приватні дегустації вин, відвідування виноградників, вишукані ресторани під час вивчення найвідоміших місць у кожному напрямку. Глибокий досвід і пристрасть Fongyee до зв’язку вина з китайською культурою становлять базу цієї програми, яку можна розглядати не лише як захоплюючу подорож, але й як свого роду рівень освіти.

Fongyee Walker

 

Ну, і на останок – найкращий період для візиту в Китай – не весна чи зима, а час проведення ProWine Shanghai, адже це одна з найвпливовіших виставок на ринку Азії, де ви знайдете усі тропічні смаки. І не тільки.

Вже понад 10 років виставка ProWine Shanghai спеціалізується на торгівлі вином і алкогольними напоями, спостерігає зростання виноробної промисловості Китаю, підкреслюючи великий потенціал і силу країни.

ProWine Shanghai



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Новий звіт Beverage Trends 2025 від компанії Flavorman оповістив світ про майбутнє цунамі популярності вин з тропічними фруктами у смакоароматичному профілі. Тому пропонуємо цьогорічний маршрут свідомого енотуриста прокласти до країн з тропічним кліматом та більш-менш розвинутим виноробством. Для початку онлайн подорож до Азії: знайомимося з номінантами премії WTA, і заразом голосуємо за кращих. Індія. Дорога […]

Нове обличчя виноробства в Центральній Європі: Угорщина та Польща

Угорщина і Польща мають давні винні традиції, які зараз активно відроджують ,поєднуючи історію та сучасні технології.


Угорщина – одна з найстаріших виноробних країн Європи, відома різноманітністю терруарів і автохтонних сортів. Токай – легендарний регіон, що славиться солодким вином, визнаним королями, а Віллані – потужними червоними з Каберне Фран. Польське виноробство почало стрімко розвиватися після 2000-х. Основні винні регіони – Малопольща, Нижня Сілезія, Підкарпаття, зосереджені на холодостійких сортах (Сейвал Блан, Регент, Соляріс). Польські вина все частіше отримують нагороди, а інтерес до місцевого виноробства зростає.

Відвоювати своє місце серед  найкращих європейських вин, популяризувати Угорщину і Польщу як напрямки винного туризму допомагають талановиті,  досвідчені інфлюенцери та амбасадори, серед яких навіть додаток зі штучним інтелектом. Знайомтеся і голосуйте за номінантів WTA!

Tomasz Prange-Barczyński – Wine & Food Influencer/Expert Opinion

Відомий винний критик, редактор і письменник, Томаш Пранге-Барчинський понад 20 років працює у винній індустрії. Він є головним редактором журналу «Фермент» та ведучим винної передачі на Radio 357. Був засновником Magazyn Wino і співпрацював із Playboy, Newsweek, Voyage та Marie Claire.

Томаш написав кілька книг про вино, зокрема «Ріслінг і тапас» (2023), «Італія: путівник до вин» (2022), «Світ на винних стежках» (2020). Він також переклав на польську численні винні видання та продюсував документальні фільми про вино.

Як міжнародний винний суддя, Томаш бере участь у престижних конкурсах (Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles, Best of Riesling). У 2019 році отримав звання «стипендіат рислінгу», а з 2022 року викладає в Німецькій академії вина.

Окрім вина, Томаш пише про подорожі, лижі та велосипедний туризм. Його остання книга «Рислінг і тапас» (2024) розкриває унікальні гастрономічні поєднання, знайдені під час подорожей Європою.

Kristian Kielmayer – Wine & Food Influencer/Expert Opinion

Kristian Kielmayer

Крістіан Кільмаєр – винний педагог, консультант і культурний посол, робить світ вина доступним і надихаючим. Він викладає у Weinakademie Österreich та провідній угорській винній школі, дотримуючись підходу « learning by teaching». Його знання охоплюють виноробство, економіку, сомельєрську справу, пиво, саке та міцні напої.

Співавтор книги «Вина Угорщини: терруари та сорти», Крістіан також пише для Vince, досліджує поєднання вин і культури, виступав у Мехіко з унікальним фудпейрингом угорських вин та мексиканського шоколаду.

Як консультант Міністерства сільського господарства Угорщини, він сприяв створенню нових PDO-регіонів (Mura, Kőszeg, Sümeg, Füred). Також судить престижні конкурси (Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini).

Крістіан поєднує вино з фотомистецтвом, виграв OIV Centenary Photo Contest за знімок про зміну клімату. Його виступи на OIV Volcanic Wines Conference, Prowein охоплюють континенти.

Маючи ступінь магістра з міжнародного маркетингу вина, Крістіан прагне отримати PhD із сенсорики, досліджуючи нюанси дегустації. Його місія – зробити вино джерелом знань, культури та зв’язку.

Tomasz Witkowski – Ambassador/Ambassador of the Year

Tomasz Witkowski

Томаш керує винним магазином та інтернет-платформою 2Bratanki/Hungarian Wines – провідного імпортера угорських вин у Польщі. Портфоліо компанії включає понад 200 ексклюзивних угорських вин, а співпраця з ресторанами, барами та роздрібними продавцями допомагає популяризувати їх серед польських споживачів.

Захоплення Томаша угорськими винами почалося з першого візиту до Егера й переросло в багаторічне дослідження виноробних регіонів. Він регулярно подорожує до Угорщини, відкриваючи нових виробників і беручи участь у винних заходах, зокрема конференції Franc&Franc та конкурсі Winelovers Wine Awards.

Томаш активно популяризує угорські вина в Польщі, організовуючи дегустації, виступаючи на ярмарках (Enoexpo, Warsaw Wine Experience) та пишучи про винну культуру. Його стаття «Будапешт на келихах» у Trybuszon розкриває найкращі винні бари угорської столиці.

Він переконаний: сучасне угорське виноробство гідне світової уваги. Відданість справі та визнання клієнтів підтверджують – він робить свою роботу чудово.Томаш Вітковський – Закоханий в угорські вина

Országos Bortúra – Ambassador/Creative Strategy та Wine & Food Influencer/Expert Opinion

Országos Bortúra

Országos Bortúra – це інноваційний додаток, що відкриває перед винними ентузіастами угорську винну культуру. Він дозволяє легко бронювати екскурсії до найкращих виноробень та спілкуватися з однодумцями. Крім Угорщини, Bortúra також пропонує дегустації іспанських і словацьких вин, задовольняючи як любителів, так і професіоналів.

Додаток включає два ключові інструменти:

  • Boradmin – система B2B для автоматизації та просування виноробень, що використовує ШІ.
  • Bortúra App – платформа B2C, що допомагає користувачам знаходити виноробні, бронювати візити та відкривати нові винні маршрути.

Додаток безкоштовний та пропонує бронювання, огляди, інтерактивні вікторини й події. Він уже здобув престижні нагороди, а його співзасновники активно розвивають винний туризм, зокрема через співпрацю з Університетом Земмельвейса.

Országos Bortúra формує майбутнє винного туризму, об’єднуючи цифрові технології та культурну спадщину!



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Угорщина і Польща мають давні винні традиції, які зараз активно відроджують ,поєднуючи історію та сучасні технології. Угорщина – одна з найстаріших виноробних країн Європи, відома різноманітністю терруарів і автохтонних сортів. Токай – легендарний регіон, що славиться солодким вином, визнаним королями, а Віллані – потужними червоними з Каберне Фран. Польське виноробство почало стрімко розвиватися після 2000-х. Основні […]

KYIV WHISKY 2025: Стиль життя. Смак мислення

12-13 квітня в Києві (КВЦ “Парковий”) відбудеться щорічна дводенна освітньо-дегустаційна подія, присвячена культурі споживання та філософії міцного алкоголю – Kyiv Whisky. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ є інформаційним партнером заходу. 


Kyiv Whisky має на меті розвивати індустрію, підтримувати фахівців та надавати доступ до експертних знань, культивуючи обізнаність і свідомість у споживанні алкоголю, а також повагу до культури, історії та філософії такого унікального напою, як віскі.

Що чекає на гостей Kyiv Whisky 2025:

  • 2000 м² Whisky Zone зі 100+ відбірними брендами віскі;
  • 2 Professional Tasting Rooms (зали для закритих дегустаційних сесій – саме тут ви знайдете легендарні лейби, лімітовані випуски та новинки. Тривалість кожної сесії – 50 хв);
  • 2 Speed Tasting Rooms (зали для швидкого, але насиченого знайомства з різними стилями віскі – ідеальний формат для тих, хто шукає інтенсивних вражень. Тривалість кожної сесії – 30 хв);
  • Premium Tasting Room (тут відбувається приватне знайомство з найрідкіснішими сортами, лімітованими серіями та віскі, які створювалися на легендарних дистилеріях. Тривалість кожної сесії — 50 хв);
  • COCKTAILS ZONE (зона барів простір елегантних твістів та сміливих коктейльних експериментів);
  • BROWN SPIRITS: NEW! (територія, де головні герої — це ром, бренді, коньяки та арманьяки. Це простір для міцних напоїв з багатою історією та глибокими смаками);
  • FOOD COURT & FOOD BAR (територія, де їжа доповнює досвід дегустацій. Це ідеальний фудпейринг на терасі з видом на схили Дніпра).

Kyiv Whisky 2025 — це місце, де легендарні бренди віскі розповідають свої історії. Де сучасні леді та джентльмени можуть смакувати стиль життя – в розмовах і на рівні рецепторів. Де важливий не дрес-код, а кут зору. 

Приходьте, щоб вести діалоги на рівні відчуттів, щоб засвідчити, що віскі — це не просто напій, це есенція сотні років традицій та культури. Це спосіб мислення і спосіб пізнання. Це спільнота естетів та експериментаторів, які шанують традиції, але спраглі нових відчуттів.

Важливо зазначити, що організатори Kyiv Whisky, а саме експерти подій гостинності – компанія Hoteliero, зробили невід’ємною частиною своїх подій благодійну допомогу та підтримку тих, завдяки кому є змога проводити наші заходи. Hoteliero підтримує Superhumans Center і передає частину прибутку від продажу квитків на подію, а також 100%  прибутку від всіх інтерактивів Kyiv Whisky на підтримку Superhumans Center. Тож, відвідуючи Kyiv Whisky та інші події Hoteliero, ви допомагаєте пацієнтам Центру. У цій синергії, всі разом, ми розвиваємо індустрію та робимо маленькі добрі справи для підтримки великих людей нашої країни. 

Квитки та інфо про подію: 

Соцмережі:



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

12-13 квітня в Києві (КВЦ “Парковий”) відбудеться щорічна дводенна освітньо-дегустаційна подія, присвячена культурі споживання та філософії міцного алкоголю – Kyiv Whisky. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ є інформаційним партнером заходу.  Kyiv Whisky має на меті розвивати індустрію, підтримувати фахівців та надавати доступ до експертних знань, культивуючи обізнаність і свідомість у споживанні алкоголю, а також повагу до культури, […]

Благодійні гастровечері. Місія, яка має тривати

С початку повномасштабного вторгнення ворога на нашу землю команда невтомних шефів, а саме: Асоціація кулінарів та спільнота шефів з України, Польщі, Молдови, Румунії, Азербайджану та Грузії – почали організовувати благодійні заходи в підтримку ЗСУ. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ & Wine Travel Awards є інформаційним партнером Благодійних гастровечерь.


На сьогодні вже проведено 21 гастровечеря, заходи відбувались у 5 країнах, 17 містах. Кожен захід організатори намагаються зробити незабутнім: запросити цікавих гостей, виставити ексклюзивні лоти і, звичайно ж, приготувати смачні страви та пригостити крафтовими наливками.

Charitable Gastro Dinners

Кожного разу, у кожному місці, справа шефів знаходить відгук – вони отримують велику підтримку від локальних та міжнародних брендів.

Основна мета благодійних гастровечерь – зібрати кошти для нагальних потреб військових ЗСУ та інших сил оборони. На виручені кошти команда шефів забезпечує наших бійців автівками, різними дронами, раціями, РЕБами, генераторами та іншими вкрай потрібними речами.

Charitable Gastro Dinners

Найбільша сума була зібрана під час вечері у місті Рівне – $ 570 000, захід відбувався майже напередодні Різдва – 19 грудня 2024 року. Наразі відбулась ще одна вечеря – у місті Вінниця, зібрана сума склала 1 500 000 гр. Як і завжди кошти підуть на потреби тих, завдяки кому ми маємо змогу пити ранкову каву і віримо у Перемогу.

Charitable Gastro Dinners

Проєкт Charitable Gastro Dinners є номінантом Wine Travel Awards у Enogastronomic Events/Event of the Year. Підтримати голосуванням можна за посиланням

Разом до Перемоги!

Для надання більш детальної інформації про заходи звертайтесь за телефонами:

  • Андрій Магалецький – Президент Асоціації кулінарів України (+38 068 805 08 05)
  • Анастасія Хоменко – адміністративний директор заходів (+38 099 362 52 42)


⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

С початку повномасштабного вторгнення ворога на нашу землю команда невтомних шефів, а саме: Асоціація кулінарів та спільнота шефів з України, Польщі, Молдови, Румунії, Азербайджану та Грузії – почали організовувати благодійні заходи в підтримку ЗСУ. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ & Wine Travel Awards є інформаційним партнером Благодійних гастровечерь. На сьогодні вже проведено 21 гастровечеря, заходи відбувались у […]

Винний туризм Чехії на підйомі!

Традиційно Чехію вважають країною пива, але в останні роки вона набуває все більшої популярності, як місце, де пропонують унікальне вино та пов’язані з ним враження.


Справжньою зіркою на винній карті країни є Південна Моравія. Місцеві виноградарі поєднують традиційну майстерність із сучасними гастрономічними трендами. Але світ південноморавських виноградників приховує набагато більше, ніж чудове вино. Серед безмежної зелені виноградників ховаються вражаючі архітектурні перлини. Південній Моравії є чим вразити гостей – від таємничості традиційних винних льохів до модернових споруд, які захоплюють дух. Туристам пропонують унікальне поєднання  вина і застиглої в камені музики.

Південна Моравія

Під час подорожі цим краєм можна неспішно милуватися будівлями з келихом у руці, або замовити екскурсію з експертом, щоб побачити всередині чудові будівлі та відчути, наскільки архітектура впливає на враження від дегустації вина.

Південна Моравія

Завдяки своїй унікальній пропозиції яскравих вражень Південна Моравія зайняла достойне місце серед номінантів Wine Travel Awards 2025. Запрошуємо проголосувати!

South Moravia –The Visiting Card of the Country/Region of the year


Ще одним доказом того, що Чеська Республіка поступова займає гідне місце серед виноробних країн Європи, є проведення тут IWINETC 2025. Всього за два тижні в Мікулові (винний субрегіонів Південної Моравії), вперше в історії країни відбудеться  одна з найважливіших світових подій, присвячених винному туризму. Це дасть можливість професіоналам і журналістам з усього світу представити Чехію як цікавий напрямок для еногастрономічного туризму.

IWINETC

Міжнародна конференція з винного туризму, яка проводиться з 2009 року, збирає професіоналів, у тому числі туроператорів та представників ЗМІ. Захід включає в себе знайомство з успішним досвідом фахівців що займаються винним туризмом та гастрономічними подорожами, забезпечує місце для ділових зустрічей і спілкування під час офіційних і неформальних заходів для обміну думками. Вишенькою на торті є екскурсії на виноробні чи інші цікаві місця, пов’язані з винним туризмом, цього року – Південної Моравії.

IWINETC – яскрава та значуща подія, що отримала репутацію провідного світового форуму винного туризму. Головна мета цього заходу – освіта, просування напрямків, що розвиваються, надання можливостей для бізнесу. Чекаємо на ваш голос за номінанта WTA 2025.

International Wine Tourism Conference (IWINETC) – Education in Enotourism/Cultural Mission

IWINETC



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Традиційно Чехію вважають країною пива, але в останні роки вона набуває все більшої популярності, як місце, де пропонують унікальне вино та пов’язані з ним враження. Справжньою зіркою на винній карті країни є Південна Моравія. Місцеві виноградарі поєднують традиційну майстерність із сучасними гастрономічними трендами. Але світ південноморавських виноградників приховує набагато більше, ніж чудове вино. Серед безмежної […]

Приміряю італійський чобіток!

Гід найзахопливішими винними дорогами Італії.


Навіть найзапекліші диванні енотуристи, які віддають перевагу пізнанню винного світу за келихом вина та переглядом телепрограм Тревел & Лівінг, знають, що мапа Італії нагадує чобіток. І той чобіток повний, як келих, по вінця неймовірними виноробнями і еногастрономічними подіями. Уявіть тільки, в країні, частина якої недаремно іменувалася греками Енотрією, або «Країною вин», на сьогодні 36 DOC и 76 DOCG. Тож, якщо раптом ви належите до більш активної категорії, прагнете особисто знайомитися з виноробами і пейзажами та вирішите приміряти на себе той чобіт, вам, як і аутлетним шопоголікам, знадобиться гід, який порадить, як зорієнтуватися в тому італійському всесвіті.

farina-winery

Саме таким гідом слугує досить молодий, але вже популярний на усіх континентах проєкт – Wine Travel Awards. Він об’єднує найцікавіші виноробні 46 країн, музеї вин, освітні заклади, гідів, амбасадорів та інфлюенсерів, що заточені на вині. Тож, якщо ви збираєтеся цього року відвідати Італію, – welcome, знайомтеся з найбільш гостинними, талановитими, видатними номінантами – обирайте, до кого завітати, до чиїх порад дослухатися або у кого замовити коментовану дегустацію чи екскурсію.

 villa-bellini

Їхні якості перевірені досвідченою командою винних журналістів  Drinks+, медіа-групи, що і заснувала цю оригінальну премію і об’єднує щороку нове прогресивне ком’юніті, яке знадобиться вам в вашій подорожі. До речі, зараз триває голосування – заразом можете увійти до нашого ком’юніті, відзначивши лайком власних фаворитів та підписавшись на наші соцмережі.

Valpolicella DOC

Тож оглянемо нашу добірку з півночі на південь, з халяви чобітка до підборів!

Прикраса Венето – Вальполічелла

Північна Італія, і та її частина, що належить Венето, насичена м’якими пейзажами долин та пагорбів, архітектурними шедеврами – стрункими храмами з фресками Тиціана та Джотто, розкішними палацами, аристократичними віллами (особливо ж мені до душі роботи Палладіо). Звичайно, якщо ви потрапили на північ країни, то маєте побувати в зонах, де виробляють просекко, франчакорту, соаве тощо. Але неможливо охопити неосяжне. Тому почнемо з краю, де створюють славетне амароне, точніше Amarone della Valpolicella DOCG  – запаморочливо гарне і всесвітньо відоме вино, зроблене зі зів’яленого винограду за старовинною технологією апассіменто. Втім, у кожного виробника в портфоліо знайдуться такі вина, як Recioto della Valpolicella DOCG, Valpolicella Ripasso DOC та Valpolicella DOC. Останнім часом винороби Вальполічелли (яка за підтримки свого Консорціуму номінується на Регіон року), почали випускати спуманте та інші ігристі вина – тож їхня наявність на дегустації стане приємним сюрпризом. Підтримуйте цю чарівну дестинацію! Лише обирайте, куди саме завітати. Ми ж радимо усіх!

Рекомендації:

І ще одна принада Вальполічелли, яку важко переоцінити, – значна частина виноробень пропонує весь спектр гостинності – крім дегустацій вина, ще й тейстинги оливкової олії, їжу, яка вам буде згодом снитися, та казкове проживання. Провести вечір за дегустацією при свічках, а прокинутися під щебетання птахів і зрозуміти, що ви ночували на виноробні, – що може бути експресивнішим?

Рекомендації:

Ці два готелі мають родинні зв’язки зі 100-річною виноробнею Fasoli Gino Winery, і тут ви знайте як вино, так і приголомшливі дизайнерські рішення, а також обслуговування, гідне королів.

Tenuta le Cave

До речі, про монархів, – привілей пожити в стінах аристократичних вілл, більше схожих на палаци, надають такі виноробні:

Tenuta Santa Maria (Villa Mosconi Bertani)

Наступний наш номінант – одна з провідних виноробень Вальполічелли, що має дуже затишний невеличкий готель, який не так просто забронювати – тож попіклуйтеся про це заздалегідь!

Venissa – золоте вино посеред блакиті

Розташована за півгодини від Венеції Venissa Estate не може похвалитися багаторічною історією, але належить давній династії італійських виноробів, яку сьогодні представляють батько – Жанлука Бісол (Gianluca Bisol) та син Маттео (Matteo). І це місце – маст візіт! Адже винороби відродили лози колись зниклого стародавнього сорту Дорона (Dorona) і роблять вино золотавого кольору, яке ви не зможете скуштувати ніде інде.

The Venissa Estate

По-друге, повторимо, цю перлину не можна пропустити у вашій подорожі: Venissa розташована на острівці Mazzorbo поруч з Венецією, звідки регулярно курсують вапоретто, і буквально через місточок від острова Бурано з його багатокольоровою гамою будиночків та музеєм мережива. І по-третє, тут ви знайдете остерію, ресторан, дегустаційний зал і сучасне комфортне проживання.

Venissa

Дегустація з дайвінгом

Без історичних натяків та паралелелей, – але запрошуємо зміститися на захід і відвідати острів Ельба, відомий перш за все як місце заслання імператора Наполеона. Його найвідоміша цитата того періоду: «Able was I ere I saw Elba», що можна перекласти як  «Міг все я, перш ніж я побачив Ельбу». Але запевняємо: те, що ви побачите на острові, наврядчи могли зустріти ще десь. Неймовірна атракція чекає на вас на Azienda Agricola Arrighi, розташованій в Порто Аззурро, в межах парку Тосканського архіпелагу. До речі, парк є частиною біосферного заповідника ЮНЕСКО «Острови Тоскани».

У 2019 році місцевий винороб Антоніо Аррігі представив світу «підводне вино» Nesos, що пройшло витримку на глибинах моря.

Azienda Agricola Arrighi

Ті, кому пощастило спробувати vino marino, стверджують, що його органолептичні властивості не схожі ні на що раніше створене. Не дивно, рецепту більше 2000 років!

Це солодке слово Асті!

Насправді, не таке воно і солодке – вино з пагорбів Асті!  Ці природно «солодкі», за технічним визначенням, вина в реальності цілком питкі, з гармонійним балансом кислотності, завдяки чому вони, як і деякі рислінги, неймовірно універсальні в своїй перйрінгоздатності. Вони пасують на аперитив, до блюд з риби, морепродуктів, блюд з пташиного м’яса. Якщо додати, що це традиційно вина з низьким вмістом алкоголю (в середньому 7.5 – 9.5), стає зрозумілим, чому популярність асті викликає легку заздрість навіть у титулованих сусідів – виробників вин з культового сорту Неббіоло – славетних Barolo и Barbaresco. Але для допитливого мандрівника-дегустатора таке сусідство – від преміальних «важковиків» до легких мускатів – черговий аргумент на користь регіону.

Piemont

Тож беремо курс на Пьємонт, який номіновано з легкої руки Консорціуму Asti на Region of the year. Позначення Asti DOCG походить від сорту Moscato Bianco, який вирощується в 51 населеному пункті в провінціях Асті, Алессандрія та Кунео. Два вина цього позначення, Asti Spumante і Moscato d’Asti, мають унікальний ароматичний профіль. Тому, коли будемо блукати мальовничими виноградниками зони Асті, не дивуйтеся, що вас буквально переслідуватиме аромат муската. На те є пояснення. Перше – Італія займає друге, після США, місце за насадженнями лоз сорту Мускат (на третьому Австрія, якщо що), і навіть під час цвітіння грона випромінюють потоки цього поширеного аромату, не кажучи вже про стійкий букет в бокалі. По-друге, мускатний аромат притаманний дуже багатьом рослинам – ви відчуєте його, коли пройдете повз кущ квітучого жасміну або троянд, впізнаєте в принесених на готельний сніданок полуниці або лічі, м’яті чи базиліку. Усі вони завдячують цим одній і тій самій сполуці з назвою ліналоол.

Словом, лози Мускату тут правлять бал. Сорту навіть присвячена окрема Винна дорога, яка також фігурує в нашому пулі місць, обов’язкових для відвідування:

Не проминіть виноробні, що розташовані в дивовижній місцевості з природними підземними сховищами для витримки вин – Canelli:

Casa Gancia

Ці території, як в цілому  і виноградники Ланге, Роеро і Монферрато, отримали статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Особливу відмітку в маршруті ставимо біля виноробень з музеями:

Втім, наш рекомендаційний список охоплює усі закутки території Asti DOCG. Вивчайте пропозицію винарень – і насолоджуйтеся!

Рекомендації:

Gruppo Araldica Castelvero

Відкриття Марке

Рік тому ми зробили для себе відкриття – Grande Vino Rosso з регіону Марке. І радимо це знайомство кожному. Регіон Марке розташований в самому серці центральної Італії, на східному адріатичному узбережжі і поступається в популярності своїм сусідкам – Тоскані та Емілії-Романії.

Tenuta Manoylo

У часи Середньовіччя ці території були частиною Папської держави – і сьогодні вина Марке з’являються в келихах на офіційних прийомах самого Папи. В комьюніті WTA Марке гідно представляє молода, але вже титулована вищими нагородами міжнародних конкурсів виноробня  Tenuta Manoylo. Візит сюди і стане справжнім відкриттям!

Robert Joseph

До підніжжя вулкану

Якщо вздовж італійського чобітка спуститися на південь і перебратися на західне узбережжя в напрямку Везувія, то на підступах до вулкану розташована провінція Салерно. І тут ми радимо завітати до виноробні San Salvatore, яка базується в самому центрі Національного парку Чіленто.

Azienda Agricola San Salvatore 1988

Місцева природа настільки чарівна, що нагадує рай. І  власник San Salvatore вважає обов’язком тій природі слідувати. Отже, завітайте до раю, де вино створюють з особливою філософією, а землю під лозами не обробляють, – про землю тут піклуються. І це буде логічною точкою завершення нашого чудового маршруту.

Хіба що остання порада: закупіть вина на виноробнях, які відвідаєте, – і після «Сан Сальваторе» прогуляйтеся найчарівнішим узбережжям Італії – Амальфі. Ми по-білому заздримо вам!

P.S. Усім, хто збирається в подорож, або зацікавлений в італійських винах, можна звернутися задля консультацій до компетентних персон:

– щодо нюансів виноробства та виноградарства

– за порадами, інформацією

– або для бронювання екскурсій

Anna Alekseyeva



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Гід найзахопливішими винними дорогами Італії. Навіть найзапекліші диванні енотуристи, які віддають перевагу пізнанню винного світу за келихом вина та переглядом телепрограм Тревел & Лівінг, знають, що мапа Італії нагадує чобіток. І той чобіток повний, як келих, по вінця неймовірними виноробнями і еногастрономічними подіями. Уявіть тільки, в країні, частина якої недаремно іменувалася греками Енотрією, або «Країною […]

Meininger’s Wine Conference 2025

Оскільки відлік до ProWein 2025 розпочався (залишилося лише 3 дні!), з урочистим відкриттям у неділю, 16 березня, світ вина звертає свою увагу на Meininger’s Wine Conference.


Ця одноденна, високоефективна галузева подія, що організована престижною німецькою медіагрупою винної індустрії «Meininger» та відбудеться 15 березня, обіцяє зібрати найяскравіші уми галузі для обговорення найактуальніших викликів та можливостей. Цього року ProWein виступає головним спонсором, і захід об’єднає лідерів галузі для обговорення інновацій, які змінюють ринок.

Центральне питання цьогорічного діалогу: «Як знайти найкращі способи продавати вино?» Wine Travel Awards та Drinks+ мають честь бути офіційними інформаційними партнерами цього динамічного заходу та підтримувати премію Meininger Award 2025, яка вшановує «Видатні досягнення у вині та спиртних напоях». Слідкуйте за нашими оновленнями.

Конференція відбудеться в готелі Kö59 у Дюссельдорфі та представить список провідних міжнародних експертів, які поділяться своїм баченням останніх ринкових тенденцій, з особливим акцентом на ринки, що розвиваються, та інноваційні стратегії залучення нових груп споживачів. Доповідачі представлять аналітичні дані, які проливають світло на те, як галузь може ефективно взаємодіяти з цими мінливими демографічними групами. У програмі передбачені інноваційні роздрібні стратегії, креативні маркетингові техніки та експериментальні концепції, які можуть революціонізувати бізнес-підходи в галузі.

Meininger‘s Wine Conference 2025

Конференція також відзначить важливий момент для вшанування досягнень у винній індустрії за допомогою премії Meininger Award 2025. Ініційована Meininger Verlag, яка з моменту свого заснування в 1903 році є впливовим голосом у винному та напоївому секторі, премія відзначає видатний внесок у світ вина.

Серед минулих лауреатів — такі відомі особистості, як Джина Галло (Gina Gallo) та Мігель А. Торрес (Miguel A. Torres), що підкреслює престиж нагороди. Спадщина Meininger Verlag як наріжного каменю у винній та напоївій журналістиці добре відома. Працюючи з Нойштадта (Німеччина), компанія відіграла важливу роль у формуванні наративу винної індустрії завдяки своїм всебічним спеціальним журналам і вражаючим галузевим подіям, які не лише висвітлюють тенденції, але й визначають порядок денний для майбутніх розробок у всій виноробній галузі.

Цьогорічна Meininger’s Wine Conference готова проаналізувати найактуальніші виклики, з якими стикається винна індустрія, від зміни смаків споживачів до ширших економічних течій, що змінюють глобальні ринки. Обговорення охоплюватимуть інтеграцію цифрових інновацій та роль сталого розвитку у розробці продуктів, з особливою увагою до потреб молодших, більш екологічно свідомих споживачів. День обіцяє бути насиченим цікавими дискусіями та можливостями для високорівневого нетворкінгу, все це на фоні та в очікуванні ProWein 2025.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Оскільки відлік до ProWein 2025 розпочався (залишилося лише 3 дні!), з урочистим відкриттям у неділю, 16 березня, світ вина звертає свою увагу на Meininger’s Wine Conference. Ця одноденна, високоефективна галузева подія, що організована престижною німецькою медіагрупою винної індустрії «Meininger» та відбудеться 15 березня, обіцяє зібрати найяскравіші уми галузі для обговорення найактуальніших викликів та можливостей. Цього […]

X
Украина