Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

MINES TO VINES: Мінні поля перетворять на виноградники

Гуманітарна некомерційна організація Roots of Peace («Коріння миру») у партнерстві з Ротарі е-Клубом України заявили про втілення в нашій країні програми MINES TO VINES. Розпочати цю важливу міссію вирішили на покалічених війною землях Миколаївської області, де тисячоліттями існувало виноробство.


Через російське вторгнення, розпочате в лютому 2022 року, виноградники Миколаївщини були частково знищені, а земля стала заручницею смертоносних вибухонебезпечних пам’яток війни.

«Оскільки майже 30 відсотків території України залишаються забрудненими російськими мінами, ми твердо віримо, що за підтримки Roots for Peace процес розмінування в Україні буде виконано швидко та ефективно, повернувши нормальне життя нашим людям, які постраждали від російської агресії», – впевнений Дмитро Кушнерук, генеральний консул України в Сан-Франциско.

Програму було офіційно оголошено 3 грудня на першому «Фестивалі дзвонів» в маєтку Grgich Hills у долині Напа, штат Каліфорнія. Фестиваль 2022 року пов’язаний зі святкуванням 25-ї річниці підписання Оттавського договору про заборону протипіхотних мін. Світові високопосадовці провели низку панельних дискусій, щоб підвищити глобальну обізнаність щодо 60 мільйонів протипіхотних мін, які залишаються на землі 60 країн світу – понад 25 років після того, як 162 країни підписали Оттавський договір. Серед спікерів – почесний президент Всесвітньої продовольчої премії Кеннет Квінн, надзвичайний и повноважний посол Азербайджана в США Хазар Ібрагім, генеральний консул України в Сан-Франциско Дмитро Кушнерук та ін.

Вайолет Гргіч (Violet Grgich), президент Grgich Hills Estate, співпрацюватиме з генеральним директором організації Roots of Peace Хайді Кун (Heidi Kuhn), щоб очолити глобальну кампанію зі знищення вибухонебезпечних предметів та встановлення сталого миру за допомогою сільського господарства в Україні. У 1997 році Хайді Кун особисто була присутня на підписанні історичного Оттавського договору разом із трьома каліфорнійськими виноградарями (Mondavi, Beringer та Wente), які просували ідею перетворити мінні поля на виноградники. Наразі Roots of Peace знищило понад 100 000 протипіхотних мін та вібухонебезпечних предметів і посадило понад сім мільйонів фруктових дерев, культивуючи мир за допомогою сільського господарства по всьому світу.

«Я пройшовся мінними полями світу, і Roots of Peace має програми в кожному з них, включаючи Хорватію, Боснію і Герцеговину, Афганістан, Анголу, Азербайджан, В’єтнам і Ізраїль. Тепер ми розширюємо масштаб до ланів України, яка завжди була житницею Європи, а зараз стикається з проблемою вибухонебезпечної землі, насиченою російськими мінами і снарядами. Ми хочемо перетворити міни на лози і замінити лихо щедрими виноградниками в Україні!» – заявив Хайді Кун.

За матеріалами rootsofpeace.org

Гуманітарна некомерційна організація Roots of Peace («Коріння миру») у партнерстві з Ротарі е-Клубом України заявили про втілення в нашій країні програми MINES TO VINES. Розпочати цю важливу міссію вирішили на покалічених війною землях Миколаївської області, де тисячоліттями існувало виноробство. Через російське вторгнення, розпочате в лютому 2022 року, виноградники Миколаївщини були частково знищені, а земля стала […]

Том Хенкс запустив бренд кави

Весь прибуток від Hanx Coffee йде в організації, які підтримують ветеранів та сім’ї військовослужбовців США.


За свою 40-річну кар’єру Том Хенкс (Tom Hanks) досяг багато чого, полки в його будинку прикрашають «Оскари», «Еммі» та інші нагороди, він також отримав Президентську медаль Свободи. І ось тепер кава. Ну не може 66-річний Хенкс сидіти на місці та нічого не робити! Про що сам любить повторювати. Хенкс брав участь більш ніж у 30 благодійних організаціях, включаючи такі організації, як UNICEF, «Жіночий фонд дослідження раку», «Американський фонд досліджень СНІДу» та «Фонд тропічних лісів». Наразі Хенкс вирішив використовувати свою любов до кави, щоби підтримати ветеранів США.

Hanx Coffee

Бренд кави від Тома Хенкса має назву Hanx Coffee, місія компанії полягає в тому, щоб підтримувати ветеранів та їхні сім’ї, весь прибуток іде на користь організацій, які надають допомогу військовослужбовцям США. Серед перших партнерів Hanx Coffee – Bob Woodruff Foundation, Headstrong, Hire Heroes USA та Student Veterans of America.

«Ми розглядаємо Hanx Coffee як спосіб підтримати ветеранів та сім’ї військовослужбовців, оскільки 100% прибутку йде організаціям, які довели свою велику допомогу тим, хто служив нашій країні, – йдеться на веб-сайті Hanx for our Troops. – Наші продукти підтримують усіх тих, хто служив Америці – у минулому та теперішньому. Вибираючи нашу каву, ви допомагаєте підтримати тих, хто вирішив присвятити свій час та зусилля захисту наших свобод на благо суспільства. Кожна копійка прибутку каже їм «дякую».

В даний час на веб-сайті Hanx можна придбати три варіанти кави: мелену First Class Joe зі 100% арабіки; три види кавових капсул – Tom’s Morning Magic Blend, Sgt. Peppermint, First Class Joe; розчинну каву в стиках «просто додай води» – Tom’s Morning Magic Blend і First Class Joe varieties.

«Продаж кави відкриється ось-ось, щоб кожен охочий міг купити до Різдва Tom’s Morning Magic Blend або First Class Joe, що стане чудовим подарунком та допомогою всім, хто служив і служить Америці», – кажуть організатори проєкту.

В свою чергу одна з найбільших в Україні громадських організацій, що допомагають армії, «Народна Самооборона Львівщини», деякий час тому запропонувала всім небайдужим приєднатися до ініціативи «Подаруй каву військовому», щоб підтримати наших військовослужбовців. «Народна Самооборона Львівщини» збирає кошти на закупівлю партії кави у банках, що самонагріваються. Приєднатися до ініціативи можна тут.

Джерело: foodandwine.com
Фото: foodandwine.com, eatthis.com

Весь прибуток від Hanx Coffee йде в організації, які підтримують ветеранів та сім’ї військовослужбовців США. За свою 40-річну кар’єру Том Хенкс (Tom Hanks) досяг багато чого, полки в його будинку прикрашають «Оскари», «Еммі» та інші нагороди, він також отримав Президентську медаль Свободи. І ось тепер кава. Ну не може 66-річний Хенкс сидіти на місці та […]

Виробники Центральної Луари: найкращий урожай за останні 30 років

За словами Франсуа Даля (Francois Dal) з BIVC (Interprofessionnel des Vins du Centre), виробники з центрального регіону Луари прогнозують, що урожай 2022 року може бути найкращим за останні 30 років.


Як повідомляється не тільки прогноз якості, але й обсягів також, є досить задовільними, що певною мірою компенсує незначний урожай 2021 року. З оптимальним рівнем як сонця, так і опадів протягом вегетаційного періоду регіон постраждав від морозів на початку квітня, але, на щастя, пошкодження не були значними через низьку вологість у виноградниках.

Згідно з BIVC, цвітіння сталося на два тижні раніше, ніж зазвичай, у середині квітня, після чого з травня настали теплі сухі погодні умови, тоді як хвиля спеки в липні компенсувала дощ у червні, що призвело до «ідеальних умов» дозрівання в липні.

Збір врожаю розпочався 25 серпня в Менету-Салоні (Menetou-Salon) та Рейї (Reuilly) для Піно Грі, а в решті AOC розпочалися в перші кілька тижнів вересня.

«Виноград був у оптимальній цукровій та фенольній стиглості, а перші соки збалансовані та фруктові з характерною свіжістю вин Центру Луари, — коментує Дал. — Совіньйон демонстрував аромати білих і цитрусових фруктів, а Піно Нуар, аромати стиглої полуниці та вишні. Урожай матиме хороші обсяги та фантастичну якість».

BIVC представляє вісім виноградників, включаючи 13 000 акрів у Центральній Луарі, включаючи AOP Сансер, Пуйї-Фюме, Пуйї-сюр.

Джерело: app.vinex.market

За словами Франсуа Даля (Francois Dal) з BIVC (Interprofessionnel des Vins du Centre), виробники з центрального регіону Луари прогнозують, що урожай 2022 року може бути найкращим за останні 30 років. Як повідомляється не тільки прогноз якості, але й обсягів також, є досить задовільними, що певною мірою компенсує незначний урожай 2021 року. З оптимальним рівнем як […]

Франція – органічні виноградники найбільші у світі

За п’ять років площа органічних виноградників у Франції подвоїлась.


Франція має найбільшу площу органічних виноградників у світі, понад 90 000 га виноградників уже сертифіковані, а ще 69 570 га перебувають у процесі переходу з минулого року.

Загальна площа 159 868 га переводить Францію на перше місце в міжнародному рейтингу, хоча Іспанія та Італія вже мають понад 100 000 га сертифікованих виноградників, але темпи їх переведення набагато повільніші, ніж у Франції.

«Динамічний коефіцієнт конверсії у Франції дозволив подвоїти площі органічних виноградників за п’ять років із подальшим збільшенням конверсії на 20% лише у 2021 році», — коментує голова SudVinBio Ніколя Рішарм (Nicolas Richarme), виступаючи на нещодавній презентації виставки Millésime Bio, яка відбудеться на початку наступного року в Монпельє.

Він також привітав низький рівень виходу виробників з органічної схеми, який залишався на рівні близько 4% протягом останніх п’яти років.

Однак у секторі існує певна невизначеність щодо того, чи зможе ринок поглинути всі нещодавно сертифіковані обсяги органічного вина. Рішарм стверджував, що «працює рука об руку з маркетинговими компаніями, яким потрібні були ці обсяги, щоб вийти на значні ринки», додавши, що тепер вони можуть зробити це завдяки вибору вин, які відповідають їхнім очікуванням, і пропонують «надійні проекти» для майбутніх урожаїв.

Джерело: app.vinex.market

За п’ять років площа органічних виноградників у Франції подвоїлась. Франція має найбільшу площу органічних виноградників у світі, понад 90 000 га виноградників уже сертифіковані, а ще 69 570 га перебувають у процесі переходу з минулого року. Загальна площа 159 868 га переводить Францію на перше місце в міжнародному рейтингу, хоча Іспанія та Італія вже мають […]

Liv-ex: Час для нових азіатських ринків

В одній зі своїх песимістичних оцінок Liv-ex, лондонської торгової платформи вин категорій Fine Wine, попередила, що через уповільнене економічне зростання Китаю та політичну невизначеність його привабливість для світових продавців вина стала менш імовірною, і країна «не буде йти на допомогу» світової торгівлі вином у теперішні важкі часи».


Інвестиції вина категорій Fine Wine в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні значно скоротилися під впливом суворої політики Китаю щодо боротьби з COVID-19 та політичної невизначеності, оскільки президент Сі Цзіньпін отримав третій термін.

Тривале закриття кордону з Гонконгом, найбільшим постачальником Fine Wine, описується як «безсумнівно головна причина», чому вина, які продаються на вторинному ринку, зазнали значного удару цього року. Відтак погляд на Китай сьогодні виглядає більш обґрунтованим, пише Liv-ex. «Багато людей, які випробовували щастя в Китаї на початку 2010-х років, виявили, що їхні надії не виправдалися. Як багато хто зазначав, це був і є ринок для тих, хто дотримується довгострокового підходу», – зазначається в документі.

Згідно з Liv-ex, одним із великих переможців, який вийшов із програшу Китаю та Гонконгу, є Сінгапур.

«Можливо, Сінгапур є ключовим центром для зростаючої бази колекціонерів у Південно-Східній Азії. Його власна валюта також прив’язана до долара США, що дає йому потужний поштовх у цей критичний момент», – пишуть аналітики.

Японія була постійним і цінним ринком для Бургундії та Шампанського, тоді як Південна Корея стала одним із ринків, що найшвидше розвиваються для Fine Wine.

Оскільки торгівля Fine Wine на вторинному ринку Азії розширюється та диверсифікується, найбільш очевидною тенденцією, яка відбулася на ринку, був занепад Бордо та зростання Бургундії.

На самому піку попиту на Бордо в 2011 році на цей регіон припадало 95,2% вторинної торгівлі в Азії.

Однак з тих пір (і відповідно до інших світових ринків) попит на Бордо впав. Сьогодні на нього припадає лише 35,9% азіатського попиту (станом на 30 вересня 2022 року), зазначає Liv-ex.

Найбільшою вигодою від цієї зміни стала Бургундія, яка зросла з менш ніж 5,0% купівлі в Азії десять років тому до 37,3% цього року.

В одній зі своїх песимістичних оцінок Liv-ex, лондонської торгової платформи вин категорій Fine Wine, попередила, що через уповільнене економічне зростання Китаю та політичну невизначеність його привабливість для світових продавців вина стала менш імовірною, і країна «не буде йти на допомогу» світової торгівлі вином у теперішні важкі часи». Інвестиції вина категорій Fine Wine в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні значно скоротилися під […]

Vinexposium збирається проводити окрему виставку міцних спиртних напоїв

Організатор Wine Paris та Vinexpo Paris – Vinexposium, розглядає можливість у найближчі роки запуску окремої виставки міцних спиртних напоїв. Це може статися у 2025 чи 2026 році.


Wine Paris & Vinexpo Paris-2023 відбудеться у Парижі з 13 по 15 лютого. Організатори кажуть, що виставка залучить удвічі більше міжнародних експонентів порівняно з попереднім заходом. Очікується, що у 2023 році участь візьмуть близько 3500 виробників.

Vinexposium

Говорячи про сектор міцних спиртних напоїв на майбутній виставці в Парижі, генеральний директор Vinexposium – Родольф Ламейз (Rodolphe Lameyse), назвав цей сегмент ринку «надзвичайно захоплюючим», оскільки кількість експонентів на виставці «наступного року збільшиться на 40%».

Сегмент міцних спиртних напоїв – Be Spirits, на майбутньому заході матиме власний зал – «Зал N2» та подовжені години роботи: відвідувачам буде дозволено залишатися у цій зоні до 20.00, тоді як інші зали закриватимуться о 18.00 та 19.00, залежно від дня тижня. Родольф Ламейз сказав, що через два роки він хотів би перетворити цю зону на самостійний захід.

Vinexposium

«Якщо ми зможемо зробити Be Spirits окремим заходом, ми обов’язково скористаємось цією можливістю, – сказав Ламейз. – Найімовірніше, це буде у 2025 чи 2026 році».

Також Родольф Ламейз додав, що на виставці встановлять 40-метровий Infinity Bar, який вперше було встановлено на минулому заході Vinexpo Paris. Однак, якщо цього року Infinity Bar був заповнений французькими барами, то наступного року він стане міжнародним простором.

Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: facebook.com/Vinexposium, vinexposium.com

Організатор Wine Paris та Vinexpo Paris – Vinexposium, розглядає можливість у найближчі роки запуску окремої виставки міцних спиртних напоїв. Це може статися у 2025 чи 2026 році. Wine Paris & Vinexpo Paris-2023 відбудеться у Парижі з 13 по 15 лютого. Організатори кажуть, що виставка залучить удвічі більше міжнародних експонентів порівняно з попереднім заходом. Очікується, що […]

Перше в світі вино, витримане в мармурі

Мінеральне, унікальне і дуже дороге вино виробляє виноробня Fuori Mondo з Версілії (Тоскана) в амфорах з  мармуру, видобутого в Апуанських Альпах.


Ідея унікального експерименту – створити перше червоне вино, витримане в мармурі, – виникла у бельгійського (але італійського походження) виробника Олівера Поля Морандіні, власника невеликої виноробні з 10 гектарами виноградників Fuori Mondo у Версілії. 

У 2019 році, в розпал карантину, друг Олівера шеф-кухар Янік Аллено, власник ресторану Ledoyen, відзначеного трьома мішленівськими зірками в Парижі, запропонував ідею використовувати мармур у виноробні, і Морандіні підхопив її. 

За підтримки підприємця Паоло Карлі, власника Henraux, історичного кар’єру поблизу міста Лукка, було виготовлено дві амфори, кожна ємністю 17,5 гектолітрів. Іх створили з 35-тонної брили мармуру, видобутої з Монте-Альтіссімо, в Апуанських Альпах. Це місце, відоме тим, що з XVI століття постачає дорогоцінний мармур для будівництва церков і творів мистецтва по всьому світу. 

В цих унікальних амфорах протягом двох років тривала витримка сорту Каберне Совіньйон Морандіні. Потім був тривалий період вивчення, щоб зрозуміти взаємодію між двома матеріалами та привести їх до гармонії, коли мармур розширює вино, надаючи йому неймовірний «телуричний» вимір.

Наразі вино Fuori Marmo випущено обмеженим тиражем із 120 магнумів і 80 подвійних магнумів, щойно представлених у Парижі. Пляшки будуть продаватися за ціною 1000 євро за штуку. Але це ще не все: мармурові амфори – вагою 2 тонни кожна – також будуть випущені на ринок у 2024 році компанією Hernaux. Ціна приблизно 100 000 євро, але такі амфори розраховані практично на вічність.

За матеріалами winenews.it

Мінеральне, унікальне і дуже дороге вино виробляє виноробня Fuori Mondo з Версілії (Тоскана) в амфорах з  мармуру, видобутого в Апуанських Альпах. Ідея унікального експерименту – створити перше червоне вино, витримане в мармурі, – виникла у бельгійського (але італійського походження) виробника Олівера Поля Морандіні, власника невеликої виноробні з 10 гектарами виноградників Fuori Mondo у Версілії.  У […]

Українське виноробство: повернення в OIV

4 листопада 2022 року на Генеральній асамблеї International Organisation of Vine and Wine (OIV)  в Мексиці було офіційно проголошено відновлення членства України в цій авторитетній міжнародній організації.*


Повернення нашої країни до лав OIV сьогодні сприймається усіма не лише як підтримка нашого народу в часи страшної війни, але і як визнання України конкурентоздатною виноробною державою. Втім, не всім відомо, що ця значуща для розвитку українського виноробства, та й для всієї світової спільноти подія мала досить бурхливу передісторію. Та матиме, ми впевнені, славне майбутнє. Тому, на думку редакції, важливо знати, який непростий дипломатичний шлях довелося здолати українським амбасадорам задля того. І кому персонально маємо дякувати за те, що повернення відбулося.

Отже, згідно фактів, Україна була представлена – та, як свідчать дані, певний час виконувала наглядову функцію – в OIV понад 10 років, з 1997 по 2008-й. Але втратила своє членство через прикрі обставини – перш за все, через недалекоглядність тодішнього керівництва галуззю. Втім, як підписант угод про відновлення організації від 3 квітня 2001 року, країна мала право подати запит на повторне прийняття її до складу OIV. І цього року – попри війну – тим правом скористалася. Український уряд ратифікував правовий документ 30 вересня, щоб запустити процес відновлення та офіційно оформити його юридичне прийняття. Рушійною силою виступив вітчизняний «УКРСАДВИНПРОМ», а вагому підтримку заради входження України до OIV надали керівництво Мінагрополітики України, співробітники відділу виноградарства та виноробства управління землеробства та насінництва Департаменту аграрного розвитку; Департаменту міжнародної співпраці та інтеграції, а також пресслужби міністерства. Оновлене членство набуло чинності з 30 жовтня.

Велика сім’я делегатів та офіційних осіб OIV. Праворуч – представники української делегації, ліворуч з прапором OIV –  Президент OIV Луїджі Мойо, генеральний директор OIV Пау Рока і доктор Рікардо Ф. Нуньес позаду.

Ні в кого не викликає сумнівів, що саме особистості творять історію. І історія стосунків України з OIV  не стала виключенням. На тлі переможного факту повернення українського виноробства до цієї потужної міжнародної організації не хочеться затьмарювати радість згадкою про минулі помахи та й недавні недолугі втручання деяких діячів вітчизняної галузі, через яких ця вагома подія могла і не відбутися. Хоч все до того йшло…

Принаймні команді активістів, які опікувалися від імені України цим процесом, довелося докласти неабияких дипломатичних зусиль не лише для проведення процедури повернення країни, але й задля подолання негативних наслідків попередніх незграбних комунікацій. Насправді, непоказна перед загалом робота з підготовки нового вступу України до OIV  тривала більше року і завершилася тріумфальною участю української делегації у  Генеральній асамблеї OIV в Мехіко.

Справа наліво: Наталія Бурлаченко, міжнародний і національний спеціаліст у винній сфері і член офіційної делегації України в OIV; Володимир Печко, голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ» і голова офіційної делегації України в OIV; Джон Баркер, кандидат на посаду  генерального директора OIV з 2024 року,
доктор Рікардо Ф. Нуньєс, власник Vinos de La Luz, бізнесмен і меценат.

Можливо, когось здивує (але точно не редакцію Drinks+, адже ми давно слідкуємо за прогресивною діяльністю цієї видатної особистості), що в процесі повернення України до OIV провідну роль зіграв доктор Рікардо Ф. Нуньес, власник міжнародної групи компаній Vinos de La Luz, який вже багато років допомагає нашій країні зайняти належне місце серед виноробних країн світу. Доктор Нуньєс присвятив цьому свій багаторічний досвід, потужні міжнародні зв’язки та комунікативні таланти. Редакція  Drinks+ готує спеціальне інтерв’ю з Рікардо Нуньєсом, присвячене цій надважливій події. Дозволимо собі анонсувати цю розмову і навести одну із цитат д-ра Рікардо Нуньєса: «Нарешті Україна знову є членом OIV, та й частиною не лише цієї міжнародної організації. Такі інтеграційні кроки вкрай необхідні для розвитку усієї виноробної галузі – від сільського господарства до міжнародної торгівлі, вони також зміцнюють довіру світу до українського вина. Крім того, вони знаменують потужний супротив ницим ідеям ворога України, який намагається спростувати саме право на існування нації та суверенної держави. Саме тому сьогодні Україна має бути на рівних з іншими цивілізованими країнами в усіх міжнародних організаціях усіх сфер діяльності, що здійснює ця безмежно хоробра та гідна нація».

Паралельно механізм повернення пророблявся командою, яку очолили голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ», Володимир Печко та консультант з міжнародних питань «УКРСАДВИНПРОМу», Наталія Бурлаченко (знайома нашим читачам як колумніст Drinks+ та автор блогу @nataliiawines.com.ua  і низки актуальних статей про світове виноробство).

Президент OIV Луїджі Мойо передає прапор OIV офіційній делегації України.

Результатом цієї грамотної та тривалої колективної діяльності стало запрошення української делегації до Мексики. Завдяки технічній підтримці з боку проєкту International Trade Centre Ukraine голова “УКРСАДВИНПРОМУ” одержав можливість особисто відвідати Генеральну асамблею, де Україну було знову прийнято до  OIV. Зауважимо, що усі інші 48 членів поважної організації (яка, до речі, налічує понад 100 років існування) вітали повернення України у світову виноробну родину. І на знак особливої шани та солідарності керівництво OIV надало нашим представникам безпрецедентну можливість для масштабного виступу на пленарному засіданні, яким завершився 43-й щорічний з’їзд OIV. Українські амбасадори – Наталія Бурлаченко та Володимир Печко – висловили слова подяки до світової винної спільноти і надію на взаємовигідну співпрацю.

Голова офіційної делегації України Володимир Печко виголосив змістовну промову, де були такі слова: «Наша земля зараз переживає важкі часи, але я можу запевнити вас, що дух наших виноробів сильний, як ніколи. Ми привезли вітання з усіх українських виноробних регіонів, від усіх професіоналів вина, які зараз не можуть займатися справою свого життя, тому що захищають свою країну».

Володимир Печко, голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ» і голова офіційної делегації України в OIV та Наталія Бурлаченко, міжнародний і національний спеціаліст у винній сфері і член офіційної делегації України в OIV перед історичною промовою на Асамблеї OIV.

Наталія та Володимир у своєму зверненні до керівників OIV та делегатів асамблеї розповіли про жахливий удар, який війна завдала українській виноробній промисловості. Адже багато виноградників були пошкоджені, знищені або опинилися на окупованих територіях. Україна має сотні зруйнованих та розграбованих виноробень, розірвані ланцюги поставок, знищені склади з готовою продукцією. А головне – постраждали люди. Серед виноградарів і виноробів є поранені і загиблі… До речі, у виступі пана Печка наводяться такі цифри: на початку російського вторгнення в лютому 2022 року, Україна займала 31 місце у світі за площею виноградників – 41 800 га. У 2021 році країна виробила 660 тис. гл вина. Також активно розвивався ринок імпорту вина, де рівень споживання демонстрував зростання на тлі подекуди негативних світових тенденцій. Звичайно, після Перемоги Україну чекає складний період відновлення галузі. Тож сьогодні як ніколи на часі подбати про майбутнє.

Наталія Бурлаченко так прокоментувала актуальність повернення України до світової організації: «Хоча війна ще триває, ми працюємо для кращого майбутнього нашої країни і української виноробної галузі. Цьому безперечно сприяє відновлення членства в OIV, завдяки якому Україна отримує переваги від важливих каналів інформації та співпраці з виноробами з інших країн. Це важлива підтримка винній промисловості, яка бореться з серйозними економічними та структурними проблемами. У довгостроковій перспективі членство також дозволить Україні отримати доступ до важливих ресурсів для повного відновлення та надасть країні шанс зіграти свою роль у формуванні еволюції винного сектору». Наведемо також цитату з промови від імені України,  озвученої Володимиром Печко під час асамблеї в Мехіко (стенограму люб’язно було надано редакції Drinks+ Наталією Бурлаченко): «…Минуло не так багато років з часу, коли ми були частиною Асамблеї Міжнародної організації виноградарів і виноробів. За ці роки багато чого сталося у світі, але ще більше в нашій країні. Світ змінився. Це вже не той світ, який був кілька років тому, і виклики набагато серйозніші. Ми стали свідками великої роботи, проведеної OIV, щоб захистити важливі основи галузі, навчити правил, які ми всі повинні прийняти, щоб зустрітися з нашими друзями – сучасністю та її технологіями, а також протистояти великому ворогу, створеному нами самими, – зміною клімату.

Україна знову приєднується до цього міжнародного форуму націй з переконанням, що об’єднані разом ми є більше, ніж проста сукупність всіх її членів. Ми є частиною Старого Нового Світу, який створив вино, і який відновлюєся останні 20 років, демонструючи всю свою енергію. Ми всі знаємо, що наша земля переживає насильство, але запевняємо вас, що на цій багатостраждалій землі моральність українських виноградарів і виноробів висока, як ніколи.

Ми передаємо вітання від українських виноробних регіонів Одеси, Криму, Закарпаття, Херсона, Миколаєва, і від кожного виноградника, посадженого на нашій українській землі. Ми також передаємо вітання від багатьох чоловіків і жінок виноробної галузі, виноградарів, енологів, сомельє, і всіх тих, хто сьогодні не може присвятити себе своїй роботі, тому що Батьківщина їх покликала стати на захист.

Ми прийшли вчитися у всіх вас і у тисяч експертів ОIV, як модернізувати нашу галузь, зайняти власне місце в світі, розвивати знання та інвестиції в Україні! Але ми також прийшли, щоб запропонувати наукові знання і дослідження наших наукових установ, в тому числі науково-дослідного центру імені Таїрова в Одеській області.

Ми тут, щоб показати беззастережно нашу територіальну цілісність, нашу сталеву волю до порятунку вина в Україні, оскільки врятоване вино України – це врятоване вино світу.

На завершення хочемо подякувати OIV, і особливо її генеральному директору пану Пау Рока і керівнику офісу Родріго де Касасу за те, що вони провели нас дорогою повернення додому. Відданість пана Рока та пана де Касаса справі OIV та всієї виноробної спільноти допомогли подолати не тільки перешкоди на шляху повернення, але навіть прояви війни. Ми вдячні всім за те, що прийняли нас назад у родину.

Слава Україні!»

Справа наліво: Володимир Печко, голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ» і голова офіційної делегації України в OIV; Наталія Бурлаченко, міжнародний і національний спеціаліст у винній сфері і член офіційної делегації України в OIV;  Джорджіо Дельгроссо, керівник відділу статистики та цифрової трансформації OIV і доктор Рікардо Ф. Нуньес власник Vinos de La Luz, бізнесмен і меценат.

Президент OIV Луїджі Мойо і генеральний директор OIV Пау Рока привітали повернення України і підкреслили глибоку символічність та важливість події саме в цей непростий для нашої країни час.

Адже насправді це повернення – крок у майбутнє.

 

*На головному фото справа наліво: Родріго де Касас, керівник офісу OIV;  Пау Рока, генеральний директор OIV;  Володимир Печко, голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ» і голова офіційної делегації України в OIV;  Наталія Бурлаченко, міжнародний і національний спеціаліст у винній сфері і член офіційної делегації України в OIV; доктор Рікардо Ф. Нуньес, власник Vinos de La Luz, бізнесмен і меценат.

Відеозапис виступу Наталії Бурлаченко та Володимира Печка

4 листопада 2022 року на Генеральній асамблеї International Organisation of Vine and Wine (OIV)  в Мексиці було офіційно проголошено відновлення членства України в цій авторитетній міжнародній організації.* Повернення нашої країни до лав OIV сьогодні сприймається усіма не лише як підтримка нашого народу в часи страшної війни, але і як визнання України конкурентоздатною виноробною державою. Втім, не всім відомо, що ця значуща для […]

Послом доброї волі ЮНЕСКО призначено шеф-кухаря

Мауро Колагреко був призначений послом доброї волі з питань біорізноманіття, що стало першим випадком в історії ЮНЕСКО, коли на цю роль було обрано шеф-кухаря.


Мауро Колагреко є шеф-кухарем ресторану Mirazur, відзначеного трьома мішленівськими зірками, у Ментоні, Франція. У 2019 році цей заклад був названий найкращим рестораном світу в списку The World’s 50 Best Restaurants, а також став першим рестораном, шеф-кухар якого народився за межами Франції та отримав три зірки у французькому виданні путівника Мішлена.

25 листопада на церемонії, що відбулася в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, пан Колагреко був призначений на цю роль генеральним директором Одрі Азулай. У 2010 року місію посла доброї волі з питань біорізноманіття виконував актор Едвард Нортон. 

Мауро Колагреко було обрано через його підтримку екологічно відповідальних ініціатив, зокрема вирощування продуктів для ресторану на території Mirazur, використання екологічно чистої риби та відмова від одноразового пластику на кухні (ресторан був першим рестораном у світі, що отримав сертифікат «Без пластику» у 2020 році, того ж року заклад також отримав «Зелену зірку» від Мішлена). У ролі амбасадора Мауро Колагреко буде пропагувати важливість біорізноманіття на світовій арені.

У дописі в Instagram про церемонію Колагреко зазначмв: «Відновлення нашого зв’язку з природою та збереження гармонії наших екосистем – ось ті виклики, які спонукають мене щодня як кухаря, як громадянина світу і особливо як батько двох дітей, яким я бажаю найкращого: світ, який проголошує надію на майбутнє».

З січня 2023 року Мауро Колагреко також обійме посаду віце-президента асоціації готелів класу люкс Relais & Châteaux.

 За матеріалами thedrinksbusiness.com

Мауро Колагреко був призначений послом доброї волі з питань біорізноманіття, що стало першим випадком в історії ЮНЕСКО, коли на цю роль було обрано шеф-кухаря. Мауро Колагреко є шеф-кухарем ресторану Mirazur, відзначеного трьома мішленівськими зірками, у Ментоні, Франція. У 2019 році цей заклад був названий найкращим рестораном світу в списку The World’s 50 Best Restaurants, а […]

Дегустація вин Cassia Wine

1 грудня у ресторані сучасної української кухні «Глек» відбудется зустріч з виноробом Миколою Касьяненком та дегустація вин з його сімейної виноробні Cassia Wine.


Cassia Wine – це сімейна виноробня, яку батько та син Касьяненки заснували у власній садибі. Розташована виноробня за півгодини їзди від центру Києва. Родина виробляє натуральні характерні вина, без діоксиду сірки. Наприкінці лютого селище де мешкають Касьяненки опинилося під окупацією та обстрілами… Але ми українці і це синонім – непереможні. А отже, наразі Cassia Wine продовжує роботу.

Cassia Wine

1 грудня о 18.30 у ресторані сучасної української кухні «Глек» відбудется «Еногастрономічна вечеря» – дегустація вин з сімейної виноробні Cassia Wine та зустріч з самим виноробом – Миколою Касьяненком. Але оскільки це «Еногастрономічна вечеря», вина від Cassia Wine будуть поєднані з сезонними стравами від шефа «Глеку» Андрія Северенчука.

На дегустації представлять:

  • «Шардоне» 2020
  • «Ркацителлі Оранж» 2020
  • «Мерло» 2020
  • «Одеський Чорний» 2020
  • «Каберне» 2019.

Вартість 1100 грн (4 страви і вино).

Фото: facebook.com

1 грудня у ресторані сучасної української кухні «Глек» відбудется зустріч з виноробом Миколою Касьяненком та дегустація вин з його сімейної виноробні Cassia Wine. Cassia Wine – це сімейна виноробня, яку батько та син Касьяненки заснували у власній садибі. Розташована виноробня за півгодини їзди від центру Києва. Родина виробляє натуральні характерні вина, без діоксиду сірки. Наприкінці […]

X
Украина