Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!
Persha Gildiya
Persha Gildiya

Gastronomy and Wine Portal

Глобальне виробництво вина

Глобальне виробництво вина зростає, але не досягає середніх показників

17.11.2025, Аналітика

У 2025 році глобальне виробництво вина демонструє поступове відновлення, обсяги зросли на 3% порівняно з надзвичайно слабким 2024 роком, коли світове виноробство впало до найнижчого рівня за 63 роки. Попри зростання, за даними OIV, виробництво досі відстає від п’ятирічного середнього на 7%.


За оцінками OIV, у 2025 році виробництво сягнуло 232 млн гектолітрів, проте це вже третій рік поспіль, коли світові обсяги залишаються нижчими за норму. Головною причиною є кліматичні аномалії, що продовжують впливати на виноградники в різних регіонах.

У 2024 році світове виноробство скоротилося до мінімуму за понад шість десятиліть через заморозки, посуху та сильні дощі, які завдали шкоди врожаю на кількох континентах. Річне падіння становило 2% від вже й так низького рівня 2023 року та 14% порівняно з середніми показниками за десятиріччя.

Глобальне виробництво вина

Екстремальна погода впливає і цього року. У Франції врожай виявився найменшим з 1957 року, а в Іспанії виробництво впало до найнижчого рівня за 30 років. У Ріохі поганий урожай спричинили град, грибкове захворювання мілдью та спека, а в Кастилії-Ла-Манчі обсяги скоротилися на 30% через сильну спеку.

Але, попри складнощі, деякі країни демонструють зростання. Так Італія наростила виробництво на 8% завдяки сприятливим погодним умовам і грамотному управлінню виноградниками, у цьому році обсяги повернулися до п’ятирічного середнього. А у США, четвертому за величиною виробник у світі, очікують випустити 21,7 млн гектолітрів – і це на 3% більше, ніж у 2024 році, але все ще на 9% менше за середній показник і значно нижче історичних максимумів.

Глобальне виробництво вина

«Якщо подивитися на причини низького виробництва за останні три роки, головним фактором була нестабільна погода в обох півкулях», – каже генеральний директор OIV Джон Баркер (John Barker).

У країнах Південної півкулі виробництво вина зросло на 7% після трьох років падіння, завдяки відновленню врожаїв у Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії та Бразилії, що частково компенсувало зниження в Чилі. Проте обсяги все ще залишаються приблизно на 5% нижчими за середній рівень.

Попри виклики, обмежене виробництво має і позитивний бік – на макрорівні воно допомагає збалансувати пропозицію та попит. OIV відзначає, що низьке виробництво допомагає балансувати запаси вина, особливо на тлі слабкого попиту на зрілих ринках, падіння споживання в Китаї та нестабільної ситуації у світовій торгівлі.



Приєднуйтесь до наших соцмереж

⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: thetwirlingtraveler.nl, 10best.usatoday.com

Украина