Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Новий регламент ЄС для ГЗ

Новий регламент ЄС для ГЗ

23.05.2024, Новини
В ЄС набрав чинності новий регламент про географічні зазначення для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв. 

Оновлений Регламент про географічні зазначення (ГЗ) для сільськогосподарської продукції, вин та спиртних напоїв, який пройшов відповідні читання та редакції, нарешті був опублікований в Офіційному віснику Європейського Союзу 23 квітня 2024 року, а вже 13 травня 2024 року офіційно набрав чинності.

Про що ж йдеться? Останнє законодавче оновлення спрощує попередні процедури і об’єднує їх в єдину структуру,  що підвищує ефективність процесу реєстрації ГЗ і є чітким свідченням про пріоритети ЄС, зокрема – захист прав інтелектуальної власності виробників на території Союзу. Оскільки регламент про ГЗ вже діє, Офіс інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) стає головною відповідальною структурою за створення та підтримку Реєстру ГЗ Союзу.

Регламент спрямований на покращення охорони сільськогосподарського сектору шляхом консолідації процедур, які раніше містилися в окремих документах, в єдину комплексну систему.

  • посилення захисту географічних зазначень в інтернеті шляхом географічного блокування;
  • деталізацію використання в назві, маркуванні або рекламних матеріалах переробленого продукту географічного зазначення, яке є інгредієнтом такого продукту;
  • надання більших прав групам виробників, включаючи право протидіяти знецінювальним маркетинговим практикам та зниженню цін.

Очікується, що вищезазначені зміни спростять процес реєстрації географічних зазначень, зробивши його доступнішим та ефективнішим для виробників.

Ще одне нововведення: згідно нових правил, Відомство з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO) відіграватиме активну роль у правовій реформі схеми захисту географічних зазначень, а також набуває функцій компетентних органів для управління реєстрації цих географічних зазначень у ЄС разом із державами-членами.

EUIPO вже приступило до нагляду над аспектами захисту географічних зазначень сільськогосподарської продукції, такими як створення та підтримка повної пошукової бази даних географічних зазначень GIview, яка незабаром включатиме географічні зазначення як ремісничих, так і промислових продуктів.

EUIPO планує розширювати свої знання про географічні зазначення за допомогою заходів з підвищення обізнаності та навчання, а також сприяти розвитку географічних зазначень через міжнародне співробітництво у сфері ГЗ в цілому.

Ухвалений Регламент є частиною ширших змін ЄС щодо захисту ідентичності та традицій сільськогосподарської продукції, а також підвищення довіри споживачів і розвитку сільських районів. Вони спрямовані на розширення використання географічних зазначень ЄС, зміцнення економіки сільської місцевості та забезпечення вищого рівня охорони назв продуктів/товарів.

Більш детальні дані про регламент та його вплив на галузь можна одержати з Офіційного журналу Європейського Союзу. Щоб бути в курсі подій у сфері географічних зазначень, радимо звертатися до центру ГЗ EUIPO.

Досьє D+

Географічне зазначення (ГЗ)  є об’єктом інтелектуальної власності. Воно захищає назву продукту, який має певне географічне походження і зобов’язаний своїми якостями та/або репутацією конкретному походженню.

Відповідно до законодавчої бази ГЗ ЄС, захист ГЗ розрізняє «захищене найменування походження» («PDO») або «захищене географічне зазначення» («PGI») залежно від того, наскільки сильним є зв’язок між якостями продукту та його географічним походженням. Наприклад, підпадає під регламент, яка частина сировини для продукту повинна надходити з даної місцевості, або яка частина виробничого процесу повинна відбуватися в конкретному регіоні.

В ЄС захист як географічних зазначень зарезервовано для назв в наступних сферах:
  • Реміснича та промислова продукція – лише «PGI», якою керує EUIPO
  • Сільськогосподарська продукція та продукти харчування, вино (як «PDO» або «PGI») та спиртні напої (лише «GI») під управлінням Європейської комісії

Ця відмінність, однак, не впливає на сферу захисту імені, захищеного як GI [PDO/PGI/GI].

Для цілей цієї інформації термін «географічне зазначення» (ГЗ) використовується для позначення PDO, PGI  та ГЗ загалом.

X
Украина