Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!
Persha Gildiya
Persha Gildiya

Gastronomy and Wine Portal

«На фестини до Києва»: у “Глеку” стартував новий гастрономічно‑культурний проєкт

01.12.2025, Новини

30 листопада у Києві відбулася камерна, але, на погляд Drinks+, дуже знакова для усієї країни подія – презентація нового гастрономічно‑культурного проєкту.  Музей історії міста Києва, Slow Food Київ та ресторан «Глек» зібрали усіх зацікавлених на бранч «На фестини до Києва» (To the festivities in Kyiv). Логічно, що перший захід проєкту пройшов в атмосферному просторі улюбленого багатьма київського ресторану «Глек», де історія, культура та сучасна українська кухня зустрічаються в одному смаковому діалозі.


 

Проєкт має на меті повернути Києву, та й Україні в цілому, «смакову пам’ять» та показати місто як центр гастрономічної культури. Учасники першого бранчу змогли здійснити подорож у минуле –  від княжої доби до ХХ століття – і відчути, як давні рецепти оживають у сучасних інтерпретаціях.

Програма включала історії про їжу Києва, дегустації зернових різних епох, частування та презентації історичних страв у авторському виконанні шеф-кухаря «Глека».

Команда Музею окупації Києва розповіла про смаки княжої доби, частування козацьких старшин, етикет XIX століття, гастрономічні трансформації ХХ століття, сучасну українську кухню та її історичні корені.

Гості мали змогу скуштувати чотири види хліба, кашу з амаранту та амарантові чаї, варення з соснових шишок, медові напої ТМ «Сікера» та сирні подарунки від партнерів проєкту.

Окремим акцентом події стала презентація каталогу «На фестини до Києва – смачна подорож крізь віки», що обіцяв – і здійснив яскраву смакову мандрівку. Проєкт складається з двох частин: безпосередньо знайомство з виданням – репрезентація культури споживання їжі у Києві крізь століття та серії гастроперформансів, де історичні рецепти оживають у сучасних інтерпретаціях.

Організатори наголошують: гастрономічна культура –  це пласт живої історії, що об’єднує покоління, несе пам’ять, символи та цінності, які передаються через рецепти й традиції.

Проєкт створює нову платформу для:

  • вивчення гастрономічної спадщини Києва,
  • популяризації сучасної української кухні,
  • співпраці між рестораторами, виробниками та культурними інституціями.

У рамках «На фестини до Києва» заплановано серію гастроперформансів, презентацій, досліджень та колаборацій із ресторанами, що відкриті до роботи з українською тематикою.

Медігрупа Drinks+ приєдналася до проєкту в якості інформаційного партнера – і запрошує долучатися виробників якісних вин та традиційних українських напоїв. Тож очікуйте – далі буде.



Приєднуйтесь до наших соцмереж

⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Украина