Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківНовий звіт Beverage Trends 2025 від компанії Flavorman оповістив світ про майбутнє цунамі популярності вин з тропічними фруктами у смакоароматичному профілі. Тому пропонуємо цьогорічний маршрут свідомого енотуриста прокласти до країн з тропічним кліматом та більш-менш розвинутим виноробством. Для початку онлайн подорож до Азії: знайомимося з номінантами премії WTA, і заразом голосуємо за кращих.
Щойно були оприлюднені результати дослідження Flavorman, відразу згадалася Індонезія з її фруктовими винами з мангостину чи лічі, або Індія, де навіть вина з міжнародних сортів набувають екзотичних тонів. Втім, на виноградниках останньої лише 1,5% урожаю винограду іде на вина. Взагалі, сумарна площа виноградників, призначених для виноробства, складає без малого 2 500 га. Більшість виноробень знаходиться в регіоні Нашик (Nashik) штату Махараштрі, який вважається батьківщиною винного сектору країни, і де розташовано 90% виробництв. Саме тому Нашик став помітним центром винного туризму – всього-то 190 км від Мумбаї 🙂 (тут доречно згадати фантастичні подорожі індійськими потягами – то окрема аттракція!).
Хоча в Індії працюють і з автохтонами – Anabeshahi, Arkavati та Arkashyam, – левову частку списку посідають міжнародні сорти. Адже своїм минулим індійське виноробство зобов’язане португальцям та британцям, а сьогоденням – французам і, в першу чергу, Мішелю Роллану (Michel Rolland). Отже, тут популярні Каберне Совіньйон, Шираз і Мерло для червоних вин і Шардоне, Шенон Блан та Совіньйон Блан для білих. Тим, хто перебуває в пошуках актуальних тропічних смаків і зацікавлений в винному ринку Індії, варто звернути увагу на досвід провідного експерта по Індії – Сонал Холланд (Sonal Holland) Master of Wine, переможця WTA 2023-2024 Ambassador of the Year.
Давно, ще на світанку своєї кар’єри видавця винного журналу я потрапила в Тайланд і була здивована якістю їхніх фруктових вин за дуже помірну ціну. До речі, тут сухі вина виробляють не лише з екзотичних фруктів, але й з яблук або полуниці, плантаціям якої приділяють велику увагу. Навіть існують державні програми по заміщенню північних плантацій коноплі чи маку на грядки з ягодами в гірському Чіанг Меї. Саме тут, та ще в двох регіонах – Таб-Кванг та Хуа Хін і зосереджені тайські виноробні, що випускають, крім ягідно-фруктових, класичні вина з vitis vinifera.
Отже, хоча країна не може похвалитися століттями традицій, розташований на 13-й паралелі Тай зробив вагомий внесок у світ вина, створивши принцип «виноробства нетрадиційних параллелей». Цей принцип руйнує стереотип, що високоякісне вино можна виробляти лише в помірних кліматичних зонах. Найчастіше тут вирощують такі сорти, як Сіра, Шенон Блан, Коломбар та Малага Бланка. Виноградні вина Таїланду, не зважаючи на вологий клімат, багаті на смак і складні букети, вони демонструють ті самі характерні ноти тропічних фруктів, приправлених нотками спецій.
В Тайланді радимо відвідати виноробню Monsoon Valley Vineyard Monsoon Valley Vineyard, якій ось-ось має виповнитися 25 років (перед тим, як їхати, встигніть до 1 квітня за Monsoon проголосувати!).
Виноградник Monsoon Valley Vineyard розташований у тихій долині поблизу місця, яке колись використовувалося як загін для слонів. Сьогодні поруч – заповідник цих велетнів Баан Кхок Чанг, що став додатковою туристичною атракцією. Виноградники Monsoon Valley Vineyards розташовані на приголомшливому тлі вкритих джунглями пагорбів Хуа Хіну, пропонують захоплюючий досвід винного туризму, демонструючи сорти винограду, які процвітають в унікальному мікрокліматі, з морським бризом і багатими ґрунтами. І, звичайно, пропонуючи туристам вина, відзначені багатьма міжнародними нагородами (для Тайланду то рідкісне явище поки що), включаючи медалі AWC Vienna.
Крім загальновідомого соджу, або рисового вина макколі, у Південній Кореї є і власне вино, виробництво якого набирає обертів. Особливістю корейських вин є легкість, свіжість та різноманітні тропічні фруктові аромати, адже здебільшого їх виробляють з яблук, фруктів та ягід (хурма, персик, плоди актинідії тощо), що поєднує виноробство країни з традиціями Тайланду. А ось що, як на мене, дійсно вирізняє Корею, то це підхід до вина, перш за все, як частини дуже розвиненої гастрономічної культури. Тобто в переважній більшості корейці дивляться на вино виключно в контексті пейрінгу. Тому винороби прагнуть створювати універсальні вина, дружні до блюд національної кухні. Цей підхід і орієнтація на HoReCa вочевидь спостерігається і в дизайні, тому в Кореї можна зустріти досить простецьке яблучне вино, оздоблене пелюстками золота. Втім, виноробство розвивається. Нині в країні працює близько 150 виноробень. Іде ретельна селекція сортів, зростає якість. З 1 липня 2017 року корейське вино стало класифікуватись як традиційний напій. І корейська кухня виявила до вина взаємність: її популярність у світі спричинила зростання інтересу вайнловерів, що цінують особливість корейських вин. На тлі цього обсяг продажів корейських вин на глобальному ринку почав зростати. Побут позначився на свідомості: у середовищі корейських інфлюенсерів тепер можна зустріти не лише гастрономічних критиків, але й серйозних винних експертів. Один з них – номінант WTA Чан Джун Пак (Chan Jun Park), віце-президент Корейської міжнародної асоціації сомельє, Директор в Азії конкурсу OIV Asia Wine Trophy, винний письменник, видавець, автор книги, викладач Університету Кюнхі в Сеулі. Це один з найдосвідченіших знавців вина на просторах Азії. А його сайт www.vinfriends.com – справжня енциклопедія знань про вина світу.
Переміщаємося на Тайвань, де також виноробство виборює власне місце під тропічним сонцем. В часи японської колонізації, в першій половині 20 століття, на острів імпортували сотні сортів винограду. Але вижили лише термостійкі, включаючи Чорну Королеву (Black Queen), нині домінуючий технічний сорт Тайваню, створений Кавакамі Дзенбеєм (Kawakami Zenbei), хрещеним батьком японського виноградарства, який одружив Золоту Королеву (Golden Queen) з сортом Бейлі (Bailey) для досягнення елегантності та довговічності.
І все йшло б добре, якби не єдине та вагоме «але» – на рідкісно несприятливий клімат для лоз. Юсен Лін (Yusen Lin), автор численних книг про вино, який спеціалізується на бургундських та іспанських винах, а заразом вивчав понад 1,000 виноградників в обох півкулях, так коментує умови, в яких розвивається тайванське виноробство: «Серед виноградників у десятках країн, які я досліджував, мало де є стільки перешкод у виноробстві, як на Тайвані». І дійсно, сезон тайфунів у липні-серпні часто змушує виноградарів збирати незрілі плоди, що містять лише половину фенольних сполук, від тих, що спостерігають в своєму винограді, приміром, бордосці. Друга проблема – обмежений вибір сортів: вологість та рясні опади, помножені на високі температури, витримують ледве півдюжини гібридних сортів, як от Golden Muscat та Musann Blanc. До речі, увага прихильників модної тропічної органолептики: унікальний для Тайваню Musann Blanc особливо ароматний, зі складним смаковим профілем тайванських фруктів, але з низьким вмістом цукру та високим вмістом кислотності, ідеально підходить для приготування тихих вин. Разом з тим, поширені сорти виноградної лози, такі як Каберне Совіньйон, Піно Нуар або Шардоне на Тайвані майже не цвітуть і не плодоносять, принаймні без допомоги дорогих систем охолодження.
Зрозуміло, що складна виноробна промисловість Тайваню виживала протягом десятиліть в основному за рахунок державних субсидій для фермерів, які постачали виноград державі-монополісту на вина та тютюн. До речі, в період свого розквіту Тайвань висадив понад 5 000 гектарів винного винограду. Відколи ж субсидії були припинені в 1996 році, фермери закинули виноградники на користь більш прибуткових продуктів, таких як драконів фрукт, а площі скоротилися лише до кількох десятків гектарів.
Втім, на Тайвані на деяких виноградниках збирають урожай двічі на рік. У порівнянні з літнім урожаєм, зимовий дає меншу кількість, але кращу якість, залишаючи простір для маневрів таким героїчним виноробням, як Domaine Vino Formosa. Власник компанії – доктор Chien Hao Chen.
Чіен Хао Чен (Chien Hao Chen) може похвалитися вченим ступенем Паризького та Бургундського університетів і позитивними результатами своїх виробничих практик. Вина цієї виноробні – Vino Formosa Rosso і Moscato Oro Vino Fortificato NV, виготовлені з винограду сортів Чорна Королева і Золотий Мускат відповідно, завоювали кілька золотих медалей в категорії кріплених вин на таких престижних світових змаганнях, як New York World Wine & Spirits Competition, International Wine Challenge, Mundus Vini і Vinalies Internationales. Лікерне вино Vino Formosa пропонує чудовий кислотний баланс і багатий букет південних ароматів, включаючи медовий виноград та мангостіну, цитрусові, троянди, цукати та родзинки.
А у 2023 році ця виноробня стала тайванським піонером підводної витримки! Vino Formosa Bianco (Cuvée Marina) зазнає п’яти років старіння в дубовій бочці, перш ніж витратити додаткові сім місяців на океанському дно Тайваньської протоки. Результатом цього є унікальний процес дозрівання, який підвищує складність тропічної ароматики та глибину вина, і приносить нагороди Cuvée – престижні 92-балли на Vinalies International competition.
Що вам сказати про Китай? Це неосяжне море всього, в тому числі і вин. Тому не варто гаяти часу на самостійні пошуки маршрутів та вин. Ми знаємо найкращого гіда в цьому неосяжному морі – WildChina Travel.
Заснована в 2000 році, WildChina – це відзначена нагородами екологічна туристична компанія, яка спеціалізується на створенні індивідуальних подорожей у будь-який куточок Китаю.
В тому числі, в привабливий Нінся – менш відомий регіон у північно-центральній частині КНР.Саме тут такі принади для мандрівників, як пустеля Тенггер, етнічна меншина Хуей і… виноробна промисловість Китаю. Чому Нінся особливий? Регіон відомий своїми посушливими ландшафтами, що охороняються горами Хелан на заході, просторими рівнинами вздовж річки Хуанхе та великою ділянкою пустелі Тенггер. Нінся має багату та історичну історію, відігравав стратегічну роль під час династій Мін і Цін, був важливим проходом вздовж стародавнього Шовкового шляху. У 1980-х роках китайський уряд розпочав політику, спрямовану на розвиток сільського господарства в регіоні, приділяючи особливу увагу виноробній промисловості. Це поклало початок вирощуванню виноградної лози в Нінся, підприємству, яке з тих пір процвітало, зробивши регіон домом для понад 200 виноробень. У Нінся переважно вирощують Каберне Совіньйон, Мерло та Каберне Гернішт, але винороби активно досліджують і експериментують з різними іншими сортами винограду. Це також регіон героїчного виноробства, хоча регіон має таку саму широту, як Бордо та долина Напа. Тут, щоб пережити холодні зими, винороби повинні буквально закопати лозу під землю наприкінці осені, а відкрити їх аж у квітні наступного року. Тож кращий час для відвідування виноробень Нінся — весна, коли температура м’яка, або пізнє літо та рання осінь, коли збирають виноград.
Тих, хто збереться в енотур до Китаю, будуть супроводжувати експерти виняткової кваліфікації. Приміром, винний експерт WildChina — Кікі Чен Кікі має ступінь магістра з місцевого розвитку та WSET.
А партнер WildChina Фонгі Вокер (Fongyee Walker), перша в Китаї Master of Wine (MW) сьогодні пропонує нову програму ексклюзивних турів, що охоплюють три виноробні регіони Китаю: Пекін, Шаньдун і Нінся. Він включатиме приватні дегустації вин, відвідування виноградників, вишукані ресторани під час вивчення найвідоміших місць у кожному напрямку. Глибокий досвід і пристрасть Fongyee до зв’язку вина з китайською культурою становлять базу цієї програми, яку можна розглядати не лише як захоплюючу подорож, але й як свого роду рівень освіти.
Ну, і на останок – найкращий період для візиту в Китай – не весна чи зима, а час проведення ProWine Shanghai, адже це одна з найвпливовіших виставок на ринку Азії, де ви знайдете усі тропічні смаки. І не тільки.
Вже понад 10 років виставка ProWine Shanghai спеціалізується на торгівлі вином і алкогольними напоями, спостерігає зростання виноробної промисловості Китаю, підкреслюючи великий потенціал і силу країни.
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
25.03.2025
24.03.2025
22.03.2025