Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!
Persha Gildiya
Persha Gildiya

Gastronomy and Wine Portal

Кіно. Вино. І еволюція, що призвела до революції

21.11.2025, Вино

Колись я готувалася в кінокритики – може саме тому запала в душу фраза з соцмереж, що перша національна вертикальна дегустація  Одеського Чорного в рамках виставки Wine & Spirits Ukraine 2025 зібрала аншлаг, наче показ легендарного фільму – вільних місць не було, а люди стояли під стінами і в проходах. Можливо, вперше за історію Drinks+, нам як організаторам, через брак місць не вдалося продегустувати жодного зразка, – і вперше від такого результату я одержала задоволення. Насправді саме такими – захоплюючими та велелюдними – і мають бути демонстрації українських вин. І, як на прем’єрі кінострічки, тут має бути представлена і група виробників, і головний герой, ведучі, і, звичайно ж, глядачі.


 

А глядачі – хто?

З них, гостей заходу, і розпочнемо. Отже, на дегустацію зібралося напрочуд різноманітне комьюніті. Тут були колеги-виробники, найвідоміші сомельє країни з різних регіонів (на чолі з президентом і віце-президентом АСУ), кавісти, трейдери, дистриб’ютори, представники національного рітейлу (GoodWine, Wine Time, Marketwin, Wine Mart, Vinoteka,  «Винфорт», Wine Hunters, «Дісна», Wine Story, мережа супермаркетів «Santim»), науковці та освітяни – ОНТУ, ННЦ «ІВіВ ім.В.Е. Таїрова», НУХТ, Ukrainian Wine & Spirit School), топ менеджмент та власники ресторанів (причому не лише київських, а й таких героїчних міст як Харків, що потерпає від щоденних обстрілів), журналісти провідних видань та каналів-мільйонників – NV, «Економічна правда», PostEat, «Труха Україна».

Таким чином спільнота дегустаторів мала найвищий рівень репрезентативності. А завдяки моніторингу вподобань такої різнопланової аудиторії  була реалізована мета – проаналізувати потенціал та різноманіття проявів флагманського червоного сорту України в процесі розвитку, різних технологій виробництва та витримки. Задля точності результату тейстингу бокали на дегустації були найкращої якості – від компанї MIRS Distribution, офіційного представника RIEDEL в Україні.

 

Продовжуючи кінематографічну тему, застосую до принципу нашої дегустації термін bullet time – коли об’єкт знято  з різних ракурсів завдяки руху десятків камер. Впевнена, кожен стикався з bullet time – адже такі інсталяції використовуються на виставках та вечірках, щоб створювати 3D‑анімації. Тож одержані нами дегустаційні листи – свого роду «плівки» (на щастя, не Міндіча), з різних ракурсів – від професійних груп, що виявили характеристики   флагманського сорту України з різних точок зору, смаків, уподобань. А «монтаж» одержаних відгуків, проведений командою Drinks+, сподіваємося, допоможе побачити флагмана в 3D – та визначити, які саме технології, терміни чи тара ідуть йому в плюс. 

Враховуючи, що Україна робить ставку на цей сорт і вже сотні виноробень з більшою чи меншою долею успіху виробляють вино з Одеського Чорного, ці дані мали стати не просто компліментарною рецензією на адресу учасників, а послужитися базою для коректив, вдосконалення чи підтвердженням вірності курсу.

 

Головний герой: тінь минулого і світло прийдешнього

Почнемо з ретроспективи. Як відомо, Одеський Чорний – крос Алікант Буше та Каберне Совіньйон, також відомий як Аліберне, виведений в національному науковому центрі – Інституті виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова. Над ним працювала група вчених-селекціонерів у період із 1948 до 1950 року. А вже у 1950-му успішно відбулося схрещення.  І ось українські вчені одержали витривалий та зимостійкий червоний сорт, що характеризується високою та стабільною врожайністю. Чорні ягоди середньої величини з густим восковим нальотом мають соковиту м’якоть та інтенсивно забарвлений сік. Саме ця колористична еспресія перш за все привернула увагу виноробів: насичений виноматеріал Одеського Чорного залюбки купажувався з іншими, на думку виробників, – більш видатними та потенційними сортами.

Відомий енолог, італієць Роберто Чіпресо, який багато років працював з  Одеським Чорним в Словаччині, ще буквально чотири роки тому давав йому такі характеристики: «Це чудовий сорт нового покоління, виноград, який у Європі відомий як Аліберне. Це гібрид, виведений в результаті схрещування двох «перегонових коней» – Каберне Совіньйон та Алікант Буше. Результат цієї селекції виявився ближчим до Алікант Буше, ніж до Каберни Совіньйона, причому настільки, що сприймається як дуже естетичний та інтригуючий. У винах із нього відчуваються ноти свіжих ожини та чорниці і лише після певної витримки з’являються тони сливи. Естетика Одеського Чорного полягає у його простоті. У своєму родоводі, за своєю природою він не має складної структури, як і насиченості. Тому я хотів би зробити свій внесок у розвиток цього сорту, даючи уявлення про те, яке вино можна виробляти з нього, як з ним потрібно працювати. Адже з нього можна отримати щось більше, ніж ми маємо сьогодні. Щось цікавіше і ефектніше, причому зберігаючи самі характеристики винограду… Якщо ми говоримо про виноград, з якого можна робити вино, здатне конкурувати на міжнародному ринку, нам варто задуматися про сам стиль виробництва, про спосіб створення, який буде придатним саме для цього сорту – норовливого, але з потенціалом».

Перші з виноробів, що захопилися естетикою ОЧ, швидко переконалися, що той має багато антоціанів та брак танінів. У порівнянні з більш зрозумілими сортами Каберне Совіньйон та Мерло він виявився надто ніжним, з притаманною йому досить вередливою ароматикою, але великою кількістю фарбуючих речовин. Виробники намагалися надати характеру, витримуючи ОЧ протягом довгого часу, але проста витримка очікуваних результатів не приносила: в результаті на перший план виходила терпкість.

 

Богдан Панчук, сомельє, амбасадор ТМ «Лелека» свого часу ділився з оглядачами Drinks+ враженнями від майбутнього флагмана: «На ранніх етапах роботи з ним в ароматиці та смаку з’являлися плодові ноти буряка чи «борщового набору». Казали: знаєте, чим пахне Одеський Чорний? Та ж борщем! Через це відомі шефи пропонували його саме як пару до борщу. Насправді, мені трохи боляче це чути, адже, скоріш за все, причина таких смакових і ароматичних нюансів криється саме в тому, що виробники на той момент не навчилися працювати з цим виноградом. Але зараз винороби вивчають сорт, приділяють йому увагу. Вина виходять чисті, в них домінує пасльон, шоколад, какао, чорні ягоди (смородина, ожина), нотки диму, копченості та прянощів. Усі ці смакові й ароматичні нюанси, їх переплетення, створюють характер вина і дарують унікальність. Його вже не сплутаєш ні з Мерло, де також присутній пасльон, ні з Каберне Совіньйон, в якого ожина й чорна смородина домінують».

 

Модератор вертикальної дегустації вин з Одеського Чорного – амбасадор українських вин на міжнародній арені, СЕО Big Wines – Наталія Бурлаченко почала захід, згадавши юні роки нашого «героя» і експерименти з ним. І те, як відомий український винороб Іван Плачков, який одним з перших тарував цей непростий шлях, назвав Одеський Чорний неприборканим мустангом. Аж ось за цей час мустанг перетворився на елегантного скакуна. І вже є, чим пишатися  – українські вина з ОЧ зібрали колекцію вищих нагород найавторитетніших конкурсів світу. Ось як описує сучасний образ флагмана міжнародний експерт, амбасадор премії Wine Travel Awards та організатор впливових тейстингів в Азії та Франції Соломія Бігун: «Уявити собі українське вино без Одеського Чорного – вже неможливо. Цей сорт, як характер справжнього одесита, народженого на сонячних пагорбах біля Чорного моря. Вина з Одеського Чорного  – це завжди насичений, густий смак. У ньому впізнаються ноти стиглих темних ягід: чорної смородини, терену та вишні. З віком або після витримки в дубі з’являються теплі, «солодкі» тони шоколаду, чорносливу і кави. Це вино з гармонійним характером  –  воно може бути потужним і танінним, але завжди залишається м’яким і обвійним. Провідні винороби, створюють з нього вина, що отримують нагороди на міжнародних конкурсах і змушують сомельє усього світу говорити про Україну. Одеський Чорний  –  це історія успіху, народжена під українським сонцем».

Простежимо, які ж нюанси технології насправді сприяли приборканню норовистого.

 

 

Одеський Чорний в 5D: коли вино стає візією                           

Підхід до структури тейстингу був обраний комплексний і дещо незвичний: зрозуміло, основним принципом став вік вина, другим – приналежність до виноробні. Після ретельних консультацій з провідними експертами, організатори вирішили розставити зразки за роками, але без відриву від контексту – стилістики самої виноробні. Завдання цього разу було особливе: не порівнювати одну виноробню з іншою, як на конкурсі, а проаналізувати, як вино розвивається в часі, ще й межах однієї виноробні. Оглядачі Drinks+ запропонували відійти від змагальності і боротьби за першість. Адже на часі – консолідація і спільне просування українців у дуже конкурентному світі. Тож, рецензуючи результати еволюції вин з Одеського Чорного, ми зосередилися не на порівняннях, а на узагальненні трансформацій – у часі та з урахуванням стилю, нюансів технологій. Ми  піднялися до бачення на кшталт 5D, що додає ефектів, ароматів та інших відчуттів, створюючи більш занурюючий досвід.  Дегустація не передбачала виставлення балів (саме, щоб не поринати в змагальність), але у зв’язку з тим, що переважна більшість дегустаторів за звичкою все ж виставили оцінки, аналітична група використала ці дані – як голоси за ті чи інші відмінності вина.

 

  1. Вік

Перший – і найбільш очевидний ефект: практично кожен рік в історії вина з ОЧ додає бали, в середньому від 1 до 4. Втім, вищий поріг витримки має досліджуватися, адже далеко не кожне вино має віковий потенціал.

  1. Вінтаж

Найбільш вдалими виглядали 2019 та 2023 із середніми балами 90 та 86 відповідно.

  1. Витримка в дубі

Переважна більшість зразків мала контакт з діжкою. Тому важко визначити математично перевагу, але апріорі вочевидь: діжка додає ОЧ нюансів смаку. Підтвердження тому знаходимо і в записах згаданого вище енолога Чіпресо: «З власного досвіду я зробив висновок, що підтримку, якої бракує танінам, може забезпечити використання дубової деревини під час дроблення та ферментації. Це момент, що додає експресії смаку – саме того, чого не вистачає сорту».

Судячи з мізерної можливості для порівняння під час нашої вертикальної дегустації (через нечисленність зразків без контакту з дубом) можна зробити припущення на базі оцінок гостей, що бочка додає у карму вину плюс як мінімум 2 бали.

До того ж, єдиний зразок з витримкою у сталі, що мав спільний вінтаж з аналогом в дубі, продемонстрував меншу готовність і, згідно дегустаційних нотаток, більшу потребу у довитримці. Відповідно зразок того ж року, витриманий в дубі, проявив значно вищу дорослість.

Що ж до нюансів різновидів дуба, то Наталія Бурлаченко, коментуючи власне вино 2023 року, порадила колегам мати на увазі, що нові діжки з французького дуба дозволяють робити вино більш елегантним, в той час, як американська бочка надає дещо попсових тонів.

  1. Неординарна тара для витримки

Два представлених зразка мали відмінний від решти шлях: перше в Україні вино з Одеського Чорного в квеврі 2024 р. від вінницької GIGI Winery та Одеський Чорний в 6-літровому Імперіалі 2018 р. від WINEIDEA з Київщини.

Привернуло увагу, що, не дивлячись на практичну відсутність витримки зразка з квеврі (рік для ОЧ – дитячий вік), більшість дегустаторів відмітили готовність до споживання та м’які (чи навіть ніжні!) таніни.

Ну, а Імперіал одержав вищі бали (середній 92), навіть порівняно зі старшим на рік зразком цієї ж виноробні. Отже великим винам – великі форми. Розмір для ОЧ вочевидь має значення.

  1. Нюанси технології

Серед додаткових технологічних особливостей наданих зразків назвемо витримку на м’яззі, купаж з бочок першого та другого заливів, зміну тари витримки з бочки на сталеві танки через 9 місяців тощо. Про добрі результати витримки на дріжджах згадував і пан Чіпресо: «Продукти лізису можуть позитивно інтегруватися у смак вина, передусім завдяки калію, який містять дріжджі».

Втім, змушені констатувати, що усі ці нюанси потребують більш спеціального, менш маркетингового аналізу, і, перш за все подальшого вивчення на виробництвах.

Також з прикристю відзначу, що на національній дегустації не було жодного зразка, створеного із застосуванням апасіменто, – хоча знаємо, що такі  експерименти українськими виноробами проводилися. І ми солідарні з паном Чіпресо, який переконував: «Набагато цікавіші результати дає Одеський Чорний внаслідок асамбляжу, в бленді, а також у разі підв’ялювання, при якому вино набуває щільності, складності та насиченості. Це відбувається в першу чергу через концентрацію цукру, який у цьому випадку стає знаковим елементом».

І все ж, мабуть найголовніший висновок, який напрошувався під завісу: запорука успіху Одеського Чорного, як і вина з будь-якого іншого сорту, – ім’я винороба. Тож дегустація ОЧ на  Wine & Spirits Ukraine 2025 продемонструвала, що в Україні працюють справжні зірки, майстри вищого рівня, гідні світового визнання.

 

Фідбек, або Глядацька критика

Гадаю, цей підзаг потребує уточнення: критика в площині рецензування – аж ніяк не означає негативу. Це робоча фаза будь-якого творчого процесу, що передбачає аналіз сприйняття твору компетентними експертами. Тобто все склалося: 16 зразків від 7 виноробень України, які представили зразки Одеського Чорного на вертикальну дегустацію в рамках Wine & Spirits Ukraine, були уважно продегустовані і прокоментовані дуже компетентною аудиторією, складом якої організатори можуть пишатися. На жаль, не всі з присутніх мали змогу заповнювати дегустаційні листи, бо через брак місць дегустувати декому, як я вже згадувала, довелося стоячи. І, так само прикро, що формат статті не дозволяє викласти усі відгуки (зауважу, на 99% схвальні), наведені в майже 50 опрацьованих нашою редакцією листах. Наведемо лише найяскравіші.

 

Leleka Wines

 

Leleka Wines Odesa Black, 2023

Виноградник: с. Кулевча, Білгород-Дністровський район, Південна Бессарабія, Одеська обл.

Вік лоз: 20 років (для врожаю 2023р.; висаджені 2003 ріку)

Збір винограду: пізній, кінець вересня – початок жовтня;

Процес збору винограду: вручну, тільки відбірні ягоди;

Врожайність (2023): 4 т/га

Процент виходу сусла: лише самоплив, 55%;

Ємність для бродіння: сталеві вініфікатори.

Реліз: понад 10 тисяч пляшок.

Нагороди: AWC Vienna 2023 – Gold; AWC Vienna 2025 – Gold; Decanter 2024 – 89 балів, Ambassador of Ukraine 2025.

І щойно, поки викладалася стаття, надійшло повідомлення: Gilbert&Gaillard – 91|100, Double Gold!!!

 

Нотатки дегустаторів:

«Приємна ягідна ароматика, глибока та соковита – ожина, слива. У смаку відчутна терпкість, вочевидь вино потребує довитримки» (Олексій Обухов, компанія «Винфорт»).

«Чудовий ніс, зелені таніни, тривалий посмак» (Наталія Вілінська, АСУ).

«Гармонійний зразок, таніни причесані, смак приємний. В ароматі пасльон, прянощі» (Марина Білько, НУХТ).

«Інтенсивний гранатовий колір. З конфітюрними та легкими вершковими нотами. Гармонійний смак, ще трохи жорсткуватий посмак» (Наталя Каменева, ОНТУ).

Leleka Wines Odesa Black Reserve, 2023

Виноградник: с. Кулевча, Білгород-Дністровський район, Південна Бессарабія, Одеська обл.

Вік лоз: 20 років (для врожаю 2023р.; висаджені 2003 ріку)

Збір винограду: пізній, кінець вересня – початок жовтня;

Процес збору винограду: вручну, тільки відбірні ягоди;

Врожайність (2023): 4 т/га

Процент виходу сусла: лише самоплив, 55%;

Бродіння: 21 день при низьких температурах 16-18% °С;

Ємність для бродіння: сталеві вініфікатори;

Витримка: 6 місяців в бочках Скельного Карпатського дубу.

Реліз: більше 2 тисяч пляшок.

Нагороди: Decanter 2025 – 88 балів; James Suckling 2024  – 87; Ambassador of  Ukraine 2025. 

Щойно, поки викладалася стаття, надійшло повідомлення: Gilbert&Gaillard – 90|100, Double Gold!!!

 

Нотатки дегустаторів:

«Аромат ніжний, збалансований, в якому відчуваються ягоди та спеції. Таніни спілі. Вино питке та сочне» (Олексій Обухов, компанія «Винфорт»).

«В ароматі трохи ментолу, ліс, у смаку простежується гарний баланс, таніни завдяки діжці більш м’які, ніж в попередньому зразку» (Аліса Хоруженко, Wine Mart).

«Шовкові таніни, збалансований, тривалий посмак» (Наталія Вілінська, АСУ).

«LELEKA Odesa Black Reserve 2023 – комплексність цього зразка вище за попередній, вторинні аромати, середнє тіло, тривалий посмак, спеції – перець, ноти тютюну» (Віктор Головій, Nord University). 

 

Shevchenko Winery

(Біляївка, Одеська обл.)

Зал зустрів оплесками вина цієї виноробні – на знак подяки пану Мар’яну Шевченку, який захищає усіх нас від російської агресії у лавах ЗСУ.

Виноробня Мар‘яна та Наталії Шевченків представила на вертикальну дегустацію три вина різних років, що створювалися за єдиним протоколом – витримка на м’яззі, потім 10 місяців у дубових бочках.

Odesa Black,  2021

Вміст алкоголю: 13,5%.

 

Нотатки дегустаторів:

 «Переважно ягідний аромат, відчутні терен, джем зі сливи, легка димність. Смак дуже яскравий, наче злегка відчутний натяк на перляж, легка терпкість та кислинка» (Олена Снєгірьова, Wine Story).

«Яскравий аромат, де відчутно підкопчений чорнослив. Гарне, збалансоване вино з соковитим смаком» (Аліса Хоруженко, Wine Mart).

«Чиста робота. Аромати та смак відповідні, дуже гармонійні. Відчувається дим, копченість, чорнослив. Розкривається багатьма відтінками». (Олексій Бондар, компанія «Дісна»).

«Інтенсивний гранатовий колір.Чорні ягоди, вершкові ноти, табак. Гарні таніни, гармонійне та гастрономічне вино» (Наталя Каменева, ОНТУ).

«Колір темно-рубіновий, інтенсивні перцеві та тютюнові тони, червоні ягоди, повнотіле, різкі таніни пом’якшуватимуться при витримці ще кілька років» (Віктор Головій, Nord University).

 

Odesa Black,  2020

Нагороди: Вино пройшло в 2024 році національний відбір для участі в дегустації в рамках 45 конгресу Міжнародної організації виноробства і виноградарства (OIV) в Діжоні, присвяченій сторіччю організації.

 

Нотатки дегустаторів:

«Більш фруктовий аромат, ніж у попереднього зразка, високі таніни, гармонійний баланс» (Олексій Бондар, компанія «Дісна»).

«Аромат дещо схожий з попереднім зразком – знову підкопчений чорнослив, з додаванням печеного буряка та перцю» (Аліса Хоруженко, Wine Mart).

«Приємні сухі таніни. Вино збалансоване. Відчувається витримка. У смаку – м’яка молочність, приємна вершковість» (Марина Білько, НУХТ).

 

Odesa Black,  2019

Нагороди: 3 золоті медалі міжнародних конкурсів, плюс платинова медаль в рамках «Дня Одеського Чорного», що проходив в Інституті виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова).

 

Нотатки дегустаторів:

«Складна гама ароматів, що перегукуються зі смаковою палітрою: лакриця, корінь солодки, яскраві ноти дикої сливи» (Валерія Самодурова, «Маркетвин»).

«Аромат спокійний, ягідний. Збалансована кислотність, округлі таніни, легко п’ється. Гастрономічне вино» (Наталія Лисенко, АрАТ «Артвайнері»).

«Збалансоване вино із вже прирученими танінами. Моє улюблене. Підходить для закладання в колекцію, на витримку» (Олена Дементьєва, Vinoteka).

«Аромат більш стриманий, смак збалансований, танін трохи ще відчутний, але зразок розкривється гамою спецій, де царює гвоздика у парі з перцевими нотами» (Аліса Хоруженко, Wine Mart).

«Вино заслуговує на найвищий бал від мене!» (Ірина Ковальова, директор ННЦ «ІВіВ ім.В.Е. Таїрова»).

 

ТОВ «Винхол Оксамитне»

(ТМ Villa Tinta і ТМ Tintarella), селище Оксамитне, Болградський район, Одеська обл.

 

Odesa Black Villa Tinta 2022 Premium wine collection

Вино тихе сухе, виготовлялось без контакту з дубом, мацерація, витримка на м’яззі продовжувалась орієнтовно 7 днів. Лози, з яких збирався виноград, датуються насадженнями 1998 року та 2006 року.

Реліз: 50 тис. пляшок.

Нагороди: У 2024р. вино увійшло у TOP 24 Best Wines of Ukraine (обрано журі з Masters of Wine під час дегустації в Польщі, в рамках ініціативи Wines of Ukraine); золото на Mundus Vini 2025, нагорода на конкурсі Vinarium у Румунії.

Буквально днями нова нагорода – золото на CONCOURS DES GRANDS VINS DU MONDE

(14 листопада, 2025 р.)!!!

Нотатки дегустаторів:

«Дуже класний ягідний аромат, трохи в’яленого чорнослива, смак збалансований, з танінним посмаком. Тіло середньої плотності, питке. Вино з високим балом» (Наталія Лисенко, АрАТ Артвайнері).

«Типові овочево-фруктові аромати, перець, чудовий баланс. Потенціал витримки 5+ років» (Олексій Бондар, компанія «Дісна»).

«Аромат вина яскравий, багатий та ягідний, відчутні: слива, вишня, цукерки, шоколад. Вино питке та соковите» (Олексій Обухов, компанія «Винфорт»).

«Незвичайні ноти в ароматі – лаврового листа, легкої димності. Смак виразний, яскравий, приємна терпкість та справляючий враження баланс. Зразок помічаю як фаворита тейстингу» (Олена Снєгірьова, Wine Story).

«В ароматі трохи овочів. Колір темно-пурпурний. Таніни згладжені. Доволі тривалий посмак. Багато чорних фруктів та ягід – в ароматі та смаку» (Олена Дементьєва, Vinoteka).

 

Odesa Black Villa Tinta 2019 VIP wine collection

Створене з виноградників 1998 і 2006 років закладки. Вино мало контакт із дубом до 9 місяців, після чого витримувалося у сталевих танках великого обсягу.

Реліз: 30 тисяч пляшок.

Нагороди: срібло – Wine & Spirits International Competition, золото – Wine Lovers 2025.

 

Нотатки дегустаторів:

«Оксамит. Автентичність. Впізнаваність. Iconic. Вищий бал від мене» (Майя Степова, ресторан «Глек», Київ).

«Зразок ароматніший, ніж 2022 року, відчутний шоколад, халва, солодощі Сходу, чорнослив. Смак, хоча має відчутну терпкість, демонструє міць, гарний баланс і цілковиту готовність» (Олексій Обухов, компанія «Винфорт»).

«Бочка відчувається і вона дійсно покращила вино: овочі зникли, з’явилися фрукти, смак набув округлості. В ароматиці з’явилася ваніль. Посмак довгий та приємний» (Олена Дементьєва, Vinoteka).

«Багатий букет, чистий смак, ідеальний баланс. Потенціал витримки 8-10 років» (Олексій Бондар, компанія «Дісна»).

«В ароматі превалюють ягоди, відчутний чорнослив, далі спеції та шоколад. Смак видатний, гарна терпкість, кислотність, ноти ув’ялених фруктів.  Зразок помічаю як фаворита тейстингу» (Олена Снєгірьова, Wine Story).

«Це вино – мій фаворит дегустації! Відмінний зразок Одеського Чорного. Сбалансоване вино, де дуже помірно відчувається дуб і переважає соковита фруктовість та стиглі червоні ягоди» (Олександр Бойко, KropWine).

«Гарний зразок. Збалансований, чистий. Типовий Одеський Чорний. Вищий бал» (Ірина Ковальова, директор ННЦ «ІВіВ ім.В.Е. Таїрова»).

 

NAROVYLO Winery

«Одеський Чорний», 2021

Виноград: Одещина, Рені.

Алкоголь: 14% 

Особливість виробництва і витримки:  купаж з бочок першого і другого заливів, витримка12 місяців.

Лімітований реліз: менше 1.500 пляшок

Нагороди: фестиваль «День Одеського Чорного» 2024, Vinnytsia Wine Days, UKRAINE WINE&SPIRITS AWARDS 2023 – золото.

 

Нотатки дегустаторів:

«Дуже гарний зразок, типовий, один з моїх улюблених «Одеських Чорних». В ароматі спеції, пасльон. Іеальний баланс. Вищий бал» (Ірина Ковальова, директор ННЦ «ІВіВ ім.В.Е.Таїрова»).

«Потужний колір. Яскраві перцеві ноти з терпкими чорними ягодами терену, що повторюються у смаку із складним солодкуватим відтінком гіркого шоколаду» (Ганна Ковалевська, АСУ).

«Серйозне вино, яке закохує в себе з першого ковтка. Вищий бал від мене» (Олександр Лісовик, Hava Yollary).

«Дещо пильний аромат, з ув’яленими ягідними відтінками. Смак гармонійний, таніни приємні, збалансовані. Димний та мінеральний посмак. Питке» (Наталія Лисенко, АрАТ Артвайнері).

«Аромат насичений, складний, відчувається копчений буряк. Таніни середні, баланс гарний» (Олексій Бондар, компанія «Дісна»).

«В ароматі відчуваю димність, потужна ягідність, спеції. У смаку також димність з легкою солодкістю. Зразок помічаю як фаворита тейстингу» (Олена Снєгірьова, Wine Story).

«Стиглі літні фрукти превалюють в ароматі – ніяких овочів. Гармонійне в усіх сенсах. Дуже темний ошатний колір» (Олена Дементьєва, Vinoteka).

«Інтенсивний темно-гранатовий колір. Аромат з конфітюрними нотами, приємні чорні ягоди, тонка легка шкіра. У самку вишня та малина, відчутні таніни, потенційне. Вищий бал» (Наталя Каменева, ОНТУ).

 

«Одеський Чорний», 2020

Алкоголь:13.5% 

Особливість виробництва і витримки:  витримка у французьких баріках  9 місяців.

Лімітований реліз: менше 300 пляшок.

Нагороди: конкурс Wine & Spirits Ukraine 2021, фестиваль «День Одеського Чорного» 2024, конкурс «Одеський залив», «Сорт і теруар. Мікровиноробство. Незламні» 2023 – золото; а також звання «Краще червоне вино» конкурсу Wine & Spirits Ukraine 2021.

 

Нотатки дегустаторів:

«Сливово-ожиновий аромат з молочними та ванильними відтінками. У смаку – малиново-смородинова суміш, досконала стиглість, нагадує Ripasso, середнє+ тіло, pop style. Вищий бал від мене!» (GoodWine, Ольга Гірман).

«В ароматі відчувається приємна димна нота, що переходить  у відтінки виробу з коштовної шкіри» (Валерія Самодурова, «Маркетвин»).

«Дуже гармонійне вино, всі характеристики зійшлися. Підкорює вже з першої ноти в ароматі» (Олена Дементьєва, Vinoteka).

«Досить дивний, але приємний аромат – ягідний, димний, альдегідний. Збалансований смак, де превалює в’лена вишня, що зберігається в посмаку. Дуже гастрономічний зразок, що заслуговує на вищий бал» (Наталія Лисенко, АрАТ Артвайнері).

«У носі уварені ягоди, солодкі ноти, відчувається бочка, в смаку шовкові таніни, є вже третинні аромати як в носі, так і в смаку. Тривалий посмак» (Наталія Вілінська, АСУ).

«Інтелігентне, приємне вино. Округлі таніни. Неперевершена вершковість!» (Марина Білько, НУХТ).

 

Big Wines

 BIG WINES BIG ART IVAN MARCHUK LIMITED EDITION ODESA BLACK, 2023

Виноградник: с. Таїрове, Одеська область, Україна

Алкоголь: 14 %

Особливість виробництва і витримки:  витримка у французькому дубі 12 місяців.

Реліз: 2550 пляшок

 Нагороди: «Краще вино України», за версією Mundus Vini 2025, Mundus Vini 2025 – GOLD, IWSC 2025 – SILVER

Нотатки дегустаторів:

«Тонкий ніс, зразок легкий та чистий в ароматі (без зайвих тонів), в смаку ще відчутна кислотність, деяка танінність» (Наталія Вілінська, АСУ).

«Гармонійне вино, в ароматі якого відчуваються копчені ноти та вишня. М’які таніни, приємна округлість» (Павло Макогон, WINEIDEA).

«В ароматі багато спецій: гвоздика, асорті перців, ув’ялені ягоди, джемові ноти. В смаку соковита чорна смородина, трохи ув’ялена, наче в спекотне літо. Терпкість помірна» (Ганна Ковалевська, АСУ).

«Вино з високим потенціалом витримки. Але вже збалансоване та елегантне. Заслуговує вищого балу!» (Майя Степова, ресторан «Глек», Київ).

«Наближається до категорії великих!» (Олександр Лісовик, Hava Yollary).

«Колір середньої інтенсивності, гранатовий. В усьому дуже гармонійний зразок. В ароматі – спеції, де превалює кориця, кардамон, є ноти ментолу. Зразок з вищою оцінкою від мене» (Наталя Каменева, ОНТУ).

 

BIG WINES BIG ART IVAN MARCHUK LIMITED EDITION ODESA BLACK, 2021

Створювалося під егідою винороба Валерія Норовило.

Виноградник: с. Рені, Одеська область, Україна

Витримка: 12 місяців у дубовій бочці

Алкоголь: 13,8%

Реліз лімітований: випущено 1000 пляшок, залишок 400

 Нагороди: Mundus Vini 2025 – GOLD, Wine&Spirits Ukraine 2024 – GOLD, Mundus Vini 2024 – SILVER, 1-st Odesa Black Festival Ukraine 2024 – PLATINUM.

Нотатки дегустаторів:

«Чудовий ніс, ягідний, у смаку відчувається зелений танін, але посмак тривалий. Має високий потенціал витримки» (Наталія Вілінська, АСУ).

«У вині домінують яскраві спеції, ноти чорних, трохи ув’ялених ягід. У смаку відчутна терпкість, рекомендована довитримка» (Ганна Ковалевська, АСУ).

«Вино, гідне вищих балів. В ароматі болгарський перець. Смак соковитий, складний – солонувато-терновий. Кислотність середня. Посмак приємний та довгий» (GoodWine, Ольга Гірман).

«Яскравий зразок, збалансований, маслянистий. Гідний вищого балу!» (Марина Білько, НУХТ).

«Дуже гарне вино! Унікальне, з розкішним ароматом. Заслуговує на найвищу оцінку» (Ірина Ковальова, директор ННЦ «ІВіВ ім.В.Е. Таїрова»).

 

GIGI Winery

(Вінниччина)

GIGI Winery Odesa Black QVEVRI, 2024

Виноград: Бессарабія.

Алкоголь: 13,5%

Особливість виробництва і витримки: сухе вино, виготовлене із мацерацією на м’яззі протягом 6 місяців в глиняних квеврі, привезених з Грузії.

Нотатки дегустаторів:

«Чудовий стриманий ніс, шовковий танін, тривалий посмак. Зразок повністю готовий до споживання!» (Наталія Вілінська, АСУ).

«В ароматі складна гама – сирний соус, ягоди, шкіра. У смаку легка терпкість, ягоди, ваниль, чудовй баланс кислотності. Зразок помічаю як фаворита тейстингу» (Олена Снєгірьова, Wine Story).

«Аромат: чорний шоколад, ув’ялені чорні ягоди, хороший баланс. У смаку дуже соковите, ягідність ув’ялена, терпкість м’яка, досить тактовна» (Ганна Ковалевська, АСУ).

«Яскраве вино, з м’яким та маслянистим смаком. Баланс ідеальний» (Марина Білько, НУХТ).

 

GIGI Winery ALIBERNET RESERVE, 2022

Алкоголь: 14,5%

Витримка: в дубових барріках 12 міс.

 

Нотатки дегустаторів:

«Відчувається легка, елегантна вершковість, і гама літніх червоних ягід, де вирізняється темна черешня, вишня, малина» (Олександр Степовий, ресторан «Глек», Київ).

«Аромат ошатний: фіалка, смородина, лісова малина, фарба, чорний перець. Вино питке, смак збалансований, pop style» (GoodWine, Ольга Гірман).

«Смак і аромат оцінюю ще вище, ніж у попереднього зразка. Питке вино і м’яке – як вершкове масло!» (Марина Білько, НУХТ).

 

WINEIDEA

(с. Ясногородка, Київщина)

Одеський Чорний, Імперіал, 2018

 Обсяг: 6 л (Вміщує об’єм, еквівалентний 8 стандартним винним пляшкам по 750 мл.

Цей формат є рідкістю у винному світі та зазвичай виготовляється провідними винними маєтками для індивідуальних клієнтів). 

Витримка: 12 місяців в барріку.

 

Нотатки дегустаторів:

«В ароматі дерен та терен – ув’ялено-джемові ягоди, яскраві третинні аромати – спеції, гіркий шоколад. Смак соковитий, але терпкий, ягідно-терновий, потужний. Може ще витримуватися» (Ганна Ковалевська, АСУ).

«Одразу відчувається аромат свіжозібраних червоних фруктів. У смаку теж багато чорних та червоних фруктів та ягід. Чудовий баланс. Заслуговує на вищий бал!» (Олена Дементьєва, Vinoteka).

«Аромат вина ягідно-цукерковий, яскравий, згодом з’являються приємні тони смородинового варення. Потужний смак відповідає аромату і демонструє крутий баланс» (Олексій Обухов, компанія «Винфорт»).

«Витончена суміш троянди та смородини в ароматі» (Вікторія Ярош, «Економічна правда»).

«Складний букет, де вирізняється аромат сливи, кизилового варення, далі відтінок печеного зеленого перцю. Смак м’який та округлий» (Олександр Степовий, ресторан «Глек», Київ).

 

 «Одеський Чорний», 2017, “За Перемогу!!!”

Витримка: 12 місяців в барріку.

 

Нотатки дегустаторів:

«Аромат більш типовий для сорту, ніж у попереднього зразка. Відмінно сбалансований з ягідними та овочевими нотами. У смаку несподівано з’явився аніс». (Олексій Обухов, компанія «Винфорт»).

«Чудовий зразок ОЧ. Один з моїх улюблених!» (Олена Дементьєва, Vinoteka).

«Більш складний аромат, ніж у попереднього зразка, димно-солодкувато-терпкий. Відзначаю цікаву солонкуватість у смаку та в посмаку. Зразок помічаю як фаворита тейстингу» (Олена Снєгірьова, Wine Story).

«Виразно відчутний сливовий конфітюр, багате спеціями. Смак м’який та свіжий. Таніни середні. Ще має потенціал. Гідний вищого балу. Плюс ще 5 – окремо За Перемогу!!!)))» (Наталя Каменева, ОНТУ).

 

Епілог

Вином з назвою «За Перемогу!!!», що прозвучала як тост, завершилася вертикальна дегустація українських вин з сорту Одеський Чорний. Гості тейстингу підняли келихи за пам’ять про наших загиблих колег і зокрема Арсена Федосенка – винороба в мирному житті і військового фотографа, капітана ЗСУ, який загинув на фронті, захищаючи Україну. Ми вдячні присутній на заході дружині загиблого – Анні Кирий за приділений час і повагу до теми, якою надихався її чоловік – вирощувати виноградник і робити в Україні гарне вино.

На жаль, у нашої історії про Одеський Чорний наразі хеппіенда не буде. Надто важко сьогодні Україні, складно усім – виноробам, дистрибьюторам, рестораторам, виним критикам, тож не час гучних аплодисментів.

 Але надихає, що в історії нашого флагманського сорту буде продовження. Як один з аргументів, під завісу зустрічі редакція Drinks+ відкоркувала для зібрання вино, яким ми давно хотіли поділитися з нашою спільнотою. Воно створене одним з найстаріших виноробів Греції. Він мав найбільший і на 100% органічний виноградник в виноробному регіоні Немея та одну високу мрію життя – створити ідеальне вино з ідеального сорту. Для цього попросив колись свого друга-ампелографа вивести новий сорт, і згодом назвав його власним ім’ям – Танасіс Папайяні. А на 90-му році нарешті зробив те омріяне вино. І щойно після першого розливу винороб полишив цей небездоганний світ, залишивши в ньому свій ідеальний внесок… Ви спитаєте – до чого тут ця сентиментальна історія, в чому інтрига?

А річ у тім, що серед усіх автохтонних сортів Греції (а їх налічується понад три сотні, і з них біля  200 активно використовуються у виноробстві), з 500 сортів Грузії, з 400 автохтонів Італії, –  словом, з усіх сортів світу добре обізнані греки – видатний винороб та його друг-ампелограф – відібрали для виведення нового кросу лише два: Трамінер Рожевий і наш Одеський Чорний…

 І ця харизматичність Одеського Чорного, здатна підкорювати найвибагливіших, гарантує фанам українського виноробства новий сезон за участю улюбленого героя. Сподіваємося, за більш щасливих обставин.  Втім, яким би не було на смак майбутнє, ми знаємо: у нас є все, щоб той твір став бестселлером.

Залишу за лаштунками слованасправді правдиві про чесноти ОЧ, про героїзм українців, майстерність наших виноробів, відзначену все більшим числом високих нагород. Бо все це ми знаємо – а істини не потребують повторення.

Просто поставимо три крапки і на завершення, як ведеться в кінематографі, пустимо титри.

Автори ідеї: Наталія Шевченко і Валерій Наровило.

У головних ролях: NAROVYLO Winery, Shevchenko Winery, Big Wines, WINEIDEA, GIGI Winery, «Винхол Оксамитне», Leleka Wines.

Ведуча: Наталія Бурлаченко

Продюсери: Drinks+ та Wines of  Ukraine

Місце події: виставка Wine & Spirits Ukraine 2025, «Парковий» (Київ)

Інформаційний партнер: PostEat

 

Фото: Катерина Ющенко, Наталія Бурлаченко, Wine & Spirits Ukraine, Drinks+



Приєднуйтесь до наших соцмереж

⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Украина