Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

South Africa Selection. Новий конкурс від Concours Mondial de Bruxelle

Маючи більш ніж 30-річний досвід роботи у виноробній галузі по всьому світу, Concours Mondial de Bruxelles з гордістю оголошує про South Africa Selection від CMB (CMB SA), новий престижний конкурс вин та спиртних напоїв, відкритий для всіх регіонів Південної Африки.


Прийом заявок на перший випуск South Africa Selection відкриється 1 червня 2024 року, змагання CMB SA відбудуться з 17 по 20 вересня у Кейптауні.

«Після успіху конкурсу Sauvignon Selection, проведеного CMB у березні 2023 року, який тоді називався Concours Mondial du Sauvignon, було прийнято рішення створити національний конкурс у Південній Африці у 2024 році», – розповідає Квентін Хаво (Quentin Havaux), директор Concours Mondial du Sauvignon.

Мета South Africa Selection вибрати найкращі вина та спиртні напої Південної Африки, запропонувати споживачам у всьому світі керівництво з якості та просувати виноробну спадщину ПАР на міжнародному рівні.

South Africa Selection

До складу журі входять 45 фахівців з усього світу, включаючи баєрів та міжнародних дистриб’юторів, енологів, вчених-дослідників, виноробів та виробників спиртних напоїв, журналістів та винних письменників.

Медіа-команда CMB представить переможців South Africa Selection на міжнародних винних виставках, у тому числі – Prowein, Wine Paris-Vinexpo, Vinitaly та Guiyang.

Додаткову інформацію можна знайти на офіційному сайті.

З усіх питань пишіть на електронну пошту керівнику конкурсу Лоррейн Іммельман (Lorraine Immelman): southafricaselection@vinopres.com; lorraine.immelman@vinopres.com

Лоррейн є відомим винним експертом, починаючи з 1997 року, вона заснувала у Південній Африці два успішні конкурси вин і спиртних напоїв.

Фото: southafricaselection.com

Маючи більш ніж 30-річний досвід роботи у виноробній галузі по всьому світу, Concours Mondial de Bruxelles з гордістю оголошує про South Africa Selection від CMB (CMB SA), новий престижний конкурс вин та спиртних напоїв, відкритий для всіх регіонів Південної Африки. Прийом заявок на перший випуск South Africa Selection відкриється 1 червня 2024 року, змагання CMB […]

Віддай телефон Al Condominio, отримаєш вино

Ресторан, що нещодавно відкрився у Вероні, пропонує безкоштовну пляшку вина відвідувачам, які погодилися віддати свої телефони на час трапези.


Ресторан Al Condominio, що недавно відкрився у Вероні, пропонує «пляшку гарного вина» відвідувачам, які тимчасово розлучаються зі своїми мобільними телефонами, щоб «присвятити себе задоволенню від смачних страв та компанії». Такий обмін власники ресторану назвали «цифровий детокс».

«Звільнитись від технологій – це розкіш… розкіш, тому що сьогодні справжня цінність – це час, особливо якщо він проведений у компанії друзів чи коханих з келихом гарного вина, – сказав співзасновник Al Condominio, Анджело Лелла (Angelo Lella). – Наша концепція виявилася популярною серед відвідувачів, до нас стали приїжджати з інших міст Італії».

Телефон замикається у ящику на вході до ресторану, в обмін на ключ відвідувач отримує пляшку вина. Гості також можуть написати відгук про страву та залишити її в ящику, забираючи телефон. Тим, хто залишить найкращий відгук –  під час наступного візиту буде запропоновано обід.

Джерело: decanter.com, theguardian.com
Фото: commongrape.com

Ресторан, що нещодавно відкрився у Вероні, пропонує безкоштовну пляшку вина відвідувачам, які погодилися віддати свої телефони на час трапези. Ресторан Al Condominio, що недавно відкрився у Вероні, пропонує «пляшку гарного вина» відвідувачам, які тимчасово розлучаються зі своїми мобільними телефонами, щоб «присвятити себе задоволенню від смачних страв та компанії». Такий обмін власники ресторану назвали «цифровий детокс». […]

«Великі вина» на Одещині

Виноробна компанія Big Wines, амбітний український проєкт під зонтичним брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, придбала землю для власних виноградників на території Бородінської громади, що на Одещині.


Деякий час тому компанія Big Wines облаштувала власне виробництво під Богуславом, Київська область, про що Drinks+ повідомила Наталія Бурлаченко – амбасадор Vinos de La Luz, СЕО Big Wines та номінант Wine Travel Awards у Ambassador та Wine & Food Influencer. І ось наразі компанія орендувала 84 га з наявними виноградниками та придбала додаткові 20 га для нового винограднику.

Нагадаємо, що перше вино від Big Wines – BIG WINES BIG ART limited edition. Ivan Marchuk 2020 Odesa Black вже здобуло три високі нагороди на престижних світових конкурсах. Свою першу золоту медаль вино отримало на Mundus Vini-2023, друге золото – на Berliner Wine Trophy-2023 та Grand Gold Medal на Cervim-Viticoltura Eroica-2023. У 2024 році, на міжнародному конкурсі Berliner Wine Trophy в Німеччині, ще одно вино від Big Wines отримало визнання і золоту медаль – «Тельті Курук».

BIG WINES BIG ART було створено в колаборації зі знаменитим українським художником Іваном Марчуком, етикетки Big Wines прикрашають полотна великого майстра.

«Ми отримали підтримку від великого маестро і перший наш реліз дуже гучно розлетівся інформаційним простором. Але ми продумали не тільки перший крок. Триптих картини Івана Марчука «Пробудження» буде складатися з трьох частин – з трьох етикеток, тобто з трьох вінтажів. Поступово, за три роки історії цього вина можна буде скласти цілу картину», – коментує пані Наталія.

Вино від Big Wines буде представлено на стенді Wines of Ukraine у Лондоні на London Wine Fair. 21 травня 2024 року з 10.30 до 12.30 під дахом лондонської виставки відбуватися Церемонія нагородження Wine Travel Awards 2023-2024.

Виробники Big Wines обрали для своїх вин флагманські сорти – Одеський Чорний для червоних вин та Тельті Курук для білих. Надалі сортовий асортимент буде збільшуватися, якими саме сортами – слідкуйте за новинами від Drinks+.

Виноробна компанія Big Wines, амбітний український проєкт під зонтичним брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, придбала землю для власних виноградників на території Бородінської громади, що на Одещині. Деякий час тому компанія Big Wines облаштувала власне виробництво під Богуславом, Київська область, про що Drinks+ повідомила Наталія Бурлаченко – амбасадор Vinos de La Luz, СЕО […]

Favorite Food & Drinks: найкраще – до столу!

В Києві відбувся ювілейний п’ятий незалежний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks, міжнародним інформаційним партнером якого є Drinks+ та Wine Travel Awards.


П’ятий міжнародний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks став не тільки ювілейним, але й рекордним за кількома показниками.  Вперше дегустації тривали 3 дні і охопили 20 номінацій харчових продуктів.

Професійна дегустаційна комісія у 2024 році також стала рекордною за кількістю – 22 представника провідних національних і регіональних торговельних мереж, формату «біля дому», ритейлу АЗК, маркетплейсів,  асоціацій, виробничих компаній. Серед них: NOVUS, Епіцентр К, НАССР Еко-Маркет, Auchan Україна, ROZETKA, АТБ-МАРКЕТ, KLO, Велмарт, Метро Кеш енд Кері Україна, КОЛО, Тайстра груп, GRADUS, Доярочка, ФОРА, Alma-Veko Food та інші. Вперше дегустаторами Favorite Food&Drinks  стали Костянтин Грубич, експерт з якості, журналіст, телеведучий, автор рубрики «Знаю Споживаю» у телешоу «Сніданок з 1+1»,  Володимир Багдасарян, керівник м’ясного виробництва у «Велмарт», Павло Чернецький,  керівник відділу «Продукти харчування» Rozetka,  Максим Якименко, менеджер категорії «напої» КОЛО, Мар’яна Поп’юк «Тайстра» та інші провідні фахівці.

За результатами дегустаційного конкурсу цього року чотири найменування завоювали Гран-Прі, золоті медалі отримали 155 найменувань продуктів та напоїв, срібні – 49, бронзові – 1.

Всього комісія провела органолептичну оцінку «наосліп» 209 дегустаційних зразків від 39 компаній учасників – це ще один рекорд  Favorite Food & Drinks 2024.  На дегустацію було надано продукцію українського виробництва, а також імпортовану із В’єтнаму, Латвії, Литви та Польщі.

Дегустатори мали можливість першими в Україні продегустувати інноваційні продукти та концептуально нові розробки.

Засновниця та організаторка конкурсу Олена Сініціна зазначає: «Ми маємо амбітні цілі. Окрім того, що Favorite Food & Drinks направлено на  покращення культури свідомого споживання харчових продуктів, проєкт сприяє зміцненню конкурентоспроможності виробників, просуванню бренду України на світових фудринках як країни-постачальника нових, інноваційних, традиційних та якісних харчових продуктів з високими органолептичними властивостями».

Ексклюзивно, під час ділової частини Закритої зустрічі лідерів фудринку Favorite Food&Drinks, Олена Сініціна, к.е.н., засновниця та організаторка конкурсу Favorite Food&Drinks поділилася з учасниками та партнерами результатами власних досліджень щодо некомерційних факторів, які посилюють конкурентні переваги постачальників. Наталія Краснощок, бренд-менеджерка ВТМ VARUS,  розповіла про досвід власних торгових марок VARUS і роботу з партнерами. Марина Данилюк, керівниця відділу розвитку «Ярофрут» поділилася власною експертизою ринку замороженої продукції в Україні та Європі та розповіла про тренди, потреби, стратегії розвитку у 2024 році. А Богдана Леонова, директорка з розвитку холдингу компаній Alma Veko, Food зробила доповідь на тему, що зараз цікава багатьом учасникам фуд-індустрії – «Їжа майбутнього, тренди та інноваційні технології food-ритейлу. На що очікувати ритейлу та виробникам».

Споживачі та бізнес-партнери можуть довіряти відзнакам Favorite Food&Drinks нанесеним на пакування продуктів харчування та напоїв, адже вони пройшли суворе оцінювання високопрофесійними, незалежними експертами.

Шукайте відзнаки Favorite Food&Drinks на етикетках та пакуваннях продуктів.

Favorite Food & Drinks запрошує виробників з усіх регіонів України взяти участь і поставити поряд зі своїм брендом заслужений знак якості.

Favorite Food & Drinks 2024 завдячує нашим захисникам – Збройним силам України за те, що ми з вами маємо можливість вести свій бізнес. Кожен з українців робить свій внесок у підтримку захисників, і цього року Favorite Food & Drinks зробив свій: 100 грн за кожен з наданих учасниками дегустаційних зразків. 30 000 грн перераховано у 3-тю окрему штурмову бригаду.

В Києві відбувся ювілейний п’ятий незалежний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks, міжнародним інформаційним партнером якого є Drinks+ та Wine Travel Awards. П’ятий міжнародний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks став не тільки ювілейним, але й рекордним за кількома показниками.  Вперше дегустації тривали 3 дні і охопили 20 номінацій харчових продуктів. Професійна дегустаційна […]

Нова колекція Pét-Nat від Father’s Wine VB

Виноробня з Тернопільщини, що вже здобула багатьох прихильників як в Україні, так і за межами нашої країни, номінант міжнародної премії Wine Travel Awards, випустила колекцію «натуральних ігристих» врожаю 2023 року.   


Свій перший Pét-Nat винороби Father`s wine VB зробили у 2019 році, це було рожеве «сільське шампанське». Наразі виноробня представила лінійку пет-натів: Йоханітер, Юпітер, Геліос, Оттонель, Дублянський.

Pét-Nat Йоханітер (біле):

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: яскравий з вираженими нотами квашених білих яблук, цвіту бузини, квіткового меду
  • смак: яблуко, лайм
  • сорт винограду Йоханітер
  • вміст алкоголю: 10,5%

Йоханітер


Pét-Nat Юпітер (рожеве):

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: солодкий, ягідний, з нотами грейпфруту, малини, барбарису, суниці, банану
  • смак: яскравий, насичений, ягідний
  • сорт винограду Юпітер
  • вміст алкоголю: 10,8%

Юпітер


Pét-Nat Геліос (біле):

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: лимон, яблука Golden, мед, цвіт абрикосу, різнотравʼя
  • смак: яскравий, цитрусовий
  • сорт винограду Геліос
  • вміст алкоголю: 10,5%

Геліос


Pét-Nat Оттонель (оранж)

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: яскравий, мускатний, з медовими нотами, сушені польові квіти
  • смак: легка танінність
  • сорт винограду Мускат Оттонель
  • вміст алкоголю: 10,5%

Оттонель


Pét-Nat Дублянський (оранж)

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: яскравий, малиновий, солодко-медовий, карпатські трави
  • смак: цитрусові
  • сорт винограду Дублянський (локальний сорт Західної України)
  • вміст алкоголю: 10,8%

Дублянський

Вино можна придбати на сайті виноробні – окремими пляшками або сетом. При покупці сета в подарунок йде бокс.

Фото: fathers-wine.com.ua

Виноробня з Тернопільщини, що вже здобула багатьох прихильників як в Україні, так і за межами нашої країни, номінант міжнародної премії Wine Travel Awards, випустила колекцію «натуральних ігристих» врожаю 2023 року.    Свій перший Pét-Nat винороби Father`s wine VB зробили у 2019 році, це було рожеве «сільське шампанське». Наразі виноробня представила лінійку пет-натів: Йоханітер, Юпітер, Геліос, […]

RO Wine-International Wine Festival відбудеться цими вихідними в Клуж-Напока (Румунія)

Цього вікенду відбудеться довгоочікуване трансільванська подія RO-Wine-International Wine Festival, який пройде в Chios Lounge, розташованому в парку Симіон Барнутіу у Клуж-Напоці, Румунія.


Марінела Аределіан (Marinela Ardelean) – переможець публічного голосування WTA 2023-2024 в категоріях Ambassador of the Year, Expert Opinion, The Brightest Journey та є організатором фестивалю коментує:

«З радістю оголошую про проведення RO Wine-International Wine Festival цими вихідними, у суботу та неділю! З більш ніж 50 виноробнями з 10 різних країн ми представляємо вибір найкращих вин та неймовірне розмаїття. Чи ви фанат виняткових червоних, білих чи рожевих вин, приєднуйтесь до 20 та 21 квітня в CHIOS Social Lounge у Клужі на першому цьогорічному фестивалі. Промоція румунських вин означає промоцію самої Румунії, і ці два бренди мають підтримувати один одного. Давайте покажемо наші корінні сорти винограду та поділимось багатою культурною спадщиною нашої країни через вино. До зустрічі».

Marinela Ardelean

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania – номінант міжнародної інноваційної премії Wine Travel Awards 2023-2024 у номінації Enogastronomic Events/Event of the Year. Це єдиний фестиваль, присвячений винам преміум та супер преміум класу. Щороку фестиваль знайомить відвідувачів із виноробнями Румунії, Європи та інших виноробних регіонів світу. Місцеві та міжнародні власники ресторанів та шеф-кухарі, менеджери ресторанів та барів, імпортери, роздрібні торговці та дистриб’юторські компанії привозять свої культові зразки, щоб гості могли створювати унікальні винні пейринги. Особлива зона відведена для кулінарних майстер-класів та інших спеціальних заходів.

А наша команда нагадує про виняткову подію – майбутню церемонії нагородження Wine Travel Awards, яка запланована на 21 травня, 10.30 за місцевим часом в Olympia, Лондон на London Wine Fair.

Цього вікенду відбудеться довгоочікуване трансільванська подія RO-Wine-International Wine Festival, який пройде в Chios Lounge, розташованому в парку Симіон Барнутіу у Клуж-Напоці, Румунія. Марінела Аределіан (Marinela Ardelean) – переможець публічного голосування WTA 2023-2024 в категоріях Ambassador of the Year, Expert Opinion, The Brightest Journey та є організатором фестивалю коментує: «З радістю оголошую про проведення RO Wine-International […]

Рекордна кількість заявок та видатний пул міжнародних суддів на 13-му Balkans International Wine Competition

Вперше у своїй історії Балканський міжнародний конкурс вин пройде у двох країнах, відомих своїми глибокими винними традиціями. Drinks+ & Wine Travel Awards є офіційними інформаційними партнерами BIWC.


З 4 по 8 червня у Arcadia Vineyards (Туреччина) та Katarzyna Estate (Болгарія) відбудеться Balkans International Wine Competition. Розширення конкурсу на дві країни підкреслює прагнення просувати винну культуру та встановлювати нові торговельні зв’язки на Балканах.

В останні роки Balkans International Wine Competition вийшов за межі регіонального значення і став подією для учасників з усього світу. Очікується, що цього року зареєструється рекордна кількість виноделен. Минулого року для участі було зареєстровано понад 1000 вин, що на 180% більше ніж у першому конкурсі 2012 року. За останнє десятиліття кількість виноробень, що беруть участь, збільшилася більш ніж у п’ять разів.

Balkans International Wine Competition

Найкраще вино на Балканах обиратиметься престижним журі з 25 осіб, до якого увійшли MW та MS із Великобританії, Франції, Швейцарії, США, Грузії, Сербії та Греції, а також відомі галузеві експерти Балкан та Європи.

Одним із суддів Balkans International Wine Competition виступить  Tomasz Prange-Barczynski  – авторитетний винний критик, редактор та письменник, номінант та переможець публічного голосування Wine Travel Awards 2022-2023 у Wine & Food Influencer/Expert opinion.

Церемонія відбудеться у Katarzyna Estate. На гала-вечері – «Балканському винному Оскарі», буде вручено призи Best of Show. Інші 15 призів у різних категоріях будуть оголошені на відкритті Balkan Wine Festival 27 червня о 21.00 у «Винному містечку» перед Національним палацом культури у Софії. Цього року Балканський міжнародний фестиваль вина проходитиме з 27 по 29 червня.

Балканський міжнародний конкурс та фестиваль вин надають виноробам регіону унікальну можливість продемонструвати свою майстерність та здобути визнання на міжнародній арені.

Вперше у своїй історії Балканський міжнародний конкурс вин пройде у двох країнах, відомих своїми глибокими винними традиціями. Drinks+ & Wine Travel Awards є офіційними інформаційними партнерами BIWC. З 4 по 8 червня у Arcadia Vineyards (Туреччина) та Katarzyna Estate (Болгарія) відбудеться Balkans International Wine Competition. Розширення конкурсу на дві країни підкреслює прагнення просувати винну культуру […]

113-й Tastevinage. Визнання досконалості бургундських вин

Вперше в сезоні 2024 року відбірковий комітет пристрасних експертів возз’єднався, щоб оцінити та вибрати найдостойніші зразки бургундських вин. Олександра Григор’єва, кореспондент Drinks+, у цьому відомому французькому виноробному регіоні, приєдналася до комітету, щоб зробити внесок у місію Tastevinage.


Березень виявився багатим на події в Château du Clos de Vougeot, де відбулися Vente des vins des Hospices de Nuits, Tastevinage та Grands Jours de Bourgogne з чудовою дегустацією, присвяченою апелясьонам Vosne-Romanée і Vougeot.

15 березня штаб-квартира бургундських професіоналів та ентузіастів вина відкрила свої двері для виноробів, трейдерів, сомельє та журналістів, щоб отримати їхній досвід під час 113-го видання Tastevinage. Культурна карта бургундського конкурсу вийшла за межі Франції: представники Італії, Бельгії, Англії, США, України та Азії об’єдналися навколо однієї місії – відібрати найпрекрасніші зразки вина, номіновані на Tastevinage.

Tastevinage

Очолив комісію дегустаторів Tastevinage найкращий сомельє Франції та Meilleur Ouvrier de France у категорії сомельє у 2022 році Ксав’є Туіза (Xavier Thuizat). У вітальній промові він підкреслив, що бургундські вина залишаються найпопулярнішими та найбільш продаваними винами в європейських ресторанах. Це справді найвідоміший виноробний регіон у світі, і такий конкурс допомагає тримати планку.

Tastevinage

Під час цієї весняної сесії було представлено 527 бургундських вин. З цього вибору лише 170 вин були нагороджені престижною маркою Tastevinage, що становить 32% представлених зразків. Серед них 58 регіональних найменувань, 64 сільських найменувань та 48 Premier Cru і Grand Cru, які вразили вибагливі смаки журі-дегустаторів. З повним списком визнаних вин можна ознайомитися на офіційному сайті.

За моїм столиком був чудовий вибір вин Шаблі, що складався з двох регіональних, двох Premier Cru та двох Grand Cru. Одне з вин Chablis Grand Cru 2022 року (скуштовано наосліп), було чудовим відображенням теруару. Світло-золотисто-зелений колір впадає в очі. Ніс яскраво виражений, з нотами стиглих цитрусових і зелених фруктів. Свіжий, з приємною мінеральністю (кремінь), ароматами квітів та мигдалю. Це вино має свій шарм. Насичене, добре збалансоване, з великим потенціалом старіння.

114-й Tastevinage заплановано на 6 вересня 2024 року. Drinks+ традиційно поділиться з вами перебігом подій та результатами. Будьмо!

Фото: tastevinage.fr

Вперше в сезоні 2024 року відбірковий комітет пристрасних експертів возз’єднався, щоб оцінити та вибрати найдостойніші зразки бургундських вин. Олександра Григор’єва, кореспондент Drinks+, у цьому відомому французькому виноробному регіоні, приєдналася до комітету, щоб зробити внесок у місію Tastevinage. Березень виявився багатим на події в Château du Clos de Vougeot, де відбулися Vente des vins des Hospices […]

ArtWine Riesling Meeting. Дослідження досконалості

8 квітня в київському готелі «Прем’єр Палац» відбулася перша спеціалізована освітня подія в Україні – ArtWine Riesling Meeting, організована командою професіоналів компанії ArtWine на чолі з комерційною директоркою ArtWine Company Оленою Валевською. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ та міжнародна прємія Wine Travel Awards виступили в статусі міжнародних інформаційних партнерів цього неординарного для нашого ринку заходу. В чому ж полягав сакральний сенс ArtWine Riesling Meeting і в чому його відмінність від більшості тейстингів? Главред Drinks+ проаналізувала з місця подій.


Спочатку теорія

Почну з героя, заради якого відбулося це знакове зібрання, – Рислінгу. Всупереч більшості дегустацій, присвячених або одному бренду чи об’єднанню виробників одного регіону, саме цей сорт став примою події від Artwine. Незалежно від регіону чи імені винороба, головним критерієм відбору організатори обрали найвищий щабель досконалості вина. І це було першим сигналом, як вони розставили пріоритети: спочатку вино, десь на дальшому плані комерція.

ArtWine Riesling Meeting

Перше, що кидалося у вічі, – ця важлива для українського ринку подія була відзначена знаковими іменами топових виробників рислінгу, шанованими партнерами та прошита неперевершеним ентузіазмом і професіоналізмом. Тож зрозуміло, чому професійна зустріч поціновувачів рислінгу – Artwine Riesling Meeting, організована авторитетним українським імпортером вин з Європи та Нового Світу, зібрала кращих професіоналів винної індустрії, у тому числі закладів HoReCa, винних бутіків та винних медіа з різних регіонів України.

ArtWine Riesling Meeting

Абсолютно прогнозованим, принаймні для мене, був рівень організації Artwine Riesling Meeting. Ідеолог і спікерка заходу – Олена Валевська добре відома на ринку своєю принциповою вибагливістю до тонкощів дегустацій та й до винної справи взагалі. Олена має величезний досвід презентації вин найвищого класу, глибокі знання у цій сфері і вагомі напрацювання з вивчення особливостей сорту Рислінг – адже є ще й аспіранткою ОНТУ та веде наукову роботу.

Отже увага до деталей була визначальною. Відчувалося, що кожен аспект старанно продуманий та робить внесок в загальну атмосферу, що сягала ідеалу: від ретельно розробленого стильного запрошення, фотозони та фуршету, до професійно підготовленої лекції-презентації. І, звичайно ж, прагнення ідеалу проглядало у відборі зразків, інформаційній насиченості виступу та в проведенні самої дегустації.

У лекції, присвяченій рислінгам, Олена Валевська розповіла учасникам про багату спадщину, терруар і технології виноробства, які сприяють унікальним смаковим профілям німецьких рислінгів. І, звичайно ж,  – про неперевершену майстерність виноробів, що лежить в їх основі. Спікерка провела нас захоплюючою історичною подорожжю, яка вийшла за межі простої дегустації, пропонуючи глибше оцінити один із найшановніших у світі винних сортів. А для найбільш пильних, обізнаних та уважних слухачів лекція завершилася приємним подарунком – розіграшем ідеального келиху для рислінгу від компанії Sydonios.

ArtWine Riesling Meeting

Переходимо до практики

Отже, завдяки представленості п’яти знакових виробників із трьох різних регіонів Німеччини, учасники Artwine Riesling Meeting змогли продегустувати, дослідити та порівняти понад 40 вишуканих зразків рислінгів і не тільки, в тому числі 7 зразків престижного Erste Lage та 12 знаменитого Großes Gewächs. І що безцінно – мали привілей відчути та порівняти вінтажі від 2003 до 2022 років.

ArtWine Riesling Meeting

Зокрема, перша освітня подія в Україні, присвячена німецьким рислінгам, демонструвала відбірний пул потужних виробників. Представляємо зіркову п’ятірку:

Egon Müller — це престижна виноробня з німецького регіону Мозель. Егон Мюллер, відомий виробництвом одних із найкращих у світі рислінгів, має багату виноробну спадщину, яка охоплює кілька поколінь. Маєток з 12 га лоз належить родині з 1797 року та знаходиться на знаменитих виноградниках Le Gallais та Scharzhofberg, розташованих на крутих схилах уздовж річки Мозель. Місцевий унікальний мікроклімат і багаті сланцями ґрунти сприяють виразному характеру вин. Егон Мюллер заслужив зіркову репутацію серед ентузіастів вина та критиків, кожен урожай відображає терруар регіону Мозель, демонструючи фірмову мінеральність, яскраву кислотність і ніжні фруктові смаки, які визначають ці вина. Маючи виноробний досвід практично в генах, Егон Мюллер продовжує встановлювати стандарти досконалості: кожна пляшка з його ім’ям має ознаки якості, автентичності та неперевершеної майстерності.

Jos. Prüm – відома виноробня регіону Мозель славиться своїми винятковими рислінгами. З 1911 року на виноробні виробляються вина вищої якості. Jos. Prüm має всесвітнє реноме прихильника традиційних методів виноробства: тут практикують виключно ручний збір врожаю та техніку м’якого пресування для збереження цілісності винограду. Виноградники розташовані на крутих схилах долини Мозель, з унікальними сланцевими ґрунтами та прохолодним кліматом, що створює оптимальні умови для вирощування Рислінгу. Цей комплекс обставин сприяє відмінному характеру та експресії вин Jos. Prüm, які славляться своєю чистотою, елегантністю та яскравою кислотністю. Зосереджуючись на якості, а не на кількості, Jos. Prüm продовжує підтримувати імідж одного з найповажніших виробників вина Німеччини, заслуживши визнання критиків та ентузіастів у всьому світі. Сім’я виробників вина відома з 16 століття, в сучасному форматі існує з 1911 року. Володіє 5,6 га на виноградниках рівня Grand Cru – Sonnenuhr та Graachers, 70% лоз не привиті. Вина Joh. Jos. Prum мають потенціал понад 50 років.

Виноробня Ansgar Clüsserath розташована в самому центрі Мозеля. Маєток, заснований Ансгаром Клюссератом і його дружиною Петрою в 1999 році, швидко завоював визнання за свою відданість якості та екологічності. Більшість площ виноградників розташовано в селі Тріттенхайм, де сланцеві ґрунти та мікроклімат створюють ідеальні умови для вирощування Рислінгу. Вік лоз сягає 100 років, виноробня володіє частиною відомого виноградника Apotheke, який дає наймінеральніші вина Мозеля. Ansgar Clüsserat використовує підхід мінімального втручання у виноградник, зосереджуючись на органічних і біодинамічних методах для сприяння здоров’ю виноградної лози та життєздатності ґрунту. Виноробня Ansgar Clüsserath демонструє піклування про навколишнє середовище, пристрасть до виготовлення виняткових вин і підтримує репутацію провідного виробника регіону.

ArtWine Riesling Meeting

Виноробня Dönnhoff розташована у виноробному регіоні Нае в Німеччині. Сім’я існує з 1761 року, має у власності 4 виноградника Großes Gewächs, з яких виробляє неймовірні і потужні сухі рислінги, здатні жити десятиріччя. Прикметно, що ці вина вже з 5-річного віку показують  мінеральні дескриптори бензину, гудрону та сірки. Виноробня Dönnhoff дотримується практики сталого виноградарства, зосереджуючись на органічному землеробстві та мінімальному втручанні у виноградник. Такий підхід гарантує, що вина відображають терруар регіону Нае з чистотою та експресією. Завдяки численним нагородам і відзнакам виноробня Dönnhoff продовжує відзначатися критиками та винними ентузіастами за видатний внесок у світ Рислінгу.

Виноробня Wittmann, розташована в регіоні Рейнхессен, є сімейним маєтком зі спадщиною, що датується 1663 роком. Сьогодні виноробню очолює Філіп Віттманн, який представляє дев’яте покоління виноробів у сім’ї. Відома своєю прихильністю до органічного та біодинамічного виноградарства, Wittmann практикує стійкі методи землеробства, спрямовані на збереження здоров’я ґрунту та навколишнього середовища. Вина Wittmann є ідеальним відображенням їхнього терруару, демонструючи унікальні характеристики кожного виноградника. Вина Wittmann Winery славляться своєю чистотою, складністю та збалансованістю по всьому асортименту – від яскравих рислінгів із мінеральним вмістом до елегантних та виразних піно нуар. Приділяючи особливу увагу якості, а не кількості, маєток виробляє вина, які відображають суть регіону Рейнхессен і продовжують завойовувати визнання критиків і любителів вина в усьому світі.

ArtWine Riesling Meeting

Зауважу, що, незважаючи на власний досвід суддівства міжнародних конкурсів, де зразки з усього світу випадає дегустувати сотнями, мені чи не вперше за свій професійних шлях у винному світі довелося зіткнутися із такою вишуканою добіркою висококласних рислінгів. Відповідно, непросто було визначитися із фаворитами. Тому із вдячністю сприймався мною кожен коментар спікерки. Впевнена, поціновувачі файн вайн оцінять перелік кращих рислінгів від Олени Валевської:

«Dönnhoff Kreuznach QbA/VDP Erste Lage Riesling Kahlenberg 2018: дескриптори агруса, аличі та апельсина; надзвичайно мінеральне – нотки морської води, йоду та крейди, баланс 8/10, посмак 7/10 , оцінка 92/100. Замолоде, потенціал 10 і більше років.

Egon Muller Mosel Riesling Scharzhofberger Kabinett 2020: диня, крейда, мокра глина, зелене яблуко, димність, копченість. Баланс і посмак 8/10, оцінка 93/100. Незвичний неймовірний Kabinett, цукор взагалі не відчувається, гастрономічне і можна вживати на аперитив.

Joh. Jos. Prüm Mosel Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese Goldkapsel 2020: море цитрусів – апельсин, лимон, мандарин, тонко огорнутий крейдою. Конфітюр, мед, трави. Баланс 9/10, оцінка 95/100. Чистий нектар, діжестив або під десерти.

Ansgar Clüsserath Mosel QbA Riesling Vom Schiefer Feinherb 2021: мокре каміння, солений морський бріз, жовті яблуко та слива. Баланс 7/10, оцінка 91 100. Гастрономічне.

Wittmann Gundersheim QbA/VDP Erste Lage Riesling BIO 2022: аналог Премьер Крю Бургундії, закрите, замолоде. Нотки зелених кісточкових, квітів плодових дерев та крейди. Потенціал 20+ років».

ArtWine Riesling Meeting

Відзначу – незважаючи на загальноприйняту думку, що сприйняття вина лежить у суб’єктивній сфері,  коментар Олени по кожному зразку був, як на мене, на 100% точним і відповідав моїм сприйняттям. Дозволю собі доповнити перелік фаворитів ArtWine Riesling Meeting ще кількома зразками від себе:

Joh. Jos. Prüm Mosel Riesling Wehlener Sonnenuhr Auslese 2003. Чудовий зразок німецького рислінгу, в ароматі привабливі ноти стиглого персика, абрикоса та меду, доповнені квітковими відтінками жасмину та жимолості. Смак соковитий і насичений, з нотами тропічних фруктів, цедри цитрусових і відтінком прянощів. Природна солодкість вина чудово врівноважена яскравою кислотністю, що надає йому освіжаючого та живого характеру. Фініш довгий і стійкий, залишає незабутнє враження елегантності та вишуканості. Загалом цей Auslese демонструє виняткову якість і складність, справжня перлина мозельського рислінгу від Joh. Jos. Prüm.

Ansgar Clüsserath Mosel QbA Kabinett 2022 – також одне з чудових втілень мозельського рислінгу. В ароматі зелене яблуко, білий персик і флердоранж. Посмак яскравий і освіжаючий, зі смаком стиглої груші, лимона та відтінком тропічних фруктів. Природна солодкість вина добре збалансована хрусткою кислинкою, що створює гармонійне та живе відчуття у смаку. На фініші пікантна цитрусова нота із стійким мінеральним відтінком. Загалом, цей Kabinett демонструє чистоту мозельського терруару та артистизм Ansgar Clüsserat, що робить його ідеальним вибором для любителів елегантних рислінгів із родзинкою.

І на завершення надамо слово авторці цього неймовірного заходу, присвяченого справжньому королю білих вин:

«Рислінг – білий сорт, який має найбільший потенціал і в Україні, – відповідає на наше запитання «чому саме рислінг» Олена Валевська. – Крім того, він дуже самобутній. Саме тому я обрала його для своєї магістерської роботи та, впевнившись в його неперевершеності,  і для наукової роботи PhD. Саме тому він став героєм нашої професійної зустрічі. До речі, ці чудові виробники і їх вина представлені в найкращих ресторанах України та в нашому фірмовому WineShop by Artwine в Києві та Одесі – отже кожен фанат вишуканих вин може організувати власне свято рислінгів в домашніх умовах і пройти нашим шляхом відкриттів смаків та ароматів. А для тих, хто шукає  українські аналоги, в наших магазинах є й гідні зразки вітчизняних рислінги. Щодо подальших планів, то, насправді, я мрію зробити схожий проєкт по Шампані і присвятити його нашій Перемозі».

Отже, чекаємо на Шампань від Валевської, віримо в Перемогу!

8 квітня в київському готелі «Прем’єр Палац» відбулася перша спеціалізована освітня подія в Україні – ArtWine Riesling Meeting, організована командою професіоналів компанії ArtWine на чолі з комерційною директоркою ArtWine Company Оленою Валевською. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ та міжнародна прємія Wine Travel Awards виступили в статусі міжнародних інформаційних партнерів цього неординарного для нашого ринку заходу. В чому […]

Рішення ухвалено – Китай скасовує мита на австралійське вино

Уряд Австралії вважає, що повернення австралійського вина на китайський ринок принесе користь як австралійським виробникам, так і китайським споживачам.


Минулого місяця Міністерство торгівлі Китаю (MOFCOM) опублікувало проміжний проєкт рішення, в якому йшлося про скасування діючих тарифів на імпорт австралійського вина в Китай. І ось рішення ухвалено. Китай оголосив, що знімає мита на австралійські вина більш як через три роки після введення штрафів, які завдали збитків галузі та стали основним предметом розбіжностей між торговими партнерами.

«Повернення австралійського вина на китайський ринок принесе користь як австралійським виробникам, так і китайським споживачам», – йдеться у заяві австралійського уряду.

Тім Форд (Tim Ford), генеральний директор однієї з найбільших у світі виноробних та дистриб’юторських компаній Treasury Wine Estates сказав: «Таке рішення з боку Китаю є позитивним не тільки для Treasury Wine Estates, але також для всієї австралійської виноробної промисловості та споживачів вина у Китаї. Це можливість зростання, яку ми використовуватимемо цілеспрямовано, зосередивши увагу на розширенні нашого портфеля в КНР».

австралійське вино

Виконавчий директор Australian Grape & Wine (національна асоціація виробників винограду та вина Австралії) Лі Маклін (Lee McLean) підкреслив, що це дуже важливе рішення для австралійської виноробної промисловості. «Воно відображає позитивний результат дипломатичних зусиль уряду Австралії щодо стабілізації відносин з Китаєм і наголошує на важливості співпраці між урядом та промисловістю. Ми з нетерпінням чекаємо, коли знову побачимо австралійські вина на китайських обідніх столах та відновимо наші стосунки з клієнтами та діловими партнерами на цьому ринку».

Китай став першим ринком австралійської виноробної галузі з оборотом 1,2 мільярда доларів у 2019 році. Експорт австралійського вина досяг рекордних 3,1 мільярда доларів за 12 місяців до жовтня 2020 року, де внесок Китаю становив близько 1,2 мільярда доларів із цієї суми.

«Хоча ми і не очікуємо повернення до рівнів 2020 року, ми бачимо можливості для нашого бізнесу в Китаї і довгострокові перспектив, які несе цей ринок», – підкреслює Роберт Фой (Robert Foye), голова Accolade Wines, однієї з найбільших винних компаній у світі, що виробляє деякі з найвідоміших у світі брендів, таких як Hardys, Jam Shed, Grant Burge Wines, St Hallett та Echo Falls.

Джерело: wbmonline.com.au
Фото: 9news.com.au

Уряд Австралії вважає, що повернення австралійського вина на китайський ринок принесе користь як австралійським виробникам, так і китайським споживачам. Минулого місяця Міністерство торгівлі Китаю (MOFCOM) опублікувало проміжний проєкт рішення, в якому йшлося про скасування діючих тарифів на імпорт австралійського вина в Китай. І ось рішення ухвалено. Китай оголосив, що знімає мита на австралійські вина більш […]

X
Украина