Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Grand International Wine Award MUNDUS VINI вперше присуджується безалкогольним винам

Інтерес споживачів до такого тренду, як безалкогольне вино, неухильно зростає. Вперше на MUNDUS VINI Spring Tasting 2023 відбулася дегустація таких вин.


На цьогорічної весняної дегустації Mundus Vini Spring Tasting в рамках 32-ї міжнародної премії Mundus Vini Grand International Wine Award вперше було представлено безалкогольне вино. Всього продегустовано 187 вин, найкращі з яких нагороджені 21 золотою та 54 срібними медалями.

Найбільше медалей дісталося виробникам з Німеччини, за нею йдуть Іспанія, Франція, Нова Зеландія та Італія. Нагородження переможців відбудеться на ProWein Düsseldorf.

Очолив нову дегустаційну тему «Безалкогольні напої» член правління MUNDUS VINI  проф. д-р Ульріх Фішер (Ulrich Fischer).

«На мою думку існують великі відмінності в якості представлених вин. Найкращі вина характеризуються сортовою типовістю, гарним смаком та делікатними танінами, що робить безалкогольні вина реальною альтернативою. Я припускаю, що частка ринку безалкогольних вин, що становить зараз близько одного відсотка, значно зросте в найближчі кілька років», – сказав Ульріх Фішер.

Спеціальні нагороди у категорії «безалкогольні напої» отримали:

Best Sparkling Rosé
VITISECCO ROSÉ alkoholfreier Dry
Bähr Pfalztraube GmbH, Germany

Best Sparkling White
Blanc de Blancs ALKOHOLFREI
Julius Zotz KG, Germany

Best Sparkling in retail markets
ENGEL Riesling alcohol-free
Peter Riegel Weinimport GmbH, Germany

Best Sauvignon Blanc
Now Zero Sauvignon Blanc
Giesen Group, New Zealand

Best Merlot
Vinnuendo 0% Merlot
Mureda Alimentacion SL, Spain

Best Riesling
Freispiel ZIEMLICH GEIL alcohol-free
Weingärtner Stromberg-Zabergäu eG, Germany

Best Pinot Blanc
Breakaway Pinot Blanc entalkoholisiert
Winery Bergdolt-Reif & Nett, Germany

Best white wine in retail markets
Michel Schneider Riesling Non-alcoholic
Zimmermann-Graeff & Müller GmbH, Germany

Best red wine in retail markets
VINSENZA Rosso non-alcoholic, Spain
Peter Riegel Weinimport GmbH

Best Producer
Bähr Pfalztraube GmbH

Best Merchant
Peter Riegel Weinimport GmbH

Фото: https://www.meininger.de

Інтерес споживачів до такого тренду, як безалкогольне вино, неухильно зростає. Вперше на MUNDUS VINI Spring Tasting 2023 відбулася дегустація таких вин. На цьогорічної весняної дегустації Mundus Vini Spring Tasting в рамках 32-ї міжнародної премії Mundus Vini Grand International Wine Award вперше було представлено безалкогольне вино. Всього продегустовано 187 вин, найкращі з яких нагороджені 21 золотою […]

Австрія. Вінтаж 2022 року: відмінна якість після складного року

Посуха та невчасні дощі могли завдати шкоди австрійським виноградникам. Але винороби зробили все можливе, щоб захистити свій урожай і згодом виготовити дивовижні, добре збалансовані вина, а сам урожай навіть трохи перевищив середній багаторічний показник.


Вегетаційний період 2022 року змусив австрійських виноробів похвилюватися та випробувати свої сили. Посуха та поодинокі невчасні дощі вказували на те, що врожай може неабияк постраждати. Але самовідданість і важка робота австрійських виноробів були винагороджені зрілими, добре збалансованими білими винами з чудовими фруктовими нотами і видатними червоними, що демонструють силу, структуру та оксамитові таніни.

Австрія

Врожай 2022 року був більш диференційованим, ніж у 2021 році, наприклад, залежно від регіону та сорту винограду. Проте загалом австрійські вина 2022 року відрізняються вираженою зрілістю, фруктовими нотами та гармонійною кислотністю.

Австрія

Винороби повідомляють, що у всіх трьох виноробних регіонах Штирії білі вина набрали багато соку та сили, не втративши при цьому своєї привабливої витонченості та структури. Білі вина Бургенланда відрізняються яскраво вираженими фруктовими нотками та виразними сортовими характеристиками, особливо добре вийшли Chardonnay та Pinot Blanc, а потужні червоні та солодкі вина Бургенланду дарують яскраво виражену фруктовість. Віденські виноградники дали виноград із гарним цукром та нижчою кислотністю, результатом стали округлі, збалансовані Wiener Gemischter Satz, а також Riesling із фруктовими нотками.

Австрія

Рік характеризувався спекою та посухою, дощі почалися лише перед основним збиранням урожаю. Це значно прискорило процес дозрівання винограду, але додало роботи виноробам – доводилося діяти швидко, щоб захистити виноград. Але при обсязі врожаю 2,5 млн. гектолітрів урожай 2022 року навіть трохи перевищив середній багаторічний показник (2,4 млн. гектолітрів). Якщо ви – прихильник австрійських вин, любите або мрієте подорожувати мальовничими винними регіонами Австрії, запрошуємо вас проголосувати за цю країну, що стала номінантом в категорії “Регіон року” премії  Wine Travel Awards. Заходьте за посиланням та голосуйте!

Фото: facebook.com/austrianwine

Посуха та невчасні дощі могли завдати шкоди австрійським виноградникам. Але винороби зробили все можливе, щоб захистити свій урожай і згодом виготовити дивовижні, добре збалансовані вина, а сам урожай навіть трохи перевищив середній багаторічний показник. Вегетаційний період 2022 року змусив австрійських виноробів похвилюватися та випробувати свої сили. Посуха та поодинокі невчасні дощі вказували на те, що […]

Вино та Oscar

У Лос-Анджелесі відбулася 95 церемонія нагородження премії «Оскар» і вже відомо, хто отримав заповітні статуетки, але цей список дещо про інше, він висвітлює лауреатів американської кінопремії або номінованих знаменитостей, чиї імена стоять за відомими винними брендами.


Френсіс Форд Коппола (Francis Ford Coppola)

Відомий за такими фільмами як «Хрещений батько» та «Апокаліпсис сьогодні», режисер Френсіс Форд Коппола є легендою. Його кінокомпанія American Zoetrope отримала понад 60 номінацій і 15 перемог.

Коппола також провів останні кілька десятиліть будуючи винну імперію. Сьогодні виноробня Френсіса Форда Копполи виробляє «три мільйони ящиків із 340 акрів виноградників, розташованих на кількох виноробнях у Каліфорнії та Орегоні, і включає такі бренди, як Francis Ford Coppola Diamond Collection, Sofia та Director’s Cut». Також він відновив Inglenook, історичну виноробню Напи.

Oscar

Стінг (Sting)

Стінг десятиліттями пише хіти. Його композиції до таких фільмів як «Пригоди імператора» та «Кейт і Лео» принесли йому кілька номінацій на «Оскар». Але у автора Roxanne також є виноробне підприємство. Під час подорожі Італією в 1999 році він і його дружина Труді Стайлер (Trudie Styler) натрапили на Tenuta Il Palagio – маєток, який на той час занепав. Стінг і Труді придбали Il Palagio разом з прилеглими територіями і почали реставрувати його. Сьогодні тосканська виноробня виробляє кілька різних видів вина, а також мед та оливкову олію.

Джордж Лукас (George Lucas)

Джордж Лукас не потребує особливого представлення – медіафраншизу «Зоряні війни» знають всі. Лукас був номінований на п’ять «Оскарів» та отримав два «Золоті глобуси». Але також Джордж Лукас є власником виноробні Skywalker Vineyards. Кажуть, він був натхненний успіхом Копполи у виноробній індустрії і саме тому задумав власну справу. У 1991 році Лукас посадив 4 га виноградників, які з часом розширилися до 28 га. Це одні із найкращих лоз, вирощених у окрузі Марін (Каліфорнія). Сьогодні Skywalker Vineyards виробляє Pinot Noir, Chardonnay та інші чудові вина. Також тут виробляють оливкову олію.

Алан Сільвестрі (Alan Silvestri)

Сільвестрі написав музику до таких хітів як «Полярний експрес» і «Форрест Гамп», які принесли йому дві номінації на «Оскар». У 1989 році композитор та його дружина придбали нерухомість і зробили власну виноробню. Сьогодні Silvestri Vineyards виробляють Moscato, Chardonnay та Barbera. «І створення музики, і виноробство припускають симбіоз мистецтва та науки. Так само, як кожна нота привносить свій голос у мелодію, кожна лоза надає вину унікальну  індивідуальність», – підкреслює Алан Сільвестрі.

Бред Пітт (Brad Pitt)

Дворазовий володар премії «Оскар» і семиразовий номінант, відомий своїми ролями в таких культових фільмах як «Бійцівський клуб», «Одного разу в Голлівуді», «Одинадцять друзів Оушена» та багатьох інших, Бред Пітт також досяг успіху у світі вина. У 2008 році Пітт і його дружина – Анджеліна Джолі (Angelina Jolie), придбали контрольний пакет акцій Chateau Miraval. В 2013 році подружжя почало виробляти рожеве вино в маєтку на півдні Франції. Після розлучення у 2016 році Джолі продала свої акції, але Пітт все ще залишається співвласником шато.

Oscar

Мері Дж. Блайдж (Mary J. Blige)

Американська співачка в стилях R & B, соул і хіп-хоп, авторка пісень, музична продюсерка і актриса Мері Дж. Блайдж отримала дві номінації на «Оскар». Ікона хіп-хопу також викликала хвилю у світі вина. Співпрацюючи з виноробом Fantinel – Марко Фантинелем (Marco Fantinel), Блайдж створила Sun Goddess. Сьогодні бренд виробляє Pinot Grigio Ramato, Sauvignon Blanc, Prosecco та Merlot.

«Вона була задіяна в кожній деталі процесу, – каже Фантінель. – Блайдж перевіряла кожну річ, кожну дрібницю тому що знає – успіх не має швидкого шляху».

Джон Ледженд (John Legend)

Джон Ледженд п’є вино з тих пір, як він «почав пити», так сам про себе сказав співак в одному зі своїх інтерв’ю.

У 2013 році Ледженд об’єднався з власником Raymond Vineyards у долині Напа, щоб виготовити Cabernet Sauvignon під маркою Legend Vineyard Exclusive (LVE). Зараз LVE виробляє Chardonnay, червоний купаж, а також кілька вин, що випускаються у бляшанках.

«Мені завжди подобалося вино, завжди подобалися спогади про чудове вино, чудові страви, чудові враження і чудові розмови», – розповідає американський співак, автор пісень, піаніст і продюсер.

Джон Бон Джові (Jon Bon Jovi)

«Я ніколи не думав, що колись буду займатися винним бізнесом…» Співак та його син Джессі об’єдналися з французьким виноробом Жераром Бертраном (Gérard Bertrand) і випустили у 2018 році рожеве Hampton Water. У виробництві використовується купаж чотирьох сортів – Syrah, Cinsaut, Mourvèdre та Grenache. Ягоди визрівають на виноградниках Лангедоку. В перший рік свого існування, зіркове вино увійшло до рейтингу Wine Spectator, набрав 90 балів. Пробка для пляшки виготовлена з богемського кришталю від Preciosa Vinolok.

Джон Малкович (John Malkovich)

Номінант на «Оскар» знявся в таких відомих фільмах як «На лінії вогню», «Бути Джоном Малковичем», «Небезпечні зв’язки», «Повітряна в’язниця» та багатьох інших. Але актор також зробив собі ім’я у світі вина завдяки Les Quelles de la Coste.

Органічний маєток, розташований у гірському селі Лакост у Воклюзі на південному сході Франції, засаджено 4 га Pinot Noir та Cabernet Sauvignon, які використовуються для виробництва червоних та рожевих вин.

Oscar

Джерело: winemag.com
Фото: winemag.com

У Лос-Анджелесі відбулася 95 церемонія нагородження премії «Оскар» і вже відомо, хто отримав заповітні статуетки, але цей список дещо про інше, він висвітлює лауреатів американської кінопремії або номінованих знаменитостей, чиї імена стоять за відомими винними брендами. Френсіс Форд Коппола (Francis Ford Coppola) Відомий за такими фільмами як «Хрещений батько» та «Апокаліпсис сьогодні», режисер Френсіс Форд […]

«Коштовність» Champagne Boizel – кюве Joyau-2008 на La Place de Bordeaux

У березні головний закритий майданчик елітного алкоголю – La Place de Bordeaux, представить Champagne Boizel Joyau 2008.


«Ми впевнені, що досвід великих виноторгівців Бордо може забезпечити Joyau розширену і, в той же час, більш цілеспрямовану міжнародну дистрибуцію, що повністю відповідає нашій рішучості зміцнити імідж цього елітного вина, – каже Флоран Рокес-Буазель (Florent Roques-Boizel), співголова Boizel. – Ця співпраця дозволить Joyau залучити поціновувачів вина у всьому світі, що відповідає нашим амбіціям щодо розвитку Дому».

Champagne Boizel

За допомогою La Place de Bordeaux Boizel укладе нові угоди з п’ятьма провідними негоціантами Бордо: Crus et Domaines de France, Diva, Joanne Rare Wines, Sobovi та Veyret Latour. Основною метою є розширення міжнародної присутності, особливо на ринках Азії та Європи.

Виноградники Дому займають площу понад 7 га у самому серці найкращих шампанських крю, включаючи Кот-де-Блан та Авіз – батьківщину родини.

Champagne Boizel

З 1834 року у Boizel змінилося шість поколінь. Сьогодні компанію очолюють брати Флоран та Ліонель Роке-Буазель, вони тісно співпрацюють зі своїми партнерами-виноробами та керують виноградником з повагою до природи та навколишнього середовища. Кожне вино Boizel проходить тривалий період витримки у прохолодних льохах Дому. Сім’я приймає гурманів з усього світу у своїх чудових відреставрованих приміщеннях на Avenue de Champagne в Еперні (об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО).

Champagne Boizel

Флоран та Ліонель Роке-Буазель

Joyau 2008 – п’ятнадцятий вінтаж колекції. Частково витримане у бочках, вино забезпечує класичний баланс між концентрацією, свіжістю та кислотністю. Joyau 2008 випущено в новій упаковці та з сучасним візуальним оформленням, зроблено з 60% Pinot Noir та 40% Chardonnay. Яскраве, з виразним ароматом вино, наповнене нотами чорного трюфеля, франжипана, мигдальної шкірки. У смаку яблука конфі, абрикос, вишня та суниця.

Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: facebook.com/champagneboizel, boutique.boizel.com

У березні головний закритий майданчик елітного алкоголю – La Place de Bordeaux, представить Champagne Boizel Joyau 2008. «Ми впевнені, що досвід великих виноторгівців Бордо може забезпечити Joyau розширену і, в той же час, більш цілеспрямовану міжнародну дистрибуцію, що повністю відповідає нашій рішучості зміцнити імідж цього елітного вина, – каже Флоран Рокес-Буазель (Florent Roques-Boizel), співголова Boizel. […]

Марина Ревкова: «Війна вплинула на все однозначно»

Марина Ревкова, «Краща сомельє України 2020 року», представляла Україну на конкурсі ASI «Кращий сомельє світу 2023», який відбувся у Парижі 7-12 лютого. У своєму інтервʼю редакторці Drinks+ Олександрі Григорʼєвій Марина поділилася непростим досвідом підготовки до конкурсу та проходження відбору на тлі великої війни, що розпочала росія на території нашої незалежної держави.


Дякуючи запрошенню від керівництва ASI на фінал «Кращий сомельє світу 2023», нашій журналістці вдалося поспілкуватися в Парижі також з кількома організаторами та суддями конкурсу, зокрема Робертом Джозефом (Robert Joseph) та Ніною Бассе (Nina Basset), які одночасно є членами суддівської колегії міжнародної премії з винного туризму Wine Travel Awards. Також в кулуарах конкурсу представниці D+ доводилося брати участь в обговореннях серед сомельє з Італії, Швейцарії, Норвегії. Тож відзначимо, що всі вони схвально відгукувалися про кандидатку від України, висловлювали слова підтримки та поваги як до самої Марини, так і до нашого народу. І усі демонстрували впевненість в майбутній перемозі. Тож наша оглядачка попросила Марину прокоментувати, що вона відчувала, проходячи етапи найскладнішого професійного конкурсу під час найскладнішого моменту в житті кожного українця.

Марина Ревкова

Вважаємо, що представляти Україну на такому конкурсі, коли у власній країні йде війна, розпочата росією, це велика відповідальність та важлива місія. Чи вплинув цей факт на вашу підготовку, на ваші думки? З яким внутрішнім налаштуванням їхали на конкурс до Парижу?

Представляти свою країну на будь-якому конкурсі – це завжди велика відповідальність. Не знаю, чи є звʼязок між мірою відповідальності, важливістю місії та війною у власній країні, але війна вплинула на все однозначно. Після конкурсу, коли трохи вщухла напруга, я зробила висновок, що всі люди, які поруч зі мною брали в ньому участь, – щасливі. Хтось їхав просто розважитися, хтось – подивитися на винний французький світ, хтось готувався дуже довго і наполегливо, а хтось взагалі проспав відбірковий тур і йому ок. Але усі ці люди знають, що вони повернуться додому, до своїх близьких, що в них є затишна стабільність, власне планомірне життя. І все, що змінилось у них, – хіба що ціни трохи виросли, що дає привід дорікнути: «коли вже вони там порішають з тою війною і все стане, як було». А як тобі можна зберігати нормальний емоційний стан, коли по хаті, де ти виріс, ходять орки? Коли виникають думки, що можеш туди більше ніколи не повернутися? Коли кохана людина, яка залишилась в Україні, кожного дня в небезпеці? Коли за пару тижнів до конкурсу помирає в Маріуполі дядько через те, що неможливо зробити операцію без російського паспорту? Та попри все я готувалася, витративши чимало грошей, багато часу, який, напевне, можна було б вкласти в щось більш вірогідне та особисто для мене корисне. Але я розумію, що ми маємо відстоювати сьогодні не себе – кожного окремо, а Україну.

Марина Ревкова

Розкажіть, яка була ваша стратегія підготовки до конкурсу? Як тренувалися та з ким готувалися? У минулому своєму інтервʼю ви розповідали, що практикуєте спеціальні дієти, аби очистити свій організм та рецептори. Чи були вони складовою вашої підготовки і цього разу?

Готувалася я цього року інакше, не як завжди. Якщо робити все як завжди – нічого не зміниться. Цього разу ніяких дієт. Я зрозуміла це, коли в нашому колі знайомих профі вибила майже всю сліпу дегустацію без жодних дієт на той час. За цей рік я пережила чимало і усі оці експерименти мають силу, коли всі базові людські потреби задоволені. А коли ти – безхатько, в чужій країні, без близьких перспектив повернутися додому, – то не до дієт зовсім:). Але сил було покладено чимало. Що залишилося в моєму житті стабільним, – я готувалась як завжди з Анрі, з яким виграла український конкурс, здала сертифікацію АSІ і WSET. Він знається на конкурсах. До речі, було пару таких питань в теорії, на які я не відповіла, наприклад, який французький терруар був доданий до спадщини ЮНЕСКО в 2018 році. Але ж Анрі мені за три місяці до того висилав список цих усіх терруарів, бо казав, що під час конкурсу мене можуть щось про них запитати. Я їх не вивчила, от за це соромно.

Як допоміг вам Фонд Жерара Бассе, точніше, участь у стипендіальній програмі The Artémis Domaines Golden Vines® Victims of Conflict Charity scholarships?

Я дуже вдячна Фонду Жерара Бассе та «Артеміс Домейн». Не знаю, за що мені так пощастило, але я справді дуже вдячна, що все так склалось. Яка це програма і її суть, кожен може знайти на сайті Фонду. Гадаю, що цього року вони знову її оголосять і в багатьох буде шанс спробувати себе. Потрібен диплом у сфері виноробства та розмовні французька та англійська (маленький спойлер: англійська вам знадобиться тільки на співбесіді, бо на виробництві говорять тільки французькою).

Марина Ревкова

Яку оцінку ви даєте власному виступу? Хвилювалися чи вдалося отримати задоволення від процесу і тієї унікальної атмосфери?

Я задоволена своїм виступом. Звісно, є помилки, ми вже розібрали їх, але я зробила все значно краще, ніж минулого разу. Повний органолептичний опис вина я зробила за 6 хвилин, вибила херес, встигла все розписати, навіть температуру подачі. Сліпа чотирьох червоних – вибила те, що знаю, – піно нуар. До сенсо із Чилі мене життя не готувало. Теорія – наскільки це можливо – добре. Через питання підписати на карті субрегіони долини Оканаган в мене холонуло серце, бо я за день до того малювала собі наново всі карти і Оканаган також, але щось з ними пішло не так, і я їх не згадала. А вийшла з залу – ось вони, перед очима. Не знаю, який фактор тут спрацював. Задоволення від процесу я навіть не намагалася отримати, бо в мене увімкнені сповіщення у «Київ Цифровий» і вмикається кожна повітряна тривога на телефоні і на годиннику. Я з першого дня чекала, доки усе закінчиться якнайшвидше не тому, що щось не подобалося, а через те, що почуваю свою провину. У нас тут Шампань, а у них там – мівіна і холодні окопи замість постілі.

Виступи яких кандидатів ви для себе відмітили зокрема? За кого вболівали на фіналі?

Я дуже вболівала за Ніну (ред. Nina Jensen, фіналістка з Данії) і Паскалін (ред. Pascaline Lepeltier, півфіналістка з Франції). З Ніною ми їхали поруч в автобусі на фінал, розговорилися, я її знаю ще з Кіпру. А її фінал (і усіх інших) 2019 в Антверпені знаю напамʼять. Вона дуже виросла за цей рік, впевнено трималася на сцені. Цього разу мені дуже сподобалось завдання по сервісу – 14 хвилин (хоча можна за цей час і мамонта вбити), але два столики. Суть в тому, що одразу видно, хто дійсно працював в ресторані і для кого хоспіталіті – це справа життя, а хто катав по одному зі своїх сценаріїв. Мені шкода, що Ніна відмовилась надалі приймати участь в конкурсах, вона дуже талановита дівчина, чесна, здібна, розумна. Але її можна зрозуміти.

Марина Ревкова

Які у вас плани на цей рік. Де працюєте, в яких проєктах берете чи плануєте брати участь?

Одне знаю точно – в конкурсах я більше приймати участі не буду. В планах – заробити грошей хоч на якесь житло, хоч для мами, бо вона виїхала з окупації в нікуди, проживши все життя у власній хаті. І мені також, як будь-якій людині, потрібно мати свій квадратний метр, щоб було куди повернутися в разі чого. По роботі є звісно пропозиції, але я не хочу поки афішувати на весь світ.

Хочу побажати майбутнім зіркам, які ще мріють про конкурси, світ і славу – рухайтеся вперед і не здавайтеся, не дивіться ні на кого. Я, чим зможу, допоможу, якщо це буде потрібно комусь.

Дякую, Марино, що поділилися не лише закуліссям конкурсу, але і своєї душі. Від себе хочу сказати, що хоч пріоритети та світобачення українців зараз дуже змінилися, ми залишаємося вольовою та незламною нацією. Навіть у такий складний період ми знаходимо в собі сили йти далі. Віримо і знаємо, що за нами Перемога!

Фото: ASI & HRVPROD

Марина Ревкова, «Краща сомельє України 2020 року», представляла Україну на конкурсі ASI «Кращий сомельє світу 2023», який відбувся у Парижі 7-12 лютого. У своєму інтервʼю редакторці Drinks+ Олександрі Григорʼєвій Марина поділилася непростим досвідом підготовки до конкурсу та проходження відбору на тлі великої війни, що розпочала росія на території нашої незалежної держави. Дякуючи запрошенню від керівництва […]

Продаж Château Lascombes

Компанія Lawrence Wine Estates з долини Напа оголосила про придбання культового Château Lascombes. Подробиці угоди не розголошуються.


Американська компанія на чолі з Гейлоном Лоуренсом (Gaylon Lawrence) та Карлтоном МакКоєм (Carlton McCoy) підтвердила купівлю Château Lascombes. Таким чином, можна офіційно заявити, що почесний винороб Домінік Беф (Dominique Befve) пішов з посади директора історичного шато. Подробиці угоди не розголошуються, але в Lawrence Wine Estates кажуть, що йдеться про «кілька сотень мільйонів євро».

Château Lascombes

Генеральним директором Château Lascombes Домінік Беф став у 2001 році. До цього мосьє Домінік мав 10-річний досвід роботи директором у таких легендарних господарствах як Château Lafite Rothschild, Duhart-Milon та Château l’Evangile.

Розповідаючи про Château Lascombes команда Drinks+ не може не згадати про своє особисте знайомство з мосьє Домініком Бефом і про ті теплі дружні почуття, якими ми сповнені до нього з першої хвилини знайомства.

Château Lascombes

Ми пишаємося, що свого часу брали інтерв’ю у великого винороба, а через деякий час у Château Lascombes відбувся урочистий обід на честь Drinks+ (це дуже захоплююча історія та незабутній досвід), на якому, до речі, як стартер Домінік Беф запропонував власне вино, що випускається їм у партнерстві з дружиною Пією, починаючи з 2005 року – Confidence de Margaux 2014. Далі були незабутні вінтажі Lascombes та меню з чотирьох страв… І, звичайно, безліч дивовижних винних історій.

Команда Drinks+ сподівається, що мосьє Домінік не піде з виноробської стежки і разом з дружиною випустить ще багато яскравих вин.

Château Lascombes

На сайті Château Lascombes нові його власники написали, що стати керуючими цього історичного маєтку є великою честю для їхньої компанії. «Цьому шато належать одні з найкращих виноградників у Марго (Margaux AOC), і наша сім’я з нетерпінням чекає можливості піклуватися про Château Lascombes, – сказав Гейлон Лоуренс. – З такими винятковими виноградниками ми впевнені, що зможемо виготовляти одні з найнеймовірніших вин у регіоні». «Château Lascombes – особливе місце», – додав Карлтон Маккой.

Фото: facebook.com/chateaulascombes/photos

Компанія Lawrence Wine Estates з долини Напа оголосила про придбання культового Château Lascombes. Подробиці угоди не розголошуються. Американська компанія на чолі з Гейлоном Лоуренсом (Gaylon Lawrence) та Карлтоном МакКоєм (Carlton McCoy) підтвердила купівлю Château Lascombes. Таким чином, можна офіційно заявити, що почесний винороб Домінік Беф (Dominique Befve) пішов з посади директора історичного шато. Подробиці угоди […]

Гастровечеря з винами від Сергія Стаховського

Вже сьогодні, 13 лютого, у ресторані «Глек» відбудется дегустація він Stakhovsky Wines, виноробні, яка другий рік поспіль стає номінантом Wine Travel Awards.


Stakhovsky Wines – крафтової сімейної виноробні, заснованої легендою українського тенісу Сергієм Стаховським, зовсім недавно виповнилося три роки. Наразі Стаховський може похвалитися одними з найкрасивіших виноградників Закарпаття. Вина Stakhovsky Wines можно знайти у Франції, Чехії, Словаччині, Польщі, Японії, Естонії, Великій Британії, Австрії. Traminer W, Saperavi ACE 2018 тв Cabernet Sauvignon Ace 2019 можна придбати в La Cité du Vin (Бордо).

Stakhovsky Wines

Другий рік поспіль Stakhovsky Wines стає номінантом Wine Travel Awards.

Сьогодні, 13 лютого о 18.30, у ресторані сучасної київської кухні «Глек» відбудется дегустація він Сергія Стаховского.

На вечорі буде представлено чотири страви від шеф-повара ресторану «Глек» Андрія Северенчука та п’ять вин Stakhovsky Wines:

  • Шардоне Резерв 2020
  • Мерло 2019
  • Мерло Резерв 2019
  • Сапераві 2018
  • Сапераві Резерв 2018

Stakhovsky Wines

Також якщо хочете спробувати Stakhovsky Wines, приєднуйтесь до дегустації шести номінантів Wine Travel Awards (Family Winery SHABO, Beykush Winery, 46 Parallel Wine, Stakhovsky Wines, Villa Tinta, Big Wines (українське відділення Vinos de La Luz), організованої командою WTA на ProWein у вівторок, 21.03.2023 о 16.00, зал 13 (Форум 13.2).

Вже сьогодні, 13 лютого, у ресторані «Глек» відбудется дегустація він Stakhovsky Wines, виноробні, яка другий рік поспіль стає номінантом Wine Travel Awards. Stakhovsky Wines – крафтової сімейної виноробні, заснованої легендою українського тенісу Сергієм Стаховським, зовсім недавно виповнилося три роки. Наразі Стаховський може похвалитися одними з найкрасивіших виноградників Закарпаття. Вина Stakhovsky Wines можно знайти у Франції, […]

Звіт Austrian Wine. Виставки, експорт, перспективи

«Після двох років пандемії, 2022 можна вважати роком повернення до «нормального життя». Одним із особливо приємних аспектів стало повернення великих винних виставок», – йдеться у нещодавно випущеному річному звіті Austrian Wine.


У звіті йдеться про те, що «коли розроблялися плани на 2022 рік, було ясно, що повернення до 2019 року не відбудеться». І, тим не менш, Austrian Wine реалізувала масу планів, провівши різноманітні заходи: онлайн, живі та гібридні. Торік Austrian Wine організувала 102 заходи по всьому світу, на яких було представлено 3470 австрійських вин із 622 різних виноробень.

Austrian Wine

На радість усієї індустрії, великі винні виставки у 2022 році таки відбулися. ProWein Düsseldorf був перенесений і відбувся перед VieVinum. Austrian Wine змогла прийняти понад 1000 професіоналів виноробної галузі з усього світу на травневій VieVinum. Після вимушеної чотирирічної перерви, виставка, що проводиться у віденському Хофбурзі, прийняла 500 експонентів-виноробів, справляючи враження на всіх учасників процесу. Це не могло не вплинути на глобальний попит на австрійське вино. У 2021 році спостерігалося найвище зростання експорту за всю історію, показники експорту продовжили зростати й у 2022 році. До вересня 2022 року експорт зріс на 7,5% до 175,3 млн євро.

Austrian Wine

Тенденцію зростання показників експорту можна частково пояснити рекламної діяльністю Austrian Wine на міжнародних ринках. Рік розпочався з підтримки Austrian Wine великої кількості виноробень на виставках Millésime Bio та Vinexpo Paris. У травні, незадовго до VieVinum, компанія Austrian Wine разом із 300 австрійськими виноградарями взяла участь у виставці ProWein у Дюссельдорфі.

У період із травня по червень Austrian Wine провела велику роздрібну кампанію в США під назвою «Час австрійського вина!». У кампанії взяли участь понад 100 винних рітейлерів та підприємств on-trade. Також, у 2022 році, Austrian Wine зосередилася на Канаді, яка в останні роки показала перспективні результати як експортний ринок. Про це свідчить успіх Austrian Tasting in Montreal та виставка RAW WINE у Торонто та Монреалі. Успіх зафіксований й у Швейцарії після літньої дегустації в Цюріху, а також у Скандинавії з приватними дегустаціями в Стокгольмі та Осло. Відбулася дегустація і в Японії, а ще австрійські вина взяли участь у китайському конкурсі Wine100. У 2022 році різко зріс виторг від on-trade.

Austrian Wine

Проте австрійські вироби не могли не відчути на собі європейську інфляційну кризу 2022 року, причиною якої стала російська агресія проти України, через що сталося збільшення витрат у багатьох ключових областях, включаючи матеріали, паливо та заробітну плату. Як пояснює Кріс Йорк (Chris Yorke), генеральний директор Austrian Wine: «Життєво важливо, щоб австрійське вино продавалося за вищими цінами. Тільки так наші винороби можуть упоратися із нинішнім зростанням витрат. Таким чином, однією з основних цілей Austrian Wine у 2023 році буде продовження зусиль щодо збільшення доданої вартості для австрійських виноробів».

Джерело: www.austrianwine.com
Фото: facebook.com/austrianwine/photos

«Після двох років пандемії, 2022 можна вважати роком повернення до «нормального життя». Одним із особливо приємних аспектів стало повернення великих винних виставок», – йдеться у нещодавно випущеному річному звіті Austrian Wine. У звіті йдеться про те, що «коли розроблялися плани на 2022 рік, було ясно, що повернення до 2019 року не відбудеться». І, тим не […]

Madrid Fusión: три дні, десятки форумів, мільйон еногастрономічних вражень

22-25 січня у Мадриді відбувся 21 конгрес Madrid Fusión під девізом Sin limites («Без обмежень»).


Мадридський конгрес – найважливіший міжнародний форум у сфері гостинності. Щороку він збирає в Мадриді найвидатніших професіоналів сучасної гастрономічної сфери і являє собою досить дієве вікно можливостей. Адже саме на цьому представницькому майданчику можна дізнатися усі новини та отримати інформацію про прогресивні технології, пов’язані з гастрономією.

Madrid Fusión

Madrid Fusión – це три насичених дні, протягом яких відвідувачі можуть не тільки спостерігати презентації роботи кращих шеф-кухарів світу, але й відвідати конкурси, майстер-класи, дегустації, а також взяти участь в паралельних панелях, таких як:

  • Madrid Fusion The Wine Edition, орієнтований на бренди вина та їх просування;
  • Madrid Fusion Pastry – все про кондитерські вироби та пекарні;
  • The Drinks Show – міжнародна зустріч для професіоналів гостинності, в якій об’єднуються інновації та тенденції, щоб запропонувати унікальний досвід у світі коктейлів та дистилятів.

Завдяки тому, що мені вдалося побувати на кількох дискусійних панелях та майстер-класах, можу виділити кілька найяскравіших тем. Найцікавішою, на мою думку, виявилася дискусія під назвою «Невідома Іспанія», яку модерував перший MW Іспанії Педро Бальєстерос (Pedro Ballesteros). В ній прийняли участь такі впливові особи в світі вина, як: MW Андреас Кубах (Andreas Kubach), співзасновник та генеральний директор Península Vinicultores (Мадрид, Іспанія), Пепе Мендоса (Pepe Mendoza), власник Casa Agrícola (Лібер, Аліканте, Іспанія), Педро Руіз Арагонес (Pedro Ruiz Aragoneses), CEO Alma Carraovejas (Вальядолід, Іспанія), компанії, один з проєктів якої є номінантом Wine Travel Awards, Лорето Панкорбо (Loreto Pancorbo), винний консультант Tandem Wines SC, Луї Санд (Luis Sande), співвласник Pagos de Brigante (Бетанцос, Ла-Корунья, Іспанія) та ін.

Madrid Fusión

Представники різних виноробних регіонів Іспанії ділилися думками на такі важливі теми, як стабільність розвитку галузі, покращення якості та пошуки нових ринків збуту. Лорето Панкорбо, енолог з Ріохи, розповила свої враженнями про досвід роботи з місцевим тенеріфським сортом Listán Negro, а Педро Руіз Арагонесес – про плани збільшити насадження біодинамічних виноградників.

Розмаїттям та такими «іншими» ароматами і смаками вразив стенд з острівними винами Тенеріфе та Канарських островів, вулканічні ґрунти яких мають колосальний вплив на ці вина.

Madrid Fusión

Хочу виділити вина Viña Zanata 2021 за вибух тропічних ароматів та смаків, зроблені з винограду з не менш екзотичною назвою Marmajuelo.

Madrid Fusión

А також Qoli 2020 з бленду сортів Gual, Verdelho, Vijariego Blanco та Albillo Criollo за аромати жасмину, білих стиглих фруктів, за вершковий смак з солоним післясмаком з відтінком бальзаміко.

Madrid Fusión

Про вишуканість та рівень конгресу-виставки може сказати майстер-клас з дегустацією шампанського Dom Perignon врожаїв 2004, 2008 та 2013 років разом з різними видами чорної ікри, знаннями про подачу якої люб’язно поділився Ерік Вільдгаард (Eric Vildgaard), шеф-кухар, власник Jordnaer (Копенгаген, Данія).

Madrid Fusión

Конгрес разом зі всіма активностями залишив позитивний і приємний післясмак, а також бажання й далі пізнавати Іспанію.

Фото: Наталія Бурлаченко

22-25 січня у Мадриді відбувся 21 конгрес Madrid Fusión під девізом Sin limites («Без обмежень»). Мадридський конгрес – найважливіший міжнародний форум у сфері гостинності. Щороку він збирає в Мадриді найвидатніших професіоналів сучасної гастрономічної сфери і являє собою досить дієве вікно можливостей. Адже саме на цьому представницькому майданчику можна дізнатися усі новини та отримати інформацію про прогресивні […]

Усі відтінки зеленого: світ органічних вин на ProWein 2023

Бажання стати «зеленим» наразі не обмежується поняттям «зеленої політики». Зростання усвідомлення важливості безпеки харчових продуктів та напоїв, а також проблем навколишнього середовища та зміни клімату означає, що все більше споживачів шукають продукти, виготовлені без використання синтетичних сполук, хімікатів або генетично модифікованих компонентів. Тобто – «зелений» продукт.


Ще якихось 20 років тому термін «біо» на етикетці чи полиці магазину нерідко змушував споживача розриватися між почуттям відповідальності та якістю, сьогодні таке майже не відбувається. Також загальновизнаним стало те, що органічне вино коштує дорожче, ніж неорганічне, оскільки у виробника органічного вина більше роботи на винограднику.

Присутність органіки на провідній світовій виставці вин та алкогольних напоїв розпочалася 14 років тому. Тоді приблизно 120 «зелених» учасників відвідали захід. З того часу їхні лави суттєво поповнилися, очікується, що ProWein 2023 відвідають понад 300 виробників органічних вин. До них приєднаються імпортери та експортери з профільних асоціацій з усього світу. Спеціальна виставка «Organic World» (зал 5, стенд A15-A40) збере 40 міжнародних експонентів, їх доповнять органічні пропозиції ProWein.

Лідери органіки: Іспанія, Італія, Франція, Австрія

Органічне виноградарство стабільно зростало протягом останніх десятиліть. Нещодавні дані OIV повідомляють, що з 2008 року кількість органічних виноградників потроїлася, майже півмільйона гектарів виноградників (6,2% від загальної площі виноградників по всьому світу) наразі відведено під органічні лози.

світ органічних вин

Італія заявляє про володіння найбільшою часткою (15%) органічних виноградників серед інших країн, за нею йдуть Франція та Австрія з часткою 14%. Однак найбільша площа органічних виноградників припадає на Іспанію (через величезну загальну площу виноградників), які разом з іншими лідерами, Італією та Францією, становлять 74% загальної площі органічних лоз у світі. За даними German Wine Institute, Німеччина (9%) потроїла своє органічне виноградарство протягом останніх десяти років. За останні 25 років Швейцарія (2,8%) пережила зростання, її органічні угіддя збільшилися з 12 га до 426.

Такі статистичні дані говорять про кардинальні зміни та пріоритети споживачів.

Спектр міжнародних асоціацій

Втім, спеціалісти переконані, що «органічний шлях» не гладкий, він усіяний інтерпретаціями, сертифікатами та неузгодженою специфічною термінологією. Близько 50% всіх виробників органічного вина в ЄС об’єднані в асоціації. І хоча кожна асоціація має свої власні програми, це не ієрархія, як припускають деякі учасники торгівлі та споживачі. Не існує єдиного параметра для всіх. Наприклад, умови виробництва в горах Швейцарії мають мало спільного з потребами виноробів середземноморської Франції. Однак розуміння підходу і спрямованості кожної асоціації допоможе пролити світло та зробити вибір більш осмисленим. Нижче наведено список асоціацій, якими позначені ті чи інші виробники органічних вин, що будуть представлені на Prowein 2023.

світ органічних вин

Bio: термін «біо» захищений законами ЄС по всій Європі. Починаючи з 2012 року, вино, виготовлене відповідно до директив ЄС, можна продати під захищеною назвою «органічне вино». Ці рекомендації включають максимальне обмеження рівня сірки, а також заборону використання певних добавок та генної інженерії. Вина, виготовлені відповідно до цих рекомендацій, можуть бути охарактеризовані як біо-вино, органічне вино або еко-вино та позначені зеленим логотипом ЄС.

Bioland (зал 5, стенд C 30): означає відмову від синтетичних хімічних азотних добрив та пестицидів. Виноградарі Bioland зобов’язуються вирощувати виноград, спираючись на суворі правила, які виходять далеко за межі встановлених законом мінімальних стандартів для органічних продуктів харчування. На сьогоднішній день близько 300 виноробів приєдналися до руху Bioland.

Demeter (зал 5, стенд C 19): 25 років тому Thomas Hartenecke з Бадена став першим виноробом у Німеччині, сертифікованим Demeter. Сьогодні це понад 60 виноробів із площею понад 500 га. Demeter є всесвітньою біодинамічною асоціацією, що налічує 7000 членів, і відома своїми суворими та жорсткими правилами, деякі члени також живуть відповідно до антропософських принципів, на яких заснована асоціація.

Ecovin (зал 5, стенд C 39): заснована в 1985 році, це одна з найбільших асоціацій органічних виноробень у всьому світі з майже 250 членами в Німеччині, де вона має глибоке коріння. Це надзвичайно надійна форма органічної сертифікації.

Fair’N Green (зал 4, стенд A 49): у 2013 році, коли ця асоціація була заснована, деякі з існуючих на той час асоціацій відкинули її як псевдоорганічну. Акцент робиться на сталому розвитку та екологічних питаннях. У 2022 році кількість членів у Німеччині перевищила 75 осіб, зараз асоціація включає виробників з Австрії, Швейцарії, Франції, Італії, Португалії та Ізраїлю. Fair’N Green співпрацює з Geisenheim Wine University.

Vignerons de Nature (зал 5, стенд C 10): об’єднання налічує приблизно 40 французьких маєтків, більшість із яких орієнтовані на експорт.

Незважаючи на відсутність власного стенду, багато членів Respekt-Biodyn (в тому числі Ökonomierat Rebholz/Німеччина, Wittmann/Німеччина, Weingut Loimer/Австрія, Bernhard Ott/Австрія та Foradori/Італія серед інших) будуть присутні на ProWein 2023. Асоціація високо цінує біодинамічний підхід до органічного вирощування та, як наслідок, дотримується досить прагматичного погляду на органічні принципи. Нині в асоціації 27 членів із Німеччини, Австрії, Італії, Словенії та Угорщини.

світ органічних вин

Говорячи про вино, не можна забувати два основних моменти: виноградник та льох. Таким чином, важливо відокремити «certified organic» від «organically grown». Різниця полягає у допуску добавок у льоху (organically grown). Щоб допомогти зрозуміти ці тонкощі, пов’язані з вином, AÖL Rhineland-Palatinate-Saarland (Робоча група з органічного сільського господарства) спільно із федеральними асоціаціями Bioland, Biokreis, Demeter, Ecovin та Naturland створили брошуру під назвою «Wein aus Trau». Цей спільний проєкт призначений для читачів, які бажають краще зрозуміти екологічне виноградарство в Німеччині та за допомогою фотографії і тексту оцінити складний шлях від винограду до скла.

Джерело: wineindustryadvisor.com
Фото: newsweek.com, thehonestconsumer.com

Бажання стати «зеленим» наразі не обмежується поняттям «зеленої політики». Зростання усвідомлення важливості безпеки харчових продуктів та напоїв, а також проблем навколишнього середовища та зміни клімату означає, що все більше споживачів шукають продукти, виготовлені без використання синтетичних сполук, хімікатів або генетично модифікованих компонентів. Тобто – «зелений» продукт. Ще якихось 20 років тому термін «біо» на етикетці […]

X
Украина