Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

BIWCF підбиває підсумки

Найкращим вином на Балканах визнано Bela Voda White 2021 Tikves Winery з Північної Македонії.


Tikves Winery з Північної Македонії отримала Гран-прі на Balkans International Wine Competition & Festival за Bela Voda White 2021.

Balkans International Wine Competition & Festival

Рішення експертного журі стало відоме під час традиційної церемонії нагородження Balkan Wine Oscars на одинадцятому BIWCF.

Balkans International Wine Competition & Festival

Радос Вукічевіч, Tikves Winery

«Не за горами той час, коли Балкани посядуть п’яте місце у рейтингу світових виробників. Я хотів би подякувати Галині Ніфорі за те, що вона вже в 11-й раз є рушійною силою цього престижного заходу, який стає все більш пізнаваним, зростаюча кількість поціновувачів – найкраще тому підтвердження», – сказав Цвєтан Симеонов, голова Болгарської торгово-промислової палати.

Balkans International Wine Competition & Festival

Георгій Тодоров

На церемонії були присутні виконавчий директор Агентства винограду та вина Георгій Тодоров, який зачитав вітальне звернення міністра сільського господарства Івана Іванова та Йордан Чорбаджійський, голова Національної палати винограду та вина.

Престижну нагороду конкурсу переможцю Радосу Вукічевічу, власнику  Tikves Winery, вручила директор BIWCF та голова Болгарської асоціації виноробства та експорту Галина Ніфору.

Balkans International Wine Competition & Festival

Галина Ніфорі, Радос Вукічевіч

«Я дуже рада, що це вино отримало головний приз Балканського міжнародного конкурсу вин. Воно було створено 12 років тому і стало першим вином із Північної Македонії, яке отримало високі бали від Роберта Паркера. Сьогодні воно номер один на Балканах!» — підкреслила Ніфору.

Трофей «Краща виноробня на Балканах» третій рік поспіль присуджується турецькій виноробні Suvla. Нагорода вручається виноробні, що завоювала найбільшу кількість медалей на конкурсі.

Balkans International Wine Competition & Festival

Селим Эллиальти, Suvla Winery

На завершення церемонії Галина Ніфору оголосила країну, яка прийме змагання у 2022 році, журі винного форуму оцінюватиме балканські вина в Румунії (Бістриця-Насауд, Трансільванія).

Власники Трофеїв у різних категоріях:

• Best Dry White Wine Trophy – Bela Voda White 2021, Tikves winery, North Macedonia

• Best Dry Red Wine Trophy – N 1/2, Vinarija Ivanovic, Serbia

• Best Dry Rose Wine Trophy – ISSA Pinot Noir Rose 2021, Crama la Salina, Romania and Zelanos Pinot Noir Rose 2021, Zelanos Winery, Bulgaria

• Best Sparkling wine Trophy – Rose Metodo Classico, 2016, Edoardo Miroglio, Bulgaria

• Best Orange Wine Trophy – Orange, 2020, Vidinska Gamza, Bulgaria

• Best Organic Wine Trophy – Assyrtiko Nikolaou Bio 2021, Greece

• Best Dessert Wine Trophy – Monemvasia-Malvasia, 2011, Monemvasia Winery, Greece

• Best Semisweet Wine Trophy – Oenodos Moschato Semisweet, 2021, Evdaimon – Tselepis P.C, Greece

• Best Special Wine Trophy – SWEET SUNSET, 2020, Skevofilax, Greece

• Best Indigenous Red Wine Trophy – Prokupac 2019, Vinarija Grabak, Serbia

• Best Indigenous White Wine Trophy – Cuvee Evdemon, 2018, Estate Argyros, Santorini, Greece

• Best Indigenous Dessert Wine Trophy – Vinsanto Late Release,  2002, Estate Argyros, Santorini, Greece

• Best Label Design Trophy – Gorun Winery, Bulgaria.

Інші учасники конкурсу з рекордною кількістю зразків завоювали подвійні золоті, золоті, срібні та бронзові медалі. Нагороди за найкращі вина країни – Best of Show – були оголошені після закінчення конкурсу у Греції на острові Саламіна. Цього року від України таким переможцем на Саламіна стало вино Odessos Merlot Limited Edition 2020, виноробня ODESSOS WINERY.

Balkan Wine Festival

Odessos Winery

Медіагрупа Drinks+ і Міжнародна премія з винного туризму Wine Travel Awards виступили на конкурсі у Греції і винному Фестивалі в Болгарії у якості інформаційного партнера. На обох заходах команда WTA представила каталог Wine Travel Awards Guide, виданий медіагрупою Drinks+, що включає розповіді про всіх номінантів, переможців голосування та призерів премії.

Balkans International Wine Competition & Festival

В останній день Balkans International Wine Competition на Саламіна були представлені вина номінантів та спонсорів Wine Travel Awards, зокрема проведена презентація і українських вин, а саме: Vinoman, Le Pri-more, Biologist craft winery, Odesos Winery, VinSancho.

Фото: www.bookmark.bg

Найкращим вином на Балканах визнано Bela Voda White 2021 Tikves Winery з Північної Македонії. Tikves Winery з Північної Македонії отримала Гран-прі на Balkans International Wine Competition & Festival за Bela Voda White 2021. Рішення експертного журі стало відоме під час традиційної церемонії нагородження Balkan Wine Oscars на одинадцятому BIWCF. Радос Вукічевіч, Tikves Winery «Не за […]

Barolo En Primeur: враження від вин 2021 року

Благодійний аукціон Barolo En Primeur відбувся вдруге.


Перший Barolo En Primeur відбувся минулого року, як соціальний проект Cassa di Risparmio di Cuneo Foundation спільно з CRC Donare Foundation та Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe & Dogliani.

Barolo en primeur задуманий як благодійний аукціон на підтримку «соціально корисних проектів» і пропонує 15 бариків Бароло перед розливом у пляшки, продаж вин здійснюється з Grinzane Cavour. Минулого року аукціон приніс понад 600 000 євро від продажу вин 2020 року.

На дегустації були президенти Cassa di Risparmio di Cuneo Foundation, CRC Donare Foundation, Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe & Dogliani, енолог, член OIV, автор публікацій про вино Донато Ланаті (Donato Lanati), винний експерт Філіппо Бартолотта (Filippo Bartolotta).

Barolo En Primeur

Маттео Ашері (Matteo Ascheri), президент Consorzio di Tutela Barolo, Barbaresco Alba & Dogliani, підкреслив, що, незважаючи на град, що завдав шкоди виноградникам на початку літа та подальшу посуху, вінтаж 2021 року «виявився напрочуд красивим». «Коли настав час збирання винограду – він був ідеальним, ми отримали вражаючий урожай», – каже Ашері.

Розповідаючи про виробництво, експерти кажуть, що виноград з різних ділянок ферментується окремо: у нержавіючій сталі, у дубових бочках, яблучно-молочне бродіння здійснюється у бариках. Після цього всі зразки знаходяться протягом 18 місяців у бариках середнього обсмажування другого проходу. «На даному етапі вина ще не переливалися і всі вони мають чудовий аромат, – розповідають експерти. – Після дегустації кількох зразків 2020 року основна увага була приділена барикам 2021 року, які показали більш глибоку та реактивну структуру вин з яскравим чистим кольором та дуже яскравою кислотністю. Ділянка старих лоз дала більш солодкі та щедрі на смак фрукти з елегантним відтінком».

На думку професіоналів, останні вінтажі Бароло «демонструють набагато більшу чіткість і легший для розуміння стиль, навіть на ранніх стадіях».

Філіппо Бартолотта запитав Маттео Ашері, чи благодійні заходи можуть стати прелюдією до можливого офіційного відкриття Barolo En Primeur у 2024 році, як у Бордо. «Можливо, ще зарано для цього, але…», – з інтригою відповів Маттео Ашері.

До Barolo En Primeur 2021 також були додані «містечкові» лоти, так звані Lotti Comunali: 8 Бароло 2021 з восьми різних міст плюс 6 лотів Барбареско 2021.

Як тільки вина будуть розлиті у пляшки у 2023 році, всі вони отримають спеціальну етикетку, створену художником, чиє ім’я поки що тримається у секреті. Лоти виставлять на онлайн-аукціон у Нью-Йорку, під керівництвом винного критика Антоніо Галлоні (Antonio Galloni) та у Ланзі – на аукціоні Christie’s одночасно з Barolo En Primeur 2022 року.

Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: worldoffinewine.com, thedrinksbusiness.com

Благодійний аукціон Barolo En Primeur відбувся вдруге. Перший Barolo En Primeur відбувся минулого року, як соціальний проект Cassa di Risparmio di Cuneo Foundation спільно з CRC Donare Foundation та Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe & Dogliani. Barolo en primeur задуманий як благодійний аукціон на підтримку «соціально корисних проектів» і пропонує 15 бариків Бароло […]

Магічна сімка Nebbiolo Prima 2022: в ракурсі – Barolo, Barbaresco та Roero

Цього року Консорціум Albeisa вивів на подіум зіркові вина своїх регіонів – як прем’єрних, так і ретроспективних вінтажів.


У 2022 році Nebbiolo Prima, що вперше відбулася в 1996-му з ініціативи Консорціума Albeisa задля презентації вин Barolo, Barbaresco та Roero DOCG, проходила в 26-й раз. Дякуючи запрошенню відповідних консорціумів та агенції AB Comunicazione, представникам нашої редакції пощастило долучитися до масштабного тестування (за три дні – понад 300 зразків від 180 виноробів) чергових релізів славетних вин: Barolo DOCG 2018 і Riserva 2016, Barbaresco DOCG 2019 і Riserva 2017, а також Roero  DOCG 2019 та Riserva 2018. І, як вишенька на торті, – ретроспектива Barolo DOCG 2008 / 2006 Riserva, Barbaresco DOCG 2009 Riserva, Roero  DOCG 2008 Riserva.

Nebbiolo Prima 2022

Насамперед висловлюємо подяку організаторам за запрошення та перепрошуємо за затримку з виходом матеріалу, викликану початком війни в Україні, що змусило журналістів Drinks+ покинути свої домівки, а заразом і робочі місця. По суті, Nebbiolo Prima стала останнім нашим довоєнним івентом, останньою вагомою подією мирних часів…

Nebbiolo Prima 2022

І насправді ця прем’єра, що зібрала винних журналістів з усіх куточків світу, була надзвичайно дружньою й душевною. Щовечора, після напруженого дня ритмічних сліпих дегустацій, міжнародна журналістська спільнота збиралася в холі готелю на зустрічі в приватній обстановці з виноробами П’ємонту, науковцями, енологами, ампелографами тощо. На цих винних «вечорницях» тактично головувала, піклуючись про кожного запрошеного гостя, Марина Маркаріно (Marina Marcarino), президент Консорціуму Albeisa. А згодом слідували гастрономічні вечері із зірковими винами Ланге, ще й артистично приправлені виступами зірок славетної італійської опери, що неабияк прикрашало наше цілодобове перебування в готелі міста Альба, обумовлене тодішніми пандемічними обмеженнями.

І сьогодні, крізь призму нав’язаної нам війни, та прем’єра вин згадується з особливим почуттям ностальгії за мирним життям, де панують дружні дискусії довкола вин.

Щоправда, висока середня якість усіх представлених сетів не викликала серед журналістської спільноти особливих розходжень у враженнях, тож сперечатися не було про що. Загальна думка – не дивлячись на деякі сезонні природні аномалії тих чи інших вінтажів, переважна більшість зразків готові зійти на світовий подіум.

Nebbiolo Prima 2022

Отже, розглянемо прем’єрні винні сети з огляду на природні обставини. Так, вінтажі Barbaresco DOCG 2019 та Roero DOCG 2019 формувалися на всіх ділянках у досить сприятливих умовах, дещо розбурханих затяжними зимовими холодами, піковими температурами середини літа та вересневим градом. Тож збирали Неббіоло 2019 року з майже класичними характеристиками, а оглядачі практично одностайно проголосили вінтаж як «традиційний», позначений гідною якістю, загальною елегантністю на тлі дещо зменшеної кількості. Усі зразки, за дуже рідкісним виключенням, ми оцінили як практично готові до столу. Хоча розквіт більшості з них настане років через п’ять якнайменше.

Щоб адекватно оцінити вінтаж 2018 Barolo DOCG та Roero Riserva DOCG, варто зважити, що рік розпочався затяжними дощами, які сягнули прохолодної весни і тривали аж до початку червня. Але на момент цвітіння погода покращилася і настав період стабільно оптимальної температури, який тривав аж до вересня. Якщо порівнювати Nebbiolo з теруарів Barolo та Roero, то вегетативний період останнього видався коротшим, але на дозріванні ягід це не позначилося. Дещо знизилися обсяги врожаю, але якість лишилася на висоті. При цьому на територіях Бароло та Барбареско підвищилися показники цукру та спостерігалося прискорення фенольного дозрівання. Вінтаж із загальної точки зору демонстрував гарний баланс кислотності, з деякими відхиленнями у винах Roero. В цілому – суцільна територіальна ідентичність, схильність до тривалої витримки.

Nebbiolo Prima 2022

Вінтаж 2017 на прем’єрі був представлений Barbaresco Riserva DOCG. Після м’якої зими П’ємонт зазнав раптових морозів у квітні, а потім – літньої спеки. Наслідків винороби Ланге очікували жахливих, але, як показують попередні дегустації, вінтаж Неббіоло з району Барбареско виявився несподівано потенційним. Весняні морози могли завдати шкоди раннім брунькам винограду, але пройшли долинами, оминувши більшу частину схилів. Літня спека позбавила місцевих виноградарів необхідності вдаватися до зайвих обробок лоз, а ідеальні температури початку осені забезпечили повільне дозрівання ягід і досить гармонійний баланс Barbaresco Riserva, схильність до тривалої витримки.

Nebbiolo Prima 2022

Вінтаж 2016 на попередньому перегляді було представлено Barolo Riserva DOCG. І тут варто пригадати, що сорт Неббіоло вимагає найдовшого вегетаційного циклу – і 2016-й рік відповідав цій вимозі якнайкраще. З другої половини зими погода видалася м’яка, з невеликою кількістю опадів, але дощило аж до кінця березня, що забезпечило гарне зволоження землі.  Невисокі весняні температури стали перевагою, завдяки чому вдалося уникнути захворювань лози. Літо було врівноваженим, а початок осені – комфортним для визрівання ягід, що дало здоровий і якісний урожай з гармонічним балансом. Прем’єра 2022 року Barolo Riserva 2016 продемонструвала приємну середню якість і помітну свіжість. Якщо дозволити собі узагальнення, то органолептичний профіль представлених зразків відповідав моєму уявленню щодо типового Barolo.

В межах сета панує гармонія, ми побачили вина з бездоганним балансом між структурою та кислотністю, в них вочевидь – проєкція на вищий щабель елегантності та преміальності. Якщо вдаватися в природні обставини, за яких формувався представлений журналістському зібранню вінтаж, то слід зазначити, що врожай видався щедрим, що дав чудові вина, в тому числі екстраординарного класу. Букет зазвичай демонстрував багатство палітри, а смак відзначався соковитістю, ефектними танінами. Зрозуміло, кожен зразок виявляв власні нюанси.

Nebbiolo Prima 2022

Дегустаційні замітки

День перший.

Barbaresco DOCG 2019

На мій погляд,  особливо принадними виглядали на прем’єрі вина наступних виробників.

  1. Luidgi Diordano. Аромат легкий, фруктовий, смак досить збалансований, з відтінком дубильних речовин, легка, гармонійна солодкість, що не затьмарює свіжість, цілком готове.
  1. Moccagatta. Парфумний перший ніс, ледь відчутні ноти фрезії, далі в букеті з’являються тютюнове листя та тони деревини. Тіло легке, дубильні речовини відчутні, смак терпкуватий з відтінком бальзаміко, з гарним потенціалом.
  2. Cascina Morassino. У ароматі літня жимолость, червоні фрукти, тіло легке, дубильні речовини свіжі, але все ще не цілком зрілі. Може вийти дуже гарне «жіноче» вино. Для сильних та стильних жінок)).
  3. Cortese Guseppe. Вже гарно розкривається в ароматі, домінують свіжі червоні фрукти, досить доброзичливі таніни. Умовно готовий.
  4. Саscina Luisin. Червоні плоди та ягоди, цитронні ноти та свіжість, соковитість в ароматі та смаку, домінує відтінок стиглої малини. Пружне тіло.
  5. Musso. Ошатний гранатовий колір, червона слива в ароматі, злегка відчутний джем, приємний, віддалений відтінок чорносливу, дубильні речовини ще молоді, але цілком готове до столу.
  6. Poderi Colla. Перший ніс – тваринні ноти, але віддалені, не дратівливі, дубильні речовини відчутні, смак збалансований, краще почекати ще рік до вживання, чудовий потенціал.
  7. Giacosa Fratelli. Мінеральність та фрукти в ароматі, чарівний смак зі збалансованою солодкістю. Злегка в’яжучі таніни, але виховані, слухняні. Гарне вино!
  8. Adriano Marco e Vittorio. Медова легка солодкість в ароматі навіює чарівні спогади про літній сад, осипаний соковитими червоними ягодами. У другому носі відчуваються трав’янисті тони, віддалений аромат жимолості, смак трохи терпкий. Рекомендую почекати, щоб вживати це чудове вино в повному розквіті.
  9. Cascina Vano. Приємне поєднання ароматів делікатної лайки та фруктів. Збалансовано по кислотності, благородна солодкість пробивається через молоді дубильні речовини. Дуже потенційно!
  10. Pietro Rinaldi. Серед кошика стиглих фруктів пробивається тютюнове листя, додаючи букету самобутності, у смаку – ледве відчутна тактична джемовість, тіло шовковисте, дубильні речовини майже згладжені, але все одно я б ще почекала рік-другий.
  11. Cecilia Monte. Аромат барбариски, у смаку – фруктовість та свіжість, вино на зльоті, з відмінним потенціалом, у посмаку легкі таніни, показана витримка пару років задля вступу в доросле життя.
  12. Paitin. Яскрава фруктовість, такий собі вишневий садок, зі світлим, але ошатним кольором молодого гранату, на смак досить щільне, гарно сформоване, але дубильні речовини даються взнаки.
  13. Ca’ del Baio. Вино цілком готове до споживання, дубильні речовини вгамовані, лише трохи відчутний віддалений, цілком приємний слід, вино свіже, кислотність висока, але стримана, аромат – червона стигла слива, трохи джему. Гарне вино.

Roero 2019

  1. Cascina Lanzarotti. Аромат фруктовий з віддаленою жасминовою нотою. Смак свіжий, чудовий, з легким втручанням танінів – буквально через рік чудове вино.
  2. Deltetto. В ароматі фруктовий приварений мікс з акцентом на суху грушу. Смак свіжий, фруктовий, таніни згладжені, округлі. Готове для вживання вино.
  3. Socré. Приємний багатоскладовий аромат, елегантний, розгорнутий в розкішний мульти-шлейф з ледве впізнаваними тваринними тонами, згодом переважає жасмин. Таніни дозрілі, округлі.
  4. Punset. Видатний зразок, розкішний, пошарово розквітаючий аромат. Трав’яні та бальзамічні ноти, соковита темна вишня, відтінена шоколадом, пелюстками зів’ялої троянди, смак тонкий, елегантний, дубильні речовини вже м’які, слухняні.
  5. Mustela di Iuorio Giuliano. Букет з відтінком бальзаміко, трав, наче для вермута, гарне та елегантне тіло, майже зрілі дубильні речовини, смак складний, також з великим потенціалом.

Nebbiolo Prima 2022

День другий.

Barolo 2018

  1. Marengo Mario. Аромат коштовних шкіряних аксесуарів, з делікатною нотою тютюну. Смак типовий, гармонійний, з очевидними дубильними речовинами. Великий потенціал.
  2. Voerzio Martini. Складний благородний аромат, глибокий елегантний колір. Смак свіжий, з гарним балансом, починає округлюватися, але таніни молоді.
  3. Aurelio Settimo. Елегантне, чудово розвинуте вино, але все ще в процесі дорослішання. Аромат цікавий, з третинними нотами солоного бризу з узбережжя.
  4. Dosio Vigneti. Складний аромат, елегантні, легкі нотки морського вітру, смак з відмінним балансом кислотності, таніни відчутні, але помірні. Вино перебувало в пляшці, і це дається взнаки.
  5. Diego e Damiano Barale. Благородний аромат бароло, легкі відтінки варення, які перетікають в потужний шлейф благородної шкіри, м’який і округлий в цілому. Смак гармонійний, типовий для бароло, хоча посмак досить короткий і таніни все ще дратівливі.
  6. Roberto Sarotto Az. Agr. Приємний складний аромат шкіри, тютюну, з віддаленою нотою спецій, зокрема перцю. Спеції відчуваються і у смаку, таніни виховані. Це дуже потенційне, гарне вино.
  7. Diego Morra. Експресивний аромат, уособлює найкращий взірець бароло: шкіра, тютюн, віддалено – солодкий аромат приварених вершків з шоколадом, смак приємний, свіжість, дубильні речовини помітні.

Nebbiolo Prima 2022

День третій.

Бароло DOCG 2018

  1. Anna Maria Abbona. Чудовий свіжий аромат бароло, коштовна, тонка шкіра в міксі з фруктовим букетом, врівноважений смак, гармонійний баланс кислотності. Дещо жваві таніни, але умовно готове.
  2. Agricola Gian Piero Marrone. Виразний аромат коштовної шкіри, смак елегантний, але виразний, таніни впорядковані.
  3. Podere Ruggeri Corsini. Глибокий колір гранату, літній аромат червоних фруктів, але стриманий, врівноважений, смак з легкою терпкістю.
  4. Barale Fratelli. Гарний, гідний аромат, в «чоловічому» стилі, тонка шкіра та вишнева кісточка, смак з виразним акцентом соковитої темної вишні, згладжені, але відчутні таніни.
  5. Costa di Bussia Tenuta Arnulfo. Гарний ошатний колір. Пробивається аромат нічної квітки, приємний смак, де поки перемагають таніни.
  6. Parusso (Mosconi). Яскравий аромат з віддаленою нотою екзотичного фрукту на тлі типових баролівських тонів. Відчутна ідентичність і в смаку, ще молоді таніни. Потенційне.
  7. Parusso (Perarmando). Складний ошатний аромат, з акцентом плоду пасіфлори, досить стійкий. Можливо, нетипово, але привабливо. На жаль, дещо перемагає кислотність у смаку, а таніни бравурні, хоча й обіцяють невдовзі заспокоїтися. Залегке, на мій погляд, тіло. Втім, з часом може дати цікавий результат.
  8. Principiano Giuseppe e Francesco. Вже стиглий сформований аромат, гарний баланс смаку, таніни ще молоді. Можна говорити про гарну перспективу в елегантному стилі.
  9. Giovanni Rosso. Ягідна нота в ароматі, м’який смак з гармонійною кислотністю, дещо юні таніни. Мабуть, ще рік-два до приємного вживання.
  10. Revello Fratelli. Червона слива в ароматі, приємний смак, округлий, грайливі та ще жваві таніни. Буде з часом видатне вино, як на мене.
  11. Boasso Franco. Гарний, ошатний глибокий колір темного гранату. Сформоване тіло. Перший ніс – пектусин. Трохи спіртуозний, смак приємний, сливовий, молоді таніни скриплять.
  12. Pira Luigi. Аромат виразний теплий. Тютюновий лист віддалено. Смак фруктовий, виразний, з нотою сухофруктів.
  13. Giovanni Rosso. Аромат типовий, стрункий, смак гармонійний з гарним балансом кислотності. Таніни молоді, але потенційно дуже гарне вино!

Nebbiolo Prima 2022

День третій. Ретроспектива

Ретроспективна дегустація видалася ефектною і щедрою: 47 зразків витриманих вин із зіркових територій Ланге.

Roero DOCG, 2008 Riserva

Malvira. Складний букет витриманого вина, дещо перезрілого, смак гармонійний, вино в розквіті, час пити, не слід чекати далі.

Barbaresco DOCG, 2009 Riserva

  1. Giuseppe Cortese. Аромат стиглих фруктів, зігрітих під сонцем, і травневого жасмину. Смак легкий, свіжий, приємний, фруктовий. Таніни жваві, але виховані.
  2. Grasso Fratelli. Темно-гранатовий колір, складний аромат лакриці, солодких фруктів, злегка спіртуозний, насичений. Смак округлий, з гарним балансом, приємний, терпкуватий.

Barbaresco DOCG, 2007 Riserva

  1. Castello di Neive. Аромат складний, джемовий зі спеціями, тіло сформоване, доросле, смак приємний, виразний, таніни жваві.

Barolo DOCG, 2008 Riserva

  1. Marchesi di Barolo. Колір коштовного каміння, тіло гарне, ароматика складна та елегантна. Смак помірно округлий, приємний, баланс кислотності ідеальний, таніни прудкі, але симпатичні. Посмак тривалий.
  2. Curto Marco. Розкішний аромат, характерний для бароло, складний, гарний. Прикраса букету – тендітна фіалка. Смак відповідний, приємний, з подовженим посмаком.
  3. Revello Fratelli. Якщо зустрінете це вино, раджу придбати, не вагаючись. Справжній шедевр! Складний, могутній букет, нагадує картини старих італійських майстрів: ті самі темні, глибокі фарби і тони. Гама коштовних спецій, сандалу, смак округлений, м’який, складний, з виразним посмаком.
  4. Mauro Molino. Дружній аромат з типовими тонами дорослого бароло – обробленої шкіри, троянди, згодом – лакриці, тютюнового листя. Смак гідний, таніни жваві, вино в розквіті.
  5. Silvano Bolmida. Складний розкішний аромат, джемові ноти, спеції. Смак свіжий, приємний, злегка терпкуватий, з відчутною нотою високоякісного шоколаду, довгий посмак.
  6. Agricola Marrone. Глибокий, ошатний колір королівської мантії. Доросле тіло, з оксамитовим майвом, смак складний з відчутним фруктовим акцентом, неначе куштуєш соковиті заспиртовані фрукти, в чорному преміальному шоколаді. Приємний округлий смак. Чудове вино!

День четвертий.

Barolo Riserva DOCG 2016

Останній день було присвячено вину-кульмінації будь-якого заходу П’ємонта – Бароло вдалого вінтажу 2016.

288 біс. Virna Borgogno. Аромат виразний, складний, гармонійний. Перший ніс – шкіра, легкі фруктові ноти.   Смак свіжий, гармонійний зі жвавими, але гарними танінами.

  1. Brezza Giacomo e Figli. Проступають ноти червоних ягід, потім шкіра, кавове зерно якісного обсмажування. Смак дещо терпкий, баланс кислотності гарний.
  2. Cavallotto. Виразний, напрочуд гарний аромат, складний: тонка шкіра, спеції, легкі ноти весняного жасмину. Смак округлий, свіжий, дещо терпкуватий, але дуже гідний зразок.
  3. Giacosa Fratelli. Яскравий зразок, вартий уваги знавців. Виразний, складний, розкішний аромат прославленого бароло. Ожинові ноти в першому носі відтіняються тонкою, гарно обробленою шкірою, другий – солодкі фруктові ноти. Дуже зріле, але свіже вино. Смак також виразний, свіжий, з відчутним посмаком.
  4. Cascina del Monastero. Складний виразний аромат гарної шкіри, чорноплідної рябини. Смак її ж. Посмак тривалий, приємний.
  5. Aurelio Settimo. Дуже ошатний аромат з відтінками ягід у першому носі, потім шкіра, тютюновий лист. Смак чудовий, збалансований, відчутні жваві таніни.
  6. Cascina Sot. Аромат типовий, ошатний, тіло доросле, гарне, колір стиглого гранату. Смак збалансований.
  7. Livia Fontana. Дуже теплий, виразний аромат, складний та заспокійливий: червоні літні фрукти, спеції, відтінок шкіри. Смак також виразний, збалансований, зі свіжим, дещо терпким посмаком.
  8. Costa di Bussia Tenuta Arnulfo.Чи не найкращий зразок в сьогоднішньому сеті за ароматом. Коштовні спеції, шкіра, солодка ожина – все в складному, різнобарвному, але гармонійному букеті. Вишукане вино для особливих подій. Колір відповідний: глибокий гранатовий з грайливими відблисками, тіло гарне, сформоване. Смак виразний, округлий, свіжий. Відчутні таніни.
  9. Sara Vezza. Глибокий теплий ошатний аромат чорного шоколаду, спецій, чорносливу в шоколаді. В подальшій перспективі приварені ягоди та легкий відтінок лісових грибів. Смак збалансований, приємний, свіжий. Посмак дещо трав’яний.
  10. Famiglia Anselma. Перший ніс: тваринні тони, але приємні, гарне та гідне вино. Потім тонкі спеції. Смак виразний, фруктовий, ледь терпкуватий.
  11. Schiavenza. Перший ніс дещо парфюмний, чоловічий: сандал, спеції. В смаку вчуваються таніни – але вже стиглі та гладкі.
  12. Paolo Manzone. Стиглий, приємний аромат з солодкою легкою фруктовою нотою, трохи спецій. Смак свіжий, фруктовий, приємний. Таніни трохи жвавіші, ніж хотілося б.
  13. Palladino. Яскравий зразок в усіх відношеннях. Перший ніс ягідний, згодом шкіра. Таніни відчутні, але помірні.

Досьє D+

Albeisa – унікальна, з нашої точки зору, асоціація, яка стала консорціумом у 2020 році. Вона виникла як засіб просування території та вин Ланге дуже специфічним шляхом: маркетинговим флагманом та символом Albeisa  є характерна пляшка зі специфічним абрисом та високим рівнем естетики. Ця пляшка забезпечує  ідентичність вин певних територій. Історія її створення сягає 18 століття, коли виробники вина довкола міста Альба забажали мати унікальну тару для своїх вин, на кшталт відомих пляшок для Бордо і Бургундії. Їхній амбітний задум був довірений майстрам-склодувам, які створили форму з миттєво впізнаваним контуром плечей. Пляшки виготовлялися суворо вручну, і одразу стали елегантною прикрасою на столах знаті. Згодом їхня популярність впала, але у 1973 році, завдяки колективній мрії 16 виробників з району Альба та у відповідь на ідеї Ренато Ратті (Renato Ratti), пляшка Albeisa була відтворена, а її використання врегульоване безпрецедентним статутом, який захищає та визначає використання цієї тари.

Справжньою інновацією, унікальною у своїй категорії, було не відтворення власне старої пляшки, а поєднання  її з територією вирощування винограду. Нова версія пляшки від 1973 року носить назву буквально, як погони, – в чотирьох місцях на плічках.  Associazione dei Produttori dell’Albese захищає право використання, пояснює правила, зокрема для яких сортів винограду та найменувань DOC/DOCG вона може використовуватися. З 2007 року пляшка Albeisa випускається також у полегшеній версії, яка важить приблизно на 30% менше традиційної моделі. Виробники все частіше використовують цю альтернативу, і попит на неї зріс з початкового мільйона пляшок у 2007 році до понад п’яти мільйонів на рік. Ця новація означає зниження споживання енергії та сировини для виробництва пляшки, а також помітне зменшення викидів CO2. Albeisa – це прогресивний та масштабний, відомий на міжнародному рівні  проєкт, що охоплює майстерність виноробів, природні та гастрономічні принади регіонів, збереження навколишнього середовища та справді унікальної енологічної спадщини.  Сьогодні він включає близько 300 виробників, які експортують майже 18 мільйонів пляшок чудових вин любителям вина по всьому світу.

Цього року Консорціум Albeisa вивів на подіум зіркові вина своїх регіонів – як прем’єрних, так і ретроспективних вінтажів.

Italian Taste Summit – нові можливості і перспективи

Впродовж двох днів, 13 і 14 квітня, озеро Гарда знову стало місцем зустрічі винних експертів, байєрів і винних журналістів з усіх куточків Європи, США, Азії та Близького Сходу, які приїхали відкрити для себе нові італійські вина, щоб принести ці відкриття, знання та історії до своїх рідних країн і паралельно зробити свій внесок у створення загального комьюніті. Серед цих представників винного світу була і Вероніка Бусел – керуючий партнер WTA.

Italian Taste Summit

П’ятий Italian Taste Summit було організовано виноробнями Masi Tenuta Canova (Лацизе, Верона) та Le Possessioni Serego Alighieri (Сант’Амброджо ді Вальполлічелла, Верона), які історично мають тісні зв’язки з Гарда та Вальполічелла.

Italian Taste SummitСлід зазначити, що захід Italian Taste Summit закритий для публіки, потрапити на нього можуть  лише оператори ринку і лише за запрошеннями, які були підтверджені заздалегідь. Концепцією та організацією заходу займалася команда італійських та іноземних професіоналів з агенції Wine Global Aspect Miro & Co. під керівництвом провідної персони винного світу Джоанни Міро. Головним партнером Саміту став місцевий банк Crédit Agricole FriulAdria – банківський партнер, що спеціалізується на послугах для ланцюжків постачання вина.

Italian Taste Summit

Під час Italian Taste Summit 2022 найвідоміші національні виробники вина продемонстрували свої найкращі та новітні вина, поділилися яскравими історіями та стратегіями – і все це в прекрасній атмосфері чарівного Serego Alighieri Tenuta, маєтку у Вальполічеллі, що має давні історичні, культурні та виноробні традиції, що нараховують більш ніж 650 років.

Italian Taste Summit

50 найкращих виноробень Італії, серед яких Masi Agricola, Endrizzi, Maeli, Onepiò, Ermacora, Panizzari, Ronco Margherita, Briziarelli та багато інших, у приватній та стильній атмосфері зробили все можливе, щоб продемонструвати свої сильні сторони та майстерність. Виноробні представили на високому рівні свої регіони та терруар. І це саме те, що вони повинні робити, щоб виділитися в конкурентній боротьбі в постпандемічній реальності! Усі ці кроки фіксували медіа, зокрема наші улюбленці –  La La Wine.

Italian Taste Summit

У середу, 13-го квітня, інтенсивний ранок винних дегустацій і семінарів завершився довгоочікуваною вечіркою Bubble Party в Sala Fruttaio, Masi Tenuta Canova. За меню відповідав шеф-кухар Джакомо Саккетто, який очолює свій ресторан La Cru di Grezzana, розташований за двадцять кілометрів від Верони, а свою кухню він визначає як «вишукану, місцеву, реальну». Його любов і повага до регіону та місцевої продукції були високо оцінені, і разом із класичною зіркою Мішлен, шеф-кухар отримав зелену зірку, яку присуджують ресторанам, що приділяють велику увагу екологічності. Джакомо Саккетто – також шеф-кухар ресторану Masi Wine Experience.

Italian Taste Summit

Меню, тісно пов’язане з регіоном і його сировиною, було створено в поєднанні з кожним із 6 вин: Sauvignon Friuli Colli Orientali DOC di Ermacora, Piancastello Brut Riserva Trento DOC Classic Method від Endrizzi, Party Lugana Doc Spumante Extra Dry від Onepiò, Dilì Moscato Giallo Igt Veneto Organic від Maeli, Quaranta Lune VSQ Classic Method Millesimato Extra Brut від Panizzari, а головний шеф-кухар Джакомо Саккетто супроводжував його своєю лекцією. Обід став вінцем гармонії між філософією Саккетто та Галлуцці (Masi) і основоположною ідеєю Italian Taste Summit: «Любов до терруару».

Завершився обід бурхливими аплодисментами гостей на адресу кухаря!

Italian Taste Summit

Після обіду всі гості були розділені на 2 групи, де байєри брали участь в організованих B2B-зустрічах та технічних дегустаціях, а представники винних медіа перейшли до вертикальних дегустацій вин з кращих марочних сортів окремих регіонів та зустрічалися з виробниками. Все це відбувалося в приміщеннях виноробні Serego Alighieri.

Italian Taste Summit

У четвер, 14 квітня, продовжилися B2B-зустрічі та технічні дегустації з гідами винного сектору. Водночас організатори заохочували до діалогу за участі місцевих виробників та всіх зацікавлених сторін, що мало закласти основи для майбутньої співпраці.

Italian Taste Summit

Для Drinks+ та Wine Travel Awards Italian Taste Summit – це подія, наповнена зустрічами, семінарами та дегустаціями, яку ми не могли пропустити, адже це нагода не лише дізнатися про італійське вино та познайомитися з професіоналами, які причетні до його створення, але й знайти нові формати співпраці!

Italian Taste Summit

Під час заходу Вероніка Бусел – керуючий партнер WTA – провела презентацію проєкту Wine Travel Awards та мала розмови з гостями про перспективи винного туризму в постпандемічному світі. Команда WTA готова прийняти на борт нових членів спільноти WTA на другий рік кампанії – 2022-2023!

П’ятий Italian Taste Summit пройшов 13 і 14 квітня на озері Гарда, що знову стало місцем зустрічі винних експертів, байєрів і винних журналістів з усіх куточків Європи, США, Азії та Близького Сходу.

Підсумки 13-го Concours Mondial du Sauvignon

Комунікаційна медіагрупа Drinks+ отримала запрошення взяти участь у Concours Mondial du Sauvignon ще до 24 лютого 2022 року і, звісно, була рада участі у такій значній винній події та можливості зустрітися з винними професіоналами з усього світу. Але сталося 24 лютого… і український прапор на дегустаційному столі, серед усіх інших міжнародних прапорів, символізував набагато більше, ніж просто країну на винному конкурсі. І ми гордо його несли.


Гордість і репутація вин Совіньон Блан. Значення конкурсу

Совіньон Блан, що входить до ТОП-3 найбільш поширених міжнародних білих сортів винограду в світі, привернув до себе таку велику увагу за останнє десятиліття і настільки завоював визнання винного світу, що винороби з усього світу почали експериментувати набагато більше у своїх підвалах, щоб урізноманітнити пропозиції та задовольнити потреби найвибагливіших споживачів.

Цілями Concours Mondial du Sauvignon є визнання та нагородження вин, виготовлених з винограду сорту Совіньйон Блан, демонстрація різноманітності цього сорту, а також популяризація якості та різноманітності вин з сорту Совіньон та його найвидатніших стилів, їхня популяризація серед споживачів та ринків. Цей конкурс є найбільш великим та найбільш значущим міжнародним конкурсом, повністю присвяченим винам Совіньйон Блан.

Concours Mondial du Sauvignon

У 2022 році у конкурсі взяли участь 1120 вин з 23 країн-виробників, включаючи Францію, Італію, Австрію, Нову Зеландію, Південну Африку та Чилі. Зростання популярності Concours Mondial du Sauvignon у Східній Європі підтверджується збільшенням кількості заявок з Чехії, Румунії, Угорщини та Хорватії.

Concours Mondial du Sauvignon

За останнє десятиліття конкурс проходив у регіонах виробників Совіньон по всій Європі, включаючи Бордо, Турень, Штирію, Руеду та Фріулі. У 2022 році Concours Mondial du Sauvignon відбувся з 17 по 20 березня в Торриш-Ведраш, невеликому красивому містечку, розташованому приблизно за годину на північ від Лісабона. У 2018 році за різноманітність вин цього виноробного регіону Торриш-Ведраш був нагороджений RECEVIN як «Європейське винне місто».

Судді та оцінки Concours Mondial du Sauvignon

Щоб гарантувати неупереджений та збалансований підхід, а також різноманітність знань – процес оцінювання проводили судді вищого класу з понад двадцяти країн, включаючи представника України. До складу журі увійшли MW, виробники, винороби, сомельє, дистриб’ютори, винні автори та журналісти, інфлюєнсери галузі з багатим дегустаційним досвідом.

Сліпі дегустації з понад 80 зразками були розділені між 2 конкурсними днями. Під час дегустацій вина групують з урахуванням походження, категорії, пропорцій купажу та ціни.

Concours Mondial du Sauvignon

Щоб домогтися правильності оцінок та убезпечити споживачів, після конкурсу організатори проводять перевірку переможців шляхом порівняння обраних продуктів з анонімно придбаними зразками з тієї ж партії.

Цього року за допомогою новітніх технологій усі оцінки були подані в цифровому форматі, кожен суддя мав гаджет – оціночний планшет з заздалегідь встановленими характеристиками вина, а також вільну форму для обґрунтування особистої оцінки судді. Кожна група суддів мала свого керівника для обговорення можливих сумнівів та досягнення спільного розуміння того, чи варте конкретне вино особливого визнання.

Медалі та визнання

Головними показниками успіху на конкурсі стали золоті та срібні медалі в окремих категоріях. Крім того, журі присудило спеціальні нагороди зразкам, які отримали найвищі бали в спеціальних категоріях, таких як Sauvignon Blend, Sweet Sauvignon, Oaked Sauvignon, Best Sauvignon in the Competition.

Concours Mondial du Sauvignon

Рейтинг медалей у 2022 році: цьогоріч лідером стала Франція з 143 медалями, а найбільш нагородженим регіоном – Долина Луари, зі 100 медалями. Далі йде Австрія з 75 медалями (варто відзначити, що 39 золотих і 32 срібнні медалі, а також 2 спеціальні нагороди отримали вина зі Штирії). Третьою найбільш визнаною винною країною на конкурсі стала Італія з 31 медаллю.

Concours Mondial du Sauvignon

Понад 96% австрійських вин у конкурсі були зі Штирії, регіона-виробника Совіньон, який за останні кілька років отримує все більше світового визнання. І навіть незважаючи на те, що дегустації проводилися наосліп, незабаром, коли з’явилися результати, я зрозуміла, що найвищі виставлені мною бали були саме винам, виробленим у Штирії.

Австрійські відкриття

Спробувавши наосліп стільки зразків Совіньйон Блан, я переконалася в правильності ідеї про великий терруар, особливо для цього сорту винограду – безперечно, це австрійський регіон Штаєрмарк. Совіньйон Блан – це одна з «фірмових страв» Штаєрмарку, де вина часто демонструють свіжість, потужність, гарний баланс, об’єм, пряну або солону мінеральність, аромат стиглих фруктів і, перш за все, хороший потенціал витримки.

Штаєрмарк (Steiermark), відомий англійською мовою як Styria, знаходиться у південно-східній та центральній Австрії, межує зі Словенією на півдні та Bundesländer Kärnten (Каринтія) на півдні, Зальцбургом на заході, Oberösterreich і Niederösterreich (Верхня та Нижня Австрія) на півдні і Бургенландом на сході.

Concours Mondial du Sauvignon

Штирія зібрала також найбільше нагород в категорії «Дуб» – 42 (причому майже 60% відзначених вин Штирії були дубовими), а також нагороду Revelation Oaked Sauvignon 2022 року, присуджений Peter Skoff Sauvignon blanc Ried Kranachberg Reserve 2015.

Вина світового класу з сорту Совіньйон Блан виготовляють в усіх 3 виноробних регіонах Штирії з позначкою DAC (Districtus Austriae Controllatus). Коли так багато провідних виноробів зосереджуються на одному сорті, успіх неминучий. Слід зазначити, що терруар виноробного регіону Штирії призначений саме для цього сорту, а варіанти Styrian Sauvignon Blanc, витримані в дубі, були особливо успішними на Concours Mondial Sauvignon.

Concours Mondial du Sauvignon

Вина Штирії відіграють важливу роль на світовій арені Совіньон, вони регулярно представлені на великих конкурсах, в тому числі, таких як Concours Mondial Sauvignon. Деякі з найшановніших світових експертів з вина включили Совіньон Блан зі Штирії до переліку найкращих сухих білих вин у світі.

Програма

Крім двох днів офіційних дегустацій, члени журі відвідали майстер-клас із Совіньон Блан та майстер-клас з регіональних вин приймаючого міста. Якщо ви опинитесь тут, знайдіть час, щоб відвідати 4 місцеві виноробні з об’єктами винного туризму: Adega Mãe, Quinta de Almiara, Quinta da Boa Esperança та Quinta da Folgorosa. Всі 4 виноробні показали високу якість гостинності, сервісу та автентичності.

Concours Mondial du Sauvignon

Організатори намагались продемонструвати деякі португальські традиції, використовуючи автентичну музику фаду, смачну місцеву їжу та вина, і все це увінчувала безліч захоплюючих краєвидів: ви мали  можливість безкінечно спостерігати за красою португальської землі, наприклад, медитувати на заході сонця в Санта-Клауса – частині муніципалітету Торриш-Ведраш.

Concours Mondial du Sauvignon

Усі культурні заходи були організовані таким чином, щоб краще пізнати Португалію та налаштувати особливий зв’язок з цією чудовою виноробною країною.

2022 Concours Mondial du Sauvignon Revelations

Одним з ключових спостережень суддів стала безпрецедентно велика кількість дубових Совіньон Блан, що взяли участь у конкурсі цього року: 225, або п’ята частина від загальної кількості заявок. Більшість дубових вин Совіньон походили зі Штирії та Бордо. І вони продемонстрували себе надзвичайно добре, 35% з них отримали медалі.

Підсумки Concours Mondial du Sauvignon 2022:

Dubourdieu Trophy (Best Competing Sauvignon)

Domaine Jean-Christophe Mandard Blanc 2020
Touraine Chenonceaux, Loire Valley, France

Tonnellerie Sylvain Trophy (Oaked Sauvignon Revelation)

Peter Skoff Sauvignon blanc Ried Kranachberg Reserve 2015
Styria, Austria

Sauvignon Blend Revelation

Ktima Biblia Chora White 2021
Mt Panego, Macedonia, Greece

Sweet Sauvignon Revelation

SKALÁK Sauvignon Slámové Víno 2015
Slovacka, Moravia, Czech Republic

Loire Revelation

Caillottes 2020, Joël & Sylvie Cirotte
Sancerre, Loire Valley, France

Austria Revelation

Wruss Sauvignon Blanc Gamlitz DAC 2020
South Styria, Austria

New Zealand Revelation

Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2021
Marlborough, South Island, New Zealand

Italy Revelation

Cantina Rauscedo Sauvignon 2020
Venezia Giulia IGT, Friuli Venezia Giulia, Italy

South Africa Revelation

Diemersdal The Journal Sauvignon blanc 2021
Cape Town, Coastal Region, South Africa

Повний перелік результатів тут.

Комунікаційна медіагрупа Drinks+ отримала запрошення взяти участь у Concours Mondial du Sauvignon ще до 24 лютого 2022 року і, звісно, була рада участі у такій значній винній події та можливості зустрітися з винними професіоналами з усього світу. Але сталося 24 лютого… і український прапор на дегустаційному столі, серед усіх інших міжнародних прапорів, символізував набагато більше, […]

Вино може принести користь здоров’ю. Червоне чи біле?

Вчені зі штату Айова детально розібралися, яке вино – червоне, біле чи ігристе – корисніше для здоров’я.


Дослідники з Айови виявили, що вживання пива чи міцних спиртних напоїв призводить до накопичення вісцерального жиру, що може збільшити ризик серцевих захворювань та інших проблем зі здоров’ям. Вісцеральний жир обволікає внутрішні органи, і позбутися його нелегко.

Вчені пишуть, що вживання червоного вина дорослими учасниками знизило рівень накопичення вісцерального жиру, що обумовлено зменшенням запалення та підвищенням рівня ліпопротеїнів – білків, які вважаються хорошим холестерином. З 1869 випробуваних 59% становили чоловіки віком від 40 до 80 років.

Таким чином вчені з Айови пов’язали користь від червоного вина зі зменшенням вісцерального жиру, біле ж вино, на їхню думку, робить міцнішими наші кістки.

вживання червоного та білого вина

В Україні багато виноробів, які виготовляють відмінне вино, і, не дивлячись на військову агресію росії й намагання ворога зруйнувати все, що ми маємо, наші винороби продовжують працювати та виробляти гарний продукт, а також брати участь в конкурсах та дегустаціях. Одже, немає сумнівів, що, незважаючи ні на що ми матимемо хороше вино. Червоне та біле! 🙂

Бріттані Ларсен (Brittany Larsen), доктор Університету штату Айова та співавтор дослідження каже, що вони виявили вищу мінеральну щільність кісток у людей похилого віку, які помірно пили біле вино. «Ми не виявили такого ж зв’язку між споживанням пива чи червоного вина, – пише вчений у звіті. – Старіння організму супроводжується збільшенням в ньому вісцерального жиру, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань, також з віком відбувається зниження мінеральної щільності кісток. Дослідження показало, що червоне та біле вино можуть допомогти вирішити обидві ці проблеми, і це дуже важливо для здоров’я населення загалом».

вживання червоного та білого вина

Вчені з Айови наголошують, що довгий час алкоголь вважався одним з ключових факторів епідемії ожиріння. Але були й протилежні думки. «Ми вирішили розібратися у суперечливих думках за допомогою дослідження. І один із способів, з допомогою якого це можна здійснити – вивчити різні види алкоголю та їхній вплив на здоров’я людини».

Більшість попередніх досліджень традиційно розглядали алкоголь як єдине ціле, а не вимірювали окремо вплив пива, сидру, червоного, білого або ігристого вина та міцних спиртних напоїв на здоров’я людини. Група вчених із Айови має намір продовжити дослідження саме в такому ключі. Найближчим часом дослідники мають намір вивчити, як певна дієта плюс вживання алкоголю впливають на захворювання головного мозку та когнітивні функції у людей похилого віку з легкими когнітивними порушеннями.

Джерело: hedrinksbusiness.com
Фото: epravda.com.ua, goodnet.org.ua, ukrhealth.net

Вчені зі штату Айова детально розібралися, яке вино – червоне, біле чи ігристе – корисніше для здоров’я. Дослідники з Айови виявили, що вживання пива чи міцних спиртних напоїв призводить до накопичення вісцерального жиру, що може збільшити ризик серцевих захворювань та інших проблем зі здоров’ям. Вісцеральний жир обволікає внутрішні органи, і позбутися його нелегко. Вчені пишуть, […]

Fiori di CORDICI – зірка Апулії

Компанія F.W. Langguth Erben представляє нове червоне вино.


Новинка від німецької компанії F.W. Langguth Erben – сухе італійське органічне червоне вино Fiori di CORDICI, виготовлене із автохтонного сорту винограду – Nero di Troia.

Fiori di CORDICI

Цей сорт походить із сонячних місць італійської Апулії, які відомі теплими ночами та близькістю до моря, а саме – з міста Троя. Виноград для вин вирощується відповідно до вимог органічного виноробства.

Fiori di CORDICI має рубіново-червоний колір, в ароматі тонкі пряні нотки, вишня та ожина. Це ідеальна пара для пасти, м’яса на грилі та пікантного сиру.

Джерело: https://langguth.de
Фото: istockphoto.com/uk

Компанія F.W. Langguth Erben представляє нове червоне вино. Новинка від німецької компанії F.W. Langguth Erben – сухе італійське органічне червоне вино Fiori di CORDICI, виготовлене із автохтонного сорту винограду – Nero di Troia. Цей сорт походить із сонячних місць італійської Апулії, які відомі теплими ночами та близькістю до моря, а саме – з міста Троя. […]

Підбиваючи підсумки конкурсів

Найкращі вина Rosé Wine Session of Concours Mondial de Bruxelles та Concours Mondial du Sauvignon.


На сесії рожевих вин Concours Mondial de Bruxelles-2022 понад 1000 зразків виборювали престижні медалі. Були представлені регіони-виробники rose з тридцяти країн.

«Проводячи сесію рожевих вин, ми прагнемо реагувати на зростаючий інтерес споживачів, а також приділяти rose ту увагу, на яку вони заслуговують на міжнародній арені», – говорить Бодуен Хаво (Baudouin Havaux), президент Concours Mondial de Bruxelles.

З 2002 року світове споживання рожевого вина зросло майже на 40%.

Найбільше зразків на Rosé Wine Session of Concours Mondial de Bruxelles представили країни, що домінують у виробництві рожевих вин у Європі: Франція (361), Іспанія (237), Італія (230). Головними конкурентами лідерів стали Австралія, ПАР, Мексика, Бразилія, Китай.

Rosé Wine Session of Concours Mondial de Bruxelles

Конкурс проходив у Вальядоліді, на батьківщині знаменитих рожевих вин Піренейського півострова. Флагманом якості та кількості rose регіону є D.O. Cigales, апелясьон, відомий своїм claret. Другий за значимістю – D.O. Ribera del Duero, він славиться темно-рожевими винами «ojo de gallo» (півняче око). Ще один апелясьон – D.O. Tierra de León, відомий винами, які виготовляються з сорту Prieto Picudo, що має темну шкірку.

«Наш муніципалітет єдиний на Піренейському півострові, який має п’ять Denominations of Origin (D.O.), вони розташовані більш ніж на 27 000 га, на яких вирощують близько двадцяти сортів винограду, – коментує Оскар Пуенте (Oscar Puente), мер Вальядоліда. – Отже, і вибір місця проведення конкурсу є очевидним».

Конрадо Іскар (Conrado Íscar), президент Valladolid Provincial Council розповів, що два рожеві вина з Вальядоліда вже одержували призи на Concours Mondail de Bruxelles: у 2017 та 2018 роках. «Конкурс – це унікальна можливість представити Вальядолід як виноробний регіон та локацію винного туризму найвищого рівня», – наголошує Конрадо Іскар.

Журі Rosé Wine Session – це 60 експертів з 25 країн. На жаль, через військову агресію рашистів, Ольга Піневич-Тодорюк, головний редактор журналу Drinks+, суддя низки міжнародних конкурсів, у тому числі Mundus Vini та Concours Mondial de Bruxelles, не змогла бути присутньою на Rosé Wine Session of Concours Mondial de Bruxelles-2022. Але ми віримо у перемогу та впевнені, що наступного року наш професіонал обов’язково буде у складі журі престижного конкурсу рожевих вин.

Володарями золота стал 1% наданих зразків: Франція (5), Іспанія (2), Італія (2), Молдова (2), Румунія (1), Чехія (1).

Найвищі оцінки у своїх категоріях отримали:

• 2022 Best Rosé of the Competiton – Vinolok Trophy, Guy de FOREZ  2017 Rosé des Riceys, France;

• 2022 Medium-Dry Rosé Wine Revelation, Znovin Znojmo – Rulandské Modre Rose – Pozdne Sber Pínot 2017, Velkopavlovická, Czech Republic;

• 2022 Sparkling Rosé Wine Revelation, Jidvei Winery, 2017 Mysterium Roze Brut Târnave, Romania;

• 2022 French Rosé Wine Revelation, Domaine La Grande Bauquiere, 2021 Moment Inattendu Côtes de Provence rosé, France;

• 2022 Spanish Rosé Wine Revelation, Torrelongares Rosado 2021, Tempranillo – Garnacha Cariñena, Spain;

• 2022 Italian Rosé Wine Revelation, Menhir Salento, 2021 Pietra Rosato Salento IGT, Italy;

• 2022 Portuguese Rosé Wine Revelation, Madre de Água, 2020 Terras Madre de Água Rosado Dão, Portugal.

Rosé Wine Session of Concours Mondial de Bruxelles



У Concours Mondial du Sauvignon 2022 року, найбільшому міжнародному конкурсі, присвяченому виключно сорту Совіньйон, участь взяли 1120 зразків з 23 країн.

Вероніка Бусел (ISVV, Université de Bordeaux, WSET LEVEL 3, диплом Consejo Regulador de La Rioja), керуючий партнер Wine Travel Awards була одним із членів журі Concours Mondial du Sauvignon 2022.

На додачу до золотих та срібних медалей Concours Mondial du Sauvignon присуджував спеціальні нагороди учасникам, які отримали найвищі бали у спеціальних категоріях, таких як: Sauvignon Blend, Oaked Sauvignon, Sweet Sauvignon, Best Sauvignon.

Concours Mondial du Sauvignon 2022

Цього року на конкурс було представлено безпрецедентно велику кількість витриманих у дубі вин – 225 зразків, більшість з яких вироблено у Бордо та Штирії, з них 35% отримали престижні нагороди. З 39 золотими та 32 срібними медалями штирійські совиньйони ще раз довели свою перевагу.

Штирія здобула найбільшу кількість нагород у категорії Oaked Sauvignon (42), а також нагороду Revelation Oaked Sauvignon 2022, присуджену Peter Skoff Sauvignon Blanc Ried Kranachberg Reserve 2015.

У 2022 році до першої п’ятірки медалістів входять Франція, Австрія, Італія, ПАР та Чехія. Регіоном із найбільшою кількістю нагород цього року стала долина Луари – 100 медалей. Штирія посідає друге місце з 71 нагородою, а Фріулі та Бордо – ділять третє місце з 22 медалями кожен.

Denis Dubourdieu Trophy 2022 за найкращий совіньйон отримало вино Touraine Chenonceaux Domaine Jean Christophe Mandard Blanc 2020. «Як виробники вина AOC Touraine, ми пишаємось, що входимо до кращих совіньйонів у світі», — каже голова AOC Touraine.

Concours Mondial du Sauvignon 2022

Найкращим вином у категорії Sweet Sauvignon стало SKALÁK Sauvignon Slámové Víno 2015, вироблене в Чеській Республіці. Золоті медалі у тій же категорії були вручені винам із Румунії, Австрії, Чилі, Чехії та Молдові.

Найкращим Sauvignon Blend стало грецьке Ktima Biblia Chora White 2021, бленд Sauvignon Blanc та Assyrtiko.

Фото: museumplanetarium.org, cmsauvignon.com, concoursmondial.com, facebook.com/cmsauvignon

Найкращі вина Rosé Wine Session of Concours Mondial de Bruxelles та Concours Mondial du Sauvignon. На сесії рожевих вин Concours Mondial de Bruxelles-2022 понад 1000 зразків виборювали престижні медалі. Були представлені регіони-виробники rose з тридцяти країн. «Проводячи сесію рожевих вин, ми прагнемо реагувати на зростаючий інтерес споживачів, а також приділяти rose ту увагу, на яку […]

Італійська Franciacorta досягає нових рекордів продажів

Знамените ігристе вино, яке виробляється в провінції Брешія регіону Ломбардія, показує фантастичні результати продажів, рівень яких перевищив допандемічні показники і досяг 20,3 млн пляшок. У зв’язку з цим деякі винороби навіть вимушені шукати додаткові виноградники, аби задовольнити зростаючий попит.


Виробники франчакорти повідомили про зростання продажів на 28,3% минулого року порівняно з 2020 роком, коли продажі впали майже на 10% до 15,8 млн пляшок. За даними Консорціуму вин Франчакорти, продажі у розмірі 20,3 млн пляшок у 2021 році також перевищили загальний обсяг продажів у 17,6 млн пляшок, який був до пандемії у 2019 році.

В консорціумі з оптимізмом дивляться на те, що все більше споживачів відкривають для себе ці ігристі вина, виготовлені традиційним способом в італійському регіоні Брешія.

Franciacorta

Артуро Зіліані (Arturo Ziliani), генеральний директор Berlucchi, провідного виробника Franciacorta, охарактеризував 2021 рік як «дуже позитивний» і додав:  «Під час пандемії люди хотіли «нагородити» себе смачною їжею та особливими напоями, тому у часи Covid вони почали обирати продукти вищої якості. До того ж, Berlucchi має широку мережу каналів дистрибуції – ці фактори забезпечили стабільний рівень продажів навіть у час пандемії».

Franciacorta

Щодо зростання цін на Franciacorta, то Артуро Зіліані пояснює це кількома факторами, включаючи обмежений обсяг виробництва: «Останніми роками ми мали деякі природні явища, які негативно вплинули на наше виробництво – варто згадати лише пізні заморозки у 2017 році та град у 2020 –  і, як наслідок, ціни зростають. Крім того, минулого року ціни на інші ресурси, які ми використовуємо (скло, корок, енергія тощо), у свою чергу, також зросли».

Наразі серед виробників франчакорти домінують три великих гравці – Berlucchi, Bellavista и Ca’ Del Bosco, проте зростаючий споживчий попит викликав у нового покоління дрібніших виноробів бажання отримати більше виноградників, а не робити закупи винограду. Але представники консорціуму дуже стримані в своїх коментарях щодо цього: «Ми знаємо, що є ще трохи місця, аби висадити виноградники, але, на жаль, ми не готові поки що ділитися конкретною інформацією. Набагато збільшити кількість насаджень неможливо, тому що площа нашої території дуже маленька, а висадження за її межами заборонена».

Franciacorta

До того ж, існуючі правила виробництва Franciacorta DOCG обмежують максимальну врожайність  у кількості не більше 12 тонн винограду на гектар, і наразі консорціум не планує розглядати зміни до цих та інших суворих правил виробництва: як керівництво об’єднання, так і виробники, що до нього входять, вважають якість вина своєю головною метою.

Джерело: decanter.com
Фото: vipshop5w.ml

Знамените ігристе вино, яке виробляється в провінції Брешія регіону Ломбардія, показує фантастичні результати продажів, рівень яких перевищив допандемічні показники і досяг 20,3 млн пляшок. У зв’язку з цим деякі винороби навіть вимушені шукати додаткові виноградники, аби задовольнити зростаючий попит. Виробники франчакорти повідомили про зростання продажів на 28,3% минулого року порівняно з 2020 роком, коли продажі […]

Компанія Nyetimber повідомляє про рекордне зростання продажів та прибутку

Провідний англійський бренд ігристих вин Nyetimber в 2021 році встановив рекорд як з продажу, так і з виробництва. Порівняно з попереднім роком продажі у Сполученому Королівстві зросли на 55%, в Європі – на 89%.


Найбільш популярними продуктами Nyetimber у 2021 році були Nyetimber Rosé, його розпродали до серпня 2021 року, а також Nyetimber Classic Cuvee, яке довелось дадатково виставити в продаж в кінці року через безпрецедентний попит.

Очікується, що компанія продовжить своє зростання: до 2030 року планується виготовлення двох мільйонів пляшок. Серед ігристих вин Великобританії Nyetimber лідирує протягом 30 років. У 2021 році на експорт пішло близько 15% запасів виробника.

Nyetimber

У жовтні 2021 року, у першому в історії спеціальному звіті MW Тіма Аткіна (Tim Atkin) England Special Wine Report, компанія була названа «виробником вина року». Спеціальний звіт по Англії за 2021 рік став результатом однієї з найбільших одиночних дегустацій англійських вин, що колись проводились, і ще одним підтвердженням унікальності бренду.

Вважається, що саме Nyetimber є першим виробником англійських ігристих, який вирощує три сорти винограду виключно для цієї категорії вин: Шардоне, Піно Нуар та Піно Меньє.

Nyetimber

«Попит на наші вина продовжує зростати не лише у Великій Британії, а й у всьому світі. Дуже приємно бачити постійно зростаючу кількість споживачів, які цінують досвід, важку роботу та самовідданість, вкладені у створення кожної пляшки нашого вина. Приємно бачити, що популярність Nyetimber та галузі загалом продовжують зростати такими темпами», – коментує результати року Ерік Хірема (Eric Heerema), генеральний директор та власник компанії.

Вина Nyetimber регулярно беруть участь у різних знакових заходах високопосадовців: ці ігристі подавались в американському посольстві в Лондоні, президенту Бараку Обамі (Barack Obama) на Даунінг-стріт – офіційній резиденції Прем’єр-міністра Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, президенту Дональду Трампу (Donald Trump) на вечері у Бленгеймському палаці.

Nyetimber

Gusbourne, ще один провідний виробник вина в Англії, також повідомив про зростання продажів. Після поступового відновлення після локдауну прибуток виноробні збільшився на 95% до 4,1 млн фунтів стерлінгів за рік, що закінчився 31 грудня 2021 року: це, за словами власників, безсумнівно відображає зростання продажів. Чистий виторг за 2020 рік склав 2,1 млн фунтів стерлінгів, а в 2019 році – 1,7 млн фунтів стерлінгів.

Підготувала О. Бантишева за матеріалами harpers.co.uk
Фото: facebook.com/Nyetimberwines

Провідний англійський бренд ігристих вин Nyetimber в 2021 році встановив рекорд як з продажу, так і з виробництва. Порівняно з попереднім роком продажі у Сполученому Королівстві зросли на 55%, в Європі – на 89%. Найбільш популярними продуктами Nyetimber у 2021 році були Nyetimber Rosé, його розпродали до серпня 2021 року, а також Nyetimber Classic Cuvee, […]

X
Украина