Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Каберне Фран – яскрава зірка Віллані

«Згадуєш про Віллань, на думку одразу спадає Каберне Фран. Згадуєш Каберне Фран – одразу думаєш про Віллань». Це усталена фраза угорських виноробів, а також поціновувачів вин Віллані – найпівденнішого із виноробних регіонів Угорщини. Але сталими є лише слова, адже кожен винороб рухається до ідеалу, має власний стиль, а в найближчі роки вина Віллані прагнуть піднятися на п’єдестал найкращих вин Європи. Переконатися в цьому головний редактор Drinks+ Ольга Піневич-Тодорюк змогла, відвідавши Угорщину та Franc&Franc Forum and Tasting Day 2021 – шосту щорічну головну винну подію у Віллані.


Коли у Віллані свято…

Дводенне свято Каберне Фран складається з міжнародної конференції, за якою слідує день дегустації, коли шанувальники сорту можуть ознайомитися з винним регіоном і моносортовими винами від різних виробників навколо Віллані.

Починаючи з 2015 року, коли вперше винороби з долини Луари (Франція) разом з угорськими презентували свої вина, конференція та дегустація стали щорічною еталонною подією сорту Каберне Фран. В програму заходу входили дегустації класичних, преміальних та суперпреміальних вин сорту Каберне Фран, а у Віллані його все частіше називають Віллані Фран, в інтерпретації визнаних експертів.

Віллань

Каберне Фран займає особливе місце у Віллані, де він знайшов свій дім, а вино з цього сорту стало одним із флагманів винного регіону. Згідно офіційних даних, загальна площа найпівденнішого регіону Угорщини з її субсередземноморським кліматом становить 4500 га, з яких лише 2500 га засаджені лозами. Завдяки особливим кліматичним умовам, унікальному ґрунту та завзятій роботі виноробів вина з сорту Каберне Фран у  Віллані демонструють мистецьку елегантність, баланс, чудову структуру, є досить універсальними, дають змогу підкреслити роботу кожного винороба, щоб надати їм індивідуальних характеристик.

Щодо законодавчих особливостей, то категорії преміум і суперпреміум продаються під визнаним брендом Villany Franc. Каберне Фран витримується в дубових бочках щонайменше рік, а також отримує свої найкращі характеристики від витримки у пляшках. Суперпреміум Villany Franc має бути зроблений зі 100% сорту Каберне Фран, витриманий не менше року у бочці та пляшці. Вперше такі правила були введені у 2015 році.  Слід зазначити, що фактично Угорщина стала п’ятим за величиною виробником вин з сорту Каберне Фран у світі (після Франції, Італії, США та Чилі) з 1458 га виноградників, з яких 341 га знаходяться у Віллані, і площі цього сорту постійно зростають.

Franc&Franc Forum в деталях

У 2021 році конференція була задумана як своєрідний огляд вин з сорту Каберне Фран по всьому світу, оскільки регіон улітку 2022 готується прийняти перший міжнародний конкурс Franc du Monde. Слід також зазначити, що сам захід проходив на території виноробні та готельного комплексу у центрі Віллані – 4-зірковому готелі Bock Hotel Ermitage.

F&F2021 conference

Розпочали з дегустації віллані фран з усіх трьох категорій – класичної, преміальної та суперпреміальної, під назвою «Єдність у різноманітті». Ця панель передбачала тейстинг дванадцяти вин Віллані Фран: трьох класичних, шести преміальних і трьох суперпреміальних.

конференция МW

Існувала очевидна різниця в стилі між трьома категоріями: класичні вина демонстрували більшу фруктову яскравість, чітку сортову типовість, преміальні стилі демонстрували насиченість та силу вина, якому потрібен час стати ще більш витонченими та елегантними. В той же час вина суперпреміум-класу чітко відповідають інтернаціональному стилю з тривалішою витримкою, більшим впливом дуба, темними увареними фруктами, спеціями.

Особисто хотілося б відмітити виноробні Jackfall Bormanufaktura, Lelovits Tamas Pinceszete, Heumann Pinceszet, Sauska Boraszat, Bock Pince, Gere Attila Pinceszete.

Каберне Фран – інтернаціональна збірна

Учасники міжнародної конференції мали чудову нагоду прослухати майстер-класи від запрошених володарів титулу Master of Wine – Деметрі Уолтерс MW (Demetri Walters MW) та Пітер Мак Комбі MW (Peter Mc Combie MW).

рассказ о блюдах на конференции

Деметрі Уолтерс провів учасників конференції Старим Світом через центри Каберне Фран у Луарі – Бургей (Bourgeuil) і Шинон (Chinon), винами з Бержераку (Bergerac) і Тоскани (Toscana). В той час, як Пітер Мак Комбі очолив подорож навколо Нового Світу Каберне Фран через Аргентину, Нову Зеландію, Південну Африку та Чилі. Ми також познайомилися з різними терруарами, на яких висаджують Каберне Фран у Віллані, дізналися про експерименти з управління підрізками та ефекти видалення листя на кущах сорту Каберне Фран, відкрили деякі переосмислені традиції швабських страв, люб’язно представлені Золтаном Гьорфі (Zoltan Gyorffy) на прикладі ресторанів Bock Óbor Mandula і Sauska 48.

День дегустації

Другий день міжнародної конференції пройшов під знаком дегустацій на більш як 30 виноробнях, які презентують свої вина в 5 різних локаціях, включаючи виноробні Csányi, Gere A Winery, Gere Tamás & Zsolt Winery, Heumann и Vylyan Vineyard and Winery.

Наш шлях був прокладений через наступні.

Jammertal Wine Estate

Виноробне господарство розташоване в селі Віллань, засноване в 2001 році і складається з двох виноробень. Власні виноградники займають 75 га. Крім того, 25 га винограду закуповують у виноградарів-підрядників, які повинні дотримуватися суворих правил виробництва.

Червоні вина – сортів Каберне Совіньон, Каберне Фран, Мерло, Піно Нуар, Блауфренкіш і Блауер Португізер.Вина дозрівають у обладнаній відповідно до останніх технологій та дизайнерських рішень будівлі винниці у великих дерев’яних бочках або барріках, після ферментації з контрольованою температурою.

Великий асортимент продукції складається з брендів Cassiopeia, Koh-I-Noor, Wunderlich Classic та Wunderlich 4U. Екскурсію виноробнею та дегустацію провела талановита й обізнана, незважаючи на юний вік, Zsófia Kövesdi.

Jammertal Cellar

Особливим подарунком стали відвідани винниці Jammertal, яка  відкривається для гостей регіону лише в особливих випадках. Родина Бок (Bock) володіє винним погребом з 1850 року.

У 1946 році його було відібрано у родини, зрештою льох викупив у 1958 році Антал Бок (Antal Bock) і повернув до сімейної династії. У 1970-х роках його поглибили, переобладнання тривало до 1994 року.

Наразі погріб може вмістити 400 гектолітрів вина, втім на сьогодні в ньому зберігаються лише особливі вина родини Бок. У Jammertal Cellar можна побачити особливі музейні експонати – релізи, починаючи з 1981 року. Ми були удостоєні честі продегустувати вина  1991, 1992, 1995 вінтажів.

Csányi Winery

У далекому 1881 році виноробня була відома як Chateau Teleki Winery завдяки Жигмонду Телекі (Zsigmond Teleki), ім’я якого прославилося в Європі під час епідемії філоксери. З того часу виноробня перенесла безліч змін і наразі це масштабне виробництво з власними виноградниками площею понад 380 га та своїм власним брендом під назвою Teleki, а річний продаж становить 2 мільйони пляшок на рік.

Csányi Winery

Виноградники розташовані на живописних схилах околиць містечка Віллань, прославленого у винному світі тим, що тутешній клімат часто порівнюють із знаменитим Бордо. Пагорби Віллані захищають виноградні лози від поривчастого вітру, а температурні умови забезпечують особливості ґрунту.

Вина Csányi представлені декількома лінійками: Teleki Gasztro складається з моносортових вин і була створена для сектору HoReCa з міжнародних сортів. Teleki Selection представила три вина найкращих вінтажів. Chateau Teleki Villany – це вина преміум класу, створені на честь засновника виноробні Жигмонда Телекі. Kovilla Selection – назва лінійки пов’язана з віллою Kovilla, яка розташована посеред моря виноградників і стала свідком найважливіших історичних подій цього регіону. Csányi Selection – лінійка преміальних вин найкращих вінтажів, що мають нагороди національних та міжнародних конкурсів.

Bock Estate

Це підприємство можна назвати сімейним концерном. Родина Бок вирощує виноград і виробляє вино у виноробному регіоні Віллань з 1850 року. Любов до вина та виноробного ремесла передається від батька до сина протягом дев’яти поколінь.

bock wineryНа початку своєї кар’єри Йожеф Бок (József Bock) працював на ділянці трохи більше 0,5 га, а наразі родина культивує 145 га виноградників, виробляючи 36 видів вина, 6-7 тисяч гектолітрів в рік.

Перлиною Bock Hotel Ermitage можна впевнено назвати винний льох, який знаходиться під самим готелем – Circular Cellar. Його будівництво розпочалося в 1994 році і було завершено в три етапи (1994-1996, 1998-1999, 2002-2003). У 2008-2012 роках відбулися нові інвестиції, в ході яких для переробки та зберігання вина було побудовано ряд приміщень, переробний цех, два крила погребу (одне 30, інше 100 метрів) та каплицю – круглу винницю.

bock winery льохНа даний момент в погребі розташовано 1400 бочок, а також сталевий контейнер, придатний для зберігання 2300 гектолітрів вина. Назвати це погребом – нічого не сказати – це низка довгих тунелів, заповнених величезними винними бочками.

Bock Estate

В кінці 100-метрової винниці знаходиться особлива архітектурна композиція – каплиця Бок. Завдяки особливій акустиці, технології освітлення та атмосфері, це чудове місце для проведення концертів та весільних церемоній на 100-120 осіб.

Gere A Winery

Це сімейне підприємство, яке започатковано в 1991 році і зараз є однією із найславетніших виноробень Угорщини. Виноградники розташовані на 70 гектарах на схилах Kopar, Konkoly, Ördögárok и Csillagvölgy. Нині відомими винами виноробні є флагманське вино Kopar Cuvée, Solus і Attila Cuvée.

Виноробний регіон Віллань – неосяжна скарбниця червоних вин. Його порівнюють то з французьким Бордо, то з італійською Тосканою. Однак його аутентика полягає не у порівняннях, а у цілеспрямованому русі та масштабному просуванні вин регіону Віллань в усьому світі. І коли наша інтернаціональна делегація винних журналістів підняла келихи каберне фран – за те, щоб зустрітися разом у наступному році, ми всі розуміли, що невдовзі зустрічатимемо вина Віллані серед переможців найгучніших конкурсів і в картах ресторанів найвищого рангу. Бо вони того варті!

Фото: Zoltán ’Gadget’ Kiss та Ольга Піневич-Тодорюк 

«Згадуєш про Віллань, на думку одразу спадає Каберне Фран. Згадуєш Каберне Фран – одразу думаєш про Віллань». Це усталена фраза угорських виноробів, а також поціновувачів вин Віллані – найпівденнішого із виноробних регіонів Угорщини. Але сталими є лише слова, адже кожен винороб рухається до ідеалу, має власний стиль, а в найближчі роки вина Віллані прагнуть піднятися на […]

Уроки органічного виноградарства від Альберто Антоніні

Провідний винний консультант коментує підхід, який називає «регенеративним виноградарством».


Італійський енолог та винний консультант Альберто Антоніні (Alberto Antonini), власник виноробні Poggiotondo, яка розташована в регіоні Кьянті, нещодавно в одному зі своїх інтерв’ю розповів «покроковий рецепт» вирощування здорового високоякісного винограду для виробництва виразних яскравих вин.

Ключовим аспектом для Антоніні є перехід до виноградарства «без синтетичних матеріалів», будь то хімічні добрива або гербіциди та пестициди. «Але, на жаль, не кожен може це зробити», – наголошує знаменитий енолог. Альберто Антоніні каже, що він збирається пояснювати власникам виноробень, з якими співпрацює, чи можуть вони переходити до органічних методів вирощування винограду, чи ні. «Деякі райони не можуть оброблятися без синтетичних матеріалів, а отже, не повинні використовуватися для виноградарства. Органіка вчить нас тому, де ми повинні, а де не повинні вирощувати виноград».

Серед головних проблем промислового землеробства Антоніні називає обіцянки того, що можна робити все де б то не було. «Але це не так, можна безрезультатно намагатися вирощувати виноград, і через 20 років хтось один із двох помре – виноградар чи виноградник».

Уроки органічного виноградарства від Альберто Антоніні

Ще одна проблема для фермерів, які вибрали органічний шлях – хибна борошниста роса. «Якщо ви по-справжньому за стійке виноробство і, разом з тим, перебуваєте у боротьбі з цією грибковою хворобою, можливо, вам слід робити щось інше. Інакше кажучи, якщо винороб не можете дотримуватись правил органіки там, де знаходиться – це місце не підходить для вирощування винограду і слід використовувати цю землю якось інакше».

Наступне, на чому загострює увагу винний консультант – безпосередньо сам перехід від традиційних методів ведення сільського господарства до органічних, Антоніні порівнює рослину з наркоманом і вважає, що коли виноградар «перестає годувати її синтетикою» – виникає проблема.

Але, разом з тим, Альберто Антоніні окреслює ознаки регенерації ґрунту – він стає пористим, такий ґрунт енолог описує як «протилежність ущільненню, яке ви отримуєте за традиційного землеробства». За його словами ґрунт без синтетики – пористий ґрунт, і це дозволяє глибоко проникати воді, а також кисню та органічним речовинам, які живитимуть мікроби у ґрунті, «їм потрібна вода для пиття, кисень для дихання та їжа для зростання». У свою чергу, ці мікроби «дозволяють тонкому корінню виноградної лози поглинати мінерали з ґрунту, а це означає, що ґрунт матиме набагато більш високу родючість».

Винний консультант запевняє, що «ущільнений ґрунт із поверхневим корінням – родючий лише на 1/3, порівняно з пористим ґрунтом із розгалуженою кореневою системою». Виноградні лози з поверхневим укоріненням «більше страждають від посухи, таким чином винороб потрапляєте у погану ситуацію: краплинне зрошення та штучні добрива – і це жахливо, це повна протилежність тому, як усе має відбуватися».

Уроки органічного виноградарства від Альберто Антоніні

Антоніні з жалем говорить про те, що з часів його навчання у Флоренції, Бордо та Каліфорнії мало, що змінилося, сьогодні всім, хто навчається сільському господарству, не викладають «основні принципи родючості». З часів свого навчання він згадує величезні таблиці з переліком добрив «і це те, з чим я стикаюся, спілкуючись із молодими виноробами, їх вчать тому ж самому…»

Найкращим прикладом продуктивної екосистеми для Антоніні є ліс, який, за його словами, дає гарний урожай щороку, ніколи не удобрюється та живе вічно. Що стосується виноградника, яким керують, енолог каже, що життєво важливо усунути шкоду, яку завдали ґрунту тракторами та іншою технікою, й це можна зробити шляхом щорічної аерації землі після збирання врожаю. Це включає «розпушування» ґрунту, посадку покривної культури для збільшення кількості біомаси в ґрунті, у разі необхідності додавання органічного добрива з коров’ячого гною, «який має бути ферментований». Такий підхід спонукає виноградну лозу глибоко вкорінюватися в підґрунті, «поміщаючи коріння в материнський ґрунт, що розклався».

Цей підхід Альберто Антоніні називає «регенеративним виноградарством», і таке управління виноградниками дає більш здоровий виноград, не вимагає сертифікації і може допомогти врятувати планету.

Підготувала О.Бантишева за матеріалами thedrinksbusiness.com
Фото: thedrinksbusiness.com, vinobythesea.com, viator.com

Провідний винний консультант коментує підхід, який називає «регенеративним виноградарством». Італійський енолог та винний консультант Альберто Антоніні (Alberto Antonini), власник виноробні Poggiotondo, яка розташована в регіоні Кьянті, нещодавно в одному зі своїх інтерв’ю розповів «покроковий рецепт» вирощування здорового високоякісного винограду для виробництва виразних яскравих вин. Ключовим аспектом для Антоніні є перехід до виноградарства «без синтетичних матеріалів», будь […]

Tre Bicchieri Week у Римі

Головний редактор Drinks+ побувала у Ватикані та в епіцентрі подій, організованих Gambero Rosso.


Провідний італійський медіахолдинг Gambero Rosso в черговий раз представив вина, нагороджені Tre Bicchieri гіду Vini d’Italia. «Три келихи» від GR сьогодні котируються як найвища нагорода для італійських виробників. Головний редактор D+ Ольга Піневич-Тодорюк взяла участь в ексклюзивних заходах у Римі: закритій вертикальній дегустації найкращих з найкращих Tre Bicchieri Vini d’Italia 2022, вечірній зустрічі Gambero Rosso Special Awards Winners 2022 та дводенній церемонії Tre Bicchieri 2022. Тим самим приєднавшись до команди винного гіда на чолі з Марко Сабелліко (Marco Sabellico) – одного з найшанованіших винних експертів Італії, головного редактора гіда Gambero Rosso Italian Wines.

Tre Bicchieri Week

Зануритися в атмосферу римського винного інтенсиву і, зізнаюся чесно, до досить захоплюючої роботи команди винного гіда Vini d’Italia змогли лише представники обраної міжнародної винної преси – пул запрошених на офіційний захід Gambero Rosso International цього року особливо жорстко фільтрувався. Проте прийом виявився широким у всіх сенсах цього слова. Тііна Ерікссон (Tiina Eriksson), директорка з міжнародного бізнесу Gambero Rosso, так прокоментувала організацію візиту: «Ми хотіли створити неформальну обстановку для запрошеної міжнародної преси, зробити її більш душевною, відійти від формальностей, показати всі деталі роботи команди. Адже журналісти – це особливі гості, наші друзі та партнери у просуванні глобальної місії Gambero Rosso International у світі».

Tre Bicchieri Week

Цього року щасливчиками від міжнародної винної преси стали 6 журналістів з України, Японії, Німеччини, Чехії, Канади та Росії. Наші «Римські канікули» виявилися настільки насиченими та динамічними, що заявлена ​​концепція Friendly Informal Evenings була дуже доречною, дозволивши обговорити всі питання, згуртуватися з командою GR, зрозуміти нюанси та глобальний рівень їхньої роботи та отримати особливий дегустаційний досвід. Що ж, переходимо до подробиць.


Ексклюзивний вертикальний тейстинг The Best of The Best: Argiano, Livio Felluga та Guido Berlucchi

Стартували з вершин: перший день був присвячений найкращим із найкращих. Окремо відзначу локацію, обрану Gambero Rosso для цієї події, що надає особливої ​​атмосфери і журналістській тусовці, і нашій нелегкій роботі 🙂 , і навіть винам. Місцем зустрічі стало розташоване біля воріт Ватикану Chorus Cafè. З його високих вікон відкривався вид на Via della Conciliazione, що з’єднує Замок Святого Ангела і Храм Святого Петра, а також туристів, святих отців і паломників з усіх куточків Землі. Атмосфера просто космічна.

Міжнародна винна преса, в тому числі головна редакторка D+, разом з командою Gambero Rosso та Gambero Rosso International, представленою метрами – Луїджі Салерно (Luigi Salerno) (CEO), Паоло Куччіа (Paolo Cuccia) (президент), Марко Сабелліко (Marco Sabellico) та Джанні Фабриціо (Gianni Fabrizio) (автори, редактори та куратори гіда Vini d’Italia), Тііни Ерікссон (Tiina Eriksson) (директорка з міжнародного бізнесу), Лоренцо Руджері (Lorenzo Ruggeri) (автор і міжнародний редактор), Джузеппе Каррусом (Giuseppe Carrus) (автор і співредактор керівництва Gambero Rosso Vini d’Italia), Мікелою Рікотта (Michela Ricotta) в той день реально здійснили вихід у космос, дегустуючи вина, відзначені найвищими нагородами для італійських виноробів: Red Wine of the Year 2022, White Wine of the Year 2022, Winery of the Year 2022.

Tre Bicchieri Week

Не перестану повторювати, що це ексклюзивний вертикальний тейстинг, про який, як то кажуть, «ні в казці сказати, ні пером описати», проте професія зобов’язує і пером. Тож спробуємо передати особливу атмосферу, а також пласт різноманітних історичних подій та нинішню філософію, які вплинули на становлення найкращих господарств за версією «Червоних Креветок».


Red Wine of the Year 2022. Найкраще червоне вино Brunello di Montalcino Vigna del Suolo’16 від виноробні Argiano – однієї з найвидатніших локацій, без перебільшення – історичних пам’яток регіону Монтальчино. Маєток з унікальною виноробною історією, яка бере початок близько п’яти століть тому. У 2012 році маєток придбав бразильський підприємець Андре Сантос Естевес (André Santos Esteves). Пройшовши довгий шлях модернізації та вдосконалення технологій з 2019 року, Argiano – перша компанія в Монтальчино, яка відмовилася від пластику, використовує технологію повної переробки сировини на всіх етапах виробництва. Шанобливе ставлення до вирощування виноградної лози з огляду на кліматичні умови регіону – девіз енолога Франческо Монарі (Francesco Monari) та СЕО Бернардіно Сані (Bernardino Sani).

Tre Bicchieri Week

У коментованій дегустації на чолі з Марко Сабелліко ми продегустували Argiano Brunello di Montalcino 1971, 1978, 1979, 1980 та 2006 вінтажів та Argiano Brunello di Montalcino Vigna del Soulo 2015 та 2016.

Tre Bicchieri Week

Дегустаційні нотатки

Argiano Brunello di Montalcino 1971 – в ароматі підлісок, третинні ноти, вино вже практично закінчило свій «винний шлях», проте бальзамічні нотки надають йому енергії.

Argiano Brunello di Montalcino 1978 – в ароматі складні третинні ноти, спеції, апельсин та кумкват, вино, як і раніше, демонструє широкий фруктовий профіль, приємні таніни, довгий післясмак.

Vigna del Soulo – унікальна ділянка на винограднику, яка розташована на висоті 320 м над рівнем моря, глинисті ґрунти, багаті скам’янілістю, колись були морським дном, а сьогодні стали ідеальним середовищем для культивування стародавнього сорту Санджовезе Гроссо, яке надає винам пікантний кислотний профіль. А вінтаж 2016 року – просто вищий клас!

Argiano Brunello di Montalcino Vigna del Soulo 2016 – першокласна кислотність і структура, ніжні оксамитові таніни, в ароматі стигла вишня, квіти шипшини, цедра, що плавно переходять у третинні аромати тютюну, прянощів.


White Wine of the Year 2022. Rosazzo Terre Alte 2018 виноробні Livio Felluga – найкраще біле вино 2022 та дегустація одного з найвідоміших, шанованих та незмінно гідних білих вин Фріулі-Венеція-Джулія. Фріулано, Совіньйон Блан і Піно Б’янко, що становлять Rosazzo Terre Alte, сплелися воєдино, втілюючи філософію італійських білих вин – легкість, питкість, елегантність. Зазначу, саме з виноробні Livio Felluga в середині 70-х почалися якісні стилістичні зміни білих вин, тим самим переконавши світ винних профі, що в Італії виробляють не лише сильні червоні, а й елегантні білі вина, які мають потенціал до витримки.

Tre Bicchieri Week

Трохи історії. Засновник виноробні Лівіо Феллуга (Livio Felluga) приїхав до цього регіону з Істрії у 30-х роках минулого сторіччя. У середині 50-х у Браззано-ді-Кормонс, неподалік абатства Розаццо він заснував компанію Livio Felluga. Незадовго до смерті у 2016 році Лівіо заповів своїм чотирьом дітям Мауріціо, Ельді, Андреа та Філіппо 180 га виноградників на околицях Розаццо, а також знамениту винну етикетку. Її історію розповідають у сім’ї: одного разу зайшовши в антикварний магазин, що належить другу, Лівіо Феллуга побачив античну карту Фріулі. Вона його зачарувала, і він її купив, на той момент не усвідомлюючи, що з нею робити. І лише згодом у нього народилася ідея помістити географічну карту на винні етикетки, щоб покупці бачили зону походження винограду.

Tre Bicchieri Week

Зв’язок виноробні з місцевістю зведено власниками у філософію. У 2008 році вони уклали договір з абатством, згідно з яким сім’я береться дбати про будівлю та прилеглу територію. До речі, походження споруди досі покрите таємницею віків, відомо лише, що будівництво велося близько 1000 року у романському стилі та присвячене Святому Апостолу Петру.

Tre Bicchieri Week

Вертикальна дегустація вин Terre Alte виноробні Livio Felluga складалася з 1996, 1998, 2001, 2006, 2011, 2014 вінтажів, а також вина-переможця Livio Felluga Rosazzo Terre Alte 2018. Мої враження – у душі та в дегустаційних нотатках.

Дегустаційні нотатки

Terre Alte 2018 – вино багате на аромати польових квітів, лікарських трав, зеленого яблука, шавлії, відчувається легка нотка кориці. Прекрасна комбінація мінеральності та свіжості. Вино насичене, маслянисте. Післясмак легкий, з особливою стійкістю.

Terre Alte 2014 – в ароматі нотки свіжого персика, абрикоса, смак обволікаючий, стійкий. Вино елегантне, міцне, комплексне. Один з найкращих вінтажів у Фріулі.

Terre Alte 1998 – чудова структура вина, в ароматі жовті сухофрукти, довгий обволікаючий післясмак, яскраві медові нотки.

Terre Alte 1996 – дуже рідкісний екземпляр, що практично не пропонується до дегустацій навіть на виноробні. Перший ніс – злегка бензольні тони, у смаку димні нотки і кава. Чудова структура, незважаючи на вік.


Winery of the Year 2022. Guido Berlucchi – це історія класичного італійського ігристого вина Franciacorta. Перші 3000 пляшок, виготовлені в 1961 році, зробили регіон Franciacorta колискою італійського класичного ігристого. На сьогоднішній день Guido Berlucchi виробляє 4 мільйони пляшок Franciacorta на рік із своїх виноградників площею 120 га, а також закуповує виноград у партнерів. За словами Паоло Зіліані (Paolo Ziliani), який керує компанією разом зі своїм братом Артуро (енологом та керуючим директором) та сестрою Крістіною: «Кожні сім секунд по всьому світу відкорковується пляшка Berlucchi Franciacorta».

Tre Bicchieri Week в Риме

Ми також відкрили для себе чудовий дегустаційний сет Franciacorta Riserva Palazzo Lana Extreme 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 вінтажів, і ще один особливий експонат – Riserva di Famiglia Magnum.

Tre Bicchieri Week

Дегустаційні нотатки

Franciacorta Riserva Palazzo Lana Extreme 2009 – інтенсивний, багатий та складний аромат, виробляється тільки з винограду сорту Піно Нуар з витримкою на осаді не менше 7 років. В ароматі прянощі, фруктовий сироп, нотки підсмаженої випічки, цитрусового варення, м’який смак, пікантний, мінеральний.

Franciacorta Riserva Palazzo Lana Extreme 2007 – дуже елегантне, стримане, в ароматі нотки стиглих жовтих фруктів, цитрусових, меду, випічки. Смак чудовий, обволікаючий та витончений, зі свіжою кислотністю, виразна мінеральність.

Franciacorta Riserva Palazzo Lana Extreme 2004 – незважаючи на свій вік, ігристе у чудовій формі. Перший ніс – витончений аромат прянощів, чорної смородини, потім м’якоть жовтих фруктів, легка нота ванілі. У смаку насичене, питне.


Звана вечеря

Цей насичений день, присвячений найкращим з найкращих італійських вин 2022 року, був завершений чудовою вечерею у чудовій компанії з головними героями року – 12 Spеcial Awarded Wineries – нагородженими виробниками, їхніми фантастичними винами, чудовими історіями та чудовою римською кухнею в затишній атмосфері.

Tre Bicchieri Week

Gambero Rosso не дарма зупинили свій вибір на цій локації, що стала одним із історичних брендів гастрономічного Риму. Заклад починався з античної пекарні, яка отримала благословення Папи Римського, і ось уже чотири покоління керують рестораном із традиційною римською кухнею, розкішною енотекою та власним Винним клубом.


Gambero Rosso Tre Bicchieri змінює життя на краще! Підсумки

Команда з 70 дегустаторів Gambero Rosso героїчно оцінила більше 47 000 вин, з них 476 винам був присвоєний вищий статус Tre Bicchieri, а вина 1982 року пройшли у фінал і потрапили до переліку кращих згідно з гідом Vini d’Italia 2022 року. Крім того, список дебютантів склав біля 10% від сумарної кількості продегустованих вин, а на закритій дегустації найкращих з найкращих головні дегустатори Gambero Rosso в один голос відзначили: «У цьому, 35-му виданні Italian Wines Guide, ми захоплювалися менш відомими регіонами, які мають повноцінне право після нашої оцінки виходити на міжнародний рівень та представляти свої вина світу».

Tre Bicchieri Week


Spicial Awarded Wineries

• Sparkling of the Year – Cartizze Brut La Rivetta ‘20 Villa Sandi

• Winery of the Year – Guido Berlucchi& Co

• Solidarity Project Award – Paestum Fiano ‘20 San Salvatore

• Red Wine of the Year – Brunello di Montalcino V. del Soulo ‘16 Argiano

• Cooperative Winery of the Year – Primitivo di Manduria Sessantanni ‘18 – San Marzano Wines

• Sustainable Viticulture Award – Amarone della Valpolicella CI ‘16 – Brigaldara Winery

• White Wine of the Year – Rosazzo Terre Alte ‘18 Livio Felluga

• Rose of the Year – Zero Gagliopo Rosato ‘20 Brigante

• Best value for money – Brindisi Rosso Susumaniello Oltreme’ 19 Tenuta Rubino

• Grower of the Year – Barbera d’Asti ‘20 – Gianni Doglia

• Up-and-Coming Winery – Sobi ‘19 Bentu Luna

• Sweet Wine of the Year – Zhabib Passito ‘20 Hibiscus

Доводиться констатувати, що на сьогоднішній день ситуація з пандемією, як і у всіх винних регіонах світу, внесла певні корективи у діяльність малих виноробень Італії. У ході дискусії з представниками GR з’ясувалося, що винороби тепер переосмислили свої можливості, а також політику зовнішніх комунікацій, маркетингові бюджети та з позитивом розпочали боротьбу за нагороди Vini d’Italia 2022 з великими виробниками, представивши свої блискучі вінтажі. Судячи з результатів, дегустатори Gambero були раді прийняти та оцінити новачків. І справді, гідно оцінили їх. Зрозуміло, великі винні регіони Італії з великою кількістю виробників утримують головні п’єдестали Vini d’Italia. Проте, як прокоментував цей момент Марко Сабелліко, команда Gambero Rosso готова дегустувати вина з невеликих регіонів, наприклад, Молізе або Валле-д’Аоста, та присуджувати їм більше нагород.

Tre Bicchieri Week

Ще більш захоплюючим експірієнс виявилися дегустації італійських автохтонів. Таких, наприклад, як Сузуманьєлло (Susumaniello), Тиморассо, Чильєджоло (Ciliegiolo). Офіційне нагородження переможців та оголошення 12 спеціальних нагород було поділено на кілька днів. Першого дня були оголошені Tre Bicchieri Vini d’Italia 2022 з П’ємонту, Сицилії, Альто-Адідже, Кампанії, Марці, Емілії-Романьї, Ломбардії, Калабрії, Лаціо, Лігурії, Валле-д’Аоста. Другий день був присвячений нагородженню вин з Апулії, Тоскани, Фріулі, Абруццо, Молізе, Сардінії, Венето, Трентіно, Умбрії, кантону Тічіно.

Можливість продегустувати всі нагороджені вина регіонів (деякі з них, ймовірно, лише в ці дні) через обмежену кількість була надана після церемонії нагородження. І це стало, мабуть, кульмінацією нашого візиту до Риму: пробувати нові вина з рідкісних локальних сортів, зустрічати вже відомі нам вина та персоналії, про які журнал Drinks+ писав неодноразово і чиї виноробні наша команда відвідувала, насолоджуючись красою давньої Італії, її вином з талановитими та гостинними виноробами – всі ці зустрічі викликали яскраві емоції, які разом із образом Вічного міста залишаться зі мною назавжди…

Дякуємо команді Gambero Rosso та Gambero Rosso International за надану можливість взяти участь у такому актуальному для винного світу заході – Tre Bicchieri Week 2021 та презентації винного гіда Vini d’Italia 2022!

Головний редактор Drinks+ побувала у Ватикані та в епіцентрі подій, організованих Gambero Rosso. Провідний італійський медіахолдинг Gambero Rosso в черговий раз представив вина, нагороджені Tre Bicchieri гіду Vini d’Italia. «Три келихи» від GR сьогодні котируються як найвища нагорода для італійських виробників. Головний редактор D+ Ольга Піневич-Тодорюк взяла участь в ексклюзивних заходах у Римі: закритій вертикальній дегустації […]

Європейців все більше приваблює органічне вино

Згідно з опитуванням Ipsos, проведеним серед європейців для Millésime Bio, великої торгової виставки, запланованої в Монпельє на січень 2022 року, споживачів все більше приваблюють екологічно чисті вина.


Вже відомий факт, що Західна Європа споживає дедалі менше вина. У 2021 році 73% опитаних німців, англійців та французів заявили, що вживали вино протягом останніх шести місяців, порівняно з 82% у 2015.

У цьому контексті гарні результати показують лише вина, сертифіковані AB (Agriculture Biologique – органічне сільське господарство). Під час минулорічного опитування 39% європейців (фокусну групу складали 3000 жителів Франції, Великої Британії та Німеччини) заявили, що вже вживали органічне вино. Цей показник на 30% більший, ніж у попередньому опитуванні, проведеному у 2015 році. 29% респондентів навіть кажуть, що споживають органічне вино регулярно, зазвичай або час від часу, шість років тому ця цифра складала лише 17%.

Крім того, опитування визначило, що французи більше люблять екологічно чисті вина, ніж їхні сусіди. Серед них 36% респондентів вживають такі напої хоча б час від часу. Це вдвічі більше, ніж у 2015 році. Натомість у Великій Британії так звані «структурні» споживачі органічних вин становлять 27%, а у  Німеччині – 23%.

Крім того, опитування надало кілька пояснень причин зростання інтересу до органічного вина. Перш за все популярність таких продуктів пов’язана з турботою про навколишнє середовище, адже 54% опитаних вважають, що виробництво органічних вин екологічніше, ніж виробництво звичайних вин.

Другий купівельний важіль – це цікавість, викликана органічним вином як чимось новим, і саме це спонукає 40% споживачів його спробувати.

І нарешті, 35% респондентів готові купувати органічне вино, бо це сприятиме розвитку виробничого сектора, особливо з точки зору створення робочих місць.

 

Європейських споживачів все більше приваблюють екологічно чисті вина.

Вина Австрії підкорюють світ

Найкращі оцінки від Джеймса Саклінга, ТОП-10 світу та ще багато оцінок і визнань від шанованих видань та інтернет ресурсів.


Оцінки Джеймса Саклінга

Минулого тижня на відомій американській винній платформі jamessuckling.com було опублікувано список 100 найкращих вин Австрії, які дегустували протягом 2021 року. 57 вин були виготовлені в Нижньої Австрії, 26 – в Бургенланді, 14 виробили в Штайєрмаркі, три – у Відні. П’ять вин отримали 99 балів, у тому числі Blaufränkisch 2019 з Бургенланду. Це найвища оцінка, яку Джеймс Саклінг (James Suckling) будь-коли давав австрійському червоному вину. П’ятдесят вин отримали 95 і більше балів, а Sauvignon Blanc 2019 зі Штайєрмарка дебютував у десятці найкращих.

П’ять совіньйонів у ТОП-10 світу

Нещодавно міжнародна база даних вин wine-searcher.com назвала найкращі совиньйони світу. У топ-10 увійшла п’ятірка з Австрії, всі зі Штайєрмарка. «Якщо вам потрібен першокласний совіньйон, зверніть увагу на виноградники Штайєрмарка в Австрії», – рекомендує wine-searcher.com.

Вина Австрії

Австрія в ТОП-100 та найкращі оцінки від Wine Spectator

Чотири австрійські виноробні з Нижньої Австрії та Штайєрмарку також мали привід для святкування, потрапивши до сотні найкращих виноробень світу за версією журналу Wine & Spirits Magazine.

А експерти ще одного шанованого американського видання – Wine Spectator, продегустувавши вінтажі 2019 року, особливо відзначили Grüner Veltliner та Riesling з Нижньої Австрії. У докладному звіті автор Брюс Сандерсон (Bruce Sanderson) пише, що загалом 60 вин отримали понад 90 балів, три екземпляри отримали 95 балів (найвища оцінка) і це були Grüner Veltliner и Riesling, «продемонструвавши індивідуальність та витонченість».

Jancisrobinson.com: «Австрія, як виноробна країна, безумовно заслуговує на увагу»

«Світ австрійського вина включає безліч захоплюючих і унікальних скарбів», – підкреслюють Тамлін Каррін (Tamlyn Currin) і Джулія Хардінг (Julia Harding) MW на ресурсі jancisrobinson.com. Для статті «Austrian Diversität» вони протестували 46 червоних та білих вин: від Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller та Roter Muskateller до Zweigelt, St. Laurent та Pinot Noir. Переконавшись у якості, експерти дотримуються думки, що Австрія, як виноробна країна, безумовно заслуговує на увагу.

Вина Австрії

Forbes: в центрі уваги Zweigelt & Blaufränkisch

Найвідоміший у світі діловий журнал Forbes нещодавно опублікував дослідження про два червоні вина Австрії.

У статті про виноробний регіон Нойзідлерзее, Пер і Бріт Карлссон (Per/Britt Karlsson*) звернули увагу на головний сорт регіону – Zweigelt. Вони визначили «чудову кислотність», що забезпечується прохолодними ночами регіону, як безпомилкову характеристику кожного смаку Neusiedlersee DAC Zweigelt.

Через тиждень, також у Forbes, винний письменник Джилл Барт (Jill Barth) досліджувала потенціал австрійських вин Blaufränkisch. За словами експерта, цей пізньостиглий сорт «прекрасно вписується в популярну категорію холодних червоних вин, яка нещодавно зачарувала споживачів та відвідувачів регіону».

В свою чергу австрійський сомельє Леопольд Шнеєманн (Leopold Schneemann) дав шість порад щодо поєднання австрійського Blaufränkisch: від сирних тарілок та м’ясних закусок до гамбургерів та стейків.

*Нещодавно Пер Карлссон став суддею міжнародної премії у галузі винного туризму Wine Travel Awards

Відродження Blaufränkisch

Докладний звіт про Blaufränkisch було написано Алексом Зечевичем (Aleks Zecevic) для американського видання Beverage Media. Автор розповідає, що сорт мав бездоганну репутацію в 19 столітті в Австро-Угорській імперії, але був незаслужено забутий у 1900-х роках. Проте, за словами журналіста, сьогодні Blaufränkisch повертається «зі стилем, який можна охарактеризувати як шовковистий та яскравий із середнім тілом». Переконавшись у перевагах цього сорту, його почали садити винороби Австралії та США.

Підготовила О.Бантишева за матеріалами austrianwine.com
Фото: austrianwine.com, tasteatlas.com/zweigelt

Найкращі оцінки від Джеймса Саклінга, ТОП-10 світу та ще багато оцінок і визнань від шанованих видань та інтернет ресурсів. Оцінки Джеймса Саклінга Минулого тижня на відомій американській винній платформі jamessuckling.com було опублікувано список 100 найкращих вин Австрії, які дегустували протягом 2021 року. 57 вин були виготовлені в Нижньої Австрії, 26 – в Бургенланді, 14 виробили в Штайєрмаркі, […]

Рідкісні вина з Французьких Альп

Крихітний альпійський регіон Ізер виробляє вина, які присутні у винній карті ресторану з трьома зірками Michelin на стильному гірськолижному курорті Межев.


Олдер Ярроу (Alder Yarrow) – американський винний та ресторанний блогер, видавець Vinography, одного з найпопулярніших блогів про вино та номінант Wine Travel Awards. У своєму блогу він публікує власні матеріали, а також викладає найцікавіші, на його думку, статті інших блогерів. Одна з останніх статей, що була викладена на Vinography – розповідь про рідкісні вина з Французьких Альп. Автором статті є Винк Лоч (Wink Lorch), винна письменниця та викладач з Британії.

Нещодавно винороб Себастьєн Бенар (Sébastien Bénard) подарував пляшку свого вина 2020 року літньому чоловікові, у якого він орендує виноградник біля Chartreuse distillery, неподалік Гренобля у Французьких Альпах – це була одна з 700 пляшок, які Бенар зробив із сорту винограду Servanin, урожайність якого у світі становить лише 2,47 акра.

«Власник винограднику був вражений, дізнавшись, що це вино тепер у винній карті ресторану, який має три зірки Michelin та розташований на стильному гірськолижному курорті Межев, – розповідає автор. – До того, як Себастьєн Бенар взяв виноградник у свої руки, Servanin тут збирали разом з іншими червоними сортами, пресували та поміщали у бочки на задньому дворі… Кажуть, що пити це було неможливо…»

Рідкісні вина з Французьких Альп

На недавній дегустації вин Ізера, що проходила неподалік Гренобля, вино Servanin від Бенара стало справжнім одкровенням. Дегустатори були раді відкрити для себе ще один рідкісний сорт винограду з Французьких Альп, який відроджується, щоб гордо встати в лінійку вин, що вже існують в регіоні. І Ізер знаходиться в центрі цього руху.

Бенар та інші саджають дедалі більше Servanin разом з іншими маловідомими сортами. «Врешті-решт, ми розраховуємо побачити в Ізері вина таких сортів, як Onchette, Mècle de Bourgoin, Joubertin, Bia Blanc, а також Etraire de la Dhuy, Persan та Verdesse», – коментує винороб.

І, як кажуть фахівці, справа не тільки в історичному значенні цих сортів, вони також розглядаються як відповідь на зміну клімату – більшість з них дозрівають пізно, з нижчим рівнем потенційного алкоголю, ніж у основних сортів. У минулому це вважалося недоліком. Сьогодні – все навпаки.

Відродження Ізера з його такою важливою виноробною промисловістю – це не тільки відновлення старих сортів. Насамперед, для виноробів департаменту, це можливість зберегти та засадити традиційні схили виноградників, що повертає місцевим громадам частину спадщини, сприяє збереженню біорізноманіття та, зрештою, дає більше можливостей для працевлаштування місцевих жителів, а також почуття спільності.

«Виноробам необхідно об’єднатися, так вони зможуть стимулювати зміни на місцевому рівні, заохочуючи новачків влаштуватися в регіоні, я впевнений, що їм нададуть допомогу в пошуку потенційних земель для виноградників та фінансову підтримку», – каже Вілфрід Дебруаз (Wilfrid Debroize) з Domaine des Rutissons, нинішній президент Vins de l’Isère (об’єднання виноробів та виноградарів Ізера).

Рідкісні вина з Французьких Альп

Часткою Ізера, що найбільш розвивається, є Грезіваудан (адміністративний підрозділ Ізера). У 19 столітті вина з Грезіваудана мали гарну репутацію, тут були тисячі акрів землі. Але швидко зростаюча промисловість і будівництво приватних будинків взяли гору, це приносило більший прибуток, ніж земля під виноградниками. Сьогодні на всій території IGP Isère менше 173 акрів виноградників, але вони поступово розширюються.

Вина з виноробних господарств Грезіваудана, вік яких менше 15 років, викликали інтерес у кількох ресторанах сусіднього Гренобля, але переважно вони знаходять свої ринки далі – Ліон, Париж або навіть інші країни.

«Нам важливо на місцевому рівні забути ідею, що вина Ізера – це щось дешеве і погане, ми повинні справити враження на світ саме якістю своїх вин, – підкреслює Вілфрід Дебруаз. – Ми маємо намір подати заявки на зміну правил IGP з включенням останніх відновлених рідкісних сортів винограду, щоб на етикетках був зображений Ізер, а не ширше поняття – Vin de France».

3 вина з Ізера, які варто спробувати:

♦ Domaine Giachino Frères Giac Isère Coteaux du Grésivaudan 2020 ($25)

Бленд Gamay, Syrah и Etraire de la Dhuy. Насичений червоний колір. В ароматі червоні фрукти та лісові ягоди. Смак округлий з нотами чорної вишні, чорниці, інжиру, рожевого перцю та кедра.

Алкоголь 12%

♦ Domaine Finot Isère Coteaux du Grésivaudan Etraire de La Dhuy 2019 ($25)

Сорт винограду Etraire de La Dhuy. Гранатовий колір, складний аромат із квітковими нотами та нотками компоту, змішаними зі спеціями. Свіже питне вино, з помірними танінами та гарною кислотністю.

Алкоголь 11,5%

♦ Domaine des Rutissons Isère Coteaux du Grésivaudan La Bête Rouge 2019 ($30)

Бленд Gamay, Persan, Etraire de la Dhuy, Peloursin. Насичений колір та багатий смак. В ароматі вишнева кісточка, ожина, чорний перець. Хрумкий гострий смак з легкою солодкістю та помірною міцністю.

Алкоголь 12%

Підготувала О.Бантишева за матеріалами pix.wine/the-drop/isere-french-wines
Фото: pix.wine/the-drop/isere-french-wines, plantgrape.plantnet-project.org, facebook.com

Крихітний альпійський регіон Ізер виробляє вина, які присутні у винній карті ресторану з трьома зірками Michelin на стильному гірськолижному курорті Межев. Олдер Ярроу (Alder Yarrow) – американський винний та ресторанний блогер, видавець Vinography, одного з найпопулярніших блогів про вино та номінант Wine Travel Awards. У своєму блогу він публікує власні матеріали, а також викладає найцікавіші, на його […]

В Киеве прошла волна презентаций-дегустаций новинок осени 2021 от 46 Parallel Wine Group

Drinks+ принял участие в одной из пяти дегустаций, каждую из которых провела собственница и CEO компании Анна Горкун.


Все дегустации проходили в родной  для 46 Parallel Wine Group и любимой вайнловерами локации – винном баре WineHub, расположенном в самом центре столицы с видом на Бессарабку. Есть особое очарование в атмосфере таких камерных мероприятий, пусть даже необходимость ограничения количества гостей вызвана карантинными мерами. В такой обстановке абсолютно органично звучит рассказ о производстве вин столь лимитированными тиражами. Встречаем новых членов семьи 46 Parallel в порядке, в котором они были презентованы.

46 Parallel

Grand Admiral Brut Nature Rose 2019. 100% Pinot Noir

Как признается Анна, это ее любимое вино, которое в полной мере отражает ее собственный вкус. Красивый нежно-розовый цвет игристого, созданного по классической технологии шампанизации, гармонирует с элегантным оформлением бутылки с розовым кожаным ярлыком, на котором указан ее уникальный номер.

Grand Admiral Brut Nature Rose 2019. 100% Pinot Noir

Вино сделано в легкой стилистике, не предполагающей насыщенных дрожжевых тонов и мощного тела. В производстве используются дрожжи французской фирмы Laffort, позволяющие добиться яркого утонченного аромата с нотами порички, вишни, малины,  позже раскрывающегося легкими тонами сдобы и ореха.

Выдержка на осадке первой партии – 22 месяца, а количество составляет всего 300 бутылок (объем одной жиропалеты) из общего заложенного тиража 1310 шт. Каждую следующую партию планируют снимать с осадка постепенно, по мере продажи предыдущей, вплоть до партии, выдержка которой достигнет 36 месяцев. Оставшееся после этого вино будет выдерживаться пять лет.

Grand Admiral Saperavi 2018

24 месяца выдержки во французских бариках, второй залив. Презентован в двух объемах – 750 мл и 375 мл.

Урожай собран вручную с виноградников в Херсонской области возраста 27 лет, максимальная нагрузка на куст 3 кг.

Сложный аромат черных ягод, чернослива, шоколада выступает в полной гармонии с насыщенным вкусом, бархатными танинами, прекрасным балансом и приятным послевкусием.

Grand Admiral Saperavi 2018

El Capitan Pinot Blanc 2020

Изначально Пино Блан планировали выпустить как первое белое в премиальной коллекции Grand Admiral. Для этого в Измаильском районе был собран лучший виноград и применены технологии, которые обычно используются при производстве fine wine: сусло получено самотеком, брожение происходило при низких температурах (около 7 °C). Вино выдержано 2 месяца на дрожжах, затем шесть месяцев в новых бочках из французского дуба объемом 500 л и c особым деликатным обжигом Ceramic Hydro Toasting. Вино не фильтровалось. В результате был выпущен лимитированный тираж 1173 бутылки вина с ярким сортовым ароматом свежих белых фруктов, нотами меда и бочковой выдержки, умеренной кислотности и средней тельности. Но все же это великолепное белое уступало в комплексности своим красным собратьям серии Grand Admiral. Собственники 46 Parallel Wine Group решили не открывать новую ценовую линейку, с позиционированием между двумя уже существующими, и компания выпустила Пино Блан на рынок в коллекции El Capitan. Теперь у всех есть возможность приобрести премиальное вино редко используемого в Украине сорта, к тому же, с выдержкой в дубе по цене 350 грн.

El Capitan

Все новинки уже успели собрать награды авторитетных конкурсов, а Grand Admiral Saperavi 2018 получил и великолепные отзывы зарубежных экспертов.

Drinks+ принял участие в одной из пяти дегустаций, каждую из которых провела собственница и CEO компании Анна Горкун. Все дегустации проходили в родной  для 46 Parallel Wine Group и любимой вайнловерами локации – винном баре WineHub, расположенном в самом центре столицы с видом на Бессарабку. Есть особое очарование в атмосфере таких камерных мероприятий, пусть даже […]

Татове Вино. Як хобі стало успішною сімейною справою

Сімейна виноробня Fathers Wine народилася з великої мрії знаного на Тернопільщині підприємця, патріота та доброчинця Володимира Буячка. Зараз його справу продовжують дружина та діти, які створили на його честь бренд «Татове Вино» та вивели виробництво на промислові потужності.


Шляхом спроб і помилок

Нову, цікаву й неординарну справу Володимир Буячок розпочав у 2009-2010 роках, коли заклав експериментальний виноградник. Серед півсотні різних сортів були і технічні, і столові. Адже тоді не було розуміння, котрі з них зможуть дати врожай на Тернопільщині. Водночас із технічних не було жодного масового сорту, як от Шардоне, Рислінг чи Каберне. Оскільки цей регіон кліматично нетиповий для виноробства, більше приділялося уваги певним автохтонним сортам, наприклад, Дублянському, також орієнтувалися на сорти, поширені у Німеччині, Австрії. Ці країни нам більш близькі за рівнем тепла та кількістю опадів.

Fathers Wine

Перші спроби робити вино були дуже різні, без досконалої технології, подекуди з використанням порад із книжок і підказок власної інтуіції. Завдяки цьому досвіду у сім’ї з’явилося розуміння, що виноробство в Гусятині варто розвивати, проте треба заглибитися у деякі нюанси щодо сортів, стилістики тощо. З часом стало зрозуміло, що цей регіон ідеально підходить для виготовлення білих і рожевих вин. Для них достатньо температури, виноград не набирає багато цукру, відповідно стилістика вин дуже елегантна й легка. З досвідом у виноробів з’явилися свої фаворити, тому вирішили висадити більший виноградник.

Народження бренду Fathers Wine

У 2018 році життя Володимира Буячка несподівано обірвалося. Після татової смерті діти і дружина вирішили продовжити його справу. На той час обсяг виробництва був незначний, проте рідні зрозуміли, що татову мрію треба розвивати. Ось так і народилася сімейна виноробня Fathers Wine. Якраз того ж 2018 року в Україні прийняли закон для малих виноробів, який спрощував систему подання та отримання ліцензії. Нові підприємці швидко її отримали і з 2019 року офіційно вийшли на ринок та продають вино самотужки – на фестивалях, у ресторанах тощо. Торік обсяг виробництва сягнув 15 тис. пляшок.

Fathers Wine

Особливості виробництва

Для ферментації вин виноробня використовує італійське, словенське і болгарське професійне обладнання. Один із ключових моментів у виробництві продукції, якого суворо дотримуються власники Fathers Wine, – контроль температури на стадії бродіння й зберігання вина. Також на виноробні є витримка вина в дубових бочках – українських і французьких. Нещодавно почали експериментувати з витримкою в італійських глиняних амфорах, практикується витримка і в пляшках.

Ексклюзивний асортимент

Сьогодні в асортименті Fathers Wine є багато яскравих вин. Дуже ароматне й легке розе «Рожевий квадрат» з американського сорту винограду Юпітер. Fathers Wine – єдині в Україні, хто використовує його у виноробстві. Є німецький сорт винограду Йоханітер із родини Рислінгів – ароматний, з хорошою кислотністю. З Муската Оттонель тут виготовляють білі напівсухі вина, а також оранж та петнат. Fathers Wine продає вина з доставкою по всій Україні. Продукцію виноробні можна купити також у гастромаркетах мережі Wine Time і у невеликих спеціалізованих магазинах, здебільшого в Західній Україні. А з наступного літа тут планують приймати гостей з екскурсіями і облаштовують дегустаційний зал.

Варто відзначити, що вино Fathers Wine вирізняється не лише смаком і якістю, а й особливими етикетками. Основна лінійка етикеток розроблена київською креативною агенцією R Agency і має п’ять нагород у сфері дизайну. А нещодавно ці етикетки отримали ще одну відзнаку – Red Dot: Best of the Best за пакування вина. Цю нагороду українському бренду присудили вперше.

Fathers Wine

Власниця Fathers Wine Оксана Буячок з оптимізмом дивиться у майбутнє: «Я вважаю, що перспективи крафтового вина в Україні дуже оптимістичні, бо в країні працює небагато виробників, і зазвичай це великі підприємства. Але авторитет вітчизняного вина серед співгромадян, на жаль, слабкий. І цю ситуацію треба і можна змінювати. Усе в наших руках. На нашому прикладі помітно, що за три роки чіткого контакту із споживачем думка українців про вітчизняне вино зазнала суттєвих змін на краще. Я вірю, що з малих виноробів почнеться нова хвиля позиціонування українського вина. Тепер з’являється багато крафтових виробництв, дуже гнучких, які не використовують стандартних підходів, а знаходять свої сорти, подачу, стилістику. Ми зараз лише на старті великого виноробного майбутнього України».

Сімейна виноробня Fathers Wine народилася з великої мрії знаного на Тернопільщині підприємця, патріота та доброчинця Володимира Буячка. Зараз його справу продовжують дружина та діти, які створили на його честь бренд «Татове Вино» та вивели виробництво на промислові потужності. Шляхом спроб і помилок Нову, цікаву й неординарну справу Володимир Буячок розпочав у 2009-2010 роках, коли заклав […]

Винные дороги Вирджинии. Самые популярные винодельни штата

Винная тропа Gold Medal Wine Trail указывает туристам на лучшие вина региона.


Возможно, для американских вайнловеров Вирджиния – не первый винный штат на карте их страны, однако, этот восточный штат имеет долгую историю вина, которая восходит к колониальной эпохе, а за последние несколько десятилетий в штате увеличилось количество виноделен менее чем с десяти до трехсот.

Винные дороги Вирджинии

И вот теперь Вирджиния открыла свой «первый винный маршрут», карта официально оформлена в виде удобной тропы под названием Gold Medal Wine Trail. На карту нанесены 47 виноделен, производителей сидра и медового вина. Эти производители были награждены золотыми медалями Virginia Wineries Association Governor’s Cup Competition 2021. Остальные винодельни Вирджинии также открыты для посещения, но пока еще не нанесены на Gold Medal Wine Trail.

«Мы рады представить медалистов нашего штата потребителю, – сказал Джордж Ходсон (George Hodson), президент Ассоциации виноделен Вирджинии. – Посетив самые популярные винодельни, потребители смогут оценить их высокое мастерство».

Винные дороги Вирджинии

Джей Юманс (Jay Youmans), главный судья Virginia Wineries Association Governor’s Cup Competition, рассказал, что в этом году было представлено очень много интересных вин. Он особенно отметил Petit Manseng, Cabernet Franc и Sauvignon Blanc от разных виноделен, а также некоторых производителей пива и сидра. «Из года в год мы наблюдаем, как винная индустрия Вирджинии продолжает раздвигать границы и создавать уникальные вина, которые демонстрируют уверенность, стиль и характер региона».

Более детальная информация о каждом из производителей и их дегустациях доступна здесь.

Подготовила А.Бантышева по материалам foodandwine.com
Фото: taste.virginiawine.org, facebook.com/OctoberOneVineyard, facebook.com/vintagevirginiaapples

Винная тропа Gold Medal Wine Trail указывает туристам на лучшие вина региона. Возможно, для американских вайнловеров Вирджиния – не первый винный штат на карте их страны, однако, этот восточный штат имеет долгую историю вина, которая восходит к колониальной эпохе, а за последние несколько десятилетий в штате увеличилось количество виноделен менее чем с десяти до трехсот. И […]

Freixenet. Блистающий мир

Имя испанcкого производителя Freixenet известно и уважаемо в мире игристых вин. Семейное предприятие, основанное в начале ХХ века в Каталонии, сейчас является частью корпорации Henkell Freixenet и имеет партнеров в Европе, США, Австралии. Это крупнейший бренд мира: только подумать – производящий более 114 млн бутылок в год, а главное – продающий 99,3 млн! Поставленный в сложном 2020 году рекорд, возможно, не предел. И тем удивительнее узнать, как патриархально все начиналась…


Хроники страсти и предприимчивости

История Freixenet вполне могла стать сюжетом фильма, повествующего о перипетиях семьи виноделов – личных и профессиональных трагедиях и радостях на фоне грандиозных исторических событий… Но так или иначе, любой сюжет заканчивался одним – поднятием бокала с легендарной испанской кавой.

Все началось с союза двух винодельческих семей, когда Долорес Сала, внучка основателя компании Casa Sala, с 1861 года производившей и экспортировавшей тихие вина в Южную Америку, вышла замуж за Педро Феррера, чья семья владела фермерским имением XII века La Freixeneda. Педро и Долорес были идеальной парой. И что немаловажно, как в личном, так и профессиональном плане. У нее был непревзойденный талант в виноделии, а он был отличным предпринимателем. Ферреры построили свой бизнес, продавая тихое вино странам Испанской империи в Южной и Центральной Америке. Но все изменили два события: уничтожение филлоксерой виноградников по всей Европе, в том числе и в Испании в 1872 году, и испано-американская война, отнявшая у них лучшие рынки сбыта. Тогда семейная чета решила перейти от производства тихих вин к производству игристых. В тот момент они и не подозревали, что их начинание превратится во всемирно известное имя – Freixenet. Компания названа в честь винодельни, где прошло детство Педро, – La Freixeneda, или «Ясеневая роща» на каталонском языке.

Freixenet

Первая бутылка с названием компании была выпущена в 1914 году. После Первой мировой войны семья решила расширить деятельность за рубежом – на рынках Великобритании и США. Педро лично отправился в США, где в 1930-х годах открыл дочернее предприятие. Однако, когда вернулся в Испанию, случилась трагедия – он стал жертвой гражданской войны. Управлять винодельней пришлось Долорес и ее старшей дочери. И у них это неплохо получалось! В 1941 году Freixenet выпустил Carta Nevada в зеленых матовых бутылках. Эта кава была одним из самых больших успехов компании за время правления Долорес.

В 1957 году она передала бразды правления своему 22-летнему сыну Хосе Ферреру. Экономическое положение после Второй мировой войны было сложным, но когда Хосе, младший сын Долорес, взялся за управление, компания приступила к своему величайшему расширению. В 1970-х годах Freixenet уже экспортировала свои первые бутылки в Соединенные Штаты, а в 1974 году Хосе представил ставший бестселлером Freixenet Cordоn Negro в необычной черной матовой бутылке и получил от конкурентов не слишком лестное прозвище «Пузырь из черной бутылки». Однако популярность этого игристого вина была не дутой, а настоящей – Freixenet Cordоn Negro стала самой продаваемой кавой в мире! Молодой и дальновидный винодел смог осуществить мечту своих родителей и открыть Freixenet всему миру.

Freixenet Cordоn Negro

Сегодня внуки основателей продолжают страсть и традиции, которые сделали Cava Freixenet одним из самых известных и популярных игристых вин в мире. Это то, чем, несомненно, гордились бы Долорес и Педро.


Быть первыми!

Бренд Freixenet во многом был пионером: одними из первых применили французские методы производства кавы, первыми использовали черные и желтые бутылки и сделали ставку на развитие полностью экологически безопасных виноградников. Инвестиции в технологии превратили Freixenet в первого в мире производителя, ферментирующего базовые вина при контролируемой температуре. В этом была заслуга Хосе Феррера, который не только увеличил компанию до ведущего в мире производителя качественного игристого вина, но и навсегда изменил способ работы испанской индустрии кавы. Именно Хосе Феррер инициировал прогрессивные методы, такие как пневматическое прессование винограда, использование охлаждаемых резервуаров для контроля брожения и выращивание собственных дрожжей.

Для изготовления игристого вина Freixenet и в наши дни используются дрожжи, которые Долорес после долгих экспериментов определила как наиболее подходящие для создания качественной кавы еще несколько десятков лет назад. Сейчас Freixenet имеет лабораторию с новейшим оборудованием для производства дрожжей, где для контроля биомассы используются космические технологии! В результате работы этой лаборатории была создана одна из самых солидных частных коллекций дрожжей в мире.

Freixenet

Хосе Феррер также был мозговым центром, стоящим за изобретательным маркетингом и рекламой Freixenet: он не только придумал культовую матовую черную бутылку, но и сделал свой бренд одним из первых приверженцев телевизионной рекламы.


Секрет хорошего вина

«В чем секрет хорошего вина? Нет ни одного. Земля и виноградные лозы дают нам лучшее, в то время как мы вкладываем все свои навыки, наряду с опытом и изобретательностью», – утверждает Хосе Феррер Сала. И с ним нельзя не согласиться. Freixenet производит свою непревзойденную каву неподалеку от Барселоны, в городке Сант-Садурни-д’Анойя, в регионе Пенедес, известном как «Страна кавы». Земля и климат в этой части Испании обеспечивают отличные условия для выращивания винограда. Холмистый ландшафт защищает регион от сильных восточных ветров со стороны массива Гарраф и холодных ветров с горы Монсеррат.

Кава – это защищенное наименование игристого вина, которое должно соответствовать строгим правилам, чтобы получить право на название. Первое правило определяет три основных местных сорта винограда, из которых разрешено производить каву, – Ксарелло, Парельяда и Макабео, также известного как Виура (Xarello, Parellada, Macabeo/ Viura). Ксарелло обеспечивает структуру, Парельяда – богатый сливочный характер, а Макабео дает кислотность и свежесть. Также допускается использование еще девяти сортов, среди которых Пино Нуар, Шардонне, Монастрель, Гренаш, Мальвазия и Трепат. Красный виноград используется для производства розовых сava.

Freixenet

Второе правило – изготовление по методу шампенуаз. Это классический метод производства шампанского, где вторичное брожение происходит в бутылке (а не в бестарной емкости). Кстати, до 1970 года испанские производители называли свое игристое вино шампанским. Затем, чтобы дифференцировать игристые вина Испании и не нарушать правила использования защищенное страной производства название, появилось слово cava. В переводе с испанского оно означает «пещера» или «погреб», где, собственно, и выдерживается игристое вино.

И третье, кава является Denominación de Origen (DO), означающее, что ее можно производить только в определенных регионах Испании, и в основном – в регионе Пенедес в Каталонии.

Freixenet

Искусство здешних виноделов прославило эти прекрасные, благодатные земли на весь мир: кава Freixenet получила огромное количество высших наград международных конкурсов Европы, Азии и Америки. Праздничные пузырьки кавы радуют миллионы людей в разных странах. В Украине компания Henkell Freixenet сегодня предлагает десять прекрасных образцов игристого вина от этого знаменитого испанского производителя. И каждая бутылка стоит того, чтобы быть откупоренной для торжественного случая!


Принципы Freixenet

На протяжении полуторавековой истории семья Феррер и все сотрудники компании всегда руководствовались общими принципами, которые привели их к успеху и процветанию.

  • Freixenet делает ставку на традиционное производство, особенно, когда дело касается кавы. Это включает в себя собранный вручную виноград, а также ферментацию в бутылке. А знания, которые передавались от поколения к поколению, применяются и сейчас.
  • Компания всегда открыта для новых возможностей и технологий, чтобы предлагать своим клиентам инновационные продукты. В последние несколько десятилетий Freixenet постоянно улучшает качество продуктов питания с помощью новейших методов и разработок.
  • Как крупнейший в мире производитель кавы, Freixenet осознает свою ответственность за экологию. Здесь постоянно работают над рациональным использованием таких ресурсов, как вода и стекло.
  • Freixenet особенно гордится продолжением почти семейных отношений со своими поставщиками, ведь с некоторыми из них работает с момента основания винодельни Freixenet. Сотрудничество, построенное на доверии, – это основа, которая гарантирует высокое качество продукции.

Freixenet

В компании Freixenet уверены, что следить за всеми процессами производства вина, конечно же, дело головы. Но обязательно – под контролем сердца, ради вкуса и удовольствия!



Комментарий

Юлия Шафранская, генеральный директор медиа-группы Drinks+:

Freixenet стал одним из первых брендов, который почти 30 лет назад поверил в юный журнал Drinks+ и на многие годы стал одним из самых знаменитых наших партнеров. По приглашению собственников предприятия много лет назад нам посчастливилось побывать на Freixenet Cavas, который находится в столице кавы – городке Сант-Садурни-д‘Анойя. Элегантное здание винодельни, построенное в 20-х годах прошлого века в окружении горных пейзажей Пенедеса, является воплощением модернизма и в то же время сохраняет традиции каталонской архитектуры. И тогда же обозревателям нашей редакции удалось ознакомиться с лучшими образцами испанской кавы – Freixenet. Откровенно говоря, с тех пор мы самые верные поклонники этого бренда. В мире менялись тренды, стили, стратегии, но неизменно кава компании «Фрейшенет» оставалась верна себе – такой же тонкой, элегантной, изысканно холодной, если вы понимаете, о чем я. И при этом – само воплощение бурлящей жизни, символ яркой и пылкой Испании.

Эта удивительная способность хранить традиции и соответствовать духу времени вот уже более столетия сохраняется в превосходных винах Freixenet. Вся кава, созданная на Freixenet Cavas, начиная от мирового бестселлера 1974 года Cordоn Negro и до хитов последних лет, таких как Freixenet ICE и Freixenet Rose, а также выдержанных представителей серии Reservе, неразрывно связана семейными узами. И дело не только в месте производства, но и в том, что на винодельне никогда полностью не опустошают бочку – всегда оставляют пару галлонов вина, которые переходят к следующей партии. Таким образом, в бокале Freixenet есть немного вина, которое было произведено десятки лет назад! В том числе в те времена, когда мы с Freixenet только познакомились)). Мы уверены, что именно с таким вином стоит праздновать особые моменты жизни – независимо от повода. Сама жизнь – уже повод, а Freixenet – это сама жизнь!

Freixenet



Комментарий

Наталья Благополучная, президент Всеукраинской Ассоциации виноделов и сомелье, основатель и директор Первой в Украине Школы сомелье «Мастер-класс»:

Cordon Negro Brut удивит вас не только красивым дизайном, но и содержимым! Длительный красивый перляж, приятный цветочно-фруктовый аромат с оттенками персика, груши, яркий и сбалансированный вкус и послевкусие – что может быть лучше!

Freixenet

Имя испанcкого производителя Freixenet известно и уважаемо в мире игристых вин. Семейное предприятие, основанное в начале ХХ века в Каталонии, сейчас является частью корпорации Henkell Freixenet и имеет партнеров в Европе, США, Австралии. Это крупнейший бренд мира: только подумать – производящий более 114 млн бутылок в год, а главное – продающий 99,3 млн! Поставленный в […]

X
Украина