Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Французьке виноробство

Винна криза у Франції

18.07.2025, Новини

Французьке виноробство опинилося у кризі, яку галузеві організації називають «однією з найглибших за всю історію». Цього тижня лідери винної індустрії зустрілися з міністром сільського господарства Франції Анні Женевар (Annie Genevard), щоб обговорити масштаб проблем.


За словами представників таких організацій, як AGPV (Загальна асоціація виноградарського виробництва) та Jeunes Agriculteurs (Молоді фермери), багато виноробів стикаються з катастрофічною економічною ситуацією: витрати зростають, а підвали переповнені ще до початку збору врожаю 2025 року. Ринки споживання насичені, виробники не встигають продавати вино, при цьому їх все частіше спіткають кліматичні катастрофи та виклики у міжнародній торгівлі. Представники галузі закликають до термінових заходів, щоб «врятувати винний сектор Франції», наголошуючи, що зараз вирішується його доля: або держава підтримає виробників, або стане свідком краху цілої галузі.

виноробні регіони

У відповідь уряд Франції вже запропонував компенсації за викорчовування виноградників, щоб зменшити надлишок продукції. Наприкінці 2024 року винороби подали заявки на викорчовування близько 27 000 гектарів, використавши 109 мільйонів євро з доступного бюджету в 120 мільйонів. Залишок коштів планується спрямувати на створення надзвичайного фонду для молодих виноробів, повідомили представники галузі після зустрічі з міністром.

Також обговорювалися інші заходи, зокрема захист доходів фермерів і потенційне розширення програми викорчовування. Галузеві лідери подякували міністру за готовність вислухати їхні занепокоєння.

Французькі виноробні – не єдині, хто переживає складні часи. На рівні ЄС Європейська комісія нещодавно запропонувала реформи, щоб підвищити конкурентоспроможність винної галузі. Пропозиції включають заходи з просування вина, а також надання країнам-членам права виплачувати виробникам компенсації за так зване «зелене збирання врожаю» з метою скорочення обсягів виробництва. Раніше вже виділялися кошти на кризову дистиляцію надлишкового вина, і в останні роки ця практика знову повернулася в деякі країни ЄС.

З надвиробництвом також стикаються виноробні в інших частинах світу – від Каліфорнії до окремих регіонів Австралії.

За даними Міжнародної організації виноградарства та виноробства (OIV), у 2023 році глобальне споживання вина впало до найнижчого рівня з 1961 року, склавши 214 мільйонів гектолітрів.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


Джерело: decanter.com
Фото: forbes.com, facebook.com

X
Украина