Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років12-й реліз конкурсу Balkan International Wine Competition & Festival відбувся в румунському місті Бистриця-Насауд (Bistrita-Nasaud), а фестиваль, як завжди, пройшов у Софії, Болгарія. Обидві події не тільки вчергове відзначили різноманітність та динаміку якості балканських вин, але й надали гостям та учасникам унікальну можливість побувати в гостях у місцевих виноробів.
Нагадую, що Балканський міжнародний конкурс і фестиваль вина був заснований Галиною Ніфору (Galina Niforou, Wine MBA) у 2012 році, а у 2020-му організатори конкурсу вирішили, що він буде проходити кожен раз в новій країні.
Галина Ніфору, засновниця Balkan International Wine Competition & Festival
І з кожним кроком подія збільшує географічні обрії. Минулого року під час гала вечері в Греції було оголошено, що наступний конкурс відбудеться по інший бік українських Карпат — в Трансильванії.
Замок, в якому проходив конкурс
Отже, 12-й Балканський міжнародний конкурс вин привернув до Румунії виноробів та експертів з усього світу, включаючи 4 Майстрів Вина: Рода Сміта (Rod Smith MW), Керолайн Гілбі (Caroline Gilby MW), Робін Кік (Robin Kick MW) і Томаса Кьортіса (Thomas Curtius MW). Колегія з 20 видатних суддів з різних куточків світу прискіпливо оцінювали вина на основі їх органолептики та загальної якості. Зауважу, що у 2023-му до конкурсу вперше доєдналася українська суддя – Катерина Ющенко, директорка WSET в Україні.
Усі вина оцінювалися за 100-бальною шкалою, та претендували на подвійну золоту, золоту, срібну чи бронзову медалі. Trophies та Grand Trophy обиралися серед вин, нагороджених подвійною золотою медаллю однієї категорії, стилю. Результати були опубліковані на сайті конкурсу 15 червня, в перший день запланованого фестивалю в Софії.
Катерина Ющенко, директорка WSET в Україні
Зауважу, що українська виноробня Odesos, яка вже втретє брала участь в Балканському міжнародному конкурсі вина, здобула одразу кілька нагород. Odesos Merlot 2021 отримало Best of Show Ukraine та золоту медаль, Cabernet Sauvignon limited edition 2020 – срібну медаль та Cabernet Sauvignon Bourbon Edition 2019 – бронзову.
Під час конкурсу члени журі відвідали трансильванські виноробні: Crama la Salina, Jelna, Liliac.
Crama la Salina (рум. «виноробня на солі») та виноградники розташовані у безпосередній близькості від соляної копальні Турда, точніше приблизно в 100 метрах від неї, на пагорбах Дургеу в долині Овна. Виноробня народилася в самому серці Трансільванії, в регіоні, де традиція виноробства сягає часів Римської імперії, коли поселення, відоме сьогодні під назвою Турда, називалося Потайса. Ось чому ці вина називаються ISSA – як данина тисячолітнім традиціям виноробства, що сформувалися тут, відколи місцевість називалася Potaissa.
Специфічний терруар долини Овна надає винам унікальний аромат та незабутню свіжість у смаку.
Crama la Salina
До речі, для прихильників винного туризму зауважу: біля підніжжя виноградників на своїх гостей чекає ресторан Sarea-n bucate. Привабливі аромати страв, приготованих за традиційними рецептами, гармонійно поєднуються з винами ISSA. Туристам пропонується відвідати готель виноробні, який складається з 13 ультрасучасних номерів, розрахованих на 40 місць.
Інша виноробня, яку відвідали судді, – Jelna, розташована в однойменному селі в регіоні Бистриця-Насауд. Вина залишили свій відбиток на цій території Трансільванії з давніх часів. Найдавніша згадка про вина Желни була знайдена в реєстрах місцевої церкви, де згадується, що Петрус Муратор, який розписав церкву та створив відому фреску Навічелла приблизно в 1520 році, отримував платню бочками місцевого вина. Також, за старими картами, включно з Йосифінською картою (1766 р.), на пагорбах Желни зображені великі насадження винограду.
Виноробня Jelna відома своєю прихильністю до практики органічного виноробства. Виноградник знаходиться на висоті 650 метрів. Зосереджуючись на органічному виноградарстві, Jelna виробляє вина виняткової якості, які демонструють повагу виноробні до навколишнього середовища. Вина Jelna вирізняються свіжістю та вишуканістю. Для того, щоб відвідувачі виноробні могли сповна насолодитися трансильванськими винами та досвідом, також поруч з виноградниками побудували ресторан, готель та спа. Dealul Negru, територія, що знаходиться за готелем, є заповідною територією з найвищою щільністю диких тварин у Європі.
Виноробня Liliac (рум. «кажан»), яку також відвідали члени журі, розташована у мальовничому виноробному регіоні Лехінца біля підніжжя Карпатських гір. Відома своїм інноваційним підходом до виноробства, поєднуючи традиційні технології з сучасними досягненнями. В кожній деталі помітне прагнення виноробні Liliac до досконалості вин, що характеризується елегантністю, збалансованістю та справжнім вираженням самобутності регіону.
Усі три виноробні поєднують міжнародні та такі місцеві сорти винограду, як Fetească Neagră та Fetească Regală, у результаті чого виробляються вина, що відзеркалюють унікальний трансільванський терруар. До речі, цікаво, що в лінійках Crama la Salina, Jelna та Liliac можна знайти навіть ice wine. З-поміж трьох я б виділила Liliac Ice Wine з Піно Грі, Мускат Оттонеля, Нойбургера. Вино має яскравий золотисто-жовтий колір, аромат лугових трав, ніжні ноти персика і лічі, свіжий і яскравий смак, з відтінками ананаса і тропічних фруктів на фініші, доповненими відтінком меду в посмаку. Чудово, як на мене, пасуватиме до крем-брюле, чизкейку, млинцям з вишневим варенням, блакитним сирам.
Другу традиційну складову винного івенту – Балканський міжнародний фестиваль вина вже 12-й рік поспіль провели в Софії. На жаль, через сильні зливи організатори були змушені перенести подію з 15-17 червня на 22-24 червня. Та, попри негоду, фестиваль забезпечив яскравий і захоплюючий досвід для любителів вина, дозволивши їм дослідити широкий спектр виняткових вин з Балканського регіону. Учасники мали унікальну можливість поспілкуватися безпосередньо з виноробами, дізнатися про різні техніки виноробства та поглибити своє розуміння балканських вин.
Фото: www.balkanswine.eu