Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Balkan International Wine Competition

Balkan International Wine Competition: від Трансильванії до Болгарії

29.06.2023, Новини Автор: Анастасія Сидоренко

12-й реліз конкурсу Balkan International Wine Competition & Festival відбувся в румунському місті Бистриця-Насауд (Bistrita-Nasaud), а фестиваль, як завжди, пройшов у Софії, Болгарія. Обидві події не тільки вчергове відзначили різноманітність та динаміку якості балканських вин, але й надали гостям та учасникам унікальну можливість побувати в гостях у місцевих виноробів.


Нагадую, що Балканський міжнародний конкурс і фестиваль вина був заснований Галиною Ніфору (Galina Niforou, Wine MBA) у 2012 році, а у 2020-му організатори конкурсу вирішили, що він буде проходити кожен раз в новій країні.

Balkan International Wine Competition

Галина Ніфору, засновниця Balkan International Wine Competition & Festival

І з кожним кроком подія збільшує географічні обрії. Минулого року під час гала вечері в Греції було оголошено, що наступний конкурс відбудеться по інший бік українських Карпат — в Трансильванії.

Balkan International Wine Competition

Замок, в якому проходив конкурс

Отже, 12-й Балканський міжнародний конкурс вин привернув до Румунії виноробів та експертів з усього світу, включаючи 4 Майстрів Вина: Рода Сміта (Rod Smith MW), Керолайн Гілбі (Caroline Gilby MW), Робін Кік (Robin Kick MW) і Томаса Кьортіса (Thomas Curtius MW). Колегія з 20 видатних суддів з різних куточків світу прискіпливо оцінювали вина на основі їх органолептики та загальної якості. Зауважу, що у 2023-му до конкурсу вперше доєдналася українська суддя – Катерина Ющенко, директорка WSET в Україні.

Balkan International Wine Competition

Усі вина оцінювалися за 100-бальною шкалою, та претендували на подвійну золоту, золоту, срібну чи бронзову медалі. Trophies та Grand Trophy обиралися серед вин, нагороджених подвійною золотою медаллю однієї категорії, стилю. Результати були опубліковані на сайті конкурсу 15 червня, в перший день запланованого фестивалю в Софії.

Balkan International Wine Competition

Катерина Ющенко, директорка WSET в Україні

Зауважу, що українська виноробня Odesos, яка вже втретє брала участь в Балканському міжнародному конкурсі вина, здобула одразу кілька нагород. Odesos Merlot 2021 отримало Best of Show Ukraine та золоту медаль, Cabernet Sauvignon limited edition 2020 – срібну медаль та Cabernet Sauvignon Bourbon Edition 2019 – бронзову.

Balkan International Wine Competition

Під час конкурсу члени журі відвідали трансильванські виноробні: Crama la Salina, Jelna, Liliac.

Crama la Salina (рум. «виноробня на солі») та виноградники розташовані у безпосередній близькості від соляної копальні Турда, точніше приблизно в 100 метрах від неї, на пагорбах Дургеу в долині Овна. Виноробня народилася в самому серці Трансільванії, в регіоні, де традиція виноробства сягає часів Римської імперії, коли поселення, відоме сьогодні під назвою Турда, називалося Потайса. Ось чому ці вина називаються ISSA – як данина тисячолітнім традиціям виноробства, що сформувалися тут, відколи місцевість називалася Potaissa.

Специфічний терруар долини Овна надає винам унікальний аромат та незабутню свіжість у смаку.

Balkan

Crama la Salina

До речі, для прихильників винного туризму зауважу: біля підніжжя виноградників на своїх гостей чекає ресторан Sarea-n bucate. Привабливі аромати страв, приготованих за традиційними рецептами, гармонійно поєднуються з винами ISSA. Туристам пропонується відвідати готель виноробні, який складається з 13 ультрасучасних номерів, розрахованих на 40 місць.

Balkan International Wine Competition

Інша виноробня, яку відвідали судді,  – Jelna, розташована в однойменному селі в регіоні Бистриця-Насауд. Вина залишили свій відбиток на цій території Трансільванії з давніх часів. Найдавніша згадка про вина Желни була знайдена в реєстрах місцевої церкви, де згадується, що Петрус Муратор, який розписав церкву  та створив відому фреску Навічелла приблизно в 1520 році, отримував платню бочками місцевого вина. Також, за старими картами, включно з Йосифінською картою (1766 р.), на пагорбах Желни зображені великі насадження винограду.

Balkan International Wine Competition

Виноробня Jelna відома своєю прихильністю до практики органічного виноробства. Виноградник знаходиться на висоті 650 метрів. Зосереджуючись на органічному виноградарстві, Jelna виробляє вина виняткової якості, які демонструють повагу виноробні до навколишнього середовища. Вина Jelna вирізняються свіжістю та вишуканістю. Для того, щоб відвідувачі виноробні могли сповна насолодитися трансильванськими винами та досвідом, також поруч з виноградниками побудували ресторан, готель та спа. Dealul Negru, територія, що знаходиться за готелем, є заповідною територією з найвищою щільністю диких тварин у Європі.

Balkan International Wine Competition

Виноробня Liliac (рум. «кажан»), яку також відвідали члени журі, розташована у мальовничому виноробному регіоні Лехінца біля підніжжя Карпатських гір. Відома своїм інноваційним підходом до виноробства, поєднуючи традиційні технології з сучасними досягненнями. В кожній деталі помітне прагнення виноробні Liliac до досконалості вин, що характеризується елегантністю, збалансованістю та справжнім вираженням самобутності регіону.

Balkan International Wine Competition

Усі три виноробні поєднують міжнародні та такі місцеві сорти винограду, як Fetească Neagră та Fetească Regală, у результаті чого виробляються вина, що відзеркалюють унікальний трансільванський терруар. До речі, цікаво, що в лінійках Crama la Salina, Jelna та Liliac можна знайти навіть ice wine. З-поміж трьох я б виділила Liliac Ice Wine з Піно Грі, Мускат Оттонеля, Нойбургера. Вино має яскравий золотисто-жовтий колір, аромат лугових трав, ніжні ноти персика і лічі, свіжий і яскравий смак, з відтінками ананаса і тропічних фруктів на фініші, доповненими відтінком меду в посмаку. Чудово, як на мене, пасуватиме до крем-брюле, чизкейку, млинцям з вишневим варенням, блакитним сирам.

Balkan International Wine Competition

Другу традиційну складову винного івенту – Балканський міжнародний фестиваль вина вже 12-й рік поспіль провели в Софії. На жаль, через сильні зливи організатори були змушені перенести подію з 15-17 червня на 22-24 червня. Та, попри негоду, фестиваль забезпечив яскравий і захоплюючий досвід для любителів вина, дозволивши їм дослідити широкий спектр виняткових вин з Балканського регіону. Учасники мали унікальну можливість поспілкуватися безпосередньо з виноробами, дізнатися про різні техніки виноробства та поглибити своє розуміння балканських вин.

Фото: www.balkanswine.eu

X
Украина