Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Bottle Collection Initiative сприяла створенню International Reuse Ready Charter

20.05.2024, Маркетинг

22 травня в останній день London Wine Fair 2024 команда Bottle Collection Initiative оприлюднить свої результати дослідження проведеного на основі минулорічної ініціативи зі збору пляшок на ярмарку. Ініціатива, яку Drinks+ та WTA висвітлював як міжнародний інформаційний партнер,  була результатом співпраці між The Porto Protocol, Sustainable Wine Solutions і London Wine Fair.


The Porto Protocol, місія якого полягає в стимулюванні кліматичних дій у світі вина, разом із Sustainable Wine Solutions, британськими експертами з багаторазового використання винних пляшок, кинув виклик LWF створити цю ініціативу ще на початку 2023 року. Згодом у звіті було створено заклик до світової виноробної промисловості: кількість вироблених пляшок має зменшитися. «Статут про готовність до повторного використання» розглядатиме пункти дій, які галузь може прийняти. Намір полягав у тому, щоб оцінити можливість багаторазового ланцюжка поставок, і як це втілити в життя.

Початкові висновки були засновані на 20 000 порожніх пляшок, зібраних від експонентів LWF. Повний аудит було проведено на 1017 пляшках з аудитом видалення етикетки на 2000 пляшках. Решта 18 000 пляшок були повторно використані або перероблені компанією Sustainable Wine Solutions, яка імпортує оптом і в пляшках до Великої Британії для розповсюдження на ринку.

Дослідження малює тривожну картину для світової виноробної промисловості: понад 32 мільярди пляшок вина виробляються щорічно, і кожна пляшка виділяє в середньому 600 г CO₂, загальні викиди вуглецю становлять 19,8 мільйонів тонн на рік. Лише Велика Британія споживає в середньому 1,77 мільярда пляшок вина на рік, більшість з яких одноразові.

Оскільки виноробна промисловість переходить до екологічної стійкості, широке впровадження багаторазових винних пляшок стає вирішальним, особливо враховуючи, що на одноразові скляні пляшки припадає 35% вуглецевого сліду, пов’язаного з кожною пляшкою вина. Ця зміна спрямована на суттєве зменшення загального викиду CO₂ в галузі та застосування цілісної циклічної моделі в усьому ланцюжку створення вартості. З іншого боку, багаторазове скло пропонує найбільший потенціал для зменшення впливу на навколишнє середовище: багаторазові скляні пляшки виробляють на 85% менше викидів вуглецю, ніж одноразові аналоги; на 75% менше викидів вуглецю, ніж пластик (PET); і на 57% менше викидів вуглецю, ніж алюмінієві бляшанки. (Zero Waste Europe).

Доброю новиною є те, що напрямок швидко змінюється, і зараз зростає консенсус щодо того, що повторне використання має стати золотим стандартом. Майкл Джаннузі, генеральний директор компанії Verallia (провідного європейського виробника скляних пляшок для індустрії напоїв), позитивно оцінив такі зміни: «Як експерти зі скла, ми не можемо дозволити собі самовдоволення виробництвом матеріалу, який нескінченно переробляється. Це чудова відправна точка для нашої галузі. Але скло є екологічно чистим лише тоді, коли воно використовується повторно, коли і де це можливо, і фактично переробляється». (Verallia white book).

Однак широке різномаїття розмірів і ваги пляшок є суттєвою перешкодою, ускладнюючи масштабованість схем, необхідних для втілення в життя ланцюга поставок повторного використання. За словами Мюріель Шатель з Sustainable Wine Solutions, результати показують «хаос у великих масштабах». У вибірці з 1047 пляшок було 947 різних типів, що відрізнялися за формою, вагою та дизайном. Оскільки лише 7% пляшок однакові, це створює значну проблему для повторного використання. Доброю новиною є те, що 73% пляшок можна використовувати повторно, що дає значні можливості для галузі.

Оскільки такі ключові світові фігури, як Дженсіс Робінсон MW OBE, виступають за легші пляшки та альтернативні формати для повсякденних вин, а молоді покоління дедалі більше вимагають протиударні упаковки, скляна пляшка ризикує втратити свій центральний статус. ПЕТ-пляшки вже все більше присутні на полицях супермаркетів; існує реальний ризик того, що пляшка втратить свій головний статус.

Висновки будуть представлені на центральній сцені London Wine Fair з 12:45 до 13:45 у середу, 22 травня: «Розкриття результатів звіту про відпрацьовані пляшки та представлення проекту «Reuse Ready»», організовані Мюріель Шатель (Sustainable Wine Solutions) і Мартою Мендонса (The Porto Protocol). Розклад сесії на 2024 рік (londonwinefair.com). Партнерство закликатиме зацікавлених сторін галузі до дій у трьох ключових сферах: відкритий лист до виробників скла із закликом прислухатися до глобальної виноробної промисловості, її найбільшого клієнта; посилення корпоративної відповідальності; та створення Міжнародної хартії повторного використання (Reuse Ready International Charter ).

Голова London Wine Fair Ханна Тові зазначила: «Цей звіт надає життєво важливу інформацію для світової виноробної промисловості. Споживання скла в промисловості просто нестабільне, і хоча рішення не прийдуть миттєво, Хартія готовності до повторного використання надає цінний інструмент для виноробів, виробників скла, покупців – усіх у галузі, бажаючих (і здатних) внести зміни».

Адріан Брідж, генеральний директор The Porto Protocol, прокоментував: « Bottle Collection Initiative 2023 на London Wine Fair підкреслюють нагальну потребу в боротьбі зі змінами кліматуу виноробній промисловості. З мільярдами пляшок, що виробляються щорічно, вплив на навколишнє середовище є значним, що підкреслює нагальність екологічних практик. Наше партнерство з Sustainable Wine Solutions і London Wine Fair демонструє нашу відданість справі сприяння змінам у всій галузі для більш сталого майбутнього. Беручи участь у подібних ініціативах, ми спільно вирішуємо ці виклики та спонукаємо до важливих кліматичних заходів у світі вина»

Мюріель Шатель, керуючий директор Sustainable Wine Solutions, прокоментувала: «Багаторазова пляшка — це срібна куля, яка гарантує, що скляна пляшка збереже свій статус ємності вибору протягом тривалого часу через її низький вплив, а не просто через романтичність і традиції. Ініціативи піонерів підприємництва в усьому світі вже показують, що багаторазовий ланцюжок поставок можливий, але лише співпраця в усій галузі дозволить його масштабувати».

X
Украина