Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!
Persha Gildiya
Persha Gildiya

Gastronomy and Wine Portal

Виноробство Каліфорнії

Welcome to California. Новітні відкриття провідних вин Америки

26.05.2025, Статті

Виноробство Каліфорнії історично має дві особливості. Перша полягає в тому, що сорт вважався важливішим за теруар і місцевість, де він зростає. Тому на американських етикетках часто зустрічаються назви сортів, тоді як для європейського споживача про вино розповідає вже сама назва апеласьона. І друга: посадки певних сортів винограду проводилися, виходячи швидше з попиту, ніж з відповідності умовам і теруару. З часом винороби Каліфорнії почали приділяти більше уваги місцевості та клімату, придатності для певних сортів винограду та надавати цінності винам з окремих ділянок.


Сорти, види, стилі

Першою лозою Vitis vinifera, що культивувалася на території Каліфорнії, був завезений іспанськими місіонерами сорт Місія (Mission), або Паїс (Pais) – остання назва побутує переважно в Чилі. Маємо уточнити: сорт, який каліфорнійці традиційно називають Mission, має історичну та ампелографічну назву – Listan Pietro, або Palomino Nero. Походить з Канарських островів, його висаджували в іспанських місіях і використовували для виготовлення вин на причастя (sacramental wines).

Наразі в штаті вирощують понад 125 сортів винограду, від Зінфанделя до Шардоне, від Піно Нуар до Каберне Совіньйона, Сіра та Санджовезе, Неббіоло та Неро д’Авола. Винороби Каліфорнії спираються на складний теруар штату і широку сортову палітру. Звідси – таке різноманіття винних стилів.

Виноробство Каліфорнії

Приміром, ті самі вина шардоне тут мають власні яскраві риси і окреме ім’я – «каліфорнійське шардоне». Це соковите, повнотіле вино з відтінками тропічних фруктів та тонами ваніли, грінок та спецій, що виникають завдяки витримці в бочках з американського дуба. Або згадаємо поширені тут американські вина в стилі Рони, що виготовляються з тих самих сортів винограду, які століттями процвітали в долині річки Рона у Франції (як от Сіра) та проявляються як в потужному новосвітовському стилі, близькому до пряних ширазів Австралії, так і в класичному стилі Старого Світу.

Чи візьмемо Каберне Совіньйон – найпоширеніший в Америці червоний виноград, що панує в Долині Напа. Тут його стиль відрізняється від класичного Бордо: він повнотілий, з потужними оксамитовими танінами, виразним ароматом стиглих чорних ягід з джемовими відтінками (тієї ж звичної чорної смородини), а також пряних солодкуватих спецій, на зразок кориці.

Крім сухих червоних та білих, створюють каліфорнійці і вдалі рожеві, до того ж, за різними технологіями.

California

Різноманітність умов виноробства в Каліфорнії дозволяє успішно виробляти ігристі вина. Найкращі виготовляються з купажів Шардоне, Піно Нуар та Піно Меньє (класичне тріо Шампані). Інші популярні сорти: Піно Блан, Піно Грі, Шенен Блан, Рислінг і Мускат. Місцеві ігристі поєднують в собі традиції класичного шампанського та інновації сонячної Каліфорнії. Часто вина тут легші та фруктовіші, ніж французькі шампанські. Найбільше виробників ігристих вин преміум-класу можна знайти в Долині Напа, округах Сонома, Мендосіно. Деякі зони, особливо прохолодні Карнерос і Долина Андерсон (частина Долини Напа), навіть припали до смаку знаменитим французьким Домам Шампанського. Зверніть увагу на Etoile Domaine Chandon – ігристе з Долини Напа від Дому Moët & Chandon; Domaine Carneros – виноробня, заснована Домом Taittinger в однойменній зоні; Mumm Napa – ігристе з Напи від Дому Mumm, який випускає як преміум кюве, так і доступні напої з гарним співвідношенням ціна/якість; Roederer Estate – виноробня розташована в Долині Андерсон і належить Дому Roederer. Як правило, на етикетках ігристих значаться характерні для Шампані та французьких креманів терміни – «Блан де Блан», «Блан де Нуар», традиційний метод, далі вказується тип вина – «ігристе» та зона походження. До речі, попри жорсткі вимоги Шампані до всього навколишнього світу щодо захисту найменування, на етикетках каліфорнійського ігристого можна зустріти термін «Каліфорнійське Шампанське». І не факт, що воно буде зроблене традиційним способом.

Виноробство Каліфорнії

Виробляє Каліфорнія і солодкі вина різних стилів. Як-от пізнього збору, уражені Botrytis, аналоги в стилях пасито, токайських вин, вінсанто, і навіть ігристих на кшталт ламбруско.

Від теруару до Airroir

Органолептика каліфорнійських вин, на думку більшості знавців, має виразні особливості. І, крім звичайних характеристик самого вина, набуває ароматики з навколишнього середовища лоз. Дехто з сучасних винних журналістів навіть поруч з терміном «теруар» пропонує вживати «аirroir», принаймні відповідно до вин Каліфорнії. Адже більшість місцевих площ вкриває ароматична рослина чапарраль – посухостійкий чагарник, відомий лікарськими властивостями.

Виноробство Каліфорнії

В цій же екосистемі поруч ще безліч ароматичних «сусідів», таких як чебрець, евкаліпт, лавр, ялівець, шавлія, ті ж самі величні секвої. І вся ця спільнота оточує більшість виноградників Каліфорнії. Чи варто дивуватися, що так багато з цих ароматів і смаків опиняється в наших келихах? Можливо, комусь звичніше застосувати термін garrigue, як дескриптор в ваших дегустаційних нотатках. Але як би там не було, ця версія про вплив середовища на аромати та смаки вина стає все менше схожа на романтичну ідею і все більше знаходить цілком тверезих прихильників та підтверджень з галузі органічної хімії. Приміром, винороби Санта-Крус, де домінують сосни, ялівець та секвої, впевнено коментують тейстинги своїх каберне, згадуючи ноти деревини, хвої та смолянисті прянощі.

Виноробство Каліфорнії

А винороби з Долини Напа стверджують, що деякі з винних релізів постійно демонструють евкаліптові ноти – адже їхні ділянки оточені цими деревами. До речі, хоча це питання мало вивчається, все ж в 2012 році The Australian Wine Research Institute вивчив і підтвердив вплив довколишніх евкаліптів біля виноградників на вино, одержане з них. На жаль, поки це єдиний науково досліджений прецедент.

Сталість (Sustainability). Правила та закони

Sustainable методи вирощування винограду – це принципи, яких каліфорнійські виноробні та виноградарі дотримуються щодня під гаслом: залишати нащадкам речі кращими, ніж вони їх одержали від предків. Екологічність, органічність і біодинаміка, застосовані тут, ґрунтуються на старо давніх технологіях і еволюціонували завдяки новим практикам.

Виноробство Каліфорнії

Нещодавно вони були оформлені в стандарти та програми сертифікації з чіткими вимогами. На сьогоднішній день 67% виноградників в Каліфорнії сертифіковано як екологічно чисті, ще більше площ сертифіковано Biodynamic® та як органічні. Приміром, легендарна виноробня Opus One була сертифікована як green winery в рамках ініціативи Napa Valley Vintners-Napa Green Initiative і впроваджує понад 100 екологічно чистих практик.

Виноробство Каліфорнії

Перша Американська Виноробна зона (American Viticultural Area) з’явилася в 1980 році. Наступного року – перша AVA Каліфорнії. Згідно правил, 85% винограду має бути вирощено в межах вказаної на етикетці AVA, а саме вино вироблятися в тому ж штаті, де AVA розташована.

Виноробство Каліфорнії



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


Фото: California Wines

Украина