Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківВиноробство Каліфорнії історично має дві особливості. Перша полягає в тому, що сорт вважався важливішим за теруар і місцевість, де він зростає. Тому на американських етикетках часто зустрічаються назви сортів, тоді як для європейського споживача про вино розповідає вже сама назва апеласьона. І друга: посадки певних сортів винограду проводилися, виходячи швидше з попиту, ніж з відповідності умовам і теруару. З часом винороби Каліфорнії почали приділяти більше уваги місцевості та клімату, придатності для певних сортів винограду та надавати цінності винам з окремих ділянок.
Першою лозою Vitis vinifera, що культивувалася на території Каліфорнії, був завезений іспанськими місіонерами сорт Місія (Mission), або Паїс (Pais) – остання назва побутує переважно в Чилі. Маємо уточнити: сорт, який каліфорнійці традиційно називають Mission, має історичну та ампелографічну назву – Listan Pietro, або Palomino Nero. Походить з Канарських островів, його висаджували в іспанських місіях і використовували для виготовлення вин на причастя (sacramental wines).
Наразі в штаті вирощують понад 125 сортів винограду, від Зінфанделя до Шардоне, від Піно Нуар до Каберне Совіньйона, Сіра та Санджовезе, Неббіоло та Неро д’Авола. Винороби Каліфорнії спираються на складний теруар штату і широку сортову палітру. Звідси – таке різноманіття винних стилів.
Приміром, ті самі вина шардоне тут мають власні яскраві риси і окреме ім’я – «каліфорнійське шардоне». Це соковите, повнотіле вино з відтінками тропічних фруктів та тонами ваніли, грінок та спецій, що виникають завдяки витримці в бочках з американського дуба. Або згадаємо поширені тут американські вина в стилі Рони, що виготовляються з тих самих сортів винограду, які століттями процвітали в долині річки Рона у Франції (як от Сіра) та проявляються як в потужному новосвітовському стилі, близькому до пряних ширазів Австралії, так і в класичному стилі Старого Світу.
Чи візьмемо Каберне Совіньйон – найпоширеніший в Америці червоний виноград, що панує в Долині Напа. Тут його стиль відрізняється від класичного Бордо: він повнотілий, з потужними оксамитовими танінами, виразним ароматом стиглих чорних ягід з джемовими відтінками (тієї ж звичної чорної смородини), а також пряних солодкуватих спецій, на зразок кориці.
Крім сухих червоних та білих, створюють каліфорнійці і вдалі рожеві, до того ж, за різними технологіями.
Різноманітність умов виноробства в Каліфорнії дозволяє успішно виробляти ігристі вина. Найкращі виготовляються з купажів Шардоне, Піно Нуар та Піно Меньє (класичне тріо Шампані). Інші популярні сорти: Піно Блан, Піно Грі, Шенен Блан, Рислінг і Мускат. Місцеві ігристі поєднують в собі традиції класичного шампанського та інновації сонячної Каліфорнії. Часто вина тут легші та фруктовіші, ніж французькі шампанські. Найбільше виробників ігристих вин преміум-класу можна знайти в Долині Напа, округах Сонома, Мендосіно. Деякі зони, особливо прохолодні Карнерос і Долина Андерсон (частина Долини Напа), навіть припали до смаку знаменитим французьким Домам Шампанського. Зверніть увагу на Etoile Domaine Chandon – ігристе з Долини Напа від Дому Moët & Chandon; Domaine Carneros – виноробня, заснована Домом Taittinger в однойменній зоні; Mumm Napa – ігристе з Напи від Дому Mumm, який випускає як преміум кюве, так і доступні напої з гарним співвідношенням ціна/якість; Roederer Estate – виноробня розташована в Долині Андерсон і належить Дому Roederer. Як правило, на етикетках ігристих значаться характерні для Шампані та французьких креманів терміни – «Блан де Блан», «Блан де Нуар», традиційний метод, далі вказується тип вина – «ігристе» та зона походження. До речі, попри жорсткі вимоги Шампані до всього навколишнього світу щодо захисту найменування, на етикетках каліфорнійського ігристого можна зустріти термін «Каліфорнійське Шампанське». І не факт, що воно буде зроблене традиційним способом.
Виробляє Каліфорнія і солодкі вина різних стилів. Як-от пізнього збору, уражені Botrytis, аналоги в стилях пасито, токайських вин, вінсанто, і навіть ігристих на кшталт ламбруско.
Органолептика каліфорнійських вин, на думку більшості знавців, має виразні особливості. І, крім звичайних характеристик самого вина, набуває ароматики з навколишнього середовища лоз. Дехто з сучасних винних журналістів навіть поруч з терміном «теруар» пропонує вживати «аirroir», принаймні відповідно до вин Каліфорнії. Адже більшість місцевих площ вкриває ароматична рослина чапарраль – посухостійкий чагарник, відомий лікарськими властивостями.
В цій же екосистемі поруч ще безліч ароматичних «сусідів», таких як чебрець, евкаліпт, лавр, ялівець, шавлія, ті ж самі величні секвої. І вся ця спільнота оточує більшість виноградників Каліфорнії. Чи варто дивуватися, що так багато з цих ароматів і смаків опиняється в наших келихах? Можливо, комусь звичніше застосувати термін garrigue, як дескриптор в ваших дегустаційних нотатках. Але як би там не було, ця версія про вплив середовища на аромати та смаки вина стає все менше схожа на романтичну ідею і все більше знаходить цілком тверезих прихильників та підтверджень з галузі органічної хімії. Приміром, винороби Санта-Крус, де домінують сосни, ялівець та секвої, впевнено коментують тейстинги своїх каберне, згадуючи ноти деревини, хвої та смолянисті прянощі.
А винороби з Долини Напа стверджують, що деякі з винних релізів постійно демонструють евкаліптові ноти – адже їхні ділянки оточені цими деревами. До речі, хоча це питання мало вивчається, все ж в 2012 році The Australian Wine Research Institute вивчив і підтвердив вплив довколишніх евкаліптів біля виноградників на вино, одержане з них. На жаль, поки це єдиний науково досліджений прецедент.
Sustainable методи вирощування винограду – це принципи, яких каліфорнійські виноробні та виноградарі дотримуються щодня під гаслом: залишати нащадкам речі кращими, ніж вони їх одержали від предків. Екологічність, органічність і біодинаміка, застосовані тут, ґрунтуються на старо давніх технологіях і еволюціонували завдяки новим практикам.
Нещодавно вони були оформлені в стандарти та програми сертифікації з чіткими вимогами. На сьогоднішній день 67% виноградників в Каліфорнії сертифіковано як екологічно чисті, ще більше площ сертифіковано Biodynamic® та як органічні. Приміром, легендарна виноробня Opus One була сертифікована як green winery в рамках ініціативи Napa Valley Vintners-Napa Green Initiative і впроваджує понад 100 екологічно чистих практик.
Перша Американська Виноробна зона (American Viticultural Area) з’явилася в 1980 році. Наступного року – перша AVA Каліфорнії. Згідно правил, 85% винограду має бути вирощено в межах вказаної на етикетці AVA, а саме вино вироблятися в тому ж штаті, де AVA розташована.
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
Фото: California Wines
12.09.2024
09.09.2024