Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Ейнат Кляйн та Андрій Макаревич – тур «Легенди Шампані»

Ранкові та вечірні дегустації і відвідування Домів та Замків. Ейнат Кляйн, номінант Wine Travel Awards у категорії Top Guide та її чоловік Андрій Макаревич збираються відвідати Шапань та запрошують усіх шанувальників вишуканих вин «піти їх стопами».


Винний письменник, експерт та сомельє – Юрій Праушкін та його дружина Ольга є власниками приватного пансіону Auprès du Château у Танлі та бутік-готелю Villa Thaіs, розташованого у місті Тоннері. Вони організовують тури для невеликих груп – «Легенди Шампані». Саме в такий тур наприкінці квітня і вирушають Ейнат Кляйн та Андрій Макаревич.

Ейнат Кляйн

(Примітка редакції: цього року номінантами міжнародної премії Wine Travel Awards стала Ейнат Кляйн у категорії Top Guide та її віноробня Einat Winery у категорії Must Visit, голосування триває до 31 березня включно).

«Програма включає відвідування шампанських Домів та Замків, знайомство з Шаблі, поїздку до Реймсу, а також ранкові та вечірні дегустації, – пише на своїй сторінці в соцмережі Ейнат Кляйн. – Юрій спеціалізується на винах Шампані та Бургундії, спеціально для цього туру він зробив виняткову добірку легендарних шампанських великих років: Cristal 2002, 2004, 2008, 2012, Deutz, Krug, Pol Roger Sir Winston Churchill, Bollinger та ін. Вечері готує Ольга, яка є дипломованим шеф-кухарем».

Наступний тур буде організовано 24-29 травня. Він буде не менш унікальним. На учасників чекають вина Шампані та знаменита французька кухня в авторському виконанні.

Більш детальну інформацію про тур можна дізнатися у Ейнат Кляйн.

Фото: facebook.com/einat.klein2

Ранкові та вечірні дегустації і відвідування Домів та Замків. Ейнат Кляйн, номінант Wine Travel Awards у категорії Top Guide та її чоловік Андрій Макаревич збираються відвідати Шапань та запрошують усіх шанувальників вишуканих вин «піти їх стопами». Винний письменник, експерт та сомельє – Юрій Праушкін та його дружина Ольга є власниками приватного пансіону Auprès du Château […]

«Час, Ґрунти, Люди Санторіні»: знайомство з винами містичного острова

«Не пам’ятаю точно, коли у мене виникло непереборне бажання поїхати на грецький острів Санторіні, але, здається, це було дуже давно. Моя неймовірна тяга до Санторіні була заснована не на чомусь візуальному, а, скоріше, на тому чарівному сиренному поклику, що лунав до моєї свідомості та підсвідомості, на чомусь, пов’язаному з Таємницею». Це цитата з оповідання сербської письменниці Ясміни Михайлович «Сніданок у Цитураса». І, як на мене, вона ідеально характеризує містичну, заворожуючу чарівність острова.


Санторіні — одне з найвідоміших туристичних місць у світі. Щороку 15 550 жителів Санторіні приймають у середньому 5 мільйонів туристів. «Туризм — наш друг і наш ворог водночас», — каже Маттайос Аргірос (Matthaios Argyros), власник виноробні Estate Argyros, що представляє четверте покоління виноградарів і виноробів Санторіні. 

Санторіні

Місцеві вина є одним зі справжніх скарбів острова. Саме їх нещодавно презентувала Каро Маурер (Caro Maurer), відома німецька Master Of Wine, у серії майстер-класів та коментованих дегустацій Time, Soil, People of Santorini («Час, ґрунти, люди Санторіні), ініційованих Volcanic Agriculture of Europe та організованих німецькою агенцією Organize Communications.

Санторіні

 

Ось кілька цікавих фактів про острів та його вина.

  • Санторіні, вулканічний острів в Егейському морі, належить до архіпелагу Кіклади і фактично розташований на ребрі величезного кратера.
  • Кальдера, басейн, який утворився під час одного з ранніх вивержень, має довжину близько 11 км, ширину 7 км і площину 83 квадратних кілометри.
  • У цьому районі є два населених острови — Санторіні (колишня назва Тіра) і Тірасія, а також — крихітний безлюдний острів Аспроніссі. Посередині басейну є два невеликих безлюдних острова — Камені.

Санторіні

Цей острів є одним із найбільш сюрреалістичних винних регіонів у світі. Крім активного вулкана, перші виверження якого відбулися приблизно 650 000 років тому, він має надзвичайно молоді та неродючі ґрунти, з майже нульовим вмістом калію та менш ніж 8% вмістом глини (ця остання характеристика забезпечує виноградникам Санторіні імунітет до філоксери). Сіро-коричнево-бежеві шаруваті стіни кратера піднімаються на 300 метрів майже вертикально над водою. Ґрунт складається з вулканічного попелу (цей шар досягає товщини до 60 м), пемзи та базальту (так званої «аспи»). Характеристики ґрунту пояснюють низьку врожайність виноградників Санторіні, тоді як відсутність філоксери дозволяє власнокореневим лозам жити й плодоносити надзвичайно довго, іноді сотні років.

Санторіні

Клімат острова надзвичайно вітряний і сухий, опадів випадає 313 мм на рік (хоча були вже й вінтажі, що отримали лише 100 мм на рік). Середня літня температура становить 29 C, а максимальна температура перевищує 30 C. Без туману, що піднімається із кальдери щоранку, дуже мало рослинності могло б вижити на Санторіні.

Виноробство Санторіні швидко розвивається. Зараз на острові працює 20 виноробень (30 років тому їх було лише шість).

Виноградні лози Санторіні, мабуть, найстаріші у світі. Деякі з них мають вік до 500 років. Загалом площа виноградників становить близько 1200 га. Острови Санторіні, Тіра і Тірассія утворюють зону PDO Санторіні. Виноградники розкинулися по всьому архіпелагу. Через своєрідний ландшафт обробляють виноградники та збирають врожай тут виключно вручну.

Санторіні

Ассіртіко — місцевий білий сорт №1 на Санторіні та один із найвідоміших грецьких сортів із 300 автохтонних сортів країни. Він займає близько 85% оброблюваної площі острова (приблизно 1100 га): близько 40% усіх грецьких плантацій Ассіртіко ростуть на Санторіні. Вина з сорту Ассіртіко демонструють відмінну структуру і дуже специфічні сортові органолептичні характеристики.

Типові аромати для цього сорту — білі квіти, лимон, лайм, маракуйя, кремінь. У смаку, крім стиглого цитрусу, яскраво  відчутні ноти солі, мокрого каменю, мушлі устриці та зелених трав. Вина, виготовлені з цього сорту, мають тенденцію до поєднання високого вмісту алкоголю (до 15,5% об.) і високої кислотності.

Стилі вина з сорту Ассіртіко відрізняються за своєю класифікацією.

PDO Santorini включає:

  • сухі білі невитримані вина;
  • вина Ніктері (від грецького nycta — «ніч», традиційний метод обробки: збір вдень, обробка вночі; ці вина зазвичай витримуються в дубі не менше 3 місяців);
  • Вінсанто.

Інші білі та червоні відносяться до PGI Cyclades.

Отже, кілька слів про коментовану дегустацію від Каро Маурер. Усі 13 зразків були білими винами, переважно сорту Ассіртіко, іноді в купажах з іншими автохтонами Санторіні (Атірі, Айдані).

Санторіні

Дегустація складалася з 4 рейсів:

  • свіжі невитримані вина;
  • вина з окремих виноградників (single vineyard);
  • вина Ніктері;
  • вина Vinsanto.

Кілька нотаток про моїх фаворитів з кожного флайту:

Santo Wines Santorini 2022 (Santo Wines) — сухе біле, Ассіртіко 100%.

  • Ароматика: білі квіти, зелені цитрусові, екзотичні фрукти, лемонрас з легкими медовими нотами.
  • Смак: середнє тіло, середня кислотність.
  • Посмак: солонуватий, дуже свіжий, приємний і збалансований.

Santo Wines Kontarades 2020 (single vineyard) — сухе біле, 100% Ассіртіко, skin contact протягом 6 годин, ферментація й витримка в сталі.

  • Ароматики: білі й жовті квіти, гречаний мед, зелень, свіжий цитрус, яблуко Голден.
  • Смак: середнє тіло, висока, але дуже добре збалансована кислотність.
  • Посмак: приємний, довготривалий, мінеральний.

Nycteri by Gaia 2020 (Gaia Wines) — сухе біле, 100% Ассіртіко, ферментація в новому французькому дубі, витримка частково в дубі з Невера (Франція), частково у французькій акації.

  • Ароматика: квіти білої акації, стиглі жовті яблука, ноти ванілі та дуба.
  • Смак: насичений, зі збалансованою кислотністю.
  • Посмак: приємний і кремовий.

Estate Argyros Vinsanto Late Release 2002 (Estate Argyros Winery) — натуральне солодке біле вино, чудовий купаж винограду Ассіртіко (80%), Атірі та Айдані, вирощеного на висоті 500 м над рівнем моря. Це вино демонструє чудовий колір темної карамелі з медом.

  • Аромат: сушений інжир, ліщина, сушені трави і квіти, цукати, родзинки, вершкова карамель.
  • Смак: багатий, складний, чудовий баланс кислотності та солодкості. Вміст алкоголю 13,5% — зовсім непомітний.
  • Посмак: елегантне та довге, з легкою мінеральністю.

Санторіні

Жодна подорож до виноробного регіону не буде достатньою, якщо не познайомитися з його винною культурою. Плануючи поїздку на Санторіні, обов’язково варто включити в програму відвідування найкращі виноробні острова і дегустації чудових вин. Для тих, хто хоче дізнатись більше про винну культуру острова, є також Музей вина Куцогіаннопулоса (Koutsogiannopoulos Wine Museum), де можна дізнатись все про виноробство одного з найунікальніших куточків світу. Музей розташований у стародавньому лабіринті природних печер на глибині 8 метрів і має довжину 300 метрів. Насолоджуйтесь зануренням у давню історію та вишуканими смаками вин Санторіні!

Фото: Organize Communications, Estate Argyros Winery, Santo Wines, Gaia Wines, Volcanic Agriculture of Europe, Вікторія Макарова.

«Не пам’ятаю точно, коли у мене виникло непереборне бажання поїхати на грецький острів Санторіні, але, здається, це було дуже давно. Моя неймовірна тяга до Санторіні була заснована не на чомусь візуальному, а, скоріше, на тому чарівному сиренному поклику, що лунав до моєї свідомості та підсвідомості, на чомусь, пов’язаному з Таємницею». Це цитата з оповідання сербської […]

Cité des Climats et vins de Bourgogne: три шляхи для знайомства з Бургундією

Кореспондентка Drinks+ у Франції – Олександра Григор’єва проливає світло на місце, яке варто відвідати в Бургундії всім, хто хоче дізнатися більше про її історію та винну культуру – Cité des Climats et vins de Bourgogne.


Cité des Climats et vins de Bourgogne – черговий футуристичний місіонерський проєкт французького виноробства. Амбіційна ідея створення культурного та туристичного об’єкта, присвяченого популяризації історії, спадщини та винної культури Бургундії бере свій початок у 2010 році. 13 років пішло на створення вражаючих будівель – шедеврів сучасної архітектури, та на облаштування модернових експозицій із залученням найпередовішої техніки та технологій. Новий музей, без перебільшення, є унікальним за своєю концепцією, оскільки має одночасно три площадки, допомагаючи відвідувачам відкрити для себе славетну Бургундію з різних місцевостей і в різних проявах – Шаблі, Бон і Макон. І, що прикметно, і через різні види діяльності.

Cité des Climats et vins de Bourgogne

Сміливий проєкт відкрив двері для гостей прямо в туристичний сезон – у травні 2023 року, – і мав швидко адаптуватися до прийому великої кількості відвідувачів.

Сьогодні я запрошую вас разом з Drinks+ поринути у світ Cité des Climats et vins de Bourgogne. І розпочнемо знайомство з об’єкту, розташованого в Боні. По-перше, як ви можете дістатися до Cité des Climats et vins de Bourgogne, перебуваючи в Боні? Це виявилося дуже просто: від залізничного вокзалу (ще кілька зупинок ближче до центру) до паркінгу Cité курсує спеціальна автобусна лінія – А. Таким чином місто прагне полегшити маршрут не лише для туристів, а й для місцевих жителів.

Перше, чим ви, ймовірно, зможете помилуватися, коли приїдете сюди, це видатна архітектурна споруда Cité des Climats et vins de Bourgogne. Принаймні я саме так і зробила – кілька хвилин медитації перед експресивним фасадом якнайкраще налаштовують на сприйняття такої величної теми як вино Бургундії. То свого роду камертон для подальшого заглиблення, тож раджу не поспішати і детально оглянути будівлю. Його виразні спіралі здіймаються на висоту 24 метри і нагадують виноградні ліани, що звиваються навколо своїх решіток. Чи, можливо, то рівні еволюції винної культури? Втім, під час спілкування з працівниками Cité я дізналася, що дехто з туристів ідентифікують ці архітектурні спиралі і як виноградного равлика (то, мабуть, ті, хто попрямував на екскурсію, не пообідавши добряче). Трапляються й інші асоціації. Що ж, фантазії немає меж! У будь-якому разі не можна заперечувати – будівля привертає увагу та дає простір для уяви.

Cité des Climats et vins de Bourgogne

З точки зору екологічної відповідальності також є деякі речі, про які варто згадати. Музей в Боні побудовано з біоматеріалів з використанням конопляного бетону для будівництва фасадів з дерев’яними каркасами та із залученням місцевих так званих geo-sourced матеріалів, що сьогодні в тренді. Тут також встановлено ретельно продумані ефективні системи виробництва відновлюваної енергії.

Ну, і перейдемо до внутрішнього облаштування, яке, маю зізнатися, неабияк потішило мій художній смак. Слідкуючи за сценографією музею, одразу потрапляєш у світ контрастів: яскраві кольори виноградників в золотавих осінніх шатах, охра землі та рубінове сяйво вина – вся ця розкіш на глибокому чорному тлі. Голос в аудіогіді вітає вас у світі Бургундії. Все починається з ґрунту. Саме тут, 200 мільйонів років тому, землі Бургундії перебували під водою. Саме в цей час надра формувалися – так починалася геологічна історія Бургундії. Прогулюючись маршрутом для відвідувачів, ви дізнаєтесь про історію виноробства регіону, Climats Бургундії, які, до речі, в липні 2015 року були включені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Звичайно, вам повідають докладно про два основні тутешні сорти винограду – Піно Нуар і Шардоне. Крім того, вас познайомлять зі святим Вінсентом, покровителем виноградарів (таке знайомство ні для кого не буде зайвим), і Confrérie des Chevaliers du Tastevin.

Cité des Climats de Beaune

Досвід, який я особливо відзначила, — це Cave aux aromes, де ви можете відточити своє сприйняття ароматів, натренувати ніс, готуючись до майбутньої дегустації. На вас чекають 12 сенсорних куль, що містять 12 сімейств ароматів вина. Цікаво, що всі представлені тут аромати натуральні: такі експоненти, як квіти, кава і лісова підстилка (sous-bois) регулярно замінюються, а, звичайно, такі, як шкіра та спеції вимагають менше догляду. Це сприяє чудовій інтенсивності та тривалості аромату.

Cité des Climats et vins de Bourgogne

Згодом відвідувач може взятии участь у сліпій дегустації в барі, щоб потренувати свої почуття та щойно отримані знання. Я, приміром, обрала Bourgogne Côte-d’Or Pinot Noir Bio 2021: зразок насичений червоними фруктами та ягодами, зокрема, вирізняються червона смородина та малина, з приємною кислинкою, яка додає свіжості. Також, попри молодість вина, відчувався винний маркер, який ми зазвичай знаходимо у витриманих винах – шкіра та су-буа. Отже, раджу не проминати цю пропозицію – приємного смакування!

Cité des Climats et vins de Bourgogne

Окрім класичного візиту, Cité пропонує широкий вибір вражень: 45-хвилинні майстер-класи з комбінування їжі та мистецтва дегустації, нещодавно додані експресивні майстер-класи «Вино та парфуми» і «Вино та шоколад», а також тур на півдня, присвячений Grands Crus de Bourgogne. Доступно для поціновувачів вина усіх рівнів знань: від любителя до професіонала.

І не можу не згадати ще одну приємну атракцію: після дня, насиченого розвагами, ви можете насолодитися келихом вина з рекомендованою їжею в барі Discovery «Les Accords» на 4-му поверсі Cité та подихати свіжим повітрям на панорамній терасі, милуючись довколишніми виноградниками, що сягають небокраю.

Cité des Climats de Beaune

Передбачаю, саме тут, після келиха-другого, на вас може нахлинути безліч запитань. Хто проводить майстер-класи? Як обирається вино для представленості в барі? Звідки виникла ідея будівництва Сіте в Боні? І який зв’язок між трьома іпостасями Сіте – в Шаблі, Боні і Маконі?… У нас для вас гарна новина – ми про все дізналися і зможемо оприлюднити відповіді на ці та багато інших запитань у нашому інтерв’ю з Хлоєю Буте (Chloe Butet), директором відділу культури та комунікацій Cité, яке незабаром буде опубліковано на медіа-ресурсах Drinks+.

Фото: Олександра Григор’єва, citeclimatsvins-bourgogne.com

Кореспондентка Drinks+ у Франції – Олександра Григор’єва проливає світло на місце, яке варто відвідати в Бургундії всім, хто хоче дізнатися більше про її історію та винну культуру – Cité des Climats et vins de Bourgogne. Cité des Climats et vins de Bourgogne – черговий футуристичний місіонерський проєкт французького виноробства. Амбіційна ідея створення культурного та туристичного об’єкта, […]

The Majors of Tastevinage – символ досконалості вин Бургундії

7-ма церемонія Majors of Tastevinage відбулася 16 листопада 2023 року в Château du Clos de Vougeot (номінант WTA) і представила 13 вин, які отримали звання Major, Excellence of Tastevinage. Кореспондент Drinks+ Олександра Григор’єва приєдналася до заходу в складі журі і рада поділитися результатами з читачами.


Двері Grand Cellier відчиняються, і настав час скуштувати «фаворитів журі», 13 основних вин Tastevinage. З 785 бургундських вин, представлених на весняному та осінньому випусках Tastevinage, 254 отримали визнання у 2023 році, але лише 13 були удостоєні нагороди Majors – символ досконалості.

 

Цей захід, організований у формі дегустації, дозволив професіоналам винної індустрії, рестораторам, сомельє, байєрам і спеціалізованим журналістам відкрити для себе Crémant de Bourgogne, 2 білих вина та 10 червоних вин, ретельно відібраних із представлених вин на дегустаціях цього року – 24 березня та 8 вересня 2023 року.

The Majors of Tastevinage

Атмосфера заходу була яскравою, нагадуючи про взаємодію різних професій, терруарів та клімату Бургундії, які прагнуть досконалості. Концепція Majors з’явилася з метою підкреслити неперевершеність вина, яке відображає апелясьйон та вінтаж, виділяючись своєю безперечною якістю.

The Majors of Tastevinage

Дегустаційні нотатки:

Crémant de Bourgogne Brut Tasteviné, Veuve Ambal

  • Візуально: яскраво-золотий колір, дрібні бульбашки.
  • Ніс: ноти цитрусових та свіжих фруктів (манго, персик) підкріплені чудовою мінеральністю; підсмажені нюанси надають складності та елегантності.
  • Рот: мінеральність і свіжість привнесені Chardonnay; делікатність і стійкість від Pinot Noir.

Rully Château de Rully 2020 white Tasteviné, Domaine de la Bressande

  • Візуально: золотисто-жовтий.
  • Ніс: квітковий вираз з помітними нотками жимолості; ноти деревини добре інтегровані у текстуру вина.
  • Рот: гарний баланс, приєма стійкість.

 Saint-Romain 2020 white Tasteviné, Maison Joseph Drouhin

  • Візуально: красивий відтінок білого золота із зеленим відблиском.
  • Ніс: білі квіти (жимолость) і стиглі фрукти (слива мірабель), що розвиваються до нот меду та імбирного пряника.
  • Рот: атакуюча свіжість, що переходить в округлість. Мінеральний тон надає виразного характеру.

 Bourgogne 2022 Pinot Noir Origines Tasteviné, Maison Albert Bichot

  • Візуально: глибокий рубіновий колір.
  • Ніс: свіжі, переважно червоні фрукти (черешня, ожина, хрусткий виноград).
  • Рот: присутня дубильна структура, гармонійне та структуроване піднебіння.

Irancy Paradis 2020 Tasteviné, Maison Simonnet-Febvre

  • Візуально: інтенсивні фіолетові відблиски.
  • Ніс: червоні фрукти та дикі фрукти, такі як червона смородина та лісова суниця.
  • Рот: наявні таніни забезпечують хорошу силу з гарною довжиною. Ідеальний баланс, що поєднує округлість і твердість.

 Santenay Les Charmes 2020 red Tasteviné, Domaine Ponsard-Chevalier

  • Візуально: насичений рубіново-червоний колір.
  • Ніс: ноти червоних фруктів, фіалки, відтінок ванілі.
  • Рот: м’якоть та округлість з добре обволікаючими, майже оксамитовими танінами, що вібрують на язиці.

Monthélie 1er Cru Les Barbières 2020 red Tasteviné, Maison Patriarche Père & Fils

  • Візуально: інтенсивний рубіново-червоний з гарним блиском (вінтажний ефект).
  • Ніс: аромати полуниці, вишні, чорниці (червоні фрукти та чорні ягоди), дрібна деревина.
  • Рот: об’єм, дубильна структура, шовковистість та ніжність, добре помішана деревина з червоними та чорними фруктами.

 Auxey-Duresses 1er Cru Les Grands Champs 2020 red Tasteviné, Maison Patriarche Père & Fils

  • Візуально: глибокий рубін.
  • Ніс: червоні фрукти (полуниця, червона вишня, червона смородина) з мінеральними нотами (графіт). Гарний вітальний букет.
  • Рот: оксамитовий шар, щільна і смачна структура, приємна стійкість, хороша напруга на фініші.

 Marsannay 2021 Bio red Tasteviné, Maison Moillard

  • Візуально: насичений стійкий червоний колір.
  • Ніс: розкривається букетом свіжих фруктів (малина, ожина) і нотками деревини.
  • Рот: збалансоване вино з розплавленими танінами, середина смаку з хрусткими фруктами. Злегка виражена деревина дуже елегантна. Довгий післясмак.

 Mercurey 2021 red Tasteviné, Maison Moillard

  • Візуально: червоний колір з фіолетовими відблисками.
  • Ніс: приємна і гармонійна гама ароматів з нотами дрібних червоних фруктів і кориці.
  • Рот: демонструє прекрасну повноту та прогресивну структуру, яка відзначає фініш та відображає своє сортове походження і характер.

 Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Cailles 2021 Tasteviné, Domaine Manuel Olivier

  • Візуально: блискучий рубіново-червоний.
  • Ніс: інтенсивний і складний аромат солодких чорних фруктів, дичини та лісового ґрунту.
  • Рот: потужний і повний, інтенсивний і довгий.

 Vougeot 1er Cru Clos de la Perrière Monopole 2021 Tasteviné, Domaine Bertagna

  • Візуальний: блискучий і сяючий колір.
  • Ніс: аромати чорних фруктів, трюфеля та спецій.
  • Рот: інтенсивний з відтінками підсмаженого мигдалю та лісового ґрунту, з прекрасною мінеральністю. Елегантний, супроводжується тонкими та шовковистими танінами.

Clos-Vougeot Grand Cru 2019 Tasteviné, Maison Patriarche Père & Fils

  • Візуально: темний і глибокий рубін.
  • Ніс: чудова складність аромату, що поєднує зацукровану вишню та спеції.
  • Рот: ноти ожини, дуже приємна концентрація, м’ясисті з приємними, добре інтегрованими танінами. Потужний і довгий фініш.

The Majors of Tastevinage

Photos: tastevinage.fr

7-ма церемонія Majors of Tastevinage відбулася 16 листопада 2023 року в Château du Clos de Vougeot (номінант WTA) і представила 13 вин, які отримали звання Major, Excellence of Tastevinage. Кореспондент Drinks+ Олександра Григор’єва приєдналася до заходу в складі журі і рада поділитися результатами з читачами. Двері Grand Cellier відчиняються, і настав час скуштувати «фаворитів журі», […]

Винні дороги Польщі, які ми обираємо

В Кракові, під час виставки ENOEXPO відбулася презентація вин учасників комьюніті Wine Travel Awards  та знайомство з особливостями польського енотуризму. З дослідженням «Сьогодення та майбутнє польського винного ринку. Найкращі енотуристичні місця в Польщі» виступив номінант та переможець премії WTA Томаш Пранге-Барчинський (Tomasz PrangeBarczyński) – поважний винний критик, письменник, головний редактор Ferment і суддя відомих міжнародних винних конкурсів. Увазі читачів – тези доповіді.


Томаш Пранге-Барчинський

Клімат Польщі досить сприятливий для виноробства: середня інсоляція 1400-1900 годин, вегетаційний період: 180-230 днів. В загальних рисах наявні теруари виглядать таким чином: висота: максимальна 300-400 м над рівнем моря, експозиція: південь і південний захід, ухил: оптимальний 30-40%.

Придатні для культивування лози грунти мають таке різноманіття: лесові (Нижньосілезьке, Малопольське, Люблінське войоводства), вулканічні (передгір’я Судет, навколо Кракова, Підкарпаття), вапняні (на південний схід від Вроцлава, на північ і північний схід від Кракова, Сандомир, Люблінське воєводство), піщані (Мазовія, Великопольща, долина річки Сан). Найпопулярніші білі сорти: Рислінг, Шардоне, Мюллер-Тургау, Піно Блан, Піно Грі, Гевюрцтрамінер, Мускат Оттонель та червоні: Піно Нуар, Цвейгельт, Дорнфельдер Блауфранкіш, Мерло, Каберне Дорса (Дорнфельдер X Блауфранкіш), а також численні гібриди.

З точку зору типів вин польські винороби виготовляють: свіжі молоді білі вина та  білі вина для тривалої витримки, рожеві, молоді червоні та незначну кількість витриманих, оранжі, ігристі (як класику так і за методом Шарма, а також пет-нати). До речі, на сьогодні Польща має, за твердженням спостерігачів ринку, ідеальні кліматичні умови для виготовлення саме ігристих вин. Цариною серед теруарів країни вважається Krosno Odrzańskie, яке називають столицею ігристих вин.

Польське виноробство в цифрах можна представити так: виноградники на площах понад 760 га; 560-580 виробників; при цьому середня ділянка на господарство: 1,42 га.

Польське виноробство

Серед негативних факторів, які впливають на імідж польського вина, фахівці вирізняють наступні мінуси: вино в цій країні – нішевий продукт, низька доступність,  висока ціна, кліше і стереотипи, відсутність загальних знань і культури вина, відсутність лояльності до регіонального продукту. (прим. D+: До речі, українським виноробам, можливо,  було б цікаво вивчити досвід сусідів і порівняти з власним, визначивши свої переваги, а отже й потенціал на внутрішньому та міжнародному ринках).

Серед плюсів натомість фігурують такі моменти:  польське вино сьогодні в тренді, воно релевантне інтересам покоління Z, його супроводжують публікації в lifestyle пресі і вони постійні присутні у національних фахових/тематичних виданнях; місцеві винороби домоглися зацікавленості дистриб’юторів, ресторанів, сомельє. Галузь весь час підживлює інтерес до польського вина з боку світових винних авторитетів, Masters of Wine – таких, як Jancis Robinson, Elizabeth Gabay, John Salvi, організовує публікації в іноземних ЗМІ та виданнях на кшталт Oxford Companion. Крім того, професійна спільнота організовує регулярні прес-поїздки для іноземних журналістів, стимулює зацікавленість польських та іноземних туристів.

Щодо останніх кроків, то місцеві винороби застосовують здебільшого такі ресурси для просування:

  • розробка привабливого для енотуристів продукту;
  • використання принад місця розташування;
  • створення в виноградарських зонах готелів, ресторанів чи дегустаційних залів;
  • співпраця з виробниками продуктів харчування;
  • стимулюють до піклування енотуризмом місцевої влади;
  • прокладають винні маршрути, встановлюють дорожні вказівники та банери; видають гіди, карти, листівки.

Більшість малих польських виноробів, – а вони складають левову частку місцевих виробників – усвідомлюють, що винний туризм для їхньої діяльності – то обов’язковий інструмент, за рахунок якого вони можуть розвивати себе як бренд, а найголовніше – здійснювати прямі продажі вина. Найбільш поширені форми існування енотуризму на теренах Польщі:

Томаш Пранге-Барчинський

До того ж в якості супроводжувального бізнесу виступають такі види діяльності: дегустація місцевих продуктів (можуть вироблятися на виноробні, або поблизу в цій же місцевості), розміщення (готель або bed & breakfast чи кемпінг).  (прим. D+: Ось позитивний досвід до наслідування українським операторам енотуризму (зрозуміло, коли закінчиться війна в Україні і відновиться туризм): 50 відсотків польських виноробень – camper-friendly).

Томаш Пранге-Барчинський

Визначну роль в польському енотуризмі відіграють і винні фестивалі та гастрономічні івенти, що стають магнітами регіону.

Томаш Пранге-Барчинський

 

Томаш Пранге-Барчинський

Польські винні дороги включають такі напрямки:

  • Dolnośląski Szlak Wina i Piwa,
  • Małopolski Szlak Winny,
  • Sandomierski Szlak Winiarski,
  • Karpackie Szlak Wina,
  • Jasielski Szlak Winiarski,
  • Zielonogórski Szlak Wina,
  • Szlaku Winnic Stowarzyszenia Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły,
  • Wielkopolskim Szlakiem Winnic,
  • Szlaku Winnic Ziemi Łódzkiej.

Томаш Пранге-Барчинський

Пан Томаш Пранге-Барчинський розказав про цікаву місцеву аттракцію – єдиний у Польщі спеціалізований потяг, що доставляє гостей на  Міжнародні дні вина в містечко Ясло.

(прим. D+:  Останнього разу 26 серпня 2023 року це відбувалося так: близько 7:20 ранку зі станції Kraków Główny потяг рушив на свято вина. Кожен пасажир отримав привітальний набір, який включав ваучер на żurek  — традиційний польський суп, який подають в житній хлібині і який готується із додаванням свинини, ковбаси, яєць та овочів, вина з 10-го Конкурсу польських вин у Ясло та смаколики – пряники та цукерки. Через майже три години ситі та задоволені гості прибували на платформу в Ясло, звідки відправилися на екскурсію до місцевого музею, а потім на День вина, де на них чекали 40 винних стендів з усієї Польщі, ярмарок регіональних продуктів і майстер-класи з дегустацією. Ввечері поїзд рушив у зворотньому напрямку).

Наприкінці виступу доповідач висловив запрошення вайнловерам та фахівцям завітати на польські винні дороги, а усім зацікавленим в інформації про виноробство відвідувати такі ресурси, як winicjatywa.pl, @fermentwine.

Команда Wine Travel Awards дякує Томашу за участь в презентації та пропонує усім активним та небайдужим операторам і прихильникам енотуризму знайомится з найцікавішими місцями, винами та івентами на winetravelawards.com

Томаш Пранге-Барчинський

 

В Кракові, під час виставки ENOEXPO відбулася презентація вин учасників комьюніті Wine Travel Awards  та знайомство з особливостями польського енотуризму. З дослідженням «Сьогодення та майбутнє польського винного ринку. Найкращі енотуристичні місця в Польщі» виступив номінант та переможець премії WTA Томаш Пранге-Барчинський (Tomasz Prange–Barczyński) – поважний винний критик, письменник, головний редактор Ferment і суддя відомих міжнародних […]

Concours Mondial de Bruxelles. Як це влаштовано

Concours Mondial de Bruxelles (СMB) був заснований у 1994 році Луї Аво (Louis Havaux). З 2006 року конкурс подорожує виноробними регіонами різних континентів і встиг побувати, зокрема, в Лісабоні, Бордо, Палермо, Люксембурзі, Гімарайнші, Братиславі, Егле, Пекіні та Брно.


Concours Mondial de Bruxelles відзначив свій 30-й ювілей у м. Пореч, Істрія, Хорватія, де було організовано масштабний тестинг – понад 7500 вин з усього світу оцінили 320 винних професіоналів 50 національностей. Пореч став відправною точкою численних винних маршрутів та освітніх заходів, які були ідеально організовані командою CMB спільно з Vinistra – Асоціацією виноградарів та виноробів Істрії – та за участю національних та регіональних організацій.

Голова CMB Бодуен Аво (Baudouin Havaux) зазначив, що очолюваний ним конкурс відображає ринкові тенденції, найяскравіша з яких сьогодні полягає в тому, що вино стало невід’ємною частиною туризму. Хорватія та Істрія мають багату історію, чудову природу, вишукану кухню та якісні вина. Це одна з дестинацій винного туризму, що динамічно розвиваються. Неймовірна краса природи та різноманітність можливостей винного та гастрономічного туризму були продемонстровані міжнародній команді суддів, частиною якої стали журналісти Drinks+ та Wine Travel Awards.

Багатий маркетинговий досвід організаторів конкурсу та сторони, що приймає, послужили основою для рівноправного партнерства та розробки ефективної стратегії заходу. Перший день стартував із презентації регіону Істрії та асоціації Vinistra від Caroline Gilby, MW та майстер-класу, на якому були представлені флагманські сорти Malvasia Istriana та Teran винами різних стилів – свіжими та витриманими. Також судді мали змогу продегустувати створену з різних сортів оливок, різноманітну по органолептиці, проте незмінно високоякісну оливкову олію – продукт, яким славиться Істрія, а пізніше побачити найстаріше в Середземномор’ї оливкове дерево віком близько 1600 років, яке росте у національному парку на острові Brijuni і навіть продовжує плодоносити (!).

Вина Істрії та Хорватії загалом були широко представлені на конкурсі, який заслужено має реноме незалежного, чесного та одного з найавторитетніших винних конкурсів світу.

Три наступні дні розпочиналися інтенсивними дегустаціями, вина кожного флайту оцінювалися за суворим протоколом багатонаціональними суддівськими комісіями з шести членів – професіоналів різних сфер винного бізнесу, на чолі з головами – найдосвідченішими та авторитетними дегустаторами. У нашій комісії за номером 55 головував Pasi Ketolainen, MW з Фінляндії, решта суддів представляла Македонію, Францію, Грецію, Мексику та Україну.

На Concours Mondial de Bruxelles оцінюють вина, але цінують, нагороджують та просувають не лише виробників вин. Організатори відзначають роботу та публічно вітають найдосвідченіших суддів, багато з яких беруть участь у конкурсі десятиліттями. Спеціальне визнання одержують і компанії, які беруть участь у конкурсі з перших років його заснування та мають особливі досягнення. Так Casa Santos Lima з Португалії здобула титул «Most awarded company at the Concours Mondial de Bruxelles 1994-2023».

У кожному прояві, у кожній активності Сoncours Mondial de Bruxelles відчувається грамотний активний та органічний маркетинг. І це природно, адже CMB – це проєкт досить досвідченого маркетингового агентства Vinopres, яке вже понад 30 років займається просуванням вин та спиртних напоїв, має у портфоліо власний журнал VINO! та успішні винні конкурси, а також запускає нові проекти.

На ювілейному Сoncours Mondial de Bruxelles було зроблено ємну презентацію розвитку проєкту. Для спрощення міжнародних комунікацій Сoncours Mondial de Bruxelles все частіше згадуватиметься як CMB. Щороку конкурс CMB проходить у чотири сесії: Rose wine session, Red & white wine session, Sparkling wine session та Sweet & fortified wine session. Деякі сесії проводяться за окремими сортами винограду: Sauvignon Blanc, Vranec та Marselan. Під загальним брендом CMB проходять спеціальні національні конкурси, а також окремі конкурси для специфічних продуктів: Spirit seleсtion та Sake seleсtion.

Два нові проєкти CMB нещодавно стартували в Мексиці. Це Wine Bar by Сoncours Mondial de Bruxelles – перший винний бар, відкритий у Mexico City, який пропонує побокально та у пляшках виключно вина, що є переможцями CMB. Другий проєкт Wine Corner з Concours Mondial de Bruxelles запущено у партнерстві з United Airlines: у першому терміналі міжнародного аеропорту Мехіко пасажири United Airlines можуть вибрати вина та спиртні напої з винної карти, складеної з продуктів-переможців CMB.

За такої бази цілком логічно, що наступний Сoncours Mondial de Bruxelles 2024 відбудеться в Мексиці, в Ґуанахуато. Нова приймаюча країна була яскраво анонсована під час останньої дегустаційної сесії та ланчу зі стравами національної кухні та винами Мексики.

Сoncours Mondial de Bruxelles став місцем зустрічі зі старими друзями та партнерами Drinks+, а також із членами ком’юніті Wine Travel Awards. Ми були раді вітати Thomas Brandl, Per Karlsson, Rojita Tiwari, яка стала переможцем WTA 2022-2023 у категорії The brightest journey номінації Food & Wine Influencer, партнерів з Wines of Moldova та багатьох інших.

Результати CMB дають привід привітати номінантів WTA. Серед власників золотих медалей такі компанії як Zlaten Rozhen, Болгарія – два золота; Armenia Wine Factory та Gevorkian Winery, Вірменія; Vinaria Purcari, Молдова – десять золотих медалей!

Ювілейний Сoncours Mondial de Bruxelle, Red & white wine session відкрив нові імена на винній карті світу: Індія здобула своє перше золото, лави медалістів поповнили Казахстан та Албанія.

Всі результати конкурсу тут

Наступна сесія Sparkling wine session відбудеться з 1 по 3 червня у Кампанії, Італія.

Concours Mondial de Bruxelles (СMB) був заснований у 1994 році Луї Аво (Louis Havaux). З 2006 року конкурс подорожує виноробними регіонами різних континентів і встиг побувати, зокрема, в Лісабоні, Бордо, Палермо, Люксембурзі, Гімарайнші, Братиславі, Егле, Пекіні та Брно. Concours Mondial de Bruxelles відзначив свій 30-й ювілей у м. Пореч, Істрія, Хорватія, де було організовано масштабний […]

Burgenland: яскраві вина з сонячної землі

Burgenland, найсхідніша федеральна земля Австрії, знаходиться під впливом спекотного континентального паннонського клімату і виробляє найавторитетніші червоні вина в Австрії, а також складні білі та надзвичайно вишукані солодкі. З точки зору природних умов, особливості регіону не можна недооцінювати.


Регіон і вино

Eisenberg, розташований на півдні, з його унікальними ґрунтами та легким впливом штирійського клімату, пропонує найкращі умови для винограду Блауфранкіш, з якого виробляють червоні вина з найтоншою мінералізацією та незрівнянною елегантністю. Ruster Ausbruch також є одним з найвідоміших солодких вин у світі і невід’ємною частиною регіональної виноробної ідентичності. Важкі суглинкові ґрунти Mittelburgenland та регіону Rosalia надають винам Блауфранкіш особливої глибини фруктового смаку та довгий посмак, в той час як у холмистих районах на захід від озера Нойзідль вони іноді доповнюються виразними мінеральними нотами та відчутними танінами.

Schützen am Gebirge, Leithaberg, Burgenland

Східний схил хребта Leitha з його вапняковими та сланцевими ґрунтами є унікальним теруаром для складних білих вин – особливо для Піно Блан і Шардоне, але також і для Грюнер Вельтлінер, – а також для червоних вин з Блауфранкіша. Вишуканий, легендарний Ruster Ausbruch завершує трійцю вин, які демонструють виноградарську палітру Бургенланду.

Hummergraben, Eisenberg, Burgenland

На схід від озера Нойзідль переважає сорт Блауер Цвайгельт, з якого виходять потужні, соковиті червоні вина, хоча Блауфранкіш і Сен-Лоран також досягають тут видатних результатів. Південний регіон Seewinkel з його особливим мікрокліматом належить до одного з небагатьох у світі справжніх бастіонів солодкого вина. Висока вологість, зумовлена наявністю численних невеликих озер, або Zicklacken, сприяє появі Botrytis cinerea (благородної гнилі). Це дозволяє виробляти тут вина преміум-класу Beerenauslese та Trockenbeerenauslese. Вельшрислінг досягає виняткового рівня виразності в цьому стилі, як і інші сорти винограду, такі як Шардоне, Шойребе і Трамінер.

Burgenland, Mittelburgenland, Girm-Deutschkreutz

Однією з найвизначніших особливостей виноробства в Бургенланді є новаторський підхід виноградарів, який дозволив винам, виготовленим з міжнародних сортів, а також потужним червоним кюве, досягти найвищого рівня визнання в останні роки.

Ried Ragaberg, Raiding, Mittelburgenland, Burgenland

Після випуску першого регіонально типового вина Бургенланду (Mittelburgenland DAC, врожаю 2005 року), інші регіони також отримали статус DAC: Leithaberg DAC, Eisenberg DAC та Neusiedlersee DAC. З тих пір колишній Großlage (великий колективний виноградник) Rosalia отримав власний DAC у 2018 році, а у 2020 році – Ruster Ausbruch DAC, що зробило сім’ю DAC Burgenland остаточно завершеною.

Геологія

Burgenland – типовий виноробний регіон складається зі Штирійського та Паннонського басейнів, Австроальпійських гірських масивів та Пеннінської зони. Австроальпійський покрив складається з декількох шарів гірських порід, причому нижній рівень Пенінської зони обривається в тектонічних вікнах. Осадові відклади четвертинного періоду особливо поширені на півночі регіону. Грубозернисті піщано-гравійні ґрунти з різним вмістом карбонатів, що походять з колишнього русла Дунаю, складають тут понад 60% ґрунтів. Зокрема, гравій Seewinkel зустрічається приблизно на третині всіх виноградників у регіоні. Гравій Seewinkel лише в кількох місцях перекритий дрібними відкладеннями, тоді як суглинистий, часто з дефіцитом вапна верхній шар покриває старіші тераси.

Добра третина виноградників регіону розташована на осадових відкладеннях неогенового періоду. Вони дуже різняться за складом, розміром зерен, вмістом вуглецю та ступенем консолідації, варіюються від глин (іноді мулистих, а іноді майже чистих і без вапна) у Mittelburgenland до твердих вапняків у Leitha. Хоча існує лише невелика частка виноградників, що лежать на твердих породах, ці породи дуже різноманітні і включають доломіт і вапняк, вапняковий сланець, глинистий сланець і слюдяний сланець, а також різні форми гнейсу, амфіболіту і серпентиніту.

Така складна палітра грунтів регіону дозволяє місцевим виноробам створювати розкішні вина з багатими відтінками ароматів.

Фото: © Austrian Wine

Burgenland, найсхідніша федеральна земля Австрії, знаходиться під впливом спекотного континентального паннонського клімату і виробляє найавторитетніші червоні вина в Австрії, а також складні білі та надзвичайно вишукані солодкі. З точки зору природних умов, особливості регіону не можна недооцінювати. Регіон і вино Eisenberg, розташований на півдні, з його унікальними ґрунтами та легким впливом штирійського клімату, пропонує найкращі […]

До 2025 року Франція стане найбільш відвідуваною країною у світі

Дослідження аналітичної та консалтингової компанії GlobalData показало, що в найближчі два роки Франція стане найбільш відвідуваною країною у світі. Найпопулярнішим напрямком для винного туризму є Прованс.


До пандемії Франція регулярно займала перше місце за відвідуваністю, потім її випередила Іспанія. Проте торік Францію відвідало близько 66,6 млн осіб і, за даними GlobalData, очікується, що це число зростатиме на 12,1% що року, а це означає, що до 2025 року країну відвідають близько 93,7 млн осіб.

«Відвідування Франції та Іспанії найближчими роками залишиться високим, фестивалі, культура та гастрономія є приманкою для туристів», – каже Ханна Фрі (Hannah Free), аналітик з подорожей та туризму GlobalData.

Франція

У звіті зазначається, що добре транспортне сполучення, особливо залізницею, було основним фактором для туристів з Європи. До 2026 року планується відкрити високошвидкісне залізничне сполучення з Великобританії до Бордо.

Найбільш популярним місцем у Франції є Прованс з його теплою погодою, приголомшливими пейзажами, знаменитою кухнею та винами.

Франція

Брайс Еймар (Brice Eymard), керуючий директор Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP), сказав, що різноманітність того, що пропонують виробники Провансу, стала ключовим фактором зростання винного туризму в регіоні. «Виробники пропонують все: від дегустацій та заходів у льохах та на виноградниках до сімейних заходів, ресторанів, концертів джазової чи класичної музики, художніх виставок, кінопоказів під зірками, чарівних номерів у міні готелях, йоги на виноградниках, пішохідних стежок, верхової їзди, їзди велосипедом… Варіанти безмежні!»

Еймар каже, що рожеві вина Провансу набули неймовірної популярності за останнє десятиліття. «Прованс – став туристичним центром Франції, наші виноградники становлять більшу частину нашої культурної спадщини, тому інтерес з боку туристів, які бажають забрати із собою частинку Провансу додому, є неминучим».

Франція

У 2021 році CIVP запустив безкоштовний додаток Destinations Vins de Provence, доступний на IOS та Android, це допомагає в режимі реального часу побачити, що пропонують виноробні та спланувати свою подорож, додаток безпосередньо зв’язує любителів рожевого вина регіону з його виноробами.

Керуючий директор CIVP наголошує, що для Vins de Provence винний туризм «великий напрямок». «Нова онлайн-платформа стане універсальним магазином, що забезпечує доступ до всіх рішень щодо винного туризму, які пропонують виноробні та маєтки регіону».

Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: chateaudesbertrands.com, avis-vin.lefigaro.fr, twitter.com/vinsdeprovence

Дослідження аналітичної та консалтингової компанії GlobalData показало, що в найближчі два роки Франція стане найбільш відвідуваною країною у світі. Найпопулярнішим напрямком для винного туризму є Прованс. До пандемії Франція регулярно займала перше місце за відвідуваністю, потім її випередила Іспанія. Проте торік Францію відвідало близько 66,6 млн осіб і, за даними GlobalData, очікується, що це число […]

Туристична галузь Спарти робить ставку на гастрономію

Очільники туристичного сектору в грецькому місті Спарта на Пелопоннесі оголосили про плани включити місцеву гастрономію в туристичний досвід, а також запропонували заходи, спрямовані на просування місцевих продуктів харчування.


Про новий кулінарний напрямок діяльності оголосили під час Першого гастрономічного та туристичного форуму, організованого муніципалітетом Спарти, в якому взяли участь експерти з туризму та харчування, а також професіонали з харчування та напоїв та місцеві виробники.

Місцеві фахівці обговорили створення реєстру, в який будуть включені місцеві виробники та продукти. Також запропонували ряд стимулів для створення професійних об’єднань та спільних ініціатив між туристичними підприємствами, такими як готелі та ресторани, з місцевими власниками фермерського бізнесу та виробниками.

Заступник мера Спарти з питань туризму та громадських робіт Джорджія Захаракі

«Наша мета – продемонструвати кулінарний досвід Спарти та включити гастрономію в наш туристичний маркетинговий план», – заявила Джорджія Захаракі (Georgia Zaharaki), заступник мера Спарти з питань туризму та громадських робіт, додавши, що місцеві підприємства привітали цю ідею, яка, за їхніми словами, сприятиме подальшому розвитку туризму Спарти.

«Місцеві зацікавлені сторони хочуть, щоб кулінарна ідентичність кожного напряму була сертифікована, пов’язана з місцевими угодами про якість, згідно з якими постачальники будуть сертифіковані та отримають спеціальні сертифікаційні етикетки», – розповіла пані Захаракі.

Продукти, які стануть смачною візитівкою Спарти, включають копчену шинку та ковбаси місцевого виробництва «siglino», оливкову олію та вина, виготовлені з місцевих сортів винограду, а також місцеві пироги.

Туристи з усього світу направляються в це місто, щоб на власні очі побачити історію славетної Спарти. Але, крім давніх артефактів, тут пропонують високоякісний сервіс, який постійно розвивається і вдосконалюється. Це приносить користь не тільки гостям регіону, а й місцевим жителям.

За матеріалами news.gtp.gr

Фото: Real Sparta

Очільники туристичного сектору в грецькому місті Спарта на Пелопоннесі оголосили про плани включити місцеву гастрономію в туристичний досвід, а також запропонували заходи, спрямовані на просування місцевих продуктів харчування. Про новий кулінарний напрямок діяльності оголосили під час Першого гастрономічного та туристичного форуму, організованого муніципалітетом Спарти, в якому взяли участь експерти з туризму та харчування, а також […]

Niederösterreich: різноманітні теруари та чудові вина з берегів Дунаю

Niederösterreich (Нижня Австрія) є найбільшим виноробним регіоном Австрії. Він славиться багатством стилів вина, виробленого з унікального місцевого винограду, а також міжнародних сортів. Niederösterreich охоплює вісім виноробних районів Qualitätswein – від Вахау на заході до Карнунтуму на сході.


Цей регіон можна розділити на три окремі кліматичні зони: Вайнфіртель на півночі, Дунайський регіон і долини на захід від Відня та Нижня Австрія з паннонським кліматом на південному сході.

Виноградники  Kremstal 

Регіон і вино

Величезний Вайнфіртель (Weinviertel) потрапив у заголовки газет у 2003 році, коли став першим виноробним регіоном в Австрії, де вирішили використовувати назву регіону для продажу свого найбільш типового вина, а саме флагманського Grüner Veltliner. Відтоді позначення Weinviertel DAC на етикетці гарантує, що вино, яке міститься в ньому, є ароматним, перцевим і освіжаючим Grüner Veltliner. Починаючи з урожаю 2009 року, під цим позначенням також випускаються потужні вина Reserve. Різноманітний асортимент сортів з Weinviertel включає освіжаючі білі вина, фруктові червоні вина та навіть декілька солодких вин, які мають позначку походження Niederösterreich.

Виноградники  Wachau

Уздовж Дунаю від Мелька до Клостернойбурга, а також вздовж приток Кремс, Трайзен і Камп, як нитка перлин, протягнуто кілька чудових виноробних сіл. Тут Рислінг зарекомендував себе як флагманський сорт поряд із Грюнер Вельтлінер. Ці два сорти виражають типові регіональні характеристики під назвами Wachau DAC, Kremstal DAC, Kamptal DAC, Traisental DAC і Wagram DAC.

 Виноградники  Carnuntum

Круті кристалічні схили долини Вахау переходять у лесові тераси у східній частині сусіднього Кремсталя (Kremstal), що також певною мірою впливає на характер вин у Трайзенталі (Traisental) та Кампталі  (Kamptal). Однак цей вплив особливо помітний у Ваграмі, де Ротер Вельтлінер став провідним поряд із Грюнером Вельтлінером. У Кампталі, особливо на горі Хайлігенштайн, конгломерат і невапняні ґрунти надають винам особливого характеру. Такі фірмові сорти як Піно Блан і Шардоне в цій частині Нижньої Австрії разом із елегантними червоними винами доповнюють барвисту пропозицію регіону.

Виноградники Weinviertel

Під впливом паннонського клімату Нижня Австрія – на південь і схід від Відня – є домівкою для деяких з найвидатніших австрійських червоних вин з сортів Цвайгельт і Блауфранкіш у Карнунтумі (Carnuntum), що є основою для відмінних вин цього регіону DAC. Тут також виробляють типові для регіону білі вина, в основному Шардоне, Піно Блан і Грюнер Вельтлінер. У Thermenregion червоним винам задають тон Піно Нуар і Сен-Лоран. Білі сорти Цирфандлер і Ротгипфлер є унікальними місцевими сортами, які зустрічаються майже виключно в цій місцевості. Niederösterreich – це величезний регіон, вина якого настільки ж різноманітні, як і видатні.

Виноградники  Kamptal 

Геологія

Niederösterreich включає такі геологічні одиниці: Молданубську зону, Моравську зону, Молассову зону та Віденський басейн, зону Вашберга, Флішову зону, Північні вапнякові Альпи та Центрально-Східні Альпи. Усі основні геологічні одиниці вкриті відкладеннями четвертинного періоду, такими як порошкоподібний лес і крупнозернистий терасовий гравій, які мають значний вплив на виноробство. Лес є вихідним матеріалом для більш ніж половини виноградників у цьому регіоні, що забезпечує гарну глибину вкорінення та ґрунт, що містить різні пропорції вапна та доломіту. Майже третина виноградників регіону росте на відкладеннях неогенового періоду в зоні Моласи та Віденського басейну. Крім конгломерату, вапняку Leitha, мергелю та пісковику, які утворилися в деяких місцях, домінуючі породи тут є неконсолідованими. Вони містять всі можливі комбінації глинистого мулу, піску, гравію та грубого гравію в різних пропорціях, а також можуть сильно відрізнятися за вмістом карбонатів.

Трохи більше 6% виноградників тут розташовані на ґрунтах, які перекривають тверду кристалічну породу Богемського масиву. У цих районах переважають кислі гнейси, граніти та грануліти. Особливо в районі, відзначеному великою кількістю листяного парагнейсу, поширені шари амфіболіту, а також випадковий шар мармуру. Варто окремо відзначити залишки першого циклу ерозії гірського хребта, які збереглися у формації Цьобінг з пізнього палеозою.

Досліджуйте Австрію! Austrianvineyards.com

Фото: © Austrian Wine

Niederösterreich (Нижня Австрія) є найбільшим виноробним регіоном Австрії. Він славиться багатством стилів вина, виробленого з унікального місцевого винограду, а також міжнародних сортів. Niederösterreich охоплює вісім виноробних районів Qualitätswein – від Вахау на заході до Карнунтуму на сході. Цей регіон можна розділити на три окремі кліматичні зони: Вайнфіртель на півночі, Дунайський регіон і долини на захід […]

X
Украина