Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Cuvage Winery

Tel.: +39 0144 371600
Email: info@cuvage.com
Web: http://www.cuvage.com
Address: Stradale Alessandria, 90, 15011 Acqui Terme (AL) – Italia


Cuvage Winery заснована у 2011 році в місті Акві Терме, що в провінції Алессандрія. Це молода виноробня, але розташована в унікальному теруарі – колисці італійських ігристих вин преміум-класу.

Cuvage Winery

Винороби компанії створюють елегантні, свіжі ігристі вина, здатні підкорити з першої миті, саме тут створили ароматне ігристе вино ASTI Spumante Acquesi, яке було визнане найкращим в конкурсі Champagne & Sparkling Wine World Championships.

Cuvage Winery

У Cuvage Winery розробили Cuvage des Artistes – проект, який поєднує фірмове вино Cuvage з мистецтвом і благодійністю, де прибуток йде на медичні дослідження. Роботи художників можна побачити на сайті, а також вони прикрашають етикетки пляшок.

Tel.: +39 0144 371600 Email: info@cuvage.com Web: http://www.cuvage.com Address: Stradale Alessandria, 90, 15011 Acqui Terme (AL) – Italia Cuvage Winery заснована у 2011 році в місті Акві Терме, що в провінції Алессандрія. Це молода виноробня, але розташована в унікальному теруарі – колисці італійських ігристих вин преміум-класу. Винороби компанії створюють елегантні, свіжі ігристі вина, здатні підкорити […]

Arione SPA

Tel.: +39 0141 823172
Email: info@arione.it
Web: https://www.arione.it/en/
Address: Via San Carlo 8, 12053 Castiglione Tinella (CN), Italy


Засновником Arione SPA є Луїджі Аріоне (Luigi Arione), на початку 1900-х років він створив винний бізнес, який сьогодні у своєму четвертому поколінні носить його ім’я. Вина Arione давно здобули визнання як в Італії, так і далеко за її межами.

Сьогодні двома виноробнями Arione управляють брати – Мауро та Лука Аріоне (Mauro/Luca Arione). Arione володіє виноградниками на кращих землях П’ємонту – Ланзі і Монферрато, де здавна виробляється вино найвищої якості. Виноградники та виноробні Arione розташовані в Канеллі в провінції Асті та Кастільйоне-Тінелла в провінції Кунео. Arione є частиною консорціуму Asti та Moscato d’Asti DOCG.

Arione SPA

У 2022-2023 Arione SPA стала номінантом Wine Travel Awards.

За останні роки виноробня в Канеллі була глобально реконструйована та оснащена кращими технологіями, незабаром сім’я планує модернізувати виробництво відповідно до нового проекту, спрямованого на забезпечення екологічної стійкості.

Arione SPA

Другий історичний сімейний виноградник, у провінції Кунео – це чарівне місце, де організуються приватні тури та дегустації з можливістю залишитися на ніч, щоб краще дізнатися та оцінити вина цієї чудової землі, внесеної до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Arione пропонує повний асортимент вин П’ємонту: білі, червоні, ігристі. Це єдина виноробня, що входить до Consorzio dell’Asti DOCG, яка виробляє Extra Dry у версії BIO.

Arione SPA

Продукція Arione протягом багатьох років отримує численні нагороди як на національному, так і міжнародному рівні:

  • CONTESSA DI CASTIGLIONE ASTI DOCG – Decanter/Bronze;
  • MOSCATO D’ASTI DOCG – Decanter/Bronze;
  • ASTI DOCG EXTRA SECCO – The Global Sparkling Masters 2021/ Bronze;
  • BRUNO – Decanter/Bronze;
  • ROERO ARNEIS DOCG RORETTO – Vinitaly International Wine award 5 STAR WINES 2021;
  • MOSCATO D’ASTI DOCG – Vinitaly International Wine award 5 STAR WINES 2021, і це нагороди лише за 2021 рік!

Tel.: +39 0141 823172 Email: info@arione.it Web: https://www.arione.it/en/ Address: Via San Carlo 8, 12053 Castiglione Tinella (CN), Italy Засновником Arione SPA є Луїджі Аріоне (Luigi Arione), на початку 1900-х років він створив винний бізнес, який сьогодні у своєму четвертому поколінні носить його ім’я. Вина Arione давно здобули визнання як в Італії, так і далеко за […]

Teresa Soria

Tel.: +39 3336385035
Email: info@teresasoria.com; econtino@confagricoltura.legalmail.it
Web: www.teresasoria.com/en
Address: Via Marini, 21 – 12053 – Castiglione Tinella (CN) – Piemonte, Italy

Teresa Soria одна з небагатьох виноробень, яка виробляє Moscato d’Asti Vendemmia Tardiva (різновид passito).

Цього року Teresa Soria стала номінантом Wine Travel Awards.

Історія виноробні Teresa Soria – це історія про героїчне виноградарство, третє покоління виробників вирощує лози на схилах з нахилом 40 градусів. Виноградники Teresa Soria розташовані на 12 гектарах і покривають смарагдовим покривом пагорби у Кастільйоні-Тінелла, у Південному П’ємонті.

Teresa Soria

Найближче місто Канеллі є обов’язковим для відвідування кожним винним туристом, це місто, де наприкінці XIX століття народилося перше італійське ігристе Spumante. Це серце Moscato d’Asti та Asti Spumante DOCG, території, які оголошені Світовою спадщиною ЮНЕСКО.

Власники виноробні – П’єро, Тереза та їхній син – прагнуть сталого розвитку. Усі виноградники та зібраний із них виноград сертифіковані SNQPI.

Teresa Soria

З виноградників Teresa Soria виробляються Moscato d´Asti Vigna Moncucco, Moscato d´Asti пізнього врожаю Vigna Marini та сухий мускат Piemonte DOC UNUSUAL. Також є фірмові вина, доступні в обмеженому випуску. Окрім вин, сім’я виробляє Grappa di Moscato, витриману в бариках, та традиційний місцевий продукт – Turin Vermouth.

Виноробня приймає туристів, на яких тут чекають чудові пейзажі навколишніх пагорбів, виноградники та орхідеї. Екскурсії та дегустації в Teresa Soria проходять на замовлення та за попередньою бронею.

Tel.: +39 3336385035 Email: info@teresasoria.com; econtino@confagricoltura.legalmail.it Web: www.teresasoria.com/en Address: Via Marini, 21 – 12053 – Castiglione Tinella (CN) – Piemonte, Italy Teresa Soria одна з небагатьох виноробень, яка виробляє Moscato d’Asti Vendemmia Tardiva (різновид passito). Цього року Teresa Soria стала номінантом Wine Travel Awards. Історія виноробні Teresa Soria – це історія про героїчне виноградарство, третє […]

Burgenland: яскраві вина з сонячної землі

Burgenland, найсхідніша федеральна земля Австрії, знаходиться під впливом спекотного континентального паннонського клімату і виробляє найавторитетніші червоні вина в Австрії, а також складні білі та надзвичайно вишукані солодкі. З точки зору природних умов, особливості регіону не можна недооцінювати.


Регіон і вино

Eisenberg, розташований на півдні, з його унікальними ґрунтами та легким впливом штирійського клімату, пропонує найкращі умови для винограду Блауфранкіш, з якого виробляють червоні вина з найтоншою мінералізацією та незрівнянною елегантністю. Ruster Ausbruch також є одним з найвідоміших солодких вин у світі і невід’ємною частиною регіональної виноробної ідентичності. Важкі суглинкові ґрунти Mittelburgenland та регіону Rosalia надають винам Блауфранкіш особливої глибини фруктового смаку та довгий посмак, в той час як у холмистих районах на захід від озера Нойзідль вони іноді доповнюються виразними мінеральними нотами та відчутними танінами.

Schützen am Gebirge, Leithaberg, Burgenland

Східний схил хребта Leitha з його вапняковими та сланцевими ґрунтами є унікальним теруаром для складних білих вин – особливо для Піно Блан і Шардоне, але також і для Грюнер Вельтлінер, – а також для червоних вин з Блауфранкіша. Вишуканий, легендарний Ruster Ausbruch завершує трійцю вин, які демонструють виноградарську палітру Бургенланду.

Hummergraben, Eisenberg, Burgenland

На схід від озера Нойзідль переважає сорт Блауер Цвайгельт, з якого виходять потужні, соковиті червоні вина, хоча Блауфранкіш і Сен-Лоран також досягають тут видатних результатів. Південний регіон Seewinkel з його особливим мікрокліматом належить до одного з небагатьох у світі справжніх бастіонів солодкого вина. Висока вологість, зумовлена наявністю численних невеликих озер, або Zicklacken, сприяє появі Botrytis cinerea (благородної гнилі). Це дозволяє виробляти тут вина преміум-класу Beerenauslese та Trockenbeerenauslese. Вельшрислінг досягає виняткового рівня виразності в цьому стилі, як і інші сорти винограду, такі як Шардоне, Шойребе і Трамінер.

Burgenland, Mittelburgenland, Girm-Deutschkreutz

Однією з найвизначніших особливостей виноробства в Бургенланді є новаторський підхід виноградарів, який дозволив винам, виготовленим з міжнародних сортів, а також потужним червоним кюве, досягти найвищого рівня визнання в останні роки.

Ried Ragaberg, Raiding, Mittelburgenland, Burgenland

Після випуску першого регіонально типового вина Бургенланду (Mittelburgenland DAC, врожаю 2005 року), інші регіони також отримали статус DAC: Leithaberg DAC, Eisenberg DAC та Neusiedlersee DAC. З тих пір колишній Großlage (великий колективний виноградник) Rosalia отримав власний DAC у 2018 році, а у 2020 році – Ruster Ausbruch DAC, що зробило сім’ю DAC Burgenland остаточно завершеною.

Геологія

Burgenland – типовий виноробний регіон складається зі Штирійського та Паннонського басейнів, Австроальпійських гірських масивів та Пеннінської зони. Австроальпійський покрив складається з декількох шарів гірських порід, причому нижній рівень Пенінської зони обривається в тектонічних вікнах. Осадові відклади четвертинного періоду особливо поширені на півночі регіону. Грубозернисті піщано-гравійні ґрунти з різним вмістом карбонатів, що походять з колишнього русла Дунаю, складають тут понад 60% ґрунтів. Зокрема, гравій Seewinkel зустрічається приблизно на третині всіх виноградників у регіоні. Гравій Seewinkel лише в кількох місцях перекритий дрібними відкладеннями, тоді як суглинистий, часто з дефіцитом вапна верхній шар покриває старіші тераси.

Добра третина виноградників регіону розташована на осадових відкладеннях неогенового періоду. Вони дуже різняться за складом, розміром зерен, вмістом вуглецю та ступенем консолідації, варіюються від глин (іноді мулистих, а іноді майже чистих і без вапна) у Mittelburgenland до твердих вапняків у Leitha. Хоча існує лише невелика частка виноградників, що лежать на твердих породах, ці породи дуже різноманітні і включають доломіт і вапняк, вапняковий сланець, глинистий сланець і слюдяний сланець, а також різні форми гнейсу, амфіболіту і серпентиніту.

Така складна палітра грунтів регіону дозволяє місцевим виноробам створювати розкішні вина з багатими відтінками ароматів.

Фото: © Austrian Wine

Burgenland, найсхідніша федеральна земля Австрії, знаходиться під впливом спекотного континентального паннонського клімату і виробляє найавторитетніші червоні вина в Австрії, а також складні білі та надзвичайно вишукані солодкі. З точки зору природних умов, особливості регіону не можна недооцінювати. Регіон і вино Eisenberg, розташований на півдні, з його унікальними ґрунтами та легким впливом штирійського клімату, пропонує найкращі […]

До 2025 року Франція стане найбільш відвідуваною країною у світі

Дослідження аналітичної та консалтингової компанії GlobalData показало, що в найближчі два роки Франція стане найбільш відвідуваною країною у світі. Найпопулярнішим напрямком для винного туризму є Прованс.


До пандемії Франція регулярно займала перше місце за відвідуваністю, потім її випередила Іспанія. Проте торік Францію відвідало близько 66,6 млн осіб і, за даними GlobalData, очікується, що це число зростатиме на 12,1% що року, а це означає, що до 2025 року країну відвідають близько 93,7 млн осіб.

«Відвідування Франції та Іспанії найближчими роками залишиться високим, фестивалі, культура та гастрономія є приманкою для туристів», – каже Ханна Фрі (Hannah Free), аналітик з подорожей та туризму GlobalData.

Франція

У звіті зазначається, що добре транспортне сполучення, особливо залізницею, було основним фактором для туристів з Європи. До 2026 року планується відкрити високошвидкісне залізничне сполучення з Великобританії до Бордо.

Найбільш популярним місцем у Франції є Прованс з його теплою погодою, приголомшливими пейзажами, знаменитою кухнею та винами.

Франція

Брайс Еймар (Brice Eymard), керуючий директор Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP), сказав, що різноманітність того, що пропонують виробники Провансу, стала ключовим фактором зростання винного туризму в регіоні. «Виробники пропонують все: від дегустацій та заходів у льохах та на виноградниках до сімейних заходів, ресторанів, концертів джазової чи класичної музики, художніх виставок, кінопоказів під зірками, чарівних номерів у міні готелях, йоги на виноградниках, пішохідних стежок, верхової їзди, їзди велосипедом… Варіанти безмежні!»

Еймар каже, що рожеві вина Провансу набули неймовірної популярності за останнє десятиліття. «Прованс – став туристичним центром Франції, наші виноградники становлять більшу частину нашої культурної спадщини, тому інтерес з боку туристів, які бажають забрати із собою частинку Провансу додому, є неминучим».

Франція

У 2021 році CIVP запустив безкоштовний додаток Destinations Vins de Provence, доступний на IOS та Android, це допомагає в режимі реального часу побачити, що пропонують виноробні та спланувати свою подорож, додаток безпосередньо зв’язує любителів рожевого вина регіону з його виноробами.

Керуючий директор CIVP наголошує, що для Vins de Provence винний туризм «великий напрямок». «Нова онлайн-платформа стане універсальним магазином, що забезпечує доступ до всіх рішень щодо винного туризму, які пропонують виноробні та маєтки регіону».

Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: chateaudesbertrands.com, avis-vin.lefigaro.fr, twitter.com/vinsdeprovence

Дослідження аналітичної та консалтингової компанії GlobalData показало, що в найближчі два роки Франція стане найбільш відвідуваною країною у світі. Найпопулярнішим напрямком для винного туризму є Прованс. До пандемії Франція регулярно займала перше місце за відвідуваністю, потім її випередила Іспанія. Проте торік Францію відвідало близько 66,6 млн осіб і, за даними GlobalData, очікується, що це число […]

Туристична галузь Спарти робить ставку на гастрономію

Очільники туристичного сектору в грецькому місті Спарта на Пелопоннесі оголосили про плани включити місцеву гастрономію в туристичний досвід, а також запропонували заходи, спрямовані на просування місцевих продуктів харчування.


Про новий кулінарний напрямок діяльності оголосили під час Першого гастрономічного та туристичного форуму, організованого муніципалітетом Спарти, в якому взяли участь експерти з туризму та харчування, а також професіонали з харчування та напоїв та місцеві виробники.

Місцеві фахівці обговорили створення реєстру, в який будуть включені місцеві виробники та продукти. Також запропонували ряд стимулів для створення професійних об’єднань та спільних ініціатив між туристичними підприємствами, такими як готелі та ресторани, з місцевими власниками фермерського бізнесу та виробниками.

Заступник мера Спарти з питань туризму та громадських робіт Джорджія Захаракі

«Наша мета – продемонструвати кулінарний досвід Спарти та включити гастрономію в наш туристичний маркетинговий план», – заявила Джорджія Захаракі (Georgia Zaharaki), заступник мера Спарти з питань туризму та громадських робіт, додавши, що місцеві підприємства привітали цю ідею, яка, за їхніми словами, сприятиме подальшому розвитку туризму Спарти.

«Місцеві зацікавлені сторони хочуть, щоб кулінарна ідентичність кожного напряму була сертифікована, пов’язана з місцевими угодами про якість, згідно з якими постачальники будуть сертифіковані та отримають спеціальні сертифікаційні етикетки», – розповіла пані Захаракі.

Продукти, які стануть смачною візитівкою Спарти, включають копчену шинку та ковбаси місцевого виробництва «siglino», оливкову олію та вина, виготовлені з місцевих сортів винограду, а також місцеві пироги.

Туристи з усього світу направляються в це місто, щоб на власні очі побачити історію славетної Спарти. Але, крім давніх артефактів, тут пропонують високоякісний сервіс, який постійно розвивається і вдосконалюється. Це приносить користь не тільки гостям регіону, а й місцевим жителям.

За матеріалами news.gtp.gr

Фото: Real Sparta

Очільники туристичного сектору в грецькому місті Спарта на Пелопоннесі оголосили про плани включити місцеву гастрономію в туристичний досвід, а також запропонували заходи, спрямовані на просування місцевих продуктів харчування. Про новий кулінарний напрямок діяльності оголосили під час Першого гастрономічного та туристичного форуму, організованого муніципалітетом Спарти, в якому взяли участь експерти з туризму та харчування, а також […]

Gramofon Wine

Tel.: +40763684199
Email: crama@gramofonwine.ro
Web: https://www.gramofonwine.ro
Address: Mocesti 215, Iordacheanu, Romania


Перші лози виноробні були посаджені у 2009 році. «Наші вина мають органічний розвиток, а технології, які ми застосовуємо – роблять смак вин досконалим», – кажуть румінські винороби.

Gramofon Wine

Виноградники Gramofon Wine знаходяться на тій самій паралелі, що й знамениті виноградники Бордо та Тоскани.

Gramofon Wine

Одним із засновників виноробні є Марсель Паску (Marcel Pascu), спочатку покликанням Марселя була музика, але об’їздивши майже весь світ із саксофоном він повернувся на рідну землю і став виноробом.

В одному з інтерв’ю Марсель Паску каже: «Музика була зі мною майже п’ятдесят чудових років. Тепер зі мною вино. Ця нова пристрасть, казковий світ повний випробувань, сподіваюся, ця пристрасть принесе не менше задоволення». Паску підкреслює, що «як за вінілової платівкою стоїть ціла команда звукорежисерів, інструменталістів, диригентів, солістів, так і за пляшкою вина стоїть праця та зусилля багатьох людей, які доглядають виноградник та господарство…» Тепер стає зрозуміло, звідки музична назва виноробні.

Gramofon Wine

Вина Gramofon Wine, чи то червоні, білі чи рожеві, вже здобули не одну медаль на різноманітних конкурсах, брали участь у дегустаціях.

Gramofon Wine

Виноробня прагне розвивати винний туризм, з цією метою на Gramofon Wine обладнаний міні готель – Tiny House.

Фото: gramofonwine.ro, facebook.com/GramofonWine

Tel.: +40763684199 Email: crama@gramofonwine.ro Web: https://www.gramofonwine.ro Address: Mocesti 215, Iordacheanu, Romania Перші лози виноробні були посаджені у 2009 році. «Наші вина мають органічний розвиток, а технології, які ми застосовуємо – роблять смак вин досконалим», – кажуть румінські винороби. Виноградники Gramofon Wine знаходяться на тій самій паралелі, що й знамениті виноградники Бордо та Тоскани. Одним із засновників […]

Niederösterreich: різноманітні теруари та чудові вина з берегів Дунаю

Niederösterreich (Нижня Австрія) є найбільшим виноробним регіоном Австрії. Він славиться багатством стилів вина, виробленого з унікального місцевого винограду, а також міжнародних сортів. Niederösterreich охоплює вісім виноробних районів Qualitätswein – від Вахау на заході до Карнунтуму на сході.


Цей регіон можна розділити на три окремі кліматичні зони: Вайнфіртель на півночі, Дунайський регіон і долини на захід від Відня та Нижня Австрія з паннонським кліматом на південному сході.

Виноградники  Kremstal 

Регіон і вино

Величезний Вайнфіртель (Weinviertel) потрапив у заголовки газет у 2003 році, коли став першим виноробним регіоном в Австрії, де вирішили використовувати назву регіону для продажу свого найбільш типового вина, а саме флагманського Grüner Veltliner. Відтоді позначення Weinviertel DAC на етикетці гарантує, що вино, яке міститься в ньому, є ароматним, перцевим і освіжаючим Grüner Veltliner. Починаючи з урожаю 2009 року, під цим позначенням також випускаються потужні вина Reserve. Різноманітний асортимент сортів з Weinviertel включає освіжаючі білі вина, фруктові червоні вина та навіть декілька солодких вин, які мають позначку походження Niederösterreich.

Виноградники  Wachau

Уздовж Дунаю від Мелька до Клостернойбурга, а також вздовж приток Кремс, Трайзен і Камп, як нитка перлин, протягнуто кілька чудових виноробних сіл. Тут Рислінг зарекомендував себе як флагманський сорт поряд із Грюнер Вельтлінер. Ці два сорти виражають типові регіональні характеристики під назвами Wachau DAC, Kremstal DAC, Kamptal DAC, Traisental DAC і Wagram DAC.

 Виноградники  Carnuntum

Круті кристалічні схили долини Вахау переходять у лесові тераси у східній частині сусіднього Кремсталя (Kremstal), що також певною мірою впливає на характер вин у Трайзенталі (Traisental) та Кампталі  (Kamptal). Однак цей вплив особливо помітний у Ваграмі, де Ротер Вельтлінер став провідним поряд із Грюнером Вельтлінером. У Кампталі, особливо на горі Хайлігенштайн, конгломерат і невапняні ґрунти надають винам особливого характеру. Такі фірмові сорти як Піно Блан і Шардоне в цій частині Нижньої Австрії разом із елегантними червоними винами доповнюють барвисту пропозицію регіону.

Виноградники Weinviertel

Під впливом паннонського клімату Нижня Австрія – на південь і схід від Відня – є домівкою для деяких з найвидатніших австрійських червоних вин з сортів Цвайгельт і Блауфранкіш у Карнунтумі (Carnuntum), що є основою для відмінних вин цього регіону DAC. Тут також виробляють типові для регіону білі вина, в основному Шардоне, Піно Блан і Грюнер Вельтлінер. У Thermenregion червоним винам задають тон Піно Нуар і Сен-Лоран. Білі сорти Цирфандлер і Ротгипфлер є унікальними місцевими сортами, які зустрічаються майже виключно в цій місцевості. Niederösterreich – це величезний регіон, вина якого настільки ж різноманітні, як і видатні.

Виноградники  Kamptal 

Геологія

Niederösterreich включає такі геологічні одиниці: Молданубську зону, Моравську зону, Молассову зону та Віденський басейн, зону Вашберга, Флішову зону, Північні вапнякові Альпи та Центрально-Східні Альпи. Усі основні геологічні одиниці вкриті відкладеннями четвертинного періоду, такими як порошкоподібний лес і крупнозернистий терасовий гравій, які мають значний вплив на виноробство. Лес є вихідним матеріалом для більш ніж половини виноградників у цьому регіоні, що забезпечує гарну глибину вкорінення та ґрунт, що містить різні пропорції вапна та доломіту. Майже третина виноградників регіону росте на відкладеннях неогенового періоду в зоні Моласи та Віденського басейну. Крім конгломерату, вапняку Leitha, мергелю та пісковику, які утворилися в деяких місцях, домінуючі породи тут є неконсолідованими. Вони містять всі можливі комбінації глинистого мулу, піску, гравію та грубого гравію в різних пропорціях, а також можуть сильно відрізнятися за вмістом карбонатів.

Трохи більше 6% виноградників тут розташовані на ґрунтах, які перекривають тверду кристалічну породу Богемського масиву. У цих районах переважають кислі гнейси, граніти та грануліти. Особливо в районі, відзначеному великою кількістю листяного парагнейсу, поширені шари амфіболіту, а також випадковий шар мармуру. Варто окремо відзначити залишки першого циклу ерозії гірського хребта, які збереглися у формації Цьобінг з пізнього палеозою.

Досліджуйте Австрію! Austrianvineyards.com

Фото: © Austrian Wine

Niederösterreich (Нижня Австрія) є найбільшим виноробним регіоном Австрії. Він славиться багатством стилів вина, виробленого з унікального місцевого винограду, а також міжнародних сортів. Niederösterreich охоплює вісім виноробних районів Qualitätswein – від Вахау на заході до Карнунтуму на сході. Цей регіон можна розділити на три окремі кліматичні зони: Вайнфіртель на півночі, Дунайський регіон і долини на захід […]

Винні регіони Австралії

Сомельє та винний блогер з Сіднея, Саманта Пейн, проводить різні винні заходи та тури виноградниками своєї країни, а також регулярно пише про вино та напої, їжу та подорожі для різних видань усередині країни та за її межами. Останній матеріал Саманти розкриває тонкощі виноробства винних регіонів Австралії.


«В Австралії, понад 100 сортів винограду, які вирощують у 65 регіонах. Це молода виноробна країна, особливо, якщо порівнювати її зі Старим Світом, але країна, яка багата на інновації, оскільки нас не обмежує контроль над найменуванням. Ця свобода дозволяє нашим виноробам і виноградарям експериментувати зі стилями і швидко адаптуватися до кліматичних умов, що постійно змінюються», – починає свою розповідь Саманта Пейн (Samantha Payne).

Винні регіони Австралії

Йдучи в історію австралійського виноробства Пейн розповідає, що австралійський винний ландшафт сформувало французьке виноградарство. «Вирощений виноград та вживані вина були переважно французькими за походженням: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Щоправда, за останні двадцять років приплив італійських, іспанських та грецьких сортів почав залишати свій слід в Австралії і наразі стає звичайним явищем серед любителів вина по всій країні».

Новий Південний Уельс

Винні регіони Австралії

Історія виноробства тут налічує близько 180 років, що робить Новий Південний Уельс одним із найстаріших виноробних регіонів Австралії. Hunter Valley є домом для традиційних австралійських лоз Chardonnay, Shiraz, Semillon. Для всіх любителів шаблі текстурний та мінеральний Semillon із цього регіону «стане справжнім подарунком», особливо зі 100-річних лоз родини Тіррелл*. Semillon Hunter Valley відомий своїми вапняними, мінеральними властивостями, також нотками лимона та рожевого грейпфрута. Все це надає вину твердого характеру» аж до його п’ятдесятиліття, коли воно наповнюється смаками мигдалю та кураги.

Цей регіон пронизаний традиціями, однак, за останнє десятиліття винна спільнота вдихнула нове життя у Hunter Valley. Нові покоління виноробів намагаються «оживити» стилі вин, що виробляються в цьому історичному місці, наприклад, висаджуючи такі сорти, як Touriga Nacionaland, та застосовуючи регенеративні методи ведення сільського господарства. Semillon, Chardonnay та Shiraz завжди будуть нашою базою, але планування майбутнього через зміну клімату означає, що ми повинні шукати й інші сорти, щоб у важкі роки почуватися впевнено».

Дуже цікавим, хоч і достатньо молодим місцем з погляду виноробства, у Новому Південному Уельсі є Orange. Перші комерційні лози тут було висаджені у 1980 році. «Привабливою картою для посадки винограду тут завжди була висота від 376 до 1390 метрів над рівнем моря». Вирощують сорти Mourvedre, Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay. Регіон примітний своїми витриманими ігристими винами. «Хоча, треба зауважити, Orange завжди був раєм для любителів їжі та напоїв».

Вікторія

Винні регіони Австралії

Штат, розташований на півдні материка, є батьківщиною двох найплодючіших регіонів Австралії для сортів Pinot Noir та Chardonnay – Yarra Valley та Macedon Ranges. Останній має репутацію найхолоднішого материкового виноробного регіону Австралії, багаті вулканічні ґрунти Macedon Ranges і велика висота над рівнем моря є ідеальними екосистемами для створення строгих, мінеральних стилів вин.

Mornington Peninsula – це «духовний дім» Австралії для Pinot Gris/Grigio. Наприкінці 80-х минулого сторіччя винороби Кевін Маккарті (Kevin McCarthy) та Кетлін Куїлі (Kathleen Quealy) привезли сюди саджанці, щоб створити першу масову посадку цього сорту винограду. Їхній перший комерційний реліз відбувся в 1993 році.

Південна Австралія

Винні регіони Австралії

На виноробні регіони Південної Австралії припадає майже 50% щорічного збирання винограду в країні. Штат демонструє велику різноманітність: від класичних сімейних виноробень у McLaren Vale та Barossa, якими на сьогодні управляють шості покоління сімей, до новаторів, наприклад, таких як Adelaide Hills.

Саманта Пейн вважає, що немає нічого більш класичного та типового, ніж келих австралійського ширазу. Це вино, яке підняло Австралію на міжнародний рівень виноробства, а сорт Shiraz вирощується у всіх виноробних регіонах країни. «Ми часто жартуємо, що це наш національний виноград. Історія виноградників Shiraz сходить до 1842 року (з оригінальних французьких живців), а Barossa має найстаріші виноградні лози Shiraz у світі що збереглися». Пейн підкреслює, що виноробний регіон Barossa включає субрегіони – Barossa Valley та Eden Valley, що робить цей район одним із небагатьох в Австралії, де є сусідами теплі та прохолодні кліматичні умови для вирощування. Ця різноманітність температур створює неймовірну розмаїття сортів Shiraz, Grenache та інших класичних червоних сортів на 11609 гектарах посаджених тут виноградників.

Але Південна Австралія складається не лише з традиційних виробників у шостому поколінні, цей регіон довгий час був «інкубатором для нових талантів», які залишаються в країні, щоб робити вино у цих історичних місцях.

McLaren Vale – це історія про інновації та традиції, що співіснують пліч-о-пліч в одному регіоні; це перетин сонячного світла, моря та піщаних ґрунтів, що робить місце унікальним та ідеальним для вирощування середземноморських сортів, таких як Sangiovese, Tempranillo та Nero d’Avola.

Аделаїдські пагорби часто розглядають як місце зародження руху натурального вина в Австралії, місце, де виробляються одні з найавангардніших стилів, які розсувають смакові межі тих, хто їх дегустує.

Тасманія

Винні регіони Австралії

Це найпівденніший виноробний штат Австралії. «У 1970-х роках фермери жартували, що в Тасманії занадто холодно, щоб вирощувати щось, але перенесемося на 50 років уперед і ми побачимо такі південні виноробні краї Тасманії як Coal River Valley та Huon Valley, які стали домом для ігристих вин, що домінують на світовій арені».

Через меншу кількість опадів і нижчих температур, виноробні регіони Південної Тасманії підходять для органічного землеробства та є ідеальними кліматичними умовами для трьох домінуючих сортів винограду: Pinot Noir, Chardonnay, Riesling.

Північні виноробні регіони Тасманії можуть похвалитися історією виноградників Pinot Noir, що походить від 1820-х років. «У 30 хвилинах від Launceston знаходяться субрегіони – Tamar Valley та Pipers River, де помітні відмінності в стилях вина з Pinot Noir, яке тут виробляється. Клімат Pipers River прохолодніший і вологіший, ніж у Tamar Valley, тому ми бачимо вина з більш пікантною та вищою кислотністю, тоді як Tamar Valley зосереджена на виробництві мускулистіших вин».

Західна Австралія

Винні регіони Австралії

«Коли ми говоримо про спадщину вина Західної Австралії, на думку відразу ж спадає Margaret River, при цьому часто не беруть до уваги Swan Valley, регіон, в якому виноград вирощують з 1829 року і який відомий своїми видатними винами з сорту Chenin». Описующи ці вина, Саманта Пейн наголошує, що вони демонструють «сухіший варіант, лимонну серцевину, морську мінеральність і зелене яблуко, на відміну від розкішніших французьких стилів».

Що ж до Margaret River – це еталонний приклад щодо впровадження стійких методів виноградарства та виноробства, це місце можна назвати будинком для деяких із найзнакових біодинамічних та органічних виноробень, наприклад, Cullen Wines, яку в Австралії прозвали «верховною жрицею біодинаміки».

____________

* Компанія Tyrrell’s Wines, розташована в долині Хантер, є однією з найстаріших виноробень Австралії. Сьогодні Tyrrell’s Wines керує Брюс Тіррелл (Bruce Tyrrell), який уособлює четверте покоління.

Джерело: foodandwine.com
Фото: britannica.com, vinepair.com, downunderendeavours.com, facebook.com/DeBortoliWines, orogoldstores.com, younggunofwine.com, facebook.com

Сомельє та винний блогер з Сіднея, Саманта Пейн, проводить різні винні заходи та тури виноградниками своєї країни, а також регулярно пише про вино та напої, їжу та подорожі для різних видань усередині країни та за її межами. Останній матеріал Саманти розкриває тонкощі виноробства винних регіонів Австралії. «В Австралії, понад 100 сортів винограду, які вирощують у […]

Domeniile Prince Matei

Web: www.domeniileprincematei.com/vinul
Address: Comuna Vernești, sat Zorești, strada 5, nr. 4, Buzau, Roumanie


Domeniile Prince Matei розташована у східній частині Деалулуй Маре, одного з найпрестижніших виноробних районів Румунії. Про свою землю винороби пишуть: «Сонце та вітер благословляють родючу землю та створюють мікроклімат, у якому людина та природа живуть у гармонії».

Domeniile Prince Matei

Володіння виноробні розкинулися на 76 га навколо двох пагорбів – Тегеняну та Зорілор, на яких зиростають лози віком понад 40 років. Ґрунт вапняний із покладами глини та дрібного піску. Вино виробляють з 1998 року.

Вина Prince Matei Domains представляють нове покоління вин Деалулуй Маре. Ручний збір урожаю, ретельна вініфікація та витримка протягом 12 місяців у дубових бочках роблять їх питкими та свіжими.

Domeniile Prince Matei

За останні два роки на виноробні провели капітальний ремонт та оснастили її найсучаснішим обладнанням.

Фото: facebook.com/DomeniilePrinceMatei

Web: www.domeniileprincematei.com/vinul Address: Comuna Vernești, sat Zorești, strada 5, nr. 4, Buzau, Roumanie Domeniile Prince Matei розташована у східній частині Деалулуй Маре, одного з найпрестижніших виноробних районів Румунії. Про свою землю винороби пишуть: «Сонце та вітер благословляють родючу землю та створюють мікроклімат, у якому людина та природа живуть у гармонії». Володіння виноробні розкинулися на 76 […]

X
Украина