Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківНайпростіший спосіб пізнати вина Каліфорнії – дегустація. Що ж з каліфорнійських брендів і хто пропонує в Україні?
Chateau Montelena та один з найстаріших каліфорнійських виробників – Ridge Vineyards (імпортує Good Wine) – стали тими самими зірками Judgement of Paris, що зробили той день та й в цілому – революцію у світі вина, обійшовши за балами французькі крю.
Chateau Montelena – прикраса асортименту TS Plus та мережі магазинів WineTime, де також знайдете пропозицію: Delicato Family Wines – Gnarly Head i Three Finger Jack, та вина Duckhorn Vineyards.
Остання заснована Деном і Маргарет Дакхорн у 1976 році, компанія витратила майже п’ятдесят років на те, щоб стати одним із провідних виробників вин у Долині Напа. Будете в Каліфорнії, не пропустіть чудовий травневий захід від Duckhorn – винні Derby Party!
Уславлена виноробня Kendall Jackson (імпортують Vitis Group і Silpo) створює преміальні вина, зокрема так зване «Улюблене Шардоне Америки» та є піонером в галузі сталого виноробства. До речі, серед власного імпорту Silpo ще багато каліфорнійців: Cambria, Edmeades, La Jota, Freemark Abbey, Anakota, Stonestreet, Sandhi і Hartford.
Також цілу плеяду виноробень Каліфорнії поставляє в Україну компанія Wine Bureau: Embroidery, Prototype, Lapis Luna, Ridge Vineyards, The Federalist, Crossbarn, Paul Hobbs, The Paring та Jonata, які можна знайти в магазинах GoodWine та Bad Boy. А незабаром імпортер планує представити вайнловерам вина ще двох каліфорній-ців: Silver Oak та Ironstone.
Крім того, Wine Bureau знайомить українських вайнловерів з неординарними і навіть провокаційними творами каліфорнійського бренду The Prisoner. Коли перше вино, The Prisoner, було випущено два десятиліття тому як складний купаж найкращих та рідкісних сортів винограду Каліфорнії, це швидко і назавжди змінило уявлення про те, яким може бути червоне купажне вино. Бунтарські етикетки з офорту Гої на флагманській лінійці довершують образ.
А ще Wine Bureau радує українців винами Robert Mondavi Winery. У 1966 році Роберт заснував власне виробництво в Oakville, Napa Valley – першу нову виноробню після «сухого закону». Роберт Мондаві першим обрав курс на моносортові вина високої якості, його Napa Cabernet Sauvignon Reserva – вино-ікона. Сьогодні виноробня має виноградники в різних частинах долин Напа та Сонома.
Між іншим, легендарні вина Opus One також у співвласності Роберта Мондаві та родини Ротшильдів. Виноробня створювалася з метою випуску першого Гран Крю Класе Каліфорнії. Сьогодні Opus One – один з кращих брендів світу і виробляє червоні вина бордоського асамбляжу – Каберне Совіньон, Мерло, Каберне Фран, Мальбек, Пті Вердо. Ділянки маєтку Opus One розташовані в західній частині знаменитого Oakville AVA, а дві з них – в межах визначного виноградника То Калон.
В Україні декілька імпортерів представляють Opus One та вина від Dominus, тож їх можна придбати в різних магазинах. І наостанок згадаємо вина від неймовірних виноробів компанії Michael David, яка працює понад 150 років і увібрала хист та натхнення шести поколінь. Ці вина з округу Lodi завозить в Україну компанія Vinfort, а знайти їх зможете у таких операторів, як OK Wine, Wine Story, Rozetka, MauDau. І вишенька на торті: вина Michael David на 100 відсотків створені за так званими «Правилами Lodi», яких, як ми вже знаємо, також, на хвилинку, 100!
Марина Ревкова, «Кращий сомельє України 2021», ASI Diploma, WSET 3, студентка Capstone California та Weinakademie Öesterreich, учасниця міжнародних чемпіонатів:
«В ресторанах у нас каліфорнійські вина пʼють здебільшого люди, які Каліфорнію знають, люблять бочкову витримку і мають можливість витратити від 100$ за пляшку. Як на мене, це один з найменш досліджених винних регіонів у нас, хоча однією Калі можна закрити усі потреби ресторану – від ігристих традиційним методом до кріплених знайомих стилів. Каліфорнія – це компактний винний всесвіт, де є все, що ви лю- бите. Але люди слабо довіряють незнайомому (приміром, тому ж screw cap) і наше завдання розповісти їм про це. Запропонувати класні стилі для гостей, які їх задовольнять, вдалі поєднання, розказати мільйон цікавих історій. Наприклад, порадьте взяти пляшку каліфорнійського каберне чи зіну на пікнік – це ж дійсно дуже смачно. Взагалі американський фудпейринг добре будувати на грилі та барбекю – це працюватиме у більшості випадків. Впевнена, у Каліфорнії є всі шанси бути в топі рекомендацій українських сомельє. Просто нам треба більше дегустацій, знань та досвіду роботи з цими винами».
Ігор Головня, сомельє ресторану BEEF:
«Ресторан BEEF – найкращий м’ясний ресторан України, за версією національної премії «Сіль». У 2024 році посів #68 місце у світі за рейтингом World Best Steak Restaurants (#86 місце у 2023 році та #76 місце у 2022-му). В BEEF зберігається найбільша колекція стейків найкращих світових виробників, зокрема, мʼясо американської Creekstone Farms, та власного виробництва Ukrainian BEEF Selection. Щороку винна карта ресторану от- римує відзнаку Wine Spectator. У 2024 році ресторан BEEF став єдиним закладом в Україні, відзначеним зіркою California Star у Star Wine List, завдяки колекції вин Каліфорнії у своїй карті. Вина, які представлені: Stag’s Leap Wine Cellars 2021, Chateau Montelena Cabernet 2019, Dominus, Napanook Dominus, Pinot Noir Siduri, Lytton Springs, Kendall-Jackson, Zinfandel Decoy, Zinfandel Backwoods. Втім, каліфорнійські вина малознайомі українському споживачу. У нас в ресторані ми бачимо можливість збільшити асортимент, надати можливість гостям спробувати і біле, і червоне вино. Каліфорнійські вина дуже гастрономічні, медитативні, високого класу. Але помічаю, що попит на Каліфорнію зростає. Адже основні винні регіони вже добре знайомі гостям, і тепер вони хочуть пробувати нове. Від каліфорнійських вин усі в захваті. В них найбільше подобається плотність, насиченість, тривалий смак і при цьому вишукана тонкість. Найкращий пейрінг каре новозеландського ягняти, стейки, качка».
______________________
Досьє D+:
У лютому 2021 року компанія Michael David Winery відправила зразки Lodi Cabernet Sauvignon на космічну станцію для дослідження динаміки бродіння за відсутності гравітації. В результаті у 2024 році винороби випустили реліз Zero Gravity, створений з космічним штамом дріжджів.
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
Фото: California Wines
29.05.2025
10.10.2024
07.10.2024
04.09.2024
10.07.2024