Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial de Bruxelles: дегустація наосліп під сліпучим небом Мексики

26.06.2024, Маркетинг Автор: Ольга Піневич-Тодорюк

31-й випуск Concours Mondial de Bruxelles, одного з найбільш значущих і впливових винних конкурсів-«мандрівників» у світі, став історичною віхою, оскільки вперше був організований на американському континенті – в місті Леон, штат Гуанахуато, Мексика. Drinks+ був у центрі подій і готовий поділитися всіма подробицями.


Особливості та результати конкурсу

Протягом трьох днів – 7, 8 та 9 червня – під керівництвом посла CMB у Мексиці Карлоса Борбоа Суареса (Carlos Borboa Suárez) місто Леон приймало 31-й Concours Mondial de Bruxelles (CMB). Захід відбувся за зачиненими дверима у просторому Poliforum de León, де близько 7500 червоних і білих вин з 42 країн були продегустовані наосліп 350 професійними дегустаторами. Слід зазначити, що на конкурсі було зареєстровано близько 620 мексиканських вин. Інші зразки з різних країн світу були зібрані у штаб-квартирі конкурсу в Брюсселі та доставлені до Мексики з Європи двома літаками.

Concours Mondial

Але чому саме Мексика була обрана для першого американського видання CMB? Відповідей декілька і всі пов’зані із розширенням діяльності СМВ на американському континенті. З 2017 року організатори конкурсу проводять México Selection by CMB, національний конкурс вин і алкогольних напоїв, популярність якого з кожним роком зростає. Крім того, CMB Experience представили в Мехіко перший винний бар від CMB, а також CMB Wine Corner у міжнародному аеропорту Мехіко. На цих двох локаціях завжди можна скуштувати вина медалістів конкурсу. А ще, саме з 4 по 9 червня в Леоні проходив тиждень вина – Semana del Vino, який і співпав з датами проведення Concours Mondial de Bruxelles.

Mexico

Бодуен Аво (Baudouin Havaux), президент CMB, у своєму зверненні у перший день форуму підкреслив, що пишається вибором Мексики як майданчика для проведення конкурсу та відзначив значний розвиток виноробної сфери країни, різноманітність її сортів та високу якість вин. Пан Аво підкреслив, що мексиканські вина заслуговують глобальної уваги, а 350 міжнародних суддів конкурсу стануть послами винного туризму регіону.

Mexico

Карлос Борбоа Суарес, директор СМВ у Латинській та Північній Америці, додав: «Координація одного з найважливіших у світі винних конкурсів у Мексиці є великим досягненням для Гуанахуато та всієї країни, що підтверджує гідне місце у світовому виноробстві».

Concours Mondial de Bruxelles

А від себе, як безпосереднього учасника події, додамо, що організація конкурсу була бездоганною. Дегустації проводилися наосліп, щоб забезпечити повну анонімність вин, а єдиним наданим показником був вінтаж. Для деяких зразків стояла примітка – tank sample, тобто вино ще не розлито в пляшки. Оцінювали вина змішані комісії у складі п’яти-шести членів журі. Кожен день починався з калібрувального зразка білого та червоного вина для всіх членів журі та миттєвого оголошення середнього результату, а також найнижчого та найвищого балу серед всіх 350 суддів.

Камертон для налаштування винного бізнесу

А судді ж хто?) Це поважні та дуже професійні винні експерти, ретельно відібрані CMB, які представляли 45 національностей світу: байєри, журналісти, виноторговці, MW, академіки вина, енологи тощо. Важливо також додати, що, за суворими правилами OIV, з усіх представлених вин лише 30% у кожній категорії отримують медалі. Цей серйозний підхід іноді виглядає жорстким, що змушує деяких виноробів добре подумати, перш ніж відважитися на те, щоб представити своє вино на суд такого прискіпливого журі, лояльність якого ще й обмежена правилами. І так, насправді участь у CMB аж ніяк не гарантує перемоги. Але ті, хто тут її одержує, можуть дійсно пишатися – адже це одна з найвищих світових оцінок, яку здатен отримати виробник. І сьогодні все більша кількість освічених вайнловерів починає зважувати медалі, розміщені на етикетках амбітних виробників.

Mexico

Крім того, Concours Mondial de Bruxelles в Мехіко підняв планку зацікавленості з боку учасників тим, що ввів чергову інновацію: цього разу міжнародне журі попросили не тільки оцінити кожне вино, але й надати особисті дегустаційні нотатки для кожного зразка в окремому полі коментарів спеціального електронного планшета. Пізніше ці коментарі аналізуються за допомогою штучного інтелекту французького стартапу Wine Space, задля створення профілів якості для кожного вина. Цей інноваційний підхід є першим у своєму роді, який використовується в такому великому масштабі. За словами організаторів Concours Mondial de Bruxelles, рішення змінити метод суддівства має на меті «революціонізувати» традиційне оцінювання вин і підвищити довіру до конкурсу як серед споживачів, так і серед виробників. Тож цього року виробники вина отримають вичерпний відгук та винний профіль від провідних експертів різних галузей за справді революційною системою, що, безсумнівно, стане у нагоді виробнику-учаснику конкурсу. Такий безпрецедентний фідбек від 350 експертів з різних галузей та материків – найточніший камертон для налаштування винного бізнесу.

Країни та вина

Детальніше розкажу про нашу комісію та вина, які дегустували. В нашій дуже зосередженій і скоординованій команді, яка складалася з представників Румунії, Франції, Греції, Мексики та, – ви ж здогадалися, – України, протягом трьох днів ми оцінили близько 130 вин із Франції, Італії, Хорватії, Китаю, Вірменії, Південної Африки та Іспанії.

Concours Mondial de Bruxelles

Щодо результатів конкурсу, то вони справді інтригують: країна-господар Мексика увійшла до п’ятірки кращих за кількістю здобутих медалей. Китай також показав вражаючі результати, а Південна Африка вже декілька років поспіль нарощує “біцепси” – кількість нагород. Уругвай і Румунія стали головними міжнародними відкриттями, як в категорії червоних, так і білих вин. Загалом переможцями виявилися вина з усіх п’яти континентів, включаючи як традиційні виноробні країни, так і деякі менш відомі, такі як Болівія, Казахстан, Ліван і Перу.

Concours Mondial de Bruxelles

Біле вино, яке набрало найвищий бал цьогорічного конкурсу, походить з Румунії, а найвище за рейтингом – червоне вино з Уругваю. Італія отримала найвищу оцінку за витримане вино, а Іспанія – за органічне. Помітним доповненням до цьогорічного конкурсу стала категорія повністю або частково деалкоголізованих вин, деалкоголізованих напоїв на основі вина.

Переможці – номінанти Wine Travel Awards

Ми також раді привітати із отриманими нагородами членів спільноти Wine Travel Awards. Серед медалістів вирізняється Молдова, яка представляє значну частину наших номінантів і левову частку переможців конкурсу в Мексиці – 20 (!) золотих (!) медалей.

Ще одна перемога – від молодої виноробні Tenuta Manoylo, яка цього року вийшла на міжнародну арену і після тріумфів на весняних світових змаганнях здобула золото і в Мексиці.

Tenuta Manoylo

Відома румунська виноробня Jidvei Winery заслужено отримала золоту та срібну медалі. І цю неймовірну енотуристичну локацію  в Трансильванії ми рекомендуємо відвідати кожному, кого приваблює гарне вино на тлі неймовірного замку і розкішних пейзажів.

Детальніше про нагороди можна прочитати тут.

Concours Mondial de Bruxell

CMB: більше, ніж винний конкурс, це культурний хаб

Важливо додати, що CMB – це не лише міжнародний винний конкурс; це культурний центр. Завдяки різноманітним подіям, дегустаціям та професійним зустрічам команда CMB за багато років існування конкурсу створила платформу для поглиблення у різноманітність винних культур світу. А цей візит до Мексики був справді винятковим, насичений денними та вечірніми програмами, які надавали можливість дослідити її яскраву культуру, пікантну гастрономію та ще досі непізнане, принаймні нами))), вино.

Поглиблення у культуру виноробства розпочалося вже в перший день перебування на конференції під назвою «Вина з Мексики». Спікери Мануель Негрете (Manuel Negrete ES), майстер ASM і директор винного бару CMB, разом із Рамоном Велезом (Ramón Vélez ES), секретарем «Асоціації винограду та вина Гуанахуато», надали вичерпний огляд багатої винної спадщини Мексики та історії Гуанахуато як винного регіону. Наразі наша редакція готує інтерв’ю з цими професіоналами аби зануритися в цей новий винний ринок, а поки резюмуємо виступи і надаємо кілька цікавих фактів про винний ринок Мексики:

  • винна історія цієї країни сягає 500 років;
  • 8633 га виноградників;
  • орієнтовна ринкова вартість 2 468 млн доларів США;
  • 17 виноробних штатів, серед яких Гуанахуато займає 4 місце;
  • кожна 10 пляшка вина, споживається в країні;
  • 1,2 л споживання вина на душу населення;
  • виробляється близько 80 607 тон винограду;
  • понад 400 виноробень по всій країні;
  • 463 медалі отримані на CMB.

Dos Búhos. Відкриваємо для себе Мексику

Незважаючи на джетлаг )), наш день продовжився насиченою екскурсією по виноробнях Мексики. 350 членів журі були розділені на невеличкі групи та у супроводі місцевої поліції відправились досліджувати відомий виноробний регіон Гуанахуато.

Concours Mondial de Bruxelles

На нашу групу чекала виноробня Dos Búhos, розташована у мальовничих околицях центральної Мексики Ель-Бахіо з винним туром від власника Еріка Мейкотта (Eric Maycotte). Виноробня вирізняється своїм інноваційним підходом, елегантною лінійкою вин, а ще – свіжим петнатом, яким зустрічали гостей під час Welcome Drink, та норовливим оранжем, що дегустували разом із легким ланчем у затишному, досить прохолодному, на скільки це було можливо у мексиканську спеку))), саду.

Concours Mondial de Bruxelles

Ключовими сортами для виробництва вин є Темпранільо, Мальбек, Мерло, Каберне Совіньйон і Сіра. А загалом до переліку сортів, які культивують у Мексиці, можна також додати Неббіоло, Пті Вердо, Гренаш, Зінфандель, Шенен Блан, Совіньйон Блан, Шардоне тощо.

Хоча Мексика відома своїми винами, виготовленими з міжнародних сортів винограду, вона також культивує деякі місцеві (автохтонні) сорти, але в незначній кліькості. З відомих місцевих – Mission (Misión або Criolla), Plavac Mali, Lenoir (Black Spanish).

Concours Mondial de Bruxelles

Виноробня також проводить спеціальні заходи, від камерних зібрань до великих свят, створюючи чарівну обстановку серед вкритих виноградом пагорбів і приголомшливих краєвидів.

Самі ж вина Dos Búhos характеризуються високою кислотністю завдяки прохолодному та тривалому сезону дозрівання, а через розташування виноградників на досить високому  рівні – низьким рівнем алкоголю.

CMB

У своєму ексклюзивному інтерв’ю D+ Ерік Мейкотт описує мексиканські вина з Ель-Бахіо такими, що більш нагадають вина Старого світу. А щодо культури споживання вина, то вона швидко поширюється в Мексиці, приваблюючи відвідувачів виноробні, які прагнуть досліджувати вина з цього регіону.

Concours Mondial de Bruxelles

«Протягом тижня ми приймаємо в основному міжнародних гостей, тоді як у вихідні зазвичай відвідувачі з Мехіко, Леона, Керетаро та місцевих районів. Я вважаю, що культура вина в Мексиці зазнає значних змін, і все більше людей відкривають для себе цей світ вина. Мексиканських споживачів все більше приваблює історія та різноманітний асортимент вин. Ціна наших вин коливається від 15 до 45 доларів США, це залежить від урожаю та від того, молоді чи резервні вина. Ми встановили канали дистрибуції по всій Мексиці, особливо в прибережних регіонах, де популярні наші білі вина та ігристе рожеве. Крім того, ми почали експорт до США, а нещодавно й Японії, розширюючи ринок Dos Búhos на міжнародному рівні», – додав сеньйор Ерік.

Гарячі мексиканські вечори 

Насичена програма дегустацій та знайомство з мексиканським виноробством супроводжувалося вишуканими та справді незабутніми вечорами, в поєднанні із захоплюючими виступами музичних та театральних колективів.

CMB

Гарячою точкою першого вечора стала вітальна вечеря, звичайно ж із музичним супроводом, яка була теплим завершенням вражаючого першого дня Concours Mondial de Bruxelles. І це ще не все. ))) Протягом всього візиту команда СМВ організовувала для нас незабутнє дозвілля. Ми скуштували традиційну їжу та міцні напої в Jalpa de Cánovas, Magical Town Experience, відвідали місто Гуанахуато, а  під час вечері в Esplanade of Alhóndiga de Granaditas, організованої губернатором Гуанахуато, стали свідками ефектного театрального дійства, яке розповідало про історію Мексики та її боротьбу за незалежність.

Mexico

Завершальний вечір став кульмінацією разом із гучним та суперпозитивним концертом The glass of wine від Філіппа Джордано (Filippa Giordano) та Даніеля Боавентури (Daniel Boaventura).

Mexico

Професіоналізм, тепло та гостинність команди Concours Mondial de Bruxelles зробили наше перебування справді незабутнім. Участь у CMB Red & White Session у Леоні додала до скарбниці ще й знання та розуміння мексиканських вин, їх походження та методи виробництва. А спілкування з винними професіоналами з усього світу та сліпа дегустація вин з різних континентів розширили навички дегустації, а також розуміння світових винних тенденцій.

Viva la Mexico!

Наступний Concours Mondial de Bruxelles прийматиме Китай в місті Іньчуань, столиці провінції Нінся.

 

Photo Drinks+ and CMB

X
Украина