Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківXynisteri, Maratheftiko, Agiorgitiko і Lefkada неможливо знайти на полицях винних магазинів і супермаркетів Бургундії. Багато винних ентузіастів і експертів не знайомі з цими сортами, що робить першу дегустацію ще більш особливою. Своїм досвідом з нашими читачами поділилася Олександра Григор’єва, кореспондент Drinks+ у Бургундії.
Бургундці пишаються своїм високоякісним вином (у якого, правда, є свої переваги), але досить важко знайти хороший вибір вин із сусідніх країн, таких як Італія чи Іспанія, або іноді, навіть, з інших французьких виноробних регіонів, не кажучи вже про більш віддалені землі. Але якщо хтось хоче відкрити для себе вина світу та відточити свої дегустаційні навички живучи в Бургундії є безліч можливостей, (які, до речи, активно працюють із початку пандемії Covid): електронні дегустації, онлайн-семінари чи майстер-класи, онлайн-дослідження та доставка вина. Принаймні, я до цього вдаюся, оскільки не завжди є можливість подорожувати.
Під час мого нещодавнього онлайн-дослідження ринку я була зачарована Кіпром, його бутиковими виноробнями та місцевими сортами винограду, які складають близько 90% усіх кіпрських виноградників. Кіпр розташований ближче до Азії, у регіоні Левант. Історично склалося так, що Левант був осередком цивілізації протягом тисячоліть, але з приходом Османської імперії на Кіпрі спостерігався занепад винного виробництва. Наразі виноробство у регіоні набуває все більш позитивного обороту. Наявність старовинних місцевих сортів винограду, виноградарство на великих висотах та інноваційні методи виноробства тепер відіграють важливу роль у виробництві вин із виразною індивідуальністю, розповідаючи нам свою дивовижну історію.
У своїй статті «The Rise of Cypriot Wine» Деметрі Волтерс (Demetri Walters) MW дає гарний огляд апеллясьонів. Рада з виноробних продуктів Кіпру дотримується правил Європейського Союзу при створенні системи апеллясьонів вин країни. Існує сім захищених найменувань походження (PDO) і чотири захищених географічних зазначення (PGI). PGI представляють основні виноробні регіони Кіпру: Лефкосія (Нікосія), Лемесос (Лімасол), Ларнака (Ларнака) і Пафос (Пафос). Щоб мати право на PGI, вина повинні містити принаймні 85% винограду з певного географічного зазначення. Виноградні лози мають бути не менше чотирьох років, а врожайність обмежена від 55 до 70 гектолітрів на гектар залежно від сорту винограду. Мінімальний вміст алкоголю в червоних винах повинен становити 11%, а в білих – 10%.
Сім PDO включають Commandaria, Krasochoria Lemesou, Krasochoria Lemesou-Afames, Krasochoria Lemesou-Laona, Laona-Akama, Vouni Panayia-Ampelitis і Pitsilia. Кожен PDO має суворі критерії висоти в діапазоні від 400 до 1400 метрів. Виноградні лози повинні бути не менше п’яти років, а врожайність обмежена від 36 до 45 гектолітрів на гектар залежно від сорту. Мінімальний вміст алкоголю для червоних сортів становить 12%, а для білих – 11%.
Я знайшла The ‘Anama Concept, бутикову виноробню, що розташована посеред густого соснового лісу в Літродонтасі, за 30 хвилин їзди від Нікосії чи Ларнаки. В мене випала нагода поговорити за допомогою відео з Лефтерісом Мохіанакісом (Lefteris Mohianakis), енологом, керуючим директором, і Крістіною Апостолу (Kristina Apostolou), креативним директором, які люб’язно показали мені виноробню (онлайн) та розповіли про свій підхід до виробництва вина. Напевно, це був мій перший віртуальний візит до виноробні.
Кіпр може похвалитися відмінною геологічною особливістю з широким діапазоном ґрунтів, навіть на одній ділянці землі. Ще один унікальний аспект – відсутність на острові долин, замість них там безліч схилів. Зважаючи на це, замість того, щоб обмежувати свої виноградники одним терруаром поблизу виноробні, The ‘Anama Concept взяли на себе ініціативу орендувати та придбати старі виноградники, розкидані по всьому острову. Вирощування, догляд і збір урожаю виконуються вручну, винороби наголошують на контролі якості з самого початку та забезпеченні індивідуальної уваги до кожного виноградника. Зобов’язання власників поширюється на мінімізацію використання хімічних речовин і дотримання екологічного та сталого підходу. Усі продукти суворо обмежені в кількості (приблизно 1000 пляшок на етикетку), що дозволяє їм зберегти високу якість, а також автентичність кожного продукту, який вони виробляють.
Отримавши свої вина з Кипру, я вирішила провести невелику дегустацію разом із Річардом Фуснером (Richard Fussner), колишнім міжнародним сомельє, а нині директором Château du Clos de Vougeot, і Джеффом Берроузом (Jeff Burrows), який має диплом WSET та веде відзначений нагородами винний блог Food Wine Click.
Перше, що ми помітили, це те, що вина мають помітну екстракцію і текстуру для досить низького об’ємного вмісту алкоголю (ABV). Білі та червоні можуть гідно представити Кіпр і знайти своїх споживачів за кордоном.
‘Anama Head In The Skies 2021, Xynisteri White Dry, Vegan, 11% vol
Олександра Григор’єва: блідо-жовтий колір із золотистим блиском. Перший ніс фруктовий і пікантний; другий аромат розвивається до білих персиків, стиглих зелених яблук, лимонів, свіжих груш та абрикосів, за якими слідують чарівні квіткові ноти. Свіже, гарної інтенсивності, привабливе тіло з середнім плюсом. Вино дуже хорошої якості.
‘Anama Head In The Skies 2021, Xynisteri-Maratheftiko Rosé Dry, Vegan, 11% vol
Джефф Берроуз: Середній рожево-помаранчевий колір. Ніс середньої інтенсивності з ароматами полуниці та кавуна. Середня кислотність, м’який рот з низькою інтенсивністю та складністю; м’який, але короткий фініш. Гарна якість.
‘Anama Oak Fermented 2021, Maratheftiko-Agiorgitiko Rosé Dry, ферментоване у французьких та американських старих барріках, Vegan, 12% vol
Річард Фуснер: Насичений рожевий колір, що нагадує Bordeaux Clairet. Фруктовий ніс з відтінком дуба. М’яка текстура. Йому не вистачає свіжості і дозрівання. Смак з легкою гірчинкою. Для цього вина може бути складно знайти привід і поєднати його. Незвично для західноєвропейського споживача.
‘Anama Maratheftiko – Oak Matured 2021 Red Dry, витримується у вживаних французьких та американських барріках 16 місяців, Vegan, 13% vol
Джефф Берроуз: Глибокий рубін. Виражена інтенсивність. Сосна, кріп, чорниця; дикі, тваринні натяки. Середня кислотність, високі таніни, середнє тіло. Фрукти ховаються за дубом. Сьогодні добре, але з віком розвиватиметься краще.
Річард Фуснер: Гарний кольоровий екстракт. Нос: дикий червоний фрукт, тваринні аромати, спеції. Інтенсивний рот з нотами чорних фруктів та диму. Приємна стійкість аромату. Хороший потенціал для старіння.
‘Anama Lefkada – Oak Matured 2021 (Red dry), 24 місяці у французьких та американських дубових барріках, Vegan, 13,5% vol
Олександра Григор’єва: Насичений пурпурний. Яскравий аромат стиглих червоних фруктів (слива, вишня), ягід і спецій (перець, гвоздика), кокос. Інтенсивні таніни, добре структуроване середнє тіло, свіжість із середньою кислотністю та досить довгим післясмаком. Підходить для старіння. Це вино має характер, амбітне.
‘Anama Vintage 2013
Стигле солодке вино, вироблене з винограду, вирощеного на сонці, згідно з природним протоколом вініфікації. 100+ річні виноградні лози місцевих сортів Mavro & Xinisteri, розташовані вздовж схилів Zoopigi (висота 1100+ м).
Дата виходу: березень 2019
Загальний обсяг виробництва: 1678 пронумерованих пляшок
Термін витримки в дубовій бочці: 5 років
Потенціал подальшої витримки в пляшці: 40+ років
Алкоголь: 14% .
Фото: Lefteris Mohianakis, Kristina Apostolou, The ‘Anama Concept‘s Visual Journals
14.10.2024
07.10.2024
23.09.2024
16.09.2024