Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Frank John

Допрем’єрна дегустація на виноробні Frank John

20.09.2022, Новини Автор: Вікторія Макарова

«Якщо гора не йде до Магомета, то Магомет йде до гори», говориться у давньому османському прислів’ї. Літня дегустація Mundus Vini 2022, яка традиційно проходить у затишному античному містечку Нойштадт-ан-дер-Вайнштрассе, збіглася зі збором винограду в Рейнланд-Пфальці, тому не всі винороби змогли взяти участь у заході. Отже команда дегустаторів Mundus Vini вирішила відвідати Frank John – Das Hirschhorner Weinkontor, одну з найцікавіших виноробень регіону.


«Який чудовий сюрприз!» – подумали ми. Цього року виноробня Frank John Winery стала переможцем премії Wine Travel Awards у номінації Progressive Approach у категорії The Visiting Card of the Country. За збігом обставин, Ірина Дьяченкова, співзасновник WTA і дегустатор Mundus Vini, мала нагоду привітати всіх членів цієї виноробної родини від імені команди WTA.

Пан Джон люб’язно зустрів команду на своїй виноробні та представив майбутні релізи. Маючи більш ніж 20-річний досвід виноробства, Френк Джон пройшов довгий шлях, щоб розробити концепцію, якої він і його партнери, які також є членами його сім’ї, тепер дотримуються: виноград без клонів, натуральні дріжджі або спонтанне бродіння, відсутність бентоніту, ферментів, синтетичних танінів тощо, мінімальне втручання під час процесу виробництва вина, натуральна пробка, і, перш за все, надзвичайна гігієна як на виноградниках, так і в приміщеннях виноробні.

«Клони мають обмежену здатність пристосовуватися до нових умов, таких, наприклад, як зміна клімату, – коментує пан Джон, – Ось чому ми зосереджуємося на селекції без клонів. На наших виноградниках є 15 різних підщеп, що дає нашим рослинам здатність чудово адаптуватися до динамічних умов навколишнього середовища». Говорячи про гігієну, винороб зазначає, що не використовує жодних дезінфікуючих засобів – лише пару та воду, щоб зберегти природні дріжджі. Виноробня є біодинамічною та має сертифікат Demeter, починаючи з урожаю 2012 року.

Подібно до того, як першокласний ресторан пропонує коротке, але виразне меню, виноробня Frank John виробляє один рислінг, один піно нуар і один зект із сорту Рислінг на кожен вінтаж. «Наші виноградники складаються з багатьох унікальних ділянок, які до того ж дуже маленькі, тому немає сенсу робити 20 різних рислінгів за урожай, обмеженою серією по 180 пляшок кожен», — каже винороб. І він, звичайно, правий.

До недавнього часу ⅔ всієї продукції Френка Джона складалася з Рислінгів і 1/3 – з Піно Нуар. Цього року виноробня Frank John виготовить свій перший Premier Cru, а також планує зробити Grand Cru. У 2022 році тут зберуть перший урожай Шардоне, який посадили на прохання Доротеї, доньки винороба.

Наша дегустація включала три урожаї Піно Нуар і три урожаї Рислінгу, жоден з яких ще не поступив у продаж. Усі сорти Піно Нуар у сімействі Джонів виготовляються за однаковою схемою: відсутність фільтрації, низький вміст сірки, бродіння та витримка в бочці (загалом 22 місяці в дубовій бочці). Немає контролю температури в підвалі. Норма алкоголю в цих винах становить 12,5%. Винороб стверджує, що вони борються з високим вмістом алкоголю, оскільки той руйнує ідею виніфікації в прохолодному кліматі, якої тут дотримуються. «Елегантність, фруктовість і тривалість посмаку не пов’язані з алкоголем», – каже пан Джон.

Ми почали дегустацію з Піно Нуар 2020, а потім – урожаї 2018 і 2019 років. Вино 2020 рік, звісноо, є дуже молодими, але багатообіцяючими: «Воно поки що як дитина – розлили місяць тому, не ставитимемо у продаж до наступного року, ще навіть етикетки немає», – з любов’ю відгукується про це вино пан Джон.

Піно Нуар 2019 багато в чому схожий на врожай 2020. Вино ще трохи «дике», за словами винороба, але в ньому вже розвиваються вторинні аромати – можна виявити текстуру і якісь дійсно складні смаки. Це вино має пристойний потенціал витримки – не менше 20 років.

Піно Нуар 2018 – це унікальний урожай, отриманий у надзвичайно спекотне та дуже сухе літо, яке більш характерне для середземноморського клімату. Цей вінтаж мав ризик отримати17% алкоголю, тому винороби були змушені вжити певних запобіжних заходів на винограднику, наприклад, використовувати біодинамічні препарати власного виробництва, які контролюють процес дозрівання. В результаті цей насичений вінтаж отримав необхідні 12,5% алкоголю – і вражаючі 95 балів від Роберта Паркера!

Наступна зупинка – Рислінги. Ці вина – гордість виноробні. Спонтанне яблучно-молочне бродіння присутнє в кожному вінтажі Рислінгу Френка Джона. Виноград, з якого виробляють ці вина, як правило, повністю стиглий і однорідний.

Ми починаємо з урожаю 2020 року, який демонструє мінеральність, хрусткість і свіжість. Потім йде 2019 рік, який один із дегустаторів описав як «Рислінг старих часів». 2019 рік був надзвичайно спекотним, але вино вийшло з елегантними, соковитими, солодкуватими ароматами, які також можна було б пов’язати з Vermentino, ароматами спекотного літа. Шавлія і солонуватість, свіжість і пікантна гірчинка. Тривалий посмак, щільність і соковитість. Виразне та неймовірне вино. Цей Рислінг – простий і повний, «як повноцінна страва – вам потрібні виделка та ніж, щоб її з’їсти!»

2018 рік був відзначений поганим урожаєм для більшості винних регіонів Німеччини, але для виноробні Frank John він був чудовим. Їхньому рислінгу 2018 може бракувати характерних сортових ароматів, але він дуже насичений і складний. У цьому вині присутні не тільки фрукти, але й яскраві трав’яні, квіткові та мінеральні ноти. «Ці чотири аспекти, збалансовані разом, забезпечують гармонію та демонструють різноманітність і терруар», – каже винороб. І чи варто не погоджуватися?

X
Украина