Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Кохання в кожній краплі: як народжуються вина Loveblock

24.07.2025, Вино

Історія Loveblock Winery почалася задовго до її заснування, адже компанія стала «другою дитиною» подружжя Кіма та Еріки Кроуфордів.

Ще у 1996 році вони запустили інноваційну виноробню Kim Crawford Wines, яка прославила  новозеландські  совіньйон блани по всьому світові. Зараз родина  вкладає всі зусилля, знання і любов у органічні вина Loveblock, які представляє на українському ринку компанія Винфорт.


Унікальний стартап

Отже все почалося з кохання. Про що, власне, ви могли здогадатися з назви бренду.  А ще – з краплини вина, адже яскраві почуття представниці фармацевтичної компанії з Південної Африки і новозеландського винороба спалахнули на  винному фестивалі на вершині гори Паарл. Саме там Еріка  відкрила для себе чудові новозеландські вина і зустріла свою долю.

Винороб Кім Кроуфорд зачарував дівчину настільки, що вона залишила рідну країну і переїхала до Нової Зеландії. Там у них народилося двоє дітей. І там вони розробили бізнес-план для Kim Crawford Wines, який суттєво вплинув на репутацію всієї винної індустрії Нової Зеландії та підніс на новий рівень імідж сорту Совіньон Блан.

Кроуфорди складали в усіх сенсах динамічний і гармонійний дует: він – винороб, вона – маркетолог. Коли подружжя заснувало Kim Crawford Wines, вони не мали нічого, крім великої ідеї та амбітного бачення. Їхній підхід був досить інноваційним: на початкових етапах їхня «віртуальна виноробня» функціонувала просто в кімнаті їхнього будинку в Окленді. Кім, досвідчений винороб, купував виноград у місцевих виноградарів, а сам процес виробництва вина відбувався на орендованих об’єктах. Цей нестандартний підхід дозволив знизити витрати на землю та обладнання, що було справжньою інновацією для того часу.

«Це була важка праця, складний шлях, — згадує Еріка про ті дні. — Ми будували бренд і категорію буквально з нуля: дзвінок за дзвінком у ресторани, лише вдвох, з обмеженим бюджетом. Ми були молоді та безстрашні. Робили це просто тому, що хотіли».

Завдяки розумному управлінню бренд Kim Crawford Wines швидко набрав популярності. Уже за сім років компанія стала однією з десяти найбільших виноробень Нової Зеландії, а бренд приніс значний прибуток. Стиль Кіма – «виразний, фруктовий, з яскраво вираженим сортовим характером» – став еталоном новозеландських совіньйон бланів, перевершивши всі їхні очікування.

У 2006 році Кроуфорди продали свою компанію канадському гіганту Vincor International, який через три роки був поглинений ще більшою корпорацією Constellation Brands. Після цього Kim Crawford Wines посів лідерське місце на американському ринку. У 2016 році бренд досяг роздрібних продажів у США на суму 229 мільйонів доларів і став найпопулярнішим новозеландським брендом та абсолютним лідером серед світових совіньйон бланів.

 

Народження Loveblock

Після продажу компанії Кім і Еріка більше не мали стосунку до винного бренду, який носить їхнє ім’я. До того ж, діяла тимчасова угода про неконкуренцію, що змусило їх зробити паузу і обдумати подальші кроки. Кім повернувся до виноробства як консультант, а Еріка — до маркетингу та виноградарства, вперше у своєму житті. Кім завжди добре контролював виноробство, але виноградарство було їхнім «слабким місцем», і опанування цього етапу дало змогу повністю контролювати весь процес у майбутньому.

Важлива деталь в цій історії про кохання: після продажу Kim Crawford Wines Кроуфорди заробили близько 50 млн доларів, і це дало їм можливість придбали занедбану ферму високо в горах над Мальборо та протокою Кука. Так вони отримали можливість реалізувати нову мрію – створити виноробню, що відображала б їхні принципи і прагнення до органічного виноробства. Так народився Loveblock, який став проєктом, що сповістив про повернення Еріки та Кіма Кроуфордів в індустрію.

 

Назву нового бренду Кроуфорди пояснюють наступним чином: «Ми поділили територію на виноградні блоки і збираємо врожай з кожного з них окремо, щоб зберегти унікальні характеристики кожної ділянки. Це була праця з любов’ю до кожного блока! Саме тоді виникла назва «Loveblock», яка відображала нашу пристрасть до цього процесу. Loveblock – це еволюція і для нас, і для сорту Совіньйон Блан».

Органічна філософія Еріки Кроуфорд

Ідея направити зусилля на органічне виноградарство належала Еріці, адже це є  віддзеркаленням її власного способу життя. Ще у студентські роки вона стала вегетаріанкою. А під час стресових часів створення першого бренду та виховання дітей жінка  була просто змушена  переглянути ставлення до свого здоров’я. Еріка виключила штучні добавки з харчування і косметичних засобів – і це допомагало їй фізично почуватися краще. Зрештою цей досвід підштовхнув і до ідеї органічного виноробства як наступного кроку в пошуку більш здорового та етичного способу життя.

«Ми не просто вирішили зайнятись органікою, бо це було потрібно ринку – насправді не було, – розповідає Еріка. – Це менш прибутково, і дуже важко! Сьогодні ринок набагато більше готовий до органіки, ніж п’ять років тому. Шлях був довгий, але нарешті я бачу попит на ці вина. Йдеться і про те, що в пляшці, і як компанія себе веде та як ставиться до людей».

Створення органічного виноградника на занедбаній землі вимагало восьми років важкої праці, але результат виправдав себе. Кроуфорди перетворили покинутий курган на доглянутий виноградник, де дотримуються принципів біодинаміки.

Органічні винороби не використовують хімічні пестициди чи гербіциди, а створюють здорове середовище для виноградної лози, щоб вона процвітала без необхідності втручання.

Природний підхід до виноробства є основою філософії Loveblock. Виноробня з самого початку зосередилася на застосуванні сталих практик. Ідея полягає в тому, щоб залишити землю кращою, ніж вона була, усуваючи хімікати і добавки, зменшуючи втрати на всіх етапах виробництва та транспортування і створюючи вино, яке не тільки смачне, але й екологічно чисте.

Зокрема, виноробня Loveblock активно працює над покращенням здоров’я ґрунту, використовуючи покривні культури, компост і тварин, щоб підтримати екосистему і забезпечити стійкість виноградників. Кури, вівці та велика рогата худоба допомагають контролювати бур’яни та шкідників, зменшуючи потребу в хімії. Щодо пакування, компанія використовує легкі пляшки, що зменшує вплив на навколишнє середовище, знижує витрати на транспортування та додає преміум-ефекту без шкоди для природи.

Стриманість і елегантність  –  новий еталон новозеландських вин

Кім і Еріка Кроуфорди переконані, що органічне виноробство на сьогодні стає основним орієнтиром не тільки для Loveblock, але й для всієї новозеландської виноробної індустрії.

Міняється і підхід до смакових характеристик вин. Кім розповів, що винороби з Нової Зеландії, подібні до нього, прагнуть відмовитись у своїх винах від удару сильними ароматами та смаками. Стриманість і елегантність – нові девізи. Це відмінно вдається при створенні органічного вина.

Щоб вино було сертифіковане як органічне, воно не повинно містити доданих сульфітів. Це стало викликом, адже без сульфітів 60–80% вина окислюється. Природним антиоксидантом може бути танін, але Совіньйон Блан не дає достатньої кількості танінів, а одержати їх шляхом витримки в дубі не вийде, адже Кроуфорди не витримують вино в бочках… Та Еріка знайшла рішення – придумала спосіб екстрагувати чайні таніни і додавати їх у вино. І була задоволена результатом.

«Вина без сульфітів м’якші, зі стриманішим смаком, — зауважує Еріка Кроуфорд, описуючи вина Loveblock як більш цікаві, тендітніші у смаку та структурі та дружні до їжі. — Ґрунт відіграє велику роль — в одному винограднику є стільки мікробіомів, і саме це дає ту текстуру, яку ми шукаємо. Вино не велике, не кричить про себе з першого ковтка — воно змушує повернутись і дослідити його ще раз. У нашому  органічному вині більше флоральності — персик, ананас, навіть трохи базиліку».

Окрім совіньйон бланів, Loveblock також має успіх із органічними піно грі та піно нуарами — перші роблять у більш сухому стилі, ніж зазвичай, а другі — насиченіші, ніж більшість новозеландських. Піно Нуар вирощується на винограднику в Центральному Отаго, південніше — регіон тепліший, і дає вина з «більшою інтенсивністю, зрілими смаками та приємною грибною/умамі текстурою на піднебінні».

Також варті уваги «Ґевюрцтрамінер» та «Рислінг», створені Loveblock.

Сьогодні Loveblock Winery  – це виноробня, яка не тільки виготовляє чудові органічні вина, але й є зразком для інших виноробів, які прагнуть робити бізнес із максимально дбайливим ставленням до землі і всіх, хто на ній живе.

Історія Loveblock стала втіленням усіх ідеалів, яких прагли Кім і Еріка. Це не просто історія виноробства, а історія любові до землі, людини та природи.

 

Дегустаційні нотатки

 

 

Gewürztraminer Marlborough Loveblock

Кондиція: біле сухе

Регіон: Долина Аватере, Мальборо, Нова Зеландія

Сорт винограду: 100% Гевюрцтрамінер

Вміст алкоголю: 13,5 %

Особливості технології: мацерація 4 години в контакті зі шкіркою

Потенціал витримки: 10 років після збору врожаю

Аромат: інтенсивний, з нотами тропічних фруктів, таких як гуава, червоний апельсин та солодкий мандарин

Смак: округлий, із стійким тривалим пряним посмаком, що добре збалансований освіжаючою кислотністю

Гастрономічне поєднання: страви азійської та індійської кухні, м’які сири

Температура сервірування: 8–10°С

 

Pinot Gris Marlborough Loveblock

Кондиція: біле сухе

Регіон: Долина Аватере, Мальборо, Нова Зеландія

Сорт винограду: 100 % Піно Грі

Вміст алкоголю: 13,0 %

Особливості технології: 5 % вина ферментовано в бочках з французького дуба і через 3 місяці купажовано з рештою виноматеріалу

Потенціал витримки: 10 років після збору врожаю

Аромат: інтенсивні ноти груші та дині

Смак: складний, має гарну структуру з характерною кислинкою,

завершується мінеральним тоном

Гастрономічне поєднання: аперитив, страви азійської кухні, морепродукти

Температура сервірування: 8–10°С

 

Pinot Noir Central Otago Loveblock

Кондиція: червоне сухе

Регіон: Central Otago, Нова Зеландія

Сорт винограду: 100 % Піно Нуар

Вміст алкоголю: 13,0 %

Особливості технології:

5-денний процес настоювання сусла

Потенціал витримки: 10 років після збору врожаю

Аромат: інтенсивні тони вишні, сливи, спецій з грибними нотами

Смак: сухий, з м’якими танінами

Гастрономічне поєднання: грибні страви, страви з індички, ягнятини, телятини, а також лосося

Температура сервірування: 12–14°С

 

Riesling Marlborough Loveblock

Кондиція: біле сухе

Регіон: Долина Аватере, Мальборо, Нова Зеландія

Сорт винограду: 100 % Рислінг

Вміст алкоголю: 12,0 %

Особливості технології: холодна ферментація

Потенціал витримки: 10 років після збору врожаю

Аромат: яскраві ноти лимону та лайму з відтінками меду

Смак: освіжаючий, має гарну кислотність, що балансує мінеральним тоном

Гастрономічне поєднання: аперитив, суші, сашимі

Температура сервірування: 8–10°С

 

Sauvignon Blanc Marlborough Loveblock

Кондиція: біле сухе

Регіон: Долина Аватере, Мальборо, Нова Зеландія

Сорт винограду: 100 % Совіньон Блан

Вміст алкоголю: 13,5 %

Особливості технології: ферментація проходить частково в бетонних чанах та частково у французьких барріках

Потенціал витримки: пити молодим

Аромат: яскраві ноти ананасу, тропічних фруктів та свіжих трав

Смак: округлий, з характерною кислинкою, що балансує фруктово-мінеральним тоном

Гастрономічне поєднання: аперитив, морепродукти, устриці, паста, страви з курки

Температура сервірування: 8–10°С

 

Sauvignon Blanc Tee Marlborough Loveblock

Кондиція: біле сухе

Регіон: Долина Аватере, Мальборо, Нова Зеландія

Сорт винограду: 100 % Совіньон Блан

Вміст алкоголю: 13,0 %

Особливості технології: використовують чайні таніни в якості консервантів

Потенціал витримки: пити молодим

Аромат: інтенсивний аромат апельсинової цедри, айви, персику, агрусу та свіжих трав

Смак: свіжий та елегантний, пряний з характерною кислинкою

Гастрономічне поєднання: аперитив, м’які сири, морепродукти, паста, біле м’ясо, біла риба

Температура сервірування: 8–10°С

 

Erica Sauvignon Blanc Marlborough Loveblock

Кондиція: біле сухе

Регіон: Долина Аватере, Мальборо, Нова Зеландія

Сорт винограду: 100 % Совіньон Блан

Вміст алкоголю: 13,0 %

Особливості технології: ферментація проходить частково в бетонних чанах та частково у французьких барріках

Потенціал витримки: пити молодим

Аромат: яскравий – ананасу, тропічних фруктів з мінеральними нотами

Смак: має складну структуру, збалансовану кислотність та фруктовий посмак

Гастрономічне поєднання: морепродукти, паста, страви з курки, біла риба

Температура сервірування: 8–10°С



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

X
Украина