Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Кава рятує виноград

10.08.2022, Новини Автор: Drinks+

На іспанській виноробні Bodegas Marqués de Vizhoja, щоб запобігти грибковим захворювання лози, експериментують з кавовою гущею.


Незважаючи на те, що багато виноградників у світі наразі потрепають від спеки, Галісія є найбільш вологим регіоном Іспанії із середньою кількістю опадів від 800 мм у найпосушливіших районах до 2200 мм на узбережжі Атлантичного океану. Зважаючи на цю особливість, на місцевих виноградниках досить поширені грибкові проблеми. Галіційське виноградарство відповідно адаптувалося до цього, наприклад, за допомогою привчання виноградних лоз до пергол або вищих решіток, що забезпечує гарну циркуляцію повітря. Крім того, тут широко поширене використання протигрибкових хімічних засобів для боротьби з такими проблемами як еутіпіоз, чорний рак та еска, яка вважається найдревнішою хворобою виноградних лоз.

Але ж, як відомо, зараз більшість виноробів прагнуть виробляти органічні вина, тож Хав’єр Пелаес (Javier Peláez), власник Bodegas Marqués de Vizhoja, заявив: «Саме сильна залежність від хімікатів стала однією з причин того, що ми вирішили дослідити альтернативні способи обробки виноградників, які не залежать від хімікатів і зрештою, роблять виноградарство більш стійким».

Цей новий напрямок досліджень і призвів до використання відпрацьованої кавової гущі на виноградниках як один із кількох потенційних методів, що має запобігти розвитку грибків і підтримати здоров’я виноградних лоз.

Більш того, це ще й розумна економіка: відходи з кавових машин приносять користь завдяки використанню на виноградниках, створюючи міжгалузевий зв’язок галісійських компаній на додаток до аспекту сталого розвитку.

Bodegas Marqués de Vizhoja співпрацює з галісійським виробником кави Verdadero cafe, де вже зібрали 900 кг відпрацьованої кавової гущі для початкової фази проєкту.

Перші випробування були проведені у фруктовому саду, де кавові відходи використовували виключно як добриво. До речі, сеньор Пелаес розповів, що це традиційне використання кавової гущі в цій місцині: «Наші бабусі й дідусі історично використовували каву в наших садах як добриво, тому ми працюємо над тим, щоб перенести трохи минулого в сьогодення та подивитися, чи можна використовувати цей досвід на благо наших виноградників».

У цьому році на виноградниках вже розпочали застосовувати «кавову терапію» і планують провести випробування протягом наступних трьох років на трьох різних ділянках винограду Альбаріньо. Загалом Marqués de Vizhoja має 40 га, на яких в основному вирощують Альбаріньо, а також Лоурейро та Тражадура, а також інші сорти, традиційні для регіону.

За матеріалами: https://www.decanter.com/

 

X
Украина