Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!
Persha Gildiya
Persha Gildiya

Gastronomy and Wine Portal

 Michelin Grapes: до ресторанних «зірок» доєдналися виноробні «грона»

03.12.2025, Новини

Сенсаційне вторгнення гіда Michelin на світові виноградники, оголошене днями, викликало безліч запитань, серед яких найголосніше звучать три наступні.  Чи будуть виноробні  «грона» такими ж популярними, як ресторанні «зірки» чи готельні «ключі»? Чи стане виноробство рятівним колом для Michelin? Чи потіснять «грона»  100-бальну систему Паркера?  Час покаже, а поки трохи детальніше.


 

Сенсаційні чутки, що ширилися тижнями, тепер офіційно підтверджені: Мішленівський гід, який є найвпливовішим світовим довідником для ресторанів (з його культовими “зірками”) та готелів (з “ключами”), знову розширюється. Цього разу, увага, – у світі вина.

Насправді, за спостереженням Drinks+,  ресторанний Michelin Guide давно нерівно дихав до винної теми. Про це свідчить впровадження системи передплати  Wine Access x MICHELIN та активні огляди винних карт таких відомих ресторанів, як, приміром, Eleven Madison Park, розташований в Нью-Йорку і що має 3 зірки Мішлен та належить шеф-кухарю Даніелю Хамму.

І ось останній крок до цілі. Починаючи з 2026 року, Michelin запроваджує нову систему оцінювання, присвячену виноробням: Michelin Grapes, які присуджуються за шкалою від 1 до 3. Це перший випадок за 125-річну історію, коли Michelin оцінюватиме виноробів як самостійні структури, ставлячи виноробів, маєтки та виноградарську й виноробну спадщину на один рівень з високою кухнею та розкішною гостинністю. Час покаже, чи будуть виноробні  «грона» такими ж популярними, як ресторанні «зірки» чи готельні «ключі», але впровадження Michelin Grapes натякає на довгострокову амбіцію: об’єднати оцінку вина, гастрономії та гостинності під єдиним глобальним стандартом.

 З іншого боку, серед оглядачів ринку бенчмаркінгу є скептики, які говорять, що таке розширення «Червоного гіду» більше схоже на бажання вискочити з власної кризи, про яку останнім часом все більше подейкували ресторанні критики.

Чи стане виноробство рятівним колом для Michelin?

Є підстави сумніватися, адже рішення припало на час, коли сама світова виноробна індустрія стикається зі зниженням споживання, тиском антиалкогольних настроїв, надлишком виробництва та зростаючою економічною турбулентністю по всій планеті.

Крім того, на думку оглядачів Drinks+, психологічний портрет виноробної спільноти значно відрізняється від ресторанної. Здебільшого вона більш впевнена в собі і не настільки психологічно вразлива, як ресторатори, які ладні були вішатися через позбавлення «зірки» невблаганними інспекторами Michelin.

Отже, у цьому контексті рішення Michelin виглядає вочевидь сміливим. Але, з огляду на припустимі давні проблеми в галузі ресторанного оцінювання, перенос активності з ресторанних залів на виноградники, можливо, має сенс.

Незалежно від мотивів, впровадження Michelin Grapes  може стати революцією у світі винних премій та й взагалі – у тому, як виробників вина сприймають і цінують на міжнародному рівні. На думку видавців, досі наявних світових винних премій для цього було недостатньо.

Офіційний пресреліз Michelin описує нову систему як «орієнтир для відкриття та демонстрації талантів виноробів у всьому світі». Гід має на меті виділити як виноградники, так і людей, які стоять за ними – виробників, сім’ї та команди, чиї навички втілюють традиції, інновації та майстерність.За словами Гвендал Пулленнек (Gwendal Poullennec), міжнародного директора Michelin Guide: «Цей бенчмарк створений як для допитливих ентузіастів, так і для вибагливих експертів. Він визнає чоловіків і жінок, які будують найретельніші та найякісніші виноградники у світі».

Дослідимо, як же відбуватиметься оцінювання в системі координат Michelin Grapes. Досвідчений гід пропонує  п’ять основних векторів:

 

  1. Агрономічна довершеність

Оцінка життєздатності ґрунту, балансу виноградників, біорізноманіття та загального догляду за лозами – фактори, безпосередньо пов’язані з якістю вина та усталеністю.

  1. Технічність

Точна оцінка процесу виноробства. Michelin прагне точності, суворості та чистоти у виконанні, вина, які чітко уособлюють сорти винограду та терруар.

  1. Ідентичність

Здатність виноробні відображати автентичність, відчуття місця, культурну спадщину та особистість. Продюсер повинен продемонструвати унікальний голос і стиль.

  1. Баланс

Гармонія між ключовими структурними компонентами – кислотністю, танінами, алкоголем, солодкістю та дубом. Технічно бездоганна рівновага є необхідною для вищих відмінностей вина.

  1. Послідовність

Вина повинні демонструвати якість протягом кількох врожаїв, навіть у складні роки. Посібник винагородить продюсерів, які досягли глибини, складності та відповідності віку з часом.

Система винагород Michelin Grapes:

⭐  3 Bunches (Michelin Grapes)

Їх одержуватимуть виняткові продюсери. Любителі вина можуть покладатися на свої пляшки з абсолютною впевненістю, незалежно від врожаю. Ці виноробні є вершиною світової досконалості.

⭐ 2 Bunches

Виробники, які вирізняються якістю та стабільністю, позиціоновані серед найкращих у своєму регіоні.

⭐ 1 Bunch

Дуже хороші виробники, які створюють вина з характером і стилем, особливо сильними у топових врожаях.

⭐ Selected

Надійні виробники, які пропонують якісні вина, що забезпечують визнаний рівень якості, який регулярно перевіряють інспектори.

 

Першим полігоном для Michelin Grapes, зрозуміло, були обрані лідери світу Fine Wine  – Бургундія та Бордо. Далі, за словами видавців гіда, експансія має поширитися на Італію, Іспанію, США, Німеччину, Австралію тощо.

Втім, авторитетне медіа wine-intelligence.com з цього приводу задається ще одним питанням:  а як щодо The Wine Advocate – чи не створює нова оцінювальна система конфлікту інтересів? Принаймні дивно, що Michelin досі не згадував про наслідки цієї новинки для The Wine Advocate  –престижного журналу, заснованого Робертом Паркером, і який свого часу був викуплений та на сьогодні належить групі Michelin. Адже це породжує внутрішню конкуренцію та й в цілому запитання у операторів індустрії: нова система оцінювання виноробень Michelin зрештою доповнить чи взагалі замінить модель оцінювання у 100 балів, створену Паркером?


Тим часом, коли на світовому небосхилі оцінювання запалюються нові зірки та розгораються пристрасті, медіагрупа Drinks+ сповіщає про настання ювілейного, п’ятого року міжнародної премії з еногастрономічного туризму Wine Travel Awards 2025-2026, яка вже об’єднує операторів та впливових осіб з 45 країн.

 Приєднуйтеся до нашого дружнього комьюніті, де переважають не змагальність, а спільні конструктивні цілі!  До речі, трохи спойлернемо: у 2026 році наші активності також розгортатимуться в Бургундії))). Але про це ми повідомимо згодом детальніше.

 


Приєднуйтесь до наших соцмереж

⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Украина