Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Pét Nat

Pét i Nat

21.05.2025, Вино

Сьогодні категорія Pét Nat бродить Україною, залучаючи до свого кола все більше фоловерів – як з виробників, так і споживачів. На часі переглянути розклад фігур у грі в «петнашки».


Нагадаємо, що Pétillant Naturel (у перекладі – ігристе натуральне), як і безліч інших чудових напоїв, дісталися людству від французів. На батьківщині цей волелюбний різновид ігристих навіть набуває регламенту і прописки. Досить згадати один з апеласьонов Лангедока Limoux Methode Ancestrale AOC. Втім, по суті своїй петнати схожі на хіпі: природа, свобода та індивідуальність – їхні три кити. Тому для їх створення використовують дуже різні сорти – Гевюрцтрамінер і Шенен Блан, Харшлевелю і Неро д’Аволо. Одні ферментують у бочках, інші – у сталевих танках, хтось у цементі чи амфорах. Більшість українських виноробів, в асортименті яких є петнати, демонструють сеанси одночасної гри на кількох дошках, випускаючи, крім них, інші види вина в більш «важких» та регламентованих категоріях. В якому ж статусі виступають петнати?

Прокоментувати регламент цього ігрока винного ринку ми попросили Світлану Древову, завідувачку відділом винороб ства ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова»:

«Науковці інституту імені В.Є. Таїрова сьогодні розробляють технології напівігристих вин, або петнатів. Словосполучення Pét Nat виробник наносить на етикетку, щоб показати особливість технології. На відміну від методу Champenoise та Сharmat, метод Ancestral зводиться до мінімального втручання в процес виробництва. Бродіння виноградного сусла завершується в герметично закритій пляшці або в ємності під тиском. Готова продукція не прозора та має дріжджовий осад, характеризується свіжим ароматом та смаком з природною насиченістю та виділенням дрібних бульбашок діоксиду вуглецю, що формують стійку та щільну піну на поверхні. Оскільки в Україні ще немає чіткого визначення терміну «петнат», то його популярність значною мірою пояснюється зростанням малих виробництв вина. З 22 серпня 2024 року, згідно Закону України «Про виноград, вино та продукти виноградарства», цей алкогольний напій можна віднести до категорії напівігристих вин, які отримують з вина, вина молодого у процесі бродіння, сусла виноградного або сусла виноградного у процесі бродіння, що має загальну міцність не менше 9% об. та фактичну – не менше 7 % об. з надлишковим тиском не менше 1 бара і не більше 2,5. У цьому році для розробки технології напівігристих вин в ННЦ «ІВіВ ім. В.Є.Таїрова» використовували білі та червоні технічні сорти винограду селекції інституту (Ароматний, Ярило, Селена, Сухолиманський Білий, Загрей, Чарівний, Сармат, Одеська Перлина тощо). Процес бродіння проводили на чистій культурі дріжджів різних виробників, а також ви- користовували селекційні дріжджі, виведені із сортів винограду інституту. Після завершення алкогольного бродіння сусла в пляшці проводимо сенсорне оцінювання отриманих зразків та інструментально визначаємо їх типові властивості – ігристі. По завершенню наукової роботи буде розроблено технологічну документацію по виробництву напівігристих вин».

Що ж, хоча інтерес до натуральних вин (а українські петнати при низці застережень і компромісів все ж таки є яскравим представником цього напряму) стартував у світі ще чверть століття тому, паспортизація волелюбних пенатів ще триває. Тим часом сьогоднішня ситуація залучила у гру в «петнашки» мало не більшість виноробів України. Та українські петнати – це не просто відлуння світового тренду. Це очевидний знак: чітка націленість на натуральність. А головне, в даному разі пропозиція визначає свідомість попиту, змінює споживача. І мине небагато часу, коли вайнловери оцінять красу гри на дошці петнатів: перспективність та привабливість натуральних вин. Вони почнуть розумітися на нюансах їхніх ароматів, відрізняти дикі дріжджі від штучних добавок, вибачати непередбачуваність цих вин і цінувати їх за природну жвавість. І, зрештою, зрозуміють, що крафт та вина індустріальних гігантів так само далекі один від одного, як зірвана з дерева свіжа вишня та фруктові льодяники. Звичайно, серйозне виноробство та великі вина ніхто не скасовував (тільки не це!). Але, якщо говорити про любов народну, то у виграші в першу чергу виявляться ті, хто зуміє поєднати стабільність якості промислового виробництва з вектором натуральних продуктів – легкістю петнатів, винністю в стилі Glou-Glou, свіжістю брют-натюр.

Drinks+ попереджає: легкість корисна для здоров’я! І пропонує топ-6 петнатів України.

  • Father’s Wine

Father’s Wine

Виноробня – піонер виробництва Pét Nat в Україні, де створюють петнати з сортів: Юпітер, Мускат Оттонель, Йоханнітер, Каберне Совіньйон. Pet-Nat 2024 від Fathers Wine – це не просто ігристе вино, це емоція, зафіксована в пляшці. Легкий і живий купаж Йоханітера (60%) та Мускату Оттонель (40%) розкривається ароматами весняних квітів, трав і соковитих фруктів. Природне бродіння дарує йому м’яке і щире перляжне звучання. Цей петнат вже встиг здобути визнання – відзначений медаллю на Wine & Spirits Ukraine Awards 2025. А його обличчя – етикетка від Сергія Майдукова, одного з найяскравіших українських ілюстраторів. Це ковток натхнення для тих, хто вірить у життя, любов і новий день.

  • my Wine від Едуарда Городецького

Колекція петнатів my Wine пропонує легкі та яскраві, свіжі та жваві ігристі, як сама весна. Три сорти – три яскраві особистості. До кожного місяця – можна обирати інший. Піно Нуар – аромати малини та полуничного морсу. Сухолиманський – аромати лугу, польових трав і квітів. Шардоне – фейєрверк тропічних і фруктових ароматів.

  • Villa Tinta winery

Villa Tinta winery

Лімітована лінійка Pet Nat від виноробні включає два вида вина з обмеженою кількістю пляшок: «Білий Pet Nat», виготовлений з Шардоне 2024 року врожаю (має яскраву ароматику білих фруктів, яблук, екзотичних фруктів та білих квітів), «Рожевий Pet Nat» з яскравою полуницею та суницею в ароматиці – з Піно Нуару 2024 року. Останній отримав у Львові бронзу на конкурсі «Краще українське вино» в номінації «Петнат», а на Wine & Spirits 2025 завоював срібло. Прикрасили етикетки роботи талановитого художника з Бесарабії Олександра Кари, тобто історія краю втілена в живо- писі, а у вині – всі особливості місцевого теруару.

Виноградники Villa Tinta (понад 500 га) мають міжнародний сертифікат гарантованого походження PGI Danube Bessarabia, що свідчить: вино виготовлене із винограду саме цього регіону. Петнати доступні у мережі спеціалізованих крамниць @winetime.ua, а також у винних бутіках @dreamwine_ua та @winestory.ua

  • Gigi winery (Винний Дім Гігінеішвілі)

Gigi winery

Провідна виноробня країни, заснована на Вінниччині Володимиром Гігінеішвілі, крім високоякісних вин пропонує видатний Pet Nat, виготовлений із сорту Мускат Оттонель. Має дуже яскравий аромат, з молочними відтінками, легкі ноти дріжджів. На смак добре відчувається гра та свіжість. Ігристе пасує до страв з морепродуктами, фруктів та десертів.

  • Frumushika-Nova

Frumushika-Nova

Сімейна виноробня, що бере витоки від Володимира Паларієва. Виноград для петнатів збирають на найстаріших виноградниках, які заклав ще дідусь нинішніх виноробів. Саме це надає неповторний смак та емоції. Виробляють два види: білий з сорту Рислінг та рожевий з угорського сорту Кадарка Нягра. Використовують виключно мето- дику ансестраль.

  • Gut Wine

GUT WINE

GUT WINE – яблучний петнат із Закарпаття, створений з вірою в чесний сидр. Без фільтрів – і в прямому, і в переносному сенсі. Зроблений з сидрових сортів яблук, вирощених на Берегівщині у власних садах, за класичною нормандською технологією: повільне природне бродіння на дикій мікрофлорі місцевих яблук, що зростають серед гір, вітру і сонця. Ніяких фокусів з індустріальною фільтрацією, з пастеризацією, штучною газацією, ні цукру, ні спирту, ні покращувачів смаку для розширення асортименту. Лише яблучний сік, час і майстерність. Винороби навчались у столиці сидрів – Нормандії та Бретоні, брали участь у семінарах ФАО, вивчали баланс між наукою і традицією з професорами ОНТУ. Так народилася відповідь на маркетингові легенди – живий теруарний продукт, символом якого стала «Некивана качка» – доброчесна, харизматична, вільна. Можна замовити на gutwine.com.ua, FB @gutwine або в дегустаційному залі в селі Гут.

GUT WINE



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

X
Украина