Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

ProWein

«Прогнозований успіх»: презентація WTA та коментована дегустація українських вин на закритті ProWein 2023

03.04.2023, Автор: Вікторія Макарова

ProWein у Дюссельдорфі давно перетворився на всеохоплюючий всесвіт вин та алкогольних напоїв, і цьогорічна виставка не стала винятком. Міжнародний майданчик прийняв учасників та гостей з усього світу, а десятки заходів, проведених відомими світовими експертами, майстрами вина, виноробами та інфлюенсерами, вражали й привертали увагу аудиторії. Команда WTA, яка мала представити проект та його учасників відвідувачам цього масштабного міжнародного хабу, справилися з усіма поставленими задачами на відмінно!


Презентація премії Wine Travel Awards та дегустація 6 українських вин, що стала буквально завершальною подією виставки, пройшла з безкомпромісним успіхом: WTA вперше представила на ProWein вина наших українських номінантів! Ми прийняли близько 50 гостей, серед яких експерти, журналісти, інфлюенсери у сфері вина та туризму, трейдери, винороби, рітейлери та представники HoReCa.

Олександра Григор’єва, керівник проекту Wine Travel Awards, докладно презентувала діяльність та плани WTA на кампанію 2023 року, а також безмежні можливості для маркетингу, нетворкінгу та просування бізнесу, котрі наш проєкт надає тим, хто займається виноробством, торгівлею та винним туризмом. Ми презентували унікальну концепцію Wine Travel Awards (про її успішність свідчить той факт, що на початку цього року проєкт було прийнято до інкубатора Bernard Magrez Start-Up Win). WTA – це не просто нагорода, яка відзначає найкращі туристичні локації, видатних професіоналів у сфері туризму та бренди. Це винятковий B2B та маркетинговий інструмент, що працює у дружній, активній та прогресивній спільноті, яка об’єднує експертів у сфері виноробства та туризму.

Після презентації відбулася дегустація, яку провели редакторка WTA Discovery Вікторія Макарова та наші українські колеги.

Відкрили дегустацію два зразки автохтонного українського білого сорту Тельті-Курук: Beykush Telti-Kuruk 2022 та SHABO Telti-Kuruk Grande Reserve 2021. Для більшості гостей цей сорт став новим і інтригуючим відкриттям, хоча принаймні двоє з них відзначили, що вже знайомі як з виноградом, так і з виробниками.

Наступними були два зразки Одеського Чорного, відомого червоного сорту України. Коротке інтро цього унікального сорту від спікера WTA підігріло інтерес гостей. Прем’єрне вино Big Wines BIG ART limited edition Ivan Marchuk 2020 представила генеральна директорка Big Wines by Vinos de La Luz Наталія Бурлаченко, а Villa Tinta Odesa Black VIP 2019 представив Костянтин Тінтулов, співвласник Villa Tinta / Winehall Oksamytne..

За ними послідували чудове закарпатське Мерло Stakhovsky Wines Merlot “ACE” 2019 і елегантний купаж Мерло та Каберне Совіньйон — Grand Admiral Proudly Ukrainian 2018, з прекрасною презентацією Анни Горкун, власниці 46 Parallel Wine Group.

Коментує Наталія Бурлаченко, CEO Big Wines:

«Ця дегустація була дуже цікавим і корисним досвідом. Наші гості виявили непідробний і практичний інтерес до українських вин. Навіть після закінчення дегустації деякі з них залишалися, ставили запитання, ділилися думками, обмінювалися з нами візитками. Дегустація Тельті-Курук і Одеського Чорного, виготовлених різними виноробнями, була дуже гарною ідеєю, що демонструє різноманіття стилів і терруару. Ми дуже вдячні команді WTA за організацію цієї дегустації, сподіваюся, попереду будуть ще».

Своїми роздумами та хвилюваннями поділилася Анна Горкун, співвласниця  46 Parallel Wine Group:

«Інтерес до України та всього, що з нею пов’язано, був передбачуваний. «Аншлаг» на дегустації Wine Travel Awards можна було очікувати з моменту оголошення події. Але найбільше питання полягало в тому, що привело наших гостей на цю подію: інтерес до політики чи інтерес до вина? Світ вина грає за своїми правилами. У ньому немає місця для політики, сентиментів чи «особливих» обставин. Незважаючи на всі труднощі, ми, українські винороби, як і всі інші, вирощуємо виноград, виробляємо вино та представляємо його споживачеві на рівних з іншими виробниками світу. Нам можуть по-людськи симпатизувати, але оцінюють нас як усіх інших, і ми маємо відповідати найвищим стандартам якості, щоб боротися за місце на міжнародній арені. Ця дегустація підтверджує, що українські винороби дуже сильні та мають величезний потенціал для розвитку в майбутньому. Адже ні COVID, ні фінансова криза, ні війна на батьківщині, ні відсутність базових ресурсів для виробництва (води, електроенергії, робочої сили), ні обмежене фінансування (більшість кредитних програм наразі недоступні) не стали для нас вирішальними перешкодами. Ми виробляли, виробляємо і вироблятимемо вина високої якості, що відповідають світовим стандартам. Гості уважно сприймали кожне слово про наші вина. Було співчуття, але ми також відчували вдячність. Напевно, я вперше відчула синергію професійної уваги та людських емоцій в аудиторії. Я була дуже рада мати можливість не тільки презентувати наше вино, а й побачити, як наші гості піднімають тост за перемогу України. Наш Proudly Ukrainian був ідеальним вибором для цього тосту!»

Детальну інформацію про українські вина, представлені на коментованій дегустації WTA на ProWein 2023, можна знайти в нашій статті тут .

Ми дуже вдячні нашим гостям, які залишили коментарі.

Юлія Вертгейм, сомельє, суддя Mundus Vini, Мозель, Німеччина:

«Мушу сказати, що всі шість вин, представлених українськими номінантами WTA, справді чудові! Дуже висока якість, я так пишаюся нашими виноробами!»

Міхаель Бакман, незалежний винний журналіст, Швейцарія:

«Більшість вин, які ми дегустували, досить молоді, і їм може знадобитися деякий час, щоб досягти свого піку, але вони мають величезний потенціал. Дивовижно знати, що двом із шести виноробень лише три роки, а одна фактично є дебютантом. Розвиток білого Тельті-Курук і червоного Одеського Чорного в залежності від стилю витримки і вініфікації досить вражаючий. Браво, Україно!»

Томас Брандл, відомий винний критик, амбасадор Concours Mondial de Bruxelles у Німеччині, Австрії та Східній Європі та власник xenos.com (Німеччина), висловив свою підтримку та дав професійну пораду:

«Я вражений підвищенням якості вин, особливо зараз, враховуючи виклики війни. Одеський Чорний і Тельті-Курук були мені добре знайомі з моїх попередніх візитів в Україну, але для більшості відвідувачів ProWein вони подарували абсолютно новий досвід. На майбутнє я пропоную вам якомога більше зосередитися на українських автохтонних сортах винограду, саме вони мають значення».

Пропонуємо кілька дегустаційних нотаток від наших гостей. Деякі з них не вказали своїх імен, але ми дуже цінуємо їхній аналіз, тому ці коментарі також включені в наше резюме.

Beykush Telti-Kuruk 2022

Агнес Немет, Hungarianwines.eu, Угорщина:

«Мені просто сподобалося це вино – таке свіже та квіткове, яке легко п’ється!»

Юлія Вертгейм, сомельє, суддя Mundus Vini, Мозель, Німеччина:

«Аромат: свіжий, фруктовий, з нотками лимона. Смак: гіркі мінеральні нотки в посмаку».

SHABO Grand Reserve Telti-Kuruk 2021

Маріола Каморова, сомельє, Чехія:

«Складність, структура, баланс, дуже особлива мінеральність. Мене цікавить терруар».

Юлія Вертгейм, сомельє, суддя Mundus Vini, Мозель, Німеччина:

«Свіжий, мінеральний, з високою кислотністю, помірним алкоголем, з елегантними нотами витримки в дубі, складний, має великий потенціал. Дуже добре!»

Брайс МакНамі, власник Boutique Wine Collection, американської компанії-імпортера (розташована у Філадельфії, офіс у Кейптауні, Південна Африка):

“Чудове вино!”

Big Wines BIG ART limited edition Ivan Marchuk 2020

Маріола Каморова, сомельє, Чехія:

«Аромат: фруктова бомба! Слива, вишня, шовковиця, конфітюр. Пряні, ніжні тони ванілі, шоколаду».

Юлія Вертгейм, сомельє, суддя Mundus Vini, Мозель, Німеччина:

«Аромат: темні фрукти, шоколад, чорний перець, ноти витримки в дубі. Смак: елегантні таніни. Трохи замолодий, щоб пити, хороший потенціал. Стиль Нового Світу».

Гість / експерт:

“МОЄ УЛЮБЛЕНЕ ВИНО!!!”

Villa Tinta Odesa Black VIP 2019

Гість / експерт:

«Аромат: багато темних фруктів. шовковиця. Чорниця. Дуб. Трохи сором’язливий, але відкривається в склянці. Смак: насичений, округлі таніни».

Юлія Вертгейм, сомельє, суддя Mundus Vini, Мозель, Німеччина:

«Дуже яскравий і елегантний. Багато стиглих ягід, темна вишня, тони дуба».

Stakhovsky Wines Merlot “ACE” 2019

Юлія Вертгейм, сомельє, суддя Mundus Vini, Мозель, Німеччина:

«Аромат: вишня, слива, стиглі темні плоди, білий перець. Смак: збалансований, ідеальні таніни. Дуже шляхетно і складно. Елегантний стиль. Чудове вино!»

Гість / експерт:

«Аромат: типовий Мерло, але більш інтенсивний, фруктовий, з домінуванням ожини. Загальне враження: хороший баланс, хороша робота з дубом. Це вино добре пасуватиме до конфі з качки».

Grand Admiral Proudly Ukrainian 2018

Юлія Вертгейм, сомельє, суддя Mundus Vini, Мозель, Німеччина:

«Багатий ароматом і смаком. Хороший баланс. Під час сліпої дегустації його, ймовірно, можна було б розпізнати як вино з півдня Італії».

Міхаель Бакман, незалежний винний журналіст, Швейцарія:

«Елегантно виготовлене, це вино однозначно має провести більше часу в пляшці! 3-5 років мінімум. Хороший потенціал».

Ми дуже раді, що на ProWein 2023 українські вина вперше були об’єднані національним стендом Wines of Ukraine, на якому були представлені 12 виноробень, і деякі з яких є номінантами WTA 2023 та переможцями голосування. Разом із SHABO, однією з найзначніших виноробень України, що є переможцем голосування WTA 2023 і вже кілька років бере участь у ProWein із власним стендом, Wines of Ukraine представили гостям виставки більш повну картину неймовірного та героїчного українського виноробства, котре постійно розвивається й виробляє чудові, якісні вина, незважаючи на виклики російської військової агресії в Україні. Українські вина мали приголомшливий успіх на ProWein 2023, і ми й надалі робитимемо все для спільного просування українського виноробства.

Команда WTA дуже вдячна нашим учасникам за цікаві презентації та чудові вина, а також нашим гостям за відкриті серця та цінну увагу до українського виноробства. Ми хотіли б подякувати нашим господарям, ProWein, за допомогу в організації цього заходу, а також професійній команді ProWein Forum, яка зробила цей захід ефективним і комфортним для нас.

Більше подій та дегустацій від WTA та її номінантів з України та інших країн – незабаром!

X
Украина