Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківЗа ініціативою ГС «Укрсадвинпром» та за участю провідних експертів України визначено шість кращих білих вин країни, які представлять на 46-му Всесвітньому конгресі OIV .
Днями під орудою ГС «Укрсадвинпром» відбулася історична подія: національна дегустація вин з українських білих сортів, метою якої було визначення найкращих зразків для представлення на міжнародному тейстингу в рамках 46-го Всесвітнього конгресу Міжнародної організації винограду та вина (OIV), що пройде 16-20 червня в Молдові.
Нагадаємо, що це вже другий подібний хід українських виноробів на міжнародній арені: минулого року силами керівництва «Укрсадвинпрому» на 45-му конгресі OIV у Франції були представлені вина флагманського червоного сорту Одеський Чорний. Цього разу для оцінювання компетентним журі, до складу якого була запрошена і експертка Drinks+, подавалися вина з наступних сортів: Сухолиманський Білий, Тельті Курук, Загрей, Цитронний Магарача та інші. Усі сорти – перлини української селекції, а Тельті Курук по праву можна назвати автохтонним. І ця дегустація та подальша презентація українських білих високому зібранню експертів світового рівня в Молдові – один з найважливіших кроків для просування українського виноробства.
Певною мірою наважимося цю подію віднести до однієї з перших вагомих спроб визначитися з білим флагманом – сортом, який міг би поруч з Одеським Чорним виступати фронтменом вин України на міжнародній арені. Ця визначеність – вже на часі. І, хоча ця думка поки не має офіційного статусу, все ж поділимося інсайдерською інформацією: значна частина фахівців висловлюється на користь сорту Сухолиманський. Принаймні, голова ГС «Укрсадвинпром» Володимир Печко впевнено заявив оглядачу D+, що Сухолиманський має повне право стати білою візитівкою виноробства України, і саме на цьому сорті найавторитетніше галузеве об’єднання країни планує надалі концентруватися. За це свідчать і найбільші насадження, порівняно з іншими локальними білими сортами. І навіть, забігаючи наперед, звернемо увагу, що два вина з шести, обраних переможцями даного тейстингу, також створені з винограду цього сорту. Звичайно, це питання ГС «Укрсадвинпром» ще винесе на громадське обговорення. Але можемо констатувати: процес пішов.
Отже, склад комісії для національної дегустації ретельно відбирався і був затверджений спеціальним наказом ГС «Укрсадвинпром». Серед експертів: Ірина Вітка (Міністерство аграрної політики та продовольства України, Голова дегустаційної комісії), Олена Валевська (PhD, винна експертка з дегустаційним досвідом понад 20 років, Комерційна директорка компанії ArtWine, заступник голови дегустаційної комісії); Юлія Макарчук (експерт з виноробства, секретар дегустаційної комісії); Віктор Костенко (старший науковий співробітник інституту садівництва НААН); Ольга Гірман (переможниця ХІХ Всеукраїнського конкурсу Український сомельє – 2021 року, сомельє та категорійна менеджерка українських вин у Good wine, засновниця проєкту «Винні Вечорниці»); Наталія Бурлаченко (дипломована сомельє, постійна членкиня офіційної делегації OIV від України, заступниця голови ГС «Укрсадвинпром» з міжнародних відносин, бренд-амбасадор Vinos de La Luz, переможниця премії Wine Travel Awards); Галина Іванюк (сомельє, WSET 2, інфлюенсер); Олександр Литовченко (професор, головний науковий співробітник інституту садівництва НААН); Олександр Токовенко, винний експерт, дегустаційний досвід 15 років, WSET 2, провідний менеджер компанії ArtWine); Олексій Гижко («Кращий сомельє Україні» 2014, шеф-сомельє «МЕТРО Кеш енд Керрі Україна»); Ігор Постоянкін (сомельє ресторану Catch, «Кращий сомельє України» 2025); Ірина Д’яченкова (постійна суддя багатьох міжнародних винних конкурсів з понад 20-річним стажем, провідний винний оглядач медіагрупи Drinks+).
На національному тейстингу було представлено 17 зразків, кожен з яких справляв позитивне враження на суддів. В результаті винам сумарно виставлені такі оцінки:
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Сухолиманське» ТМ my Wine – 84,63
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Сухолиманський» ТМ Villa Tinta – 84,5
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Сухолиманське», ТМ Narovylo, вина з Крушинки – 83
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Сухолиманське» ТМ «Шевченко» – 84
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Тельті Курук» ТМ BIG WINES BIG ART – 84
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Тельті Курук» ТМ Beykush winery – 85,13
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Загрей», ННЦ ІВіВ ім. В.Є. Таїрова – 83,13
– Петнат «Ярило», ТМ «Bakota bay» – 82,38
– Петнат “Тельті Курук”, виноробня «Сливино» – 82
– Петнат «Сухолиманський», ТМ my Wine – 84,25
– Вино марочне десертне солодке біле «Мускат Таїровський», ННЦ ІВіВ ім. В.Є. Таїрова – 84,63.
І хоча високий загальний рівень білих вин на дегустації ускладнював вибір переможців, навіть невеличкий відрив в оцінках дозволив назвати тих, що поїдуть на 46-й конгрес OIV:
– Вино марочне столове сухе біле «Таїровське Біле», ІВіВ ім. В.Є. Таїрова – 87,88
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Сухолиманське» ТМ FRUMUSHIKA-NOVA – 87,88
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Цитронний Магарача», ТМ ZELENYTSI – 87,63
– Вино ординарне витримане столове сухе сортове біле «Тельті Курук Гранд Резерв», Shabo – 87,5
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Цитронний Магарача», ТМ FRUMUSHIKA-NOVA – 86,5
– Вино ординарне столове сухе сортове біле «Загрей», Крушинки, ТМ Narovylo – 85,25
Крім того, за ініціативою голови «Укрсадвинпрому» Володимира Печка, до складу делегації від ГС на черговий конгрес OIV включено і декого з виноробів, чиї вина здобули перемогу. Отже, кожен з них отримає можливість особисто презентувати своє вино міжнародній спільноті на Генеральній Асамблеї OIV.
Зауважимо, що дипломатія, яку сьогодні від виноробної галузі здійснює керівництво «Укрсадвинпрому», відкриває світу скарби України – її якісні, стильні вина, талановитих людей нашої країни та чудові перспективи.
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
11.06.2025
09.06.2025
09.06.2025