Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Винна історія України у книзі Сергія Клімова «Нерозказана історія українського виноробства»

26.03.2024, Новини

Перша презентація книги засновника фестивалю Kyiv Food and Wine Festival (Brave Wine) Сергія Клімова «Нерозказана історія українського виноробства» відбулась у кафе Хармс в Києві 25 січня. А вже у лютому вона була представлена на стенді українських виноробів на виставці у Дюссельдорфі – ProWein.


Роботу над книгою команда Ukraïner спільно з Сергієм Клімовим розпочали ще до повномасштабного вторгнення, і попри початок великої війни, вирішили не зупиняти проєкт, а навпаки – показати і українцям, і світу потенціал винної галузі, яка попри давню історію й здобутки, довгий час перебувала в тіні.

Книга розповідає про шлях українського виноробства від давніх часів до сьогодні, про сорти винограду, що ростуть на наших теренах, винні бочки, пляшки та корки, виготовлені в Україні, бесіди з сомельє та винними експертами.

Родзинкою видання стала низка історій про сучасних виноробів із різних регіонів України та авторська добірка з понад 100 українських вин, які варто спробувати. Ці історії зібрані в експедиції, в яку команда Ukraїner їздила разом із автором книги, восени 2022 року. На сторінках книжки читач також знайдете QR-коди, що ведуть до відеоісторій про виноробні в різних регіонах України.

В основу книги «Нерозказана історія українського виноробства» лягло дослідження Сергія Клімова, яке він почав майже 10 років тому. Видання містить унікальні архівні фото та знахідки стосовно виноробства, які були зібрані в музеях та приватних колекціях з різних куточків України.

«Ця книжка – мій погляд на історію українського виноробства від перших згадок до сьогодення, через призму людей, які стоять за українським вином сьогодні. Я розповім історію, цікаві факти, покажу нові перспективні регіони, місцеві сорти винограду, пораджу вина, та найголовніше — покажу тих, хто стоїть за українським вином сьогодні: виноробів та експертів, завдяки яким українські вина сьогодні такі, якими ми їх знаємо, – розповідає про свою роботу Сергій Клімов.

Для ознайомлення пропонуємо невеличкий уривок з книги Сергія Клімова «Нерозказана історія українського виноробства»:

«Повернення виноробства в Україні на історичні місця

Здається, що виноробство України завжди було поширене лише на півдні країни. Цей міт, посилений радянськими можновладцями, остаточно вкоренився зі зростанням бренду «кримських вин» та його «молодшого брата» Закарпаття і нівелював усі спогади про виноробство в інших частинах країни. А деякі інші південні регіони, як Бессарабія чи Причорномор’я, взагалі опинились на другому плані.

Аналізуючи історичні архівні джерела з документами для написання книги «Нерозказана історія українського виноробства» та слухаючи розповіді місцевих мешканців в деяких регіонах, мені вдалося помітити дуже цікаві факти — ще 100-200 років тому деякі з регіонів, де сьогодні про виноград в промислових масштабах тільки починають говорити, раніше вважалися виноробними і розвивалися дуже активно подекуди навіть до 1970-х років. Все це наштовхнуло мене на думку, що історично виноробні регіони на території України були набагато ширшими, аніж здається, і потенціал країни саме у виноробній сфері ще далеко не розкритий.

Сьогодні українське виноробство переживає часи трансформації. З кожним роком з’являється все більше нових виноробень у тих регіонах, де про виноробство читаємо лише у згадках історичних архівів та чуємо від старших людей. Ентузіасти витрачають власні кошти, сили та роки на дослідження теруарів з нуля, тестують сорти винограду, які будуть поводитись найкраще на цих землях.

Ті, кого я сьогодні називаю виноробами нової хвилі, повертають втрачену славу цим місцям. Цей шлях не буде легкою прогулянкою, але відкривши свій справжній виноробний потенціал, матимемо шанс посісти гідне місце на винній карті світу».

Придбати книжку можна на сайті видавництва Ukraїner або в книгарнях України.

X
Украина