Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Винні регіони Австралії

Винні регіони Австралії

21.12.2022, Статті

Сомельє та винний блогер з Сіднея, Саманта Пейн, проводить різні винні заходи та тури виноградниками своєї країни, а також регулярно пише про вино та напої, їжу та подорожі для різних видань усередині країни та за її межами. Останній матеріал Саманти розкриває тонкощі виноробства винних регіонів Австралії.


«В Австралії, понад 100 сортів винограду, які вирощують у 65 регіонах. Це молода виноробна країна, особливо, якщо порівнювати її зі Старим Світом, але країна, яка багата на інновації, оскільки нас не обмежує контроль над найменуванням. Ця свобода дозволяє нашим виноробам і виноградарям експериментувати зі стилями і швидко адаптуватися до кліматичних умов, що постійно змінюються», – починає свою розповідь Саманта Пейн (Samantha Payne).

Винні регіони Австралії

Йдучи в історію австралійського виноробства Пейн розповідає, що австралійський винний ландшафт сформувало французьке виноградарство. «Вирощений виноград та вживані вина були переважно французькими за походженням: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Щоправда, за останні двадцять років приплив італійських, іспанських та грецьких сортів почав залишати свій слід в Австралії і наразі стає звичайним явищем серед любителів вина по всій країні».

Новий Південний Уельс

Винні регіони Австралії

Історія виноробства тут налічує близько 180 років, що робить Новий Південний Уельс одним із найстаріших виноробних регіонів Австралії. Hunter Valley є домом для традиційних австралійських лоз Chardonnay, Shiraz, Semillon. Для всіх любителів шаблі текстурний та мінеральний Semillon із цього регіону «стане справжнім подарунком», особливо зі 100-річних лоз родини Тіррелл*. Semillon Hunter Valley відомий своїми вапняними, мінеральними властивостями, також нотками лимона та рожевого грейпфрута. Все це надає вину твердого характеру» аж до його п’ятдесятиліття, коли воно наповнюється смаками мигдалю та кураги.

Цей регіон пронизаний традиціями, однак, за останнє десятиліття винна спільнота вдихнула нове життя у Hunter Valley. Нові покоління виноробів намагаються «оживити» стилі вин, що виробляються в цьому історичному місці, наприклад, висаджуючи такі сорти, як Touriga Nacionaland, та застосовуючи регенеративні методи ведення сільського господарства. Semillon, Chardonnay та Shiraz завжди будуть нашою базою, але планування майбутнього через зміну клімату означає, що ми повинні шукати й інші сорти, щоб у важкі роки почуватися впевнено».

Дуже цікавим, хоч і достатньо молодим місцем з погляду виноробства, у Новому Південному Уельсі є Orange. Перші комерційні лози тут було висаджені у 1980 році. «Привабливою картою для посадки винограду тут завжди була висота від 376 до 1390 метрів над рівнем моря». Вирощують сорти Mourvedre, Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay. Регіон примітний своїми витриманими ігристими винами. «Хоча, треба зауважити, Orange завжди був раєм для любителів їжі та напоїв».

Вікторія

Винні регіони Австралії

Штат, розташований на півдні материка, є батьківщиною двох найплодючіших регіонів Австралії для сортів Pinot Noir та Chardonnay – Yarra Valley та Macedon Ranges. Останній має репутацію найхолоднішого материкового виноробного регіону Австралії, багаті вулканічні ґрунти Macedon Ranges і велика висота над рівнем моря є ідеальними екосистемами для створення строгих, мінеральних стилів вин.

Mornington Peninsula – це «духовний дім» Австралії для Pinot Gris/Grigio. Наприкінці 80-х минулого сторіччя винороби Кевін Маккарті (Kevin McCarthy) та Кетлін Куїлі (Kathleen Quealy) привезли сюди саджанці, щоб створити першу масову посадку цього сорту винограду. Їхній перший комерційний реліз відбувся в 1993 році.

Південна Австралія

Винні регіони Австралії

На виноробні регіони Південної Австралії припадає майже 50% щорічного збирання винограду в країні. Штат демонструє велику різноманітність: від класичних сімейних виноробень у McLaren Vale та Barossa, якими на сьогодні управляють шості покоління сімей, до новаторів, наприклад, таких як Adelaide Hills.

Саманта Пейн вважає, що немає нічого більш класичного та типового, ніж келих австралійського ширазу. Це вино, яке підняло Австралію на міжнародний рівень виноробства, а сорт Shiraz вирощується у всіх виноробних регіонах країни. «Ми часто жартуємо, що це наш національний виноград. Історія виноградників Shiraz сходить до 1842 року (з оригінальних французьких живців), а Barossa має найстаріші виноградні лози Shiraz у світі що збереглися». Пейн підкреслює, що виноробний регіон Barossa включає субрегіони – Barossa Valley та Eden Valley, що робить цей район одним із небагатьох в Австралії, де є сусідами теплі та прохолодні кліматичні умови для вирощування. Ця різноманітність температур створює неймовірну розмаїття сортів Shiraz, Grenache та інших класичних червоних сортів на 11609 гектарах посаджених тут виноградників.

Але Південна Австралія складається не лише з традиційних виробників у шостому поколінні, цей регіон довгий час був «інкубатором для нових талантів», які залишаються в країні, щоб робити вино у цих історичних місцях.

McLaren Vale – це історія про інновації та традиції, що співіснують пліч-о-пліч в одному регіоні; це перетин сонячного світла, моря та піщаних ґрунтів, що робить місце унікальним та ідеальним для вирощування середземноморських сортів, таких як Sangiovese, Tempranillo та Nero d’Avola.

Аделаїдські пагорби часто розглядають як місце зародження руху натурального вина в Австралії, місце, де виробляються одні з найавангардніших стилів, які розсувають смакові межі тих, хто їх дегустує.

Тасманія

Винні регіони Австралії

Це найпівденніший виноробний штат Австралії. «У 1970-х роках фермери жартували, що в Тасманії занадто холодно, щоб вирощувати щось, але перенесемося на 50 років уперед і ми побачимо такі південні виноробні краї Тасманії як Coal River Valley та Huon Valley, які стали домом для ігристих вин, що домінують на світовій арені».

Через меншу кількість опадів і нижчих температур, виноробні регіони Південної Тасманії підходять для органічного землеробства та є ідеальними кліматичними умовами для трьох домінуючих сортів винограду: Pinot Noir, Chardonnay, Riesling.

Північні виноробні регіони Тасманії можуть похвалитися історією виноградників Pinot Noir, що походить від 1820-х років. «У 30 хвилинах від Launceston знаходяться субрегіони – Tamar Valley та Pipers River, де помітні відмінності в стилях вина з Pinot Noir, яке тут виробляється. Клімат Pipers River прохолодніший і вологіший, ніж у Tamar Valley, тому ми бачимо вина з більш пікантною та вищою кислотністю, тоді як Tamar Valley зосереджена на виробництві мускулистіших вин».

Західна Австралія

Винні регіони Австралії

«Коли ми говоримо про спадщину вина Західної Австралії, на думку відразу ж спадає Margaret River, при цьому часто не беруть до уваги Swan Valley, регіон, в якому виноград вирощують з 1829 року і який відомий своїми видатними винами з сорту Chenin». Описующи ці вина, Саманта Пейн наголошує, що вони демонструють «сухіший варіант, лимонну серцевину, морську мінеральність і зелене яблуко, на відміну від розкішніших французьких стилів».

Що ж до Margaret River – це еталонний приклад щодо впровадження стійких методів виноградарства та виноробства, це місце можна назвати будинком для деяких із найзнакових біодинамічних та органічних виноробень, наприклад, Cullen Wines, яку в Австралії прозвали «верховною жрицею біодинаміки».

____________

* Компанія Tyrrell’s Wines, розташована в долині Хантер, є однією з найстаріших виноробень Австралії. Сьогодні Tyrrell’s Wines керує Брюс Тіррелл (Bruce Tyrrell), який уособлює четверте покоління.

Джерело: foodandwine.com
Фото: britannica.com, vinepair.com, downunderendeavours.com, facebook.com/DeBortoliWines, orogoldstores.com, younggunofwine.com, facebook.com

X
Украина