Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківTel.: +38 099 6508799
Web: https://kohlberg.com.bo/ ; www.instagram.com/notabene.wine
Address: вул. Виноградна, 37-а, м. Берегове, Україна.
Сімейна виноробня Nota Bene, засновники якої Василь та Ірина Надь, розташована в мальовничих околицях міста Берегове. На сьогодні господарство налічує 7 га виноградників, щільність посадки 4 000 кущів. Найстаршій лозі 15 років. Ідеально доглянутий виноградник говорить про велику любов господарів до цієї землі і справи, якою вони займаються.
Також Василь Павлович власноруч виготовляє дубові діжки, в яких вина набувають особливої глибини та характеру. Поруч з Василем старшим працює на винограднику Василь Надь-молодший.
Син господаря отримав освіту винного технолога та з ентузіазмом застосовує свої знання у сімейній справі. Завдяки його новаторському підходу виноробня вийшла за рамки традицій: Василь молодший переконав Василя старшого розпочати виробництво рожевих вин поряд із звичними білими та червоними.
Дружина молодшого Василя – Ліана Надь, проводить дегустації та екскурсії перлиною господарства – родинним винним підвалом, що розташований у вулканічної скелі. Стіни та склепіння цього старовинного приміщення вкриті білим туфом, що надає особливої магічної атмосфери. Надь розповідають, що колись на їхній вулиці налічувалося близько сотні таких підвалів, сьогодні ж збереглася лише третина. Цим підвалам приблизно 400 років.
У радянські часи, під час «сухого закону», підвали засипали сміттям, щоб завадити зберіганню вина. У 90-х, коли вулицю поділили на ділянки під забудову, охочих купувати землю майже не було, ніхто не хотів зводити будинок на смітнику. Та свекор Ліани Надь наважився: збудував дім і протягом десяти років разом із дружиною очищав підвал.
Василь Надь, Олександр Гарновдій, Василь Надь молодший
«В нас є три підвали, але два ще не відреставровані, ми знайшли їх на території нашого двора. Ми оселилися тут 1994 році і поступово, крок за кроком, все розчищали та будували, – розповідає Василь Павлович. – Маємо дві ділянки виноградників, одна з них більш складна – тераси потребують особливої уваги і праці. Але виноробство треба розвивати, треба його розширювати».
Пан Василь розповідає що колись ці підвали належали представникам місцевої знаті. Про їх вік кажуть знайдені під час будівництва будинку Надь древні преси. Навколо є багато старих виноградників – близько 1000 га, які нині не використовуються. «Можливо, на когось чекають», – усміхається Василь Павлович.
Крім бочок, у яких зріє вино, у підвалі Надь (довжина якого 120 метрів) дбайливо зберігаються найкращі екземпляри Nota Bene, так формується сімейна винна колекція. Але на різних пляшках, які зберігаються у цьому льоху, немає етикеток, лише залиті сургучем та пропечатані логотипом згори кірки.
Пані Ірина розповідає, що від ідеї клеїти етикетки на пляшки вони відмовилися з кількох причин. По-перше, у підвалі постійно висока вологість, і паперові етикетки з часом псуються, покриваються пліснявою, відклеюються. По-друге, виноробня наразі ще в процесі ліцензування, тож використовувати повноцінні етикетки поки що зарано.
Водночас, поціновувачі Nota Bene добре впізнають їхні вина по сургучевій печатці з фірмовим логотипом та зазначенням сорту. Крім того, сургуч не лише додає пляшці естетичного вигляду, а й виконує функцію вакуумного захисту для вина. Звичайно ж, коли вина Nota Bene беруть участь у фестивалі або конкурсі, то з такої нагоди етикетки на пляшки клеять.
На виноробні виробляють білі сухі вина, серед яких Шардоне, Мюллер-Тургау, Мускат Оттонель, напівсолодкий Мускат, червоні сухі – Каберне, Мерло, Цвайгельт, Ізабелла; ексклюзивні Чорний Доктор (напівсолодкийр купаж Цвайгельт, Алікант Буше, Туран) та Троянда Закарпаття (десертне з Рожевого Трамінера, витримка 6 років).
Також виробляють розе з сорту Блаубургер, яке може стати візитівкою сім’ї. Про що й висловила свою думку на одній з останніх дегустації Марина Білько, професор, доктор технічних наук Національного університету харчових технологій.
Отже, коли сім’я робить справу разом – народжуються справжні шедеври. Приїжджайте у Nota Bene на дегустацію, щоб відчути смак цих вин та торкнутися душі України. Зберігайте в пам’яті незабутні миті і куштуйте українське.
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
21.07.2025