Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

«Винна мануфактура Штифко»

Tel.: +38 050 317 9452
Email: vine.shtufko@gmail.com
Address: с. Ключарки, Мукачівський район, Закарпатська область, Україна


Сімейна виноробня «Штифко» створена у 2018 році та знаходиться неподалік Мукачева, у селі Ключарки. Власник виноробні – Олександр-Василь Гарновдій, фізик та фінансист за освітою та виконроб за покликанням душі. Пан Олександр Гарновдій є керівником «Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття». Вина «Штифко» добре знають не тільки на Закарпатті, а й в інших регіонах України.

Винна мануфактура Штифко

Штифко називали на Закарпатті предків пана Гарновдія, котрі на своїй землі посадили першу лозу. І хоч у подальшому члени родини носили різні прізвища, Штифко – ім’я пращурів стало синонімом авторитету. Саме тому винороб Гарновдій й обрав для своєї винарні таку назву – «Винна Мануфактура Штифко».

Площа власного винограднику 1 га (в планах до 8 га), обсяг виробництва 20 тонн.

Винна мануфактура Штифко

На конкурсі «Червене вино-2021» «Мануфактура Штифко» отримала золото за своє біле сухе «Фурмінт». У тому ж 2021 році на конкурсі Спілки угорських виноробів Закарпаття у м. Берегово пан Гарновдій отримав срібло за «Шардоне» та бронзу за «Мускат Оттонель».

Винна мануфактура Штифко

Пан Олександр експериментує з новими сортами винограду, відроджує місцеві сорти та працює над географічним зазначенням вин.

Фото: kiszo.news, varosh.com.ua

Tel.: +38 050 317 9452 Email: vine.shtufko@gmail.com Address: с. Ключарки, Мукачівський район, Закарпатська область, Україна Сімейна виноробня «Штифко» створена у 2018 році та знаходиться неподалік Мукачева, у селі Ключарки. Власник виноробні – Олександр-Василь Гарновдій, фізик та фінансист за освітою та виконроб за покликанням душі. Пан Олександр Гарновдій є керівником «Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття». […]

Cramele Recaş

Tel.: +40 256 330 100
Email: office@recaswine.ro
Web: https://cramelerecas.ro
Address: Complex de vinificație CP1 307340 Recaș, jud. Timiș, Romania


Перші згадки про вина Рекаша датуються 1447 роком, зараз цей унікальний документ знаходиться в Banat Museum. Він свідчить про те, що Михайло де Чорна (Mihail de Ciorna), купив виноградники на цих землях у дворян Іоанна та Катерини Мадьяр (Ioan/Ecaterina Magyar) за 32 флорини (угорська золота монета, яка ходила на той час).

Йшли століття і виноградники в Рекаші належали то угорцям, то австрійцям, то хорватам, які розуміли їхню цінність, піклуючись про них з умінням та вдячністю.

Cramele Recaş

1991 рік став однією з найважливіших віх, що поєднують минуле зі сьогоденням: цього року народилася компанія Cramele Recaş, місія якої полягала і полягає в тому, щоб зберігати спадщину традицій та культуру стародавніх ремісників цих земель і водночас привнести інноваційні підходи та сучасні технології у виробництво.

Cramele Recaş

Наразі Cramele Recaş – румунсько-британське виноробне господарство преміум-класу, що обробляє близько 1200 га виноградників (22 сорти) у Рекаші, займає перше місце в топі румунських виробників вина за оборотом, а також є найбільшим експортером пляшкового вина з Румунії. Загальна виробнича та складська потужність комплексу складає близько 32 000 000 літрів.

Cramele Recaş

Виноробну команду Cramele Recaş очолюють австралієць Хартлі Смітерс (Hartley Smithers) та Нора Іріате (Nora Iriate) з Іспанії. У 2020 році Хартлі та Нора увійшли до числа 100 найкращих виноробів світу за версією британського видання The Drinks Business.

З 2019 року Cramele Recaş запровадила принципи сталого розвитку, цього ж року вина компанії були сертифіковані як веганські за результатами аудиту, проведеного представниками міжнародного авторитетного бюро Bureau Veritas.

Cramele Recaş

Щорічно виноробню відвідують 15 000 місцевих та зарубіжних туристів.

Фото: cramelerecas.ro, instagram.com/cramelerecasro

Tel.: +40 256 330 100 Email: office@recaswine.ro Web: https://cramelerecas.ro Address: Complex de vinificație CP1 307340 Recaș, jud. Timiș, Romania Перші згадки про вина Рекаша датуються 1447 роком, зараз цей унікальний документ знаходиться в Banat Museum. Він свідчить про те, що Михайло де Чорна (Mihail de Ciorna), купив виноградники на цих землях у дворян Іоанна та Катерини […]

Α. & G. PAPAIOANNOU

Tel.: +30 27460 23694
Email: info@papaioannouwines.gr
Web: www.papaioannouwines.gr
Address: Ancient Nemea, Corinthia 20500, Greece


А. & G. PAPAIOANNOU – виноробня №1 у Греції за площею виноградників. Господарство розташоване в одному з найбільших регіонів країни – Немея.

Виноробня оснащена невеликою лінією розливу, має великий льох для витримки в бочках та новим дегустаційним залом. Усі виноградники сертифіковані як органічні, загалом 57 га.

Вирощують сорти Agiorgitiko, Cabernet Sauvignon, Roditis, Assyrtiko, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Touriga, Roussanne, Sauvignon Blanc, Petit Verdot.

Винороби PAPAIOANNOU створюють широкий асортимент вин середньої цінової категорії, високої якості. Виноробня бере участь у престижних світових виставках і має низку золотих та срібних медалей найпрестижніших міжнародних конкурсів.

Α. & G. PAPAIOANNOU є номінантом Wine Travel Awards у категорії Progressive Approach.

Tel.: +30 27460 23694 Email: info@papaioannouwines.gr Web: www.papaioannouwines.gr Address: Ancient Nemea, Corinthia 20500, Greece А. & G. PAPAIOANNOU – виноробня №1 у Греції за площею виноградників. Господарство розташоване в одному з найбільших регіонів країни – Немея. Виноробня оснащена невеликою лінією розливу, має великий льох для витримки в бочках та новим дегустаційним залом. Усі виноградники сертифіковані […]

Weinhof Zieger

Tel.:+43 664 780 35 38
Email: wein@weinziegartig.at
Web: www.weinziegartig.at
Address: Altenhof 14, 8385 Neuhaus am Klausenbach, Austria.


Виноробня Weinhof Zieger розташована на пологих пагорбах у південному Бургенланді (Австрія), серед мальовничих виноградників із крутим схилом. Свою діяльність компанія розпочала у 2000 році. Weinhof Zieger – найпівденніша виноробня у Бургенланді. Виробляє соковиті білі вина, з ароматами фруктів, типовий південний бургенландський Uhudler, міцні білі вина та складні, делікатно пряні червоні вина.

Weinhof Zieger

Багаті залізом гравійно-глинисті ґрунти, піщані вулканічні вивітрені ґрунти та багаті гумусом важкі глинисті ґрунти надають винам Weinhof Zieger характерну, фруктову та мінеральну нотку. Сильні перепади температури вдень і вночі під час фази дозрівання підсилюють кислотність і потенціал плодів.

Weinhof Zieger

У серпні 2023 року, за 100 метрів від винної ферми, було відкрито «будинок для відпочинку», як його називають у родині Зігер.

Weinhof Zieger

Кожна з трьох просторих квартир у домі вражає власною терасою та фантастичним видом на горбистий ландшафт і навколишні виноградники. Бронювати відпочинок необхідно заздалегідь.

Weinhof Zieger

«Далеко від суєти повсякденного життя ви знайдете тут спокій і відпочинок для тіла та розуму, – кажуть господарі виноробні. – І, звичайно, відкриєте для себе різноманітний асортимент якісних вин, включаючи типове південне бургенландське Uhudler».

Вина Weinhof Zieger доступні для покупки онлайн.

Фото: facebook.com/weinhofzieger

Tel.:+43 664 780 35 38 Email: wein@weinziegartig.at Web: www.weinziegartig.at Address: Altenhof 14, 8385 Neuhaus am Klausenbach, Austria. Виноробня Weinhof Zieger розташована на пологих пагорбах у південному Бургенланді (Австрія), серед мальовничих виноградників із крутим схилом. Свою діяльність компанія розпочала у 2000 році. Weinhof Zieger – найпівденніша виноробня у Бургенланді. Виробляє соковиті білі вина, з ароматами фруктів, […]

Viña San Pedro

Tel.: +56 (2) 2477 5300
Email: contacto@sanpedro.cl
Web: https://sanpedro.cl/en/
Address: Avenida Vitacura #2670, 16th Floor, Las Condes. Región Metropolitana Chile.


Заснована в 1865 році, компанія Viña San Pedro, сьогодні є одним із найбільших та найстаріших експортерів чилійського вина та однією з найважливіших виноробних компаній країни. Більш ніж у 80 країн світу закуповують продукцію Viña San Pedro. Компанія володіє 1200 га виноградників.

Viña San Pedro

Viña San Pedro була заснована у долині Куріко братами Корреа (Correa). Брати були піонерами в імпорті різних сортів зі Старого континенту до долини.

Molina Winery – місце з історією та будинок Viña San Pedro. Вже понад 150 років виноробня виробляє вина високої якості, відомі сьогодні у всьому світі.

У 2002 році в долині Анд, біля підніжжя Андського хребта було засновано ще одну виноробню – Cachapoal, що спеціалізується на марочних винах. Виробляють п’ять вин з Altair, Cabo de Hornos, Sideral, Kankana del Elqui та Tierras Moradas. Посаджені на висоті 500 метрів над рівнем моря лози піддаються значним перепадам температур вдень і вночі, що дозволяє плодам дозрівати повільно, в результаті чого виноград має помірну кислотність і таніни, високі смакові та ароматичні характеристики.

На виноробні працює чотири винороби: Вівіана Магнере (Viviana Magnere), Маурісіо Гонсалес (Mauricio Gonzalez), Габріель Мустакіс (Gabriel Mustakis), Андреа Кальдерон Васкес (Andrea Calderon Vasquez).

Viña San Pedro

Виноробня організовує обіди з національними чилійськими стравами та найкращими винами Viña San Pedro. Мінімальна група – дві особи, максимальна – тридцять. «Ви можете замовити дегустацію вин з панорамним видом на виноградники, здійснити екскурсії сучасним винним льохом і сільською місцевістю і, нарешті, насолодитися вишуканим чилійським барбекю у винограднику», – кажуть у Viña San Pedro.

Viña San Pedro

Фото: instagram.com/vsptwinegroup

Tel.: +56 (2) 2477 5300 Email: contacto@sanpedro.cl Web: https://sanpedro.cl/en/ Address: Avenida Vitacura #2670, 16th Floor, Las Condes. Región Metropolitana Chile. Заснована в 1865 році, компанія Viña San Pedro, сьогодні є одним із найбільших та найстаріших експортерів чилійського вина та однією з найважливіших виноробних компаній країни. Більш ніж у 80 країн світу закуповують продукцію Viña San Pedro. Компанія […]

Château Dillon

Tel.: +33556953994
Email: contact@chateaudillon.com
Web: https://chateaudillon.com/
Address: Rue Arlot de Saint-Saud, 33290 Blanquefort, France


Це більше, ніж виноробний маєток, це база для навчання студентів та стажерів Agricultural College De Blanquefort.

Château Dillon було збудовано на початку XVII століття і називалося Château Terrefort, за назвою колишнього маєтку, яке стояло на цьому місці. Найпершим відомим власником шато вважається Анрі де Лоссад (Henri de Laussade), чия вдова в 1596 купила у орача лози. Історія розповідає, що, ймовірно, це були лози білих сортів винограду, найбільш поширених на той час у регіоні Медок. Різні власники змінювали одне одного до 1754 року. У 1754 маєток придбав Роберт Діллон (Robert Dillon), який приїхав з Бордо і вирішив оселитися в цих місцях.

Château Dillon

У 1829 новим власником став Франсуа Сеньйоре (François Seignouret). Він також був родом з Бордо, але поїхав до Північної Америки і заробив статки в Луїзіані, конструюючи меблі для великих будинків. Прагнучи підтримувати зв’язок з країною, звідки він родом, Франсуа часто повертався до Бордо і робив численні операції з нерухомістю, які привели його в цей маєток. У 1830 році він заснував фірму з експорту вина і перетворив свої столярні майстерні у Новому Орлеані на винні льохи. Так Франсуа Сеньйоре створив бренд Château Dillon.

Château Dillon

Франсуа Сеньйоре застосовував на своєму винограднику нові методи вирощування, впроваджені в практику в середині XIX століття: посадку рядами, що дозволяє орати волами, нові методи обрізки та ін. Після смерті Франсуа його вдова взяла управління господарством площею 7 га на себе. До 1890 маєток налічував 125 га, 52 з яких були відведені під виноградник. Далі маєтком володіли нащадки Франсуа Сеньйоре. З 1923 року частина землі була здана в оренду Школі сільського господарства, виноградарства та садівництва Бланкефора. Навчальний заклад із сільського господарства та виноробства було створено за бажанням багатого власника міста Едуарда-Марі Авриля (Édouard-Marie Avril).

У 1932 році Château Dillon було класифіковано як Cru Bourgeois, з 2020 року маєток класифікується як Cru Bourgeois Supérieur терміном на 5 років для вин 2017–2022 років.

Château Dillon

В Château Dillon знаходиться бондарна школа (l’École de Tonnellerie de Bordeaux Gironde) та майстерня, в якій навчаються бондарі з усієї Франції.

У Château Dillon виробляються білі, рожеві та червоні вина.

Джерело: chateaudillon.com
Фото: chateaudillon.com, bordeauxclasswine.com

Tel.: +33556953994 Email: contact@chateaudillon.com Web: https://chateaudillon.com/ Address: Rue Arlot de Saint-Saud, 33290 Blanquefort, France Це більше, ніж виноробний маєток, це база для навчання студентів та стажерів Agricultural College De Blanquefort. Château Dillon було збудовано на початку XVII століття і називалося Château Terrefort, за назвою колишнього маєтку, яке стояло на цьому місці. Найпершим відомим власником шато […]

Armenia Wine Company

Tel.: +374 60 467707; +374 44 80 22 22
Email: info@armeniawine.am; tour@armeniawine.am
Web: https://armeniawine.am/
Address: Aragatsotn Region, Armenia Sasunik Village


Armenia Wine Company було засновано сім’ями Варданян і Мкртчян як прояв любові до своєї батьківщини, природи та культури. Все почалося в 2006 році з виноградників, висаджених в регіоні Армавір на південному заході Вірменії, а потім перетворилося на великий виноробний проект.

Сама виноробня була заснована в 2008 році в районі Арагацотн, одному з виноградарських регіонів Вірменії – між Єреваном і горою Арагац, найвищою вершиною Вірменії.

Armenia Wine

Сьогодні Armenia Wine являє собою зразкову виноробню, де столітнє вірменське виноробство переживає час свого відродження. Портфоліо компанії представлено винами, що дозволяють відкрити для себе Вірменію з її місцевим виноградом і різноманіттям теруару.

На одному з найпрестижніших конкурсів світу – MUNDUS VINI Summer Tasting 2023 Armenia Wine здобула 9 вищих нагород.

Armenia Wine

На сьогоднішній день виробнича потужність Armenia Wine складає до 14 млн пляшок на рік. Armenia Wine експортує вина більш ніж в 50 країн.

Наразі спільнота Wine Travel Awards рада вітати нового члена: найбільша виноробна компанія Вірменії – Armenia Wine Winery and Vineyards стала номінантом WTA 2023-2024 рр. в категорії «Бренд – візитна картка країни».

Минулого року в рамках презентації WTA на London Wine Fair вина Armenia Wine були представлені учасникам та гостям виставки.

Tel.: +374 60 467707; +374 44 80 22 22 Email: info@armeniawine.am; tour@armeniawine.am Web: https://armeniawine.am/ Address: Aragatsotn Region, Armenia Sasunik Village Armenia Wine Company було засновано сім’ями Варданян і Мкртчян як прояв любові до своєї батьківщини, природи та культури. Все почалося в 2006 році з виноградників, висаджених в регіоні Армавір на південному заході Вірменії, а потім […]

«Час, Ґрунти, Люди Санторіні»: знайомство з винами містичного острова

«Не пам’ятаю точно, коли у мене виникло непереборне бажання поїхати на грецький острів Санторіні, але, здається, це було дуже давно. Моя неймовірна тяга до Санторіні була заснована не на чомусь візуальному, а, скоріше, на тому чарівному сиренному поклику, що лунав до моєї свідомості та підсвідомості, на чомусь, пов’язаному з Таємницею». Це цитата з оповідання сербської письменниці Ясміни Михайлович «Сніданок у Цитураса». І, як на мене, вона ідеально характеризує містичну, заворожуючу чарівність острова.


Санторіні — одне з найвідоміших туристичних місць у світі. Щороку 15 550 жителів Санторіні приймають у середньому 5 мільйонів туристів. «Туризм — наш друг і наш ворог водночас», — каже Маттайос Аргірос (Matthaios Argyros), власник виноробні Estate Argyros, що представляє четверте покоління виноградарів і виноробів Санторіні. 

Санторіні

Місцеві вина є одним зі справжніх скарбів острова. Саме їх нещодавно презентувала Каро Маурер (Caro Maurer), відома німецька Master Of Wine, у серії майстер-класів та коментованих дегустацій Time, Soil, People of Santorini («Час, ґрунти, люди Санторіні), ініційованих Volcanic Agriculture of Europe та організованих німецькою агенцією Organize Communications.

Санторіні

 

Ось кілька цікавих фактів про острів та його вина.

  • Санторіні, вулканічний острів в Егейському морі, належить до архіпелагу Кіклади і фактично розташований на ребрі величезного кратера.
  • Кальдера, басейн, який утворився під час одного з ранніх вивержень, має довжину близько 11 км, ширину 7 км і площину 83 квадратних кілометри.
  • У цьому районі є два населених острови — Санторіні (колишня назва Тіра) і Тірасія, а також — крихітний безлюдний острів Аспроніссі. Посередині басейну є два невеликих безлюдних острова — Камені.

Санторіні

Цей острів є одним із найбільш сюрреалістичних винних регіонів у світі. Крім активного вулкана, перші виверження якого відбулися приблизно 650 000 років тому, він має надзвичайно молоді та неродючі ґрунти, з майже нульовим вмістом калію та менш ніж 8% вмістом глини (ця остання характеристика забезпечує виноградникам Санторіні імунітет до філоксери). Сіро-коричнево-бежеві шаруваті стіни кратера піднімаються на 300 метрів майже вертикально над водою. Ґрунт складається з вулканічного попелу (цей шар досягає товщини до 60 м), пемзи та базальту (так званої «аспи»). Характеристики ґрунту пояснюють низьку врожайність виноградників Санторіні, тоді як відсутність філоксери дозволяє власнокореневим лозам жити й плодоносити надзвичайно довго, іноді сотні років.

Санторіні

Клімат острова надзвичайно вітряний і сухий, опадів випадає 313 мм на рік (хоча були вже й вінтажі, що отримали лише 100 мм на рік). Середня літня температура становить 29 C, а максимальна температура перевищує 30 C. Без туману, що піднімається із кальдери щоранку, дуже мало рослинності могло б вижити на Санторіні.

Виноробство Санторіні швидко розвивається. Зараз на острові працює 20 виноробень (30 років тому їх було лише шість).

Виноградні лози Санторіні, мабуть, найстаріші у світі. Деякі з них мають вік до 500 років. Загалом площа виноградників становить близько 1200 га. Острови Санторіні, Тіра і Тірассія утворюють зону PDO Санторіні. Виноградники розкинулися по всьому архіпелагу. Через своєрідний ландшафт обробляють виноградники та збирають врожай тут виключно вручну.

Санторіні

Ассіртіко — місцевий білий сорт №1 на Санторіні та один із найвідоміших грецьких сортів із 300 автохтонних сортів країни. Він займає близько 85% оброблюваної площі острова (приблизно 1100 га): близько 40% усіх грецьких плантацій Ассіртіко ростуть на Санторіні. Вина з сорту Ассіртіко демонструють відмінну структуру і дуже специфічні сортові органолептичні характеристики.

Типові аромати для цього сорту — білі квіти, лимон, лайм, маракуйя, кремінь. У смаку, крім стиглого цитрусу, яскраво  відчутні ноти солі, мокрого каменю, мушлі устриці та зелених трав. Вина, виготовлені з цього сорту, мають тенденцію до поєднання високого вмісту алкоголю (до 15,5% об.) і високої кислотності.

Стилі вина з сорту Ассіртіко відрізняються за своєю класифікацією.

PDO Santorini включає:

  • сухі білі невитримані вина;
  • вина Ніктері (від грецького nycta — «ніч», традиційний метод обробки: збір вдень, обробка вночі; ці вина зазвичай витримуються в дубі не менше 3 місяців);
  • Вінсанто.

Інші білі та червоні відносяться до PGI Cyclades.

Отже, кілька слів про коментовану дегустацію від Каро Маурер. Усі 13 зразків були білими винами, переважно сорту Ассіртіко, іноді в купажах з іншими автохтонами Санторіні (Атірі, Айдані).

Санторіні

Дегустація складалася з 4 рейсів:

  • свіжі невитримані вина;
  • вина з окремих виноградників (single vineyard);
  • вина Ніктері;
  • вина Vinsanto.

Кілька нотаток про моїх фаворитів з кожного флайту:

Santo Wines Santorini 2022 (Santo Wines) — сухе біле, Ассіртіко 100%.

  • Ароматика: білі квіти, зелені цитрусові, екзотичні фрукти, лемонрас з легкими медовими нотами.
  • Смак: середнє тіло, середня кислотність.
  • Посмак: солонуватий, дуже свіжий, приємний і збалансований.

Santo Wines Kontarades 2020 (single vineyard) — сухе біле, 100% Ассіртіко, skin contact протягом 6 годин, ферментація й витримка в сталі.

  • Ароматики: білі й жовті квіти, гречаний мед, зелень, свіжий цитрус, яблуко Голден.
  • Смак: середнє тіло, висока, але дуже добре збалансована кислотність.
  • Посмак: приємний, довготривалий, мінеральний.

Nycteri by Gaia 2020 (Gaia Wines) — сухе біле, 100% Ассіртіко, ферментація в новому французькому дубі, витримка частково в дубі з Невера (Франція), частково у французькій акації.

  • Ароматика: квіти білої акації, стиглі жовті яблука, ноти ванілі та дуба.
  • Смак: насичений, зі збалансованою кислотністю.
  • Посмак: приємний і кремовий.

Estate Argyros Vinsanto Late Release 2002 (Estate Argyros Winery) — натуральне солодке біле вино, чудовий купаж винограду Ассіртіко (80%), Атірі та Айдані, вирощеного на висоті 500 м над рівнем моря. Це вино демонструє чудовий колір темної карамелі з медом.

  • Аромат: сушений інжир, ліщина, сушені трави і квіти, цукати, родзинки, вершкова карамель.
  • Смак: багатий, складний, чудовий баланс кислотності та солодкості. Вміст алкоголю 13,5% — зовсім непомітний.
  • Посмак: елегантне та довге, з легкою мінеральністю.

Санторіні

Жодна подорож до виноробного регіону не буде достатньою, якщо не познайомитися з його винною культурою. Плануючи поїздку на Санторіні, обов’язково варто включити в програму відвідування найкращі виноробні острова і дегустації чудових вин. Для тих, хто хоче дізнатись більше про винну культуру острова, є також Музей вина Куцогіаннопулоса (Koutsogiannopoulos Wine Museum), де можна дізнатись все про виноробство одного з найунікальніших куточків світу. Музей розташований у стародавньому лабіринті природних печер на глибині 8 метрів і має довжину 300 метрів. Насолоджуйтесь зануренням у давню історію та вишуканими смаками вин Санторіні!

Фото: Organize Communications, Estate Argyros Winery, Santo Wines, Gaia Wines, Volcanic Agriculture of Europe, Вікторія Макарова.

«Не пам’ятаю точно, коли у мене виникло непереборне бажання поїхати на грецький острів Санторіні, але, здається, це було дуже давно. Моя неймовірна тяга до Санторіні була заснована не на чомусь візуальному, а, скоріше, на тому чарівному сиренному поклику, що лунав до моєї свідомості та підсвідомості, на чомусь, пов’язаному з Таємницею». Це цитата з оповідання сербської […]

Bodega DiamAndes

Tel.: +54 9 261 657-5472
Email: visitas@diamandes.com
Web: www.diamandes.com
Address: Clodomiro Silva S/N Vista Flores Tunuyan Mendoza, M5565 Vista Flores, Mendoza, Argentin


Bodega DiamAndes розташована в передгір’ях Анд на висоті 1000 метрів над рівнем моря і займає 130 га в Кло-де-лос-Сьєті в Мендосі (долина Уко). Компанія застосовує стійкі методи сільського господарства та виробляє органічні та веганські вина. 2022 року господарство отримало Сертифікат органічного виноробства.

Bodega DiamAndes

У 2005 році сім’я Альфреда і Мішель Бонні (Alfred/Michèle Bonnie), власники Château Malartic-Lagravière та Château Gazin Rocquencourt у Бордо, побажали відкрити для себе нові горизонти виноробства, так у Мендосі з’явилася Bodega DiamAndes (член знаменитої організації Clos de los Siete). З 2007 року DiamAndes виробляє елегантні та збалансовані вина, які є результатом поєднання бордоської майстерності його власників та досвіду аргентинської команди.

Bodega DiamAndes

Альфреда і Мішель Бонні (Alfred/Michèle Bonnie)

Архітектура виноробні відповідає сучасній гравітаційній системі виробництва, що дозволяє робити якісні вина та забезпечувати природну теплоізоляцію для їхньої витримки. Будівництво велося з урахуванням особливостей Анд та місцевої флори задля досягнення гармонії з природою. Будівля Bodega DiamAndes утеплена та має великі вікна, що дозволяє використовувати природне освітлення та раціоналізувати використання енергії.

Сьогодні виноробнею керує друге покоління сім’ї – Жан-Жак та Вероніка. Жан-Жак розробляє комерційну та технічну політику, Вероніка відповідає за адміністрацію та фінанси, Северин, дружина Жан-Жака – за маркетинг, комунікації та сферу гостинності.

DiamAndes

Відзначена міжнародними та національними нагородами за свою архітектуру та гастрономію ресторану DIAM´s, що працює на території господарства, DiamAndes позиціонується як одна із виноробень з найбільшою архітектурною красою та є одним із найцікавіших та найпривабливіших енотуристичних маршрутів у цьому районі.

Фото: diamandes.com, facebook.com/diamandes

Tel.: +54 9 261 657-5472 Email: visitas@diamandes.com Web: www.diamandes.com Address: Clodomiro Silva S/N Vista Flores Tunuyan Mendoza, M5565 Vista Flores, Mendoza, Argentin Bodega DiamAndes розташована в передгір’ях Анд на висоті 1000 метрів над рівнем моря і займає 130 га в Кло-де-лос-Сьєті в Мендосі (долина Уко). Компанія застосовує стійкі методи сільського господарства та виробляє органічні та […]

Винні дороги Польщі, які ми обираємо

В Кракові, під час виставки ENOEXPO відбулася презентація вин учасників комьюніті Wine Travel Awards  та знайомство з особливостями польського енотуризму. З дослідженням «Сьогодення та майбутнє польського винного ринку. Найкращі енотуристичні місця в Польщі» виступив номінант та переможець премії WTA Томаш Пранге-Барчинський (Tomasz PrangeBarczyński) – поважний винний критик, письменник, головний редактор Ferment і суддя відомих міжнародних винних конкурсів. Увазі читачів – тези доповіді.


Томаш Пранге-Барчинський

Клімат Польщі досить сприятливий для виноробства: середня інсоляція 1400-1900 годин, вегетаційний період: 180-230 днів. В загальних рисах наявні теруари виглядать таким чином: висота: максимальна 300-400 м над рівнем моря, експозиція: південь і південний захід, ухил: оптимальний 30-40%.

Придатні для культивування лози грунти мають таке різноманіття: лесові (Нижньосілезьке, Малопольське, Люблінське войоводства), вулканічні (передгір’я Судет, навколо Кракова, Підкарпаття), вапняні (на південний схід від Вроцлава, на північ і північний схід від Кракова, Сандомир, Люблінське воєводство), піщані (Мазовія, Великопольща, долина річки Сан). Найпопулярніші білі сорти: Рислінг, Шардоне, Мюллер-Тургау, Піно Блан, Піно Грі, Гевюрцтрамінер, Мускат Оттонель та червоні: Піно Нуар, Цвейгельт, Дорнфельдер Блауфранкіш, Мерло, Каберне Дорса (Дорнфельдер X Блауфранкіш), а також численні гібриди.

З точку зору типів вин польські винороби виготовляють: свіжі молоді білі вина та  білі вина для тривалої витримки, рожеві, молоді червоні та незначну кількість витриманих, оранжі, ігристі (як класику так і за методом Шарма, а також пет-нати). До речі, на сьогодні Польща має, за твердженням спостерігачів ринку, ідеальні кліматичні умови для виготовлення саме ігристих вин. Цариною серед теруарів країни вважається Krosno Odrzańskie, яке називають столицею ігристих вин.

Польське виноробство в цифрах можна представити так: виноградники на площах понад 760 га; 560-580 виробників; при цьому середня ділянка на господарство: 1,42 га.

Польське виноробство

Серед негативних факторів, які впливають на імідж польського вина, фахівці вирізняють наступні мінуси: вино в цій країні – нішевий продукт, низька доступність,  висока ціна, кліше і стереотипи, відсутність загальних знань і культури вина, відсутність лояльності до регіонального продукту. (прим. D+: До речі, українським виноробам, можливо,  було б цікаво вивчити досвід сусідів і порівняти з власним, визначивши свої переваги, а отже й потенціал на внутрішньому та міжнародному ринках).

Серед плюсів натомість фігурують такі моменти:  польське вино сьогодні в тренді, воно релевантне інтересам покоління Z, його супроводжують публікації в lifestyle пресі і вони постійні присутні у національних фахових/тематичних виданнях; місцеві винороби домоглися зацікавленості дистриб’юторів, ресторанів, сомельє. Галузь весь час підживлює інтерес до польського вина з боку світових винних авторитетів, Masters of Wine – таких, як Jancis Robinson, Elizabeth Gabay, John Salvi, організовує публікації в іноземних ЗМІ та виданнях на кшталт Oxford Companion. Крім того, професійна спільнота організовує регулярні прес-поїздки для іноземних журналістів, стимулює зацікавленість польських та іноземних туристів.

Щодо останніх кроків, то місцеві винороби застосовують здебільшого такі ресурси для просування:

  • розробка привабливого для енотуристів продукту;
  • використання принад місця розташування;
  • створення в виноградарських зонах готелів, ресторанів чи дегустаційних залів;
  • співпраця з виробниками продуктів харчування;
  • стимулюють до піклування енотуризмом місцевої влади;
  • прокладають винні маршрути, встановлюють дорожні вказівники та банери; видають гіди, карти, листівки.

Більшість малих польських виноробів, – а вони складають левову частку місцевих виробників – усвідомлюють, що винний туризм для їхньої діяльності – то обов’язковий інструмент, за рахунок якого вони можуть розвивати себе як бренд, а найголовніше – здійснювати прямі продажі вина. Найбільш поширені форми існування енотуризму на теренах Польщі:

Томаш Пранге-Барчинський

До того ж в якості супроводжувального бізнесу виступають такі види діяльності: дегустація місцевих продуктів (можуть вироблятися на виноробні, або поблизу в цій же місцевості), розміщення (готель або bed & breakfast чи кемпінг).  (прим. D+: Ось позитивний досвід до наслідування українським операторам енотуризму (зрозуміло, коли закінчиться війна в Україні і відновиться туризм): 50 відсотків польських виноробень – camper-friendly).

Томаш Пранге-Барчинський

Визначну роль в польському енотуризмі відіграють і винні фестивалі та гастрономічні івенти, що стають магнітами регіону.

Томаш Пранге-Барчинський

 

Томаш Пранге-Барчинський

Польські винні дороги включають такі напрямки:

  • Dolnośląski Szlak Wina i Piwa,
  • Małopolski Szlak Winny,
  • Sandomierski Szlak Winiarski,
  • Karpackie Szlak Wina,
  • Jasielski Szlak Winiarski,
  • Zielonogórski Szlak Wina,
  • Szlaku Winnic Stowarzyszenia Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły,
  • Wielkopolskim Szlakiem Winnic,
  • Szlaku Winnic Ziemi Łódzkiej.

Томаш Пранге-Барчинський

Пан Томаш Пранге-Барчинський розказав про цікаву місцеву аттракцію – єдиний у Польщі спеціалізований потяг, що доставляє гостей на  Міжнародні дні вина в містечко Ясло.

(прим. D+:  Останнього разу 26 серпня 2023 року це відбувалося так: близько 7:20 ранку зі станції Kraków Główny потяг рушив на свято вина. Кожен пасажир отримав привітальний набір, який включав ваучер на żurek  — традиційний польський суп, який подають в житній хлібині і який готується із додаванням свинини, ковбаси, яєць та овочів, вина з 10-го Конкурсу польських вин у Ясло та смаколики – пряники та цукерки. Через майже три години ситі та задоволені гості прибували на платформу в Ясло, звідки відправилися на екскурсію до місцевого музею, а потім на День вина, де на них чекали 40 винних стендів з усієї Польщі, ярмарок регіональних продуктів і майстер-класи з дегустацією. Ввечері поїзд рушив у зворотньому напрямку).

Наприкінці виступу доповідач висловив запрошення вайнловерам та фахівцям завітати на польські винні дороги, а усім зацікавленим в інформації про виноробство відвідувати такі ресурси, як winicjatywa.pl, @fermentwine.

Команда Wine Travel Awards дякує Томашу за участь в презентації та пропонує усім активним та небайдужим операторам і прихильникам енотуризму знайомится з найцікавішими місцями, винами та івентами на winetravelawards.com

Томаш Пранге-Барчинський

 

В Кракові, під час виставки ENOEXPO відбулася презентація вин учасників комьюніті Wine Travel Awards  та знайомство з особливостями польського енотуризму. З дослідженням «Сьогодення та майбутнє польського винного ринку. Найкращі енотуристичні місця в Польщі» виступив номінант та переможець премії WTA Томаш Пранге-Барчинський (Tomasz Prange–Barczyński) – поважний винний критик, письменник, головний редактор Ferment і суддя відомих міжнародних […]

X
Украина