Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківКожна Церемонія нагородження Wine Travel Awards, що за традицією відбувається в рамках London Wine Fair, – то яскрава незабутня подія, яка збирає переможців та зацікавлених гостей. Програма зазвичай включає не лише вручення дипломів, нагород та трофі, але й welcome drink та завершальну кругову дегустацію. Щороку команда Wine Travel Awards презентує в Лондоні ретельно відібрану колекцію вин, яка втілює глобальний дух премії.
Четвертий реліз урочистостей від Wine Travel Awards 2024-2025 особливо яскраво проявив географію проєкту: в ньому взяли участь не лише видатні виноробні з європейського континенту – Португалії, Італії, Грузії, – але й із далекого від Лондону Таїланду. Команда Wine Travel Awards справедливо пишається цією добіркою. Серед представлених вин були зіркові автохтони з колиски виноробства – Грузії, надскладні купажі, що поєднували стилі, методи, сорти та регіони. Крім того, ця дегустація стала для нас революційною, адже вперше серед вин від Wine Travel Awards був представлений петнат, що ми щиро вітаємо! Зізнаємося, представити на британському ринку такий яскравий та різнопрофільний пул вин, оздоблений азійською екзотикою, – то було одним з найвідповідальніших моментів в історії премії. Із задоволенням знайомимо читачів з цими чудовими винами і радимо при нагоді відвідати ці виноробні і особисто спробувати кожний зразок. Повірте – це буде справжнє відкриття!
Quinta da Pedra
Символічно, що відкривала Церемонію нагородження Wine Travel Awards Португалія – батьківщина легендарних мандрівників. Всесвітньовідома і одна з найпотужніших компаній цієї видатної винної країни – Fladgate Still & Sparkling Wines презентувала витончене біле на welcome drink, а після офіціального нагородження переможців цим вином можна було насолодитися на круговій дегустації. Нагадаємо історію: холдінг Fladgate Partnership володіє чотирма головними Домами портвейну (серед яких славнозвісний Taylor’s!), а також веде бізнес у напрямках туризму, зокрема, винного, і дистрибуції. Компанія, що в 2010 році відкрила свій перший готель в Порту, а в період пандемії реалізувала феноменальний проєкт WOW – культурного кварталу в історичному центрі міста, що включає сім музеїв, дванадцять ресторанів та барів, магазини, винну школу та галерею для виставок, – беззаперечно стала каталізатором розвитку туризму всієї Португалії. Що ж до Fladgate Still & Sparkling Wines, то її вишукане портфоліо складають португальські вина високої якості, здатні конкурувати з відомими виноробними регіонами Шампань, Бордо та Бургундія. Саме вино від Quinta da Pedra – свіже, збалансоване, яскраве, – від виноробні, що сама по собі є однією з найдавніших історичних пам’яток регіону Альту-Мінью (датується 17 століттям), було представлено на церемонії нагородження WTA.
Дегустаційні нотатки
GRAÇA DA PEDRA ALVARINHO 2022 BY QUINTA DA PEDRA. Vinho Verde DOC
Свіже та елегантне сухе біле вино з історичного маєтку Quinta da Pedra в самому серці підрегіону Monção e Melgaço. Ферментація в ємностях з нержавіючої сталі за контрольованої температури. Через 6-9 місяців вино фільтрують, а потім розливають у пляшки.
Ventiventi
Другий учасник святкового тейстингу – виноробня Ventiventi (Італія). Це сучасна італійська виноробня, розташована в Медоллі, регіон Емілія-Романья і новий член дружнього ком’юніті Wine Travel Awards. Заснована у 2020 році родиною Razzaboni, Ventiventi ставить перед собою амбітну мету створити нове вираження вин Емілія-Романьї, не зводячи репутацію місцевих сортів винограду до простого співвідношення ціни та якості, а намагаючись у вині підкреслити їхню природню елегантність. Назва Ventiventi невипадкова: з італійської буквально перекладається як «двадцять двадцять» (20/20), тобто рік народження виноробні. Ventiventi спеціалізується на виробництві ігристих вин, більшість з яких створена за класичним методом (Metodo Classico).
Окремий наголос зробимо на тому, що сім’я Razzaboni приділяє особливу увагу сталому розвитку та екологічності, використовуючи підхід, що ґрунтується на шануванні місцевих сортів винограду, таких як Ламбруско ді Сорбара, Ламбруско Саламіно, Піньйолетто та Анчеллотта. Вирощування міжнародних сортів, таких як Піно Блан та Шардоне, надає балансу проєкту Ventiventi і розширює його можливості створювати вина з індивідуальним характером.
Ventiventi віддана ідеї винного туризму і зробила його наріжним каменем своєї стратегії, розуміючи, що прямий та прозорий обмін історією – це найкращий підхід до зміцнення ідентичності та ринкових позицій. Втім, гостинність для сім’ї Razzaboni – це не лише винний та гастрономічний туризм. Це також можливість для безпосереднього діалогу з ентузіастами, журналістами та представниками галузі. Ventiventi прагне бути більше, ніж просто зупинкою на винному маршруті, вона хоче створювати незабутні враження, перетворюючи кожен візит на історію, яку можна забрати додому.
На круговій дегустації з винами Ventiventi гостей знайомив старший з братів – Рікардо Раззабоні (Riccardo Razzaboni), який має освіту з економіки і маркетингу, отже відповідає за продажі та маркетинг. Пан Рікардо відібрав і представив в Лондоні наступні вина.
Дегустаційні нотатки
Після 26 місяців на осаді (а незабаром і 36), Blanc de Blanc пропонує складні аромати. Низькотемпературна ферментація в резервуарах з нержавіючої сталі. Вино має органічну сертифікацію і високі бали від винних оцінювачів, зокрема 90 балів від Wine Enthusiast і 2 бокала від Gambero Rosso.
Органічне ігристе червоне вино з регіону Емілія-Романья. Назва La Vie символізує життя – від циклу росту виноградної лози до радісних моментів, які прийнято відзначати з близькими. «Це вино створено для того, щоб приносити радість та об’єднувати людей».
Серед нагород – 90 балів від Falstaff і 90 балів від Star Wine List.
«Це ігриста бульбашка, що змушує вас посміхатися. А коли бульбашка змушує вас посміхатися, ви вже перемогли», – кажуть про це вино виробники.
Органічна сертифікація, численні нагороди, серед яких 92 бала від Wine Enthusiast.
«Дике та веселе», – кажуть про цей петнат його творці. Дуже низький вміст сульфітів та відсутність цукру роблять це вино цікавим для смакових рецепторів. Вино зроблене давнім методом Ансестраль, що передбачає закорковування вина ще до завершення бродіння. Happy Selvaggio – це соціальний проєкт, започаткований та реалізований у співпраці з AstronaveLab, асоціацією молоді, яка страждає від різних видів інвалідності. Хлопці та дівчата зробили свій внесок в його розвиток, намалювавши 12 різних етикеток та взявши участь у зборі врожаю, виніфікації та розливі, щоб створити справжнє та спонтанне ігристе. AstronaveLab отримує частину виручки від продажу кожної пляшки.
Додамо інформаційних родзинок до сторіз напою: органічна сертифікація, міжнародне визнання і нагороди, включно з золотою медаллю Mundus Vini Biofach 2023.
Shumi Winery
Shumi Winery (Грузія) – знана виноробня Грузії, розташована в мальовничому селі Цинандалі, Кахетія. З моменту заснування у 1997 році Shumi успішно поєднує спадщину тисячолітньої виноробної культури з передовими технологіями та інноваційним баченням. Виноградники розташовані в найважливіших PDO зонах та мікрозонах Грузії, включаючи Мукузані, Напареулі, Кіндзмараулі та Цинандалі. Виноробня виготовляє насичені вина у квеврі, а також сучасні свіжі вина, створені з автохтонних сортів винограду. Shumi Winery бере участь і регулярно перемагає в кількох номінаціях у всіх чотирьох сезонах Wine Travel Awards – і повірте, це зовсім не справа наших рук, хоча не станемо приховувати: вся наша команді справді симпатизує цим виноробам і неодноразово була запрошена на підприємство. Насправді, перемоги заслужені і об’єктивні: абсолютно різні поважні судді обирають цю виноробню переможцем в категоріі, яку оцінюють. Не став виключенням і сезон 2024-2025, де Shumi Winery отримала перемогу одночасно в трьох номінаціях.
Дегустаційні нотатки
Виразне сухе біле вино – ідеальне для тих, хто шукає чогось смачного та незвичайного. Ферментація та витримка в квеврі.
Натуральне червоне напівсолодке вино без додавання цукру. Виноград зібрано при вмісті цукру понад 22%. Має шовковисто-гладку структуру.
Елегантне бурштинове сухе вино виготовлене з грузинського сорту винограду Ркацителі, відібраного в мікрорегіоні Напареулі. Після ферментації вино витримується в традиційних квеврі у контакті зі шкіркою протягом 4-6 місяців, а потім ще шість місяців у діжках з французького дубу.
Червоне сухе вино, створене з добірного винограду сорту Сапераві. Виробляється за традиційною кахетинською технологією у квеврі. Потім витримка вина проходить у діжках з французького дуба.
K’AVSHIRI
K’AVSHIRI (Грузія) – це інноваційний винний проєкт винного експерта світового рівня Роберта Джозефа та Владімера Кублашвілі з Winery Khareba. Мета проєкту – поєднати багатовікові грузинські традиції з сучасними виноробними техніками, створюючи унікальні купажі з різних регіонів країни. Виробляють складні асамбляжі червоних і білих вин з автохтонних сортів.
Дегустаційні нотатки
Стильне вино насиченого червоного кольору, представляє собою надскладний купаж, що включає два грузинських білих сорти винограду, які були спільно ферментовані з Сапераві, та рідкісний виноград Аладастурі, що в’ялився 10 днів перед ферментацією. Крім того, виноград для K’AVSHIRI Red 2022 Assemblage зібраний із різних регіонів Грузії: Кахетія, Імереті, Самегріло, Рача. Назва K’AVSHIRI перекладається як «союз» або «об’єднання», що відображає концепцію вина: поєднання різних сортів винограду, регіонів та винтажів в одному купажі.
Унікальне сухе вино, складний купаж. У виробництві використовуються різні методи: квеврі – 11,7% вина ферментується в традиційних глиняних амфорах, що надає вину характерні танінні та текстурні ноти; нержавіюча сталь – забезпечує чистоту і свіжість смаку; французькі дубові бочки – 10% вина витримується у бочках другого використання, що додає тонкі відтінки деревини.
Monsoon Valley
І нарешті – Monsoon Valley (Таїланд)! Виноробня-сюрприз і, можливо, головна сенсація дегустації. Провідна виноробня Таїланду, розташована поблизу міста Хуа Хін, що поєднує складні речі: традиційне виноробство з тропічним кліматом. Заснована у 2001 році, вона першою в країні почала виробництво якісного вина в тропічному кліматі. Виноробня здобула численні міжнародні нагороди та стала візитівкою тайського виноробства. Виробляють три лінійки вин. Classic Range купажується з міжнародних та місцевих сортів винограду, вирощених на винограднику Monsoon Valley у Хуа Хіні. Ці вина розроблені для ідеального поєднання з тайськими та азійськими стравами. Premium Range – це вина, що отримали нагороди і були вироблені з міжнародних сортів винограду, добре збалансовані та виразні. Вина Flagship Range – то лімітований випуск. Виготовлені з добірного винограду, це унікальні елітні вина, які легко можуть розділити стіл з престижними апеласьонами Старого та Нового Світу.
Дегустаційні нотатки
Легке та освіжаюче біле вино, створене для ідеального поєднання зі стравами тайської та азійської кухні. Вина витримуються виключно в резервуарах з нержавіючої сталі та купажуються щонайменше місяць перед розливом у пляшки.
Освіжаюче та ароматне рожеве вино, яке поєднує місцеві та міжнародні сорти винограду.
Легке, з фруктовими ароматами червоне вино.
Біле сухе вино, виготовлене із сорту винограду Коломбар. Воно відрізняється свіжістю, фруктовістю та яскравою кислотністю. Ідеально підходить для спекотної погоди.
Це купаж рожевого вина, отриманий за допомогою двох технік виноробства, а саме прямого пресування та мацерації на шкірки.
Червоне сухе вино, виготовлене із сорту винограду Shiraz. Воно відрізняється насиченим смаком та ароматом, що робить його чудовим вибором для любителів повнотілих вин.
Преміальне десертне вино, виготовлене з винограду сорту Мускат Гамбурзький. Це вино входить до Flagship Range – лімітованої серії вин Monsoon Valley, для якої відбираються найкращі та найконцентрованіші за смаком, кольором і вмістом цукру ягоди. Ці вина вирізняються багатим, елегантним і унікальним профілем.
Презентація Monsoon Valley не просто вчергове продемонструвала, що виноробство в складних умовах тропічного клімату в принципі можливе – це доведено давно, а відкрила неймовірно високий рівень тайських вин. Що ці вина можна створювати, уникаючи попсовості, якої зазвичай очікують від екзотики, а виводячи їх на вищий щабель, де оригінальні і яскраві профайли поєднані зі складністю та глибиною, властивими справжнім шедеврам. Браво, Monsoon Valley! Ваші вина стали феєрверком на завершення цьогорічної Церемонії Wine Travel Awards в Лондоні. І ми разом йдемо далі, до інших горизонтів.
…Можливо, найголовніше, чому вчить нас вино, – це вміння відкривати нові світи та обрії. Адже будь-яка дегустація – це більше, ніж просто смак та аромат. Саме такою миттю стала дегустація Wine Travel Awards – моментом свята, моментом відкриттів, моментом подорожей, що не мають кордонів.
Ювілейне п’яте видання Wine Travel Awards 2025-2026 стартує вже цієї осені. В наступному сезоні на вас чекають чергові зустрічі з переможцями попереднього року – і нові знайомства з новими учасниками цього дружнього ком’юніті, з неймовірними виноробнями різноманітних куточків нашої чарівної планети. Приєднуйтеся!
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
05.06.2025