Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Wine Travel Awards

Дегустація Wine Travel Awards. Келих, що відкриває світ

10.06.2025,

Кожна Церемонія нагородження Wine Travel Awards, що за традицією відбувається в рамках London Wine Fair, – то  яскрава незабутня подія, яка збирає переможців та зацікавлених гостей. Програма зазвичай включає не лише вручення дипломів, нагород та трофі, але й welcome drink та завершальну кругову дегустацію. Щороку команда Wine Travel Awards презентує в Лондоні ретельно відібрану колекцію вин, яка втілює глобальний дух премії.


Четвертий реліз урочистостей від Wine Travel Awards 2024-2025 особливо яскраво проявив географію проєкту: в ньому взяли участь не лише видатні виноробні з європейського континенту – Португалії, Італії, Грузії, –  але й із далекого від Лондону Таїланду. Команда Wine Travel Awards справедливо пишається цією добіркою. Серед представлених вин були зіркові автохтони з колиски виноробства  –  Грузії, надскладні купажі, що поєднували стилі, методи, сорти та регіони. Крім того, ця дегустація стала для нас революційною, адже вперше серед вин від Wine Travel Awards був представлений петнат, що ми щиро вітаємо! Зізнаємося, представити на британському ринку такий яскравий та різнопрофільний пул вин, оздоблений азійською екзотикою, – то було одним з найвідповідальніших моментів в історії премії.  Із задоволенням знайомимо читачів з цими чудовими винами і радимо при нагоді відвідати ці виноробні і особисто спробувати кожний зразок. Повірте – це буде справжнє відкриття!

Quinta da Pedra

Символічно, що відкривала Церемонію нагородження Wine Travel Awards Португалія – батьківщина легендарних мандрівників. Всесвітньовідома і одна з найпотужніших компаній цієї видатної винної країни – Fladgate Still & Sparkling Wines презентувала витончене біле на welcome drink, а після офіціального нагородження переможців цим вином можна було насолодитися на круговій дегустації. Нагадаємо історію: холдінг Fladgate Partnership володіє чотирма головними Домами портвейну (серед яких славнозвісний Taylor’s!), а також веде бізнес у напрямках туризму, зокрема, винного, і дистрибуції. Компанія, що в 2010 році відкрила свій перший готель в Порту, а в період пандемії реалізувала феноменальний проєкт WOW – культурного кварталу в історичному центрі міста, що включає сім музеїв, дванадцять ресторанів та барів, магазини, винну школу та галерею для виставок, – беззаперечно стала каталізатором розвитку туризму всієї Португалії. Що ж до Fladgate Still & Sparkling Wines, то її вишукане портфоліо складають португальські вина високої якості, здатні конкурувати з відомими виноробними регіонами Шампань, Бордо та Бургундія. Саме вино від Quinta da Pedra – свіже, збалансоване, яскраве, – від виноробні, що сама по собі є однією з найдавніших історичних пам’яток регіону Альту-Мінью (датується 17 століттям), було представлено на церемонії нагородження WTA.

Дегустаційні нотатки

GRAÇA DA PEDRA ALVARINHO 2022 BY QUINTA DA PEDRA. Vinho Verde DOC

Свіже та елегантне сухе біле вино з історичного маєтку Quinta da Pedra в самому серці підрегіону Monção e Melgaço. Ферментація в ємностях з нержавіючої сталі за контрольованої температури. Через 6-9 місяців вино фільтрують, а потім розливають у пляшки.

  • Сорт: Alvarinho (100%)
  • Колір: яскраво-жовтий із зеленуватим відтінком
  • Аромат: виразний з нотами свіжих цитрусових, мандаринів та кісточкових фруктів
  • Смак: легке або середнє тіло, з яскравою кислинкою, що пронизує все піднебіння; шовковиста текстура та дуже тривалий мінеральний посмак
  • Алкоголь: 13%

Wine Travel Awards


Ventiventi

Другий учасник святкового тейстингу – виноробня Ventiventi (Італія). Це сучасна італійська виноробня, розташована в Медоллі, регіон Емілія-Романья і новий член дружнього ком’юніті Wine Travel Awards. Заснована у 2020 році родиною Razzaboni, Ventiventi ставить перед собою амбітну мету створити нове вираження вин Емілія-Романьї, не зводячи репутацію місцевих сортів винограду до простого співвідношення ціни та якості, а намагаючись у вині підкреслити їхню природню елегантність. Назва Ventiventi невипадкова: з італійської буквально перекладається як «двадцять двадцять» (20/20), тобто рік народження виноробні. Ventiventi спеціалізується на виробництві ігристих вин, більшість з яких створена за класичним методом (Metodo Classico).

Окремий наголос зробимо на тому, що сім’я Razzaboni приділяє особливу увагу сталому розвитку та екологічності, використовуючи підхід, що ґрунтується на шануванні місцевих сортів винограду, таких як Ламбруско ді Сорбара, Ламбруско Саламіно, Піньйолетто та Анчеллотта. Вирощування міжнародних сортів, таких як Піно Блан та Шардоне, надає балансу проєкту Ventiventi і розширює його можливості створювати вина з індивідуальним характером.

Ventiventi віддана ідеї винного туризму і зробила його наріжним каменем своєї стратегії, розуміючи, що прямий та прозорий обмін історією – це найкращий підхід до зміцнення ідентичності та ринкових позицій. Втім, гостинність для сім’ї Razzaboni – це не лише винний та гастрономічний туризм. Це також можливість для безпосереднього діалогу з ентузіастами, журналістами та представниками галузі. Ventiventi прагне бути більше, ніж просто зупинкою на винному маршруті, вона хоче створювати незабутні враження, перетворюючи кожен візит на історію, яку можна забрати додому.

На круговій дегустації з винами Ventiventi гостей знайомив старший з братів  – Рікардо Раззабоні (Riccardo Razzaboni), який має освіту з економіки і маркетингу, отже відповідає за продажі та маркетинг. Пан Рікардо відібрав  і представив в Лондоні наступні вина.

Дегустаційні нотатки

Wine Travel Awards

 

  1. Blanc de Blanc, PIGNOLETTO DOC, Metodo Classico

Після 26 місяців на осаді (а незабаром і 36), Blanc de Blanc пропонує складні аромати. Низькотемпературна ферментація в резервуарах з нержавіючої сталі. Вино має органічну сертифікацію і високі бали від винних оцінювачів, зокрема  90 балів від Wine Enthusiast і 2 бокала від Gambero Rosso.

  • Сорт: Pignoletto (100%)
  • Колір: солом’яно-жовтий
  • Аромат: ніжний та вишуканий, з фруктовими нотками
  • Смак: вершковий та стійкий, з виразною мінеральністю та мигдалевою ноткою в посмаку; стійкий перляж підкреслює його свіжість
  • Алкоголь: 11.5% 
  1. La Vie, LAMBRUSCO ROSSO DI MODENA DOC, Charmat Method

Органічне ігристе червоне вино з регіону Емілія-Романья. Назва La Vie символізує життя – від циклу росту виноградної лози до радісних моментів, які прийнято відзначати з близькими. «Це вино створено для того, щоб приносити радість та об’єднувати людей».

Серед нагород – 90 балів від Falstaff і  90 балів від Star Wine List.

  • Сорт: Lambrusco of Sorbara (100%)
  • Колір: рубіновий з легкими рожевими відблисками
  • Аромат: нотки червоних фруктів з полуницею та малиною, шипшина та цитрусові відтінки рожевого грейпфрута
  • Смак: соковитий, пікантний з фруктовими нотками, грейпфрутові та квіткові відтінки, обрамлені деякими солоними/мінеральними нюансами, що є корисним наслідком високого відсотка глини в ґрунтах
  • Алкоголь: 10.5%
  1. Rouge de Noirs, LAMBRUSCO SALAMINO DI SANTA CROCE DOC, Metodo Classico

 «Це ігриста бульбашка, що змушує вас посміхатися. А коли бульбашка змушує вас посміхатися, ви вже перемогли», – кажуть про це вино виробники.

Органічна сертифікація, численні нагороди, серед яких  92 бала від Wine Enthusiast.

  • Сорт: Salamino di Santa Croce (100%)
  • Колір: насичений рубіново-червоний
  • Аромат: ніжний та витончений, поєднує квіти та ягідні нотки з легким бальзамічним відтінком, що підсилює мінеральність та прозорість вина
  • Смак: широкий та складний, характеризується чудовою свіжістю та виразною мінеральністю; витончений та стійкий перляж підкреслює свіжість вина
  • Алкоголь: 12%  
  1. Happy Selvaggio Ancestrale, Ancestral Method

«Дике та веселе», – кажуть про цей петнат його творці. Дуже низький вміст сульфітів та відсутність цукру роблять це вино цікавим для смакових рецепторів. Вино зроблене давнім методом Ансестраль, що передбачає закорковування вина ще до завершення бродіння. Happy Selvaggio – це соціальний проєкт, започаткований та реалізований у співпраці з AstronaveLab, асоціацією молоді, яка страждає  від різних видів інвалідності. Хлопці та дівчата зробили свій внесок в його розвиток, намалювавши 12 різних етикеток та взявши участь у зборі врожаю, виніфікації та розливі, щоб створити справжнє та спонтанне ігристе. AstronaveLab отримує частину виручки від продажу кожної пляшки.

Додамо інформаційних родзинок до сторіз напою: органічна сертифікація, міжнародне визнання і нагороди, включно з золотою медаллю Mundus Vini Biofach 2023.

  • Сорт: Lambrusco of Sorbara (100%)
  • Колір: виглядає злегка каламутним, оскільки дріжджі не видаляються під час виноробства, з лососево-рожевими відтінками
  • Аромат: нотки червоних фруктів, грейпфруту, ягід, квітів та дріжджів, а також відтінки хлібобулочних виробів
  • Смак: на початку домінує кислотний та хрусткий компонент, який завершується вираженим смаком, що супроводжується соковитими та фруктовими нотками винограду
  • Алкоголь: 11%

Wine Travel Awards


Shumi Winery

Shumi Winery (Грузія) – знана виноробня Грузії, розташована в мальовничому селі Цинандалі, Кахетія. З моменту заснування у 1997 році Shumi успішно поєднує спадщину тисячолітньої виноробної культури з передовими технологіями та інноваційним баченням. Виноградники розташовані в найважливіших PDO зонах та мікрозонах Грузії, включаючи Мукузані, Напареулі, Кіндзмараулі та Цинандалі. Виноробня виготовляє насичені вина у квеврі, а також сучасні свіжі вина, створені з автохтонних сортів винограду. Shumi Winery бере участь і регулярно перемагає в кількох номінаціях у всіх чотирьох сезонах Wine Travel Awards – і повірте, це зовсім не справа наших рук, хоча не станемо приховувати: вся наша команді справді симпатизує цим виноробам і неодноразово була запрошена на підприємство. Насправді, перемоги заслужені і об’єктивні: абсолютно різні поважні судді обирають цю виноробню переможцем в категоріі, яку оцінюють. Не став виключенням і сезон 2024-2025, де Shumi Winery отримала перемогу одночасно в трьох номінаціях.

Дегустаційні нотатки

Wine Travel Awards

  1. Kakhuri Mtsvane 2023

Виразне сухе біле вино – ідеальне для тих, хто шукає чогось смачного та незвичайного. Ферментація та витримка в квеврі.

  • Сорт: Mtsvane Kakhuri (100%)
  • Колір: солом’яно-жовтий
  • Аромат: нотки айви, яблука, груші та цитрусових
  • Смак: гармонійний, з приємною кислотністю та повним тілом, ноти білих фруктів
  • Алкоголь: %: 13
  1. Kindzmarauli 2023

Натуральне червоне напівсолодке вино без додавання цукру. Виноград зібрано при вмісті цукру понад 22%. Має шовковисто-гладку структуру.

  • Сорт: Saperavi (100%)
  • Колір: темно-рубіновий
  • Аромат: букет натуральних напівсолодких ноток з типовим для Сапераві ароматом стиглих фруктів
  • Смак: червоні фрукти, цукати
  • Алкоголь: 11%
  1. Iberiuli Rkatsiteli Qvevri 2022

Елегантне бурштинове сухе вино виготовлене з грузинського сорту винограду Ркацителі, відібраного в мікрорегіоні Напареулі. Після ферментації вино витримується в традиційних квеврі у контакті зі шкіркою протягом 4-6 місяців, а потім ще шість місяців у діжках з французького дубу.

  • Сорт: Rkatsiteli (100%)
  • Колір: чудовий бурштиновий, прозорий та яскравий, результат мацерації на шкірці
  • Аромат: інтенсивний, складний та елегантний з нотками меду, сухофруктів, груші та айви
  • Смак: округлий і огортуючий, таніни оксамитові та ідеально збалансовані, ледь помітна кислинка, що освіжає смак
  • Алкоголь: 13.5%
  1. Iberiuli Saperavi Qvevri 2021

Червоне сухе вино, створене з добірного винограду сорту Сапераві. Виробляється за традиційною кахетинською технологією у квеврі. Потім витримка вина проходить у діжках з французького дуба.

  • Сорт: Saperavi (100%)
  • Колір: темно-гранатовий
  • Аромат: багатогранний з нотами вишні, сливи, граната, фіалки та пряних трав
  • Смак: інтенсивний, добре збалансований, з бархатистими танінами
  • Алкоголь: 12.5%

Wine Travel Awards


K’AVSHIRI

K’AVSHIRI (Грузія) – це інноваційний винний проєкт винного експерта світового рівня Роберта Джозефа та Владімера Кублашвілі з Winery Khareba. Мета проєкту – поєднати багатовікові грузинські традиції з сучасними виноробними техніками, створюючи унікальні купажі з різних регіонів країни. Виробляють складні асамбляжі червоних і білих вин з автохтонних сортів.

Дегустаційні нотатки

Wine Travel Awards

  1. K’AVSHIRI Red 2022 Assemblage

Стильне вино насиченого червоного кольору, представляє собою надскладний купаж, що включає два грузинських білих сорти винограду, які були спільно ферментовані з Сапераві, та рідкісний виноград Аладастурі, що в’ялився 10 днів перед ферментацією. Крім того, виноград для K’AVSHIRI Red 2022 Assemblage зібраний із різних регіонів Грузії: Кахетія, Імереті, Самегріло, Рача. Назва K’AVSHIRI перекладається як «союз» або «об’єднання», що відображає концепцію вина: поєднання різних сортів винограду, регіонів та винтажів в одному купажі.

  • Сорт: Saperavi, Ojaleshi, Aladasturi, Otskhanuri Sapere, Merlot, Rkatsiteli, Mtsvane
  • Колір: рубіновий
  • Аромат: слива, вишні, лісові ягоди з ледь помітним натяком на дуб та фіалки
  • Смак: стійкий, поєднує насичені темні ягоди з яскраво-червоною вишнею та ніжними спеціями, з невеликою кількістю ванілі; вишукані таніни, тривалий посмак
  • Алкоголь: 13%
  1. K’AVSHIRI White 2023 Assemblage

Унікальне сухе вино, складний купаж. У виробництві використовуються різні методи: квеврі – 11,7% вина ферментується в традиційних глиняних амфорах, що надає вину характерні танінні та текстурні ноти; нержавіюча сталь – забезпечує чистоту і свіжість смаку; французькі дубові бочки –  10% вина витримується у бочках другого використання, що додає тонкі відтінки деревини.

  • Сорт: Mtsvane, Rkatsiteli, Rkatsiteli Kakhuri, Krakhuna, Tsitska, Tsolikouri, Khikhvi, Aligoté, Muscat, Kisi, Mtsvivane
  • Колір: блідо-солом’яний
  • Аромат: складний, ноти персика, квітів, апельсину
  • Смак: свіжий, багатий, тривалий, нотки абрикосу та маракуї; на задньому плані відчувається ванільний дуб, а також ледь помітна танінова нотка, властива квеврі
  • Алкоголь: 12.5%

Monsoon Valley

І нарешті – Monsoon Valley (Таїланд)! Виноробня-сюрприз і, можливо, головна сенсація дегустації. Провідна виноробня Таїланду, розташована поблизу міста Хуа Хін, що поєднує складні речі: традиційне виноробство з тропічним кліматом. Заснована у 2001 році, вона першою в країні почала виробництво якісного вина в тропічному кліматі. Виноробня здобула численні міжнародні нагороди та стала візитівкою тайського виноробства. Виробляють три лінійки вин. Classic Range купажується з міжнародних та місцевих сортів винограду, вирощених на винограднику Monsoon Valley у Хуа Хіні. Ці вина розроблені для ідеального поєднання з тайськими та азійськими стравами. Premium Range – це вина, що отримали нагороди і були вироблені з міжнародних сортів винограду, добре збалансовані та виразні. Вина Flagship Range – то лімітований випуск. Виготовлені з добірного винограду, це унікальні елітні вина, які легко можуть розділити стіл з престижними апеласьонами Старого та Нового Світу.

Дегустаційні нотатки

Wine Travel Awards

  1. Classic Range – Blended White

Легке та освіжаюче біле вино, створене для ідеального поєднання зі стравами тайської та азійської кухні. Вина витримуються виключно в резервуарах з нержавіючої сталі та купажуються щонайменше місяць перед розливом у пляшки.

  • Сорт: Colombard, Chenin Blanc, White Malaga
  • Колір: блідо-лимонний
  • Аромат: солодкі кісточкові фрукти, зелений манго з ноткою зеленого чаю
  • Смак: легкі та освіжаючі фруктові ноти, збалансовані легким солодким смаком з м’яким посмаком
  • Рівень цукру: 8 г/л залишкового цукру
  • Алкоголь: 12%
  1. Classic Range – Blended Rosé

Освіжаюче та ароматне рожеве вино, яке поєднує місцеві та міжнародні сорти винограду.

  • Сорт: Colombard, Chenin Blanc, White Malaga, Shiraz
  • Колір: лососевий
  • Аромат: лісові червоні ягоди, полуниця, гуава
  • Смак: середньо-солодкий; соковиті тропічні фрукти середньої насиченості з міцною кислотністю та збалансованою солодкістю
  • Рівень цукру: 13 г/л залишкового цукру
  • Алкоголь: 12%
  1. Classic Range – Blended Red

Легке, з фруктовими ароматами червоне вино.

  • Сорт: Shiraz, Dornfelder, Pokdum
  • Колір: гранатовий
  • Аромат: соковита слива та свіжа чорна смородина з землистими нотками гострого чорного перцю та димком
  • Смак: середньої насиченості з м’якими танінами та оксамитовою текстурою, з нотами шкіри та ягід
  • Рівень цукру: 5 г/л залишкового цукру
  • Алкоголь: 13%
  1. Premium Range Colombard

Біле сухе вино, виготовлене із сорту винограду Коломбар. Воно відрізняється свіжістю, фруктовістю та яскравою кислотністю. Ідеально підходить для спекотної погоди.

  • Сорт: Colombard
  • Колір: лимонно-золотистий
  • Аромат: стиглий аґрус з нотками зеленого яблука та маракуї
  • Смак: легкий та свіжий, м’який у танінах з живою, освіжаючою кислотністю та оксамитовим сухим посмаком
  • Рівень цукру: 4 г/л залишкового цукру
  • Алкоголь: 12.5%
  1. Premium Range Shiraz Rosé

Це купаж рожевого вина, отриманий за допомогою двох технік виноробства, а саме прямого пресування та мацерації на шкірки.

  • Сорт: Shiraz
  • Колір: середній лососевий
  • Аромат: лісова суниця, червоні ягоди та кондитерські вироби з відтінком спецій
  • Смак: свіжий з фруктовими нотками, м’яка кислотність, округлий та насичений смак, тривалий посмак з танінами
  • Рівень цукру: 5 г/л залишкового цукру
  • Алкоголь: 12% 
  1. Premium Range Shiraz

Червоне сухе вино, виготовлене із сорту винограду Shiraz. Воно відрізняється насиченим смаком та ароматом, що робить його чудовим вибором для любителів повнотілих вин.

  • Сорт: Shiraz
  • Колір: темно-рубіново-червоний, фіолетовий відтінок
  • Аромат: стигла слива та лісові темні ягоди з солодкими тонкими спеціями та підсмаженим дубом
  • Смак: середньої насиченості з хорошою концентрацією фруктів, з тонкими шовковистими танінами та тривалим посмаком, пом’якшеним витримкою в дубових бочках
  • Рівень цукру: 4 г/л залишкового цукру
  • Алкоголь: 13.5%
  1. Flagship Range Muscat

Преміальне десертне вино, виготовлене з винограду сорту Мускат Гамбурзький. Це вино входить до Flagship Range – лімітованої серії вин Monsoon Valley, для якої відбираються найкращі та найконцентрованіші за смаком, кольором і вмістом цукру ягоди. Ці вина вирізняються багатим, елегантним і унікальним профілем.

  • Сорт: Muscat de Hamburg
  • Колір: лососевий з помаранчевим відтінком
  • Аромат: cоковиті аромати лічі та пелюсток троянд
  • Смак: міцна кислотність та розкішна солодкість надають вину чудової концентрованої серцевини; багато лічі та пелюстки троянди залишаються у гармонійному посмаку
  • Рівень цукру: 93,16 г/л залишкового цукру
  • Алкоголь: 15%

Wine Travel Awards

Презентація Monsoon Valley не просто вчергове продемонструвала, що виноробство в складних умовах тропічного клімату в принципі можливе – це доведено давно, а відкрила неймовірно високий рівень тайських вин. Що ці вина можна створювати, уникаючи попсовості, якої зазвичай очікують від екзотики, а виводячи їх на вищий щабель, де оригінальні і яскраві профайли поєднані зі складністю та глибиною, властивими справжнім шедеврам. Браво, Monsoon Valley! Ваші вина стали феєрверком на завершення цьогорічної Церемонії Wine Travel Awards в Лондоні. І ми разом йдемо далі, до інших горизонтів.

…Можливо, найголовніше, чому вчить нас вино, – це вміння відкривати нові світи та обрії. Адже будь-яка дегустація – це більше, ніж просто смак та аромат. Саме такою миттю стала дегустація Wine Travel Awards – моментом свята, моментом відкриттів, моментом подорожей, що не мають кордонів.

Ювілейне п’яте видання Wine Travel Awards 2025-2026 стартує вже цієї осені. В наступному сезоні на вас чекають чергові зустрічі з переможцями попереднього року – і нові знайомства з новими учасниками цього дружнього ком’юніті, з неймовірними виноробнями різноманітних куточків нашої чарівної планети. Приєднуйтеся!



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

X
Украина