Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Winelovers Wine Awards

Winelovers Wine Awards: результати та аналіз конкурсу

04.08.2023, Новини Автор: Ольга Тодорюк

У Будапешті 7-9 червня вдруге відбувся міжнародний винний конкурс Winelovers Wine Awards. Головний редактор Drinks+ Ольга Піневич була запрошена до команди суддів цього конкурсу та поділилася своїми висновками і враженнями. 


Winelovers Wine Awards амбітно претендує на те, щоб стати найвпливовішим винним конкурсом у Центральній та Східній Європі. Адже Угорщина завжди функціонувала як ворота між Сходом і Заходом.

Особливості конкурсу

Цього року суддівське журі та кількість вин з різних країн розширились завдяки командній роботі та комунікації конкурсу. До речі, варто додати, що член команди The Winelovers Wine Awards Agnes Nemeth – головний професійний організатор, стала номінанткою WTA в номінації Author of the Year. І більше, одна із суддів, яку ми також були дуже раді зустріти в Будапешті – Dr. Elizabeth Smith – професор коледжу та менеджер винного клубу, а також переможець публічного голосування в категорії Wine & Food Influencer/The Brightest Journey.

Winelovers Wine Awards

Важливо й те, що українські вина отримали особливу можливість взяти участь на безоплатній основі. Про цю пропозицію оргкомітету відразу ж повідомили на наших медіа-ресурсах. Українські винороби мають відмінний результат – 25 вин нагороджені медалями .

Винні судді, ретельно відібрані керівниками конкурсу, представляли різні країни. Були присутні не лише угорські фахівці, а й представники Польщі, Хорватії, Нідерландів, Великобританії, Румунії, Австрії, Словаччини, США та Бельгії. Кожну винну комісію очолював титулований представник винного світу, такий як Wine Akademiker, Masters of Wine еtс. Цього року було приємно бачити таких відомих виноробів, як  Dr. Caroline Gilby MW, Dr. Jamie Goode, Essi Avellan MW, Kristian Kielmayer DipWSET і Weinakademiker, з якими мені пощастило дегустувати, обговорювати та оцінювати вина в нашій команді як член журі конкурсу протягом трьох днів. До речі, перші два дні для нашої команди були присвячені виключно тихим білим винам, останній – червоним.

Winelovers Wine Awards

Понад 50 відомих міжнародних експертів оцінили 840 вин з 256 виноробень, 11 країн, 38 виноробних регіонів, що були представлені на Winelovers Wine Awards цього року.

Winelovers Wine Awards

Згідно зі статистикою за кількістю нагород (не враховуючи угорські вина) на першому місці була Румунія (32,6%), на другому – Україна з 20% від загальної кількості, далі йде Словаччина з часткою 13,8%.

Winelovers Wine Awards

István TÁBOR, директор конкурсу, у своєму зверненні до членів журі 2023 року сказав: «Winelovers Wine Awards представляє останнє покоління міжнародних винних конкурсів, цілі та діяльність яких виходять за рамки традиційних заходів. Конкурс було створено, щоб дати винам справжній прорив, поєднавши маркетингову цінність медалей у комерційні результати, щоб побудувати міст зі Сходу на Захід, безпрограшну ситуацію для виноробів».

László BÁLINT, президент конкурсу, прокоментував Drinks+: «Винний конкурс Winelovers Wine Awards 2023 досяг значного прогресу порівняно з попереднім роком: зросла кількість як вітчизняних, так і іноземних заявок. Кількість міжнародних заявок перевищила 50%, що свідчить про те, що репутація конкурсу охопила більше виноробень, а професійний рівень є безсумнівним і взірцевим завдяки відбору членів журі. Будь-яка виноробня, яка досягає видатних результатів у цьому конкурсі, може бути впевнена, що її вино конкурентоспроможне на міжнародному ринку».

Winelovers Wine Awards

Ми абсолютно згодні і пишаємося українськими виноробами, які безперечно заслуговують на такі результати, які вони отримали.

Результати

Загалом було вручено 762 медалі, а 4 вина отримали відзнаку Grand Gold. Крім того, судді роздали 101 золоту, 281 срібну та 307 бронзових медалей. Наші українські винороби мають відмінний результат – 25 вин нагороджені медалями. Участь у конкурсі взяли українські винороби: Biologist Craft Winery з Київської області, Bereczky “Borászat” Winery з Берегова, Frumushika-Nova Family Winery з Одеської області, Wine Cellar родини Сасс (Кідьош, Закарпаття), Orosz Winery (Дерецен, Закарпаття), Bolgrad Winery (Одеська обл., Бессарабія).

Winelovers Wine Awards

Найвищу оцінку в 91 бал отримав винний льох родини Сасс за біле вино Hárslevelű 2021, витримане в дубі. Золоті медалі також отримали виноробство Biologist Craft Winery за Aligote 2022,  Bolgrad Winery за Bolgrad Reserve Collection Chardonnay 2021 та 1821 Select Collection Bolgrad Pinot Grigio 2021.

Вітання від усієї нашої команди!

З усіма результатами можна ознайомитися тут.

Не тільки сліпі дегустації

Протягом трьох днів конкурсу на журі чекали не лише сліпі дегустації. Крім того, організатори постаралися представити нам широку програму захоплюючих майстер-класів. Essi Avellan MW на своєму майстер-класі з ігристих вин показала нам різницю між різними смаками ігристих вин пляшки 0,75 VS Magnum. І смак справді інший, оскільки друге магнумове бродіння починається в середньому на два дні пізніше, ніж те саме вино в пляшках 0,75 л, і триває майже на тиждень довше. Цитата з презентації: «Вина, вироблені в магнумах, також відрізняються по суті завдяки додатковим процесам, пов’язаним із тривалішою ферментацією».

Winelovers Wine Awards

Вона також поділилася з нами досвідом The Champagne and Sparkling Wine World Championships 2022. За словами Essi Avellan MW, 51 пара порівнянних пляшок 0,75 л і магнум була подана з тим самим вином того ж урожаю або невинтажного (незалежно від основи), включаючи всі методи виробництва. Результат – 86% вин отримали такі ж або кращі результати по медалях у форматі магнум.

Блискучий майстер-клас, проведений Себастьяном Хіральдо Маковеєм (Sebastian Giraldo Makovej), амбасадором бренду Sauska Wines: «Фурмінт як ігристе: у гонитві за стилем Сауска», де ми могли побачити потенціал і різні смаки та стилі сорту винограду Фурмінт.

Winelovers Wine Awards

На майстер-класі Гергелі Ріпка (Gergely Ripka) редактора TokajGuide, представив Young Aszú з Токая.

Програма другого дня була присвячена Winelovers X tasting & networking event. Невимушена та професійна дегустація вин від невеликої кількості обраних виноробень (було представлено список із 15 виноробств), деякі з яких потрапили на конкурс вин.

Наша команда Drinks+ вітає всіх переможців і дуже рада, що члени нашої команди стають учасниками таких престижних винних конкурсів.

X
Украина