Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Wines of Ukraine Stand

Wines of Ukraine Stand & Stand with Ukraine

16.03.2024, Вино

Друге пришестя українських вин на найбільшій винній події світу ProWein 2024.


10-12 березня у Дюссельдорфі відбулась найбільша в світі міжнародна виставка вин та алкогольних напоїв ProWein. Серед численних колективних та ексклюзивних стендів виноробів та дистилерів з різних країн світу, для нас найважливішим став стенд Wines of Ukraine – з провідними винами та спиртними напоями нашої країни.

Wines of Ukraine

Зауважимо, 2024 став проривним роком для українського виноробства на міжнародному полі. Адже це далеко не перший перформанс українських вин, в тому числі і на ProWein, де вітчизняні винороби робили перші кроки експортним вектором ще років десять потому разом з Комунікаційною медіагрупою Drinks+. Але то були розрізнені та поодинокі виступи. І ось нарешті справжня перемога: попри війну та економічні складнощі, Україна виступила потужним та широким фронтом.

Минулого року, можна сказати, відбулася спроба пера: Wines of Ukraine, бренд, створений за ініціативи Асоціації крафтових виноробів України, представив на ProWein-23 об’єднаний стенд українських вин, завоювавши увагу та підтримку професіоналів – експертів, трейдерів та журналістів. Аж ось стенд с українськими винами на ProWein-2024  виявився значно більшим, а географія відвідувачів ще ширшою. Цього року презентація була справді масштабною і презентабельною, що викликає гордість: 100 квадратних метрів, 17 учасників та 1500 пляшок українських вин і алкогольних напоїв на презентації.

Wines of Ukraine

Що саме змінилося в цьому році, крім кількості метрів та учасників? Перш за все – сама базова концепція презентації. Як заявили організатори, – Wines of Ukraine та Асоціація крафтових виноробів України, – завдання полягало в тому, щоб відійти від презентації країни, що потерпає від агресії, – і зосередити увагу на країні, яка виробляє справді прекрасні вина. Вина, гідні як високих оцінок конкурсів, так і місця в асортименті провідних дистриб’юторських компаній та в картах популярних ресторанів світу. І маємо визнати, що з цим завданням українці справилися на «відмінно».

Wines of Ukraine

На цю ідею працювало і стильне, привабливе оформлення стенду, грамотна маркетингова кампанія, піар матеріали. Крім корпоративних брошур з профілями виноробів, на стенді було представлено так званий «воєнний» номер Drinks+, що містить картину українського винного бізнесу за два роки війни, та нову книгу авторства Сергія Клімова «Нерозказана історія українського виноробства».

Але головним героєм презентації на ProWein, звичайно, стали самі експоненти винного стенду. Серед них були провідні винороби країни, вина яких одержують вже не перший рік схвальні відгуки зірок світової винної критики та вищі нагороди на авторитетних конкурсах, а також молоді компанії, які, щоправда, вже також відмічені медалями конкурсів.

Wines of Ukraine

Влучно зіграв і той факт, що на цей раз Україна представляла цікавий спектр зразків: як вина з локальних сортів винограду, так і національні напої: меди, настоянки, бальзами, наливки. Цього року на стенді Wines of Ukraine на ProWein були представлені: Beykush Winery та Koblevo (Миколаївщина); Big Wines, Biologist, Cikera та Honey Badger (Київщина); SHABO Family Winery, Villa Tinta, My Wine by Eduard Gorodetsky, Kolonist Winery, Bolgrad, Grande Vallee, 46 Parallel Wine Group та Odesos (Одещина); Stoic Winery (Одещина/Херсонщина); Chateau Chizay та Shosh Winery (Закарпаття). Медоварів України представляла компанія «Медовий Спас» (Київська обл.). Нагадаємо, що «Медовий Спас» відроджує автентичну традицію, поєднуючи старовинні рецепти медовухи та сучасні технології виробництва. Один із флагманських продуктів компанії є сікера, історично відома як «медове вино» – унікальний напій, що викликав підвищену зацікавленість гостей стенду.

Wines of Ukraine

Звичайно, всі фактори в єдиному зусиллі під егідою Wines of Ukraine спрацювали на успіх. І хоча солідарність з нашою країною та її підтримка з боку усього демократичного світу так само виявлялися потужно та сильно, а гості та учасники ProWein так само, як і в минулі роки війни, демонстрували солідарність, цього разу учасники стенду Wines of Ukraine виявили повну самодостатність. І відвідувачі проявляли не лише власну політичну волю, а й ділову зацікавленість продуктом України.

Сьогодні українські виробники ще опрацьовують дані та підсумовують результати. Але Drinks+ зібрав  від них перші враження.

Світлана Цибак, співзасновник Wines of Ukraine, голова Асоціації крафтових виноробів України та СЕО Beykush Winery: «Треба зазначити, що виноробством України цікавиться все більше і більше шанувальників вина та професіоналів ринку. До нас підходили оператори зі Швеції, Нідерландів, Канади, Німеччини. Вони питають про теруари, виробників, їм цікаві автохтонні сорти. Як виявилося, німцям і канадцям більш смакують білі вина. Скандинавські країни виявляють інтерес практично до всіх різновидів українських вин та напоїв».

Wines of Ukraine

Наталія Бурлаченко, СЕО Big Wines і амбасадор Vinos de La Luz: «Наші вина зацікавили багатьох місцевих підприємців, німці активно питали про співпрацю – можливість продажу наших вин у німецьких магазинах. У мене склалося враження, що наразі їх цікавлять українські вина, щоб задовольняти попит з боку наших співвітчизників, які зараз мешкають в Німеччині. І в нас є вже кілька напрацювань саме по цій країні. Серед останніх спостережень: зацікавленість є у всіх наших винах, хоча в пріоритеті рожеві та білі, але і червоні теж користуються попитом. Демонстрували зацікавлення і представники Великобританії та Словаччини. Як не дивно, їм було цікаве все. Перш за все, тому, що, на жаль, вони майже нічого не знають про українське виноробство. А оскільки в нас представлені вина з автохтонних сортів, – то це їм здавалося вдвічі цікавішим». (Примітка редакції: Наталія Бурлаченко є номінантом міжнародної премії Wine Travel Awards, проголосувати за яскравого інфлюєнсера і справжнього професіонала можна тут до 31 березня включно).

Wines of Ukraine

До речі, значна частина учасників українського стенду на ProWein є номінантами або переможцями минулих років Wine Travel Awards – членами спільноти, яка відкрита для всіх, хто закоханий у світ вина та винних шляхів.

Едуард Городецький, засновник ТМ my Wine та My wine bar (виноробня входить до першого українського еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку Української Бессарабії», проєкту, що став переможцем Wine Travel Awards 2022-2023 і за який можна проголосувати в цьому році), розповів, що до стенду українських вин і, зокрема, вин my Wine, підходило багато відвідувачів «Провайну».

«Україною цікавляться. Особливо ж місцевими сортами винограду. Здебільшого у мене питали ігристе та Chardonnay», – поділився спостереженнями з Drinks+ пан Городецький.

Wines of Ukraine

Співвласник Villa Tinta, Костянтин Тінтулов, в своїх враженнях про виставку розповів, що серед відвідувачів стенду переважали американці, бельгійці, а також французькі wine brokers. І вчергове озвучив спостереження щодо локальних вин: «Більшість цікавляться автохтонами. Відвідувачі дегустують, розуміють напрямок вина, запитують про теруар, щоб скласти уявлення і визначитися, чого саме хочуть. Як на мене, були варті уваги і вина з міжнародних сортів. Серед них назву Rose Pinot Noir: ніжне і витончене, з тонкими ароматами червоних ягід та легким квітковим шлейфом. А також біле Pinot Grigio: яскраве і свіже, елегантне. Виноград, зібраний на кращих виноградниках Придунайської Бесарабії, подарував цьому вину багатий букет з ніжною квітковою нотою… В цілому ж, ми в чергове впевнилися, що про Україну поки знають небагато, але тішить, що прагнуть довідатися більше».

Wines of Ukraine

Анна Горкун, власниця бренду – номинанта Wine Travel Awards – 46 Parallel Wine Group (голосувати тут!), в розмові з представниками D+ висловила сподівання, що цьогорічна успішна презентація Wines of Ukraine в Дюссельдорфі дасть «квиток у світ» нашим винам, щоб вайнловери у Великій Британії, Бельгії, Німеччині, Фінляндії, Ізраїлі чи Нідерландах могли отримувати українське вино у найближчому винному магазині, а не через складні приватні доставки, схожі на перипетії «Місія нездійсненна».

Wines of Ukraine

І на останок дозволимо собі невеличке власне спостереження: наші оглядачі із приємністю відмітили таку деталь, яка насправді означає величезне позитивне зрушення в колі українських виноробів – компанія SHABO (примітка редакції: проголосувати за номінанта можна тут до 31 березня включно), яка мала окремий стенд, долучилася і до загального, заради демонстрації нашої єдності.

Ще одним виявом певних зрушень у справі просування українського вина став візит до стенду Wines of Ukraine пана Посла України у Німеччині Олексія Макеєва, пані Генерального Консула України в Дюсельдорфі Ірини Шум, які знайомилися з українськими виноробами в компанії з директором виставки ProWein паном Петером Шмітцом (Peter Schmitz) та пані Генеральним Консулом США у Дюссельдорфі Pauline Kao (Поліна Као). Усі учасники поважної делегації дійшли згоди, що винна дипломатія – чудовий спосіб поширення української культури в цілому.

Wines of Ukraine

Вікторія Агромакова, засновниця та CEO виставки Wine&Spirits Ukraine так оцінила результативність цьогорічного ProWein для українських виноробів:

«Стенд Wines of Ukraine знову був у центрі уваги, і якщо минулого року багато хто з наших відвідувачів приходили просто підтримати Україну, а більшість гостей ProWein навіть не знали, що Украіна – виноробна країна, то цього разу всі вже фокусувалися саме на наших винах. І, як завжди, всіх цікавило щось особливе, те, що вони не зможуть знайти в інших країнах – наші локальні сорти, дегустацію яких я здебільшого й проводила на стійці WOU.

Wines of Ukraine

Тож імпортери, експерти та винороби з інших країн (котрі мали час походити по виставці та познайомитись з винами інших країн, на відміну від наших ;)) відзначили:
  • Тельті Курук від Beykush winery: італійці порівнювали його з Мальвазією, португальці – зі своїм автохтоном з місцевих високогірних виноградників, а деякі гості – з Совіньон Бланом. Дуже ароматне, багато квітів та білих фруктів.
  • Тельті Курук в амфорі від SHABO. Помаранчеві вина для багатьох європейців дуже спрецифічний продукт, але, порівнюючи це вино з насиченими грузинськими винами в квеврі, вони оцінили його безперечну елегантність.
  • Сухолиманський від Wine Kolonist та Винхол Оксамитне Winehall Oksamytne – свіжий, травʼяністий, дуже гастрономічний.
  • Одеський чорний. Наш флагман, котрий з кожним роком представляють все більше виноробень. Домінуючий нині тренд відходити від дубу та демонструвати свіжість, фруктовість, характеристики сорту й ознаки теруару вивів в лідери невитриманий Odesa Black 2020 від Villa Tinta. Це вино вражало різноманіттям спецій в ароматі. Також відвідувачі оцінили неймовірний колір Odesa Black 2023 від BIG WINES, насичений та з великим потенціалом – від My Wine by Eduard Gorodetsky, елегантний – від Колоніста, та дуже гастрономічний – від Biologist Wine Company.
Та мої особисті фаворити:
  • Blaufränkisch Sekt Selection Traditional Methode від Chateau Chizay – Шато Чизай, 2 роки відтримки на осаді, дуже лімітед едішн, лише 2000 пляшок, та дуже круте!
  • Brut Nature від 46 Parallel Wine вже з 56 місяцями витримки на осаді, який за останній рік перетворився на дуже потужне ігристе!.
  • Смородинова наливка від Honey Badger це дуже смачно, а в парі з класичним ігристим то любов!
З кожним роком якість українських вин зростає, з кожним роком про них дізнаються все більше експертів та поцінювачів з усього світу. Просувати українськи вина – це велика честь для мене, дуже радію бути частиною команди Wines of Ukraine та пишаюсь нашими виноробами, ви неймовірно круті!»

Звичайно, поки що передчасно робити висновки – наскільки дієво ProWein зрушив локомотив експортних продажів для наших вин, але з точки зору історії українського виноробства – це був, безумовно, визначний, парадний виступ. І яскраве свідчення позитивного розвитку українського винного літопису. Попри все.

ProWein закінчився і до наступної події залишились якісь місяці. Адже час плине швидко. Ми певні, що на виставку у Дюссельдорфі 2025 року наші винороби поїдуть, маючи за плечима Перемогу над агресором, а у своїх портфелях ще більше класних українських вин, які створює українська земля, талановиті енологи та працьовиті руки наших людей.

Фото: Дарʼя Ревенко для Wines of Ukraine

X
Украина