Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

операторів ринку

Змінювати чи не змінювати?

07.07.2020, Аналітика Автор: Ольга Піневич-Тодорюк

Коментарі операторів ринку щодо «Правил виробництва коньяків України».


На початку червня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України ініціювало обговорення проекту наказу «Про внесення змін до Правил виробництва коньяків України».

Документом пропонувалося внести деякі зміни, які стосуються, зокрема, і частки вітчизняних коньячних спиртів при виготовленні ординарного коньяку України. D+ зібрав думки операторів вітчизняного ринку коньяків щодо неоднозначного проекту.

Володимир Татаринов, Генеральний директор Galicia Distillery:

«Наше підприємство не виробляє коньяки, бренді або іншу продукцію з імпортованої сировини. Ми використовуємо коньячні спирти виключно власного виробництва, й, навпаки, зараз наполегливо шукаємо потенційних покупців спирту за кордоном, в першу чергу, тому що ринку спиртів в Україні просто не існує. З цієї причини адекватно оцінити вплив ініціатив Мінекономіки не можемо, але, здається, коли країна входить в турбулентність світової кризи, помноженої на наслідки карантину, заохочувати суб’єкти господарювання до нарощування імпорту навряд чи є адекватним рішенням. Та й саме міністерство в «Аналізі регуляторного впливу»  за підписом міністра Ігоря Петрашка визнає проект наказу шкідливим для економіки. Суть дискусії не зрозуміла».


Едуард Городецький, Голова правління ПрАТ «Одеський коньячний завод»:

«Коли на етикетках пишуть «Коньяк України», але при цьому українських коньячних спиртів може і не бути – це абсурд і зрада державних інтересів. Ми б’ємося за те, щоб норма про використання власних спиртів була. Однак зараз фактично має місце юридична колізія, коли на рівні законів про вино присутність коньячних спиртів не є обов’язковою, а в «Правилах виробництва коньяків України» вони присутні. І, наскільки мені відомо, міністерство, виходячи з цією ініціативою, поспішає привести цей документ у відповідність до чинного законодавства. Є навіть практика, коли деякі підприємства через суд намагалися скасувати ці Правила як раз тому, що вони не відповідали вимогам законів про вино і обіг спирту. Але якщо говорити про нашу думку, ми наполягаємо на тому, що ця ініціатива неправильна, вона суперечить низці етичних моментів. Виноробство і виноградарство в Україні перебуває в занепаді – винороби опинились із залишками свого вина, це різко знизило попит і ціни на виноматеріали. Ми спостерігаємо повальну хвилю знищення виноградників. Виноградарі розуміють, що не отримають адекватну ціну і попит, а це має згубний ефект по відношенню до галузі. Отже, в цій ситуації наявність власних спиртів була б гарним методом допомоги галузі, ми б відразу вирішили проблему надлишкових запасів вина. Я мовчу про те, що в разі роботи на імпортних спиртах всі гроші віддаються за кордон, жодним чином не допомагаючи вітчизняним виноробам».

У своєму коментарі Едуард Городецький відмітив деякі позитивні моменти в запропонованому на розгляд проекті змін – це дозвіл продавати на експорт купажі коньяків України на інші підприємства для їх подальшого розливу: «Так роблять наші сусіди, наприклад, Молдова».


Не згодні з поправками й в Українській корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром». Генеральний директор Володимир Кучеренко коментує: «Дотримання чинних Правил забезпечує збереження автентичного українського продукту «Коньяк України» та відповідає європейському законодавству, тоді як запропоновані зміни призведуть до повного знищення галузі. Використання коньячних спиртів, матеріалів і речовин неукраїнського походження при виробництві коньяків України без будь-яких обмежень призведе до знищення вітчизняного виноградарства».


Найближчими днями доля проекту змін має вирішитися. Однак більш адекватною мірою, на нашу думку, було б внесення змін саме в закони України, які регулюють таку діяльність, беручи до уваги «Правила виробництва коньяків України». Це рішення більш комплексне та потребує досить багато зусиль, однак відповідатиме національним інтересам та захистить як вітчизняних виробників, так і споживачів.

Фото: canitgobad.net

X
Украина