Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Австралія

Зниження експорту призвело до надлишку вина в Австралії

17.08.2023, Вино

Останні два роки експорт впав на 33%. Виробники вина в Австралії жартують, що надлишок дозволить заповнити вином 859 олімпійських басейнів.


Довгий час найбільшим ринком для Австралії був Китай, на який припадало 40% експорту. Але після того, як Пекін запровадив на австралійське вино тариф до 218% внаслідок дипломатичного скандалу з приводу походження пандемії Covid-19, експорт було призупинено.

Потім загальна вартість експорту впала ще на 10% (за 12 місяців до 30 червня 2023 року), оскільки інфляційний тиск спричинив зниження попиту ще на двох найбільших ринках Австралії – США та Великобританії. Усього за 12-місячний період загальна вартість відвантаженого вина впала до 1,87 млрд. австралійських доларів, внаслідок чого австралійські винороби зіткнулися з проблемами надвиробництва.

Австралії

Новий звіт регіонального кредитора Rabobank передбачає, що наразі в Австралії зберігається понад 2 млрд. літрів вина, що еквівалентно 2,8 млрд. пляшок. Надлишок пропозиції спричинив зниження цін, що стало серйозною проблемою для австралійських виноробів в епоху інфляції та високих цін на енергоносії.

Аналітик Rabobank Піа Пігготт (Pia Piggott) прогнозує, що Австралії знадобляться роки, «щоб впоратися з нинішнім надлишком вина». «Незважаючи на те, що деякі бренди збільшили оптові поставки і змогли значно знизити запаси, для того щоб збалансувати ринок – це має продовжуватися протягом певного часу», – говорить Пігготт.

Австралії

Експерти наголошують, що нижчі ціни стануть чудовою новиною для вайнловерів, але це не обіцяє нічого хорошого для майбутнього австралійської виноробної промисловості.

На початку серпня поточного року Міністерство торгівлі Китаю оголосило про зниження антидемпінгових тарифів на 80,5% та зниження компенсаційного мита на австралійський ячмінь. Це викликало оптимізм серед австралійських експортерів щодо кінця дипломатичного скандалу, що в свою чергу, може привести до скасування мита на вино, м’ясо та морепродукти.

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе (Anthony Albanese) пообіцяв підтримати експортерів вина на зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном (Xi Jinping), яка відбудеться наступного місяця.

Австралії

Однак, на думку Піа Пігготт, навіть «найкращий сценарій», що включає скасування тарифів та швидке відновлення споживання австралійського вина Китаєм, «не стане панацеєю» від поточних проблем із надлишком. «У нашому базовому сценарії галузі, ймовірно, потрібно чотири роки, щоб скоротити надлишок пропозиції, але навіть в оптимістичному сценарії, коли мито буде знято і споживання в Китаї швидко відновиться, галузі все одно знадобиться два роки, щоб позбутися надлишків вина», – попереджає аналітик.

Варто зазначити, що днями австралійські виробники вина повідомили про найнижчий урожай з 2000 року, що може сприяти зменшенню надмірної пропозиції. Постійні дощі, низькі температури та повені призвели до зниження врожаю 2023 року на 26% за останні 10 років.

Джерело: decanter.com
Фото: grape-to-glass.com, gourmettraveller.com.au

X
Украина