Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Від my Wine – to You

Маленьким проєктом довжиною у життя називає Едуард Городецький створення свого авторського вина. На наш погляд, надто скромна сентенція. Адже і проєкт за пару-трійку років став знаним і шириться (чи навіть – несеться). І сам Едуард Городецький за життя зробив немало, адже відомий далеко за межами України як людина, причетна, м’яко кажучи, до ренесансу славетної одеської марки коньяка «Шустов». В будь-якому разі, ТМ my Winе, створена Едуардом Городецьким, – то не лише про вино, але про життя, сім’ю, про унікальний концепт. D+ розпитав автора молодого українського бренду, що саме відрізняє його від інших.


По винному шляху

Мій концепт доволі простий – це реалізація мрії, якою я захворів підчас мандрівок винними дорогами світу та відвідування багатьох локальних, камерних – але таких душевних виноробень. Амб’янс, як-то кажуть французи, що панує в цьому світі невеличких, здебільшого сімейних шато, так мене зачарував, що я остаточно вирішив зробити цей подарунок і для себе, і для багатьох вайнловерів. Адже тоді в Україні нічого подібного ще не було. (У листопаді 2021 року виноробпридбав землю, де мріяв побудувати виноробню, але війна тоді завадила планам. – прим. ред.)

Едуард Городецький

Коли я почав створювати вино, то, попри більш ніж 20-річний досвід у виробництві вина та коньяку, був не дуже досвідченим у багатьох деталях саме первинного виноробства. Тож вирішив рухатися від простих речей до більш складних. Спочатку були молоді вина, потім ми додали два брюти (до речі, один з них – рожевий – вже втретє поспіль виборов право представляти Україну у всесвітньому музеї вина La Cité du Vin в Бордо). А нещодавно ми перейшли до вищої ліги – і нарешті випустили витримані вина лінійки «Резерв», одне з яких – «Шардоне» – одразу здобуло 90 балів на конкурсі Decanter у Лондоні. Ще ми, так би мовити, граємося – експериментуємо з такими демократичними категоріями, як петнат, мажарі* тощо.

Едуард Городецький

Вже можна сміливо сказати, що у нас виходять дуже вдалі рожеві вина, білі, ігристі, а також петнат. Що стосується червоних, то вони, судячи з оцінки експертів, виходять доволі смачними, питкими, але їм ще є куди зростати.

Та цей проєкт – моя мрія – отже вимагає перфекціонізму. Тому, зізнаюся, ми над ними хочемо ще попрацювати, щоб вивести на вищий рівень. Я навіть здогадуюсь, чому вийшла така «категорійна нерівність»: особисто я п’ю набагато більше білих, рожевих та ігристих вин, ніж червоних. Тож виходить що те, що більше п’ю, те краще і роблю! Ну, а на момент виходу журналу, сподіваюсь (схрестимо пальці!) вже вийде в світ серія коньяків високої гами під моїм новим брендом EGO.

Едуард Городецький

Є контакт!

Я вважаю, що мій споживач – це людина, яка не просто любить якісне вино, але звертає увагу на те, хто саме його виробляє. Можна провести паралель з базаром, де в кожного з нас є своя улюблена жіночка, в якої ми купуємо бринзу, сир чи м’ясо… my Wine – це авторське вино, яке не тільки носить моє ім’я, а ще й відображає мій власний погляд на те, яким це вино має бути.

Кожного року на найважливіші винні події, там де є прямий контакт зі споживачами, я намагаюся привозити щось нове, смачне та цікаве. Намагаюся постійно підтримувати інтерес людей до своїх вин – розігрую рідкісні пляшки, сам розважаю гостей на стендах чи в барі – тобто створюю атмосферу спілкування, таке собі реаліті-шоу «Знайомство з виноробом через його вина». Цьому дуже допомагає наш my Winebar в Одесі, де я нерідко особисто наливаю вино гостям.

Едуард Городецький

Бар з душею

Наш бар народився, як спроба вийти з глухого кута (зізнаюся, може й просто не з’їхати з глузду) та перенаправити туди енергію, яку я до цього витрачав на будівництво своєї виноробні, але через війну був змушений його пригальмувати. Це також, – як все, за що беруся, – дуже особистий проєкт, в якому багато любові, радості, іноді суму. Але найголовніше, що він живе, попри війну, і в такі важкі часи приносить радість шанувальникам класного вина та гарної музики.

Вважаю, нам вдалося закохати гостей у наших бар: адже тут вони потрапляють у розслаблену атмосферу, майже як вдома, але з суттєвим бонусом – безкінечним частуванням гарним вином. Він і навіть називається my Winebar – тобто ми наголошуємо, що Гість (підкреслюю, що це слово свідомо вживаю з великої літери) перебуває в своєму барі, що це і його територія. І кожен, сподіваюся, відчуває, як ми ділимося власною енергією.

Едуард Городецький

Ми керуємо баром разом із другом, який спочатку просто любив гарно проводити там час, а потім долучився і разом у нас стало виходити краще. Також у нас працює неймовірний сомельє Діто, який до нестями закоханий у світ вина і вміє дуже цікаво про нього розповідати.

У нас, напевно, найкращий асортимент українських вин в Одесі, більшість з яких не знайти на полицях супермаркетів. Звісно, є певні хіти продажів, але точно, що в нашому барі не буває вин, за які було б соромно. Словом, тут все так, як я люблю. Адже my Wine – і винні лінійки, і бар, це не звичайний бренд, створений для себе та інших, а справжнє втілення давньої мрії та властивої для мене пристрасті до вина і життя.

Завітайте – поділюся!

_________________________

Досьє D+

*Мажарі – виноградний напій з молодого виноматеріала, відомий під різними назвами: мадчари, маджари, маджарка – в Грузии, мачар – у Вірменії, тулбурел – в Молдові, «гроздениця» або «резняк» чи «благо вино» – в Болгарії, бурчак – так називають в Західній Україні та Словакії, гейригер – в південній Австрії.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

 

Маленьким проєктом довжиною у життя називає Едуард Городецький створення свого авторського вина. На наш погляд, надто скромна сентенція. Адже і проєкт за пару-трійку років став знаним і шириться (чи навіть – несеться). І сам Едуард Городецький за життя зробив немало, адже відомий далеко за межами України як людина, причетна, м’яко кажучи, до ренесансу славетної одеської […]

Leleka Wines – вина, що мають крила

Лелека – живий символ України, символ добробуту, удачі та нового життя. Leleka Wines – винний бренд зі справжньою українською душею. Адже головною ідеєю було створення на 100% вітчизняного продукту, починаючи від назви та сировини, і закінчуючи пляшкою та етикеткою. Бренд Leleka Wines мав довести всьому світові і, насамперед, українцям, що наші вина варті уваги і не поступаються якістю напоям з відомих виноробних країн. Якою мірою сьогодні реалізовано цей амбітний задум, розповідає бренд-амбасадор компанії, сомельє з понад 25-річним стажем Богдан Панчук.


Якість за справедливу ціну

Головна мета Leleka Wines – зробити круте, якісне українське вино, до того ж таке, щоб споживач міг собі дозволити його купити. Адже часто виходило так, що на полицях магазинів стояло вітчизняне вино або низької якості, або по ціні, яка не дуже відрізнялася від імпортного. Це призвело до того, що обираючи між дорогими закордонними і українськими винами, покупці розмірковували: «Навіщо мені купувати хоч і якісну Україну за такі великі гроші, коли я можу собі дозволити купити, будь-що – Іспанію, Італію, Австралію, Нову Зеландію – за такі самі кошти?..»

Є ще один нюанс, на який ми за ці роки звернули увагу. Коли поціновувач вина приходить в супермаркет і на полиці бачить знайому етикетку французького, італійського чи чилійського виробника, він просто купує цю пляшку. Він не задумується, яка дата розлива, який рік вінтажу, але при цьому впевнений, що це вино має смакові властивості, які він очікує, пам’ятає і любить. Проте з українськими винами часто буває так: одна дата розливу – ок, друга – вже не відомо що, а візьмемо інший вінтаж, то буде взагалі абсолютно інше вино. Тобто склався український каламбур – постійна нестабільність.

Натомість ми хотіли, щоб людина, яка купує вино із зображенням лелеки, не досліджувала, який вінтаж і яка дата розливу. Щоб була впевнена – лелека принесе радість! А вино, незалежно від року врожаю, буде виключно якісне. І при цьому, щоб витрачав вайнловер на цю пляшку не всі гроші світу. Саме на такий результат ми були спрямовані від самого старту виробництва, запроваджуючи певні технологічні особливості і найголовніше – залучивши руки і талант справжнього майстра-винороба.

Отже, для Leleka Wines все склалося в єдиний алгоритм якості. Виноград родом із уславлених виноградарських країв – з Південної Бессарабії: с. Долинка Саратського району, Одеської області. Створено вино на базі одного з найкраще обладнаних лідерів країни – підприємства ПрАТ «Одесавінпром» у селі Розівка. І під патронатом авторитетного виноградаря та винороба Зураба Кучухідзе.

Leleka Wines

Без варіантів!

Будь-яка компанія, коли запускає продукт, має оптимістичний і песимістичний сценарії. І відверто скажемо, що в більшості випадків справа йде по песимістичному шляху. Але так сталося, що вино Leleka Wines весь час випереджало найоптимістичніші сподівання. В 2019 році ми переробили стільки винограду, щоб випустити в 2020 році 200 тисяч пляшок вина. Коли запускалися, дуже сильно переживали, що об’єми продажів виявляться набагато меншими, і компанія втратить значні кошти. Та вже в 2021 році ми переробляли нову потужну партію винограду для наступного виробництва.

Перша лінійка почалася з шести позицій. Команда Leleka Wines запустила ключовий асортимент для того, щоб максимально відповідати на запити споживача. Проаналізувавши ринок, побачили, що найбільші продажі пішли по червоним винам: «Каберне Совіньйон» і «Мерло». Ця класична пара є фаворитами не лише в Україні, але й лідерами рейтингів світового споживання червоних вин. Серед білих ми також зробили ставку на світового лідера – «Шардоне». Щодо другої позиції подискутували, адже висувалися сильні кандидати – «Рислінг», «Совіньйон», «Аліготе»… Врешті-решт зупинилися на «Піно Грі», тому що тут ми враховували специфіку українського ринку. Цей сорт винограду дуже популярний в Україні завдяки розкрученим італійським винам з Піно Гріджіо.

Словом, ми з самого початку інтуїтивно вчиняли так, як сьогодні радять гуру світового маркетингу, – іти не за власними уявленнями, а за смаком покупця. Більше того, – на прокляття винних критиків і на поталу споживачу, зробили дві позиції напівсолодкого – біле і червоне, купажі сортів винограду, які є в нашій лінійці. Адже хочемо ми чи не хочемо, але споживання напівсолодких вин в Україні тримає доволі високі позиції, і було б відверто нерозумно оминути їх стороною.

Сухе чи напівсолодке?

І так, Leleka Wines – чесний проєкт, і ми планували заходити не тільки в ресторани, але й в торгові мережі. Отже повинні були враховувати смаки більшої частини населення. Хоча, звичайно, ми, як і всі причетні до галузі фахівці, радіємо і тішимося, коли люди вживають все більше і більше сухих вин. І вважаємо своїм завданням підвищувати винну культуру споживача. Наша місія – привчати українського споживача до гарного якісного вина. І чим вища якість продукту, який виробляємо, тим більше людей поступово, з підняттям рівня культури, прийде до сухих вин.

Втім, є ще один нюанс: пропорція вживання сухих та напівсолодких вин завжди дуже сильно коливалася з залежності від цінової політики на ринку.

Leleka Wines

Три вінтажі – врожай нагород і представництво в Cité du Vin

Отже, за першою лінійкою вінтажу 2019 року, яка апріорі була приречена на успіх («Шардоне», «Піно Грі», «Мерло», «Каберне Совіньйон», а також дві напівсолодкі позиції), буквально через півроку у нас з’явилась наступна добірка, вже більш високого рівня Reserve. Преміальне вино з елітарною чорною етикеткою. На першому етапі то був сет «Каберне Совіньйон» і «Шардоне» врожаю 2019 року, витримані шість місяців в бочках з французького дубу. Вина для вибагливих і досвідчених.

Другий вінтаж Leleka Wines відбувся 2021 року. Ми зібрали виноград ще двох нових сортів для тихих вин, зробивши ставку на «Одеський Чорний» і «Совіньйон Блан», а також «Аліготе» для ігристих. Але, після того, як у 2021 році ми взялися за виготовлення ігристого, для чого переробили виноград Аліготе і готувалися до розливу, нас зупинила війна… І лише в 2023 році, коли країна трошки оговталася, ми одержали можливість реалізувати свою мрію. Колекція ігристих Leleka Wines складається з трьох позицій: брют, напівсухе та напівсолодке. Ігристі виготовлені із сорту Аліготе методом Шарма.

На жаль, «Совіньйон Блан» ми так і не реалізували. Проте запустили «Одеський Чорний». Вино вийшло надзвичайно вдалим. Ми пишаємося цим продуктом. І воно просувається справжньою алеєю світової слави. Leleka Wines Odesa Black 2021 ми вперше презентували у 2023 році – і вже через кілька місяців вино отримало золото на Austria Wine Challenge! Наш «Одеський Чорний» запам’ятали і високо відзначили, хоча ми не перші і навіть не другі презентували світові це вино з українського сорту. Я для себе пояснюю цей феномен тим, що у нас була своя фішка. Інші винороби його робили потужним, насиченим, терпким. Я чув, що взагалі Одеський Чорний був створений для насиченості кольорової гами інших сортів. Відповідно, в нього немає потужної структури. І я захотів його зробити саме таким, як його, можливо, бачили вчені інституту Таїрова, які виводили сорт наприкінці 40-х років. Ми зробили його легшим навіть за мерло, тобто найніжнішим серед наших червоних вин, але при цьому дійсно насиченим, чистим і яскравим. І споживачам це сподобалось.

Наступний наш вінтаж відбувався у 2023 році. Нам хотілося створити «побратима» для нашого «Одеського Чорного», і ми переробили популярний уже на той момент білий український сорт винограду Сухолиманський.

Історія нашого вина «Сухолиманське» почалася цього року – ми його вперше презентували в березні. І вже бачимо, як швидко воно набирає обертів – поки нехай не слави, але справжньої популярності. На пару з «Одеським Чорним», яке практично за шість місяців наздогнало продажі нашого «Каберне» і «Мерло». І що цікаво, – не потіснивши їх, а посівши нову, власну нішу. І така «джентльменська поведінка», зізнаюся, нам дуже сподобалась.

Крім того, з сортами врожаю 2023 року ми розширили асортимент Reserve. Для цього в серпні зняли з витримки матеріал з Одеського Чорного і Сухолиманського. Тепер у нас чотири преміальних за якістю вина зі стильними чорними етикетками. При цьому експериментуємо і не зупиняємося на місці. Наприклад, почали використовувати бочки зі скелястого карпатського дубу, що дало дуже класний результат. Принаймні два вина з розлитих на початку серпня, Chardonnay Reserve та Sukholimanskiy Reserve, були відібрані в якості амбасадорів вин України у світі, які будуть представлені у музеї вина Cité du Vin в Бордо. Отже, я впевнений – ми рухаємось в правильному напрямку.

Leleka Wines

 

Сила символу

Як я казав, ідея створення Leleka Wines полягала в тому, щоб виробляти вино з чіткою ідентичністю, українського походження. Отже, обираючи назву на честь лелеки – особливого птаха, символу України, – ми хотіли підкреслити це.

Часто українські винороби дають вину якісь абстрактні назви, європеїзовані або модернові, що часом може заплутати споживача, звідки ж походить цей продукт. Ми ж навпаки прагли підкреслити, що «Лелека» – це українське вино. Погодьтеся, коли споживач бачить цю назву, він точно не подумає, що вино виготовлено в Чилі або Франції.

Словом, ми від початку були впевнені, що здатні виробляти українські продукти найвищої світової якості. Виходячи з цієї концепції, намагаємося, щоб все, що дотичне до нашого вина, було українського походження. Не лише виноград, не тільки саме вино, але і пляшка, і етикетка, і все-все-все інше. Коли ми перший раз експериментували з бочками українського виробництва, звісно, переживали, як вони себе проявлять. А коли результат виявився позитивним, ми були неймовірно щасливі. Бо раділи не лише за власний результат, але й за постачальників тари та інших українських операторів. Таким чином, зараз ми можемо сміливо заявляти, що наше вино на 99,9% українського походження!

Тепер вже можу впевнено сказати, що бренд Leleka Wines розправив потужні крила. І ми намагаємося все активніше презентувати наші вина українським вайнловерам. Проводимо дегустації в винних бутіках, ресторанах, де гості можуть скуштувати наше вино на акційних умовах. Не пропускаємо жодної нагоди і завжди беремо участь у винних ярмарках та спеціалізованих виставках в Києві, Львові, Одесі. Саме тут споживач може познайомитися з Leleka Wines – спробувати, запитати, а, можливо, і дати якісь поради. Такі канали просування для нас дуже важливі, бо маємо змогу отримати зворотний зв’язок, що для нас завжди було дуже важливо.

Пройшло всього лише п’ять років з моменту виникнення ідеї створення Leleka Wines. Але за цей час ринок України кардинально змінився. Українське виноробство зробило величезний крок вперед, як і наша молода компанія. І в якості, і в маркетингу.

Марка Leleka Wines народилася у дуже непрості часи – спочатку COVID, потім повномасштабна війна. Попри це, наша щирість зі споживачем, те, що ми його чуємо, і робимо продукт за його смаком найвищої якості, – сьогодні дається взнаки. Ми не можемо сказати, що вже досягли своєї мети, але ясно бачимо, що покупці в Україні нас помітили і високо оцінили наші зусилля. Спостерігаємо дуже гарну динаміку зростання продажів, величезну кількість позитивних відгуків – як в соціальних мережах, так і особисто українські вайнловери дякують за наші вина. Наш сильний лелека впевнено піднімається в небі, яке, віримо, незабаром стане мирним.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


Фото: facebook.com/lelekawines

 

Лелека – живий символ України, символ добробуту, удачі та нового життя. Leleka Wines – винний бренд зі справжньою українською душею. Адже головною ідеєю було створення на 100% вітчизняного продукту, починаючи від назви та сировини, і закінчуючи пляшкою та етикеткою. Бренд Leleka Wines мав довести всьому світові і, насамперед, українцям, що наші вина варті уваги і […]

Барна сцена України & тренди сьогодення

«Вже вихідні. А ходімо вип’ємо в той новий (як варіант – старий) трендовий бар!», – доволі часто чую цю фразу, і, зрозуміло, кожен власник бару, бар-менеджер, шеф-бармен, чи навіть барбек хотів би, щоб ця фраза була сказана саме про них. Але постає питання: що робити, щоб твій бар чи заклад називали трендовим? Спробую проаналізувати ситуацію і виділити, на що спиратися. Поїхали.


Гестбартендінг

Розпочнемо ми з цікавих «привозів». Гестбартендінги – вони завжди були в тренді, завжди подобались гостям, адже випити коктейль від бармена з іншого міста, або ж навіть з іншої країни, чи від людини зовсім не з барного всесвіту, – від співака, телеведучого, спортсменки – це завжди цікаво, це розважає гостей, ще й мотивує відвідати заклад. По гестам приклад треба брати з бару «Бітнік», який за останній рік провів безліч таких гостьових змін. За їх баром стояли і закордонні бармени (Ангус Вінчестер з BCB, Анна Морока з паризького бару Le Syndycat), і барвумен з інших барів (Яра Кізіма, Кріс Ілларіонова, Наргіз Ніязова), були й військові і волонтери (Рос Сатана, Ігор Лачен). Та що там казати, коли за їх баром наливав кокти сам маестро – Павло Зібров!

Але «бітніки» не самотні: наприклад, в Barman Dictat можна було побачити за баром Філіпа Вайта, в Who&Why влаштували серію подій Artist shift, в рамках яких за баром наливають художники. До речі, такі «привози» актуальні не лише для коктейльних барів: Bad Boy, який все ж таки в першу чергу є магазином, – але виноробів італійських в Україну привозив, і не лише в Київ, а і до Львова, і в Дніпро, – влаштовував найцікавіші винні дегустації. Скажу відверто, пити вино з людиною, яка це вино створила, – нереально круто, значно цікавіше, ніж з людиною, яка про це вино просто все знає, при всій повазі до друзів-сомельє. Тож робимо висновок: нові обличчя за вашим баром – це плюс в карму і в бюджет. До речі, про останній: є бюджет на закордонних гостей? Ідеально. Немає? Включайте креатив: адже можна придумати івент зовсім не затратний, але все одно цікавий і хайповий. Маємо памʼятати, що відвідувачі приходять в бар не заради того, щоб просто оплатити ваші коктейлі, і не для того, щоб напитися. Їх візит – це потреба в емоції. Плюс бажання поділитися з кимось досвідом і переживаннями. На цьому і варто робити зараз акценти, це і треба брати за основу.

Артем Травкін

Бар-читальня, коктейльня-книгарня

Тепер подивимось на плеяду відкриттів останніх місяців. Неозброєним оком можна помітити, що в тренді книгарні: просто книгарні, винні бари з книгами (книжки і пляшки, книголенд), книгарні з крафтовим пивом («Плекай», Львів), коктейльні-книгарні. Комусь може здатися, що люди почали масово читати, але особисто я не думаю, що в цьому питанні відбувся тектонічний зсув. Впевнений, люди читають в тому ж обсязі, в якому читали і рік, і пʼять, і десять тому. Та й в цих книжкових закладах ви рідко побачите людей із книжками, одного, максимум двох. Загальна ж маса просто спілкується, випиває, сидить в телефонах. Але той факт, що такі заклади людям цікаві, – заперечити не вийде, такі місця забиті. Чому? Певно, народу хочеться бути дотичними до інтелектуального кола, і в цьому немає нічого поганого, запевняю.

Свій мерч

Далі пропоную одне питання: як одним махом і джерело прибутку собі нарити, і впізнаваність закладу підняти, і бажано шляхом безкоштовної реклами? Ніякої фантастики – просто випускаєте свій мерч. Чому бари не крокують далі пінових значків, особисто я не розумію. Так, бувають і футболки, у мене особисто є, наприклад, футболка бару «Паровоз», але, відверто кажучи, вона настільки базова і настільки проста, що я її надягаю лише, коли іду на якесь свято, приміром, День народження того ж «Паровозу», під піджак плюс мінус те, що треба. Але, якщо пофантазувати, трошки покреативити, і разом з якимись крутими українськими брендами одягу створити якісну і дійсно цікаву футболку, чи худі, кепку, та будь що, шмот, який буде хотітися вдягнути щодня, айтем, за який не шкода 50$ відвалити, – тоді ця механіка може дуже цікаво запрацювати. От вище написав про худі, і згадав, що в моїй колекції є ще один елемент гардеробу – це саме худі від бару «Хенговер», лімітована колекція чорних худі від BAY з цікавою вишивкою на спині, в яку дуже обережно інтегрований логотип бару. Ці худі дарували друзям бару, і я скажу відверто, ношу його вже років 4 чи 5, прям люблю цю кофту, впевнений, якщо була б можливість її придбати, – люди б вишикувалися в чергу. Беріть за приклад і на олівець.

Артем Травкін

Пиво це нове вино

Пиво. Не повірите, але теж в тренді – сьогодні пиво це нове вино. Ніхто вже не обмежується світлим і темним, люди познайомились з продуктом глибше і тепер потребують іпу і апу, гозе і сауери, портери і імперіал стаути. Хвала всесвіту за те, що українські виробники крафтового пива з легкістю закривають ці потреби, деякі з них – на вищому рівні. До того ж, вони не просто створюють свій продукт, деякі пивні українські компанії ще й отримують світові нагороди на міжнародній арені. Так, нещодавно дві українські пивоварні («Мова» і «Варвар») були відзначені на міжнародному конкурсі International Beer Challenge. So, на сьогоднішній день в вашому барі має бути пиво, не просто одна, хай навіть хітова, позиція, а якась певна вибірка. Ідеальний кейс: створити колабу з пивоварами, придумавши пиво під власною назвою, яке можна буде купити лише у вас.

Артем Травкін

Дорога моя Мексика

А чи в тренді Мексика? Важко сказати. З одного боку, заклади в мексиканській тематиці відкриваються («Пані Фріда», Львів; El Cartel, Київ, відкриття днями). Але ж вони такі мексиканські. Та й закриваються якось доволі ритмічно («Чіка Поблана», дуже крутий проєкт Сьоміна, тимчасово закрився; Boracho bar, який позиціонував себе як текіла-мексікан-бар, тепер став Sour bar, і подають там тепер майже всю коктейльну класику). З чим це повʼязано? Певно, з цінами на текілу – просто глянути скільки коштує пляшка базової Espolon в «Сільпо», чи пляшка звичайної текіла бланко від «Дон Хуліо» в «Вайн Пойнті» – і сльози навертаються, як від мексиканських мелодрам.

Демократи і донати

В тренді сьогодні демократичні бари, такі як Negroni Aperitivo Bar. Прогуляйтесь в п’ятницю чи суботу по Яр Валу, і на розі з Франка побачите мільйон людей з келихами червоного коктейлю. Чому так? Тому що випити коктейль за 160 грн значно приємніше, ніж за 400, адже так у тебе залишається більше грошей для донатів і на різні корисні справи. І невідомо, що більше тебе втішить: смак напою, чи добре діло донейшена.

Артем Травкін

БАН

Звісно, в тренді і безалкогольні коктейлі. Вони були і раніше в барах, з думкою про людей, які з тих чи інших причин не вживають алкоголь, тимчасово, чи взагалі. Різне ж може трапитися: вагітність, стан здоров’я, за кермом людина. Сьогодні ж цей тренд актуалізувався з думками про військових, які, зрозуміло, не вживають, чи намагаються не вживати алкоголь. Але ж ми пам’ятаємо, що бари – це не лише алкоголь і коктейлі, це атмосфера і вайб, можливість трошки розслабитись, – от і маємо в результаті безалкогольні негроні і джинтоніки. Ще Львів сам по собі в тренді, але давайте по містах блукатимо вже в наступних випусках.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


Фото: Артем Травкін, FB Who&Why

«Вже вихідні. А ходімо вип’ємо в той новий (як варіант – старий) трендовий бар!», – доволі часто чую цю фразу, і, зрозуміло, кожен власник бару, бар-менеджер, шеф-бармен, чи навіть барбек хотів би, щоб ця фраза була сказана саме про них. Але постає питання: що робити, щоб твій бар чи заклад називали трендовим? Спробую проаналізувати ситуацію […]

IKEA відкриває ресторан у Лондоні

Шведський рітейлер відчинив двері свого першого ресторану у Лондоні на Гаммерсміт.


IKEA, компанія яка відома своїми швидкозбірними меблями, аксесуарами для дому та фрикадельками і з 2008 року є найбільшим у світі меблевим продавцем, відкрила свій перший ресторан у Лондоні. Заклад громадського харчування від IKEA запрацював 31 жовтня, він розрахований на 75 відвідувачів та пропонує широкий асортимент шведських страв, за дуже помірними цінами.

До меню включено фрикадельки, що подаються з картопляним пюре, горошком, вершковим соусом та брусничним джемом, лосось з кускусом та йогуртом, паста пенне з томатним та базиліковим соусом, риба зі смаженою картоплею та страви для дітей.

IKEA

«Ми знаємо, як сильно наші клієнти люблять IKEA, і ми раді відсвяткувати відкриття нашого першого ресторану на головній вулиці Лондону, – каже Метью Гулд (Matthew Gould), менеджер з маркетингу в IKEA London City. – Прихильники наших смачних страв можуть підкріпитися знаменитими шведськими фрикадельками під час походу магазинами, заскочити на каву та солодощі або знайти доступну їжу для дітей».

Однак вина та міцні спиртні напої у закладі представлені не будуть, оскільки ресторан не має ліцензії на продаж алкоголю, і, як повідомляють в IKEA, на даний час «не планують подавати заявку на її отримання».

За словами шведського винного експерта та автора – Альфа Тамбла (Alf Tumble), виноробна промисловість країни за останні п’ять-сім років почала набирати обертів. Отже, не подавати шведські вина в лондонському ресторані IKEA, на думку Тамбла, є втраченою нагодою познайомити відвідувачів зі шведськими винами.

Швеція має 200 га виноградників, які в основному розташовані на півдні країни. Найбільш розповсюджені сорт винограду Соляріс (для білих вин) та Рондо (для червоних вин). Але через шведську монопольну систему наразі виноробам не дозволено продавати свої вина у власних винних льохах. Втім, ключові гравці ринку вже лобіюють це в уряді, і винні експерти кажуть, що незабаром усе може змінитися: на виноробнях буде дозволено продавати вино, але не більше чотирьох пляшок на людину, і якщо це супроводжується екскурсією чи дегустацією.

Останні роки шведське вино починає експортуватися на міжнародний ринок у ширших масштабах: у 2020 році було відвантажено вина на суму 21,7 млн доларів США, у 2021 році ця сума зросла до 26,3 млн доларів США, що свідчить про позитивну тенденцію.

IKEA

________________________

Досьє:

IKEA була заснована в Швеції в 1943 році і вперше відкрила свої двері у Великій Британії в Уоррінгтоні в 1987 році. У 2015 році засновник компанії Феодор Інґвар Кампрад (Feodor Ingvar Kamprad) увійшов до списку «Форбс» як один із десяти найбагатших людей у світі, зі статком понад 40 мільярдів доларів. Назва компанії — це абревіатура, що складається з ініціалів Інгвара Кампрада, Ельмтаріда (ферма, де він виріс), Агунарді (рідне місто Інгвара в Сьоленде, південна Швеція).



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: thedrinksbusiness.com, chowhound.com, zoytotheworld.comblogikea-philippines

Шведський рітейлер відчинив двері свого першого ресторану у Лондоні на Гаммерсміт. IKEA, компанія яка відома своїми швидкозбірними меблями, аксесуарами для дому та фрикадельками і з 2008 року є найбільшим у світі меблевим продавцем, відкрила свій перший ресторан у Лондоні. Заклад громадського харчування від IKEA запрацював 31 жовтня, він розрахований на 75 відвідувачів та пропонує широкий […]

Болівія та Перу – винний потенціал менш відомих регіонів

Болівія та Перу, дві країни, назви яких досі ніколи не були синонімами виноробства, але вони знову представлені в рейтингу вин Descorchados 2024 – дітище винного письменника та експерта-дегустатора Патрісіо Тапіа (Patricio Tapia), що зарекомендувало себе як керівництво з американських вин, вироблених на південь від екватора. До цього вина Болівії та Перу презентували у Descorchados 2021 та 2022 роках. 


У  виноградарстві Південної Америки протягом тривалого часу домінувала Аргентина та Чилі. Але останні роки про себе стали заявляти Уругвай та Бразилія. Включення Болівії до Descorchados 2024, головного довідника південноамериканських вин, стало значним кроком у виноробній промисловості країни після прориву 2021 року.

Болівія та Перу

До цього вина Болівії залишалися відносно поза увагою; однак унікальні умови високогірних виноградників країни, особливо в регіоні Таріха, починають привертати до себе увагу. Нагадаємо, що на 26-му Concours Mondial de Bruxelles Spirits Competition, який відбувся у місті Женьхуай (Китай), майже половина заявок Болівії вибороли нагороди. Болівійські виробники забрали додому 8 медалей, включаючи Grand Gold.

Регіон Таріха, відомий своїми висотами від 1800 до понад 2000 метрів над рівнем моря, з його високогірними умовами, забезпечує особливе середовище для виноградарства і сприяє виробництву вина з яскравою кислотністю та концентрованим смаком. Ця особливість змусила Descorchados визнати потенціал вин Болівії, особливо з таких місцевих сортів як Negra Criolla та Moscatel de Alejandría, а також всесвітньо відомого – Tannat. Визнання Descorchados – це можливість болівійським виноробам продемонструвати свої інновації та відданість вдосконаленню свого ремесла. Після дебюту у випуску 2021 року, присутність Болівії в Descorchados продовжувала зростати, у випусках 2022 та 2023 років було підкреслено нові розробки у виноробстві Болівії. Гід відзначив поглиблене дослідження терруару Болівії і відмінність її вин від вин інших південноамериканських країн.

Descorchados

 

Участь Перу в Descorchados є знаковим маркером на виноробної сцени Південної Америки. Незважаючи на те, що Перу затьмарюється більшими виноробними країнами Південної Америки, ця країна займає нішу з унікальними пропозиціями, які викликають увагу всього континенту. Відомий своїми ретельними оцінками Descorchados наразі все більше звертає увагу на Перу, демонструючи різноманітний асортимент вин, які дають виклик  стандартним очікуванням. Перуанська виноробна промисловість, історичне коріння якої сягає колоніальної епохи, за останні десятиліття зазнала значних змін, причому останнім часом зусилля були спрямовані на якість та інновації. Поява перуанських вин у 2024 році у рейтингу Descorchados підкреслює цю зміну та прагнення країни підвищити стандарти виноробства.

vineyards Peru

Одним із найпомітніших аспектів винної сцени Перу є адаптація виноробів до унікальних терруарів, що зустрічаються по всій країні. Прибережні регіони Іка та Арекіпа з їхнім посушливим кліматом і багатими на мінерали ґрунтами виявилися благодатними для виробництва виняткових вин. Ці території, які часто визначаються екстремальними температурами та малою кількістю опадів, створюють для виноробів як проблеми, так і можливості. В свою чергу, здатність виноробів використовувати ці умови та виробляти високоякісні вина – є свідченням винахідливості та відданості справі.

Вина Болівії, що потрапили до Descorchados 2024:

Campos De Solana Tri Varietal Viognier, Riesling, Sauvignon Blanc – це амбіційне біле вино, що складається з 85% Viognier, 10% Riesling та 5% Sauvignon Blanc. Вино набрало 93 бали та було визнано найкращим білим вином Болівії в рейтингу Descorchados 2024. Виготовлене компанією Campos De Solana з винограду вирощеного в регіоні Таріха, вино має золотистий колір, демонструє чудову свіжість і глибоку зрілість. Аромат тропічних фруктів, персика і ванілі, має складний смак з відмінною соковитістю та тривалим післясмаком.

Campos De Solana


Jardín Oculto Vischoqueña, вино з 92 балами, яке зайняло друге місце в категорії білих вин, виготовляється зі 100% Vischoqueña, місцевого винограду, який зустрічається лише в Болівії та є нащадком Negra Criolla та Moscatel de Alejandría. На вигляд чисте і прозоре з лимонними тонами вино, демонструє свіжі аромати цедри грейпфрута з легкими нотками персика. Ці нотки присутні й у смаку (грейпфрут та персик). Вироблено в долині Сінті компанією Jardín Oculto.

Jardín Oculto


Kohlberg Stelar Ugni Blanc, набрало 91 бал та увійшло в трійку кращих білих вин Болівії. Вино виготовлене із винограду Ugni Blanc, вирощеного в Тарії, який уперше тут посадили в 1967 році. Ugni Blanc – це французький сорт винограду, який також відомий як Trebbiano в Італії. Виробник Vinos Kohlberg. В ароматі тропічні фрукти – сушений ананас та манго. По смаку вино має збалансовану кислотність, насичене та освіжаюче тіло, де центральне місце займає зелене яблуко, багатство квітів, тонкі нотки ванілі і тостів, які поєднуються, перш ніж завершитися чистим, освіжаючим, хрустким та пікантним післясмаком.

Kohlberg Stelar Ugni Blanc



Вина Перу, що потрапили до Descorchados 2024:

Bodega Murga Duermevela Albilla Italia, це 94-бальне вино від Bodega Murga, яке складається з 50% Albilla (білий сорт з Іспанії (Кастилія-Ла-Манча) та 50% Italia (білий сорт, також відомий як Muscat of Alexandria і має коріння в Середземноморському регіоні) з виноградників, розташованих у регіоні Піско в Перу. Визнане найкращим білим вином Перу в 2024 році. Descorchados описує його як яскраво-жовте вино, що вказує на тривалу мацерацію. В носі відчуваються ноти білих квітів, трав, анісу, квітів опунції, груші, свіжого яблука і карамболя. На смак сухе, з тонкою кислинкою, середньою терпкістю, гарно збалансоване.

Bodega Murga


Bodega Murga Dríade Albilla, яке отримало перше місце та набрало 93 бали, це на 100 % Albilla з регіону Піско. Це вино має теплий і насичений жовтий колір із золотистими відблисками, що надають йому яскравого та нефільтрованого вигляду. Аромати сухофруктів, стиглих слив, а також мигдалю, сосни і трохи лайма. В роті сухе, збалансоване, зріле, з середньою терпкістю та ніжною кислинкою, свіже, на фініші поєднує мінеральність і деревину.

Bodega Murga Dríade Albilla


Tacama Hanan Sauvignon Blanc – вино з 92 балами, яке завершило трійку кращих білих вин Перу в рейтингу Descorchados 2024 року. 100% Sauvignon Blanc, регіон Іка Вінья Такама. Вино яскраво-жовтого кольору зі складними ароматами, які включають квіткові ноти фіалки та ніжні нотки ванілі та персика. На смак живе і збалансоване, з гладким цитрусовим післясмаком. Виробник Tacama.

Tacama


У той час, як Південна Америка продовжує набувати глобального значення як виноробний континент, нові учасники цієї сцени – Болівія та Перу створюють освіжаючий контраст порівняно зі стійкими галузями Аргентини, Чилі, Бразилії та Уругваю. Високогірні виноградники Болівії та нова виноробна культура Перу представляють різноманіття та потенціал цих менш відомих регіонів, і обидві країни готові стати важливими гравцями в майбутньому південноамериканського вина.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


Джерело: jamaicaobserver.com
Фото: camposdesolana.com, southamericawineguide.com, facebook.com, lostiempos.com, vingardevalise.com.br, instagram.com/bodegamurga, cocktail.pe/bodega-murga, tripadvisor.com, waranqubnb.com

Болівія та Перу, дві країни, назви яких досі ніколи не були синонімами виноробства, але вони знову представлені в рейтингу вин Descorchados 2024 – дітище винного письменника та експерта-дегустатора Патрісіо Тапіа (Patricio Tapia), що зарекомендувало себе як керівництво з американських вин, вироблених на південь від екватора. До цього вина Болівії та Перу презентували у Descorchados 2021 […]

Одеський Чорний на 45-му Всесвітньому конгресі OIV

З 14 по 18 жовтня 2024 року Франція приймала 45-й Всесвітній конгрес винограду та вина у Діжоні, місті, де зараз розташована нова штаб-квартира Міжнародної організації винограду та вина (OIV). У рамках святкування сторіччя OIV Україна з гордістю представила міжнародній спільноті свій унікальний автохтонний сорт винограду Одеський Чорний. Медіагрупа Drinks+ виступила медіа-партнером української делегації на Конгресі. Під час заходу відбулася презентація та дегустація вин з флагманського сорту України, а також дискусія на тему «Глобальний вплив зміни клімату на виноробні зони України».


Незважаючи на тривалі труднощі, спричинені війною, українська виноробна промисловість продемонструвала надзвичайну стійкість та зростання, посівши чільне місце у світовому винному ландшафті.

Одеський Чорний

Завдяки євроінтеграційним зусиллям країни кількість виноробних підприємств за останні роки зросла на вражаючі 65%. Демонстрація цих досягнень на світовій арені є життєво важливою, особливо враховуючи, що українські вина продовжують отримувати визнання завдяки престижним міжнародним нагородам, створенню нових виноробень та просуванню бренду Wines of Ukraine.

Українська делегація справила велике враження на Конгрес. 16 жовтня представники України вийшли на сцену, щоб поділитися багатою історією виноробства України, викликами, з якими воно стикається, і можливостями, доступними на сучасному глобальному ринку. Основним моментом презентації стала дегустація вин з флагманського українського сорту винограду Одеський Чорний, які полонили поважну міжнародну аудиторію.

Знайомство гостей з винною сценою України почалось з келиха вітального вина BIG WINES Big Art Telti-Kuruk 2023.

Dijon

Тон заходу задавав очільник офіційної делегації України, голова ГО «УКРСАДВИНПРОМ» Володимир Печко. «Сьогодні ми запрошуємо вас у подорож різноманітною географією України, щоб дослідити вплив глобального потепління на наші виноградники, а також законодавчі та рекламні кроки, які ми робимо. Наша мета – наблизити Україну до світової виноробної сім’ї та спільноти OIV», – зазначив він.

Volodymyr Pechko

Наталія Бурлаченко, заступниця голови «УКРСАДВИНПРОМ» та CEO BIG WINES, виступила зі змістовною доповіддю «Глобальний вплив зміни клімату на виноробні зони України». Пані Наталія повідомила, що середньорічна температура повітря в Україні піднялася з приблизно +7°C у 1901-1910 роках до близько +9,5°C у 2011-2019 роках. Дослідження щодо оцінки та районування умов природного зволоження території країни показують, що південні регіони, включаючи Одеську, Миколаївську, Херсонську, Запорізьку область та Крим, за останні 50 років стали більш посушливішими. У результаті глобального потепління виникли нові виноробні райони у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Київській, Чернігівській областях.

Nataliia Burlacheko

Після оглядової доповіді пані Бурлаченко провела коментовану дегустацію п’яти вин сорту Одеський Чорний, ретельно відібраних поважною експертною комісією від кращих українських виробників для цієї особливої ​​події. Перелічимо ці вина.

  • Winery Mon Crafto 2023

Регіон: Житомирська обл., м. Андрушівка, Україна

Аромат: чорнослив, шоколад, нотки смородини та ожини

Смак: насичений, дубильний, багатогранний, з ноткою сухофруктів

Витримка: 6 місяців в дубових бочках

Спирт: 13%

  • Gigi Wine 2022 – Gigineishvili Wine House

Регіон: Вінницька обл., Україна

Аромат: розвинений, з тонами стиглого винограду, шовковиці та нотами солодкого червоного інжиру

Смак: насичений, помірно дубильний з тонами витримки та сухофруктів

Витримка: 12 місяців в дубових бочках

Спирт: 14,5%

  • BIG WINES Big Art 2021

Регіон: Одеська обл., Ізмаїльський район, м. Рені, Україна

Аромат: копчена вишня, ожина, чорна шовковиця, білий і чорний перець, чорнослив в шоколаді, темний шоколад, евкаліпт, легкі ноти смородини

Смак: збалансований, насичений, з оксамитовими танінами і тривалим посмаком

Витримка: 12 місяців у бочках з французького дуба

Спирт: 13,8%

  • Maryan Shevchenko Winery 2020

Регіон: Одеська обл., Україна

Аромат: відчувається витримка в бочці, нотки чорносливу, інжиру, спецій (чорний і білий перець), копченої сливи, легкі нотки ванілі

Смак: вино округле, питке, з високими танінами, сушеною сливою, копченою сливою, чорними ягодами. Хороший потенціал для старіння в пляшці

Витримка: 10 місяців в дубових бочках

Спирт: 13,5%

  • “Taïrovske Soborne” 2021 – “V.Ye. Tairov Institute of Viticulture and Winemaking» NAAS of Ukraine (dessert wine)

Регіон: Одеська обл., с. Таїрове, Україна

Аромат: яскравий букет, сушена вишня, чорнослив, шоколад, вершки зі свіжого молока

Смак: повний, десертний, маслянистість, в’ялена вишня, чорнослив, шоколад

Витримка: 12 місяців в дубових бочках

Спирт: 12%

Цукор: 21%

Odesa Black

Українську делегацію в Діжоні підтримав Доктор Рікардо Ф. Нуньєс, власник міжнародної групи компаній Vinos de La Luz та інвестор в українське виноробство, завдяки зусиллям якого Україна змогла відновити своє місце в OIV.

«Сьогоднішній день мене дуже вразив. Для мене, як для інвестора, наразі найважливіше говорити про майбутнє України. У цьому випадку ми, іноземні інвестори, і говоримо лише про майбутнє. Ви повинні бути там до перемоги, щоб насолоджуватися перемогою і розвивати власні виноградники, щоб потім мати можливість приїжджати сюди. Сьогодні це дешево, завтра буде дуже дорого», – сказав доктор Рікардо Ф. Нуньєс, заохочуючи іноземних бізнесменів інвестувати в майбутнє України.

Інтерес до українських вин стрімко зростає. Дегустаційний захід був повністю заброньований, і учасники прагнули дізнатися більше про винну сцену України. Допитлива аудиторія ставила численні запитання протягом усієї сесії. Українські вина здобули захоплені відгуки від міжнародних експертів, ще більше зміцнивши свою репутацію на світовій арені.

Dr. Ricardo F. Nunez

Ігнасіо Санчес Рекарт (Ignacio Sanchez Recarte), генеральний секретар CEEV – Comité Européen des Entreprises Vins (Бельгія): «Це була чудова дегустація. Завжди добре мати можливість подорожувати до України через вино. Я вражений еволюцією якості. Особисто я знаю, що глобальне визнання солодких вин падає, але десертне вино, яке ви представили, було чудовим. Неймовірним! Я вважаю, що вибір Одеського Чорного, як флагманського сорту України, є досить вдалим і перспективним кроком».

Паскаль Дюран (Pascal Durand), президент PNAcademy, професор l’Institut Agro Dijon (Франція), відвідав кілька українських виноробних регіонів у минулому та знайомий із деякими винами країни. Втім, сорт Одеський Чорний став для нього відкриттям під час цієї дегустації. Пан Дюран звернув увагу на розмаїття виноробень, регіонів і підходів до виноробства з використанням одного сорту винограду: «Аромати надзвичайно чіткі. Я не звик куштувати такі вина – фруктові, потужні, з багатою, насиченою текстурою. Але я розумію, чому це подобається багатьом. Одеський Чорний пропонує захоплюючий потенціал для пейрінгу».

Джулі Хескет-Лерд (Julie Hesketh-Laird), виконавчий директор FIVS, міжнародної федерації, яка працює задля загальної сталості світового сектору алкогольних напоїв, поділилася своїми враженнями: «Я була дуже рада почути сьогодні про українське вино, про яке я тільки зараз дізналася. Сьогодні ми спробували дивовижні зразки. Чудово дегустувати щось багатообіцяюче, що прославляє Україну, представляє її в міжнародних організаціях та виноробних спільнотах, до яких належиш».

У той час як Україна продовжує демонструвати свій виноробний потенціал на світовій арені, успіх Одеського Чорного на 45-му Всесвітньому конгресі винограду та вина знаменує важливу віху. Завдяки зростаючому міжнародному інтересу та визнанню, українські вина доводять, що навіть незважаючи на виклики, – вони можуть успішно просуватися. Світ починає помічати, як Україна посідає  власне гідне місце на світовій виноробній мапі.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

З 14 по 18 жовтня 2024 року Франція приймала 45-й Всесвітній конгрес винограду та вина у Діжоні, місті, де зараз розташована нова штаб-квартира Міжнародної організації винограду та вина (OIV). У рамках святкування сторіччя OIV Україна з гордістю представила міжнародній спільноті свій унікальний автохтонний сорт винограду Одеський Чорний. Медіагрупа Drinks+ виступила медіа-партнером української делегації на Конгресі. […]

Bakator, Királyleányka та інші

Англійський винний письменник і винороб Кріс Бойлінг (Chris Boiling), номінант Wine Travel Awards спеціально для D+ поділився враженнями від подорожі виноробнями Закарпаття, розкриваючи потенціал місцевих сортів винограду…


Мої пошуки менш відомих сортів винограду з величезним потенціалом приводять мене до Закарпатської області. Перетинаю річку Тиса потягом з Угорщини, щоб висловити свою підтримку українцям і дізнатися, чи можу я створити невеликий проєкт, щоб допомогти популяризувати українське вино, цей відносно невідомий регіон і його автохтони.

Закарпаття протягом останнього століття побувало під владою Угорщини, Румунії, Чехословаччини, Радянського Союзу та України.У радянські часи його називали «землею садів і виноградників», але більшість лоз викорчували під час антиалкогольної кампанії в середині 1980-х років.Отже, під час моєї першої зупинки я був радий знайти кілька виноградних лоз Bakator і Királyleányka, що збереглися з 1960-х років – це, можливо, одні з найстаріших сортів в Україні. Я також був у захваті від різноманітності винограду, що тут росте. У Sass K Winery, в маленькому селі Кідьос, я бачу резервуари з нержавіючої сталі, наповнені винами з традиційних сортів винограду Карпатського басейну: Királyleányka, Hárslevelű, CserszegiFűszeres, SzerémiZöld та Olaszrizling (Welschriesling). Я також помічаю танки з маркуванням Трамінер, Мускат, Шасла, Рислінг, Регент, Соляріс, Каберне Совіньйон і Сапераві.

У кількох інших виноробнях, які я відвідав під час своєї короткої екскурсії, я помітив бочки, наповнені шардоне, мерло та цвайгельтом, а також резервуари з написами Müller-Thurgau, Furmint і Zenit. Але найвидатнішим сюрпризом став Бакатор. У змішаному винограднику, де багато лоз були вражені ботрітисом, місцеві грона Bakator виявилися чистими і неушкодженими. Крім високої стійкості до хвороб, цей сорт дає вина з низьким вмістом алкоголю та хорошою кислотною структурою. Sass K Winery виробляє з нього свіже біле вино і планує використовувати сорт для виробництва класичних ігристих вин. «Цей сорт став дуже важливим для регіону»,  – каже винороб Крістіан Сасс. І це саме той виноград, на якому я пропоную зосередитись у нашому винному проєкті, що має на меті популяризувати рідкісні і недооцінені сорти винограду. Наразі портфоліо, яке планується запустити пізніше цього року, включає Kisi та Khikhvi з Грузії, Pearl of Victoria з Угорщини, Debine e Zezë з Албанії, Rumeni Plavec зі Словенії, Pugnitello з Італії та два стійких до хвороб (piwi) сорти – Muscaris і Souvignier Gris, вирощені в Австрії.

Крістіан, який виробляє вино разом зі своїм дідусем Карлом з 2011 року, каже, що ми можемо використати Бакатор зі старих лоз. Крістіан з родиною органічним методом обробляє 11 га. Більшість виноградних лоз розташовано над Кігьосом, на пагорбі Хазанезо, який Крістіан намагається перетворити на «крю» регіону, оскільки ґрунт специфічний – має вулканічну основу та верхній шар твердої глини. Поки ми блукаємо між кількома рядами і смакуємо ягоди, він каже, що рослини зараз менш продуктивні після кількох років літньої посухи. М’яка зима, кілька страшних моментів із морозами та градом, ще одне спекотне та посушливе літо – усе це негативно позначається на врожайності. Але якість винограду хороша. Саме коли я прибув, збирання врожаю призупинилося в очікуванні злив – опадів від буревію Борис, який у вересні спустошив великі території Польщі, Словаччини, Австрії, Італії та Румунії. Цікаво, що винороби в цьому регіоні, де вчувається угорський вплив, більше говорять про погоду, ніж про війну (принаймні в моїй компанії). Але війна даєься взнаки: за межами виноробні стоять свіжопофарбовані кошикові преси на випадок, якщо під час збору врожаю вимкнеться електроенергія. «Чотири дні тому ми не могли працювати, тому що не було електроенергії», – каже Крістіан. Зараз стало трохи легше», – заспокоює він мене. Після російського вторгнення у 2022 році виноробня Sass K Winery розливала свої вина, вручну відкачуючи їх із бочок і резервуарів, оскільки не було електроенергії. Їм також було важко дістати потрібні пляшки, і довелося помістити свій оранж, виготовлений з мускатного винограду, у пляшку, яку планували для ігристих вин. Винороб скаржиться, що з 2016 року в регіоні різко зросла якість, але зараз вона нівелювалася. «Це через війну?», – мені цікаво. Пояснює, що деякі виробники інвестують у резервуари з контрольованою температурою, а при цьому збільшують урожайність (або висаджують високоврожайні клони), щоб оплатити обладнання. Головною темою для розмов у виноробні є Királyleányka. Крістіан вітає мене келихом ігристого вина, виготовленого з цього стародавнього карпатського, або трансильванського сорту, природного кроссу Леанки та Kövérszőlő. За кордоном, в Угорщині, з нього виробляють свіжі легкі фруктові вина з тонкими ароматами та нотами, що нагадують цвіт винограду та цукор. Він рідко визріває в дубі. Крістіан каже мені, що колись ненавидів цей сорт, але зараз він йому подобається,  «тому що роблю з нього вінтажі з 2019 по 2024 рік, в тому числі ігристе».

Chris Boiling

Він не любить свіжу, легку та фруктову версію. Віддає перевагу витримці, і вважає, що воно може бути на піку через десять років, тому що «в ньому високий вміст алкоголю (в середньому 14%) та кислоти  (понад 7 г/л). В Угорщині мені сказали, що це гладке, легке вино з низькою кислотністю. Гаразд, але ця ділянка на вершині пагорба, глина дуже тверда, грона маленькі, а ягоди концентровані, дає інші результати». У цьому вінтажі Крістіан експериментував, роблячи вино трьома способами: пресування цілого грона та видалення плодоніжок – обидва ферментовані у використаному дубі – і з деяким контактом з мезгою, бродіння в резервуарі. Це бурштинове вино вже дев’ять днів стоїть на міхах, що є високим показником для Крістіана, який надає перевагу виготовленню чистих, простих вин за технологіями низького втручання. Три версії Királyleányka будуть змішані та залишені на осаді на кілька місяців. Для його білих вин характерна коротка витримка на осаді. Він каже мені, що пробує осад частіше, ніж вино, щоб переконатися в його здоров’ї. В іншому його виноробство дуже просте: спонтанне бродіння в бочках або резервуарах для білих, витримка на осаді протягом кількох місяців, освітлення бентонітом і фільтрація, якщо є залишки цукру. «Червоні сорти нефільтровані та неочищені, і я зазвичай не додаю сірку протягом восьми місяців, принаймні через яблучно-молочне бродіння», — коментує Крістіан. Натхненні експериментами Királyleányka, ми погоджуємось, що наш проєкт включатиме спресований Bakator з цілого грона, а також ферментований на шкірці та спільне бродіння приблизно з 5% надзвичайно рідкісного винограду Szerémi Zöld. Кінцеве вино буде сумішшю цих компонентів. Залишилось дочекатися.

Chris Boiling

Перебуваючи в цьому районі, я також відвідую невелику виноробню Parászka в Бене, селі в передгір’ї Карпат. Одна кімната сімейної виноробні напхана пластиковими діжками, картоном, і баками. Шумно булькає цьогорічний сік; температура в приміщенні регулюється за допомогою настінного кондиціонера. Інша кімната заповнена пластиковими резервуарами, в яких зберігається вино попередніх урожаїв. Тут немає блискучих резервуарів – нержавіюча сталь надто дорога для братів Гергеля та Ласло Параска, які очолювали виноробню після ранньої смерті свого батька Дьєрдя Параски. Більшу частину вина з їхніх 2,5 га виноградників продають туристам. Дегустації відбуваються у дуже старому підвалі, який збудували італійські військовополонені, захоплені австро-угорськими солдатами під час першої світової війни. Угорські предки Гергеля та Ласло продавали свій виноград державному виноробному заводу Budafoki у Будапешті, де він призначався для виробництва ігристих вин Törley. Їхнього прадіда було заслано до Сибіру, ​​а його виноградники знищені під час радянських репресій проти селян у 1920-1930-х роках. Коли він повернувся, зібрав трьох своїх синів і продиктував їм сімейні протоколи на 35 вин. Вони складають основу сімейних вин, які зараз продаються під маркою Parászka Pincészet. Ласло каже, що у їхній колекції близько 250 сортів винограду, і що виноробний регіон Берегсаш називають Токай-2 через схожий клімат і сорти. Він наливає мені пару свіжих білих вин — «Зеніт», потім «Фурмінт» і купаж червоного «Голубок-Аліберне». Обидва сорти виведені в науково-дослідному інституті вина і виноградарства в Одесі і мають у своєму родоводі Каберне Совіньон. В Україні Alibernet називають Odesa Black.

Chris Boiling

Розташований поруч, але на іншому кінці масштабу виробництва, знаходиться виноробня Cotnar. Раніше він виробляв 20 млн л вина. Зараз виробляє 1 млн л для внутрішнього ринку. Колись у цю напружену пору року в підвалі працювало 11 людей; тепер їх три. Ящики з виноградом Ізабелла складені поза межами виноробні в очікуванні прибуття «mashgichim», щоб їх можна було перетворити на кошерний виноградний сік. Виноробня є великою та промисловою, але вина, які я пробую з барріків у великій кімнаті для витримки в бочках, гарної якості. Це приємний сюрприз. Куштую «Шардоне», єдине біле, витримане в дереві, в французьких та українських бочках. Українські бочки – експеримент. Вино виглядає менш вишуканим і має гіркуватий смак. Також пробую «Мерло», «Каберне Совіньйон» і «Сапераві» з бочки з виноробом Верешом Гейзо. Вина тут комерційні, і, здається, увага зосереджена на міжнародних сортах винограду.

Іншим великим виробником в регіоні є Chateau Chizay. Я встигаю лише на гамбургер у їхньому ресторані, який я запив фурмінтом в техніці амбер. Мені сказали, що це їхнє найцікавіше вино. Потім – прощання з виноробами в резиденції одного із місцевих мерів. Гості привезли свій домашній алкоголь – вино, палинку та напрочуд гарний сидр, який виробник описує як «петнат з яблук».

Коли я повертаюся до Угорщини, відкриваю одну з пляшок вина, яку мені подарували. Це флагманський продукт Sass K Winery, Karlot – польовий купаж, що складається з Каберне Совіньйон, Каберне Фран і Мерло. Я згадую слова Крістіана: «Це наше найуспішніше вино, воно зазвичай отримує дуже високі бали на винних конкурсах. Багато хто дивується, як насправді каберне та мерло можуть бути такими якісними на Закарпатті. А відповідь дуже проста: дивовижний терруар і 60-річні виноградні лози».



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Англійський винний письменник і винороб Кріс Бойлінг (Chris Boiling), номінант Wine Travel Awards спеціально для D+ поділився враженнями від подорожі виноробнями Закарпаття, розкриваючи потенціал місцевих сортів винограду… Мої пошуки менш відомих сортів винограду з величезним потенціалом приводять мене до Закарпатської області. Перетинаю річку Тиса потягом з Угорщини, щоб висловити свою підтримку українцям і дізнатися, чи […]

Винна Одіссея Кріса Бойлінга

До того, як потрапити до чарівного світу вина, Кріс був журналістом, а також писав сценарії для ВВС. Але вино виявилося настільки магнетичним, що одного дня, ступивши на його дорогу, Кріс залишився у цьому всесвіті назавжди. Кріс Бойлінг винний письменник, винороб та невтомний мандрівник. Він номінант та переможець публічного голосування Wine Travel Awards – премії з українським корінням. Тож не дивно, що нещодавно Кріс побував на Закарпатті, щоб власноруч виготувати вино на теренах Срібної Землі.


Апологет вина, Кріс Бойлінг (Chris Boiling) працює у William Reed, компанії, що надає цінні консультації у секторі продуктів харчування та напоїв. Пан Кріс  робить нішеві вина по всьому світу з маловідомих сортів винограду, а також володіє власним невеликим виноградником у Словенії, покупка якого й стала крапкою відліку його занурення у світ вина. Не так давно Кріс відвідав Україну, а саме – Закарпаття, Срібну Землю, як поетично кличуть цей край і нове географічне зазначення, над утворенням якого місцеві винороби ретельно працюють. Вино тут виробляють мало не в кожному дворі, а маловідомих сортів винограду, якими так зачарований Бойлінг, мабуть більше, ніж будь-де в нашій країні.

Кріс Бойлінг

Ця подорож була частиною пригоди під назвою #harvest24, протягом якої Кріс виробляв рожеве вино в Угорщині, безсульфітне ігристе в Словенії та ферментував червоне вино зі старовинного винограду Pugnitello в Італії. Кінцевою зупинкою маршруту стало Закарпаття.

На виноробнях, які він відвідав, Кріс побачив сорти винограду, що знає по досвіду роботи в Угорщині, – Királyleányka, Hárslevelű, Cserszegi Fűszeres, Szerémi Zöld, Furmint, Zenit та Olaszrizling (Welschriesling); резервуари з маркуванням Traminer, Muscat, Chasselas, Riesling, Regent, Solaris, Müller-Thurgau і Saperavi; бочки, наповнені Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon та Zweigelt.

Кріс Бойлінг

Розмірковуючи над своїм «закарпатським проєктом», Бойлінг запланував зробити біле вино. Він обрав місцевий сорт Bakator, а майданчиком для здійснення запланованого – виноробню Карла Шоша Sass K Winery. Виноробня пана Карла входить до «Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття», головою якої є Олександр Гарновдій, а сам пан Шош є членом єдиного в Україні Лицарського Винного Ордену імені Святого Венцела.

Результат описують як бленд сорту Bakator, частина сусла якого контактувала з мезгою, а частина була відфільтрована та 5%  надзвичайно рідкісного Szerémi Zöld.

«Це була дуже цікава поїздка до виноробного регіону з великим потенціалом. Виноград Bakator заслуговує на те, щоб про нього дізналося якомога більше споживачів», – впевнений Кріс Бойлінг. Про свої враження під час мандрівок Закарпаттям Кріс планує розповісти на нашому сайті в окремій статті. А поки ми рекомендуємо українським любителям вина взяти вино цього року з сорту Bakator від виноробні Карла Шоша Sass K Winery до своїх особистих вайнлистів. З огляду, що то крафтові релізи, незабаром це вино може стати раритетом.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

До того, як потрапити до чарівного світу вина, Кріс був журналістом, а також писав сценарії для ВВС. Але вино виявилося настільки магнетичним, що одного дня, ступивши на його дорогу, Кріс залишився у цьому всесвіті назавжди. Кріс Бойлінг винний письменник, винороб та невтомний мандрівник. Він номінант та переможець публічного голосування Wine Travel Awards – премії з […]

Бананове вино з Малаві

Щоб не зазнавати фінансових втрат через спеку, яка псує банани, жінки з ферми, що на півночі Малаві, почали виробляти бананове вино.


На півночі Малаві (країна на південному сході Африки) з’явилася ферма, де виготовляють бананове вино. Раніше хазяйка ферми Емілі Нхана (Emily Nkhana) викидала перезрілі банани, поки не дізналася що з них можна робити чудовий напій.

Бананові плантації в поселенні Каронга були розташовані на березі озера, але їх змило в результаті підвищення рівня води, викликаного збільшенням кількості опадів. Фермерам прийшлось перебратися на пагорб. Але це не покращило ситуацію – на височині дуже спекотно, температура сягає 42°C і фрукти дозрівають занадто швидко та псуються. Фермери почали зазнавати збитків. В надії покращити своє фінансове становище жінки селища об’єдналися у кооператив Twitule Cooperative Group та почали виробляти бананове вино.

Бананове вино

«Процес виробництва досить простий, – каже Емілі Нхана. – Стиглі банани очищають, нарізають на дрібні шматочки, зважують та змішують з цукром, дріжджами, родзинками, водою і покривають дольками лимонів. Потім суміш залишають бродити на кілька тижнів, перетворюючи бананову м’якоть у вино, що містить 13% алкоголю. Це дуже добре вино. Його потрібно пити сидячи, щоб насолоджуватися смаком кожного ковтка».

Місцевий ентузіаст вина Пол Камвендо (Paul Kamwendo) каже, що бананове вино м’яке та легке. «Я гадки не мав, що з бананів можна робити вино», – каже Камвендо, один з найбільших шанувальників бананового вина в Каронзі.

Вино, колір якого може змінюватись від блідо-жовтого до насиченого бурштинового, має солодкуватий фруктовий смак, з тонким ароматом і легким лимонно-банановим присмаком.

Пані Емілі підкреслює, що для виробництва важливим є стан бананів. «Якщо фрукти надто стиглі – вино буде дуже солодким; надто зелені – вино стане занадто терпким. Отже, важливо спіймати золоту середину». А ще жінка каже, що новий бізнес надав фермерам можливість збудувати житло кращої якості, завести худобу.

Бананове вино

На місцевих ринках пляшки бананового вина, які продаються по $3, стали вже звичайним явищем. «Ми продаємо його на ринках по всій країні, в столиці Лілонгве і в найбільшому місті Блантайр, воно дуже популярне», – розповідає Тенісон Гондве (Tennyson Gondwe), генеральний директор Community Savings and Investment Promotion (Comsip), компанії, яка консультує жінок з приводу виробництва бананового вина.

Twitule Cooperative Group виробляє від 20 до 50 літрів вина на місяць, в планах покупка обладнання, щоб збільшити виробництво. «Ми хочемо виробляти більше вина. Хочемо переїхати з невеликого виробничого будинку на фабрику», – каже пані Емілі Нхана.

Нещодавно Community Savings and Investment Promotion звернулись до Бюро стандартів Малаві з проханням схвалити бананове вино для експорту.

Джерело: bbc.com
Фото:  bbc.com, facebook.com

Щоб не зазнавати фінансових втрат через спеку, яка псує банани, жінки з ферми, що на півночі Малаві, почали виробляти бананове вино. На півночі Малаві (країна на південному сході Африки) з’явилася ферма, де виготовляють бананове вино. Раніше хазяйка ферми Емілі Нхана (Emily Nkhana) викидала перезрілі банани, поки не дізналася що з них можна робити чудовий напій. […]

Ще одна вечеря, ще один крок до Перемоги!

Проєкт Charitable Gastro Dinners (Благодійні гастровечері), який є номінантом та переможцем публічного голосування Wine Travel Awards 2023-2024 у Enogastronomic Events/Event of the Year та володарем спеціальної нагороди – «Вибір журі» WTA, – це команда шефів, яки ось вже більше двох років організовують благодійні заходи на підтримку ЗСУ.


На початку серпня, силами Асоціації кулінарів України, спільноти Шеф-кухарів, рестораторів і волонтерів, відбулась чергова благодійна гастровечеря. На цей раз захід проходив у місті Дніпро в ресторані Qartuli.

Charitable Gastro Dinners

Це вже шістнадцята благодійна гастровечеря, до цього було п’ять за кордоном і десять в різних містах України. Результатом вечері у Дніпрі став збір 5 000 000 гривень. Загалом за весь час проведених ивентів було зібрано 25,5 мільйонів гривень живими коштами, а також десятки дронів, півтора десятка автомобілів і реанімобілів, тони продуктів. На зібрані кошти було закуплено системи РЕБ, автівки підвищеної прохідності, дрони, частка коштів була перерахована на протезування військовим.

Charitable Gastro Dinners

Дніпровську вечерю готували одинадцять ТОПових  шеф-кухарів з України і два шефи з Азербайджану та Грузії. Гостям заходу було презентовано шість страв авторської сучасної української кухні та сет з трьох крафтових наливок. Перед основним івентом відбулась яскрава зустріч гостей в форматі Welcome drink. В рамках вечері, як завжди, проходив благодійний аукціон з ексклюзивними лотами, виступали зірки української естради. 100% зібраних коштів рівними частинами пішли на потреби військових підрозділів та важкопораненого бійця, який потребує дороговартісного лікування.

Charitable-Gastro-Dinners

Слідкуйте за нашими новинами та приєднуйтесь до великої справи! В єдності наша сила. Кожна благодійна вечеря – це ще один крок до Перемоги!

Для надання більш детальної інформації про заходи звертайтесь за телефонами:

  • Андрій Магалецький – Президент Асоціації кулінарів України (+38 068 805 08 05)
  • Анастасія Хоменко – адміністративний директор заходів (+38 099 362 52 42)


⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Проєкт Charitable Gastro Dinners (Благодійні гастровечері), який є номінантом та переможцем публічного голосування Wine Travel Awards 2023-2024 у Enogastronomic Events/Event of the Year та володарем спеціальної нагороди – «Вибір журі» WTA, – це команда шефів, яки ось вже більше двох років організовують благодійні заходи на підтримку ЗСУ. На початку серпня, силами Асоціації кулінарів України, спільноти […]

X
Украина