Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Від Північного до Південного тропіка

Команда Wine Travel Awards на четвертому релізі премії проаналізувала географію проєкту і зробила втішний висновок: охоплення сягає 44 країни і, якщо не кардинальних полюсів землі, то, принаймні шириться від Північного до Південного тропіка.


Яскравою зіркою зони Північного тропіка в  цьому році премії стала мексиканська виноробня Dos Búhos. Якщо ви прямуватимете до Мексики з метою дослідити її виноробство, то вам сюди!

Dos Búhos

Dos Búhos — органічна сімейна виноробня, розташована у високогір’ї Мексики, в серці Сан-Мігель-де-Альєнде, на висоті 2000 метрів. Скуштуйте тут, крім традиційних тихих, Pet Nat і Orange, створені з різноманітних сортів винограду, адаптованих до високогірних умов із прохолодним кліматом. Основні сорти винограду включають Темпранільо, Мальбек, Мерло, Каберне Совіньон, Сіра, а також менш поширені на теренах Мексики сорти, такі як Неббіоло, Пті Вердо, Гренаш, Зінфандель, Шенен Блан, Совіньон Блан і Шардоне.

Dos Búhos

Крім дегустації дуже своєрідних вин, туриста тут чекає і зустріч з мистецтвом: винороби співпрацюють з місцевими художниками і пропонують творчі експозиції у виробничих інтер’єрах.

Ну, а радикально інший досвід вайнловерам пропонує країна з Південного тропіку – ПАР, яка номінується організацією South Africa Wine за підтримки Wines of South Africa на «Регіон року». Тож, якщо ваша прихильність належить винам Південної Африки, пропонуємо проголосувати.

Пропозиція винного туризму в Південній Африці така ж різноманітна та захоплююча, як і її ландшафти. Завдяки 23 унікальним винним маршрутам, які пролягають від історичного Кейп-Вайнлендс до прибережних і внутрішніх регіонів, енотуристи отримують безліч вражень, які виходять за межі бокалу з вином, нехай і чудовим.

South Africa

Кожен маршрут пропонує унікальне поєднання вин світового класу, мальовничої місцевості і теплої гостинності. Незалежно від того, де ви – серед пишних долин Стелленбосу, суворої краси Седерберга чи на чарівному узбережжі Германуса, – на вас чекає безліч відкриттів. Окрім вина, регіональна кухня Південної Африки утворює феєричний кулінарний ландшафт. А знайомство з народом сан – найдавнішими корінними мисливцями-збирачами Південної Африки – стане дійсно незабутньою пригодою. Дух «ubuntu» — філософії єдності та щедрості — помітний усюди, додаючи унікального шарму кожному досвіду. Цю філософію взяли на озброєння і виробники вина, які практикують екологічне землеробство, захист біорізноманіття та культуру поваги до усіх, хто вирощує виноградні лози та виробляє вина.

South Africa

Розташовані в  Cape Floral Kingdom, об’єкті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, виноградники стали домівкою для понад 9500 видів рослин, 70% з яких є ендеміками. Подорож виноробнями Південної Африки – одна з найкращих світових дестинацій.

До речі, досвідченими гідами на цьому напрямку виступають Брітт Карлссон і Пер Карлссон (Britt Karlsson&Per Karlsson) зі Швеції – власники турагенції, нашого номінанта, який також вартий вашої підтримки в голосуванні.

BKWine Tours

Найближчий заявлений ними тур в цьому напрямку планується на  15-25 лютого 2026 року. На ресурсі Home | BKWine Magazine, який ведуть ці досвідчені мандрівники, ви можете знайти не лише пропозиції турів, але і багато цікавих статей про виноробство Піденної Африки.

Зауважимо, що в премії цого року бере участь ще один винний автор зі Швеції – Карі Бровалл (Kari Brovall).

Kari Brovall

Його спеціалізація – маркетинг, тож він розробляє унікальні історії для винних брендів, працюючи у винній темі майже 30 років. Зокрема, він керував комерційною стратегією таких глобальних брендів, як Fondberg, Miguel Torres, Taittinger Champagne, La Rioja Alta тощо.

Якщо мова про географію проєкту та полярність локацій, то, мабуть, доречно буде згадати нову в ком’юніті інфлюенсерку з Куби Дженні Віант Гомес (Jenny Viant Gomez).

Jenny Viant Gomez

Наразі вона мешкає в Італії, а номінує як свій доробок останнього періоду – подорож іспанським регіоном Кастилія-Леон. Цей яскравий досвід Дженні був втілений у життя під час церемонії нагородження VinoInfluencers World Awards 2024, де 150 найкращих винних комунікаторів з усього світу зібралися, щоб дослідити, спробувати та поділитися магією іспанської винної культури. Пригода почалася в Мадриді й перенесла учасників на борт чудового винного поїзда, з якого журналісти милувалися пейзажами Кастилії-Леон та дегустували кращі зразки цього регіону, що має 9 DO – вагому спадщину досконалого виноробства.

Читайте дописи наших номінантів, подорожуйте з ними онлайн та в реальному житті, дегустуйте та вивчайте вина нашої чарівної планети – і будьте щасливими! А щоб вас не мучали сумління, – не забувайте голосувати за номінантів Wine Travel Awards.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Команда Wine Travel Awards на четвертому релізі премії проаналізувала географію проєкту і зробила втішний висновок: охоплення сягає 44 країни і, якщо не кардинальних полюсів землі, то, принаймні шириться від Північного до Південного тропіка. Яскравою зіркою зони Північного тропіка в  цьому році премії стала мексиканська виноробня Dos Búhos. Якщо ви прямуватимете до Мексики з метою дослідити […]

Американський бумеранг

Коли в Європі пересічний вайнловер каже «американське вино», в 99 зі ста випадків має на увазі Каліфорнію. Чому? Відповідь полягає в одній майже детективній історії, яку закрутив в 1976 році  Стівен Спур’є (Steven Spurrier) – кмітливий виноторговець, який у 70-ті роки відкрив лавочку в Парижі. Обурений зневагою французів до американських вин, він наважився на крамольну дегустацію всліпу, де співставив вина уславлених шато Франції з винами каліфорнійців. До суддівства запросив найагресивніших апологетів Бордо та Бургундії. І що ви думаєте, всліпу європейські експерти виставили бали, які дозволили перемогти Каліфорнії!


Зауважимо, що дійсно, виноробство на цих американських землях, вперше датоване ще серединою 17 століття, досить довго розвивалося не надто вдало. Згодом американці почали наслідувати європейські стилі та висаджувати здебільшого французькі сорти винограду – Шардоне, Каберне Совіньон, Піно Нуар тощо. Аж згодом місцеві винороби в долинах Напа та Сонома, в Мендосино, Санта Крус та на інших теруарах штату почали висаджувати власні сорти і перш за все Зінфандель, що згодом і дало ті чудові результати каліфорнійцям, зафіксовані з подачі Спур’є в Парижі.

Ridge Vineyards

Найбільш вражаючих оцінок на Judgement of Paris  «Суді Парижа», а саме під такою назвою той революційний тейстинг увійшов в історію, набуло американське Chateau Montelena. Хоча вирок у Парижі в 1976 році залишається визначальним моментом, це лише один розділ на довгому шляху виноробні. Понад п’ятдесят років, перебуваючи у власності сім’ї Барретт, Chateau Montelena культивує глибоке розуміння своїх виноградників, охоплюючи нюанси кожного врожаю. Філософія полягає не у відтворенні рік за роком одного смаку, а в охопленні суті кожного вегетаційного періоду, дозволяючи природі виражати себе через кожен вінтаж.

А сьогодні виноробня, що утримує статус одного з найкращих виробництв Долини Напи, увійшла до ком’юніті WTA – і якщо ви читаєте ці рядки, можете стати дотичним до цієї легенди світового виноробства – проголосувавши за Chateau Montelena.

chateau-montelena16

До речі, поруч з Шато Монтелена на Judgement of Paris фігурувала ще одна виноробня, яка сьогодні пліч-о-пліч стала і в проєкті WTA – один з найстаріших каліфорнійських виробників – Ridge Vineyards.

Ці американські винарні запустили тоді на бік Європи своєрідний бумеранг зацікавленості, який відтоді повертається і знову курсує між материками. А Каліфорнія і досі утримує статус «мекки американського виробництва». До речі, Каліфорнія в 2025 році номінована проєктом Wine Travel Awards як Регіон року, а разом з нею, під егідою California Wines, в нинішньому релізі премії зібралося сузір’я видатних каліфорнійців.

California Wines

Чого вартує лише ім’я Robert Mondavi Winery! Майже шість десятиліть виноробня Роберта Мондаві була маяком інновацій, досконалості та майстерності в Долині Напа. Справжній піонер, Роберт Мондаві не лише сформував виноробну промисловість регіону, але й встановив стандарти, які знаходять відгук у всьому світі. Сьогодні виноробня Robert Mondavi має виноградники в різних частинах долин Напа та Сонома.

Фоловери WTA, гарних вин та захоплюючих винних доріг мають змогу ознайомитися із виноградниками та винами Роберта Мондаві і, зрозуміло, проголосувати за зіркову виноробню.

Черговий учасник нашого огляду – Duckhorn Vineyards. Цю виноробню також не варто представляти поціновувачам преміальних вин. Заснована Деном і Маргарет Дакхорн у 1976 році, компанія Duckhorn Vineyards витратила майже п’ятдесят років на те, щоб стати одним із провідних виробників вин у Долині Напа. Про що сьогодні розповідають їхні виноградники, – дізнавайтеся і голосуйте. А будете в Каліфорнії, не пропустіть чудовий захід: Duckhorn Vineyards пропонує винні  Derby Party. У 2025 році 10-та щорічна вечірка відбудеться 3 травня.

Duckhorn Vineyards

Крім того, цього року в премії взяли участь такі яскраві виробники, як The Silver Oak Winery та Dunn Vineyards. Останній має виноградник в унікальному теруарі Howell Mountain з офіційним статусом субрегіону AVA. Про ці вина визначний винний критик Antonio Galloni писав так: «Це каберне для терплячих, але у найкращих урожаях Howell Mountain є одним із найкращих вин не лише Каліфорнії, а й усього світу».

Чи не зворотнім вектором того американського бумерангу зацікавленості, запущеного під час Judgement of Paris, стало придбання у 2020 році каліфорнійської виноробні, що сьогодні носить ім’я Cathiard Vineyard’s, піонерами бордоського винного туризму – власниками славетного французького Château Smith Haut Lafitte – Флоранс і Даніель Катьяр. Вони придбали маєток з виноградниками на територіях Rutherford та St. Helena AVA, закохавшись у його біорізноманіття. Ви можете дізнатися про цей блискучий проєкт, заразом підтримати наших номінантів і проголосувати за цих видатних виноробів, які прокладають місток між Америкою та Європою.

І тут маємо згадати ще один канал зв’язку – чи то транспорту, якщо точніше, – що задовольняє зацікавленість вайнловерів зі Старого та Нового світу. Це – Expedia Cruises. Круїзна компанія – світовий лідер в сегменті лакшері туризму, що працює з 1987 року, нещодавно першою у світі розробила напрямок нішевих винних круїзів. Дякуючи цій інноваційній ідеї, сьогодні винні туристи, що відправляються винними дорогами світу, замість традиційного «Поїхали!» сміливо можуть казати: «Попливли!»)).

paul-wagner

Винні круїзи, очолювані видатним діячем винного туризму і провідним експертом вина Полом Вагнером, пропонують неперевершене поєднання розкоші, освіти та пригод. Від залитих сонцем виноградників Долини Напа до стародавніх терас Грузії та Вірменії, круїзи Expedia доставляють пасажирів у серце найвідоміших виноробних регіонів світу. Пасажири насолоджуються ексклюзивними дегустаціями, вечерями з поєднанням вин і приватними зустрічами з виноробами та сомельє. Ці круїзи створюють відчуття спільності та зв’язку, починаючи від дегустації вин Шатонеф-дю-Пап в Авіньйоні й закінчуючи дослідженням португальської Долини Дору. Через інновації та інклюзивність Expedia Cruises змінює світ винного туризму, пропонуючи динамічну, захоплюючу альтернативу традиційним відвідуванням виноградників. Їхні винні круїзи наголошують на розповіді історій та освіті, створюючи глибший зв’язок між пасажирами та винами, які вони пробують. Такий підхід перетворює пасажирів на поінформованих ентузіастів. Зрозуміло, команда WTA прагла залучити в проєкт Expedia Cruises – і ми пропонуємо ознайомитися з новаторськими пропозиціями цього оператора туризму, заразом підтримати його в голосуванні.

expedia-cruises

І в контексті взаємозв’язків винних регіонів та континентів не можемо не згадати найяскравіших американських інфлюенсерів, представників інформаційного сектору, які надають унікальні дані про нові винні релізи, локації, маршрути. Які поєднують світи і відкривають нові смаки та напрямки. Наша рекомендація – звертайтеся до творчості цих персоналій, обирайте для себе найкраще джерело інформації про безмежний світ вина та винного туризму. І підтримуйте своїх фаворитів лайками під час голосування! Представляємо наших номінантів-інфлюенсерів, колег з американського континенту і дозволимо собі невеличку сентиментальну ремарку – наші серця належать кожному з них!

Gwendolyn Alley

Ґвендолін Еллі — поетеса, мандрівниця, викладачка коледжу та письменниця про вино, яка багато публікувалася. Вона виграла конкурс авторських творів Дженсіс Робінсон про відновлюване сільське господарство у 2022 році.

Elizabeth Smith

Доктор Елізабет Сміт — письменниця, суддя конкурсів вина та видатний літератор. А також – креативний партнер і маркетинговий директор компанії Danube Wines, імпортера та роздрібного продавця вина, що базується в Брістолі, Великобританія, і спеціалізується на центральноєвропейських винах. Пані Елізабет Сміт постійний учасник Wine Travel Awards і переможець публічного голосування премії.

Allison Levine

Еллісон Левін є власницею агентства Please The Palate, яке спеціалізується на маркетингу та плануванні подій для індустрії вина та спиртних напоїв. Маючи понад 15 років досвіду в комунікаціях, маркетингу та плануванні заходів, Еллісон захоплена навколишнім світом і людьми в ньому. Еллісон має ступінь магістра з міжнародних комунікацій зі спеціалізацією на міжкультурному навчанні в Школі міжнародного обслуговування Американського університету, а також сертифікат WSET рівня 3 і є членом Circle of Wine Writers.

Susana Ochoa Vega

Сусана Очоа Вега — видатний сомельє, журналіст і телеведуча з Квебеку. Вона є продюсером і ведучою популярної телевізійної програми про світ вина та гастрономії La Beauté du Vin, яка охоплює понад 600 000 глядачів щотижня.

Wine Future Conference

Міжнародна винна конференція Wine Future є колективним джерелом унікальних ідей та інформації. Понад 10 років вона слугує майданчиком для зустрічі  авторитетних персоналій винного бізнесу та обміну думок. Wine Future 2025 відбудеться з 13 по 15 листопада в Майямі (Miami), в Міжнародному університеті Флориди (FIU). Тема цього року – протистояння 10 головним викликам, які зараз впливають на виноробну промисловість та сектор винного туризму.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Коли в Європі пересічний вайнловер каже «американське вино», в 99 зі ста випадків має на увазі Каліфорнію. Чому? Відповідь полягає в одній майже детективній історії, яку закрутив в 1976 році  Стівен Спур’є (Steven Spurrier) – кмітливий виноторговець, який у 70-ті роки відкрив лавочку в Парижі. Обурений зневагою французів до американських вин, він наважився на крамольну […]

Украина: земля героїчного виноробства

Насправді клімат України – однієї з найродючіших країн Європи – сприятливий для вирощування лоз на усій території. І якщо буквально 10 років тому закладка виноградників у північних областях сприймалася як сенсація, то сьогодні це норма життя. І все ж винороби України сьогодні працюють в екстремальних умовах, виявляючи, без перебільшення, справжній героїзм. І справа не в крутих гірських схилах або пекельних посухах. Країна потерпає від російської агресії, а це означає, що люди йдуть на роботу після безсонних ночей під обстрілами, на виноградниках натикаються на міни, а склади та підприємства трощать ворожі ракети.


І все ж, незважаючи на триваючу війну та економічні труднощі, українські винороби залишають слід на світовій арені – виготовляють вина, відзначені нагородами, і виходять на міжнародні ринки, такі як Великобританія, США, Японія, Польща та країни Балтії.

big-wines-

Маючи п’ять ключових виноробних регіонів – Закарпаття, Бессарабію, Чорноморський край, Запоріжжя та Крим (тимчасово окупований), а також нові північні виноградники, Україна доводить, що є виноробним регіоном Старого Світу з новою ідентичністю. Від історичних автохтонних сортів винограду, таких як Тельті Курук, Кокур і Одеський Чорний, до нових північних терруарів, де виробляють яскраві білі, рожеві та ігристі вина, винна сцена України стає все міцнішою з кожним роком. Окрім виноробства, виноробна галузь України є символом стійкості, інновацій та єдності, де професіонали в різних галузях – винороби, сомельє, викладачі, організатори заходів та імпортери – працюють разом, щоб просувати українське вино у всьому світі.

pauk

Нагорода Wine Travel Awards (WTA) відзначає цих піонерів, які, незважаючи на всі труднощі, продовжують формувати майбутнє винної сцени України. Наразі настав час підтримати візіонерів, які формують виноробну галузь України.

Голосуйте за найкращих номінантів WTA від України!

Провідний український виробник вина (у складі групи компаній Vinos de La Luz) з 87 га виноградників у Бессарабії, що спеціалізується на Одеському Чорному та сорті Тельті Курук. Попри війну, Big Wines не лише відома своїми лімітованими випусками преміальних вин, а також інвестує в нові виноградники та сучасний виноробний завод у Київській області.

Big Wines


Цей винний бренд представляє нову хвилю виноробства в Україні, зосереджуючись на преміальних тихих та ігристих винах, які відображають терруар країни. Їх девіз «Пишаюся українським!» втілює прагнення до досконалості. Нещодавно бренд був придбаний компанією Big Wines.

46 Parallel Wine Group


Це перлина Закарпаття, що зберігає багатовікові традиції виноробства в Карпатах. Регіон спеціалізується на виробництві вин з автохтонних українських та європейських сортів винограду, одночасно пропагуючи екологічно чисте виноградарство. Ці краї насичені красою природи, архітектурними та історичними пам’ятками, гастрономічними спеціалітетами та гостинними господарями.

Wines of the Silver Land


Бутик-виноробня, що спеціалізується на високоякісних винах ручної роботи, які демонструють виразний характер українських терруарів. Ці вина відрізняються авторським стилем винороба і його відданістю екологічним практикам.

KSV House of Wine


Крафтове лікеро-горілчане виробництво, що відроджує спадщину українського виробництва спиртних напоїв, поєднуючи традиційні рецепти з сучасними технологіями для створення унікальних високоякісних спиртних напоїв, які підкреслюють українську майстерність.

Файна Гуральня


Провідна школа сомельє в Україні, яка готує нове покоління професіоналів та амбасадорів вина. Віталій Ковач – відомий експерт, який формує винну культуру та освіту в Україні та за її межами.

Ковач


Відеопрограма, що спонукає до роздумів, присвячена останнім тенденціям вина, алкогольних напоїв і гостинності. Завдяки висновкам експертів і поглибленим обговоренням, цей проєкт відкриває новий погляд на галузь.

neVynne Interview


Унікальна гастрономічна ініціатива, де найкращі шеф-кухарі та сомельє співпрацюють, щоб створити надзвичайні страви, підтримуючи гуманітарні зусилля в Україні.

Благодійні гастрономічні вечері


Найбільша подія індустрії барів у Східній Європі, яка збирає барменів світового класу, виробників алкогольних напоїв і міксологів, щоб задати нові тенденції у світі напоїв.

BAROMETER International Bar Show


Одна з найважливіших виставок вина та алкогольних напоїв в Україні, що об’єднує виробників, дистриб’юторів та ентузіастів. Подія, яку варто відвідати всім, хто хоче пізнати різноманітний світ українського вина.

Be Wine

 

Ваш голос має значення!

Підтримайте виноробну галузь України, проголосувавши за цих виняткових номінантів і допоможіть їм отримати заслужене міжнародне визнання.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Насправді клімат України – однієї з найродючіших країн Європи – сприятливий для вирощування лоз на усій території. І якщо буквально 10 років тому закладка виноградників у північних областях сприймалася як сенсація, то сьогодні це норма життя. І все ж винороби України сьогодні працюють в екстремальних умовах, виявляючи, без перебільшення, справжній героїзм. І справа не в крутих […]

Тропічний бум

Новий звіт Beverage Trends 2025 від компанії Flavorman оповістив світ про майбутнє цунамі популярності вин з тропічними фруктами у смакоароматичному профілі. Тому пропонуємо цьогорічний маршрут свідомого енотуриста прокласти до країн з тропічним кліматом та більш-менш розвинутим виноробством. Для початку онлайн подорож до Азії: знайомимося з номінантами премії WTA, і заразом голосуємо за кращих.


Індія. Дорога в Махараштрі

Щойно були оприлюднені результати дослідження Flavorman, відразу згадалася Індонезія з її фруктовими винами з мангостину чи лічі, або Індія, де навіть вина з міжнародних сортів набувають екзотичних тонів. Втім, на виноградниках останньої лише 1,5% урожаю винограду іде на вина. Взагалі, сумарна площа виноградників, призначених для виноробства, складає без малого 2 500 га. Більшість виноробень знаходиться в регіоні Нашик (Nashik) штату Махараштрі, який вважається батьківщиною винного сектору країни, і де розташовано 90% виробництв. Саме тому Нашик став помітним центром винного туризму – всього-то 190 км від Мумбаї 🙂 (тут доречно згадати фантастичні подорожі індійськими потягами – то окрема аттракція!).

Хоча в Індії працюють і з автохтонами – Anabeshahi, Arkavati та Arkashyam, –  левову частку списку посідають міжнародні сорти. Адже своїм минулим індійське виноробство зобов’язане португальцям та британцям, а сьогоденням – французам і, в першу чергу, Мішелю Роллану (Michel Rolland). Отже, тут популярні Каберне Совіньйон, Шираз і Мерло для червоних вин і Шардоне, Шенон Блан та Совіньйон Блан для білих. Тим, хто перебуває в пошуках актуальних тропічних смаків і зацікавлений в винному ринку Індії, варто звернути увагу на досвід провідного експерта по Індії – Сонал Холланд (Sonal Holland) Master of Wine, переможця WTA 2023-2024 Ambassador of the Year.

Sonal Holland


Як слон в дегустаційній залі

Давно, ще на світанку своєї кар’єри видавця винного журналу я потрапила в Тайланд і була здивована якістю їхніх фруктових вин за дуже помірну ціну. До речі, тут сухі вина виробляють не лише з екзотичних фруктів, але й з яблук або полуниці, плантаціям якої приділяють велику увагу. Навіть існують державні програми по заміщенню північних плантацій коноплі чи маку на грядки з ягодами в гірському Чіанг Меї. Саме тут, та ще в двох регіонах – Таб-Кванг та Хуа Хін і зосереджені тайські виноробні, що випускають, крім ягідно-фруктових, класичні вина з vitis vinifera.

Отже, хоча країна не може похвалитися століттями традицій, розташований на 13-й паралелі Тай зробив вагомий внесок у світ вина, створивши принцип «виноробства нетрадиційних параллелей». Цей принцип руйнує стереотип, що високоякісне вино можна виробляти лише в помірних кліматичних зонах. Найчастіше тут вирощують такі сорти, як Сіра, Шенон Блан, Коломбар  та Малага Бланка. Виноградні вина Таїланду, не зважаючи на вологий клімат, багаті на смак і складні букети, вони демонструють ті самі характерні ноти тропічних фруктів, приправлених нотками спецій.

В Тайланді радимо відвідати виноробню Monsoon Valley Vineyard Monsoon Valley Vineyard, якій ось-ось має виповнитися 25 років (перед тим, як їхати, встигніть до 1 квітня за Monsoon проголосувати!).

Виноградник Monsoon Valley Vineyard розташований у тихій долині поблизу місця, яке колись використовувалося як загін для слонів. Сьогодні поруч – заповідник цих велетнів Баан Кхок Чанг, що став додатковою туристичною атракцією. Виноградники Monsoon Valley Vineyards розташовані на приголомшливому тлі вкритих джунглями пагорбів Хуа Хіну, пропонують захоплюючий досвід винного туризму, демонструючи сорти винограду, які процвітають в унікальному мікрокліматі, з морським бризом і багатими ґрунтами. І, звичайно, пропонуючи туристам вина, відзначені багатьма міжнародними нагородами (для Тайланду то рідкісне явище поки що), включаючи медалі AWC Vienna.

Monsoon Valley Vineyard


Корейський синдром

Крім загальновідомого соджу, або рисового вина макколі, у Південній Кореї є і власне вино, виробництво якого набирає обертів. Особливістю корейських вин є легкість, свіжість та різноманітні тропічні фруктові аромати, адже здебільшого їх виробляють з яблук, фруктів та ягід (хурма, персик, плоди актинідії тощо), що поєднує виноробство країни з традиціями Тайланду. А ось що, як на мене, дійсно вирізняє Корею, то це підхід до вина, перш за все, як частини дуже розвиненої гастрономічної культури. Тобто в переважній більшості корейці дивляться на вино виключно в контексті пейрінгу. Тому винороби прагнуть створювати універсальні вина, дружні до блюд національної кухні. Цей підхід і орієнтація на HoReCa вочевидь спостерігається і в дизайні, тому в Кореї можна зустріти досить простецьке яблучне вино, оздоблене пелюстками золота. Втім, виноробство розвивається. Нині в країні працює близько 150 виноробень. Іде ретельна селекція сортів, зростає якість. З 1 липня 2017 року корейське вино стало класифікуватись як традиційний напій. І корейська кухня виявила до вина взаємність: її популярність у світі спричинила зростання інтересу вайнловерів, що цінують особливість корейських вин. На тлі цього обсяг продажів корейських вин на глобальному ринку почав зростати. Побут позначився на свідомості: у середовищі корейських інфлюенсерів тепер можна зустріти не лише гастрономічних критиків, але й серйозних винних експертів. Один з них – номінант WTA Чан Джун Пак (Chan Jun Park), віце-президент Корейської міжнародної асоціації сомельє, Директор в Азії конкурсу OIV Asia Wine Trophy, винний письменник, видавець, автор книги, викладач Університету Кюнхі в Сеулі. Це один з найдосвідченіших знавців вина на просторах Азії. А його сайт www.vinfriends.com – справжня енциклопедія знань про вина світу.

Chan Jun Park


Тайвань – під сонцем, під водою

Переміщаємося на Тайвань, де також виноробство виборює власне місце під тропічним сонцем. В часи японської колонізації, в першій половині 20 століття, на острів імпортували сотні сортів винограду. Але вижили лише термостійкі, включаючи Чорну Королеву (Black Queen), нині домінуючий технічний сорт Тайваню, створений Кавакамі Дзенбеєм (Kawakami Zenbei), хрещеним батьком японського виноградарства, який одружив Золоту Королеву (Golden Queen) з сортом Бейлі (Bailey) для досягнення елегантності та довговічності.

Domaine Vino Formosa

І все йшло б добре, якби не єдине та вагоме «але» – на рідкісно несприятливий клімат для лоз. Юсен Лін (Yusen Lin), автор численних книг про вино, який спеціалізується на бургундських та іспанських винах, а заразом вивчав понад 1,000 виноградників в обох півкулях, так коментує умови, в яких розвивається тайванське виноробство: «Серед виноградників у десятках країн, які я досліджував, мало де є стільки перешкод у виноробстві, як на Тайвані». І дійсно, сезон тайфунів у липні-серпні часто змушує виноградарів збирати незрілі плоди, що містять лише половину фенольних сполук, від тих, що спостерігають в своєму винограді, приміром, бордосці. Друга проблема – обмежений вибір сортів: вологість та рясні опади, помножені на високі температури, витримують ледве півдюжини гібридних сортів, як от Golden Muscat та Musann Blanc. До речі, увага прихильників модної тропічної органолептики: унікальний для Тайваню Musann Blanc особливо ароматний, зі складним смаковим профілем тайванських фруктів, але з низьким вмістом цукру та високим вмістом кислотності, ідеально підходить для приготування тихих вин. Разом з тим, поширені сорти виноградної лози, такі як Каберне Совіньйон, Піно Нуар або Шардоне на Тайвані майже не цвітуть і не плодоносять, принаймні без допомоги дорогих систем охолодження.

Зрозуміло, що складна виноробна промисловість Тайваню виживала протягом десятиліть в основному за рахунок державних субсидій для фермерів, які постачали виноград державі-монополісту на вина та тютюн. До речі, в період свого розквіту Тайвань висадив понад 5 000 гектарів винного винограду. Відколи ж субсидії були припинені в 1996 році, фермери закинули виноградники на користь більш прибуткових продуктів, таких як драконів фрукт, а площі скоротилися лише до кількох десятків гектарів.

Втім, на Тайвані на деяких виноградниках збирають урожай двічі на рік. У порівнянні з літнім урожаєм, зимовий дає меншу кількість, але кращу якість, залишаючи простір для маневрів таким героїчним виноробням, як Domaine Vino Formosa. Власник компанії – доктор Chien Hao Chen.

Чіен Хао Чен (Chien Hao Chen) може похвалитися вченим ступенем Паризького та Бургундського університетів і позитивними результатами своїх виробничих практик. Вина цієї виноробні – Vino Formosa Rosso і Moscato Oro Vino Fortificato NV, виготовлені з винограду сортів Чорна Королева і Золотий Мускат відповідно, завоювали кілька золотих медалей в категорії кріплених вин на таких престижних світових змаганнях, як New York World Wine & Spirits Competition, International Wine Challenge, Mundus Vini і Vinalies Internationales. Лікерне вино Vino Formosa пропонує чудовий кислотний баланс і багатий букет південних ароматів, включаючи медовий виноград та мангостіну, цитрусові, троянди,  цукати та родзинки.

А у 2023 році ця виноробня стала тайванським піонером підводної витримки! Vino Formosa Bianco (Cuvée Marina) зазнає п’яти років старіння в дубовій бочці, перш ніж витратити додаткові сім місяців на океанському дно Тайваньської протоки. Результатом цього є унікальний процес дозрівання, який підвищує складність тропічної ароматики та глибину вина,  і приносить нагороди Cuvée – престижні 92-балли на Vinalies International competition.

Chien Hao Chen


На горизонті Китай

Що вам сказати про Китай? Це неосяжне море всього, в тому числі і вин. Тому не варто гаяти часу на самостійні пошуки маршрутів та вин. Ми знаємо найкращого гіда в цьому неосяжному морі – WildChina Travel.

WildChina Travel

Заснована в 2000 році, WildChina – це відзначена нагородами екологічна туристична компанія, яка спеціалізується на створенні індивідуальних подорожей у будь-який куточок Китаю.

В тому числі, в привабливий Нінся – менш відомий регіон у північно-центральній частині КНР.Саме тут такі принади для мандрівників, як пустеля Тенггер, етнічна меншина Хуей і… виноробна промисловість Китаю. Чому Нінся особливий? Регіон відомий своїми посушливими ландшафтами, що охороняються горами Хелан на заході, просторими рівнинами вздовж річки Хуанхе та великою ділянкою пустелі Тенггер. Нінся має багату та історичну історію, відігравав стратегічну роль під час династій Мін і Цін, був важливим проходом вздовж стародавнього Шовкового шляху. У 1980-х роках китайський уряд розпочав політику, спрямовану на розвиток сільського господарства в регіоні, приділяючи особливу увагу виноробній промисловості. Це поклало початок вирощуванню виноградної лози в Нінся, підприємству, яке з тих пір процвітало, зробивши регіон домом для понад 200 виноробень. У Нінся переважно вирощують Каберне Совіньйон, Мерло та Каберне Гернішт, але винороби активно досліджують і експериментують з різними іншими сортами винограду. Це також регіон героїчного виноробства, хоча регіон має таку саму широту, як Бордо та долина Напа. Тут, щоб пережити холодні зими, винороби повинні буквально закопати лозу під землю наприкінці осені, а відкрити їх аж у квітні наступного року. Тож кращий час для відвідування виноробень Нінся — весна, коли температура м’яка, або пізнє літо та рання осінь, коли збирають виноград.

Тих, хто збереться в енотур до Китаю, будуть супроводжувати експерти виняткової кваліфікації. Приміром, винний експерт WildChina — Кікі Чен Кікі має ступінь магістра з місцевого розвитку та WSET.

А партнер WildChina Фонгі Вокер (Fongyee Walker), перша в Китаї Master of Wine (MW) сьогодні пропонує нову програму ексклюзивних турів, що охоплюють три виноробні регіони Китаю: Пекін, Шаньдун і Нінся. Він включатиме приватні дегустації вин, відвідування виноградників, вишукані ресторани під час вивчення найвідоміших місць у кожному напрямку. Глибокий досвід і пристрасть Fongyee до зв’язку вина з китайською культурою становлять базу цієї програми, яку можна розглядати не лише як захоплюючу подорож, але й як свого роду рівень освіти.

Fongyee Walker

 

Ну, і на останок – найкращий період для візиту в Китай – не весна чи зима, а час проведення ProWine Shanghai, адже це одна з найвпливовіших виставок на ринку Азії, де ви знайдете усі тропічні смаки. І не тільки.

Вже понад 10 років виставка ProWine Shanghai спеціалізується на торгівлі вином і алкогольними напоями, спостерігає зростання виноробної промисловості Китаю, підкреслюючи великий потенціал і силу країни.

ProWine Shanghai



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Новий звіт Beverage Trends 2025 від компанії Flavorman оповістив світ про майбутнє цунамі популярності вин з тропічними фруктами у смакоароматичному профілі. Тому пропонуємо цьогорічний маршрут свідомого енотуриста прокласти до країн з тропічним кліматом та більш-менш розвинутим виноробством. Для початку онлайн подорож до Азії: знайомимося з номінантами премії WTA, і заразом голосуємо за кращих. Індія. Дорога […]

Нове обличчя виноробства в Центральній Європі: Угорщина та Польща

Угорщина і Польща мають давні винні традиції, які зараз активно відроджують ,поєднуючи історію та сучасні технології.


Угорщина – одна з найстаріших виноробних країн Європи, відома різноманітністю терруарів і автохтонних сортів. Токай – легендарний регіон, що славиться солодким вином, визнаним королями, а Віллані – потужними червоними з Каберне Фран. Польське виноробство почало стрімко розвиватися після 2000-х. Основні винні регіони – Малопольща, Нижня Сілезія, Підкарпаття, зосереджені на холодостійких сортах (Сейвал Блан, Регент, Соляріс). Польські вина все частіше отримують нагороди, а інтерес до місцевого виноробства зростає.

Відвоювати своє місце серед  найкращих європейських вин, популяризувати Угорщину і Польщу як напрямки винного туризму допомагають талановиті,  досвідчені інфлюенцери та амбасадори, серед яких навіть додаток зі штучним інтелектом. Знайомтеся і голосуйте за номінантів WTA!

Tomasz Prange-Barczyński – Wine & Food Influencer/Expert Opinion

Відомий винний критик, редактор і письменник, Томаш Пранге-Барчинський понад 20 років працює у винній індустрії. Він є головним редактором журналу «Фермент» та ведучим винної передачі на Radio 357. Був засновником Magazyn Wino і співпрацював із Playboy, Newsweek, Voyage та Marie Claire.

Томаш написав кілька книг про вино, зокрема «Ріслінг і тапас» (2023), «Італія: путівник до вин» (2022), «Світ на винних стежках» (2020). Він також переклав на польську численні винні видання та продюсував документальні фільми про вино.

Як міжнародний винний суддя, Томаш бере участь у престижних конкурсах (Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles, Best of Riesling). У 2019 році отримав звання «стипендіат рислінгу», а з 2022 року викладає в Німецькій академії вина.

Окрім вина, Томаш пише про подорожі, лижі та велосипедний туризм. Його остання книга «Рислінг і тапас» (2024) розкриває унікальні гастрономічні поєднання, знайдені під час подорожей Європою.

Kristian Kielmayer – Wine & Food Influencer/Expert Opinion

Kristian Kielmayer

Крістіан Кільмаєр – винний педагог, консультант і культурний посол, робить світ вина доступним і надихаючим. Він викладає у Weinakademie Österreich та провідній угорській винній школі, дотримуючись підходу « learning by teaching». Його знання охоплюють виноробство, економіку, сомельєрську справу, пиво, саке та міцні напої.

Співавтор книги «Вина Угорщини: терруари та сорти», Крістіан також пише для Vince, досліджує поєднання вин і культури, виступав у Мехіко з унікальним фудпейрингом угорських вин та мексиканського шоколаду.

Як консультант Міністерства сільського господарства Угорщини, він сприяв створенню нових PDO-регіонів (Mura, Kőszeg, Sümeg, Füred). Також судить престижні конкурси (Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini).

Крістіан поєднує вино з фотомистецтвом, виграв OIV Centenary Photo Contest за знімок про зміну клімату. Його виступи на OIV Volcanic Wines Conference, Prowein охоплюють континенти.

Маючи ступінь магістра з міжнародного маркетингу вина, Крістіан прагне отримати PhD із сенсорики, досліджуючи нюанси дегустації. Його місія – зробити вино джерелом знань, культури та зв’язку.

Tomasz Witkowski – Ambassador/Ambassador of the Year

Tomasz Witkowski

Томаш керує винним магазином та інтернет-платформою 2Bratanki/Hungarian Wines – провідного імпортера угорських вин у Польщі. Портфоліо компанії включає понад 200 ексклюзивних угорських вин, а співпраця з ресторанами, барами та роздрібними продавцями допомагає популяризувати їх серед польських споживачів.

Захоплення Томаша угорськими винами почалося з першого візиту до Егера й переросло в багаторічне дослідження виноробних регіонів. Він регулярно подорожує до Угорщини, відкриваючи нових виробників і беручи участь у винних заходах, зокрема конференції Franc&Franc та конкурсі Winelovers Wine Awards.

Томаш активно популяризує угорські вина в Польщі, організовуючи дегустації, виступаючи на ярмарках (Enoexpo, Warsaw Wine Experience) та пишучи про винну культуру. Його стаття «Будапешт на келихах» у Trybuszon розкриває найкращі винні бари угорської столиці.

Він переконаний: сучасне угорське виноробство гідне світової уваги. Відданість справі та визнання клієнтів підтверджують – він робить свою роботу чудово.Томаш Вітковський – Закоханий в угорські вина

Országos Bortúra – Ambassador/Creative Strategy та Wine & Food Influencer/Expert Opinion

Országos Bortúra

Országos Bortúra – це інноваційний додаток, що відкриває перед винними ентузіастами угорську винну культуру. Він дозволяє легко бронювати екскурсії до найкращих виноробень та спілкуватися з однодумцями. Крім Угорщини, Bortúra також пропонує дегустації іспанських і словацьких вин, задовольняючи як любителів, так і професіоналів.

Додаток включає два ключові інструменти:

  • Boradmin – система B2B для автоматизації та просування виноробень, що використовує ШІ.
  • Bortúra App – платформа B2C, що допомагає користувачам знаходити виноробні, бронювати візити та відкривати нові винні маршрути.

Додаток безкоштовний та пропонує бронювання, огляди, інтерактивні вікторини й події. Він уже здобув престижні нагороди, а його співзасновники активно розвивають винний туризм, зокрема через співпрацю з Університетом Земмельвейса.

Országos Bortúra формує майбутнє винного туризму, об’єднуючи цифрові технології та культурну спадщину!



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Угорщина і Польща мають давні винні традиції, які зараз активно відроджують ,поєднуючи історію та сучасні технології. Угорщина – одна з найстаріших виноробних країн Європи, відома різноманітністю терруарів і автохтонних сортів. Токай – легендарний регіон, що славиться солодким вином, визнаним королями, а Віллані – потужними червоними з Каберне Фран. Польське виноробство почало стрімко розвиватися після 2000-х. Основні […]

Винний туризм Чехії на підйомі!

Традиційно Чехію вважають країною пива, але в останні роки вона набуває все більшої популярності, як місце, де пропонують унікальне вино та пов’язані з ним враження.


Справжньою зіркою на винній карті країни є Південна Моравія. Місцеві виноградарі поєднують традиційну майстерність із сучасними гастрономічними трендами. Але світ південноморавських виноградників приховує набагато більше, ніж чудове вино. Серед безмежної зелені виноградників ховаються вражаючі архітектурні перлини. Південній Моравії є чим вразити гостей – від таємничості традиційних винних льохів до модернових споруд, які захоплюють дух. Туристам пропонують унікальне поєднання  вина і застиглої в камені музики.

Південна Моравія

Під час подорожі цим краєм можна неспішно милуватися будівлями з келихом у руці, або замовити екскурсію з експертом, щоб побачити всередині чудові будівлі та відчути, наскільки архітектура впливає на враження від дегустації вина.

Південна Моравія

Завдяки своїй унікальній пропозиції яскравих вражень Південна Моравія зайняла достойне місце серед номінантів Wine Travel Awards 2025. Запрошуємо проголосувати!

South Moravia –The Visiting Card of the Country/Region of the year


Ще одним доказом того, що Чеська Республіка поступова займає гідне місце серед виноробних країн Європи, є проведення тут IWINETC 2025. Всього за два тижні в Мікулові (винний субрегіонів Південної Моравії), вперше в історії країни відбудеться  одна з найважливіших світових подій, присвячених винному туризму. Це дасть можливість професіоналам і журналістам з усього світу представити Чехію як цікавий напрямок для еногастрономічного туризму.

IWINETC

Міжнародна конференція з винного туризму, яка проводиться з 2009 року, збирає професіоналів, у тому числі туроператорів та представників ЗМІ. Захід включає в себе знайомство з успішним досвідом фахівців що займаються винним туризмом та гастрономічними подорожами, забезпечує місце для ділових зустрічей і спілкування під час офіційних і неформальних заходів для обміну думками. Вишенькою на торті є екскурсії на виноробні чи інші цікаві місця, пов’язані з винним туризмом, цього року – Південної Моравії.

IWINETC – яскрава та значуща подія, що отримала репутацію провідного світового форуму винного туризму. Головна мета цього заходу – освіта, просування напрямків, що розвиваються, надання можливостей для бізнесу. Чекаємо на ваш голос за номінанта WTA 2025.

International Wine Tourism Conference (IWINETC) – Education in Enotourism/Cultural Mission

IWINETC



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Традиційно Чехію вважають країною пива, але в останні роки вона набуває все більшої популярності, як місце, де пропонують унікальне вино та пов’язані з ним враження. Справжньою зіркою на винній карті країни є Південна Моравія. Місцеві виноградарі поєднують традиційну майстерність із сучасними гастрономічними трендами. Але світ південноморавських виноградників приховує набагато більше, ніж чудове вино. Серед безмежної […]

Приміряю італійський чобіток!

Гід найзахопливішими винними дорогами Італії.


Навіть найзапекліші диванні енотуристи, які віддають перевагу пізнанню винного світу за келихом вина та переглядом телепрограм Тревел & Лівінг, знають, що мапа Італії нагадує чобіток. І той чобіток повний, як келих, по вінця неймовірними виноробнями і еногастрономічними подіями. Уявіть тільки, в країні, частина якої недаремно іменувалася греками Енотрією, або «Країною вин», на сьогодні 36 DOC и 76 DOCG. Тож, якщо раптом ви належите до більш активної категорії, прагнете особисто знайомитися з виноробами і пейзажами та вирішите приміряти на себе той чобіт, вам, як і аутлетним шопоголікам, знадобиться гід, який порадить, як зорієнтуватися в тому італійському всесвіті.

farina-winery

Саме таким гідом слугує досить молодий, але вже популярний на усіх континентах проєкт – Wine Travel Awards. Він об’єднує найцікавіші виноробні 46 країн, музеї вин, освітні заклади, гідів, амбасадорів та інфлюенсерів, що заточені на вині. Тож, якщо ви збираєтеся цього року відвідати Італію, – welcome, знайомтеся з найбільш гостинними, талановитими, видатними номінантами – обирайте, до кого завітати, до чиїх порад дослухатися або у кого замовити коментовану дегустацію чи екскурсію.

 villa-bellini

Їхні якості перевірені досвідченою командою винних журналістів  Drinks+, медіа-групи, що і заснувала цю оригінальну премію і об’єднує щороку нове прогресивне ком’юніті, яке знадобиться вам в вашій подорожі. До речі, зараз триває голосування – заразом можете увійти до нашого ком’юніті, відзначивши лайком власних фаворитів та підписавшись на наші соцмережі.

Valpolicella DOC

Тож оглянемо нашу добірку з півночі на південь, з халяви чобітка до підборів!

Прикраса Венето – Вальполічелла

Північна Італія, і та її частина, що належить Венето, насичена м’якими пейзажами долин та пагорбів, архітектурними шедеврами – стрункими храмами з фресками Тиціана та Джотто, розкішними палацами, аристократичними віллами (особливо ж мені до душі роботи Палладіо). Звичайно, якщо ви потрапили на північ країни, то маєте побувати в зонах, де виробляють просекко, франчакорту, соаве тощо. Але неможливо охопити неосяжне. Тому почнемо з краю, де створюють славетне амароне, точніше Amarone della Valpolicella DOCG  – запаморочливо гарне і всесвітньо відоме вино, зроблене зі зів’яленого винограду за старовинною технологією апассіменто. Втім, у кожного виробника в портфоліо знайдуться такі вина, як Recioto della Valpolicella DOCG, Valpolicella Ripasso DOC та Valpolicella DOC. Останнім часом винороби Вальполічелли (яка за підтримки свого Консорціуму номінується на Регіон року), почали випускати спуманте та інші ігристі вина – тож їхня наявність на дегустації стане приємним сюрпризом. Підтримуйте цю чарівну дестинацію! Лише обирайте, куди саме завітати. Ми ж радимо усіх!

Рекомендації:

І ще одна принада Вальполічелли, яку важко переоцінити, – значна частина виноробень пропонує весь спектр гостинності – крім дегустацій вина, ще й тейстинги оливкової олії, їжу, яка вам буде згодом снитися, та казкове проживання. Провести вечір за дегустацією при свічках, а прокинутися під щебетання птахів і зрозуміти, що ви ночували на виноробні, – що може бути експресивнішим?

Рекомендації:

Ці два готелі мають родинні зв’язки зі 100-річною виноробнею Fasoli Gino Winery, і тут ви знайте як вино, так і приголомшливі дизайнерські рішення, а також обслуговування, гідне королів.

Tenuta le Cave

До речі, про монархів, – привілей пожити в стінах аристократичних вілл, більше схожих на палаци, надають такі виноробні:

Tenuta Santa Maria (Villa Mosconi Bertani)

Наступний наш номінант – одна з провідних виноробень Вальполічелли, що має дуже затишний невеличкий готель, який не так просто забронювати – тож попіклуйтеся про це заздалегідь!

Venissa – золоте вино посеред блакиті

Розташована за півгодини від Венеції Venissa Estate не може похвалитися багаторічною історією, але належить давній династії італійських виноробів, яку сьогодні представляють батько – Жанлука Бісол (Gianluca Bisol) та син Маттео (Matteo). І це місце – маст візіт! Адже винороби відродили лози колись зниклого стародавнього сорту Дорона (Dorona) і роблять вино золотавого кольору, яке ви не зможете скуштувати ніде інде.

The Venissa Estate

По-друге, повторимо, цю перлину не можна пропустити у вашій подорожі: Venissa розташована на острівці Mazzorbo поруч з Венецією, звідки регулярно курсують вапоретто, і буквально через місточок від острова Бурано з його багатокольоровою гамою будиночків та музеєм мережива. І по-третє, тут ви знайдете остерію, ресторан, дегустаційний зал і сучасне комфортне проживання.

Venissa

Дегустація з дайвінгом

Без історичних натяків та паралелелей, – але запрошуємо зміститися на захід і відвідати острів Ельба, відомий перш за все як місце заслання імператора Наполеона. Його найвідоміша цитата того періоду: «Able was I ere I saw Elba», що можна перекласти як  «Міг все я, перш ніж я побачив Ельбу». Але запевняємо: те, що ви побачите на острові, наврядчи могли зустріти ще десь. Неймовірна атракція чекає на вас на Azienda Agricola Arrighi, розташованій в Порто Аззурро, в межах парку Тосканського архіпелагу. До речі, парк є частиною біосферного заповідника ЮНЕСКО «Острови Тоскани».

У 2019 році місцевий винороб Антоніо Аррігі представив світу «підводне вино» Nesos, що пройшло витримку на глибинах моря.

Azienda Agricola Arrighi

Ті, кому пощастило спробувати vino marino, стверджують, що його органолептичні властивості не схожі ні на що раніше створене. Не дивно, рецепту більше 2000 років!

Це солодке слово Асті!

Насправді, не таке воно і солодке – вино з пагорбів Асті!  Ці природно «солодкі», за технічним визначенням, вина в реальності цілком питкі, з гармонійним балансом кислотності, завдяки чому вони, як і деякі рислінги, неймовірно універсальні в своїй перйрінгоздатності. Вони пасують на аперитив, до блюд з риби, морепродуктів, блюд з пташиного м’яса. Якщо додати, що це традиційно вина з низьким вмістом алкоголю (в середньому 7.5 – 9.5), стає зрозумілим, чому популярність асті викликає легку заздрість навіть у титулованих сусідів – виробників вин з культового сорту Неббіоло – славетних Barolo и Barbaresco. Але для допитливого мандрівника-дегустатора таке сусідство – від преміальних «важковиків» до легких мускатів – черговий аргумент на користь регіону.

Piemont

Тож беремо курс на Пьємонт, який номіновано з легкої руки Консорціуму Asti на Region of the year. Позначення Asti DOCG походить від сорту Moscato Bianco, який вирощується в 51 населеному пункті в провінціях Асті, Алессандрія та Кунео. Два вина цього позначення, Asti Spumante і Moscato d’Asti, мають унікальний ароматичний профіль. Тому, коли будемо блукати мальовничими виноградниками зони Асті, не дивуйтеся, що вас буквально переслідуватиме аромат муската. На те є пояснення. Перше – Італія займає друге, після США, місце за насадженнями лоз сорту Мускат (на третьому Австрія, якщо що), і навіть під час цвітіння грона випромінюють потоки цього поширеного аромату, не кажучи вже про стійкий букет в бокалі. По-друге, мускатний аромат притаманний дуже багатьом рослинам – ви відчуєте його, коли пройдете повз кущ квітучого жасміну або троянд, впізнаєте в принесених на готельний сніданок полуниці або лічі, м’яті чи базиліку. Усі вони завдячують цим одній і тій самій сполуці з назвою ліналоол.

Словом, лози Мускату тут правлять бал. Сорту навіть присвячена окрема Винна дорога, яка також фігурує в нашому пулі місць, обов’язкових для відвідування:

Не проминіть виноробні, що розташовані в дивовижній місцевості з природними підземними сховищами для витримки вин – Canelli:

Casa Gancia

Ці території, як в цілому  і виноградники Ланге, Роеро і Монферрато, отримали статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Особливу відмітку в маршруті ставимо біля виноробень з музеями:

Втім, наш рекомендаційний список охоплює усі закутки території Asti DOCG. Вивчайте пропозицію винарень – і насолоджуйтеся!

Рекомендації:

Gruppo Araldica Castelvero

Відкриття Марке

Рік тому ми зробили для себе відкриття – Grande Vino Rosso з регіону Марке. І радимо це знайомство кожному. Регіон Марке розташований в самому серці центральної Італії, на східному адріатичному узбережжі і поступається в популярності своїм сусідкам – Тоскані та Емілії-Романії.

Tenuta Manoylo

У часи Середньовіччя ці території були частиною Папської держави – і сьогодні вина Марке з’являються в келихах на офіційних прийомах самого Папи. В комьюніті WTA Марке гідно представляє молода, але вже титулована вищими нагородами міжнародних конкурсів виноробня  Tenuta Manoylo. Візит сюди і стане справжнім відкриттям!

Robert Joseph

До підніжжя вулкану

Якщо вздовж італійського чобітка спуститися на південь і перебратися на західне узбережжя в напрямку Везувія, то на підступах до вулкану розташована провінція Салерно. І тут ми радимо завітати до виноробні San Salvatore, яка базується в самому центрі Національного парку Чіленто.

Azienda Agricola San Salvatore 1988

Місцева природа настільки чарівна, що нагадує рай. І  власник San Salvatore вважає обов’язком тій природі слідувати. Отже, завітайте до раю, де вино створюють з особливою філософією, а землю під лозами не обробляють, – про землю тут піклуються. І це буде логічною точкою завершення нашого чудового маршруту.

Хіба що остання порада: закупіть вина на виноробнях, які відвідаєте, – і після «Сан Сальваторе» прогуляйтеся найчарівнішим узбережжям Італії – Амальфі. Ми по-білому заздримо вам!

P.S. Усім, хто збирається в подорож, або зацікавлений в італійських винах, можна звернутися задля консультацій до компетентних персон:

– щодо нюансів виноробства та виноградарства

– за порадами, інформацією

– або для бронювання екскурсій

Anna Alekseyeva



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Гід найзахопливішими винними дорогами Італії. Навіть найзапекліші диванні енотуристи, які віддають перевагу пізнанню винного світу за келихом вина та переглядом телепрограм Тревел & Лівінг, знають, що мапа Італії нагадує чобіток. І той чобіток повний, як келих, по вінця неймовірними виноробнями і еногастрономічними подіями. Уявіть тільки, в країні, частина якої недаремно іменувалася греками Енотрією, або «Країною […]

Всесвітній успіх SHUMI Winery

The World’s Best Sommeliers’ Selection 2025 оголосив результати. У почесному списку два вина від SHUMI Winery: KHIKHVI QVEVRI IBERIULI 2022 та SALOME 2017.


Дегустаційна комісія The World’s Best Sommeliers’ Selection 2025 складалася з найкращих сомельє та керівників з виробництва напоїв з усього світу, з чотирьох континентів і 18 країн, із найпрестижніших закладів світу, включених до The World’s 50 Best Restaurants 2024  року, таких як Disfrutar (Barcelona); Table by Bruno Verjus (Paris); Maido (Lima); Sézanne (Tokyo); Quintonil (Mexico City); Don Julio (Buenos Aires); Kol, (London); Piazza Duomo (Alba) та багато інших. Президентом журі виступив Джонель Фаельнар (Jhonel Faelnar), чий нью-йоркський ресторан Atomix був названий найкращим рестораном Північної Америки у списку The World’s 50 Best Restaurants 2024.

KHIKHVI QVEVRI IBERIULI 2022 журі назвало «Приголомшливим, насиченим і пряним, зі складною, приємною текстурою та дуже довгим післясмаком». Терруар «Sabane», розташований у регіоні Кахетія PDO, відомий багатими традиціями виноробства. Вино бурштинового відтінку має добре збалансовану шовковисту м’яку дубильну структуру з ароматами білої вишні, персика та стиглої груші.

SHUMI


SALOME 2017. Терруар «Salome» розташований в історичному районі Дідкуре, в Напареулі PDO. Колись ця земля належала царям Грузії та князю Олександру Чавчавадзе. Це місце багатого історичного та культурного значення. Вино демонструє унікальний вираз Сапераві. Аромат складний: червоні фрукти, ожина, сливовий джем, сушений інжир, смажені тости. Смак багатий, округлий, повний бархатистої текстури з елегантними танінами та фруктово-деревними акцентами.

SHUMI


Цього року SHUMI Winery стала номінантом Wine Travel Awards у:

Проголосувати за номінанта можна перейшовши за посиланнями



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

The World’s Best Sommeliers’ Selection 2025 оголосив результати. У почесному списку два вина від SHUMI Winery: KHIKHVI QVEVRI IBERIULI 2022 та SALOME 2017. Дегустаційна комісія The World’s Best Sommeliers’ Selection 2025 складалася з найкращих сомельє та керівників з виробництва напоїв з усього світу, з чотирьох континентів і 18 країн, із найпрестижніших закладів світу, включених до […]

Wine Travel Awards Guide 2023-2024. Зустрічайте третє видання!

Команда Wine Travel Awards (WTA) з радістю оголошує про випуск третього видання WTA Guide 2023-2024 – друкованої та цифрової версії престижного щорічного видання. У WTA Guide представлені члени спільноти Wine Travel Awards з 42 країн, які пропонують широкий спектр вражень і знайомлять з провідними особистостями, що формують світ винного туризму.


Комплексний ресурс для професіоналів винного туризму

WTA Guide є незамінним ресурсом для професіоналів та ентузіастів індустрії вина та винного туризму. Наповнений інформацією про новітні тенденції, відомі виноробні регіони, помітних виробників і можливості глобального винного туризму, WTA Guide служить надійним посібником для лідерів галузі.

Wine Travel Awards Guide 2023-2024

Доступний у друкованому та цифровому форматах

Wine Travel Awards Guide 2023-2024 доступний як у друкованому, так і в цифровому форматі, що забезпечує його доступність для широкої аудиторії:

  • Друкована версія буде представлена на основних міжнародних заходах у сфері вина та винного туризму протягом 2025 року, зокрема на Wine Paris, ProWein, IWINETC та London Wine Fair.
  • Цифрове видання доступне через посилання на WTA Guide та в цифрових кіосках на Wine Paris і ProWein.

Інноваційний доступ через QR-коди

Друковане видання WTA Guide містить QR-коди, які напряму ведуть до цифрової версії, пропонуючи читачам зручний спосіб отримати доступ до додаткового контенту та ознайомитися з профілями членів спільноти WTA. На Wine Paris і ProWein учасники можуть відсканувати QR-коди на постерах, розташованих у різних залах, що надає миттєвий доступ до гіда на їх мобільних пристроях.

Можливості розповсюдження та мережеві зв’язки

Розповсюдження WTA Guide 2023-2024 планується на провідних винних виставках та туристичних заходах, що надасть безпрецедентні можливості для налагодження контактів і просування учасників спільноти.

Переваги для членів спільноти WTA

Члени спільноти WTA отримують гід безкоштовно, сплачуючи лише логістичні витрати. Ті, хто бажає придбати гід, можуть звернутися до нашої команди для допомоги.

Рекламна та промоційна цінність

WTA Guide, виданий Drinks+ Communication Media Group, є відомою рекламною платформою. З близько 200 сторінок (формат A4) ретельно відібраного контенту та різноманітних рекламних можливостей, він надає безпрецедентну видимість на провідних міжнародних винних виставках.

  • Кожен випуск має преміум-рекламні опції, що дають брендам можливість продемонструвати свою присутність цільовій аудиторії.
  • Стратегічний розповсюдження гіда гарантує, що з ним познайомляться понад 150 000 винних професіоналів по всьому світу.

Цільові діджітал кампанії

WTA Guide також є важливою складовою цільових діджітал кампаній WTA, які охоплюють базу даних з 23 750 міжнародних професіоналів у винному та туристичному бізнесах. Ці кампанії сприяють розширенню обізнаності, розвитку нових партнерств та залученню дистриб’юторів і споживачів по всьому світу.

Підвищуйте впізнаваність свого бренду з WTA

WTA Guide продовжує бути важливим ресурсом для професіоналів, об’єднуючи спільноту WTA і надаючи безпрецедентну видимість на глобальних ринках вина та винного туризму.

Щоб дізнатися, як потрапити до наступного випуску WTA Guide 2024-2025, будь ласка, зв’яжіться з нами за адресою partnership@winetravelawards.com.

Приєднуйтесь до нас у формуванні майбутнього винного туризму

Wine Travel Awards Guide — це ваш шлях до глобальної винної спільноти. Не пропустіть шанс стати частиною цієї впливової мережі — доступної зараз як у друкованому, так і у цифровому форматах.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Команда Wine Travel Awards (WTA) з радістю оголошує про випуск третього видання WTA Guide 2023-2024 – друкованої та цифрової версії престижного щорічного видання. У WTA Guide представлені члени спільноти Wine Travel Awards з 42 країн, які пропонують широкий спектр вражень і знайомлять з провідними особистостями, що формують світ винного туризму. Комплексний ресурс для професіоналів винного […]

Парадокси імпорту та експорту України. По два боки барикад

Команда Drinks+&Wine Travel Awards під час осінньої виставки Wine&Spirits Ukraine організувала захід з дещо дратівливою назвою, з огляду на виклики для бізнесу під час воєнного стану,  – «Холістичний підхід: парадокси імпорту та експорту України». Організатори поставили за мету дуже непросте завдання: представити виключно позитивні зрушення і перспективи нинішньої України. Причому як на внутрішньому, так і зовнішніх ринках. З досвіду інсайдерів та видатних закордонних спостерігачів. Ще й у двох форматах: офлайн та онлайн. Інформаційну підтримку цьому комплексному заходу надало гастрономічне видання PostEat.


Небо було до нас прихильне: під час івенту в Києві не сталося ні тривог, ні обстрілів. Отже, попри дрібні технічні збої, все відбулося за планом: яскраві виступи двох найвидатніших британських фахівців, промови вітчизняних спікерів – успішних гравців винної галузі, кругова дегустація вин від міжнародних та українських членів ком’юніті WTA – зібрали  значну аудиторію як в залі виставки, так і онлайн.

Парадокси імпорту та експорту України

Модератор заходу Вероніка Бусел – Head of Operations Wine Travel Awards, представила зірковий британський дует панельної дискусії «Холістичний підхід: парадокси імпорту та експорту України». Редакція Drinks+ пишається тим, що нам вдалося залучити до розмови таких авторитетних і обізнаних персоналій, як Річард Бемпфілд (Richard Bampfield MW) та відомий винний критик Роберт Джозеф (Robert Joseph). До речі, обидва увійшли до складу журі WTA 2024-2025, а їхній виступ для української аудиторії перекладала Марина Маєвська, номінант першого року WTA у номінації Wine & Food Influencer (категорія The Brightest Journey). Ведучою івенту в залі була головна редакторка Drinks+ Ольга Піневич-Тодорюк.

Paradoxes in Ukraine’s Import & Export

Видатні експерти провели ретельний аналіз винної галузі України, надали фахову органолептичну оцінку певних українських вин та представили своє бачення щодо типу вин, з якими Україні краще виходити на експортні ринки, а також – розвитку винного туризму в країні.   Ми сподіваємося, українські винороби дослухаються до цих порад і на їхньому шляху, який гладким не буває, можливо, дякуючи цій організованій журналом зустрічі, трапиться хоча б на пару помилок менше.


Paradoxes in Ukraine’s Import & Export

Річард Бемпфілд розпочав свій виступ зізнанням про те, що наразі предметом його великого інтересу до України є саме виноробна сфера. Влітку цього року пан Бемпфілд взяв учать у великій професійній дегустації українських вин, що відбувалася у Варшаві за ініціативи Wines of Ukraine в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини. Серед майже ста зразків ігристих, білих, червоних, рожевих, помаранчевих та солодких вин з різних куточків України було обрано 24 топові позиції та супер-добірка з 12-ті обранців. У дегустації брали участь 6 майстрів вина: Войчех Боньковські (Wojciech Bonkowski) (Польща), Сара Ебботт (Sarah Abbot) (Велика Британія), Річард Бемпфілд (Richard Bamfield) (Велика Британія), Каро Маурер (Caro Maurer) (Німеччина), Кііс ван Кастерен (Cees van Casteren) (Нідерланди), Гайді Мякінен (Heidi Mäkinen) (Фінляндія).

Річард Бемпфілд підкреслив, що був вражений різноманітними стилями вин і якістю їх значної частини.

Експерт зауважив, що не зважаючи на те, що не всі ігристі вина справили сильне враження, в цілому їх якість була непоганою. «Для остаточного вибору ми обрали два ігристих вина: одне виготовлене  резервуарним методом, інше – традиційним».

Щире захоплення пан Бемпфілд висловив на адресу білих вин, особливо відмітив два місцевих сорти – Тельті Курук і Сухолиманський. «Вина з них чудові. Мені подобається те, що винороби не покладаються на дуб, вино має унікальні вирази. На даний момент ці зразки ідеально підходять для міжнародних ринків». Він також визнав якість шардоне та фурмінтів, назвавши останні «багатообіцяючими». «З Фурминту на дегустації був лише один зразок і це – Chateau Chizay Furmint Late Harvest 2022. Проте, були білі сорти, які не справили яскравого враження, здалися менш надихаючими, це вина з Піно Грі а також декілька купажів Соляриса, винограду, який, може добре себе проявити, але ті зразки, що спробували ми, – не вирізнялися чимось особливим. Можливо, вони були з молодших лоз і з часом матимуть перспективу розвинутися».

Щодо рожевих вин Майстер Вина дав також слушний коментар. Він розповів, що з цієї категорії вин до топ-24 потрапило лише одно вино (Rose my Wine Eduard Gorodetsky 2023, – прим. ред.) і жодного до топ-12. «Вино було зроблено зі 100% Піно Нуар, який, на мою думку, є добрим варіантом для рожевого вина. Важко узагальнити, який стиль рожевого зараз шукають міжнародні ринки, їх багато. Але я думаю, що чистота фруктів та свіжість є ключовими, і немає жодних причин, через які рожеве вино не може мати трохи залишкового цукру».

Непоганими, на його думку, були помаранчеві вина. Річард Бемпфілд відмітив вино з Фурмінта (Chateau Chizay Furmint Orange 2023, – прим. ред.) та з Ркацителі (Beykush Winery Arbina 2021, – прим. ред). «Помаранчеві вина – складна територія, але немає сумнівів, що ринок для них є. Він все ще відносно невеликий, але, залежно від того, яка це країна і хто ваш імпортер, безперечно, є можливості».

Схвальні відгуки отримали червоні. «В деяких країнах Східної Європи існує тенденція вважати, що чим вище якість червоних вин, тим більше дубу потрібно використовувати. Щодо України – тут були справді гарні зразки, які були чудово збалансовані й без дуба, а там, де він використовувався, – це було зроблено дуже витончено». Щоправда, два сорти, на думку експерта, показали себе не так добре, як інші – Піно Нуар та Юпітер. Але Одеський Чорний, Каберне Совіньйон, Сапераві та Мерло, а також купажі цих сортів – були на висоті. «Вважаю, що частка червоних могла бути більшою у фінальному виборі з 24».

Особливу увагу отримав сорт Одеський Чорний, його пан Бемпфілд назвав «головним активом для України», підкресливши, що мова йде як про вина у дубі, так і без його застосування.

На завершення Річард Бемпфілд підкреслив, що українські вина заслуговують серйозної уваги на світовому ринку, особливо через цілеспрямоване просування таких сортів, як Одеський Чорний, який здатен отримати чудовий міжнародний резонанс.


Paradoxes in Ukraine’s Import & Export3

Далі гості івенту почули виступ Роберта Джозефа, автора тридцяти книг про вино та одного із найдосвідченіших та найуспішніших представників винного світу. Пан Роберт почав із вдячності за запрошення та наголосив на тому, що йому приємно бути на цьому заході разом з Річардом Бемпфілдом, з яким давно дружать. Як завжди, розповідь пана Джозефа, який славиться як талановитий спікер, була блискучою. І це стосувалося не лише виразної форми, але й глибокого та прикладного змісту. Він повідав про багаторічну роботу у Молдові та Грузії та про досвід із власними винами, що наразі продаються у багатьох країнах, і в Україні зокрема, у тому числі – лангедокський Le Grand Noir. Насправді, нас самих, досить обізнаних у винному маркетингу і в ситуації на міжнародному ринку, вразила одна з тез Роберта: сьогодні на глобальному винному ринку формула «ціна-якість» вже не працює. Щоб марка вина вийшла на світову арену, простого виготовлення якісного вина вже недостатньо – тепер для того, щоб продаватися, потрібен потужний цільовий маркетинг та ефективні комунікації для охоплення різноманітних аудиторій.

І важливо градуювати експертизи різних ринків, глибше вивчати специфіку кожного.  «У мене є друзі в Молдові, які виробляють набагато більш дубові вина, ніж мені хотілося б скуштувати в Лондоні, але вони кажуть, що ринки, на яких вони продають ці вина, дуже  зацікавлені саме у такому стилі». Продовжуючи цю думку, пан Джозеф розповів, що його грузинські партнери продають напівсолодке вино в Польщі (ринок, який він назвав «великим» для вин) та в Україні, де існує значний попит на таке вино. Але у Великій Британії продати червоні вина з 40 г цукру буде однозначно складно. Також Роберт згадав молдавського виробника, який продає кріплене мускатне вино з 16% вмістом алкоголю та смаками персика і ожини на ринок США. Розповів про популярність на ринку США італійського вина зі смаком ананаса та чилі. А ще про те, що молодь хоче бачити автентичні вина з меншим вмістом алкоголю, свіжі та фруктові. Тобто ми бачимо, що існують регіональні та вікові відмінності у смаках споживачів. Роберт Джозеф дав українським виноробам просту, але геніальну пораду: «Отже, слухаючи експертів, треба бути обережними, експерт має володіти глобальним баченням ринків. Ми з Річардом намагаємося бути саме такими, але це дедалі стає важче. Тож, працюючи на експорт, ви маєте шукати, знаходити і покладатися на локальних експертів в кожній окремо взятій країні».

Є регіональні відмінності й у пакуванні. На скандинавських ринках дуже популярна легка, екологічно чиста упаковка. Але якщо намагатися продавати вино в Азії чи Америці, все одно будуть клієнти, які поважать важкі пляшки. Це стосується і укупорки, кожен ринок має свої вимоги.

Деякі експерти виступають виключно за місцеві сорти винограду, наголошуючи при відвідуванні України або Грузії, Греції або Туреччині, що їм треба мати виключно місцеві сорти. Але на експертну думку Роберта, людей, які готові купувати вино з сортів, про які вони не чули, дуже маленький відсоток від загальної кількості споживачів вина. І тут він навів приклад нещодавно продегустованого грецького вина Xinomavro-Syrah. «Це бленд місцевого грецького сорту винограду Ксіномавро та французького Сіра, і це вино продається дисконтною групою Aldi. Я майже впевнений, що вони продають його набагато більше, ніж якби це було моносортове вино з Ксіномавро. Люди впізнають слово Сіра і почуваються впевненіше, купуючи його».

Щодо тренду безалкогольних вин, експерт застеріг українських виноробів розважливо підходити до цього. Він поділився спостереженнями, що багато хто з вайнловерів в принципі відкидає ідею такого продукту, підкреслюючи, що вино – це благородний напій, який передає особливості терруару. Хоча при цьому споживач легко, масово і завзято сприймає існування безалкогольного пива. Отже, на думку Роберта Джозефа, це питання має другу сторону медалі: «Я наголошую, що ці вина не конкурують зі звичайними винами; вони конкурують з Coca-Cola, водою та іншими безалкогольними продуктами. І до речі, глобальний винний ринок в кращому разі стоїть на місці, якщо не падає, тоді як ринок безалкогольних вин зростає приблизно на 7% на рік».

Завершуючи свій виступ, Роберт Джозеф сказав, що не існує узагальненого образу любителів вина. Є багато різних типів вайнловерів як міжнародних, так і в кожній окремій країні. «Наприклад, людина, яка купує моє вино Le Grand Noir Chardonnay за $12 у США, ймовірно, не та сама людина, яка купує моє грузинське  K’AVSHIRI за $35-45 у тій же Америці».

Роберт акцентував увагу українських виноробів на ключових чинниках маркетингу.

– Комунікація. «Завдання для виробників вина полягає в тому, щоб безпосередньо спілкуватися з людьми, які, швидше за все, купуватимуть кожен конкретний тип вина. І ви маєте розуміти, що доведеться вкласти серйозні кошти для спілкування на належному рівні і в достатніх обсягах».

– Дистрибуція. «Вину недостатньо бути просто хорошим, потрібен сильний дистрибутор і хороший маркетинг. Моя порада українським виробникам: пам’ятайте, обираючи дистрибутора, важливо постійно думати про те, хто саме буде купувати ваше вино».

Пан Джозеф зауважив, що протягом року він скуштував багато дуже хороших українських вин, і вважає, що зараз справді гарний час, щоб представити їх на світовому винному ринку.

Після виступів двох поважних експертів, яким ми дуже вдячні за їх аналіз перспектив українського винного ринку, присутні мали нагоду прослухати сім кейсів українських виробників, про які детально ми розкажемо згодом.

Paradoxes in Ukraine’s Import & Export

А фінальним акордом цього складного, але надихаючого заходу, стала дегустація зразків від українських і міжнародних виробників. Зокрема, були представлені неймовірно цікаві вина Роберта Джозефа та Володимира Кублашвілі: K’avshiri White 2022 та K’avshiri Red 2022, які є гармонійним поєднанням стародавніх традицій виноробства та сучасних методів виноградарства Кахетії та Імереті, помножених на креативне бачення авторів.

Увагу гостей привернули вина нової зірки Італії – виноробні Tenuta Manoylo, що презентувала кілька своїх видатних вінтажів: 2021 Tenuta Manoylo, Passo del Borgo, Marche IGT Passerina; 2021 Tenuta Manoylo, Passo del Borgo, Marche DOC Falerio, Pecorino; 2022 Tenuta Manoylo, Passo del Borgo, Rosso Piceno DOC. Нагадаємо, що усі ці вина протягом року збирали колекцію вищих нагород міжнародних конкурсів, а Pecorino 2022 Falerio DOC буквально щойно отримало срібну медаль на 27-му конкурсі Japan Wine Challenge 2024. До речі, вина від Tenuta Manoylo вже можна придбати в України.

Свого роду діжестивом івенту стала дегустація українських наливок вищої якості від Honey Badger: Blackcurrant Nalyvka, Cherry Nalyvka,  Cornelian Cherry Nalyvka.

Про 7 українських позитивних кейсів та детальніше про тейстинг – читайте в наступній частині статті про івент «Холістичний підхід: парадокси імпорту та експорту України».



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

Команда Drinks+&Wine Travel Awards під час осінньої виставки Wine&Spirits Ukraine організувала захід з дещо дратівливою назвою, з огляду на виклики для бізнесу під час воєнного стану,  – «Холістичний підхід: парадокси імпорту та експорту України». Організатори поставили за мету дуже непросте завдання: представити виключно позитивні зрушення і перспективи нинішньої України. Причому як на внутрішньому, так і […]

X
Украина