Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Amarone Opera Prima 2025

Amarone Opera Prima 2025: метаморфози у просторі та часі

05.03.2025, Вино Автор: Юлія Шафранська

Цьогорічна Amarone Opera Prima 2025, як ми вже розповідали, співпала зі 100-літтям Valpolicella Consortium і була відзначена грандіозними дегустаціями – віртуальною подорожжю до кращих ресторанів світу та історичним тейстингом рекордно витриманих вин; елегантними вечірніми паті, обідом від мішленівського повара та гала-вечерею, вайн-лист якої пропонував гостям 191 (!)  вино.


До речі, про гостей: до Верони, де з 31 січня по 2 лютого проходила ця визначна прем’єра амароне від  без малого 80 провідних виноробень зони Вальполічелла, прибули  понад 100 журналістів з провідних спеціалізованих видань

26 країн з усіх континентів. Для Drinks+ та Wine Travel Awards  було великою честю бути запрошеними на цю видатну подію винного світу.

Amarone

Зрозуміло, кульмінацією цього форуму стала грандіозна премʼєра вінтажу Амароне 2020. На відміну від попередніх років, дегустація відбувалася всліпу, а зі списками учасників можна було ознайомитися по завершенню тейстингу. Організатори надали журналістам та запрошеним партнерам можливість в спокійній робочій атмосфері, без сторонніх коментарів, знайомитися з амароне від 77 виноробень. Зауважимо, 33 з них походили з класичної зони, 39 з розширених зон (extended areas) і 5 – зі субзони Вальпантена.

Паралельно з тейстингом для журналістів і байєрів, який з огляду на кількість зразків та учасників, розтягнувся на кілька годин, відбулася конференція для преси та операторів винного ринку, де звучали виступи міністра аграрної промисловості, керівників галузі, і, звичайно, Крістіана Маркезіні (Christian Marchesini), президента Консорціуму вин Вальполічелли. Одночасно, на іншому поверсі Palazzo della Gran Guardia, де царювала Amarone Opera Prima, тривала грандіозна кругова дегустація, де можна було, крім прем’єрних зразків, спробувати інші вінтажі та вина Вальполічелли, заразом поспілкувавшись з виробниками. Саме так і зробили оглядачі Drinks+ та WTA, розпитавши експонентів про природні умови та інші складові презентованого на прем’єрі вінтажу.

Amarone

Отже, щодо головного героя події – амароне 2020, – то його створення відбувалося в досить непростих лаштунках. Пригадаємо – це був рік розпалу пандемії, тож виноградники Вальполічелли ніжилися під весняним сонцем в незвичній тиші і чистоті в усіх сенсах слова. Загалом погода першої половини вегетаційного періоду радувала виноградарів – тому цвітіння видалося тривалим, аж то травня. Втім, літо змусило виробників похвилюватися, бо деякі тижні видалися аномально спекотними, а коли на зміну спеці приходили дощі, то вони йшли теж достатньо довго. Такі перепади погоди, які деякі спостерігачі нарікли американськими горками (сьогодні, правда, цей епітет змушує здригатися мало не півсвіту – як українців, так і усіх європейців, стурбованих непередбачуваною політикою нової адміністрації США), призвели до прискореного дозрівання винограду в усіх зонах Вальполічелли. В результаті врожай збирали раніше, ніж зазвичай – як вздовж узбережжя озера Гарда, так і в долинах Вальпальтена, Фумане тощо.

В результаті урожай 2020 року продемонстрував видатні характеристики і напрочуд одностайне дозрівання, не зважаючи на досить різноманітний ландшафт зони Вальполічелли. Загалом концентрація цукру цього року в ягодах на усіх територіях та мікрозонах виявилася практично ідеальною. Що, як відомо, є запорукою вдалого результату під час коронного процесу  у створенні Amarone della Valpolicella – апассіменто. До речі, відверто кажучи, для мене було дещо несподіваним почути зауваження віце-президента Консорціуму вин Вальполічелли Андреа Лонарді MW, що сьогодні об’єднання розглядає акцент на апассіменто як палицю о двох кінцях і одностайно виступає за зростаюче визнання амароне як fine wine міжнародного класу, зосереджуючись більше на перевагах території, а не виключно на технічному методі виробництва.

Amarone

Отже, винні журналісти, запрошені на Amarone Opera Prima 2025, змогли переконатися, що, дякуючи погодним умовам і, незважаючи на різницю в мікрокліматі, грунтах або у висотах над рівнем моря чи авторських стилях виноробів, весь продемонстрований нам вінтаж мав певну сталість якості. Адже  ідеально дозрілий виноград сформував аромати червоних фруктів та навіть квітковість у винах, які походять не лише з зон Вальпантени чи Фумане, для яких подібний органолептичний профіль – норма, але й для зразків інших територій. При цьому в  складній палітрі смаку в більшості представлених амароне з’являлися ноти, властиві розкішним топ винам: солодки, інжиру, бальзамічних трав, шоколаду.

Ще одна помічена нами спільна риса вінтажу амароне 2020 – переважна більшість зразків демонструвала незвичну для досить молодих вин (що таке 5 років для шляхетних амароне!) питкість і притаманну новому стилю легкість. При збережені усіх звичних принад, яких знавці шукають в  Amarone della Valpolicella.  Отже, резюмуючи, маємо сказати, що вінтаж двадцятого року став справжнім подарунком до  100-річчя одного з провідних професійних об’єднань винорбів Італії – Консорціуму вин  Вальполічелли. Тим яскравим внеском в коштовну колекцію, яку протягом століття збирають виробники славетного амароне. До речі, Вальполічелла номінована в поточному сезоні WTA на «Регіон року», – закликаємо зайти на сайт премії та проголосувати за улюблену територію неймовірних вин та номінованих цього року місцевих виноробів.

В якості епілогу до цієї неймовірної винної вистави пропонуємо відео з коментарем від учасника Amarone della Valpolicella – співвласника виноробні Fasoli Gino (теж номінанта WTA – підтримайте і проголосуйте!), яка також цього року святкує своє сторіччя.

 

 

Дегустаційні нотатки (наведемо буквально краплину з тієї феєричної прем’єри 2020):

Fasoli Gino – довершене, м’яке й округле амароне, що розкриває багату гаму ароматів фруктового саду, із сумішшю ароматних трав, які надалі змінюються легкими нотами скотного двору, тонкої шкіри.

Secondo Marcoв першому носі дивовижна суміш відтінків дьогтю і троянди, далі розкривається сушеними ягодами – смородина, вишня, потім шавлія і навіть нічна фіалка. Під завісу з’являються дорослі ноти шкіри та тютюнового листя. У смаку вино потужне, соковите, демонструє ідеальний кислотний баланс. Суцільне задоволення!

Zymeрозкішне уособлення амароне з незабутнім смаком чорних ягід – чорницею та чорною смородиною, – тонованим ваніллю. Відчувається потужний характер, а жваві таніни свідчать про відмінний потенціал старіння.

Villa Bertani – ще один неймовірний номінант Wine Travel Awards. І ще один дивний пул ароматів – стиглої вишні і мінералів, який плавно перетікає в калейдоскоп шоколаду, тютюну, сухофруктів. Дуже елегантне вино з чоловічим характером, але округлим тілом і тривалим свіжим посмаком.

Amarone



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


 

X
Украина