Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Наталію Бурлаченко

Big Wines представляє вина HIRIART – з серця DO Cigales

14.12.2023, Вино Автор: Олеся Берсенєва

Однією з добрих новин, якими останнім часом можуть тішитися українці, стало повідомлення від нової компанії Big Wines, що є представництвом в Україні глобальної мережі виноробень Vinos de La Luz про те, що, попри блокування західних кордонів, вдалося доставити в нашу країну першу партію вин  HIRIART. Чим же прикметна ця подія?


Залишимо за лаштунками ті героїчні зусилля, які доводиться докладати сьогодні нашим експортерам та імпортерам, аби долати виклики логістики – через ці карколомні історії кожна доставка вина стає подією.  Та зосередимося на самому вині HIRIART.

По-перше, вагомість новини полягає в тому, що ця лінійка створена на виноробні,  щойно придбаній компанією Vinos de La Luz. Буквально в цьому році Bodega Hiriart поповнила собою золоту колекцію  видатних виноробних підприємств, які збирає під своєю парасолькою якості доктор Рікардо Нуньєс, власник міжнародної корпорації.

По-друге, виноградники господарства розташовані в одному з регіонів Іспанії, не надто дослідженому українськими винними профі. Отже, оглядачі D+ рекомендують нашим сомельє, власникам ресторанів, представникам спеціалізованого рітейлу та й усім вайнловерам скористатися можливістю і познайомитися з одним з найяскравіших представників DO Cigales. За нашими спостереженнями (можливо, суб’єктивними), справжні знавці все частіше придивляються до вин, що випускаються в цьому Denominación de origen, тож з року в рік зростають обсяги експорту вин Сігалес до країн Європи та США.

HIRIART

DO Cigales простягається по обох берегах річки Пісуерга. Завдяки різним висотам виноградників і розмаїттю терруарів у цьому районі, створені тут вина набувають унікальних характеристик, сповнених нюансами, яких не зустріти деінде.

Основними сортами винограду є Темпранільйо і Гренаш, але в популярності їм не поступаються білі сорти Віура (Viura), Альбільо (Albillo) та Вердехо (Verdejo). Місцеву сортову палітру поповнюють міжнародні Совіньйон Блан, Каберне Совіньйон, Мерло і Сіра. Всі вони складають основу вин Cigales, які, попри свою скромність в маркетингових проявах, мають значну присутність на національному ринку Іспанії, знаному своєю високою конкурентною щільністю.

Ну і третя причина, чому нова поставка молодого українського імпортера Big Wines має привернути увагу усіх поціновувачів вина, полягає в тому, що  Bodega Hiriart відрізняється і від своїх сородичів на теренах DO Cigales.
Вона розташована в самому серці Сігалес і є мабуть наймолодшою з виноробень, що охороняються в межах найменування: Bodega Hiriart відкрила свої двері в 2007 році. Але її назва пов’язана з прізвищем прадіда засновників, отже корінням історія сягає в далеке минуле іспанських виноробів, орієнтовно – кінця вісімнадцятого століття. На той момент виноробня мала 25 гектарів. На сьогодні володіння нараховують 35 га земель на висоті від 700 до 800 метрів з лозами віком від 25 до 85 років.

Значна частка ділянок відведена під сорт Tinta del País – як тут називають Темпранільйо. Але також в асортименті винороби мають Verdejo, Garnacha blanca, Garnacha gris і Garnacha tintorera.

До речі, як би зухвало то ні прозвучало, але маємо додати спостереження редакції D+: на думку знавців іспанського вина, Hiriart – це чи не єдина виноробня DO Cigales, де прочитується та висока винна культура, що започаткована великими шато Бордо. Дійсно, уважність і суворий контроль всього процесу виробництва кожного релізу, найкращі ноу-хау та талант енологів, помножені на унікальність клімату зі значними тепловими коливаннями, забезпечують народження в сховищах  Hiriart по-справжньому видатних вин. Ну, а дивовижна здатність доктора Нуньєса – нового власника Bodega Hiriart – залучати екстраординарних енологів та разом з ними чаклувати над створенням вин преміальної якості – обіцяє українським профі, які стежитимуть за розвитком цього проєкту, справжні відкриття та задоволення.

На жаль, експертам D+ ще не вдалося продегустувати нову лінійку, тому ми попросили прокоментувати її характеристики  Наталію Бурлаченко,  СЕО Big Wines та амбасадора Vinos de La Luz.

«Я з великим полегшенням можу констатувати, що нарешті перша партія нашого нового вина DO Cigales, подолавши кордони, надійшла до українського споживача. Це, дійсно, наш новий проєкт – ми встигли лише провести редізайн лінійки, але робота над вдосконаленням лише розпочинається. Vinos de La Luz  – то компанія, відома власним перфекціонізмом, тож слідкуйте за перетвореннями. Сподіваюся, ми невдовзі зможемо запрошувати до цього унікального регіону і винних туристів, а поки триває війна і йде реконструкція, раджу скуштувати ці дивовижні вина. Впевнена, вони не залишать байдужими навіть професіоналів. Мінеральність та трав’янистість білих, шовковисті таніни, фруктові смаки та багаті гранатові кольори червоних – то приємний пасьянс, який не буде скучно розкласти й знавцям.

Отже, лінійка складається з чотирьох базових вин.

1) HIRIART BLANCO Selección Verdejo DO Cigales

  • Біле сухе натуральне вино.
  • Сорт винограду: Вердехо.
  • Колір: солом’яно-жовтий із зеленуватими відблисками, cередньої інтенсивності.
  • Аромат: свіжий, насичений, з нотами лимонного цвіту, свіжої трави, ревеня та жовтої сливи.
  • Смак: освіжаючий.
  • Вживати бажано при температурі 7-9°С.
  • Алкоголь: 13%
  • Місткість: 0,75л

HIRIART

 2) HIRIART ROSADO DO Cigales

  • Рожеве сухе натуральне вино.
  •  Сорт винограду: Темпранільо, Гарнача, Каберне Совіньон.
  • Колір: інтенсивний, полунично-рожевий, яскравий і чистий.
  • Аромат: фруктовий, насичений, відчуваються червоні ягоди такі як: полуниця, малина та червона порічка.
  • Смак: свіжий, стійкий, відчуваються червоні ягоди, має тривалий посмак.
  • Рекомендовано вживати при температурі 9-12°С.
  • Алкоголь: 12,5%
  • Місткість: 0,75л

HIRIART

 

 3) HIRIART TINTO ROBLE DO Cigales

  • Червоне сухе натуральне вино.
  •  Сорт винограду: Темпранільо.
  • Витримка: 6 місяців у бочці з французького дуба.
  • Колір: інтенсивний, вишнево-червоний з фіолетовим відтінком.
  • Аромат: складний, з червоними лісовими ягодами, вишнею у шоколаді, перцем і легкою димною ноткою.
  • Смак: насичений,  фруктовий, збалансований, з м’якими танінами.
  • Бажано вживати при температурі 14-16°С.
  • Алкоголь: 14%
  • Місткість: 0,75л; 1,5л

HIRIART

 

4) HIRIART TINTO CRIANZA DO Cigales

  • Червоне сухе натуральне вино.
  • Сорт винограду: Темпранільо.
  • Витримка: 12 місяців у бочці з французького дуба.
  • Колір: темно-вишневий.
  • Аромат: інтенсивний, стиглі чорні фрукти та ягоди, шкіра, смажені горіхи, вишня у шоколаді.
  • Смак: насичений, збалансований, має тривалий посмак та округлі шовковисті таніни.
  • Рекомендовано вживати при температурі 16-18°С
  • Алкоголь: 14%
  • Місткість: 0,75л

HIRIART

X
Украина