Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

ARARAT

Досліджуйте Вірменію за келихом вина

10.03.2023, Премія

Відкрийте для себе вино в найбільш автентичний спосіб, поєднуючи давні традиції та сучасні практики виноробства у високогір’ї Вірменії.


Відкрийте для себе історію Вірменії в пляшках

Розташована між горами Південного Кавказу, Вірменія знаходиться на перехресті Європи та Азії. Вірменія має давні традиції виноробства. І наш дух експерименту зараз рухає нас вперед. Саме цим займаються вірменські винороби, відроджуючи забуті сорти, створюючи нові вина та нову історію. Незважаючи на те, що ми є одним з найстаріших виноробів у світі, ми віддані інноваціям та творчості, а також кидаємо виклик традиціям виноробства, щоб продемонструвати потенціал місцевих вірменських сортів винограду.

Ми віддано захищаємо наші більш ніж 6-тисячолітні традиції виноградарства та виноробства. Обґрунтовані наукові дані, відкриття печерного комплексу Арені-1, винних пресів, що існували тисячі років тому, глечиків і карасів (вірменських глиняних посудин), обвуглених залишків виноградних кісточок і багато інших доказів доводять, що Вірменія має давню і багату спадщину виноробства і виноградарства. У випадку з Арені-1 ми можемо стверджувати, що це найстаріший і найповніший у світі об’єкт з виробництва вина. І ще багато чого чекає на відкриття.

У нинішню епоху розвитку ми запрошуємо вас пережити ренесанс вірменського вина. Після тривалого домінування виробництва коньяку, в останні 10 років у Вірменії спостерігається бурхливий розвиток виноробства. Ми бачимо створення сучасних і традиційних виноробень; місцевий і міжнародний інтерес до інвестицій; поєднання сучасних технологій та історичних традицій; ентузіазм і віддані зусилля молодих виноробів спільно з їхніми досвідченими друзями.

Вірменія – священна земля вина

Занурене в історію та традиції, що сягають тисячоліть, вірменське виноградарство має багаті унікальні риси завдяки своїй історії та терруару. Незважаючи на відносно невелику територію, країна має дуже різноманітні природні умови.

Існує кілька винних маршрутів, якими можна пройти, щоб отримати практичний досвід виготовлення вина і продегустувати видатні вина, виготовлені місцевими виробниками. Вірменські вина є винами світового класу завдяки своїй історії та теруару, зокрема, дуже різноманітним природним умовам, вулканічним ґрунтам, високогірним виноградникам та місцевим сортам винограду, а також великій кількості сонячних днів.

Клімат різко відрізняється від регіону до регіону. Літо, як правило, спекотне і сухе; в той же час, в деяких місцях воно може бути вологим. Зима холодна і може опускатися нижче 0°C. Висоти над рівнем моря досить великі, оскільки країна по суті є гірським котлом. Завдяки висотній зональності виноробні регіони мають різноманітні екосистеми. Високогірні виноградники, розташовані на висоті 400-1750 метрів над рівнем моря, є одними з найвищих у північній півкулі. Ще однією ключовою особливістю є ґрунт вапнякового або вулканічного походження, який надає винограду специфічних ароматів, а винам – неповторного смаку. Всі ці унікальні риси в поєднанні призводять до різноманітної та особливої селекції з більш ніж 350 сортів винограду. І саме тому вірменські вина незмінно завойовують нагороди! Премія Wine Travel Awards не стала винятком: 11 вірменських винних проектів та ініціатив стали лідерами на етапі громадського голосування, 4 з них були обрані переможцями професійним журі WTA під час першого нагородження.

Якість найкращих вин Вірменії сьогодні – білих чи червоних, рожевих чи ігристих – часто є неперевершеною. П’ять регіонів Вірменії пропонують сприятливі умови для вирощування винограду та виготовлення вин. Кожна область забезпечує особливий смак вин, заснований на розташуванні виноградників і різних місцевих і місцевих сортах винограду.

Арарат – найсонячніший регіон Вірменії, що забезпечує сприятливі умови для вирощування сортів винограду Мсхалі, Мілах, Кармрахут та Гаран Дмак. Тут є багато можливостей для активного відпочинку: відвідування виноробень, спостереження за птахами в державному заповіднику Хосровський ліс, польоти на параплані та повітряній кулі.

Перлиною місцевого виноробного мистецтва є регіон Вайоц Дзор, батьківщина вірменського червоного сорту винограду – Сев Арені. Приїжджаючи в жовтні, ви отримаєте повний еногастрономічний досвід завдяки Фестивалю вина Арені.

Армавірський регіон забезпечує більшу частину виробництва білого винограду у Вірменії. Тут білі сорти винограду Гаран Дмак, Мсхалі та Кангун перетворюються на привабливі вина для десятків виноробів та виноробень. З іншого боку, Агхтанак – це червоний сорт винограду, і вина з нього мають тривалий потенціал витримки, виражені аромати темних ягід і перцеві нотки. Обов’язковими для відвідування в регіоні є собор і церкви Святого Ечміадзіна, які внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Якщо ви приїдете в травні, у вас буде чудова можливість скуштувати смачну вірменську толму на Фестивалі толми.

Тавушський регіон, найзеленіший регіон Вірменії, відіграє значну роль у виноробстві. Сорти винограду Бананц і Лалварі з Тавушського регіону є унікальним доповненням до місцевого виноробства.

Арагацотнський регіон є домівкою для десятків сучасних виноробів, які також приймають гостей на екскурсії та дегустації місцевого вина. Тут розташований Музей історії вина Вірменії.

Вірменія – ваш наступний чудовий еногастрономічний напрямок

Перш за все, те, що робить Вірменію надзвичайною та унікальною туристичною дестинацією, – це її тепла гостинність. Вірмени з відкритим серцем завжди готові накрити стіл для гостей, друзів і родичів, щоб перетворити будь-яку подію на свято. Тут немає чужих людей – лише сім’я, з якою ви ще не знайомі. І туристи можуть відчути цю атмосферу по всій Вірменії.

Гастрономічна культура Вірменії дуже багата і включає в себе одні з найстаріших європейських страв і найстаріші в регіоні Південного Кавказу. Тарілка спасу, вершкового супу на основі ферментованого вірменського йогурту, є смачним початком вашого знайомства з цією стравою. Толма, виноградне листя, фаршироване м’ясним фаршем і рисом, кофта (вірменські фрикадельки), чи кофте (вірменський стейк тартар) і різноманітні вірменські сири, безумовно, знаходяться на вершині списку делікатесів. Ще одна страва, яку вірмени чудово вміють готувати, – це хоровац (соковите і ніжне м’ясо на грилі) і бастурма (сушене м’ясо зі спеціями). І звичайно, який же стіл без келиха вірменського вина?

Винна вулиця та вірменська фестивальна культура

Окрім відвідування місцевих виноробень, вам варто відвідати винну вулицю імені Сарьяна та винні фестивалі, такі як Yerevan Wine Days, щоб спробувати місцеве вино. Щороку кілька центральних вулиць Єревана приймають туристів і місцевих жителів з позитивними емоціями, музикою, різнокольоровими вогнями та сміхом. Протягом цих 3 днів понад 35 000 місцевих жителів і туристів мають можливість продегустувати вірменські вина разом зі смачними закусками. Приєднуйтесь до спеціального фестивалю Yerevan Wine Days 2-4 червня 2023 року.

Винні та гастрономічні двори у Вірменії

Традиція не робить речі старими, відсталими чи нудними. Століття зробили нас (вино) молодшими, яскравішими, цікавішими. Ідеальний перехід між історією та сучасним життям. Ми говоримо про враження від щастя, від життя в цілому, яке виходить за межі часу, національності, місця, залишаючись вічно актуальним, вічно людським у своїй основі і завжди “молодим”.

GastroYards – це місцеві домогосподарства, які пропонують еногастрономічний досвід як ініціативи агротуризму. Долучіться до смачних буднів вірменських родин, збираючи виноград, дегустуючи вино, сир, сухофрукти чи чай, ходячи в походи або просто співаючи і танцюючи вірменською. Ви також можете взяти майстер-класи у місцевих жителів і по-справжньому зануритися в місцевий традиційний досвід. Ви можете спекти лаваш, приготувати суджук, навчитися килимарству або виготовленню хачкара – і це лише деякі з них.

Просування Вірменії як еногастрономічного туристичного напрямку

Багата культура та історична спадщина Вірменії, що налічує понад 6100-річні традиції виноробства, сьогодні поєднуються з чудовими можливостями для розвитку виноградарства та виноробства, кліматичними умовами, багатим розмаїттям сортів винограду, сучасними технологіями та науковим потенціалом, зміцнюючи основу сталого розвитку сектору.

X
Украина