Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Географічне зазначення – «ЗакарпаттяЗакарпатське вино»

Географічне зазначення «Закарпаття/Закарпатське вино» сьогодні офіційно з’явилося на мапі України

30.05.2024, Новини

Після багаторічної роботи Громадська спілка «Виноградарі і винороби Закарпаття» офіційно отримала статус географічного зазначення  (ГО) – «Закарпаття/Закарпатське вино», та відповідне свідоцтво державного зразка.


Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ) повідомляє, що географічне зазначення «Закарпаття/Закарпатське вино» може бути присвоєне  білим, рожевим і червоним винам, які виробляються на території південно-західної частини Закарпатської області, де закінчується Паннонська рівнина та переходить у схили Карпатських гір Закарпатської області. Мова йде про землі Берегівського, Ужгородського, Хустського та Мукачівського районів».

Використовувати дану назву зможуть виноробні, які матимуть ліцензію та є членами ГС «Виноградарі і винороби Закарпаття». Наразі це: Chateu Chizay та, як щойно повідомила редакції D+ винна експертка Ольга Тоїчкіна, буквально сьогодні долучилися винороби Олександр Шаталов (Kohanovska Winery), Мілан Беринець (Фермерське господарство Терруар), Андрій Фечора та Крістіан Шош (Sass K. Winery). Пані Ольга прокоментувала цю подію: “Наша волонтерська команда працювала протягом п’яти років і нарешті сьогодні ГС «Виноградарі і винороби Закарпаття» після багаторічної роботи офіційно отримала географічне зазначення «Закарпаття/Закарпатське вино» та відповідне свідоцтво державного зразка.

Процес формування географічних зазначень на території Украни триває, відкриваючи нам чарівні куточки нашої країни, теруари та імена виноробів. Нагадаємо, що Асоціаціїя виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття сьогодні працює над оформленням ще одного, неймовірно цікавого ГЗ – Вина Срібної Землі.

Географічне зазначення

Отже, свідоцтво на ГЗ «Закарпаття/Закарпатське вино» – лише перший крок на шляху цього захоплюючого процесу. «Це крок до визнання та збереження унікальної виноробної спадщини нашого регіону», – написав на своїй сторінці в соцмережі Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА. Пан Геннадій Гутман, засновник ГС «Виноградарі й винороби Закарпаття» і власник зразкового українського господарства Chateau Chizay  поділився подальшими планами: «Тепер новий етап: триватиме практична робота з втілення. Уже зараз розробляємо чіткі правила надання права позначати географічним зазначенням вина виробників Закарпаття. Запитали детальну методику у французьких й угорських колег, щоб використати найкращі практики. Звісно, що це будуть тільки легальні виробники. Наша команда має намір надати виноробам максимально детальну і зрозумілу «дорожню карту» з отримання права використовувати географічне зазначення. Абсолютно прозоро. Радує, що одразу після отримання географічного зазначення заяву на вступ до нашої Громадської спілки написали п’ять «малих» виробників. Запрошуємо всіх! Робимо спільну справу для області і вин Закарпаття. Об’єднуємо закарпатців!»

Географічне зазначення

Відповідне свідоцтво державного зразка було передано Геннадію Гутману. Для вручення свідоцтва до ОВА прибула делегація на чолі з Богданом Падучаком, першим заступником директора державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій».

Джерело: ukrpatent.org, nta.ua
Фото: facebook.com/profile.php?id=100040194801912, Сергій Гудак для Chateau Chizay

X
Украина