Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Ukrainian Bessarabia’s Wine and Taste Route

Голубці миру. На Одещині провели «парад голубців», підтримавши його залпами локальних вин

03.07.2024, Гастрономія Автор: Олександра Бантишева

Південь України, Одещина, попри війну, перетворюється на клондайк для сучасного гурмана. Тут – і виразні вина, і унікальна одеська кухня, що всмоктала найяскравіші смаки традиційних столів різних народів, які спокон віків живуть на цих землях. Слава про кухню Одещини шириться світом: закономірно, що Ukrainian Bessarabia’s Wine and Taste Route здобула перемогу в категорії Region of the year міжнародної премії Wine Travel Awards 2022-2023. 


І, мабуть, немає серед одеських страв більш цікавої, давньої та космополітичної, ніж голубці, або долма, як називають їх в деяких країнах. Версій походження голубців кілька – турецька, китайська, німецька, французька, грецька. В комедії Аристофана один із героїв просить подати йому капустяне листя зі свининою – і той гурман, нагадаю, зробив замовлення ще у 425 році до нашої ери 🙂

А в 2023-му рецепти голубців було внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Віддати данину цій страві і влаштувати свято голубців в цьому червні вирішили спільно Клуб шанувальників вина «Вінтаж» та проєкт «Гастро Бессарабія», засновницями якого є Юлія Сущенко та Ольга Клименко. І щоб продемонструвати всю варіативність, влаштували яскравий «парад голубців».

Виявляється, рецептів голубців так багато, що про деякі не чули навіть найвідданіші дослідники світової гастрономії. Отже, спочатку гості куштували рибні голубці, де начиння закутане у виноградний лист; потім – голубці з яловичиною, де фарш «одягнено» у листя буряку, тушковані з буряками та у буряковому квасі. Далі господині дивували неймовірними голубцями з бринзою в липовому листі, а на десерт подали «солодкі голубці» – морозиво у «кораблику» з кабачка та запеченими квітками цукіні. І все це у супроводі різноманітних соусів, які підкреслювали смакові якості кожної зі страв.

Ukrainian Bessarabia’s Wine and Taste Route

А що ж слід подавати до голубців з напоїв? Звичайно, можна і брутальну українську горілку з перцем, або хреновуху. Але гостям запропонували продуманий сет місцевихих вин. Залежно від начинки тієї чи іншої страви було запропоновано чотири вина: «Рислінг» від винороба Мар’яна Шевченка, «Каберне» «по-білому» та десертне із сорту Мускат від Manzul Winehouse, оранж від винороба-сомельє Олександра Новосельчана. Організатори анонсували, що «парад голубців» матиме другий сезон, отже радимо слідкувати за повідомленнями.

Україна, що сьогодні перебуває під обстрілами росії, продовжує розвиватися, в тому числі в сфері винного туризму. Вина цієї країни здобувають визнання на міжнародній арені. А ентузіасти місцевої гастрономії вивчають старовинні рецепти і збагачують їх новітніми технологіями. Ми впевнені, що вайнловери світу і експерти гастрономії вже вписали Україну в свій календар турів, щоб відвідати її після Перемоги. І команда Drinks+ готова стати провідником для кожного з них, щоб провести еногастрономічними дорогами цієї гостинної та різноманітної країни.

Фото: facebook.com

X
Украина