Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Bocuse d'Or

Bocuse d’Or 2025: Франція перемагає!

04.02.2025, Гастрономія

Чергова виставка SIRHA, організатором якої є GL Events, традиційно відбулася у французькому Ліоні 26-27 січня. Колумністка D+ та номінантка Wine Travel Awards Соломія Бігун відвідала виставку і розповіла про перебіг цьогорічних подій.


Sirha Lyon підтвердила свій статус одного з найважливіших форумів у світі гастрономії та громадського харчування. Цього року виставка демонструвала найсвіжіші тенденції, які визначають майбутнє кухні та ресторанного бізнесу. Ліон, як світова гастрономічна столиця, знову став меккою для тисяч учасників з різних куточків планети.

Bocuse d'Or 2025

Одним з головних акцентів виставки став фокус на стійкості та екологічних підходах у гастрономії. Продукти, технології та рішення для ресторанів, спрямовані на зниження вуглецевого сліду та мінімізацію харчових відходів, були основними темами обговорень. В умовах зростаючого інтересу до екологічно чистих продуктів і технологій, Sirha Lyon 2025 підкреслила важливість адаптації гастрономічної індустрії до сучасних викликів.

Bocuse

Згідно статистики, захід відвідали 257 363 професіонали, що на 25% більше порівняно з попередніми роками.

Кульмінацією Sirha Lyon 2025 став 20-й реліз найпрестижнішого у світі гастрономічного конкурсу Bocuse d’Or. Вердикт суддів: Франція посіла перше місце, Данія та Швеція відповідно 2-е та 3-є.

Bocuse

Якщо ж детальніше, то Франція піднялась на вищий щабель в тандемі Пола Маркона (Paul Marcon) та Каміли Піго (Camille Pigot), яка одержала Best Commis Award. ​​Данію представляв Себастьян Хольберг (Sebastian Holberg), який виборов 2 місце, а Швецію – Густав Леонхардт (Gustav Leonhardt), який третім (або ж то четвертим, враховуючи, яким дуплетом вистрілила Франція!) піднявся на подіум цього великого фіналу.

Зауважимо, що такий результат шеф-кухаря Пола Маркона був закладений в генах або скрижалях його долі: адже і його батько Регіс Маркон (Régis Marcon) свого часу отримав золоту статуетку Bocuse. Причому старший Маркон виграв Bocuse d’Or у віці 38 років. А тоді ще конкурс не став тою невідворотною складною тестовою машиною, якою він є сьогодні. То було досить толерантне змагання з набагато меншими бюджетами та без сурових етапів відбору. І ось 30 років потому його 28-річний син виграє жорсточайший гастрономічний бій!

Bocuse

Молодий французький шеф-кухар, до речі, досвідчений вже в професійних змаганнях, зміг переконати журі, виділивши гастрономічну спадщину свого регіону – Овернь – через блюда, де, крім трьох обов’язкових продуктів (селера, кам’яний окунь та лобстер), поєднувалися гриби, трави, оленина, зелене яблуко, айва тощо.

Ось що включала тестова тарілка французького шеф-кухаря:

  • Сідло оленини, смажене на вертлюгу (à la broche), тендерлойн з оленини з грибними пластинами та м’ясним соусом, настояним на конюшині та перці;
  • Хрусткий тарт з оленячої лопатки, тушкованої в червоному вині, з фуа-гра та лісовими грибами;
  • Tarte Tatin з аблуком та айвою;
  • Равіолі з грибами та мигдалем;
  • Консоме з оленини, витриманої в чорному чаї AssamMokalbari.

Жером Бокюз (Jérôme Bocuse), президент конкурсу, прокоментував цьогорічний реліз: «20-й випуск конкурсу є неймовірним успіхом, який доводить, що Bocuse d’Or став вітриною світової гастрономії завтрашнього дня. Bocuse d’Or є символом досконалості та інновації, і це було проілюстровано протягом двох напружених днів. Це багатообіцяюча перспектива для майбутнього Гранд-фіналу, який відбудеться у січні 2027 року і відзначатиме 40-річчя конкурсу».

Bocuse

Даніель Калверт (Daniel Calvert), почесний президент Bocuse d’Or також висловив задоволення цьогорічним змаганням: «Бокюз д’Ор» – це, безперечно, унікальний момент у гастрономічному календарі з неперевершеним рівнем організації».

Результати Bocuse d’Or 2025:

Bocuse d’Or: France
Bocuse d’Argent: Denmark
Bocuse de Bronze: Sweden
4th: Norway
15th: Slovakia
5th: United Kingdom
16th: Australia
6th: Singapore
17th: Mexico
7th: USA
18th: Chile
8th: Iceland
19th: Mauritius
9th: Italy
20th: New Zealand
10th: Canada
21st: Vietnam
11th: Japan
22nd: Colombia
12th: Finland
23rd: China
13th: Hungary
24th: Morocco
14th: Latvia

Best Commis Award: France
Спеціальний приз “theme on a plate”: Norway
Спеціальний приз “platter theme”: Hungary
Bocuse d’Or Social Commitment Award: New Zealand & Chile



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!


Фото: Соломія Бігун, Bocuse d’Or

X
Украина