Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Італійські лози і вино відправляють в космос

22.07.2022, Новини

Проєкт Wine in Space, в якому беруть участь відомі італійські виробники вина Gaja, Biondi-Santi та Feudi di San Gregorio, був розроблений президентом Італійського фонду сомельє (FIS) Франко Марією Річчі (Franco Maria Ricci) у співпраці з Італійським космічним агентством (ASI).


Космічний проєкт був офіційно представлений в Римі на останньому щорічному International Wine Culture Forum.

«Близько чотирьох місяців тому я подумав, що нам слід провести експерименти, щоб зрозуміти, що відбувається з вином і виноградною лозою в космосі. Зрештою я вирішив, що цьогорічний форум FIS має бути повністю присвячений цій темі. Моя ідея полягає в тому, щоб зрозуміти, чи може виноградна лоза жити і виживати в космосі (і навіть на інших планетах!), і якщо так, то коли це може відбутися і де. Я хочу знати, чи буде вино все ще доступним для майбутніх поколінь через століття чи більше», – заявив Річчі  пояснюючи ідею проєкту.

Для експерименту було обрано Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva (2006 і 2015), Feudi di San Gregorio Taurasi Riserva Piano di Montevergine (2012 і 2015) і Gaja Barolo Sperss (1988 і 2017). Ці вина були відібрані як одні з найпопулярніших в Італії, виготовлені з найбільш представницьких сортів винограду країни: Неббіоло з півночі, Санджовезе з центру та Альяніко з півдня. 

Виноградні лози  і вина після повернення з космосу пройдуть порівняльні випробування з аналогічними зразками, які ніколи не залишали землю. Італійське космічне агентство (ASI) вже отримало лози Неббіоло, Санджовезе та Альяніко разом із пляшками, призначеними для експерименту. У проекті також візьме участь енолог Донато Ланаті (Donato Lanati) з дослідницького центру Enosis. Річчі стверджує, що згодом до цього проєкту долучаться і закордонні партнери, включаючи Університет Бордо.

«Італійське космічне агентство є лідером у дослідженні впливу відсутності гравітації на сільськогосподарські культури. Наприклад, воно вже проводило такі експерименти з оливковими деревами, – розповів президент Feudi di San Gregorio Антоніо Капальдо (Antonio Capaldo). – Тепер настала черга виноградних лоз, що залишатимуться в космосі два-три роки, після чого вчені порівняють їх з тими, що залишалися на Землі. Мене особливо цікавить вплив на живці, а не на пляшки. Попередні експерименти показують, що після такого потрясіння, як відсутність гравітації, лози можуть стати більш стійкими до подальших потрясінь, у тому числі пов’язаних зі зміною клімату або атаками паразитів».

Відправити вино у космос ідея не нова. Проєкт Франко Річчі Wine in Space наслідує  аналогічну спробу комерційного стартапу Space Cargo Unlimited. У рамках своєї програми Mission WISE фірма протягом 14 місяців зберігала в космосі пляшки відомого Pomerol Petrus 2000.

Метою Space Cargo Unlimited було дослідити вплив мікрогравітації та екстремальних умов на виноградні лози. Пляшки повернулися на землю минулого року після  438 днів на борту Міжнародної космічної станції. Тим часом лози прибули назад в лютому і були висаджені у грунт. 

За даними Space Cargo Unlimited, початкові спостереження за рослинами показали підвищену стійкість до пероноспорозу та філоксери, а також зміни у вмісті поліфенолів та в бактеріальних і грибкових спільнотах, пов’язаних з рослинами. Проводиться ряд хімічних аналізів, щоб оцінити зміни, які відбулися в основних компонентах вина під час перебування в космосі.

«Перші результати нашої роботи є надзвичайно багатообіцяючими, – сказав співзасновник і генеральний директор Space Cargo Unlimited Ніколя Гоме (Nicolas Gaume). – Ми в захваті від можливостей, які нам надав космос для вирощування лоз більш стійких до викликів, спричинених зміною клімату».

Фірма стверджує, що відповідні дослідження виноградної лози та вина триватимуть упродовж 2022 року, проводити їх Національний науково-дослідний інститут сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища Франції (INRAE) та комерційний партнер Space Cargo Unlimited, Groupe Mercier. 

Перший урожай винограду, вирощеного на лозах, які вже побували в космосі, очікується восени наступного року, після чого відбудеться перша мікровиніфікація. Наукова група планує випустити кілька публікацій про вино та виноградну лозу до кінця 2022 року та початку 2023 року, але більше сортів тростини збираються провести час на орбіті в 2024 році.

Слід заначити, що дата запуску у космос вин і лоз проекту Wine in Space поки невідома.

За матеріалами: www.decanter.com

X
Украина