Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Міжнародна асоціація сомельє

Кіпр. Лімасол. Три гарячі дні з життя сомельє

18.01.2022, HoReCa Автор: Вероніка Бусел

Міжнародна асоціація сомельє (ASI) після трьох днів напруженої боротьби (чвертьфінал – 16 листопада, півфінал – 17 листопада та фінал – 19 листопада) оголосила переможця конкурсу на звання Найкращий сомельє Європи та Африки 2021 р.


Етапи та континенти

Оглядач Drinks+ побувала на Кіпрі, в Лімассолі, де 19 листопада завершився конкурс на звання Найкращий сомельє Європи та Африки 2021. Переможцем став Сальваторе Кастано (Salvatore Castano) з Італії, друге місце посіла Ніна Йенсен (Nina Jensen), учасниця з Дані, третього місця був удостїний Сувад Златич (Suvad Zlatic), який представляє Австрію. Про змагання найсильніших – з місця події.

Міжнародна асоціація сомельє

Конкурс, що відбувся в Лімасолі, – одне з трьох континентальних змагань ASI, які асоціація проводить кожні три роки. У лютому 2022-го в Чилі намічено змагання на звання Найкращого сомельє Північної та Південної Америки з наступним конкурсом восени 2022 року на Тайвані на звання Найкращий сомельє Азії та Океанії.

ASI

А потім у Парижі, наприкінці лютого 2023 року, переможці континентальних змагань, які своєю перемогою автоматично забезпечують собі перепустку на наступний, найскладніший етап, а також найсильніші представники індустрії – претенденти з різних країн світу, висунуті асоціаціями-членами ASI після численних випробувань на локальному рівні, зустрінуться на конкурсі на звання Найкращий сомельє світу.

ASI

«Результати конкурсу підтверджують, що міжнародне співтовариство сомельє зростає та розширюється, дедалі більше відображаючи різноманітність цього прекрасного світу. Ми дуже пишаємось кандидатами, які вирішили взяти участь, – поділився враженнями від конкурсу, що відбувся у Лімассолі, президент ASI Вільям Воутерс (William Wouters). – Тиждень на Кіпрі був чудовий. Після того, як змагання двічі відкладалися через пандемію, місцева команда під керівництвом президента Кіпрської асоціації сомельє Георгіоса Кассіаноса (Georgios Kassianos) нарешті досягла справжнього успіху. Вони виявили фантастичне почуття гнучкості та неймовірну доброзичливість. Вся організація у дивовижному місті Лімассолі, гостинність, унікальний прийом, виняткова їжа та дуже цікаві місцеві вина надовго залишаться у наших спогадах».

Хід конкурсу

Із 32 кандидатів, які прибули з Європи та Африки та розпочали змагання на початку конкурсного тижня, вже у вівторок увечері, 16 листопада, залишилося лише 10 півфіналістів. Ними стали: Сальваторе Кастано/ Salvatore Castano (Італія), Ніна Йенсен/ Nina Jensen (Данія), Максиміліан Вільм/ Maximillian Wilm (Німеччина), Сувад Златич/ Suvad Zlatic (Австрія), Роман Сосновський (Росія), Якуб Прібил/ Jacub Pribyl (Чехія), Кетрі Лейс / Ketri Leis (Естонія), Реза Нахабу / Reza Nahaboo (Швейцарія), Ерік Цвібель / Eric Zwiebel (Великобританія), Джо Весселс / Jo Wessels (Південна Африка).

Таке рішення було прийнято суддівською комісією в ході багатоетапних випробувань: сліпих дегустацій вин та спиртних напоїв, практичних завдань на знання сервісу та письмових теоретичних тестів. Що особливо здалося цікавим – багато кандидатів обговорювали значну кількість питань на знання особливостей, винних регіонів та навіть окремих брендів Східної Європи. У тому числі було багато питань щодо України – добрий знак для країни. (Примітка: відбірковий тур (чвертьфінал) та півфінал проходили у закритому форматі. Але посилання на виступи у півфіналі та фіналі можна знайти на офіційному каналі ASI у YouTube.)

ASI

Завершальний виступ розпочався відразу після оголошення фіналістів, які стояли на сцені Rialto Theatre в Лімассолі. Інтрига зберігалася до останньої секунди: троє тих, хто вийшов у фінал, лише опинившись на цій сцені серед 10 півфіналістів, дізналися про свою долю у цьому конкурсі. І що їхня show must go on.

Під час фінального виступу три кандидати змагалися у проходженні 7 ідентичних випробувань, проведених в обстановці, максимально наближеній до ресторанної, на очах у суддів та глядачів.

Спочатку учасники за чотири хвилини мали приготувати та подати коктейль з меню для трьох осіб. Потім треба було ідентифікувати одне вино в сліпій дегустації та описати його – на все відводилося чотири хвилини. Наступне завдання: вибрати червоне вино з льоху для супроводу класичної французької рибної страви Sole Meunière (морська мова). Потім вино потрібно було декантувати та подати гостям, на все це відводилося сім хвилин.

ASI

Після цього фіналістів попросили визначити п’ять вин і розташувати їх від найсухішого до найсолодшого (4 хвилини). Наступний квест: скласти меню з чотирьох страв, щоб поєднувати їх із чотирма з п’яти попередніх вин (4 хвилини). Заключні частини випробування включали сліпу дегустацію трьох напоїв за відведені 90 секунд, відповідь на теоретичне питання без підготовки та виправлення винної картки з великою кількістю помилок (4 хвилини).

Судді виконували роль гостей, і для багатьох фіналістів це стало додатковим стресом, додавши градуса напруженості на сцені, яка передавалася і глядачам. Протягом усього конкурсу, на 2,5 години зал буквально затамував подих.

ASI

Зауважу, було через що хвилюватися, варто лише подивитися на регалії суддів, які оцінювали виступи: президентом комітету конкурсу став Олів’є Пус’є, чемпіон світу (2000 р.). Серед інших суддів опинилися сомельє – чемпіони світу та континентів різних років, а також Майстри Вина, такі як Андреас Ларссон/ Andreas Larsson зі Швеції (ЧМ, 2007), Маркус Дель Монего/ Markus Del Monego з Німеччини (1998), Філіп Фор-Брак / Philippe Faure-Brac з Франції (1992), Серж Дуббс/ Serge Dubbs з Франції (1989), Джузеппе Ваккаріні/ Giuseppe Vaccarini з Італії (1978), а також Хайді Мякінен/ Heidi Mäkinen Майстер Вина з Фінляндії, Веронік Рівест/ Veronique Rivest з Канади (2 місце на міжнародному чемпіонаті в Токіо у 2013 р.) та Пас Левінсон/ Paz Levinson з Аргентини (Кращий сомельє Аргентини у 2014 р.).

Якщо аналізувати, що у конкурсних завданнях стало несподіваним для учасників чи особливо складним, можна написати окрему статтю. Наприклад, росіянина Романа Сосновського, який має великий досвід, збентежила необхідність прокоментувати mise en place (особливість завдання – не продемонструвати сервіс, до чого сомельє готові в таких конкурсах, а дати детальні коментарі щодо заданого розміщення). Здивування конкурсантів викликало й те, що у чвертьфіналі не прозвучало жодного питання ні щодо Бордо, ні щодо Бургундії, до яких, зрозуміло, готові були багато хто.

Залишилося й багато питань щодо сервісу та дегустацій наосліп: жодних коментарів чи зауважень, які б дозволили конкурсанту зрозуміти, чи припустився він помилки чи справився вірно, судді не давали. Тож кулуарні обговорення прорахунків та перемог киплять серед учасників досі.

Міжнародна асоціація сомельє

Під час конкурсних днів, щоб знизити напруження пристрастей та пом’якшити жорсткість боротьби, було проведено безліч дегустацій та майстер-класів іменитими сомельє, виноробами, амбасадорами та Майстерами Вина. Серед виступаючих були Джуліа Скаво/Julia Scavo та Марінела Арделін/Marinela Ardelean – виноробня The Iconic Estate, Румунія; Міхаель Моосбруггер/ Michael Moosbrugger – виноробня Schloss Gobelsburg, Австрія, який прокоментував гостям конкурсу систему позначення та класифікації для австрійських виноробень (ÖTW); Раймонд Томсонс (Латвія) представив різні види саке із Японії; Luis Cerdeira, енолог та власник виноробні Soalheiro (Португалія) на прикладі своєї роботи розповів про один із головних португальських білих сортів – альваріньо; Елейн Чукан Браун/ Elaine Chukan Brown (MW) була підключена через відеоконференцію, щоб представити преміальні вина з прибережних гір Сономи та інші.

Кандидат від ASI України Марина Ревкова

Цього року на престижному конкурсі Україну представляла Марина Ревкова, сомельє ресторану Vino e Сucina. Ristorante/Enoteca. Усього 2,5 місяці тому на національному конкурсі Марину було визнано Найкращим сомельє України за результатами 2020 року.

Марина Ревкова

Марина Ревкова, за визнанням багатьох, виступила на відбірному турі чудово, хоч їй і не вдалося вийти у фінальні змагання. Знаючи характер українки та вірячи в її таланти, ми переконані, що події цього року для неї лише проба пера. Із заявлених 35 кандидатів* на боротьбу в Лімассолі Марина Ревкова стала однією з шести жінок-сомельє (ще п’ятеро прибули з Данії, Швеції, Естонії, Словенії та Португалії), які борються за звання Найкращого сомельє Європи та Африки. Хочу поділитися спостереженням: багато хто з сомельє та гостей заходу – з різних країн та континентів, з якими довелося спілкуватися, висловлювали надію, що цього року фіналістом нарешті стане жінка. Причому значну кількість уболівальників ставили на Ніну Йенсен, яка мала очевидний шанс. На жаль, Ніна виявилася другою. Але азарт, зважаючи на все, зростає. І передбачаю, що найближчими роками гендерне питання для переможців конкурсу сомельє буде зняте. Подивіться!

*Спочатку конкурс планувався на листопад 2020 року і на нього було відібрано 35 кандидатів, але у зв’язку з пандемією COVID-19 конкурс двічі переносили, і в результаті кількість учасників скоротилася до 32. Зі списком учасників можна ознайомитись тут.

Роман Сосновський, учасник від Росії, який увійшов до топ-5 найсильніших кандидатів конкурсу, підтримував Марину Ревкову і так прокоментував D+ її виступ: «Наші країни вже інтегровані у світове співтовариство сомельє. Марина Ревкова, незважаючи на те, що не пройшла до півфіналу, показала дуже добрий результат. Чудово впоралася зі сліпою дегустацією. І в принципі зрозуміло, що у неї гідний, високий рівень. Думаю, це справа найближчих років, і Україна покаже блискучі результати на світових конкурсах».

Кіпрські канікули

Незважаючи на те, що конкурс на звання Найкращий сомельє Європи та Африки передбачав неймовірну боротьбу та напругу для учасників, організатори зробили все, щоб гості відчули себе як на канікулах. З 15 по 19 листопада Кіпр дійсно відкрив свої обійми для винних професіоналів і журналістів з усього світу.

Інвестиції у понад 40 тис. євро дозволили конкурсу пройти з розмахом та привернути увагу громадськості до Кіпру як до некласичного, але перспективного винного регіону, вартого уваги світової спільноти.

Міжнародна асоціація сомельє

Для гостей з різних країн організатори підготували тури регіоном, щоб дозволити відчути всі принади винного туризму на Кіпрі. Одна з найбільш експресивних екскурсій – у винне село Омодос. Це місце, розташоване на висоті понад 800 метрів, зазвичай називають винним селом Кіпру. В історичному центрі села, прямо на даху з дивовижним виглядом була організована дегустація вин від семи виноробень з найближчих околиць. Дегустацію проводили самі винороби та їхні помічники, і це живе спілкування дозволило краще зрозуміти, чим живе місцева винна спільнота.

Не хочу здатися надмірно романтичною, але факт, який слід визнати: Кіпр сам собою став автором, яскравим суб’єктом заходу. Чудова природа, гарні краєвиди, м’який середземноморський клімат, неповторна самобутність, теплота та гостинність місцевих жителів, а також, безумовно, гастрономія та цікаві вина, які ще належить переосмислити, з власними автентичними сортами винограду, – все це стало фоном і головною декорацією цьогорічного конкурсу.

Міжнародна асоціація сомельє

Відповідаючи на моє запитання про те, чи додавало журі бали за згадку про місцеву гастрономію на конкурсі у завданнях на фудпейрінг, президент Кіпрської асоціації сомельє Георгіос Кассіанос зазначив: «Погодьтеся, для будь-якої приймаючої країни це могло б стати хорошим доповненням. І це одна із причин, чому ми змагаємось з іншими країнами за увагу всіх цих людей. Кожна країна є індивідуальною, має свою культуру, гастрономію, винні традиції. І ми дуже раді, що так багато впливових сомельє тепер ближче познайомилися з нашою культурою, гастрономією та винами. Так, це є плюсом для технічного комітету, коли ми бачимо, що сомельє відкриті до регіонів, винного туризму, культури та гастрономії, знають, як інтегрувати ці знання у своїй роботі».

Міжнародна асоціація сомельє

Пан Касіанос так підбив підсумок цього гарячого тижня конкурсу: «Ми з гордістю продемонстрували легендарну кухню, винну культуру та гостинність Кіпру та представили наш острів світу».


Досьє D+

Міжнародна асоціація сомельє (з фр. Association de la Sommellerie Internationale, скорочено ASI) – некомерційна організація, заснована в Реймсі (Франція) у 1969 році, головна мета якої – просування культури споживання та престижу професії сомельє. Сьогодні склад її учасників – це представники 63 країн (60 членів та 3 кандидати) з усіх континентів. Слідкуйте за новинами ASI та асоціації-члена ASI в Україні на медіаресурсах групи Drinks+, а також на офіційному сайті ASI: asi.info та у соціальних мережах організації.

X
Украина