Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківРезультати, ротації та основні моменти 35-ї Grand International Wine Award Mundus Vini Summer Tasting 2024 очима оглядачів Drinks+.
Щойно стартував сезон збору врожаю 2024 в Європі, – і на початку вересня відбулася 35-та церемонія Grand International Wine Award Mundus Vini. Цього року на літній дегустації 1600 вин одержали престижні медалі MUNDUS VINI (нагадаємо: за вивіреними міжнародними правилами нагороджується не більше 40% поданих зразків!), серед яких срібло, золото та вища нагорода – Grand Gold. У Summer Tasting взяли участь експерти з 32 країн, у тому числі два представники України – від Drinks+. Не станемо приховувати: таке традиційне запрошення наших фахівців до суддівського кола сприймається нами із вдячністю, як прояв міжнародного визнання авторитету еногастрономічного видавництва Drinks+. І, звичайно ж, було особистою честю та задоволенням спілкуватися із нашими коллегами – суддями з усього світу, а також з командою Mundus Vini та видавництвом Meininger. Як завжди, нас чекала велика робота: протягом чотирьох днів 119 професіоналів оцінили 3914 вин. Зазначимо, що Україна на конкурсі була представлена 14 винами.
Розповімо детальніше про те, як пройшла цьогорічна літня дегустація, а головне, чим вона вирізнялася від попередніх.
Цього разу на знак визнання експертного досвіду та на честь багатьох років співробітництва організатори Mundus Vini висловили свою щиру вдячність, відзначивши спеціальними нагородами кількох старших професіоналів, які на момент останньої весняної сесії завершили понад 20 років суддівства. Тим часом на літній сесії колегія конкурсу привітала близько 20 нових членів віком від 30 до 45 років з високим рівнем компетентності в дегустації та суддівстві вин.
Крістіан Вольф (Christian Wolf), Director of Degustation, у своєму виступі перед суддями прокоментував поповнення рядів Mundus Vini: «Цього року з нами працюватимуть 20 нових членів журі, кожен з них – авторитет у світі вина, тож ми певні, що ці фахівці привносять свіжі погляди та досвід в оцінювання вин». Пан Вольф підкреслив, що завдяки залученню цих нових експертів Mundus Vini підвищує власну планку вимог та встановлює нові стандарти для глобальних дегустацій.
Ольга Тодорюк, головний редактор Drinks+, суддівська колегія №20:
«У нашій команді дегустаторів з Австрії, Німеччини та Португалії під головуванням Matthias Walter Dipl. Ing. Oenologie зустрілися досить інтригуючі зразки. Загалом якість вин була стабільно високою, і варто зазначити, що під час дегустації нам жодного разу не довелося запитувати іншу пляшку, оскільки вина презентувалися (і очевидно зберігалися) за усіма вимогами тейстингу такого рівня і апріорі мали дуже гарні характеристики. Що нас вразило? Перш за все одностайно ми відмітили PIWI, вина, виготовлені з високостійких сортів винограду. Ці інноваційні та екологічно чисті гібриди, що виведені та культивуються заради їхньої стійкості до хвороб та змін клімату, продемонстрували надзвичайну якість. Зрештою наперед зазначу: вони були нагороджені заслуженими золотими медалями та сильними срібними відзнаками від нашої дегустаційної команди.
Сорти PIWI, які набувають популярності завдяки своїй стійкості та зменшеній потребі в пестицидах, вирізнялися не лише своїми перевагами для навколишнього середовища, але й унікальними смаковими профілями. Майстерність цих вин була очевидною, тож ми із задоволенням визнали їх досконалість, зокрема свіжий, приємний і тривалий посмак вин з сортів Cabernet Blanc та Sauvignon Cita. Наші слоти традиційних сортів з Іспанії, Португалії та Німеччини доповнили вина зі Східної Європи. Одним із видатних згадаю флайт Merlot, який представляв вина з таких країн, як Молдова, Грузія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Хорватія і Чехія.
Ця різноманітна лінійка запропонувала захоплюючу можливість дослідити унікальні вирази Мерло з цих регіонів, кожен з яких привніс свій власний терруар і традиції виноробства. Це було чудове доповнення до мого досвіду дегустацій, акцентуючи зростання якості мерло зі східноєвропейських країн».
Ірина Дяченкова, співзасновник Drinks+ Media Group, суддівська колегія №10:
«Сьогодні, на погляд наших оглядачів, питання експертної оцінки вин, зокрема, в рамках конкурсів, стало одним з найактуальніших на міжнародних маркетингових теренах. Ця тема стає приводом запеклих дискусій: які саме конкурси варто обирати виноробам – які гладять по голівці, роздаючи медалі, чи ті, які прагнуть більш адекватної оцінки. Впевнена, вирішальне слово буде за покупцем: вайнловери сьогодні стають все більш обізнаними – і не лише в самих винах, але й в медалях)).
Отже, з огляду на це, перш за все хочу відзначити, що організатори конкурсу надають перевагу різноманітності при формуванні міжнародної суддівської колегії. Вони забезпечують збалансоване представництво різних національностей і ринків, підтримують гендерну рівність і запрошують експертів з усього спектру виноробної галузі. До складу журі входять досвідчені винороби, представники виробничих і виноторгових компаній, винні амбасадори, сомельє, консультанти, журналісти. Крім усіх інших очевидних переваг, це забезпечує репрезентативність (за професією, національністю тощо), а зрештою, релевантність оцінки зразка.
До нашого журі, очолюваного досвідченим суддею Mundus Vini, великим професіоналом і авторитетною особистістю – Петтері Харьюла (Petteri Harjula) з Фінляндії, крім мене як представниці України, входили два експерти з Німеччини та один з Данії. Серед наших флайтів траплялося чимало Італії, яка, до речі, цього разу представила 1130 (!) зразків – максимальну кількість на літньому конкурсі. Зізнаюся, ми насолоджувалися дегустацією вин різних стилів з різних регіонів: просекко з Венето, вин Сицилії, Сардинії, Соаве, Альто-Адідже, Фріулі, Апулії, а також К’янті та Брунелло ді Монтальчіно з Тоскани. Найбільш екзотичним враженням для мене стала дегустація двох небутильованих (tank samples) вин з сорту Pinotin з Таїланду.
Ще одна особиста прем’єра: вперше за свою суддівську кар’єру я одержала на рецензування український зразок – ігристе рожеве піно нуар з Одеської області. Він був включений в міжнародний флайт, що складався з ігристих Італії, Німеччини, Південної Африки, Португалії та Люксембурга. Попри таку жорстку конкуренцію, вітчизняне ігристе отримало гарну оцінку нашої команди – і я, зізнаюся, пишалася таким рівнем українського вина. Втім, нагадаю, на змаганнях діє правило 40% медалей. Звичайно, це підвищує цінність нагород Mundus Vini – їх отримують виключно вина з найвищими оцінками, кращі з кращих. Тож українське рожеве ігристе цього разу стало просто кращим. Але я впевнена – це тільки перший крок цих одеських виноробів до найвищого п’єдесталу. Добре, що ми, усім смертям назло, рухаємося вгору.
Найяскравішими та високо оціненими для нашого журі сортами виявилися солодкі рислінги з Німеччини, деякі зразки з Чехії та Австрії, а також сорти вин Ribera del Duero».
Зауважимо, що вцілому країни Східної Європи продовжують сяяти як висхідні зірки у світі вина: на літній сесії вони зібрали 175 нагород, у тому числі 5 великих золотих, 108 золотих і 62 срібні медалі.Очолює список Грузія зі 46 нагородами, за нею йде Румунія з 43. Молдова отримала 23 нагороди, Чехія – 16 і Болгарія – 13. Республіка Північна Македонія та Хорватія отримали по 9 нагород, тоді як Вірменія забрала додому 8, Угорщина 5, а Боснія і Герцеговина отримала 3 нагороди.
Ці вражаючі результати підкреслюють зростаючу якість вин з цього регіону, а також їхню вагу на міжнародній арені. Ми хотіли б особисто привітати деяких переможців Mundus Vini, які незмінно досягають успіхів у багатьох релізах цього престижного конкурсу, а також є членами міжнародної спільноти Wine Travel Awards (WTA).
Почнемо з привітання переможця WTA три роки поспіль у кількох категоріях – SHUMI Winery and Estate. Уявіть, саме втретє SHUMI визнано також НАЙКРАЩИМ ВИРОБНИКОМ ГРУЗІЇ за версією Mundus Vini Grand International Awards. Крім того, виноробня SHUMI виборола золото на Summer Tasting 2024 за вина: SALOME 2017, ILERCO 2020, SAPERAVI QVEVRI IBERIULI 2021, MUKUZANI IBERIULI 2022, NAPAREULI IBERIULI 2022.
Далі іде переможець Wine Travel Awards 2022-2023 у номінації The Visiting Card of the Country, в категорії Brand – the visiting card of the country – виноробня родини Іукурідзе – Shabo Family Winery. Цей найпопулярніший український виробник взяв на літній сесії Mundus Vini три золоті медалі (SHABO Saperavi-Merlot 2022 за кахетинською технологією, Sparkling SHABO Grand Reserve Brut 2016, 2019 Sherry SHABO Limited Edition) та 2 срібні медалі («Ркацителі за кахетинської технологією» SHABO Limited Edition, 2016 Traminer витримане SHABO Limited Edition).
Ще один видатний член спільноти WTA, Castel Mimi з Молдови, що поєднує традиційні технології виноробства з сучасними інноваціями для виробництва різноманітного асортименту видатних вин, був відзначений на Mundus Vini Summer Tasting 2024 2 Grand Gold (2020 Castel Mimi Chef Cuvée Rouge, Castel Mimi The Governor Feteasca Neagra 2019) та 4 золотими медалями (2022 Castel Mimi Chef Cuvée Blanc, 2023 Castel Mimi Sustainable Pack Sauvignon Blanc, 2023 Castel Mimi Sustainable Pack Merlot Rose, 2018 Castel Mimi Negru de Bulboaca Reserve) та 1 срібною (2019 The Governor’s).
Наші вітання всім переможцям!
З переліком усіх нагороджених вин можна ознайомитися тут.
І на останнє хочемо поділитися ще одним спостереженням щодо функції Mundus Vini. Сьогодні це — це не тільки організатор одного з найпрестижніших винних конкурсів Європи та світу. Кожна дегустаційна сесія надає можливість для навчання професійного суддівського співтовариства через спеціальні супутні заходи програми.
Водночас Mundus Vini — це спільнота для нетворкінгу та обговорення найактуальніших питань та проблем, які постають перед сучасною виноробною індустрією по всій планеті. Цим літом після роботи, в кулуарах конкурсу, ми гаряче обговорювали один із найсерйозніших викликів сьогодення. Як не парадоксально, але серйозною проблемою може стати цілком, на перший погляд, здоровий тренд контрольованого вживання алкоголю. Але, на думку більшості експертів, потроху здоровий тренд мімікрує на чергову нездорову антиалкогольну кампанію, що сьогодні ініційована Всесвітньою організацією охорони здоров’я і результатом якої можуть стати зміни в європейському законодавстві та нові згубні для галузі обмеження. Враховуючи низьке споживання вина серед молодих поколінь (на тлі популярності пива тощо), антиалкогольні кампанії проти вина можуть мати руйнівні наслідки для галузі, яка є життєво важливою для економіки багатьох країн.
Крістоф Майнінгер (Christoph Meininger), генеральний директор і власник видавництва Meininger Verlag, під час обговорень наголошував на суттєвій різниці між культурою вживання алкоголю та алкогольною залежністю.
Крістіан Вольф, зі свого боку, закликав учасників літньої сесії конкурсу об’єднати зусилля, щоб донести до суспільства меседж про те, що вино – це не просто алкогольний напій, це – продукт регіону. Вино – це культура та історія, освіта та цінності, які об’єднують людей. Це продукт, який, на відміну від інших алкогольних напоїв, має значний соціальний аспект.
Принаймні, ми вчергове переконалися на цьому форумі, наскільки важливе вино для німців. Не будемо повторювати банальності про внесок в економіку, про культурні аспекти тощо. Цього літа ми були вражені появою принципово нового, унікального (поки що!)) прошарку вайнловерів – які прагнуть дізнаватися про вино, навіть якщо вони не споживають його самі. Про цих унікумів (зізнаємося – особисто нам цього не зрозуміти) ми дізналися під час відвідин WeinCampus Neustadt. Усім, хто з нас прагнув поглибити свої знання про вино, професор Урліш Фішер провів пізнавальний тур по WeinCampus Neustadt – відомому осередку виноробної освіти, який пропонує передові програми та ресурси як для початківців у вині, так і для досвідчених професіоналів. Кампус поєднує практичну підготовку з теоретичними знаннями, забезпечуючи комплексний досвід навчання. Співпраця WeinCampus Neustadt із понад 600 виноробнями по всьому світу є однією з ключових переваг програми подвійного навчання.
Під час нашого візиту ми побачили величезну кількість відвідувачів кампусу різного віку, які вирішили провести ці надзвичайно спекотні вихідні наприкінці серпня в аудиторії в компанії профессора Фішера, замість того, щоб релаксувати десь на пляжі або в родинному колі під кондиціонером.
Група суддів Mundus Vini, які прагли дослідити нові враження, мала нагоду скуштувати різноманітні вина з підвалу Campus Cellar – різних років та з різних сортів винограду, – щедро надані професором Урлішем Фішером. Насправді ми були вражені не лише невживаючими алкоголь екскурсантами – а усім побаченим WeinCampus Neustadt. Кампус бездоганно поєднує освіту з інноваціями, пропонуючи студентам і відвідувачам унікальний погляд на виноробство. З того моменту, як ми увійшли в заклад, стало зрозуміло, що це не просто місце навчання, а центр передових досліджень і експериментів.
У рамках ретельно підібраної програми, яку команда щороку розробляє для суддів, цього разу журі мало можливість взяти участь в особливій події. Їх пригощали дегустацією вин від молодих німецьких виноробів — чудова колекція, представлена DIE JUNGE PFALZ.
Пояснимо, що DIEJUNGEPFALZ — це група молодих, динамічних виноробів із регіону Пфальц у Німеччині. Ці винороби переосмислюють образ німецького вина за допомогою інновацій та сучасних технологій, зберігаючи при цьому міцний зв’язок із багатою винною традицією регіону. Вони зосереджуються на виробництві високоякісних вин, які відзеркалюють різноманітність і унікальний терруар Пфальца, використовуючи стійкі методи і часто вдаючись до експериментів як з класичними, так і з менш відомими сортами винограду. Багато з цих виноробів знаходяться в авангарді таких тенденцій, як натуральне виноробство. Тим часом мінімальне втручання та виробництво слабоалкогольних і безалкогольних вин допомагає їм виділитися на місцевому та міжнародному рівнях, оскільки вони поєднують традиції з сучасними техніками, привертаючи увагу до молодшої аудиторії, до тієї креативності, яку нове покоління привносить у виноробну промисловість. Під час дегустації ми мали можливість досліджувати та відкривати нові тенденції серед нового покоління виноробів.
Сподіваюся, не стане ложкою дьогтю моє особисте спостереження того дня: хоча багато рислінгів, а також вайсбургундерів були справді чудовими, деякі мали досить високу кислотність. Мені особливо сподобалося Шардоне від Лукаса Хаммельмана, а також ігристе Блан де Блан Брют Натур від Вайнгута Флейшманна-Крігера.
Наступний незабутній і останній вечір літньої дегустації розпочався у Weingut Holz-Weisbrodt – з пулу ігристих на аперитив, створених традиційним методом. Ці вина пропонували вишуканий баланс свіжості, комплексності та елегантності, включаючи безалкогольне ігристе вино Holz-Weisbrodt Sparkling.
До речі, Себастьян Вайсбродт, Holz-Weisbrodt Winery&Gastronomy, великий гравець винного туризму, який, між іншим, здійснює прямі продажі 70% своїх вин, у вітальній промові до суддів конкурсу, після переліку досягнень німецьких виноробів і компліментарних слів на адресу комьюніті Mundus Vini, все ж згадав про загрозу нової антиалкогольної кампанії. Отже, це той виклик, який маємо прийняти усім світом. Ще одна загроза сьогоднішнього дня, подолати яку ми можемо лише спільно. І така спільнота, яку створили організатори Mundus Vini – один з інструментів для цього.
Вина, відзначені нагородами цьогорічної літньої дегустації, будуть представлені на ProWine Tokyo у квітні 2025 року.
MUNDUS VINI та ProWein підтримують міцне партнерство вже понад 20 років, починаючи з першої дегустаційної зони на виставці в Дюссельдорфі.
Наступна весняна дегустація MUNDUS VINI відбудеться наприкінці лютого 2025 року, якраз до нового урожаю 2024 року. Нагороди будуть вручені на виставці ProWein 2025, що відбудеться 16-18 березня в Дюссельдорфі. Побачимося!
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
⇒ Кожен лайк сприймаємо як тост!
Фото: Drinks+; Групове фото: AD LUMINA
07.10.2024
23.09.2024
16.09.2024