Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Очима Арсена

18.08.2024, Новини

Одна з мрій Арсена Федосенка – фотохудожника і винороба, який своїми світлинами фіксував історію українського вина, днями здійснилася. Він мріяв про власну виставку на фестивалі Bouquet Kyiv Stage – і 16 серпня 2024 року вона відкрилася в Софії Київській. На жаль, без нього – як знак пам’яті по Арсену, який кілька місяців тому загинув на фронті, під час російської атаки позицій ЗСУ.


В теплий, світлий серпневий день друзі Арсена, колеги – як митці, так і винороби – зібралися під 200-річним ясенем, де традиційно відбуваються непересічні події фестивалю.

Гасло цієї магічної зустрічі прозвучало в анонсі на сторінці в фб його дружини Anna Kyrii – «Очима Arsen Fedosenko, його думками і нашими голосами».  Говорили про світлини, вино, війну, про дружбу і кохання. Про те, в чому Арсен був таким талановитим, таким щирим.

На галявині під величним ясенем були розставлені мольберти з роботами Арсена – фотохудожника, амбасадора українського вина і винороба, капітана ЗСУ і Героя. На них – предмети, краєвиди, люди, лози. Такі, якими їх побачив колись Арсен. Світлини справді випромінювали магічне сяйво – світилися насичені соком бурштинові і пурпурові грона, блікувало осіннє листя під впливом сонного вже сонця…

Арсен вмів працювати зі світлом. Навіть фотографії  з фронту крізь трагічну темряву просвічувалися промінцями надії. І світло – те саме слово, яке більшість з нас згадує в асоціації з ним. Анна Кирій зачитала гостям виставки дописи Арсена – його думки, мрії, бажання. Ми поділимося його цитатами тут, адже жоден журналіст не здатен розповісти про Арсена краще.

• «Виробництво автентичного продукту має багато спільного з мистецтвом, – його неможливо повторити. Щось можна тиражувати, та лише до межі, доки автор може відповідати за якість. Географічний, культурний контекст та людська праця з авторським підходом робить продукт унікальним і надає йому статус послання світові. Саме цим продуктом є українське вино».

«Ми мали б зараз святкувати, але замість вина в Україні проливається кров.
Ми мали б зараз доглядати виноградники, але ми далеко від наших домівок.
Ми мали б зараз коркувати попередній вінтаж, та замість цього заряджаємо набої…
Війна обов’язково закінчиться, а наші вина вже ніколи не будуть «ординарними», бо кожен клаптик нашої землі унікальний і дорожчий за золото.
Віднині імпорт вже не буде ціннішим за власне, скільки б не коштував.
Адже наше, українське – результат щоденної боротьби, страждань, важкої праці і перемоги над ворогом».

•  «Війна сьогодні  –  це війна ідентичностей. І національна культура, частиною якої було виноробство, також є складовою нашої ідентичності. Тому це відповідально.
Мій проєкт-дослідження – це створення нової історії українського вина. Історії про те, що українське виноробство є частиною нашої культури. І про те, що неможливо займатись виноробством, якщо ти його не любиш. А якщо ти любиш, то намагаєшся зробити якнайкраще. Ми маємо повернути собі культуру вина. Зробити його маркером української ідентичності.

З любовʼю до України, Арсен Федосенко».

Захід пам’яті Арсена Федосенка відбувся у супроводі дегустації українських вин і за участю Світлани Цибак  –  СЕО виноробні «Бейкуш», голови «Асоціації крафтових виноробів України» та Сергія Клімова, автора книги «Нерозказана історія українського виноробства».

Зліва направо: Євген Уткін, підприємець, громадський діяч, меценат, Андрій Андрушків, викладач, військовослужбовець, Світлана Цибак, СЕО виноробні «Бейкуш», голова ГО «Асоціація крафтових виноробів України», Сергій Клімов, організатор «Kyiv Food and Wine Festival», Анна Кирій, архітекторка, дружина Арсена Федосенка, Сергій Кошман, громадський діяч, військовослужбовець.

Фото: Денис Кирій-Федосенко, Anna Kyrii,  Lyudmila Shekera 

 

 

X
Украина