Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Napa Valley

Представники Асоціації крафтових виноробів Причорномор’я відвідали Долину Напа

19.06.2024, Статті Автор: Ольга Кащенко

У 2023 році Rotary e-Club of Ukraine в партнерстві з Roots of Peace та Ротарі клубами почав реалізацію глобального гранту Rotary International Mines to Vines. Завдання проєкту – розмінування виноградників та підтримка крафтового виноробства на деокупованих та прифронтових територіях Причорномор’я України. Важливою складовою проєкту також є обмін досвідом зі всесвітньо відомими винарнями світу. Нещодавно група у складі шести представників крафтового виноробства півдня України, які є членами Асоціації крафтових виноробів Причорномор’я, відвідала один з найвизначніших винних регіонів – Долину Напа (Napa Valley).


В Долині Напа нас гостинно приймала виноробня Grgich Hills Winery. Саме її засновник, Майкл Гргіч (Michael Grgich), зробив вина Каліфорнії відомими на весь світ. Як усі, мабуть, пам’ятають, дегустація в Парижі 1976 року змінила хід історії американського, та мабуть, і всього виноробства. Вино, зроблене Майклом Гргічем, Chardonnay Chateau Montelena, обійшло на конкурсі бургундське Chardonnay, яке на той час було еталоном якості та стилю. А вже в 1977 Майкл заснував свою власну виноробню – Grgrich Hills, якою і зараз керує його сім’я.

Napa Valley


Регенеративне виноградарство Grgich Hills

З 2000 року Grgich Hills Winery практикувала органічне виноробство. Продовжуючи традицію натурального землеробства, з 2019 року на виноградниках почали впроваджувати особливий підхід – регенеративне виноградарство. Підхід базується на гармонії взаємодії людини та природи.

Регенеративне виноградарство – це і філософія, і ефективне господарство, і стиль життя одночасно. Основна ідея полягає у взаємодії та впливі бактерій у всьому живому – в ґрунті, рослинах, тваринах. Це ціла система кругообігу та взаємообміну. Важливу роль тут відіграє озеленення виноградників – вирощування різних сумішей трав, що дає поживні речовини ґрунту та утримує вологу. Завдяки цьому навіть у найспекотніший період температура та вологість ґрунту стабільні. Окрім того, створення біорізноманіття біля винограднику – насадження різних квітів, кущів та дерев, залучає комах, які є хижаками для шкідників винограднику.

Napa Valley

Регенеративне виноградарство передбачає спорудження на території винограднику будиночків для різних птахів, в тому числі – сов. Вони також є санітарами для лози. Штучні водоймища, будиночки для диких бджіл, птахи та тварини – все це робить виноградник єдиною здоровою екосистемою, що дає змогу відновлювати родючість ґрунту та робити якісне здорове вино.

Виноробня Grgich Hills Estate одна із трьох у Долині Напа, яка іде цим шляхом. І саме на її базі ми здобували знання про  американське прогресивне виноробне господарство.


Долина Напа. Обмін досвідом

Протягом тижня наша команда знайомилась з представниками виноробні, які ділилися з нами досвідом та особливостями роботи.

Першим нашим провідником в цей світ став Іво Джеремаз (Ivo Jeramaz), племінник Майка та віце-президент по виноградниках та виробництву. Саме його ідея – впровадити регенеративне виноробство. Іво розповів нам про п’ять різних теруарів виноробні, особливості кожного з них, та як новий підхід змінює процес вирощування винограду. А процес цей не простий, адже в Долині Напа немає дощів з квітня по жовтень, а вдень дуже жарко. Та навіть коли денна температура сягає 42°C, температура грунту все ще становить 24°C. Попри це, ґрунт та рослини виглядають здоровими та щасливими – і то заслуга невтомної праці людей.

Є і гарна новина: виноробам Grgich Hills не потрібно витрачати багато грошей на добрива, природа все дає сама. Але відбувається це, коли запускається біобаланс. Прикметно, що завдяки регенеративній системі не обов’язково вдаватися до зменшення врожайністі, можна робити мінімальну обрізку, тут лоза сама обмежує приріст. І це особливий підхід до старої лози, якій 80-100 років. Місцеві особливості формування лози дозволяють зберігати її, омолоджувати та отримувати найкращі врожаї. Зауважу, нашим фаворитом на дегустації стало вино Cabernet Sauvignon зі старих лоз.

Napa Valley

До речі, на честь нашого візиту Віолетта Гргіч (Violetta  Grgich) – дочка Майка та президент виноробні, влаштувала прекрасний обід. На обіді були присутні представники Ротарі Клубу, Хайді Томас Кун (Heidi Thomas Kühn), засновниця Roots of Peace та проєкту Mines to Wines, представники місцевої влади та ЗМІ. Наша команда поділилася своїми враженнями від поїздки та розказала про складну ситуацію в нашій країні, пошкодження виноградників та сільськогосподарських земель, і про те, що, незважаючи на війну, ми продовжуємо висаджувати нові лози, виготовляти нові вина. І готуємось до нового, повоєнного і мирного життя.


Філософія Долини Сонома

А далі була Долина Сонома, де ми відвідали виноробню Medlock Ames, яка також практикує регенеративне виноградарство. Нагадаю, що в Каліфорнії повсякчасно зберігається висока загроза пожеж. Ми бачили величезні площі згорілих лісів та територій, де колись були будинки та виноградники. У 2019 році пожежа «Кінкейд» охопила понад 30 га землі. Для виноробні, до якої ми завітали під час туру, це стало тоді тривожним сигналом.

Пожежа завдала великого збитку виноградникам Medlock Ames та диким землям, які знаходяться поблизу маєтку. Ця подія змусила власників задуматися над тим, чому так відбувається. Чому в Каліфорнії так багато пожеж? Яка роль та відповідальність людини в умовах зміни клімату? У пошуках відповіді засновник виноробні звернув увагу на новий підхід – регенеративне виноградарство. Такі методи, як збільшення біорізноманіття, інтеграція птахів та тварин на виноградник, насадження покривних культур призвело до відновлення та відродження винограднику після пожежі. Все це стало філософією і вектором роботи виноробні.


Регенеративне виноградарство на теренах нашої країни

В останній день нашого перебування в Каліфорнії на честь нашого візиту нас запросили на урочистий захід до будинку Хайді Томас Кун. Ця неймовірна жінка керує фондом Roots of Peace. Її проєкт Mines to Vines займається розмінуванням виноградників в зонах воєнних конфліктів. На заході були присутні консул України в США, друзі та колеги Хайді, представники ЗМІ.

Napa Valley

Ми щиро вдячні за такий прийом та організацію нашої подорожі. Вона була дуже інформативною та насиченою. Ми отримали нові знання та незабутній досвід, що в нинішніх умовах є вкрай важливим.

Тим часом, наші винороби вже почали впроваджувати елементи регенеративного виноградарства. Серед піонерів цього руху назву Steppe Wines (Слівіно, Миколаївська обл.), Olbio Nubo (Парутино, Миколаївська обл.), Beykush Winery (Очаків, Миколаївська обл.), Frumushika-Nova (Бесарабія, Одеська обл.). І усі вони мають бажання продовжувати роботу в цьому напрямку.

«Минулого тижня ми з колегами повернулись з Каліфорнії. Завдяки невтомній праці та ініціативі Хайді Томас Кун, підтримці Rotary e-Club of Ukraine та Миколи Стеблянко, координатора Rotary International, наша поїздка стала можливою у рамках глобального амбітного проєкту Mines to Vines. Це ініціатива, що з’єднує зусилля з розмінування виноградників і підтримки крафтового виноробства Причорномор’я”, – коментує Світлана Цибак, представниця Wines of Ukraine, Голова Асоціації крафтових виноробів України та СЕО Beykush Winery. – “Наш візит до легендарної виноробні Grgich Hills Estate під керівництвом Іво Джеремаза та неперевершеної Саллі Камм (Sally Camm) відкрив перед нами нові горизонти і показав, як сучасні підходи можуть трансформувати традиційні методи. Відкритість, гостинність і готовність ділитися знаннями мають велике значення для нас, бо ми прагнемо відновити та розвивати виноробство в нашій воюючій країні. Дякуємо за підтримку, ми зосереджені зробити Україну квітучою знову, попри всі виклики, що стоять перед нами».

X
Украина