Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc Нової Зеландії в умовах зміни клімату

15.07.2024, Статті

Нове дослідження Статистичного управління Нової Зеландії показує, що в країні з прохолодним кліматом, яку досі практично не торкнулася зміна клімату, стає дедалі спекотніше.


Оточена з усіх боків океаном, із рівномірними середньорічними опадами 600-1600 мл, Нова Зеландія та її виноградники отримують вигоду зі своїх оптимальних умов – вина країни стали одними з найбільш затребуваних у світі.

Успішним прикладом новозеландського виноробства є Cloudy Bay, одна з найвидатніших виноробних компаній країни, яка стала номінантом та переможцем Wine Travel Awards 2023-2024 у Brand – Visiting Card of the Country.

Cloudy Bay

Однак нещодавно опубліковане дослідження Статистичного управління Нової Зеландії показує, що температура моря (західне узбережжя островів омивається Тасмановим морем) у країні зростає, як і температура поверхні океану. Дослідження демонструє, що з 1982 року температура води підвищувалася в середньому на 0,16–0,26°C кожні 10 років, а у прибережних водах – на 0,19–0,34°C. Порівняно з даними за попередні 20 років, у Новій Зеландії спостерігався подвійний стрибок потепління поверхні океану, ніж у середньому за десятиліття у світі (0,18°C). Підвищення температури води позначається й на суші, визначаючи погоду країни.

«Нова Зеландія розташована між Тихим океаном, Тасмановим морем і Південним океаном – у всіх цих трьох регіонах спостерігається суттєве потепління, каже Метт Пінкертон (Matt Pinkerton), головний науковий співробітник Національного інституту води та атмосфери. – Будучи оточеними океанами, ми думали, що це нас захищає. Але дані свідчать про інше».

Виноробна промисловість Нової Зеландії вже деякий час працює над тим, щоб застрахувати себе та свій виноград від глобального потепління, у країні працює спеціальна програма Дослідницького інституту Брагато (Bragato Research Institute) «Совіньйон Блан: 2.0». Головна мета проєкту збільшити різноманітність сортів Sauvignon Blanc у Новій Зеландії. Дослідники прагнуть створити до 12 000 нових варіантів Sauvignon Blanc, щоб проаналізувати, які з них найбільш стійкі до клімату, що змінюється.

Cloudy Bay

«Більшість новозеландського Sauvignon Blanc – це один клон. Але нам пощастило знайти генетичний сорт, який добре себе показав і ми поширили його по всій країні», – пояснює доктор Даррел Лізамор (Darrell Lizamore) з інституту Брагато.

Вчений каже, що на даний момент у рамках проєкту вдалося виростити 4000 лоз, ряд відомих новозеландських виробників вина вже уклали з інститутом партнерство, щоб мати можливість посадити ці лози у своїх маєтках, як тільки їх можна буде передавати.

Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: handywineguide.com, Cloudy Bay

X
Украина